Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Włosy

Znaleziono 113 wyników

  1. Dzień dobry od kilku miesięcy posiadam wkładkę jadess. Słyszałam że wcieranie kropli zakładkowych w skórę głowy wpływa na wzrost włosów przez składniki w nim zawarte i tu moje pytanie krople posiadają w składzie dziurawiec czy wcierany zewnętrznie wpłynie na działania wkładki?
  2. Witam , mam 26 lat wyniki moich badań TSH 3,860 FT4 - 1,28 . Ogolnie choruje na niedoczynność tarczycy. Od jakiegoś czasu mam potworne problemy skórne oraz towarzyszące temu wypadanie włosów. Przyjmuje eutyrox 25 mg , czy powinnam zmniejszyć dawkę ?
  3. Mam 23 lata. nieznacznie podwyższoną prolaktynę, przyjmuje Dostinex (0,5 tabletki w tyg) , z badań wyszło mi także że mam przerost nadnerczy (Objawy: nadmierne owłosienie, przedłużająca się cera, włosy, wypadające włosy, trądzik) Pani endokrynolog zaleciła wizytę u ginekologa i dobranie tabletek antykoncepcyjnych. Pani ginekolog przepisała mi tabletki Slinda, które są jednoskładnikowe. Znalazłam informację, że w przypadku moich dolegliwości, aby się ich pozbyć powinnam zażywać tabletki dwuskładnikowe. Czy powinnam rozważyć zmianę tabletek?
  4. Witam, chciałabym zacząć wcierać w skórę głowy krople żołądkowe, działają na porost włosów. Czy nie będą one w jakiś sposób osłabiać działania plastrów antykoncepcyjnych?
  5. Czy kolagen i kwas hialuronowy w tabletkach może obniżyć dzialanie tabletek mywy? I czy mozna jeszcze przyjmować tabletki na wlosy?
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam pytanie troszkę przyszłościowe. Staramy się o dziecko.. Kolejne próby będą w grudniu. Okres powinnam mieć ok 27 grudnia ( oby nie) a chciałbym zafarbować włosy przed świętami. Farba bez amoniaku. Czy jest to bezpieczne. Jaki to ma. Wpływ na powiedzmy początek ciąży.. Proszę o poradę .
  7. Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników z dnia 10.11.2020. Lat 37 TSH 1,960 (0,270-4,20) FT3 3,29 (2,04-4,40) FT4 1,30 (0,93-1,71) ANTY TPO <9 (0,00-34,0) ANTY TG 10,60 (0,00-115) Witamina B12 469 (197-771) Kwas foliowy 2,87 (3,89-26,80) Jestem osłabiona,brak energii, sucha skóra, senność, przybieranie na wadze, wypadanie włosów, ciemne łokcie i kolana, pękające stopy). Jestem po covid ale te objawy miałam już dużo wcześniej, proszę o interpetację
  8. Witam, jestem 38 letnią kobietą, wypadają mi włosy, mam bardzo suchą, kruszącą się skórę i problem z utrzymaniem wagi. Moje wyniki anty-TPO 0,62 (norma 5,61), anty-TG 3,36 (norma 4,11). Co to może oznaczać?
  9. Witam serdecznie. Ostatnio bardzo wypadają mi włosy, mam suchą skórę i przybieram na wadze. Wykonałam badania krwi i otrzymałam wyniki: TSH - 6,620ulU/ml ( powyżej normy) FT3 - 3,22 pg/ml FT4 - 1,04 ng/dl any TPO- 29,95 IU/ml anty TG- 15,74 IU/ml ferrytyna - 36 ng/ml Wit D3 - 21,30 ng/ml ( poniżej normy) Mam w związku z tym pytanie. Czy jest już wskazane przyjmowanie leków na tarczyce? i czy to już mogą być początki Hashimoto? Kobieta lat 39 z nadwagą.
  10. Dzień dobry, jestem kobietą 24 letnią, od 3 lat biorę antykoncepcję hormonalną. Od pewnego czasu dokuczają mi takie objawy jak: - suchość pochwy - bardzo niskie libido - wypadanie włosów - uczucie ciągłego zimna - zmęczenie i senność, czasem uczucie omdlenia - rozchwianie emocjonalne (płacz bez przyczy) - przed zastosowaniem antykoncpecji miałam nieregularne miesiączki (nawet 3-4 msc bez okresu) Wykonałam szereg badań i czekam właśnie na wizytę u endokrynologa. Mam wysoką prolaktynę i kortyzol. PRL: 45,23 (normy: 6-29,9) KORTYZOL: 43,9 (normy: 6,2-19,4) - badanie rano TSH: 2,82 (normy: 0,27-4,2) Czy powinnam się martwić? Czekam 3tyg na wizytę i zaczynam panikować. Będę wdzięczna za opinię i wzkazówkę do dalszych badań.
  11. Witam, Ostatnio zauważyłam u siebie następujące objawy: - spadek libido - nadmierne wypadnie włosów - łojotok Chciałabym przed wizytą u lekarza zrobić jakieś potrzebne badania, żeby już być przygotowaną. Jakie mogę wykonać? Ps. Lekarz ginekolog podejrzewa u mnie zespół policystycznych jajników i przepisał mi tabletki antykoncepcyjne Vibin mini, biorę je już pół roku. Poza tym nie przyjmuję na stałe żadnych leków.
  12. Witam, Ostatnio zauważyłam u siebie następujące objawy: - spadek libido - nadmierne wypadnie włosów - łojotok Chciałabym przed wizytą u lekarza zrobić jakieś potrzebne badania, żeby już być przygotowaną. Jakie mogę wykonać? Ps. Lekarz ginekolog podejrzewa u mnie zespół policystycznych jajników i przepisał mi tabletki antykoncepcyjne Vibin mini, biorę je już pół roku. Poza tym nie przyjmuję na stałe żadnych leków.
  13. witam , dwa miesiace temu robiłam sobie badania na tsh,ft3 i ft4 poniewaz słabo sie czułam, wypadaja mi włosy jestem senna , zmiany nastroju nieregularne miesiaczki . wiec postanowilam zrobic badanie i wyszlo tak tsh 0,75 (0,35-4,94) ft3 4,91 ( 2,63-5,7) ft4 12,47 (9-19) dzisiaj powtorzyłam badania poniewaz od miesiaca nie pojawila sie miesiaczka a nie jestem w ciązy i wyszły one tak tsh 1,69 (0,35-4,94) ft3 5,19 (2,63-5,7) ft4 12,33 (9-19) czy powinnam isc z tym do lekarza czy wyniki sa wporzadku
  14. Witam. Od 5 lat choruje na niedoczynność tarczycy. Od zawsze przyjmowałam euthyrox 50 i ta dawka była wystarczaja. Od jakiegoś czasu tsh wzrosło to 3.60 lekarz internista zwiększył mi dawkę z 50 na 75, po 3 miesiącach brania dawki 75 tsh spadło do 3 lecz internista zwiększył dawkę do 88 ponieważ stwierdził iż do mojego wieku (25 lat) tsh powinno być jeszcze niższe. Odkąd biorę dawkę 88 strasznie wypadają mi włosy. Czy ta dawka jest dla mnie odpowiednia, czy euthyrox może powodować wypadanie włosów?
  15. Witam serdecznie. Chciałabym zapytać, Co oznacza wynik TSH 3,46 mlU/l, FT4 13,20 pmol/l, FT3 4,42 pmol/l, Estradiol 192,8 pmol/, Progesteron 0,205 nmol/l, Prolaktyna 131,4 mlU/l, P-ciała p/peroksydazie tarczycowej < 9,0 IU/ml, P-ciała p/tyreoglobulinie ↑ 355 IU/ml. Włosy zaczęły mocno wypadać. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  16. Witam. Czy tabletki revalid na wlosy obnizaja działanie tabletek antykoncepcyjnych Bellara
  17. Witam. Moje wyniki TSH 2,42 ( 0,35-4,9), FT3 3,16 pmol/l (1,88 - 3,18), FT4 1,11 (0,70-1,48). Nie leczę się na tarczycę, w usg mam widoczna torbiel koloidową- do obserwacji, dodam że od pewnego czasu źle się czuję, jestem osłabiona, senna, drażliwa, mam problem z przesuszonymi włosami, kołatania serca. Kobieta 35 lat
  18. Dzień dobry. Zacznę od początku. Brałam antykoncepcje hormonalna 3 lata, najpierw vibin mini potem nuvaring. Rzuciłam i po 3 msc zaczęły wypadać mi włosy w ogromnych ilościach, badania krwi ok, zelazo, tarczyca ok. Trwało to rok. Wróciłam do antykoncpecji, ponieważ nic nie pomagało, lekarz zbadał poziom testosteronu lekko zawyżony, z stwierdził, ze jak na moje kg za dużo. Biorę już pół roku syndi 35, włosów mało zostało, nadal wypada ich dużo jak na ilość która została na głowie. Czyli to już 1.5 roku wypadania.... Biorę 6 opanowanie syndi 35,potem mam przejść na atywia daily. Co mam robić dalej? Trycholog stwierdził łysienie telogenowe, wróciłam do antykoncepcji, ale jak widać nie dużo pomaga....
  19. Witam! 3 miesiace bralam antykoncepcje Atywia. Po 3 miesiącach po odstawieniu zaczely wypadac mi okropnie wlosy i trwa to już 4 miesiac. Nie mogę jeść spac bo to są sumy kolosalne.czy to możliwe zeby tabletki mogły az tak zaszkodzic? Dodam że choruje tez na lysienie androgenowe. Dziękuję za odpowiedź
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie przeżywalności plemników. Bo wystąpiła taka sytuacja. Po umyciu się przez przypadek wytarłem się w ręcznik płci przeciwnej (także części intymne mojego ciała). Gdy się zorientowałem, że to nie mój ręcznik, wypłukałem go oraz zacząłem go osuszać suszarką do włosów, gdy był praktycznie suchy roztarłem w tych miejscach płyn do dezynfekcji, dość mocno było czuć spirytus. Wtarłem go i znowu osuszyłem go suszarką. I popsykałem lekko perfumem aby zamaskować lekki zapach spirytusu. Ręcznik leżał tak od około godziny 11 do 19 nie używany dopiero potem płeć przeciwna poszła się kąpać. I tu moje pytanie. Czy w taki sposób jest możliwe zapłodnienie? Z tego co czytałem to nie no ale chciałbym się upewnić.
  21. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry. Piszę z zapytaniem odnośnie niepojawiającego się okresu. Każdy stosunek z partnerem był zabezpieczony poprzez używanie prezerwatywy, ostatni w okresie przewidzianej owulacji 29 września, reszta regularnych co jakieś 4 dni. Wynik testu ciążowego negatywny. Przez miesiąc codziennie mam bardzo silny stres, niepokój, często budzę się zestresowana sama nie wiem czym, mam częste biegunki, bóle głowy i mdłości. Wypadła mi bardzo duża ilość włosów, z przodu pojawiły się puste plamy. Czy brak okresu może być spowodowany nadmiernym stresem, gdzie mam się zgłosić po pomoc?
  22. Utnknełam chyba w toksycznym związku. Nie wiem dlaczego mój chłopak wszystkich "słabszych ludzi" uważa za życiowych przegrywów, o kimś kto sobie nie poradzi wyzywa od najgorszych śmieci. Ja też czasem jestem słaba , mam słabą psychikę dlatego w tych momentach albo podczas kłótni jestem dla niego np szmatą. To nie jest najgorsze określenie jakim mnie zwyzywał. Zdasza sie też ,że mnie poszarpie w kłótni, bo jest zły. Niedawno mieliśmy taką sytuację ,że miałam problem i zadzwoniłam do przyjaciółki żeby sie zapytać. On sie wkurzył bardzo. Był wściekły o to ze nie poprosiłam go o pomoc tylko zadzwoniłam do " fałszywej suki" jak on to ujął. Zaczęłam bronić swojej przyjaciółki i nawet nie wiem w którym momencie dostałam w twarz. Rzucił we mnie kluczykami od samochodu z bryloczkiem. Polała sie krew ,a on był przerażony w jednej chwili jak by zrozumiał co zrobił zaczął mnie przepraszać , przytulać nawet sie rozpłakał mówiąc że mnie kocha i nie chciał zrobić mi krzywdy, że nie calował we mnie. Takich sytuacjii było mnóstwo jak pociągną mnie za włosy czy scisnął mi nadgarstek z całej siły.On jest wrażliwy zawsze jak oglądamy jakiś smutny film o życiu gdy ktoś cierpi to płacze, gdy opowiada o swojej przeszłości też płacze. Dlatego nie rozumiem jego zachowania dodam że w kłótni zazwyczaj to ja jestem ta winna która doprowadziła go do takiego stanu że sie złości.. Bardzo go kocham i wybaczam mu wszystko ale czuje że na dłuszą mete nie wytrzymam. Jak ktoś raz może być, czuły kochany , wrażliwy by za chwile zmienić sie w agresywnego brutala.
  23. Borykam się z szeregiem objawów, proszę o spojrzenie na nie i wyniki.
Próbuję ustalić, co mi jest.
 Objawy: - Wypadające włosy w bardzo dużych ilościach, znaczne przerzedzenie na całej głowie (czego nie udało się zatrzymać przy długiej współpracy z dermatologiem), włosy jakby plastikowe, sztywne, suche, zaczynające siwieć - Zmiany na ciele, pojawienie się w ciągu miesiąca nienaturalnych, głębokich zmarszczek, nadmiar skóry w różnych częściach ciała, jak palce, cellulit; zapadnięte oczy - Generalnie nie zdrowy wygląd i postarzenie się w krótkim czasie - Bóle w narządach wewnętrznych, bóle po bokach, przelewanie w żołądku, wzdęcia - Ciągle towarzyszące nudności - Bladość - Poczucie skrajnego zmęczenia, kompletnego wyczerpania, osłabienia, również na granicy poczucia utraty przytomności, czasami wręcz trudności z chodzeniem, bólami mięśni, czy pogorszeniem regeneracji, do stopnia, gdy tak, że ledwo możesz chodzić i czujesz się tak, jakbyś miał zaraz zemdleć - Słaba sprawność umysłowa - Ciągły głód po jedzeniu, brak sytości i utrata wagi, masy mięśniowej; generalnie bardzo duże zapotrzebowanie i dosłownie poczucie umierania z głodu, też po jedzeniu nudności - Ciągłe zapotrzebowanie na płyny - Krwawienia przy wypróżnianiu, czasami obfite - Stan drastycznie się pogorszył w przeciągu roku i z miesiąca na miesiąc jest gorzej - Nigdy nie czuję się dobrze, nie odczuwam wytwarzania serotoniny, czy dopaminy - Kompletnie organizm sobie nie radzi ze stresem, jak kiedyś (jakby nie generował adrenaliny, tylko nadmiar kortyzolu) i gdy próbujesz się mobilizować i wkładać energię, to czujesz się gorzej, robi ci się słabo, nasilają się nudności, poczucie pieczenia w organizmie - Drętwienia ciała, bóle mięśni, czy okazjonalnie poczucie jakby wykrzywiania twarzy, rąk z towarzyszącym silnym otępieniem


 Wyniki: Krzywa glukozowa i insulinowa: 1) g - 98 [70-99]; i - 7,40 [2,70-10,40] 2) g - 175 [70-99]; i - 58,10 [2,70-10,40] 3) g - 104 [70-99]; i - 17, 60 [2,70-10,40] Tarczycowe: TSH - 6,080 [0,47-4,64] fT3 - 3,84 [1,45-3,48] fT4 - 1,44 [0,71-1,85] ATPO - 1,07 [0,00-5,60] Ferrytyna - 133,9 [8,0-388] Żelazo - 77 [50-175] Okoliczności: Do tego dochodzi nerwica, byłem w szpitalu na terapii, ale nie pomogła ona na objawy (głównie zwijałem się z bólu, zmęczenia, głodu), terapie indywidualne też nie przynosiły poprawy. 
Tak samo różnego rodzaju leki dobierane przez psychiatrów. 
Jestem absolutnie przerażony, co dodatkowo napędza objawy (boję się, że skończę na ulicy), nie wiem, jak działać, czuję się fatalnie, wyglądam fatalnie, więc drastycznie spadło moje poczucie wartości i generalnie też funkcjonowanie to napędza dodatkowy stres, chciałbym, aby ktoś wziął ten temat na poważnie, jest naprawdę bardzo źle, i mi pomógł.
Jakie mam możliwości drogi? Póki co, NFZ i spotkania z lekarzem pierwszego kontaktu na niewiele się zdały.

Co powinienem zrobić, co mogę zrobić? Jakie badania, lekarze? Ponieważ NFZ jest średnio pomocne, myślałem też o skorzystania z prywatnych pakietów medycznych, czy to jest dobry pomysł?

 Będę wdzięczny.

W ogóle nie jestem w stanie funkcjonować.
  24. W związku z nadmiernym wypadaniem włosów przed 2 m-cami moje wyniki: żelazo 74, ferrytyna 8,2, witamina d3 25, Wit. B12 158, krwibki czerwobe 4,62 hemogl. 12,8 mcv 87, mch 27,7, mchc 31,8, rdw-sd 44,3, rdw-cv 13,9. Po 2 mocach przyjmowania żelaza , Wit C i d3 w dawce 4000 witamina d3 nie drgnęła i jest na poziomie 25, a żelazo z 74 wzrosło do 105, a estetyka wzrosła z 8,2 do 24. Trycholog twierdzi, że to słaby wzrost żelaza. Czy faktycznie to mały wzrost? Co może być przyczyną tego, że Wit. D3 nie wzrosła?
  25. Witam,chciałbym prosić o zinterpretowanie wyników badań tarczycy i ferrytyny TSH - 3,54 ( norma : 0,25-5) antyTPO - 9 ( norma : <34) Wykonywałam również USG tarczycy i wyszło,że mam malutkie torbiele ( moja mama też takie ma i nie leczy się na tarczyce) Ferrytyna - 21,3 ( norma: 13-150) Od roku zmagam się z zakrzepicą i od grudnia przyjmuje acenocumarol, a moim jedynym objawem jest wypadanie włosów Czy acenocumarol wpływa na wynik TSH? gdy nie miałam zakrzepicy i nie przyjmowałam leku wynik TSH oscylował w granicach 1,5. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...