Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Włosy

Znaleziono 140 wyników

  1. Witam, bralam tabketki antykoncepcyjne przez 9 mc. Odstawilam je , dostalam swoja miesiączke po 2mc. Pozniej znowu nie mialam jej ok 40 dni. Nastepnie dostalam 3 regularne okresy tzn co w6 dni. Nastepny okres znowu sie spoznil 48 dni i teraz juz jest regularnie. Bylam u ginekologa zrobil mi usg. Powiedzual ze mam przyjsc jak bede w ciąży...wspominalam lekarzowi o moich problemach skornych i przetluszczajacych sie włosach...nic mi nie odpowiedzial. Poszlam do dermatologa powiedzial ze wyglada mu to na hormony. Przepisal mi witaminy . Wspolzyje juz ok 5 mc bez zabezpieczenia i nic...Mam 34 lata i zastanawiam sie czy mam sama zrobic badania na własną rękę czy zmienic lekarza?
  2. Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć czy moje objawy to coś niepokojącego? Mam nieregularne miesiączki, ostatnio mój cykl trwał 86 dni, mam włosy w miejscach typowych dla mężczyzn, ostatnio sporo przytyłam, mimo jedzenia tak jak zwykle, podczas miesiączki pojawiają się u mnie skrzepy oraz odczuwam dziwny zapach z okolic intymnych, który jest uciążliwy. Mam 18 lat. Czy warto zacząć się bać? Co mam zrobić z takimi objawami? Co one mogą oznaczać?
  3. Dzień dobry w ostatnim czasie strasznie opuchłam , jestem senna, włosy strasznie mi wypadają oraz odziwo mój cholesterol znacznie się podwyższył , zrobiłam badania na tarczyce : TSH (L69) 2,160 , TF4(069) 13,12 , cholesterol 204.Czy moje wyniki są prawidłowe ? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź.
  4. Czy z moją tarczycą wszystko jest w porządku? Mam 28 lat, objawy podobne jak w niedoczynności, sucha skóra i ogromne wypadanie włosów, zmęczenie i senność, uczucie zimna, staram się o zajście w ciążę od dłuższego czasu, chcę się upewnić że to nie przez tarczycę TSH-2.84 uIU/ml, fT3- 3.59 PG/mL, fT4-0.76 ng/dL, anty-TPO-1.8 IU/ml, anty-TG-<0.9 IU/ml.
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Spóźnia mi się miesiączka już 3 dzień. Ostatni okres miałam 13.02, mam regularne okresy co 28 dni krwawienie 5 dni. Wykonałam test ciążowy i wyszedł negatywny (był stosunek z zabezpieczeniem przed miesiączka)Dodatkowo od spolowy stycznia wykonuje intensywne treningi. Od jakiegoś czasu zauwzylam problemy z cera, przetłuszczające włosy, nadmierne owłosienie itd(wskazujące na problemy hormonalne). Czy to właśnie z tego powodu mogę mieć problem z miesiączka w terminie pomimo reguralnych okresów? Dodatkowo od lutego mam dużo stresow
  6. Hej, mam 17 lat i mam straszny problem z włosami. Otóż są one bardzo cienkie i nadmiernie wypadają w bardzo dużych ilościach, z taką jakby biała kuleczka przy nasadzie i są tam odbarwione, mimo że nigdy nie farbowałam ich. Strasznie mi się przetłuszcza skóra głowy i co drugi dzień muszę je myć bo nie da się inaczej. Z jednej cebulki wyrasta tylko jeden włos. Gdy miałam około 13 lat nie mogłam ich zebrać bo były takie grube i lśniące,a od jakiś 3 lat strasznie mi się sypią. Prostuje je sporadycznie, ale tylko w połowie. Byłam już u tylu dermatologów i nie mogą wybadać mi problemu. Witaminy, suplementy a nawet leki nic mi nie pomagają, szampony także nie, a testowałam już chyba wszystkie rodzaje. Wyniki mam wzorowe. Pomocy!!! Boję się że za niedługi czas wyłysieje!
  7. Dzień dobry, Mam 18 lat. Od dłuższego czasu moje miesiączki w każdym miesiącu opóźniają się o kilka dni. Miesiączki są bardzo bolesne, często wymiotuję, nie mogę wtedy normalnie funkcjonować. Borykam się również z problemami związanymi z układem pokarmowym- wzdęciami i zaparciami. Moja skóra jest bardzo sucha, zwłaszcza na łokciach i kolanach oraz twarzy. Żadne peelingi i kremy nie działają. Zauważyłam również wzmożone wypadanie włosów, mimo ich pielęgnacji. Czy moje problemy mogą być objawem jakiejś choroby? Jakie badania powinnam zrobić? Dziękuję za odpowiedź;)
  8. To moje wyniki. Rok 2016 Anty TPO 13.64 (0.0-5.61) TSH 1.35 Rok 2021 Anty TPO 6.50 (0.0-5.61) TSH 3.6466 (0.35-4.94) FT3 3.49 (1.71-3.71) FT4 0.95 (0.70-1.48) Wymiary tarczycy: 14x13x28cm 13x12x26cm, brak wola, brak guzków. Objawy: senność, zmeczenie, wypadanie włosów, przybranie na wadze mimo biegania 3x w tygodniu po ok 8-10 km oraz eliminacji pieczywa w diecie na rzecz warzyw. Czy na podstawie takich wyników można potwierdzić Hasimoto? Czy konieczne jest branie leków?
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Przychodzę z pytaniem czy byłaby możliwość zajścia w ciążę w przypadku kiedy zwaliłam konia chłopakowi. Na ręce nie zauważyłam żadnej spermy ani nic. Po tym posiedziałam trochę z chłopakiem następnie poszłam ubrać bluzę i poprawiłam włosy. Poszłam do toalety się wysikać i poprawiałam majtki zjechałam ręką trochę w dół. Majtki miałam lekko mokre.Poprawiałam je raczej od zewnętrznej strony . Pózniej przy korzystaniu z toalety podczas wycierania papierem nie dotknełam okolic pochwy. Dopiero po skorzystaniu z toalety umyłam ręce. Czy jest możliwość, że mogę zajść w ciążę? Miałam wtedy dni płodne. Za nim poprawiłam majtki minęło tak pare minut. Czy przez to możliwe ze przez to że zwaliłam konia chłopakowi i nie umyłam rąk a poszłam sikać i poprawiałam majtki jest sznasa na zajście w ciążę?
  10. Witam serdecznie. Chciałam zapytac czy tabletki na włosy VITAPIL zaburzają działanie tabletek antykoncepcyjnych (Logest)? Pytam bo na forach spotkałam się z różnymi odpowiedziami. Czy przy równomiernym ich stosowaniu należy zachowac jakiś odstęp? Z góry dziękuję za radę.
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Przychodzę z pytaniem czy byłaby możliwość zajścia w ciążę w przypadku kiedy zwaliłam konia chłopakowi. Na ręce nie zauważyłam żadnej spermy ani nic. Po tym posiedziałam trochę z chłopakiem następnie poszłam ubrać bluzę i poprawiłam włosy. Poszłam do toalety się wysikać i poprawiałam majtki zjechałam ręką trochę w dół. Majtki miałam lekko mokre.Poprawiałam je raczej od zewnętrznej strony . Pózniej przy korzystaniu z toalety podczas wycierania papierem nie dotknełam okolic pochwy. Dopiero po skorzystaniu z toalety umyłam ręce. Czy jest możliwość, że mogę zajść w ciążę? Miałam wtedy dni płodne. Za nim poprawiłam majtki minęło tak pare minut. Czy przez to możliwe ze przez to że zwaliłam konia chłopakowi i nie umyłam rąk a poszłam sikać i poprawiałam majtki jest sznasa na zajście w ciążę?
  12. Witam. Od ok. 2 lat pojawił się u mnie problem z trądzikiem i spora ilością sebum. Od kilku miesięcy problem się bardzo nasilił. Sebum wytwarzam ogromna ilość, włosy się przezedzily i przetłuszczają się już po 1 dniu. Na twarzy i plecach wyskakują duże i bolące podskórne cysty ( gojenie trwa ok. tydzień i zostają blizny). Na brodzie pojawiło się trochę czarnych włosów. Byłam już leczona u dermatologa 2x tetrysalem i aclenec. Zrobiłam badania hormonalne( 3dc) i oto wyniki. TSH 1,430 µIU/ml 0,27 - 4,2 FSH 6,94 mIU/ml faza folikularna 3,5-12,5 LH 11,20 mIU/ml faza folikularna 2,4-12,6 Estradiol 27,20 pg/ml faza folikularna 12,4-233 Prolaktyna 30,00 ng/ml 4,79 - 23,3 DHEA-SO4 335,00 µg/dl 98-340 Testosteron 54,70 ng/dl 6 - 82 SHBG 47,73 nmol/l 32,4 - 128 Glukoza 90,90 mg/dl 70 - 99 Androstendion 4,48 ng/ml 0,3 - 3,3 17-hydroksyprogesteron 0,82 ng/ml faza folikularna: 0.13 - 0.89 Czy na podstawie tych wyników bedzie mozna postawić jakąś diagnoze ? Dodam, że cykle mam dość regularne 31-35 dni. Serdecznie Pozdrawiam
  13. Witam. Mam problem ginekologiczny..mam 19 lat i jeszcze nie byłam u ginekologa ale zamierzam się udać. Od długiego czasu mam problemem. Często boli mnie podbrzusze, a w miesiączce nie do wytrzymania ( nawet Ketonal ledwo daje radę)przed owulacją albo po często mam śluz podbarwiony krwią no i właśnie bóle podbrzusza . Upławy żółte białe a nawet zielone bywają, często mam jakieś zapalenie(ból przy oddawaniu moczu i nie do wytrzymania pieczenie ) próbowałam się leczyć tabletkami dopochwowymi ale na nic. Staram się dbać o higienę jak mogę. Włosy mi wypadają garściami, bardzo tyje... Zanim się udam do ginekologa jakaś wstępna diagnoza? Czy jakieś Jeszcze badania wykonać przed wizytą?
  14. Witam ,proszę o interpretację badań hormonalnych .Badania robione były ze względu na wypadanie włosów i powiększające się zakola oraz nadmierne owłosienie ciała. Suplementy oraz wcierki nie pomagają .Mam również lekki nadmiar żelaza , kilka lat temu był niedobór. Kobieta 24 lata,badanie w 3 dniu cyklu Kortyzol 21,58 ug/dl norma 5,27-22,45 Testosteron (TTE) 52,8 NG/dl norma 12-60 Androstendion 4,09 mg/ml norma 0,4-3,4 DHEA-S 356,4 ug/dl norma 134,2-407,4
  15. Dzień dobry, Od kilku lat czuję dolegliwości stanu zaplnego tarczycy: chroniczne zmęczenie i apatia, brak koncentracji i problemy z pamięcią, wzdęcia i zaparcia, obrzęk twarzy, prybieranie na wadze, suchość skóry, kruche i łamliwe włosy. Zrobiłam badania: tsh na poziome 2,24, ft4 1,09, anty tpo <9, natomiast anty tg 665. Czy to hashimoto i czy da się polepszyć funkcjonowanie organizmu lekami? Codzienne funkcjonowanie sprawia mi wiele trudności.
  16. Od dłuższego czasu zmagam się z ciągłym zmęczeniem, oslabionymi włosami i paznokciami. Zrobiłam badania TSH wynik 3.73 zakres to 0.270-4.200 i anty TG <0.9 zakres 0-4 oraz anty TPOw wynik <0.25 zakres 0-9. Czy to wszystko w normie? Staramy się o dziecko ale od 2lat nic lekarze twierdzą, że fizycznie nie ma problemu ale jednak coś nie udaje się. Dziękuję.
  17. Bardzo prosze o porade, choruje na niedoczynność tarczycy, moje początkowe tsh podczas zdiagnozowanie choroby wynosilo 2,786, po braniu euthyroxu 50 spadlo po okolo 3 miesiacach na 1,4 a teraz zrobilam badanie i znowu jest strasznie wysokie bo az 3,6, bardzo prosze o porade? Czy to wynik stresu, ktorego mam teraz bardzo duzo? Dodam ze wypadaja mi strasznie wlosy i jestem rozdrazniona i zmeczona
  18. Dzień dobry. Biorę tabletki Aktywia Daily na trądzik i hirsutyzm. Z racji tego, że mój hirsutyzm nadal jest nasilony mój ginekolog przepisał mi dodatkowo lek Spironol. Po 2 tygodniach stosowania zauważyłam, że bardzo zaczęły mi wypadać włosy. Wtedy mój ginekolog kazał mi odstawić Spironol i zamiast niego na hirsutyzm i wypadanie włosów przepisał mi lek Apo-Flutam. Z ulotki przeczytałam, że jest to lek głównie stosowany w przypadku raka. Czy powinnam stosować ten lek czy jednak udać się do innego lekarza w sprawie hirsutyzmu? Proszę o odpowiedź.
  19. Witam, od długiego czasu zmagam sie z osłabieniem samopoczucia, skóry, włosów oraz paznokci. Pod oczami mam sińce, ciagłe zawroty głowy oraz problemy z koncentracją. Wyniki badań: ferrytyna:14/13-150, hemoglobina:13,5/12,0-16,0. Czym może być spowodowany mój stan zdrowia?
  20. Czy antykoncepcja hormonalna może powodować zaburzenia węchu i smaku? Czy to koronawirus? Od września stosuję tabletki Sylvie 30 bez większych skutków ubocznych (trochę przerzedziły mi się włosy, piersi stały się odrobinę większe), ale od końca grudnia coś złego dzieje się z moim smakiem i węchem. Nie utraciłam ich całkowicie, ale też z trudem przychodzi mi ich rozpoznawanie. Wiem, że coś jest słone, słodkie, gorzkie albo kwaśne, ale przy zamkniętych oczach nie wiem czy potrafiłabym powiedzieć co jem/wącham. Cały czas zamiast naturalnych zapachów/smaków czuję jeden - nieprzyjemny, ziemisto chemiczny. Tak pachnie i kawa i szampon, tak smakują chipsy i gotowane jedzenie. Ciążę wykluczam po 7 negatywnych testach z moczu i 2 negatywnych testach Beta HCG (11 dni po stosunku i 17 dni po stosunku). Co do koronawirusa - jestem osłabiona, pobolewa mnie gardło, miewam stany podgorączkowe i nabawiłam się zapalenia pęcherza, więc praktycznie żadnych typowych dla tej choroby objawów. Nie mam ani duszności ani kataru ani wysokiej gorączki. Co powinnam zrobić? Kwarantannę przechodziłam w listopadzie, wtedy chora była moja mama, a ja prawie całkowicie straciłam węch i smak. Czuję się bezsilna i nie wiem jak sobie pomóc. Czym ten stan może być spowodowany? Gdzie powinnam się zgłosić?
  21. Witam, otrzymałam następujące wyniki badań tsh-3,760;ft3-5,18;ft4-16,00;FSH-1,65;LH-10,00;estradiol-212,0;progesteron-13,50;prolaktyna-58,5;DHEA-SO4-282,0;androstendion-2,51;anty-TPO <9,00;anty-TG-29,20. Od 2 lat intensywne wypadanie włosów, osłabienie. Badania wykonane w 29 dniu cyklu. O czym moze świadczyć podwyższona prolaktyna oraz taka rozbieżność w FSH i LH? Dodatkowo podwyzszone TSH? Mam 24 lata, 3 lata temu zaprzestałam przyjmować antykoncepcję hormonalną (przyjmowałam ją 5 lat). Regularnie badałam się u ginekologa-wszystko w normie.
  22. Dzień Dobry. Mam 15 lat jestem chłopakiem i mam problem.Mianowicie chodzi o homony tarczycy FT3 i FT4. ft3 miałem małe a ft4 wyższe TSH było w porządku reszra badań też.Jak byłem na badaniu usg tarczycy pani doktor powiedziała mi tylko że moja tarczyca jest niejednorodna i powiększona.W dodatku jestem otyły,mam strasznie suchą skóre momentami,wypadają mi włosy,kołatania serca,wypieki na twarzy,podwyższoną akcję serca i straszne zmiany nastrojów. Czy możliwe że mam hashimoto i niedoczynność tarczycy?
  23. Witam, moim najwiekszym problemem jest ciągle zmęczenie i senność. Jestem w stanie zasnąć w autobusie, szkole, podczas nauki i innych sytuacji nie kontrolując tego. Rano nie jestem w stanie sie obudzić - nie słyszę budzika lub wyłączam go i w tym samym momencie zasypiam. Do tej pory myślałam ze to niedoczynność tarczycy bo pojawiają się u mnie również objawy takie jak wypadanie rzęs, brwi, włosów, duża męczliwość, sucha skóra czy problemy z koncentracja a dodatkowo w rodzinie mam osoby z cierpiące na choroby tarczycy. Ostanio jednak zrobiłam badania i wyszły mi w normie - zarówno morfologia jak i wszytkie dotyczące tarczycy. Nie mam pomysłu co może mi dolegać. Aktualnie mam 18 lat i nigdy nie przechodziłam żadnych poważnych chorób. Zwiększona senność zaczęła się u mnie jakieś 5/6 lat temu, ale nigdy nie była jeszcze tak nasilona. Jakieś pomysły na jakie badania mogłabym się skierować lub co mogłoby mi jakoś pomóc? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
  24. Witam. Proszę o interpretację wyników hormonów. W maju tego roku poziom TSH wyniósł 1.7(norma 0.38-5.33; metoda immunochemiczna). Odstawiłam tabletki antykoncepcyjne (po trzech latach). W kolejnych miesiącach zaczęły wypadać mi włosy, w grudniu tego roku poziom TSH wyniósł 3.79 (norma 0.27-4.2; metoda ecla) a hormony fT3 5.1(norma 3.1-6.8) oraz fT4 16.1 (norma 12-22). Testosteron wolny 0.127 (norma 0.01-2.85; metoda Elisa), androstendion 0.181 (norma 0.3-3.4 metoda Elisa). Przed braniem tabletek miałam podwyższony testosteron oraz androstendion.
  25. Dzień dobry. Zacznę od początku. Brałam antykoncepcje hormonalna 3 lata, najpierw vibin mini potem nuvaring. Rzuciłam i po 3 msc zaczęły wypadać mi włosy w ogromnych ilościach, badania krwi ok, zelazo, tarczyca ok. Trwało to rok. Wróciłam do antykoncpecji, ponieważ nic nie pomagało, lekarz zbadał poziom testosteronu lekko zawyżony, z stwierdził, ze jak na moje kg za dużo. Biorę już pół roku syndi 35, włosów mało zostało, nadal wypada ich dużo jak na ilość która została na głowie. Czyli to już 1.5 roku wypadania.... Biorę 6 opanowanie syndi 35,potem mam przejść na atywia daily. Co mam robić dalej? Trycholog stwierdził łysienie telogenowe, wróciłam do antykoncepcji, ale jak widać nie dużo pomaga....
×
×
  • Dodaj nową pozycję...