Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

USG tarczycy

Znaleziono 61 wyników

  1. Dzień dobry, proszę o wskazówkę gdzie się udać, jakie badania zrobić. Kobieta, l.70,brak sił, szybko się męczy, puchną nogi do kolan, ostatnio w badaniach(z 18.02.2021r.) krwi 138 mg/dl. cholesterol HDL w surowicy 43 mg/dl(przy normie powyżej 45). pozostałe wyniki krwi i moczu w normie, doppler i badanie echokardiograficzne przezklatkowe również. USG tarczycy z 20.06.20r. 2 guzki hipoechogeniczne ok 7 i 8 mm. W badaniach krwi z 02.06.2020r. triglicerydy 186 przy normie do 150 mg/dl, tsh 1,31 przy normie 0,27-4,2, ft4 14,8 przy normie 12-22. Proszę o pomoc
  2. Mam 21lat. Zrobiłem badania krwi i usg w krwi wyszło ze mi tsh skoczyło z 10 na 23 w ciągu kilku dni a w usg wyszło to ze miąższ tarczycy jest o obniżonej echogeniczności bez ognisk. ft3 i ft4 w środkowych granicach normy. Mam złe samopoczucie ogólne czyli czuję się ociężale, nic mnie nie cieszy tak jak kiedyś. Co to może być.
  3. Witam. Mam kalatania serca wyszła tachykardia. Pocę się z usg tarczycy wyszło ze jest trochę powiększona. Tak w normie. Tsh tsh123 w normie. Anty tg podwyższone 300
  4. Witam tydzień temu mialam robione USG tarczyce na którym wyszły guzki, mimo że badania tarczycy w tamtym roku nie wykazały nieprawidłowości, w tym tygodniu odebrałam wyniki krwi : anty-TPO WYSZŁO 0,50 NORMA <=5, 61 (U/ML) Kalcytonina <2.00 norma <=5, 61 (U/ML) i tsh 2.25 norma ( 0,35-4) Badania robił lekarz rodzinny czy wyniki są w normie czy powinnam udać się do endokrynologa?
  5. Wolna trijodotyronina (FT3) 3,54 pmol/L 3,40 — 6,10 Wolna tyroksyna (FT4)↓ 9,11 pmol/L 9,80 — 18,80 * Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 0,765 uIU/L 0,358 — 3,740 Co moga oznacza te wyniki badań? Męzczyzna 30 lat waga prawidłowa Ciągłe zmęczenie i sennośc sucha pękająca skóra. W rodzinie niedoczynnośc i nadczynnosc tarczycy. Dwa lata temu wyniki wzorcowe usg tarczycy bez zadnych zmian
  6. Dzień dobry. Moj wynik Tsh to 3,726 , Ft3 to 4,53 a FT4 0,86. Mam 38 lat 85kg. Proszę o wyjaśnienie czy coś jest nie tak? Usg tarczycy prawidłowe. Ewelina
  7. Witam. Proszę o interpretację wyniku usg tarczycy. "Prawy płat 12×14×38mm lewy płat 13×15×38mm. Cieśń grubości 1,7mm. Tarczyca jednorodna, normoechogeniczna, z nieco zwiększonym przepływem krwi.okoloczne węzły chłonne niezmienione. " Dodam że jestem po poronieniu w listopadzie. Chcemy starać się o dziecko. Tsh ze stycznia wynosi 4,049 FT3 5,6 pmol/l FT4 11,21 pmol/l AntyTG <0,9 IU/ml AntyTPO 0,3 IU/ml Prolaktyna 14,93 ng/ml Dziękuję.
  8. Witam Od 20 lat m nadczynność tarczycy,leczona byłam metizolem,co powodowało niedoczynność. Od 10 lat nie leczę jej. Teraz mam mieć operację laparoskopową woreczka żółciowego,lekarz zlecił badania Wyniki to FT3-4,76 FT4-2,13 TSH-0,01 Wiem że przy nie wyrównanych wynikach operacja może nie dojść do skutku. Czy istnieją leki które szybko wyrównają hormony tarczycy. Dodam że wykonana jakiś czas temu biopsja i USG tarczycy wykazały łagodny gózek tarczycy.
  9. Witam. Mam 27 lat. Od kilku miesięcy czuję się osłabiona, senna. Mam nieregularne miesiączki. Jestem ciągle rozdrażniona. Od roku czasu zmagam się z pokrzywką demograficzną. Kilka dni temu wykonałam kilka badań. Mam podwyższone leukocyty -11.76 (norma 3,98-10,04), cholesterol całkowity- 229 (norma 115-190), Żelazo-222 (norma 50-170), anty TPO - 14,43 (norma 0,0-5,61), antyTG -577,03 (norma 0,0-4,11). Natomiast TSH 1,594 (norma 0,350-4,940), FT3 - 2,85 (norma 1,88-3,18), FT4 1,21 (norma 0,70-1,48) są w normie. Wykonałam również USG Tarczycy, z którego wynika, że jej objętość wynosi 13,3 ml oraz widoczne są torbiele wielkości do 3mm. Czy te wyniki wymagają wizyty u specjalisty?
  10. Bardzo proszę o wskazówki co robić dalej. Od kilku lat mam 1-2 dniowy okres. Bardzo skąpy jednak pms dość mocny. Bardzo bolą mnie piersi tydzień przed okresem, rozdrażnienie i złe samopoczucie. . 3 lata temu byłam u lekarza który niby wszystko sprawdził i wszystko super taka moja uroda. Zrobił mi usg dopochwowe, cytologię i zbadał hormony tarczycy, progesteron, estrogen. Pół roku temu byłam u innej pani z tym samym problemem plus zaniepokojona tym ze nie zachodzę w ciąże. Pani doktor zrobiła te same badania plus prolaktyne która jedyna wyszła za wysoka ok 50. Dostałam leki i po 3 miesięcznej kuracji prolaktyna jest już w normie jednak okres się nie poprawił. Pani doktor stwierdziła ze dostanę skierowanie do ośrodka leczenia niepłodności co dość mocno mnie zestresowało. Zanim zaczniemy walkę chciałabym żeby to przechodziło w miarę spokojnie i przede wszystkim chce wiedzieć dlaczego mój okres trwa tylko 1 dzień. Kiedyś miałam okres 5 dniowy normalny. Potem przestałam brać tabletki antykoncepcyjne i po jakichś 2 latach pojawił się skąpy okres. Bardzo proszę o podpowiedz jakiej pomocy powinnam szukac.
  11. Witam,czy mam obecność boreliozy w organizmie? przeciwciała w kl. IgG <5,000 AU/ml wynik ujemny <10 AU/ml wynik wątpliwy 10-15 AU/ml Wynik dodatni >15AU/ml Przeciwciała w kl. IgM - 33,81 AU/ml wynik ujemny <18 Au/ml wynik watpliwy 18-22 Au/ml wynik dodatni >22 Au/ml Kobieta 17 lat ,od roku mam przewlekłe zmęczenie,bóle głowy,słabe samopoczucie.Została wykryta u mnie wada serca czy ma to jakieś powiązanie z dolegliwościami? Mam też problemy z zatokami ciągły katar.W szpitalu wykryli u mnie boreliozę,ale lekarz ją wykluczył i postanowiłam jeszcze raz zrobić badania . Miałam też robione badania TSH ,FT3,FT4 i usg tarczycy wszystko wyszło dobrze,co mam dalej robić i do jakiego lekarza się udać?
  12. Co oznacza wynik badania: ATG- 10,66 Ft3- 2,58 Ft4-1,27 TSH3-3,5103 TPO-1,96 USG tarczycy wykazało niejednorodną budowę
  13. Dzień Dobry. Mam 15 lat jestem chłopakiem i mam problem.Mianowicie chodzi o homony tarczycy FT3 i FT4. ft3 miałem małe a ft4 wyższe TSH było w porządku reszra badań też.Jak byłem na badaniu usg tarczycy pani doktor powiedziała mi tylko że moja tarczyca jest niejednorodna i powiększona.W dodatku jestem otyły,mam strasznie suchą skóre momentami,wypadają mi włosy,kołatania serca,wypieki na twarzy,podwyższoną akcję serca i straszne zmiany nastrojów. Czy możliwe że mam hashimoto i niedoczynność tarczycy?
  14. Witam, Zrobiłam badania na przeciwciała Anty TPO i Anty TG po wykonanym usg tarczycy na którym wyszedł guzek (maly). Badania TSH, FT3 i FT4 w normie. Anty TPO w normie, natomiast Anty TG 406,63 przy normie do 4,11. Jestem umówiona już na wizytę do endokrynologa ale chciałabym się wcześniej dowiedzieć co to może oznaczać.
  15. USG tarczycy i wyniki hormonów, żelazo, ferrytyna Jak interpretować wyniki? Czy to może być niedoczynność tarczycy i Hashimoto? Mam 19 lat, kobieta. USG tarczycy: Prawy płat:37*10*11mm objętość:2,1ml Lewy płat:40*12*13mm objętość:3,2ml Cieśń szerokości 3mm Echogeniczność obu płatów miernie obniżona, niejednorodna z pojedyńczymi pasmami włóknienia. Badania krwi: żelazo:68,00 (50,00-170,00) Ferrytyna:5,10 (4,63-204,00) TSH:3,0982 (wcześniej 4,1738) (0,4300-4,2000) FT3:3,32 (1,58-3,91) FT4:0,76 (0,79-1,34) anty-TPO:1,36 (0,00-5,61) anty-TG:4,30 (0,00-4,11)
  16. Witam, proszę o wyjaśnienie USG tarczycy "obu płatów nieco obniżone, prawie homogenne" Wynik FT 4 -0,88,. TSH 1,877, przeciwciała TPO 1,19.
  17. Z badania USG : Tarczyca niepowiększona, niejednorodna z wydzielającymi się hipoechogennymi obszarami wlk. ok 8 mm ft4 - 13.14 ft3 - 3.47 Jak interpretować te wyniki ?
  18. Co oznaczają takie wyniki badań TSH norma 0,27-4,20, mój wynik 0,89, FT3 norma 2-4,4, mój wynik 3,1, FT4 norma 0,93-1,70, mój wynik 1,27. USG tarczyca dwupłatowa symetryczna, prawidłowej wielkości, niejednorodna, o znacznie obniżonej echogeniczności, z licznymi zwłóknieniami - podejrzenie zapalenia autoimmunologicznego. W PP ognisko hipoechogeniczne 6x8 mm, w cieśni ognisko 6x9 mm, w LP 2 ogniska 3x4. Dzisiaj otrzymałam wyniki Anty-TG norma < 18, mój wynik < 6,4. Anty-TPO norma <8, mój wynik 1,10. Na co skazują wyniki badań i czy powinnam brać hormony tarczycy, bądź inne leki. Na razie nie mogę mieć jeszcze wizyty u lekarza. Z góry dziękuję za pomoc.
  19. Witam. Moje wyniki TSH 2,42 ( 0,35-4,9), FT3 3,16 pmol/l (1,88 - 3,18), FT4 1,11 (0,70-1,48). Nie leczę się na tarczycę, w usg mam widoczna torbiel koloidową- do obserwacji, dodam że od pewnego czasu źle się czuję, jestem osłabiona, senna, drażliwa, mam problem z przesuszonymi włosami, kołatania serca. Kobieta 35 lat
  20. Witam,chciałbym prosić o zinterpretowanie wyników badań tarczycy i ferrytyny TSH - 3,54 ( norma : 0,25-5) antyTPO - 9 ( norma : <34) Wykonywałam również USG tarczycy i wyszło,że mam malutkie torbiele ( moja mama też takie ma i nie leczy się na tarczyce) Ferrytyna - 21,3 ( norma: 13-150) Od roku zmagam się z zakrzepicą i od grudnia przyjmuje acenocumarol, a moim jedynym objawem jest wypadanie włosów Czy acenocumarol wpływa na wynik TSH? gdy nie miałam zakrzepicy i nie przyjmowałam leku wynik TSH oscylował w granicach 1,5. Pozdrawiam
  21. Dzień dobry, mam 23 lata i przez całe życie nie miałam żadnych problemów z tarczycą, badania krwi jak i USG tarczycy zawsze miałam perfekcyjne. Od samego początku jednak miałam obfite i bardzo bolesne miesiączki. Około 5 lat stosowałam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 lata były to tabletki Sylvie 20, które uregulowały moje miesiączki, jednakże pojawiły się częste migreny. Zmieniłam ginekologa oraz pigułki antykoncepcyjne na Vibin mini. Stosowałam je pół roku, migreny nie ustały, a doszły ogromne wahania nastroju i stany depresyjne. Po raz kolejny zmieniłam tabletki, tym razem na jednoskładnikowe - Cerazette. Bóle głowy ustały, wahania nastroju także lecz przez cały okres stosowania nie pojawiła się miesiączka (od października 2019 do czerwca 2020 roku). Wiem, że to "normalne" przy tabletkach jednoskładnikowych, jednakże stresowało mnie to, więc w czerwcu 2020 roku odstawiłam antykoncepcję. We wrześniu miałam wizytę u ginekologa, ponieważ pomimo odstawienia tabletek miesiączka się nie pojawiła. Zrobiłam badania krwi przed wizytą: AIAT wynik 63; Glukoza wynik 92, APTT Wynik 27,2; TSH wynik 4,635. Na tej podstawie ginekolog stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy i zapisał Euthyrox 50. Nigdy w życiu nie miałam problemów z tarczycą, czy to możliwe, że nie wykryto ich podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej (przy regularnych badaniach krwi)? Od 2 września br. stosuję Euthyrox 50 i czuję się o wiele gorzej. Pojawiło się ciągłe uczucie zmęczenia, wahania nastroju, przyspieszone bicie serca, roztargnienie. Po 3 tygodniach pojawiła się miesiączka, po jej ukończeniu i konsultacji z lekarzem zaczęłam brać połowę dawki, jednakże do objawów doszedł jeszcze płytki oddech. Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Obecnie przebywam za granicą, więc ciężko oddać mi się w ręce innego specjalisty. Czy rozsądne jest odstawienie tabletek na 3 tygodnie i wykonanie ponownych PEŁNYCH badań krwi (TSH, T3, T4, aTPO, antyTPO)?
  22. Dzień dobry, bede miała 18 lat za dwa miesiące, mam bardzo nieregularną miesiączkę, od ponad pół roku nie mam okresu, wczesniej tez miałam tak że miałam go co pół roku lub pare miesięcy. Ogólnie to jestem bardzo senna i nie mam siły na nic. Robiłam morfologię krwi i wszystko jest wporzadku. Wykonałam również badanie hormonów tarczycy: tsh i ft4. Początkowo wyszło mi ze mam mało ft4- 0,71 ng/dl (przy normie 0,89-1,37) , a tsh- 1,02 μlU/ml (przy normie 0,47-3,41), wiec po 2 tygodniach powtórzyłam badanie, ale tym razem wszystkich hormonów tarczycy i wyszło mi ze mam tsh- 0,55 μlU/ml (przy normie 0,47-3,41), ft4- 0,91 ng/dl (przy normie 0,89-1,37), ft3- 3,11 pg/ml (przy normie 2,31 — 3,71). Oczywiście po 1. badaniach, gdzie wyszło mało ft4 zostałam zapisana na wizytę do endokrynologa oraz na usg tarczycy za dwa tygodnie. Czy przy tych wynikach konieczne jest usg i wizyta u endokrynologa?
  23. Mam pytanie o zmieniający się wynik TSH, otóż jeszcze w lutym br. miałem wynik 4,015 a w lipcu 1,780 µIU/ml. wykonałem usg tarczycy i wyszło prawidłowo. Jednak dziwi mnie taka zmiana w wyniku TSH na przestrzeni 5 miesięcy , czy jest to normalne?
  24. Zrobiłam sobie profilaktycznie badania . Przy okazji szczegółowej podeszłam to badań związanych z tarczycą ponieważ mam 43 lat a moja mama jak i starsza siostra miały problem z tarczycą to zrobiłam badania na przeciwciała i anty TPO 34,92 anty TG 305,65 , TSH 1,94 FT3 5,25 FT4 10,26 . Potem zrobiłam usg tarczycy z wynikiem płat prawy 13*17*34 i objętość 3,88 płat lewy 11*15*34 objętość 3,08 cieśń 3mm w prawym płacie pojedynczy normowchogeniczny gruczolak śr 6mm echostruktura lewego płata i cieśni prawidłowa . Czy mam się martwić . Umówiłam się na wizytę do endokrynologa ale to dopiero za miesiąc . Wdzięczna będę ja jakiekolwiek spostrzeżenia
  25. Witam w lipcu robiłam badanie krwi pod kątem tarczycy. Wyniki moich badań to: tsh 8,4; ft3 3,47; ft4 1,3; anty tg(TAK)124,7 i anty tpo(MAK) 600,0. Badanie było wykonywane w Polsce A obecnie mieszkam w uk i powtórzone badanie krwi dało wyniki tsh 3.22 i t4 15.4 pmol/l. Jak rozumieć wyniki tych badań? Dodam jeszcze że w Polsce wykonałam usg tarczycy i lekarz stwierdził że jest zapalenie tarczycy prawdopodobnie nie doczynnosc lub pierwszy stopień hashimoto i powiększone węzły chłonne.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...