Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Migrena

Znaleziono 31 wyników

  1. Wyjęłam NuvaRing po 4 dniach z powodu migren, minęły 3 dni i dostałam okres. Przepisano mi tabletki jednoskładnikowe, które powinnam brać od 1 dnia miesiączki. Czy mam zacząć brać je już dziś? I czy nie miałam w ogole owulacji?
  2. Dzień dobry od pół roku stosowałam krążek NuvaRing, pojawiły się jednak liczne migreny i wyjęłam go na tydzień przed owulacją (17.03). Zostały mi przepisane tabletki jednoskładnikowekiedy powinnam zacząć je brać? Czytałam, ze nie wiadomo kiedy po odstawieniu mogę dostać miesiączkę. Czy powinnam zacząć stosować tabletki teraz? Wystąpiło dziś u mnie plamienie, nie wiem co robić proszę o pomoc!! (20.02)
  3. Dzień dobry, od kilku lat stosuje antykoncepcję hormonalna Yasmin. Na początku czułam się bardzo dobrze. Od jakiś 1-2 lat, gdy robię 7 dniowa przerwę, podczas której dostaje krwawienie, pod koniec tej 7 dniowej przerwy, dostaje silnej migreny i czasami wymiotuje. Po wzięciu 2-3 pastylek z nowego opakowania po 7dniowej przerwie, wszystko przechodzi. Poza tym, w ciągu miesiąca, nie mam żadnych migren.
  4. Witam, Od kilku miesięcy coraz bardziej spóźnia mi się okres. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, wcześniej był bardzo regularny. Zauważyłam, że zaczął mi się spóźniać (cykl trwa od 34-38, a nawet więcej dni) od kiedy został mi przepisany "Zolmiles" na migrenę. Czy lek ten może mieć wpływ na rozregulowanie cyklu?
  5. Zaczęłam brać tabletki jednoskładnikowe Limetic ze względu na migreny. Pierwsza tabletkę przyjęłam nie czekając na miesiączkę od razu jak dostałam receptę czy tabletka daje ochronę przed ciąża po 14 dniach? Bo wszędzie puszę ze już siedem dni wystarczy. Tabletki przyjmuje co do minuty bo czytałam ze przy jednoskladnikowych jest większy rygor.
  6. Witam. Około 2 lat jadłam tabletki Microgynon 21. Miałam silne migreny i przeniosłam się na tabletki Vixpo migreny występowały ale mniej, zażywałam je rok. Czy mogę wrócić z powrotem do tabletek migrogynon? Czy mogę spodziewać się ponownych nasilonych migren? Czy zacząć je spożywać zaraz następnego dnia po ostatniej tabletce placebo tabletek Vixpo? Pozdrawiam
  7. Witam. Po zabiegu ginekologicznym zostały mi przepisane tabletki Vibin mini. Jednocześnie choruje na migreny, na które przepisany został mi lek Zolmiles. Czy te dwa leki można łączyć? Jeśli nie, w jaki sposób rozplanować zażywanie?
  8. Witam, czy lekarz dobrze wybrał antykoncepcje Limetic po Sidretelli? Cierpię na migreny ale czytając opinie o Limetic jestem przerażona skutkami tego leku. Czy ktoś zna lepszy lek jednoskładnikowy bez takiego zaplecza negatywnych skutków ubocznych? Bądź ma jakieś pozytywne doświadczenia z Limetic? Ratujcie moja psychikę, bo oszaleje... Mam od jutra zacząć ale nie wiem czy to zrobię bo nie chce plamić od kilku tygodni do paru miesięcy i mieć całą twarz wysypaną krostami.
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Parę dni przed okresem zdarzyło mi się współżyć z partnerem bez zabezpieczenia jednak bez wytrysku. Po 3-4 dniach dostałam dość nietypowego okresu. Z początku pojawiła się krew lekko zabarwiona na brązowo i cały okres był dość skąpy oraz o takiej barwie. Przeważnie okres trwa u mnie 4-5 dni a w tym przypadku trwał dzień dłużej a po nim nastąpiły plamienia. Towarzyszyły temu bóle w okolicy lewego jajnika. Zdarzały mi się wcześniej bóle po okresie (zarówno jak w trakcie lub przed miesiączką) jednak zmartwił mnie kolor oraz delikatny przebieg. Trzeba zaznaczyć ,że moje miesiączki są raczej umiarkowane bądź dość obfite oraz są przeważnie ciemno czerwone, dlatego zmartwiła mnie taka zmiana. W ubiegłym roku zdiagnozowano u mnie małą torbiel na prawym jajniku i Pani ginekolog zleciła mi badania na CA-125 które wyszły dobrze (11,1 a wartość referencyjna wynosi 0-35). Mogę jeszcze dodać ,że ostatnio nie mam prawie wcale apetytu, stosuje diete (bardzo restrykcyjną, spożywam około 1000kcal) oraz występowały u mnie migreny oraz zawroty głowy. Dodam jeszcze ,że mam stwierdzoną kamice nerkową. Może to być ciąża czy raczej nawrót torbieli? A może zwykłe problemy hormonalne? A może ma coś do tego kamica?
  10. Dzień dobry. Od końca czerwca tego roku zażywam tabletki antykoncepcyjne orlifique (21 7). Każde nowe opakowanie zaczynam w niedzielę. 12.10 o stałej porze 21:30 zażyłam drugą tabletkę z nowego opakowania. Niestety zdarzają mi się mocne migreny i towarzyszące im wymioty – często zapisuje o której i kiedy miało to miejsce. Wymioty nastąpiły gdzieś między 2 a 3 w nocy, czyli w teorii minęły 3-4h ujęte w ulotce, wymagane do wchłonięcia się tabletki, więc nie zażyłam kolejnej. Do zbliżeń (bez wytrysku) doszło 26.10 i 2.11. – to drugie miało miejsce, gdy byłam na drugiej tabletce placebo. Krwawienie z odstawienia pojawiło się na następny dzień, 3.11. Dokończyłam wszystkie tabletki, w niedzielę zaczęłam nowe opakowanie. Potem przez następny miesiąc zbliżeń nie było, a wszystkie tabletki, zarówno przez październik jak i listopad przyjmowałam „przepisowo”, bez pominięć, bez wymiotów, bez opóźnień (maksymalnie 5-10 minut). Teraz spodziewane krwawienie powinno być 1-2.12. Jednak chciałabym się dowiedzieć, czy w trakcie placebo jestem zabezpieczona (na tyle ile zapewniają to tabletki) i jaki wpływ na całościową ochronę, również pod koniec opakowania, mogłaby mieć ta jedna, niepewna tabletka z początku? Czy jeśli krwawienie się nie pojawi, istnieje ryzyko ciąży? Czytałam, że czasem krwawienie może po prostu nie pojawić się, jednak wolałabym się upewnić.
  11. Witam serdecznie i uprzejmie proszę o odpowiedz.Stosuję antkoncepcje hormonalna,jestem na tabl Milvane.Od jakiegos czasu mam migreny w przerwie stosowania tabl.Bóle migrenowe utrzymują sie ok 3-4 dn.Jest to bardzo uciążliwe gdyz nie daje normalnie funkcjonować.Jaka może być tego przyczyna i co moge zrobic by sobie ulżyc w dolegliwościach które są co miesiąc?
  12. Witam, od dziecka mam stwierdzoną migrenę, która nie była dokuczliwa ( ataki max raz na miesiąc). Ogólnie jestem osobą, która wszystkim się przejmuje, jestem pesymistycznie nastawiona. Od jakiegoś czasu czułam dziwne uczucie, że to co mnie otacza jest nierealne ( po chwili to przechodzi), czuję kołotanie serca. Ale do rzeczy : w zeszłym miesiącu miałam wstrząs anafilaktyczny, przyjęto mnie na SOR. Do tej pory nie ustalono co mnie uczuliło. Lekarz alergolog skierował mnie na testy panelu pokarmowego - czekam na wyniki. Zasugerował, że może być to Celiaklia, ponieważ ostatnio nasiliły mi się bardzo migreny, mam niedokrwistość ( od ponad 3 lat ciągle badam morfologie krwi, ponieważ często mam problem z anemią- mija na kilka miesiący gdy biorę żelazo), do tego pojawiła mi się mała nadczynność tarczycy guzek hypoechogeniczny o wym. 5mm i do tego niewyjaśniona alergia. Nie mogę odstawić Clarty, którą przyjmuję, ponieważ od razu robi się obrzęk powiek i twarzy( testy zrobiono z krwi). Neurologicznie wszystko jest w porządku ( oprócz wspomnianej migreny). Każdy lekarz rozkłada ręcę, nie wiedzą co mi może być. Jedyna hipoteza to ta choroba autoimmunologiczna. Ostatnio doszły mi zawroty głowy. Jestem kłębkiem nerwów i nie wiem już co robić, proszę doradzić gdzie można szukać pomocy? Dołączam badania na tarczyce: TSH 0,114 FT4 15,6 FT3 5,06 ( endokrynolog kazał powtórzyć w styczniu badania z krwi, a USG za ok pół roku), badania morfologii ( podam to co nie jest w normie) : krwinki białe : 4,18 hemoglobina 9,5 hematokryt 31,4% MCV 67,4 MCV 20,4 MCV 30,3 RDW-CV 17,8 % Pozdrawiam
  13. Dzień dobry, mam 23 lata i przez całe życie nie miałam żadnych problemów z tarczycą, badania krwi jak i USG tarczycy zawsze miałam perfekcyjne. Od samego początku jednak miałam obfite i bardzo bolesne miesiączki. Około 5 lat stosowałam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 lata były to tabletki Sylvie 20, które uregulowały moje miesiączki, jednakże pojawiły się częste migreny. Zmieniłam ginekologa oraz pigułki antykoncepcyjne na Vibin mini. Stosowałam je pół roku, migreny nie ustały, a doszły ogromne wahania nastroju i stany depresyjne. Po raz kolejny zmieniłam tabletki, tym razem na jednoskładnikowe - Cerazette. Bóle głowy ustały, wahania nastroju także lecz przez cały okres stosowania nie pojawiła się miesiączka (od października 2019 do czerwca 2020 roku). Wiem, że to "normalne" przy tabletkach jednoskładnikowych, jednakże stresowało mnie to, więc w czerwcu 2020 roku odstawiłam antykoncepcję. We wrześniu miałam wizytę u ginekologa, ponieważ pomimo odstawienia tabletek miesiączka się nie pojawiła. Zrobiłam badania krwi przed wizytą: AIAT wynik 63; Glukoza wynik 92, APTT Wynik 27,2; TSH wynik 4,635. Na tej podstawie ginekolog stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy i zapisał Euthyrox 50. Nigdy w życiu nie miałam problemów z tarczycą, czy to możliwe, że nie wykryto ich podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej (przy regularnych badaniach krwi)? Od 2 września br. stosuję Euthyrox 50 i czuję się o wiele gorzej. Pojawiło się ciągłe uczucie zmęczenia, wahania nastroju, przyspieszone bicie serca, roztargnienie. Po 3 tygodniach pojawiła się miesiączka, po jej ukończeniu i konsultacji z lekarzem zaczęłam brać połowę dawki, jednakże do objawów doszedł jeszcze płytki oddech. Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Obecnie przebywam za granicą, więc ciężko oddać mi się w ręce innego specjalisty. Czy rozsądne jest odstawienie tabletek na 3 tygodnie i wykonanie ponownych PEŁNYCH badań krwi (TSH, T3, T4, aTPO, antyTPO)?
  14. Witam , od dwóch lat brałam tabletki antykoncepcyjne microgynon. Miałam po nich duże migreny i lekarz zmienił mi je na Axia. Po 3 tygodniach brania tabletek miałam 7 dni przerwy. Nie dostałam miesiączki co bardzo mnie martwi. Robiłam testy i obydwa wyszły negatywne n ginekolog zlecił mi również test Hcg z krwi i również wyszedł negatywny. Co może być powodem opóźnienia miesiączki?
  15. Mam stwierdzone pcos. Z uwagi na migreny przy tabletkach dwuskladnikowych stosuje obecnie tabletki jednoskładnikowe (Limetic). Czy mogę rownoczesnie zażywać inozytol? Czy inozytol może poprawić prace jajników przy równoczesnej antykoncepcji hormonalnej jednoskładnikowej? Dziekuje za odpowiedz.
  16. Przyjmuje tabletki antykoncepcyjne i zauważyłam że po nich mam migreny. Na początku tylko miesiączkowe, a obecnie coraz częściej. Niestety jest to ból którego nie prześpię bo wybudza mnie ze snu. Ostatno dodatkowo czasem wymiotuje lub mam biegunkę. Przez co biorę dużo leków przeciwbólowych. Mam też wadę wzroku oko niedowidzące wykluczone z obuocznego widzenia. Oko niedowidzące 4,75 , drugie oko -0,75. Tylko koryguje to niedowidzące co i tak nie ułatwia mi widzenia ani nie widzę ostrzej. Prawdopodobnie z lekkim astygmatyzmem. Czy na częstotliwość migren może jednak bardziej wpływać wada wzroku niż antykoncepcja hormonalna ?
  17. Witam, mam 18 lat. Od 1,5 roku stosuje tabletki antykoncepcyjne Vibin Mini. W czwartek poprzedniego tygodnia zapomniałam wziąć jedną różową tabletkę z pierwszego tygodnia więc wziełam dwie na raz w piątek( następny dzień.) Kilka dni wcześniej uprawiałam seks z partnerem bez dodatkowego zabezpieczenia.Czyli tak tak jest napisane w ulotce Od kilku dni mam coś w stylu migreny, nudności, ostry ból głowy. Zastanawiam się czym to może być spowodowane. Równolegle biore od miesiąca lek przeciwdepresyjny "Escipram".
  18. Witam Od niemalże roku przyjmuje tabletki antykoncepcyjne. Zostały one zmienione około dwa miesiące temu z Yasmin na Yassminelle (aby zmiękczyć ich dawkę z powodu migren). Wczoraj z powodu bólu głowy trafiłam do szpitala gdzie zalecono mi jak najszybsze odstawienie tabletek z powodu zagrożenia udarem. W dodatku miałam również niepokojące bóle w nogach (jestem obciążona możliwością zatoru/żylaków). Postanowiłam na własną rękę odstawić tabletki po dwóch pierwszych tabletkach z blistra. Bardzo boje się jak zareaguje na to mój organizm i jakie to odstawienie będzie miało skutek. Tabletki nie przyjęłam już wczoraj rano intuicyjnie a wieczorem trafiłam do szpitala. Proszę o odpowiedź. Nie wiem nie nie przyjąć tabletki z opóźnieniem i nie kontynuować opakowania jednak jestem przerażona i nie oszukuje wolałabym już ich nie przyjmować.
  19. Witam, mam 21 lat, 150 cm wzrostu i ważę 45kg. Miewam częste migreny, teraz zrobiłam test na tężyczkę który wyszedł pozytywnie i TSH, sód, potas, FT4 oraz morfologie krwi: Sód 144 (136-145) Potas 4,74 (3,5-5,1) TSH 1,960 (0,270-4,200) FT4 0,97 (0,93-1,70) Neutrofile 1,59 tys/ul (2,0-7,2) Limfocyty 1,96 tys/ul (1,0-3,0) Monocyty 0,58 tys/ul (0,2-1,0) Eozynofile 0,08 tys/ul (0,02-0,5) Bazofile 0,01 tys/ul (0,02-0,1) Niedojrzałe granulocyty IG 0,0 tys/ul (0,0-0,03) Neutrofile 37,8% (40-80) Limfocyty 46,4% (20-40) Monocyty 13,7% (2,0-10,0) Eozynofile 0,2% (0,0-2,0) Niedojrzałe granulocyty IG 0,0% (0,0-0,6) Wszystkie inne wyniki krwi w normie.
  20. Witam, stosuję od maja zeszłego roku krążki dopochwowe Ginoring. Zauważyłam że pojawiają mi się naczynka na nogach,mam częste migreny. Zdaje sobie sprawę że będę musiała je odstawić-mam więc pytanie-jakie inne metody mi zostaly?Czy stosowanie tabletek by coś zmieniło? Myślałam nad spirala miedziana,ale moje miesiączki naturalne są bolesne i boję się że to jeszcze bardziej je zaostrzy..
  21. Dobry wieczór. Przez 7 lat brałam tabletki antykoncepcyjne. Po 6 latach zaczęły pojawiać się migreny lekarz stwierdził że czas zrobić przerwę. 7 miesięcy nie brałam żadnej antykoncepcji tylko wyłącznie prezerwatywa. Tydzień temu zaczęłam brać ponownie lecz tym razem jednoskladnikowe . Od 5 dni mam migreny i mdłości. Sprawdzam ciśnienie w domu rano i wieczorem i mam bardzo duże skoki . Czasem jest nawet okey 110/70 A parę godzin później już 140/90 . Przeważnie moje ciśnienie wynosi teraz od 135/80 Do 140/90 . Czy to jest normalne? Organizm musi się przyzwyczaić? Z poważaniem Karolina K.
  22. Witam, mam 19 lat i biorę tabletki antykoncepcyjne orlifique. Przez pierwsze 5 dni nowego opakowania miałam migreny, więc brałam równocześnie tabletki antykoncepcyjne. Nie więcej niż 500 mg na dzień. Piątego dnia doszło do stosunku, chłopak nie skończył ale było dużo preejakulatu. Czy powinnam się obawiać zajścia w ciążę?
  23. Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie brania tabletek. Od kardiologa dostałam jakiś czas temu bibloc biorę go od dłuższego czasu. Na wizycie u neurologa został mi przepisany propranolol na migrene. Proszę o pytanie czy mogę brać te leki razem czy mam odstawić bibloc
  24. Dzień dobry, proszę o pomoc mam 46 l. do tej pory stosowałam lek w plastrach Systen Sequi ponieważ przy stosowaniu pigułek miałam mocne migreny. Niestety z powodu pandemii nie są już dostępne, lekarz przepisał mi tabletki Cyclo Progynova stosuje drugi dzień i budzę się z migreną. Jutro muszę iść do pracy i boję się wziąć kolejne. Z ulotki wyczytałam że cyclo... biała tabletka zawiera 2 mg estradiolu walerianianu na 1 dzień, plaster systen 50 zawiera 3.2 mg przy stosowaniu przez 4 dni co daje o wiele mniejszą dzienną dawkę bez problemów z migreną. Moje pytanie czy mogę podzielić tabletki cyclo... żeby zmniejszyć dawkę leku. niestety nie mam kontaktu z lekarzem prowadzącym a nie chcę przerywać leczenia.
  25. Jest sytuacja epidemii nie mogę się wybrać do lekarza ginekologa, a w 7 dniówej przerwie pomiędzy braniem tabletek antykoncepcyjnych mam straszne migreny, niedawno dołączyły do nich wymioty. Dzwoniłam do ginekologa na konsultację(to był inny pan doktor, ponieważ moja pani ginekolog aktualnie nie przyjmuje), prosiłam o poradę bo nie wiedziałam co robić i zapytałam czy przestać brać czy zmienić tabletki, mimo że wyjaśniłam sytuację kazał leczyć mi się u swojej pani ginekolog i powiedział, że tabletki to trzeba brać. Jak usłyszał że nie mam dzieci i jestem młodą osobą to już dodatkowo zrobił mi wyrzuty.Bez żadnej porady.Co mam w tej sytuacji zrobić. Nie mam możliwości konsultacji u innego lekarza ginekologa, a migreny są bardzo męczące i wyłączają mnie z funkcjonowania. Niestety jest to tak ból którego nie prześpię.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...