Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Dieta

Znaleziono 215 wyników

  1. Dzień dobry, moja córka , która ma 24lata i waży 60kg przy wzroście 163cm ma wysoki poziom witaminy B12 aż 1457pg/ml. Ma też nadmiar lekki wapnia 2,76 mmol/l, oraz cholesterol całkowity 347 mg/dl, cholesterol HDL144 ml/dlchol nie HDL 203,00 mg/dl, cholesterol LDL 194,00 mg/dla i trójglicerydy 45 mg/dl. Dodam że córka jest na tzw. diecie ketogenicznej. Czy to jest jakaś choroba jeśli chodzi o ten nadmiar wit. B12? Czy powinnam się martwić? Z podziekowaniem Knop Nicola
  2. Witam czy mogę prosić o interpretację wyników. Mam 34 lata ,2 ciążę za sobą. Od dłuższego czasu msm problem z łatwością w przybieraniu na wadze-otyłość brzuszna,często w ciągu dnia robie sie bardzo senna. Mimo wysiłku fizycznego i diety nie mogę zrzucić z wagi. Oto moje wyniki Tsh 0.623 norma od 0.270 do 4 .200 Ft3 6.65 norma od 2.04 do 4.40 Ft4 0.91 norma od 0.93 do 1.71
  3. Witam , czy zmniejszenie węglowodanów na rzecz większej ilości białka w diecie ma korzystny wpływ na zdrowie? Czy senność po zmianie dieta jest normalna reakcja ?
  4. Witam. Od 4 miesięcy jestem na redukcji, spożywam 1500 kcal. Niestety nie widzę już efektów, a nawet mam wrażenie ze przybieram na wadze. Słyszałam p czymś takim jak diet break przez 10-14 dni. Czy to dobry pomysł? Jak się do tego zabrac? Niestety nie zaczęłam jeść z dobrego pułapu, powinnam jeść więcej na redukcji a zaczęłam od 1500. Jak to wszystko unormować? 18 lat, 62 kg, 167 cm wzrostu
  5. OKRES SZYBSZY OD KILKU MIESIACY Od 3 miesiącu mój okres jest o wiele szybciej niż powinien min: 15.02, 14.03, i teraz 11.04, nie wiem czego jest to przyczyną ponieważ regularnie trwał on 22 dnia miesiąca i kończył się po około 5 dniach, teraz trwa z ostatnimi miesiącami dłużej oraz jest bardziej intensywny i ból bardzo mocno a momentalnie nie do wytrzymania, wcześniej miałam taki że dałam radę co kolwiek robić i nie odczuwałam tego tak, w teraźniejszy okres nie mam apetyty, jestem bardzo osłabiona oraz tracę momentalnie siły, kregoslop mam bardziej obolały niż kiedy kolwiek... Nie ćwiczę oraz nie mam diety również nie mam za dużo stresu czy ktoś wie czym może to być spowodowane?
  6. Czy enzymy trawienne ( w formie suplementu diety) osłabiają działanie tabletek antykoncepcyjnych?
  7. Witam, nie bardzo wiem jak interpretować swoje wyniki krwi. W ostatnich dwóch miesiącach zmagałam się z anemią, z powodu braku odpowiedniej ilości żelaza nie chcę podać tutaj błędnych danych, ale wynik wskazywał na 30.00 gdzie norma wynosi od 50.00. Moja dieta nie zmieniła się jakoś drastycznie z tego powodu, czasem jednak piłam soki warzywne. Teraz robiąc badania wynik skazuje na 178.00. Czy to możliwe, że z jakichś powodów ilość żelaza we krwi mogła się tak nagle podnieść?
  8. Witam. Od 8 dni spóźnia mi się okres. Dodatkowo urosly mi piersi, bola mnie a od dwóch dni zauważyłam brązowy śluz przy podcieraniu. Dodam że uprawiam sex z chłopakiem jednak zawsze w prezerwatywie i stosunek kończył również w niej i poza mną. Ostatni miesiąc był pełen nerwów, zmiany diety ( przytyłam). Czy są to normalne objawy miesiączki czy dzieje się coś niepokojącego?
  9. Witam, od dłuższego czasu mam problem z nieregularnymi miesiączkami. Obecnie mam 17 lat, pierwszą miesiączkę dostałam w wieku 13 lat. Jednak wyglądało to tak, iż dostałam pierwsze, trzy miesiączki, które potem przestały się pojawiać z powodu dość drastycznej diety, podczas której bardzo dużo schudłam i miałam dość poważną niedowagę, po kilku miesiącach powróciłam do zdrowej wagi i wraz z tym powrócił okres, jednak potem ponownie zniknął na ponad pół roku. Gdy znów zaczął pojawiać się częściej, jednak mniej regularnie po ponad roku zaburzenia odżywiania powróciły, miesiączka ponownie zniknęła lecz tym razem na rok. Pół roku temu powróciła, ponieważ zaczęłam jeść, jednak nie jest regularna. Aktualnie spóźnia mi się o dwie miesiączki (nie wiem czy tak się to profesjonalnie określa) . Muszę zaznaczyć, że od niedawna rozpoczęłam współżycie, na początku przestraszyłam się, ponieważ obawiałam się ciąży jednak test wyszedł negatywnie. Zabezpieczamy się i mój chłopak jest bardzo ostrożny więc byłoby to mało prawdopodobne lecz wolałam się upewnić. Oprócz braku okresu chwilami odczuwam lekki ból pod brzuchem, nie wiem czy może być to wywołane stresem, którego w tej sytuacji nie brakuje. Od kilku miesięcy ciężko mi również regularnie jeść, brak mi apetytu, wmuszam w siebie dziennie max. 1600, 1700 kcal, więcej nie jestem w stanie przy wzroście 157 cm i wadze ok. 53,5 kg. Nie wiem czy jem za mało? Czy to ma jakiś związek, dodam, że moja waga wg BMI jest przecież prawidłowa. Powiedziałam mamie o moim problemie i o tym, że chcę się zapisać do ginekologa, oprócz tego chcę udać się również po tabletki antykoncepcyjne. Powiedziałam jej o dwóch powodach, jednak nie zapisała mnie do tej pory, choć zgodziła się na dwie opcje i powiedziała, że umówi mnie na wizytę do prywatnego lekarza. Jednak mam wrażenie, że z jakiegoś powodu bardzo to odwleka co dodatkowo mnie stresuję. Chłopak martwi się o mnie i powtarza mi, że muszę wreszcie się zbadać, ja doskonale o tym wiem, ale moja mama się nie śpieszy, a problemy z miesiączką mam od kilku lat, wiem, że powinnam iść do lekarza już dawno, mój błąd. Dodam, że byłam u dwóch ginekologów przed zaburzeniami odżywiania, na każdej wizycie badania kończyły się pomyślnie. Proszę o poradę, nie mam pojęcia co robić, czy możliwe jest pójście na wizytę z pełnoletnim partnerem, co powinnam zrobić w tej sytuacji?
  10. Witam, mam 16 lat od 3tygodni stosuję dietę 1000kcal. Mam 177cm wzrostu i ważę 70kg(schudłem 5kg). Jakie ćwiczenia w domu mógłbym robić aby spalić tkankę tłuszczową na bokach, brzuchu i nóg. Nie jestem zbyt aktywny fizycznie, mój tryb życia był siedzący i pewnie dalej w większości będzie, ale zacząłem trenować na roweru stacjonarnym, czy to pomoże w pozbyciu się tkanki tłuszczowej, aby mieć płaski brzuch. Jakie ćwiczenia domowe mogą pomóc?
  11. Dzień dobry mam pytanie o wynik ALAT chodzi o to że skacze mi wynik raz mam 62 raz 47 kolejny raz 43i ostatnio 58 dodam że jestem na diecie wątrobowej schudłem już z 98 do 88 kg skąd te skoki już było dobrze bo miałem 43 a po tygodniu jest wzrost do 58 proszę o odpowiedź.
  12. Witam Jestem w końcówce 15 tygodniu ciąży. Obecnie od 13 tygodnia przyjmuje prenatal duo. Skład: Prenatal duo skład: DHA 600mg, żelazo 60mg, cholina 125mg, FolActiv 800 mikrogram, B6 2,6mg, jod 200 mikrogram, D3 2000 j.m., selen 55 mikrogram, metyl B12 4 mikrogramy. Martwi mnie duża ilość żelaza i selenu. Boje się przedawkowania żelaza i selenu. 01.03 moj wynik hemoglobiny wynosił: 11,9 (norma od 11,2 do 15,7). Czy możliwe jest przedawkowanie żelaza i selenu zażywając powyższy suplementy diety w ciąży? Poproszę również o informację czy zażycie jednego dnia innego suplementy diety w ciąży zamiast prenatal duo ma jakieś znaczenie i czy może zaszkodzić?
  13. Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne Lesinelle, zastanawiam się nad wprowadzeniem suplementów diety. Czy magnez B6 D3, witamina E 294mg, cynk chelatowany 15mg, koenzym Q10(Ubiquino) 100mg oraz NAC(N-Acetyl-L-Cysteina) 500mg wpłyną na ich skuteczność?
  14. Dzień dobry, czy w jakikolwiek sposób tabletki antykoncepcyjne Dionelle są w stanie zaburzać wchłanianie wit. B12, wapnia czy magnezu? Czy są na ten temat jakieś badania? Choruję na endometrioze (laparoskopia w kwietniu 2020r.), mam tężyczkę i zwyrodnienie odcinka szyjnego i lędźwiowego kręgosłupa (L5/S1 po operacji 2014 r.), po chorobie refluksowej, a i prawdopodobnie ZJD. Tabletki anty. przyjmuję od lipca 2020 r., w styczniu dostałam silnych bóli odcinka lędźwiowego (pomógł mi neurovit, rezonans nie wykazał nowych zmian), teraz boli mnie szyja i mam bóle prawej strony głowy (tu jestem przed rezonansem). Dodam, że dużo spaceruję (po 10 km dziennie), rozciągam się od kilku lat, jeżdżę na orbitreku, zdrowo się odżywiam (dieta wegetariańska). Odkąd zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne mam wrażenie, że mój kręgosłup częściej mi dokucza. Czy to może mieć związek?
  15. Witam serdecznie dziś odebrałem wyniki badań i bardzo mnie zaniepokoiły Amylaza 105 hemoglobina 14.5 crp 1.6 dodam ze wyniki sprzed 2 dni były crp 0.7 hemoglobina 15.3 a amylaze robiłem miesiąc temu było 75...mam bole brzucha ciągłe przelewanie .....TK jamy brzusznej z przed miesiąca nic nie wykazało ...jestem od roku na diecie lekko strawnej jem tylko gotowane mięso a wyniki amylazy były lepsze niż gdy jej nie stosowałem...Czym może być spowodowany nagly wzrost Crp w dwa dni....i duży skok amylazy w porównaniu z poprzednim badaniem.
  16. Witam, mam 20 lat, 150 cm wzrostu. Cwicze regularnie od 5 miesiecy, schudłam z 58 do 54 kg, ale moje ciało nieproporcjonalnie sie rozrasta. Moje ręce i nogi sa dosyć umięśnione i duze, wiec czy w takim przypadku zastosować dietę o zmniejszonej kaloryce? Jak tak, to w jakiej ilości?
  17. Witam. Mam pytanie dotyczące moich wyników. ALT 82, AST 75, GGTP 44 oraz OB 57. Nie wiem co może być przyczyną takich wyników. Alkoholu nie spożywam, nie palę papierosów, moja dieta też jest w miarę zbilansowana.
  18. Czy to prawda dieta bogata w blonnik czyli pelne ziarna owoce i warzywa jest niezdrowa dlatego ze duze ilosci blonnika lacza sie z mineralami i powoduja ich niedobory
  19. Badania krzywych: Glukoza na czczo: 86,4 mg/dl Glukoza po 1h: 80,2 mg/dl Glukoza po 2h: 75,8 mg/dl Insulina na czczo: 6,9uIU/ml Po 1 h: 26,3 uIU/ml Po 2 h: 17,6 uIU/ml - staranie się o dziecko (IVF adopcja zarodka - gdyż stwierdzono słabą jakość moich komórek) - dodatni HBS (Usg wątroby ok) - objawy: lekkie zmęczenie, które mija po lekkim treningu - rowerek pół godziny, czasem głód mimo że niedawno coś zjadłam - alkohol spożywam bardzo sporadycznie - brak używek - odzywa się czasem trzustka (chociażby przy próbie włączenia do diety tylko pieczywa razowego)
  20. Witam. Lekarz przepisał mi tabletki Axia forte, ale przeczytalam w ulotce, że nie można ich stosować przy wysokim cholesterolu i przy nadwadze. Nadwagi mam 8 kg i jestem na diecie tłuszczowej, niskoweglowodanowa. Czy powinnam zmienić tabletki? Zaznaczam, że ztej diety nie mogę zrezygnować. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  21. Witam. Lekarz przepisał mi tabletki Axia forte, ale przeczytalam w ulotce, że nie można ich stosować przy wysokim cholesterolu i przy nadwadze. Nadwagi mam 8 kg i jestem na diecie tłuszczowej, niskoweglowodanowa. Czy powinnam zmienić tabletki? Zaznaczam, że ztej diety nie mogę zrezygnować. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  22. Choruję na insulinooporność, pomimo diety 1400 kcal i ćwiczeń 4 razy w tygodniu po 60 minut nie chudnę. Waga ani nie wzrasta, ani nie spada. Przyjmuję glucophage CR 1750 na dobę od lipca 2020. Od początku źle znosiłam metforminę, poza bólem żołądka odczuwam też mdłości, które nasilają się na przestrzeni czasu. Dodatkowym problemem są częste biegunki po każdym posiłku. Wyniki badań krwi, morfologii płytki rozmaz automatyczny, kreatyniny, CRP, OB są w normie za wyjątkiem: MPV 9,30 fl, PCT 0,4%, PDW 9,4 fl, P-LCR 18,3 %. Badania moczu w normie. Ostatnimi czasy przeszłam bardzo bolesne zapalenie pęcherza, niemniej odmiedniczkowe zapalenie nerek zostało wykluczone. Do jakiego specjalisty powinnam się udać aby rozwiązać problem mdłości i biegunek? Internista zalecił mi aviomarin na mdłości, ale nie rozwiązuje to problemu i niestety nawet doraźnie nie pomaga. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
  23. Witam gdzie szukać przyczyny i jak leczyć obniżony poziom żelaza? Wyniki badań: Żelazo 19 (50-170) Ferrytyna 12,3 (13,00-150) RBC 4,9 (4,00-5,20), HGB 13,3 (11,5-15,7) HCT 40,8 (35,0-45,0) MCV 83,3 (80,0-98.0) Nie stosuję diet, nie mam zbyt obfitych miesiączek, jestem pod opieką endokrynologa z uwagi na niedoczynność tarczycy. Źle się czuję, nie mam energii, jestem senna, jest mi zimno, mam trudności z koncentracją uwagi, obniżony nastrój. Lekarz rodzinny przepisuje doustny preparat żelaza. Poziom żelaza podnosi się, natomiast kilka miesięcy po odstawieniu leku, wyniki Fe znów spadają do takiego poziomu jak wyżej. Proszę o pomoc.
  24. Witam miałam dietę lecz okazała się źle dobrana, działałam na własną rękę ale nie wiem czy dobrze rozłożyłam swój deficyt i makroskładniki. Czy jest możliwa pomoc ? Mam 19 lat 158cm wzrostu. Sport uprawiam 3/4 razy w tygodniu na siłowni. Moja waga to 52 kg ale chce się pozbyć tłuszczyku.
  25. Dzień dobry. Jestem w 29 tygodniu ciąży i po wynikach z krzywej cukrowej mam stosować dietę zero cukru, słodyczy, soków i owoców (bez skierowania do diabetologa). Powód to wynik po 2h od spożycia glukozy wynoszący 144. Czy ta wartość przypadkiem nie mieści się w normie dla kobiet w ciąży?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...