Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Niedoczynność tarczycy

Znaleziono 49 wyników

  1. Robiłam badania /niedoczynność tarczycy/ TSH (ICD-9:L69) 1. Wynik jest 7.220 a norma od 0.510 - 4.300 H. dla dziecka 15 lat. Jak to rozumieć?
  2. Dzień dobry, ostatnio (od ok. 3 tygodni) źle się czuję - ból w klatce piersiowej, kołatania serca, nerwowość, ogólne słabe samopoczucie. Zrobiłam badania. Proszę o interpretację. Morfologia idealna, TSH - 0,3382 (za nisko) Prolaktyna - 27,13 (za wysoko) FT3 - 3,58 (za wysoko) FT4 - 0,96 Dodam, że mam endometriozę i miała cztery lata temu epizod z niedoczynnością tarczycy.
  3. Planuje ciążę i mam niedoczynność tarczycy przyjmuję EuthyroxN50. W lutym TSH wynosiło 3,13 norma 0,27-4,2. Endokrynolog podniósł dawkę na EuthyroxN75. Wczoraj odebrałam wyniki TSH 3,34 norma 0,27-4,2 FT4 1,46 norma 0,93-1,7. Czy przy takich wynikach mogę się starć o dziecko teraz? Wizytę mam za miesiąc.
  4. Witam. Podejrzewano u mnie PCOS na podstawie badania ginekologicznego. Leczę sie również na niedoczynność tarczycy od 3 miesięcy. Staramy sie o dziecko prawie od roku. Pani endokrynolog zaleciła takie badania> FSH 5,60, LH 5,69, ESTRADIOL 46,31, PROLAKTYNA 11,63, TESTOSTERON 42,49. Proszę o opinie.
  5. Dzień dobry, Wykonałam badanie TSH wynik 3,8300 norma 0,2700-4,2000 µIU/ml i FT4 wynik 1,57 norma 0,93-1,71 ng/dl. Czy powinnam udać się do endokrynolga? Wyniki są w normach, ale ja odczuwam licznę objawy występujące przy niedoczynności tarczycy.
  6. Witam mam 29 lat od około 2-3 lat mam nieregularne miesiączki dotychczas okres pojawiał się albo przed albo maksymalnie 7 ,8 dni po terminie A teraz już jest 16 dzień po planowym terminie A ja wciąż nie mam okresu dodam że choruje na niedoczynność tarczycy ,padaczkę oraz depresję a dodatkowo mam bardzo silne uplawy oraz częste i infekcje intymne Zdarzyło się nawet że miałam okres dwa razy w miesiącu a miesiączka jest wyjątkowo bolesna i obfita Bardzo proszę o pomoc co może być przyczyną tego że wciąż nie mam okresu czy to może być coś poważnego Z góry dziękuję za każdą odpowiedź
  7. Witam, proszę o interpretację wyników. Kobieta 25 , niedoczynnosc tarczycy i hashimoto Cała morfologia w porządku oprócz MON i NEU % Mon: 0,73 norma (0,1-1,0) Mon% 12,6% (2-10) Neu: 2,49 (2-8) Neu% 43,1% (50-80) ( w zasadzie w większości moich badań Tylko mon% i neu% nie są w normie, czy to o czyms świadczy, o jakiejś przewlekłej chorobie ? Przy czym mon i neu są w normach ) Ob: 16 norma do 12 Crp 2,60 (0-10) Żelazo 28 ( 50-170)- dodam ze zawsze to żelazo jest niskie... ferrytyna 17,2 (10-120) sód potas magnez wapń cholesterol cukier w normie . Od pewnego czasu wypadają mi również włosy, czy mamto duże powiązanie z Z żelazem o ferrytyna ? Z góry dziękuje za odpowiedzi ...
  8. Gość

    Brak miesiączki

    Witam od paru miesięcy mam zaniki miesiączki od grudnia 2019 roku miałam 2 razy normalna miesiączkę a tak to aby brazawe plamienia,mam 27lat nigdy nie rodziła za to 2x straciłam ciążę w2 i w3misiacu cytologia mam dobrą, mam niedoczynność tarczycy ale tu też biorę leki i wszystko mam wporzatku, badania na menopauze są też dobre, czy to może być coś poważnego? Strasznie się boję czekam na wizytę u lekarza
  9. Witam, przerwałam tabletki antykoncepcyjne w poniedziałek zeszły A dzisiaj jest już piątek, minęło 11 dni i nie dostałam nadal okresu. Dodam że miałam za dużo testosteronu, ale brałam na to Diane 35 przez 3 miesiące i już skończyłam. W dodatku miałam problemy z prolaktyną, na to też były leki. Teraz się okazało że mam niedoczynność tarczycy i gruczolaka. Na wizytę u endokrynologa jeszcze czekam. Czy to może być tego kwestia? I co robić?
  10. Witam, w różnych odstępach czasowych robiłam wyniki na tsh,ft3 oraz ft4. Za każdym razem wynik tsh był za wysoki, raz wartość wskazywała 5,200 innym razem 7.500 a aktualnie wynosi 3.800. Wyniki ft3 oraz ft4 prawidłowe inne wyniki tyczące sie tarczycy również,jedynie poziom prolaktyny wynosi 537.4. Chciałabym zapytać czy pomimo prawidłowych wyników ft3 oraz ft4 jest możliwość, że mam niedoczynność tarczycy? Czy może to być coś innego? Dziękuję.
  11. Witam. Od 10 lat leczę niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Wyniki (tsh - 2.11) z 13.03.2020.przy dawce 137 ethyrox. W ostatnim czasie bardzo źle się czułam i miałam kołatania serca więc zrobiłam badanie i tsh 0.27 (przy normie 0,35 zalecenie wskazana kontrola). Obniżyłam dawkę na 112 eutyrox. Po tygodniu tsh 2.57. W związku z tym mam pytanie czy w ciągu tyg mogą być aż takie wahania w wynikach czy to raczej pomyłka w laboratorium? Nie wiem jak ustalić dawkę żeby nie rozregulować tarczycy i nie wywołać zaburzeń kardiologicznych. Badania robiłam na czczo i rano o tej samej porze. Dziękuję z góry za odpowiedź.
  12. Witam Leczyłam się na niedoczynność tarczycy i mam torbiel na tarczycy. Po urodzeniu dziecka lekarz stwierdził że się wszystko unormowało. W ostatnim czasie pojawiły się uczucie ucisku w gardle senność zaparcia przybranie na wadze męczenie się nieregularne obfite miesiączki. Zrobiłam badania. Tsh 2.47, ft3 3.94,ft4 1.4, anty tpo 10.7 anty tg 10.9 cholesterol całkowity 220. Co tomoze oznaca
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Moje cykle trwają 29-30 dni. W 7 dniu cyklu współżylam. Od 13 dnia wykonuje testy owulacyjne, każdy póki co negatywny, z tym, że 12 dnia bolało mnie w prawym boku. Czy to możliwe, żeby owulacja byla tak wcześnie, a w związku z tym, czy są szanse na ciążę? Ile dni po współżyciu wykonać test ciążowy? Dodam, ze choruje na niedoczynność tarczycy, biore hormony i aktualnie wyniki są w normie.
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Czy możliwa jest ciąża, gdy zrobiłam test po 14 dniach od ryzykownej sytuacji i test wyszedł negatywny? Tego samego dnia dostałam okres, który był bolesny i były skrzepy.Dodam, że mam niedoczynność tarczycy.
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Mam 22 lata i Po 1,5 tygodnia od miesiączki uprawiałam seks bez zabezpieczenia, narzeczony pilnował aby nic nie dostało się do środka wiec gdy tylko poczuł cokolwiek od razu się wycofał. Nic nie zostało we mnie. Jednak mam obawy ze cos poszłoby nie tak i to może być ciąża, cykl trwa u mnie normalnie co 28 czasami 26 dni ale od około tygodnia mam dziwne uczucie wzdęcia i bol piersi głównie części sutkowej. Choruje na niedoczynnosc tarczycy i nie mam pojęcia czy to mogą być objawy ciazy, plamienia z krwia nie miałam jedynie codziennie ‚upławy’ które wydaje mi się są u każdej kobiety. Dziękuje za pomoc przy moim pytaniu i pozdrawiam
  16. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry ;) Choruję na PCOS, insulinoopornośc, hashimoto i niedoczynność tarczycy. Jednak miesiączkę miałam uregulowana od pewnego czasu. Od ok 3 tygodni zmieniłam dietę na zdrowszą oraz zaczęłam dość intensywnie ćwiczyć (treningi 6 razy w tyg, interwałowe). Aktualnie miesiączka spóźnia mi się 6 dni. Dwa testy wykonane w odstępie 2 dni wykazaly wynik negatywny. Czy zwiększenie aktywności fizycznej mogło spowodować, że miesiączka opóźnia się tyle dni?
  17. Witam, jestem kobietą (23 lata) w zeszłym miesiącu miesiączka mi się spóźniła jeden dzień, była przerywana i skąpa w porównaniu do tych co miałam a w środę (29.04) niby dostałam, ale już wczoraj (30.04) skończyła się, nie mam miesiączki, delikatnie brązowa plama na wkładce przez cały dzień i całą noc nic, teraz chodzę z sama wkładka i wkładka jest czysta, brzuch mnie boli jakbym miała normalnie miesiączkę a nie mam, nigdy tak nie miałam. Dziś powinien być trzeci dzień taki z najmocniejszym krwawieniem a u mnie cisza. Dodam, że od półtora roku mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy, przyjmuje euthyrox, ale tylko 25mg. Przyjmuję też antykoncepcję tabletki Vibin.
  18. Mam pytanie i to dość dla mnie ważne i pilne . Napisze jak się kształtowała moja miesiączka przez 3 miesiące. A więc w styczniu była 19 w lutym wogole i w marcu 12 ( ostatnia miesiączka) . Dostałam plamienia 11 kwietnia byly skąpe i brązowe . Trwało to tydzień potem dzień przerwy potem znów plamienia . Byłam u ginekologa i ciazy nie widział. Dał 1x duphaston i do zrobienia bete hcg. Zrobiłam ja tydzień później bo 27 kwietnia i wyszła 81,6( w między czasie 2x pozytywny test ciążowy) tego samego dnia byłam u ginekologa i nie widziała ciazy. Wychodzi na 6tydzien ale ginekolog powiedziała że może owulacja była później i może być za wcześnie aby ciaze zobaczyła . Mam 2x duphaston i 2x luteina . Czy jest szansa że wszystko będzie dobrze ? . Plamienia mam do tej pory ale mniejsze i bardziej beżowo brazowe i bardziej "zbitej" konsystencji. Jutro druga beta ale się boję . Może ktoś miał taki przypadek o ciaza była zdrowa / żywa ?Mój wiek 25 niedoczynność tarczycy ( uregulowana ) biorę letrox 50
  19. Dzień dobry. Mam 22 lata i od ok. 7 lat choruje na niedoczynność tarczycy, hashimoto. Przez kilka lat przyjmowałam Euthyrox n25 później dawka stopniowo wzrosła do n50. W sierpniu2019 z uwagi na pobyt w UK przypisano mi Levothyroxine 50 mg i w lutym tego roku dawka została zwiększona na 75mg z uwagi na złe samopoczucie **wyniki krwi luty2020 uk: T4 16 pmol/L [10.0 - 22.0] TSH 5.2 mu/L [0.3 - 5.5] **dla porównania wyniki krwi wrzesień2019 polska: T4 14,44 pmol/l TSH 4,310 Niedawno zauważyłam u siebie wzrost wagi ciała, wahania nastrojów,nadmierne wypadanie włosów, senność, ból głowy, nieustający pisk w uszach, brak skupienia, trudności z przyswajanianiem nowych informacji, nieregularne miesiączki, opadnięta twarz, opuchlizna oczu. Niestety w obecnej sytuacji nie mam możliwości zrobić badań krwi, ponieważ przychodnie nie przyjmują pacjentów z uwagi na COVID19. Czy powinnam wrócić do niższej dawki hormonów czy zwiększyć by móc pozbyć się tych dolegliwości? Pozdrawiam
  20. Witam. Mój okres zawsze był średnio regularny, mam bardzo długie cykle (nawet 40 dni). Choruję na niedoczynność tarczycy, ale biorę leki już parę lat. Miesiąc temu okres był bardzo skąpy- wyglądał bardziej jak plamienie. A teraz spóźnia się już dość długo. Zawsze występował u mnie PMS, i to dość długi i bolesny. A teraz nie mam żadnych objawów, a okresu jak nie ma, to nie ma. Dlaczego? Ma to związek z tarczycą? W ciąży na pewno nie jestem.
  21. Dzień Dobry. Mam 15 lat jestem chłopakiem i mam problem.Mianowicie chodzi o homony tarczycy FT3 i FT4. ft3 miałem małe a ft4 wyższe TSH było w porządku reszra badań też.Jak byłem na badaniu usg tarczycy pani doktor powiedziała mi tylko że moja tarczyca jest niejednorodna i powiększona.W dodatku jestem otyły,mam strasznie suchą skóre momentami,wypadają mi włosy,kołatania serca,wypieki na twarzy,podwyższoną akcję serca i straszne zmiany nastrojów. Czy możliwe że mam hashimoto i niedoczynność tarczycy?
  22. Mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Aktualnie jestem w 12 tygodniu ciąży. 23 marca mój wynik TSH był wyniósł ponad 3 natomiast cztery dni później wynosiło ono 1,46. Jaka może być tego przyczyna i co powinnam zrobić?
  23. Witam jestem w 24 tygodniu ciąży mam niedoczynność tarczycy leczoną od kilku lat. Pod koniec stycznia moje tsh wynosiło 1,12 uIU/ml, a dzisiejszy wynik wynosi 2,43 uIU/ml przy FT4 0,78 ng/dL. Czy ten wynik jest prawidłowy? Bardzo proszę o informację.
  24. Dzień dobry, mam 30 lat, waga 81kg, w ciągu 2-3miesiecy bez zmiany nawyków przytyłam ok 10kg co skłoniło mnie do wizyty u endokrynologa i ginekologa, planuje tez przygotowanie organizmu do drugiej ciąży, pierwsze dziecko urodziło się w grudniu 2017r (bez zażywania leków na tarczyce) podam wyniki dotychczasowych badań: wyniki tsh 7.11.2019 (bez leków na tarczyce) 4,65 mlU/L ATG 207,9 U/ml ATPO 32,1 U/ml FT3 3,95 pg/ml FT4 1,27 pg/ml SHBG 70,77 nmol TTE 29,9 ng/dl Androstendion 2,53 ng/ml B12 323 pg/ml Wit D 16,4 ng/ml Glukoza na czczo 99mg/dL obciążenie 75g po 1h 82 po 2h 86 Insulina 6,60 mU/l po 1h 29,45 po 2h 26,80 usg tarczycy - obraz może odpowiadać niedoczynnosci usg ginekologiczne - jajnik prawy 24,8x20,8 z drobnymi pęcherzykami śr do 10,7mm, jajnik lewy wym 28,9x22,3 z drobnymi pęcherzykami śr do 5,9mm. Ginekolog zlecił D3 20000j raz w tyg, B12 raz w tygodniu przez 5tyg i pozniej raz w miesiącu przez 5miesiecy, Euthyrox 5x w tyg po 25 i 2x w tyg po 37,5 wynik TSH 16.01.2020 2,088 wapń calkowity 9,6 mg/dl zwiększenie dawki Euthyrox na 4razy w tyg po 37,5 i 3razy po 25. Mam problemy z podskórnymi małymi krostkami na twarzy, szczególnie na żuchwie (jakby kaszka) i waga nadal stoi w miejscu mimo prowadzenia zdrowszego trybu życia. Co mogłabym zrobić, żeby zredukować wagę i poprawić kondycję skóry?
  25. Witam. Jeśli mam panel pokarmowy i wyniki na swoje 0.16 na żółtko jaja kurzego 0.19 oraz maka żytnia 0.16 mogę dostawać wysypek skórnych? Jaka dietę mam zastosować.. Zaznaczę że mam trądzik rozowaty ora hasimoto i niedoczynność tarczycy..
×
×
  • Dodaj nową pozycję...