Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Niedoczynność tarczycy

Znaleziono 182 wyników

  1. Wolna trijodotyronina (FT3) 3,54 pmol/L 3,40 — 6,10 Wolna tyroksyna (FT4)↓ 9,11 pmol/L 9,80 — 18,80 * Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 0,765 uIU/L 0,358 — 3,740 Co moga oznacza te wyniki badań? Męzczyzna 30 lat waga prawidłowa Ciągłe zmęczenie i sennośc sucha pękająca skóra. W rodzinie niedoczynnośc i nadczynnosc tarczycy. Dwa lata temu wyniki wzorcowe usg tarczycy bez zadnych zmian
  2. Dzień dobry. Czy wyniki na czczo: insulina 14.9 (2.0-25.0) oraz glukoza 87 (70-99) mogą świadczyć o insulinoopornosci? Dodam, że mam 38 lat, 160cm wzrostu, 76 kg i leczę się na niedoczynność tarczycy. Proszę o poradę.
  3. Dzień dobry. Jestem kobietą , mam 22 lata , choruję na niedoczynność tarczycy. Prosiłabym o interpretację testu obciążenia glukozą 75 g oraz poziomu insuliny. Glukoza na czczo 60 mg/dl , po 1 h 84 mg/dl , po 2 h 70 mg/dl Insulina na czczo 21,35 mU/l , po 1 h 246,24 mU/l po 2 h 0,7 mU/l.
  4. Mam 49 lat i niedoczynnosc tarczycy TSH 0.984 oraz cholesterol calkowity 327 HDL 64 LDL 244 I cholesterol nie-HDL 264 co to znaczy nie jestem otyla
  5. Gość

    Petting a ciąża

    Witam! Uprawiałam petting ze swoim partnerem i martwimy się, ponieważ parter chyba wprowadził niewielką ilość nasienia, (większe prawdopodobieństwo że był to płyn preejakulacyjny) do pochwy poprzez palce. Nie było tego dużo i palce włożył dopiero po kilku minutach lecz jednak dotykał moich miejsc intymnych wcześniej. Nie mam przebitej błony śluzowej, biorę tabletki antykoncepcyjne na regulacje okresu, ponieważ mam niedoczynność tarczycy. Skończyłam brać je dzień przed pieszczotami. Okres dostałam 2 lutego więc z tego wynika ze nie miałam w tym czasie dni płodnych. Jakie według pani jest ryzyko zajścia w ciąże w takich okolicznościach?
  6. Dość niekomfortowa sprawa ale 2 tyg po okresie zaczęłam plamić, trwało to 11 dni było 7 dni przerwy i znowu plamie, uprzedzając - nie jest to okres bo nie mam objawów jak przy okresie, do tego krwi jest mało. Jestem umówiona do lekarza ale wizytę mam dopiero za ponad miesiąc nie wiem co się dzieje i do kogo się muszę udać. Dodam ze leczę się na niedoczynnosc tarczycy i hormony mam dobre. Proszę o pomoc jestem załamana
  7. Gość

    Petting a ciąża

    Uprawiałam petting ze swoim partnerem i martwimy się, ponieważ parter chyba wprowadził niewielką ilość nasienia, (większe prawdopodobieństwo że był to płyn preejakulacyjny) do pochwy poprzez palce. Nie było tego dużo i palce włożył dopiero po kilku minutach lecz jednak dotykał moich miejsc intymnych wcześniej. Nie mam przebitej błony śluzowej, biorę tabletki antykoncepcyjne na regulacje okresu, ponieważ mam niedoczynność tarczycy. Skończyłam brać je dzień przed pieszczotami. Okres dostałam 2 lutego więc z tego wynika ze nie miałam w tym czasie dni płodnych. Jakie jest ryzyko zajścia w ciąże w takich okolicznościach?
  8. Witam. Choruje na niedoczynność tarczycy (Hashimoto). Biorę leki letrox 75/letrox 100 od wielu lat tak samo. Teraz mój wyniki tsh wynosi 3,383. Proszę o pomoc. Jaka dawkę lub jaki lek powinnam zażywać ?
  9. Dzień dobry Potrzebuję pomocy w określeniu tygodnia ciąży. Ostatnia miesiączka była 12 - 15 grudzień Choruje na PCOS, niedoczynność tarczycy. Miesiączki mam nie regularne. 10-11 stycznia miałam delikatne plamienia może to była owulacja? Robiłam betę 14.01 i wynosiła 2,30 8.02 beta 3399,0 10.02 beta 6650,0 Lekarza mam dopiero w te sobotę a już nie mogę wytrzymać który to będzie tydzień?
  10. WITAM. DO LEKARZA W TYCH CZASACH TRUDNO I CHCIALABYM SIE SPYTAC GDZIE MOGĘ PÓJŚĆ DO LEKARZA Z MOIMI WYNIKAMI. LECZE SIE NA TARCZYCE. Z NIedoczynnosci zrobila mi sie nadczynnosc i mam stwierdzona chorobe Gravesa basedova od miesiaca. ZACZELAM chudnac moja obecna waga to 65 kg a mialam zawsze 78. 77kg i ciezko bylo cokolwiek zgubic. A teraz bez diety i cwiczen sama waga spada Zrobilam sobie badania kontrolne morfologi krwi z rozmazem gdyz biora thyrozol 5mg MORFOLOGIA KRWI: Leukocyty WBC 4.9 Erytrocyty RBC 4.59 Hemoglobina HGB 12.98 Hematokryty HCT 37.6 WSKAZNIK CZERWONOKRWINKOWE: Sr.obj.erytrocyta MCV 82 Sr.masa HGB w erytrocycie MCH 28.3 Sr. Stężenie HGB w erytrocytach MCHC 34.5 Wskaźnik anizocytyzy erytrocytow RDW 13.2 PŁYTKI KRWI WSKAŹNIKI PLYTKOWE: plytkokryt PCT 0.25 Wskaźnik anizocytozy płytek PDW 16.5 Sr. Ob. Plytki krwi 9.7 ROZDZIAŁ AUTOMATYCZNY LEUKOCYTOW ;: NEU 2.24!spadek LYMPH 2.22 MON 0.41 EOS 0.08 BASO 0.01 !spadek NEU% 45.2 LYMPH% 44.8 MON % 8.2 EOS % 1.6 BASO % 0.2 MIKROSKOPOWA OCENA ROZMAZU KRWI: Neutrocyty o jądrze podzielonym 41%! Spadek Eozynocyty 2% Monocyty 7% Limfocyty 50 %! Podwyzszone
  11. Witam. Od roku stosuję antykoncepcję (lek Levomine), lecz dopiero tydzień temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy i zlecono leki (Letrox 50 i Glucophape xr 500), po dwóch dniach zażywania leku, odstałam plamienia. Wiem, że to nie okres, ponieważ skończył mi się tydzień temu... Co robić?
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, staramy sie z mezem o dziecko i pelne stosunki byly co dwa dni na poczatku cyklu az do owulacji i jednego dnia po niej. Cykle mam przewaznie 31-32 dniowe. W 22 dniu cyklu, 9 dni przed miesiaczka dostałam naglego bolu w podbrzuszu, uczucie ciagniecia i wypelnienia oraz bol przy dotyku z lewej strony na dole. Następnego dnia bol byl typowo miesiaczkowy a rano zobaczylam bardzo gesty sluz podbarwiony krwia, pozniej stal się lekko żółty. Nastepny dzien wszystko wróciło do normy. Bolow nie odczuwam a sluz jest bialy i gesty lekko rozciagliwy bez zapachu. Czy jest mozliwosc, ze zaszlam w ciaze? Niepokoje sie o ta krew, co prawda nie bylo jej duzo ale sam fakt o mozliwej nieprawidlowosci. Nie stwierdzono wczesniej u mnie torbieli badz nadzerki. Jezeli ma to jakies znaczenie mam niedoczynnosc tarczycy oraz biore zelazo z powodu jego niedoboru.
  13. Witam serdecznie. Mam 29 lat i przed sobą planowanie ciąży. Od kilku miesięcy borykam się niestety z problemem skąpych miesiączek. Byłam badana ginekologicznie i wszystko jest w porządku, lekarz jako potencjalną przyczynę wskazał niedoczynność tarczycy (TSH styczeń - 7, TSH luty - 1,5). W tym miesiącu miesiączka nie wystąpiła (obecnie dzień 35). Na własną rękę wykonałam dzisiaj badania hormonalne. Wyniki: Prolaktyna - 14,9 FSH - 11,5 LH- 102,0 Czy wysokie stężenie LH może być przyczyną skąpych miesiączek a nawet ich zanikania? Gdzie powinnam szukać źródła problemu?
  14. Witam . 25.12.2020 ostatnia miesiączka. byłam u ginekologa zrobił USG i w jajniku był mały pęcherzyk skierował na badanie B-HCG( bo możliwe że ciąża lub przed miesiączką) przepisał luteinę pod język kazał brać jeżeli B-HCG wyjdzie poniżej 5. . B-HCG wyszło <1 czyli brak ciąży , Miesiączkę dostałam czy mam brać luteinę czy nie ? Nie dopytałam lekarza czy tabletki są na wywołanie miesiączki czy na uregulowanie cyklu. Nieregularne miesiączki mam często a czasami zdarzają się co miesiąc... Mam niedoczynność tarczycy i cukrzycę insulinozależną.
  15. Witam Od 20 lat m nadczynność tarczycy,leczona byłam metizolem,co powodowało niedoczynność. Od 10 lat nie leczę jej. Teraz mam mieć operację laparoskopową woreczka żółciowego,lekarz zlecił badania Wyniki to FT3-4,76 FT4-2,13 TSH-0,01 Wiem że przy nie wyrównanych wynikach operacja może nie dojść do skutku. Czy istnieją leki które szybko wyrównają hormony tarczycy. Dodam że wykonana jakiś czas temu biopsja i USG tarczycy wykazały łagodny gózek tarczycy.
  16. Dzień dobry, Pół roku temu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne. Od dwóch miesięcy mam już regularny okres (co 28 dni) jest on natomiast bardzo skąpy - poprzedni trwał około 2-3 dni, natomiast ten skończył się właściwie po jednym dniu z niewielkim krwawieniem. Dodam, że nie zabezpieczamy się ze względu na chęć zajścia w ciążę (ale test robiony dla pewności w dniu okresu wyszedł negatywnie) oraz biorę tabletki na niedoczynność tarczycy. Czy może to być ciąża mimo negatywnego wyniku testu? Jeśli nie, to jakie mogą być przyczyny tak niewielkiego krwawienia?
  17. Witam, Po 6latach brania tabletek antykoncepcyjnych, zdecydowaliśmy z partnerem, że czas starać się o dziecko. Jestem w pierwszym cyklu po odstawieniu. Po tylu latach brania hormonu nie mam szansy korzystać z metody kalendarzykowej, więc wspomagam się testami owulacyjnymi z 2 różnych firm. Przez kilka pierwszych dni oba testy pokazywały bladą kreskę testowa i wyraźną kreskę kontrolną. Od dwóch dni w przypadku obu testów kreska testowa była zupełnie niewidoczna. To przypadek czy mogłam mieć lekki wyrzut LH? Martwię się, bo mam insulioopornosc i niedoczynność tarczycy. Paulina 25lat
  18. Mam następujące wyniki badań wskazujące na to ze mam niedoczynnosc tarczycy. Tsh 3,6, ft4 0,94, antytpo 0,02, antytg 0,79. Zaczęłam stosować euthyrox . Czy mogę powiększyć usta kwasem hialuronowym? Czy np. Jeśli zrobie próbę uczuleniowa i będzie ok?
  19. Bardzo prosze o porade, choruje na niedoczynność tarczycy, moje początkowe tsh podczas zdiagnozowanie choroby wynosilo 2,786, po braniu euthyroxu 50 spadlo po okolo 3 miesiacach na 1,4 a teraz zrobilam badanie i znowu jest strasznie wysokie bo az 3,6, bardzo prosze o porade? Czy to wynik stresu, ktorego mam teraz bardzo duzo? Dodam ze wypadaja mi strasznie wlosy i jestem rozdrazniona i zmeczona
  20. Witam, 4.09 robiłam wyniki gdyż bardzo słabo się czułam, na tyle że nie byłam w stanie w domu posprzątać, szybkie męczenie, słaba koncentracja, kołatanie serca. Z wynikow wyszedł poziom żelaza 45, ferrytyny 45, kwasu foliowego 4 pani doktor zapisała tardyferon 2 opakowania. Po tym czasie poczułam sie lepiej, wyniki żelaza wzrosły do 80. Pani doktor stwierdzila ze jest w porzadku. W tej chwili odczuwam znów szybkie męczenie się, senność, kołatanie, podwyższone tętno, ciągle uczucia zimna, momentami dreszcze, po wysiłku bolesność mięśni, uczucie drapania w gardle. Czy jest możliwa niedokrwistość i takie objawy z prawidłową morfologia? Choruje na niedoczynność tarczycy, ale endokrynolog twierdzi że pod tym wzgledem wszystko jest ok.
  21. Witam, leczę się na niedoczynność tarczycy już 7 lat. Od początku brałam euthyrox n25 - TSH utrzymywało się na poziomie 4, w związku z planowaniem ciąży endokrynolog w lutym 2020 zwiększyła dawkę do n50, w czerwcu TSH było na poziomie 2,7-2,9 i tak do września. Po tym czasie endokrynolog zaleciła zażywanie co drugi dzień większej dawki czyli n75, w listopadzie miałam TSH na poziomie 0,8. Niestety decyzję o ciąży musieliśmy trochę odłożyć i w grudniu brałam tylko 50, na początku styczniu zrobiłam TSH i mój wynik to 5,54
  22. Dzień dobry, mam niespełna 20 lat. Z ciekawości wykonałam ostatnio pomiar cukru we krwi. 4 godziny po posiłku wynosił 137, po 2 dniach (na czczo) 107. Jestem osobą kochającą ruch, BMI w normie,... Czy to może być cukrzyca? *Dodam jeszcze, że mam wrodzoną niedoczynność tarczycy.
  23. Witam, od ponad roku przyjmuję tabletki Vibin Mini ze względu na kłopoty jakie wcześniej miałam z miesiączką (najpierw krwawienie trwało nieustannie, a następnie nie było go wcale). Okazało się, że mam zespół policystycznych jajników. Zazwyczaj krwawienie występuje u mnie przy drugiej-trzeciej tabletce placebo, jednak właśnie kończę opakowanie, a krwawienie nie występuje. Choruję też na niedoczynność tarczycy. Czy powinnam zacząć się martwić, czy takie opóźnienie jest normalne? Dodam, że w ostatnim czasie przeżyłam dość sporo stresu. Czy może to być wynik tego?
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Przychodzę z problemem spóźniającego się okresu. Ostatni okres miałam 8 grudnia I trwał 6 dni (14 listopad). Kilka razy po okresie uprawialiśmy petting. Mianowicie siedziałam na chłopaku I ocieraliśmy się o siebie imitując ruchy jak w seksie. Chłopak miał na sobie majtki spodnie jeansowe podkoszulek za spodniami I bluzę. Ja miałam na sobie sobie spodenki, majtki. Przy pierwszym razie miałam założoną wkładkę higieniczną. Doszło do wytrysku. Chłopak nie dotykał mnie nigdzie. Odrazu po tym poszłam umyć ręce i się przebrałam. Po jakiś 2 godzinach sytuacja się powtórzyła. Tym razem miałam podpaskę. Tym razem chłopak nie doszedł tylko ja. Po tym zdarzeniu również nigdzie się nie dotykaliśmy. Przy kolejnych takich zdarzeniach zawsze miałam podpaskę. Minął miesiąc i dalej nie dostałam okresu. Spóźnia mi się około 5 dni. Mam nieregularne miesiączki (moje cykle trwają około 28-30 dni). Ostatni trwał 25 dni. Mam również problemy z tarczycą, mianowicie niedoczynność oraz chorobę Hashimoto. Biorę leki Euthryox 25. Czuję jakbym miała pełny brzuch i jest lekko twardy oraz boli mnie lewy jajnik od tygodnia. Od dwóch dni miałam lekkie mdłości. obserwując śluz z pochwy nie zauważyłam nic niepokojącego. Był lekko Białawy i miał lekko lepką konsystencję. Miałam również w tym miesiącu dużo stresu. Zżerają mnie myśli, że jestem w ciąży. Czy mogło dojść do zapłodnienia
  25. Witam, od 3 lat przyjmuje tialorid 50 5mg ponieważ zatrzymuje mi się woda. Na niedoczynność tarczycy euthyrox n 75 od wielu lat. W sierpniu tsh 1,64. Chciałabym zamienić tialorid 50 na lek mniej inwazyjny spironol 50. Czy to dobra decyzja?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...