Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie hormonów tarczycy

Znaleziono 119 wyników

  1. Witam. Mam pytanie dotyczące moich wyników badań. 5 miesięcy temu robiłam badania krwi ponieważ zaczęły mi strasznie wypadać włosy. Moje wyniki wyglądały następująco żelazo 38ug/dl, hgb 11,7 g/dl, mcv 93,8fl, płytki krwi 286x10^3/ul. Lekarz zalecił branie żelaza. Teraz moje wyniki są takie żelazo 90 ug/dl, hgb 12,5 g/dl, mcv 94fl oraz płytki krwi 93x10^3/ul. Dwa lata temu pamiętam że płytki krwi miałam ponad normę czyli 443 a w innych latach miałam w normie. Nic mi nie dolega ani źle się nie czuje, miesiączki też nie mam obfitej. Robiłam też tsh i przez te pół roku się podniosło do poziomu 3,970. Byłam co prawda u lekarza z wynikami i mam dalej brać żelazo a płytkami lekarz mówił że mam się narazie nie przejmować. Ale czy te płytki krwi są niepokojące i czy mam powód do zmartwienia? Z góry dziękuję za odpowiedź
  2. TSH, TF3, TF4 w normie antyTPO 250 anty TG 102 czuję się fatalnie ale zendokrynolog niecdaje mi leków twierdzi że nawet nie są wskazane ?
  3. Witam byłam dzisiaj na wizycie u lekarza który był bardzo zdziwiony poziomem mojego TSH ponieważ przyjmuje dawkę leku 125mg a pomimo tego moj wynik z 0,5 poniósł się do 17,5 Nie wiem co o tym myśleć Prosiłabym o pomoc i wyjaśnienie
  4. Kobieta w wieku 20lat Tsh 3,646 ft4 10,98 ft3 4,73 Oprócz tego stan przedcukrzycowy i hiperprolaktynemia(prl36) towarzyszące objawy ciagle zmeczenie senność wypadanie wlosow, Niskie ciśnienie reszta wyników w normie(morfologia, mocz, żelazo) Czy to mogą być początki niedoczynnosci tarczycy? lekarz rodzinny właśnie to podejrzewa i zalecił wizytę u endokrynologa, ale czy przy wynikach w normie możliwa jest choroba?
  5. Witam mam niedoczynność tarczycy (tsh 4.367 przy normie 0.380-4 oraz FT4 13.01 przy normie 8.40-19.10) i wysoki poziom prolaktyny (59.8 przy normie 5.18-26.53).. Dziwi mnie to że im wyższa dawke letroxu bromergonu dostaje tym wyniki mam gorsze. Tarczyce zaczynałam zbijać od 7 więc jest troszkę lepiej ale miałam już lepszy wynik niż 4.36 a staramy się z mężem o dziecko.. Ale prolaktyna gdy zaczynałam leczyć wynosiła 40 a teraz prawie 60.. Biorę 125 lektoxu oraz 1.5 tabletki bromergonu.. Pomocy..
  6. Witam! Mam 33 lata. Czy mam dobry wynik tarczycy ? TSH 2,543 (0,350-4,940) FT3 2,57 (1,71-3,71) I FT4 0,89 (0,70-1,48).
  7. Witam. Mam 26 lat, ostatnio przytyłam 10kg, mam złe samopoczucie, brak chęci do życia, ciągłe zmęczenie. Myślałam, że to depresja. Pół roku temu pierwszy raz po długim czasie zrobiłam badanie TSH (kiedyś było w normie) teraz pierwsze badanie to prawie 6, na drugi dzień lekarz POZ kazał powtórzyć i TSH wyszło niecałe 4, i FT4 1,14. Lekarz stwierdził, że wszystko w normie. Teraz po pół roku znów zrobiłam badanie i wyniki to TSH - 5,18, FT3 - 3,39 pg/ml, FT4 - 1,13 ng/dl i anty-TPO - 15,4 lU/ml. Co mogą oznaczać te wyniki? Powinnam iść do endokrynologa?
  8. Witam proszę o interpretacja wyników badań tarczycy: TSH 4.79 zakres referencyjny: 0.25-5.0, ft3 5.08 zakres referencyjny 4.0-8.3, ft4 14.05 zakres referencyjny 8.4-19.1, poziom ob 28 zakres referencyjny 0-15.
  9. Co może oznaczać wzrost TSH z 1,28 do 2,57 IU/ml w ciągu 1, 5 roku?
  10. Witam serdecznie. Od roku walczę z tarczycą. Wykonałam zalecone badania i odebrałam takie wyniki: (FT3) (055)-5,31 pmol/l, (FT4))(069)-12,31pmol/l, (TSH) trzeciej generacji (L69) - 2,089ulu/ml, P/C (ATG) (018)- 161,56 IU/mL, (ATPO) (O09) 288,76IU/ml. Wizytę u endokrynologa mam za 2 tygodnie. Proszę o analizę wyników. Serdecznie pozdrawiam.
  11. Witam, ostatnio miałam robione badania hormonalne. Z których wyszło: androstendion- 3.44 , 17-hydroksyprogesteron- 2,36 , DHEAS- 10,191 , testosteron-0,400 , sód-141 , TSH-1,489 , kortyzol rano.8.00- 540 , kortyzol wieczorem 20.00- 36 , fibrynogen- 383 , i insulinoodporność wyszła. Jak można interpretować te wyniki badań?
  12. Witam Mam 35 lat, biorę euthyrox 100 na niedoczynnosc A to moje wyniki: Tsh-3,990 Ft3-3,27 Ft4-1,49 Czuje się od kilku dni jak wrak człowieka masakra. Ciągle senna, chwieje się na nogach, nie wychodzę do sklepu bo mam lęki strasznie osłabiona jestem, nie jestem w stanie normalnie funkcjonować. Czy powinnam brać większą dawkę euthyrox? Błagam, pomocy
  13. Robiłam wyniki tarczycy. Tsh 6.82.fft4 0.7 t46.34 anty tpo 1000.00 co oznaczja wyniki.proszę. O odpowiedź
  14. Witam, czy wyniki są prawidłowe tsh 2,464 , ft3 4,51,ft4 12,52. Pacjentka w wieku 31 l przyjmuje letrox 25mg.
  15. Witam mam 52 lata mój wynik TSH 0.83 FT4 1.12 FT3 3.43 Anticorpi anti tireoperossidasi 148(norma34) s-calcitonina0,84 (6.40 norma)Co może być przyczyną tak wysokich przeciwciał? Czy jest powód do niepokoju?badanie usg tarczycy mam na 7.04.Dziękuję za odpowiedź
  16. Witam mam 33lata . Moje TSH 3,49 a po tygodniu było 4,23 . Ft4 0.84 a FT3 3,37 ,anty TPO 307,4 i anty-tg 4,8 . Dzisiaj miałam USG tarczycy i objętość prawego płata 10ml a lewego 7ml , całkowita 17ml . Na prawym płacie guzek 8x8x11mm. Pani doktor przed USG powiedziała że to Hashimoto. Czy to nie zbyt pochopna diagnoza?
  17. Witam, mam wczepiony stenogramy w odcinku piersiowej oraz podwyższony wynik tsh 5000 czy mogę korzystać z saun suchych i mokrych
  18. Negatywne skutki odstawienia antykoncepcji Po 12tu latach odstawiłam tabletki antykoncepcyjne (Rigevidon). Po 3 miesiącach po okresie, który był wyjątkowo obfity i trwał aż 8dni, gdzie wcześniej były to 3-4dni zaczęła boleć mnie głowa i trwało to ok.4tygodni prawie codziennie. Zrobiłam wszystkie możliwe badania łącznie z TSH i D-dimery, wszystkie w normie, byłam u lekarza rodzinnego i u neurologa, zgodnie twierdzą że wina bólów głowy leży po stronie odstawionych tabletek. Tylko czy po takim czasie jest to możliwe?
  19. Witam.Mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy i Hashimoto moje wyniki przedstawiają się następująco tsh 0.07, ft3 2.39,ft4 0.89.Chciałam zapytać o ocenę moich wyników w tej chwili biorę letrox 50 a wcześniej brałam letrox 50 i novothyral 37.5 razem i endynekrolog kazał odstawić novothyral i brać sam letrox. Przez ostatnij rok przykryłam 10 kg i nadal tyję.Bardzo proszę o pomoc dlaczego przy takim tsh tyję i czy dawka którą biorę jest odpowiednia. Pozdrawiam serdecznie.
  20. Mam niskie TSH 0.07 i niskie FT4 byłam FT3 2.39 u endynekrologa który powiedział że mam brać LETROX 50 a wcześniej przez 5 miesięcy brałam LETROX 50 i NOVOTHYRAL 37.5 razem bardzo dużo przytyłam 10kg i nadal ty je proszę o poradę
  21. Dzień dobry. Jestem kobieta, w sierpniu będę miała 29 lat. Moje TSH wynosi 3.61. Czy mam niedoczynność tarczycy?
  22. Proszę o o diagnozę mojego wyniku Tsh. Biorę euthyrox 50ug X3, 25ug X4 w tygodniu. Mój wynik TSH z 7 lutego wynosi 9,150. Lekarz już umówiony.Jedtem strasznie zaniepokojona.Przed badaniem wypiłam 1,5 szklanki wody.Czy ma to wpływ na wynik badania? Mam 35lat.
  23. Inne (Eo, Bazo, Mono) 3,4 % (norma 4-15) i 0,2 tys/ul (norma 0,3-1,8) oraz TSH 3-cia gener 4,81 ulU/mL (norma 0,4-4). Pozostał morfologia w normie tj: leukocyty, zawartość % limfocytów, zawartość % granulocytów, liczba limfocytów, liczba granulocytów, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt, śr objęto eryt, śr masa hemoglobiny w eryt, śr stężenie hemoglob w eryt, wsk amizocytozy eryt, płytki krwi, pytkokryt, śr obj płytki, wsk anizocytozy płytek, sód, potas, glukoza. Badanie wykonano, bo co jakiś czas - średnio raz na 2 m-ce mam problem z oddychaniem, a mianowicie pojawia się kłucie w klatce na ok max 5 min, nie mogę wtedy nic powiedzieć. Ból mija i znowu jest ok. Czy te 3 czynniki, które odbiegają od normy to coś poważnego ? kobieta, 22 lata
  24. Witam jestem menczyzna mam 25 lat z powodu nagłego częściowego wyłysienia i podkrążonych oczu dermatolog zalecił mi zrobić badania na tarczycę proszę mi powiedzieć czy wyniki ukazują problem z tarczyca czy muszę się udac do specjalisty? Wyniki tsh 1,900mu/l Atpo 12.57 IU/ml tp4 15,82 pmol/l
  25. Dzień dobry, miesiąc temu zgłosiłam się do lekarza z powodu ciągłego zmęczenia. Czułam się osłabiona. Nie miałam apetytu. Od czasu do czasu miałam zawroty głowy. Byłam blada, szybko się męczyłam. Miałam problem z koncentracją. Lekarz zlecił badania krwi. Leukocyty 9,2 (4,0-10,0) Erytrocyty 5,20 (3,93-5,22) Hemoglobina 12,6 (11,2-15,7) Hematokryt 40,9 (34,1-44,9) MCV 79 (79-95) MCH 24 (26-32) MCHC 30,8 (32,2-35,5) Płytki krwi 247 (150-400) RDW-CV 16,0 (11,7-14,4) PDW 18,7 (9,8-16,2) MPV 12,6 (9,4-12,5) P-LCR 44,8 (19,1-46,6) Glukoza 97 (70-99) Żelazo 99 (37-145) TSH 4,380 (0,270-4,200) Z wynikami zgłosiłam się do lekarza. Lekarz stwierdził, że mam anemie i prawdopodobnie niedoczynność tarczycy co może być przyczyną mojego zmęczenia. Przepisała preparat żelaza.Brałam 1 tabletka raz dziennie. Po miesiącu stosowania wykonałam kolejne wyniki. Leukocyty 5,8 (4,0-10,0) Erytrocyty 5,52 (3,9-5,2) Hemoglobina 14,2 (11,2-15,7) Hematokryt 45,9 (34-45) MCV 83 (79-95) MCH 26 (26-32) MCHC 30,9 (32,2-35,5) Płytki krwi 234,0 (150-400) RDW-CV 20,4 (12-14) PDW 18,3 (10-16) MPV 12,90 (9,40-12,50) P-LCR 45,0 (19-47) TSH 2,720 (0,270-4,200) FT3 5,57 (3,10 6,80) FT4 1,26 (0,93-1,70) W poniedziałek idę do lekarza. Mam wrażenie, że po stosowaniu preparatu żelaza moje wyniki krwi są wcale nie są lepsze. Zastanawiam się czy nadal je stosować. Czy jest możliwe żeby w ciągu miesiąca poziom TSH tak się zmniejszył? Zmniejszenie to może być spowodowane suplementacją żelaza ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...