Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Dieta

Znaleziono 147 wyników

  1. witam, badania wykonywane ze względu na to, że zaczęłam tyć bez zmiany stylu życia i diety. 33 lata, BMI 25, wskaźnik homa 0,53, insulina 2,5 uIu/ml (norma 2-25). Czy wynik insuliny jest niepokojący ? czy może sugerować początki cukrzycy typu 1? jakie badania należałoby jeszcze zrobić? W rodzinie występuje wiele chorób autoimmulogicznych (inne niż cukrzyca)
  2. Dzień dobry mam pytanie, a w zasadzie kilka pytań 1. Czy tabletki anty powodują wzrost masy ciała Czy tylko powodują zwiększony apetyt? 2. Czy biorąc tabletki mozna schudnąć przy odpowiednim ruchu i diecie Czy raczej branie ich nie pozwoli na to? 3. Czy na tabletki mają plyw takie tabletki jak ulgix trawienie, espumisan lub trawisto? Proszę o odpowiedz bo nie znalazłam tutaj odpowiedzi na te pytania
  3. Witam odebrałam wyniki prób watrobowych. Zrobiłam bo zaczela mnie swedziec skóra i naduzywalam alkoholu. AST 21, ALT29, ALP58.9, GGTP 59, Bilurubina całkowita 0.73, Albumina w surowicy 4.5 czy jest bardzo źle? Wprowadziłem dietę czy to pomoże jestem osobą z nadwagą.
  4. Dzień dobry. Od kiedy pamiętam mam straszne problemy z nadwagą. Mimo stosowania diety i ćwiczeń nigdy nie byłam w stanie schudnąć (nawet przy diecie 1500kcal tyłam). W ubiegłym roku zdiagnozowano u mnie chorobę Gravesa-Basedowa. Poziom TSH wynosił wtedy 0. Mimo to tyłam dalej. Obecnie nadczynność jest wyregulowana a poziom TSH wynosi 1,7 µIU/ml (norma 0,35 - 4,94). Kortyzol lekko podwyższony. Dodatkowo zażywam metforminę (glukoza 84mg/dl). Od 5 lat przyjmuję antykoncepcję hormonalną - lek Atywia. W związku z ogólnym złym samopoczuciem postanowiłam skontrolować hormony. Czy poniższe wyniki są prawidłowe dla osób stosujących antykoncepcję? FSH - 5,37 mIU/ml LH - 5,61 mIU/ml Estradiol - 34,20 pg/ml Prolaktyna - 17,57 ng/ml (5,18 - 26,53) Testosteron - 54,30 ng/dl (7,21 - 79,31) SHBG - 212,00 nmol/l (kobiety 20-49 lat: 32,4-128 nmol/l) Pozdrawiam
  5. Miałam wykonane badanie krwi przed zapisaniem tabletek antykoncepcyjnych. Wskaźnik aptt wyszedł lekko obniżony 24,55 zakres referencyjny 25,90 - 36,90. Pozostałe badania w normie. Ginekolog zalecił kontakt z internista żeby wydał opinie czy mogę przyjmować tabletki. Internista wydał negatywna opinie nie zalecając żadnych dodatkowych badań czy kontaktu z innym specjalista. Odniosłam jednak wrażenie że lekarz gdy usłyszał słowo antykoncepcja odrazu zmienił do mnie podejście. Powiedział ze to moje najlepsze lata na rodzenie dzieci (27 lat) i ze kobieta powinna siedzieć w domu i rodzic dzieci a nie karierę robić. Proszę mi powiedzieć czy lekko obniżony aptt faktycznie skreśla zażywanie tabletek antykoncepcyjnych? Czy powinnam skontaktować się z jakimś specjalista? Jestem zdrowa, na nic nie choruje, ćwiczę dwa razy w tygodniu po godzinie. Mam nadwagę przy wzroście 160cm 94kg. Jednak dzięki ćwiczenia i zdrowej diecie waga powoli spada. Dodam jeszcze ze pale papierosy i badanie krwi było wykonywane podczas miesiączki. Czy mogło to mieć wpływ na wynik?
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam dziewczynie spóźnia się okres 1 dzień mieliśmy stosunek podczas gdy byliśmy pod wpływem alkoholu nie jesteśmy pewni czy może być ona w ciąży dziewczyna strasznie się stresuje i tutaj moje pytanie w ciągu 3 tygodni 3 razy piliśmy alkohol na imprezie nie były to małe ilości była to wódka piwa i wino przez około 2 tygodnie miała też bardzo ciężką sytuację rodzinną przez co strasznie się stresowała nie mogła spać czy normalnie funkcjonować dodam też że nie ma zbyt dobrej diety czy może to opóźnić okres? Dziewczyna mówi też że nie ważne jak bardzo była zestresowana kiedykolwiek nigdy przez to miesiączka jej się nie spóźniła chociaż zdarzały się przypadki że była za wcześnie bądź później miała też problem z pęcherzem i bólami menstruacyjnymi była u lekarza i zostało to wyleczone było to około 6 miesięcy temu
  7. Witam meżczyzna lat 20, od jakiegoś 1,5 roku borykam się z trądzikiem, od początku myślałem , że jest to związane moją niewłaściwą dietą i alkoholem. Pryszcze wyskakiwały na policzkach , lub żuchwie. Od 3 miesięcy prowadzę zdrową diete i trądzik zmalał, to tego miałem wykonywane 2 zabiegi laserowe na policzkach i do tej pory w tym miejscu trądzik nie występuje, lecz nadal jednak wychodzi na plecach , na nosie lub w okolicach ust i nosa. Miałem robione badania krwi i hormonalne. Krwi bardzo dobre, lecz proszę o interpretacje wyników hormonalnych: FSH - 2,4 NORMA 1,27-19,26 LH - 4,5 NORMA 1,24-8,62 PROLAKTYNA - 10,15 NORMA 2,64-13,13 TESTOSTERON - 7,27 NORMA 1,75-7,81 INSULINA - 14,19 NORMA 3,00-28,00 TSH - 2,34 NORMA 2,80-8,00 I JEDYNY NIEWŁASCIWY DHEA-S -600 a norma 492 czy to może być przyczyną trądziku>? dodam że dość często pocą mi się ręce.
  8. Dobry Wieczór wykonałem dziś badanie krwi (kortyzol, testosteron) testosteron jest w normie, martwi mnie kortyzol, bo wynik na tą godzinę wynosi 12,8 gdzie zakres referencyjny w godzinach porannych od 6-10 jest 4,82-19,5. Za to w godzinach popołudniowych 16-20 zakres referencyjny 2,47-11,9. Poza tym co mnie zaskoczyło mam nadczynność tarczycy, gdzie zazwyczaj brałem letrox 50 jedną tabletkę na czczo rano na pierwotną niedoczynność tarczycy i tsh było w normie, objawy nadczynności się niestety sprawdzają duża potliwość, uczucie gorąca (bez gorączki na szczęście) ale z drugiej strony źle znosi mój organizm uczucie zimna. Oprócz tego jestem osobą z nadwagą/otyłością. Psychicznie czuje się lepiej, fizycznie gorzej, bo dochodzi do tego refluks uporczywy gdzie obecnie biorę prokit jedną rano i drugą w południe tabletkę i zulbex na wieczór jedną tabletkę. Bardzo długo biorę leki od Psychiatry, mam rentę. Leki te są zmieniane zważywszy na fakt, że mój organizm źle je toleruje (układ mój moczowy bardzo źle, to znosi pomimo raz dobrego wyniku, a raz złego, a proszę mi wierzyć Szanowni Państwo, że wykonałem mnóstwo badań na Fundusz zdrowia i w tym prywatnie, obecnie jest lepiej, chociaż nieidealnie z tym układem moczowym, pije wodę,) Na ten moment przyjmuję latudę lek dwie tabletki na wieczór (biorę ten lek na schizofrenię, ale mam też stwierdzone zaburzenia nerwicowe) może to jest przyczyną? Bo jak byłem na diecie i trenowałem, byłem bardzo systematyczny i tym samym zdeterminowany na wynik, to były efekty schudłem i było dobrze. Teraz znów przytyłem mniej się ruszam po prostu, to stawiam sam za główną przyczynę niestety, a na moim przykładzie samą dietą nie schudnę. Dieta w większości jest taka sama i nadal mam silną wolę chociaż nie jest, to specjalistyczna dieta niestety. Prośba o ocenę wyniku i poradę jeżeli będzie to możliwe. Czy jest możliwy pomiar badania w moczu na kortyzol całodobowy? Może wtedy miałbym pewność, że ten wynik jest w 100 procentach miarodajny, bo podobno czeka się na wynik od 1 do 21 dni. Czy warto zbadać poziom neuroprzekaźników w organizmie i czy jest, to finansowane przez Fundusz, a może PFRON? Z tego względu, że jestem Osobą niepełnosprawną umiarkowanie i faktem jest, to, że mam skłonności do melancholii/depresji czy nadwrażliwości - Osoby wysoko wrażliwe należę do takich Osób niestety, czuję się samotny, a nie mogę zmienić otoczenia - mieszkam z Rodzicami w dodatku jeszcze ze względu na sytuację, która jest na Świecie i w Polsce, to może rosnąć, ale też mam powody do doceniania i wdzięczności, to mnie wzmacnia między innymi, bo nie tylko, to. Chcę prostu bardziej świadomym swojego układu nerwowego i siebie. Wyniki testu darmowego neuroprzekaźników Dopamina odpowiada za przyjemność deficyt 72 % Acetyholina odpowiada za naukę deficyt 72% i co mnie zmartwiło GABA neurotransmiter spokoju, deficyt 82 % Serotonina odpowiada za nastrój deficyt aż 88 %. Test niestety potwierdza stan faktyczny mojego organizmu, wolałbym, to jednak potwierdzić badaniami neuroprzekaźników ku temu stąd prośba o pomoc. Wracając do tematu tarczycy mam ponowne badanie Tsh kontrolne zrobić za mniej więcej 6 tygodni i wtedy się okażę czy letrox 50 pół tabletki, a nie jedna da efekt w postaci lepszego wyniku Tsh i tym samym wyrównania poziomu tarczycy w organiźmie. Pozdrawiam i dużo zdrowia dla Państwa zwłaszcza w trudnych obecnie czasach dla Wszystkich. Mężczyzna 31 lat.
  9. Witam. Mam 25 lat. Od ok 3 lat przyjmowałam doustną antykoncepcję. Przerwałam ją na ok 4-5 miesięcy. W tym czasie przytyłam ok 10kg. Potem znowu zaczęłam przyjmować te same pigułki. Nie zmieniłam ani diety ani trybu życia. Czuję że nadal tyle. Nie wiem co może być powodem tak szybkiego wzrostu wagi. Czy mogę się z tym zgłosić do jakiegoś lekarza, w celu wykonania niezbędnych badań ?
  10. Ciała redukujące 0,25 czyli górna granica normy u dwumiesięcznego niemowlaka. Ph 5. Tłuszcze obojętne nie obecne. Co ROBIĆ? Karmię PIERSIĄ i czasem mlekiem modyfikowanym bebilon profutura 1. Pediatra każe dać Bebilon Pepti bez białka mleka krowiego i dietę eliminacyjną ale czemu skoro wychodzi nietolerancja laktozy.. Przecież jest laktoza też w moim mleku
  11. Dzień dobry, Od jakiegoś czasu stosuje antykoncepcję, zakupiłam suplementy diety Vimin o składzie Libifem, liść damiany, witamina B6, L-cytrolina . Czy mogą one osłabić działanie tabletek Antykoncepcyjnych?
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam wiele objawów ciąży, natomiast miesiączkuje lecz nie jest to normalna miesiączka, trwa około 4 dni jest skąpa a gdy dochodzi do tego że krwi jest więcej robią się ogromne grudy krwi i trwa to 1/2 dni. Okres występuje regularni według wyliczeń. Pod koniec i na początek mam również pomarańczowo różowy kolor wydzieliny. Ostatnio dostałam infekcji podczas której bardzo bolała i piekła mnie pochwa. 29 lipca Uprawiałam z partnerem petting pod prysznicem możliwe, że sperma spłynęła na mnie w dół. Partner dotykał mnie palcami po sromie oraz nieco głębiej. Po prysznicu (przynajmniej 5 minut po wypływie spermy) poszłam się załatwić i wycierając się poczułam coś mokrego i lepkiego na ręce. Miałam tam spermę w dość dużej ilości. Od tamtego czasu występują u mnie objawy których wcześniej nie miałam, moje piersi zrobiły się ciemniejsze, są dość bolesne nawet gdy nie ma terminu miesiączki, często boli mnie podbrzusze, plecy, brzuch ciągle czuje napięty/ pełny ( możliwe, że przez jelita) , mam ogromne wahania nastrojów oraz ciągłe zachcianki. Przez ostatni czas było mi także nie dobrze aktualnie trochę się uspokoiło.Byłby to 15 tydzień od tego zdarzenia. Niedawno zaczęły boleć mnie również dziąsła i ruszać się zęby (prawdopodobnie dziąsła bolą przez zęby). Czy jest możliwość abym była w ciąży ? Dodam jeszcze, że zrobiłam 3 testy ciążowe 2 z nich 11 dni po tym zdarzeniu w momencie spodziewanej miesiączki (która przyszła w terminie) oraz jeden clear blue 8 tygodnia od zdarzenia każdy wyszedł negatywnie natomiast gdyby była to ciąża pozamaciczna właśnie tak testy mogą wychodzić. Jako jeden z czynników który mogłabym podejrzewać za zmiany hormonalne jest moja zmiana diety, przeszłam na wegetarianizm bez konsultacji z dietetykiem 25 lipca. Bardzo proszę o poradę co dalej o tym sądzić i jakich działań się podjąć. Dziękuje za odpowiedzi
  13. Witam , czy zmniejszenie węglowodanów na rzecz większej ilości białka w diecie ma korzystny wpływ na zdrowie? Czy senność po zmianie dieta jest normalna reakcja ?
  14. Dzień dobry. Od kilku lat przyjmuję tabletki Lesinelle, bardzo dobrze je toleruję, nic mi nie dolega, badania mam ok. W zeszły poniedziałek dostałam krwawienia z odstawienia i rozpoczęłam nowe opakowanie (skróciłam przerwę o 3 dni żeby zaczynać w poniedziałki). Okres skończył się w sobotę, a od wczoraj zaczełam ponownie plamić, dziś już dość obficie. Nie pominęłam tabletki, nie biorę antybiotyków. aktualnie przyjmuję jedynie suplement diety o następującym składzie: zielona herbata, pokrzywa indyjska, kofeina, pieprz cayenne, skrobia ryżowa, pieprz czarny, pikolinian chromu oraz dwutlenek krzemu. Producent zapewnia o braku wpływu na działanie pigułek. Co zatem moze być przyczyną wystąpienia plamienia?
  15. Witam, czy mogę zażywać chrom razem z syndi-35 i androcur? Dodam że choruje na zespół policystycznych jajników. Leki przepisał mi lekarz a chrom chciałam stosować jako suplement diety.
  16. Witam. Mój syn ma 11 lat. Jakieś pół roku temu na uszach pojawiły mu się siniaki dostaliśmy skierowanie na badania. 1 wyniki APTT 32.7 s (24-36) RATIO 1.12 (0.8-1.2) wskaznik protrombinowy 80% (80-120) INR 1.17 PT Sek 15.3 (9.5-13.5). 2 wyniki po 2 tygodniach APTT 34.9 s (24-36) RATIO 1.2 (0.8-1.2) wskaznik protrombinowy 74% (80-120) INR 1.23 PT Sek 16.3 (9.5-13.5). 3 wyniki robione teraz APTT 31.4 s (24-36) RATIO 1.08 (0.8-1.2) wskaznik protrombinowy 71% (80-120) INR 1.27 PT Sek 16.4 (9.5-13.5). Proby wątrobowe w normie. Czy jest jakaś dieta lub czy mogę podawać mu jakieś witaminy aby poprawić te wyniki?
  17. Biorę tabletki antykoncepcyjne Microgynon 21 około 2,5 miesiąca czy mogę stosować suplement diety BODYMAX Active? Czy obniży skuteczność tabletek antykoncepcyjnych? BODYMAX Active skład: - Standaryzowany wyciag z żeń-szenia GGE (Panax ginseng C.A.Meyer) zawierający 8% ginsenozydów 1 tabl.- 140mg. -Wyciąg z białej herbaty (camellia sinensis L. 1 tabl. -50 mg. -Witamina D 1 tabl. -10ug. %RWS -200% -Witamina E 1 tabl. -12 mg. %RWS-100% -Witamina C 1 tabl -90 mg. %RWS-113% -Tiamina (witamina B1) 1 tabl -1, 1mg. %RWS-100% -Ryboflawina (witamina B2) 1tabl -1, 4mg. %RWS-100% -Niacyna 1 tabl - 16 mg. %RWS-100% -Witamina B6 1 tabl-1,4 mg. %RWS-100% -Kwas foliowy 1 tabl-200 ig. %RWS-100% -witamina B12 1 tabl-2,5 ug. %RWS-100% -Biotyna 1 tabl -50 ug. %RWS-100% - Kwas pantotenowy 1 tabl -6mg. %RWS-100% -Magnez 1 tabl-225mg. %RWS-60% -Cynk 1 tabl-10 mg. %RWS-100% -Miedź 1 tabl- 1 mg. %RWS-100% -Selen 1 tabl-55 ug. %RWS-100% -Chrom 1 tabl-40 ug. %RWS-100%
  18. Gość

    Brak miesiączki

    Mam 22 lata. Przez ostatnie 3 miesiące ograniczyłam kalorie i schudłam 15kg. Obecnie moja waga wynosi 71kg przy wzroście 178cm. Nie wykonywałam żadnych ćwiczeń, tylko sama dieta. Już prawie miesiąc spóźnia mi się miesiączka. Zrobiłam test ciążowy, wyszedł negatywny. Czy odchudzanie może mieć wpływ na to że nie mam miesiączki? Teraz już zakończyłam dietę i jem normalnie około 2tys kalorii dziennie.
  19. Syn prawie 6 lat. Od ponad 2 lat przytyka mu się intensywnie nos. Były zrobione testy z krwi - wyszła alergia na białko i żółtko kurze, testy skórne wziewne nic nie wykazały. Aby mógł swobodnie oddychać musi brać syrop przeciwalergiczny. Właśnie zrobiłam badania - testy z krwi alergiczne metodą molekularną na 282 komponenty, gdyż mimo wyeliminowania jajek z diety po odstawieniu leku przeciwalergicznego nos od razu się przytykał ponownie. W wynikach wyszło wszystko na 0, ale za to IgE całkowite 128 kU/L. Co to oznacza?
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Witam chciałam zapytać bo nie wiem co o tym sadzić, miałam infekcje pani doktor dała mi tabletki dopochwowe ale wciąż miałam biały śluz z Białymi grudkami. Teraz kiedy powinnam mieć okres mam różowe upławy są takie lekko kremowe,. Dodam też, ze intensywnie ćwiczę. Mam również dietę i schudłam ostatnio 3-4 kg. Seks uprawiałam w dni niepłodne z prezerwatywa. Ale wiadomo nie jestem niczego pewna. Czy to może być ciąża? A może ta infekcja nawróciła tylko teraz daje inne objawy. A może to ta dieta?
  21. Zaczne od tego, ze od okolo 3 lat bralam tabletki antykoncepcyjne Angiletta. Zostaly mi przepisane bez badan z ppowodu policystycznych jajnikow. Wszyatko bylo okej, od pewnego czasu praktycznie poczatku roku zacElam tyc, trzymalam diete, liczylam kalorie, cwiczylam 3/4 razy w tygodniu,.mialam bole podbrzusza, czeste infekcje pochwy I.pecherza, zadnych bakterii bo.robilam badania, problemy z wydalaniem gazow I chodzeniem do.toalety. 2 tygodnie temu zrobilam badania hormonow oraz tarczycy. Tarczyca w.porzadku. bylam rowniez u endokrynologa powiedzial ze mam zbyt wysoki.poziom dehydroepiandrostendion, bo.350. Kazal mi zrobic inne badania takie jak insulina 17 oh progesteron, androgwny, kortyzol. Po.wizycie u lekarza odstawiłam tabletki, opuvhlizna nog sie zmniejszyla, oddaje gazy, nie.mam zapalen pochwy ani pecherza, ktore doac czesto wystepowaly, nie mam zaparc.czy powinnam robic dodatkowe badania? Wiem tez,.ze tabletki antykoncepcyjne zmniejszaja poziom androgenow, wiec czy po odstawieniu znowu ten poziom wzrosnie? I.lepiej. jednak zrobic badania I obnozac tabletkami androgeny?
  22. Witam. Jestem mężczyzną i mam 41 lat. Od 5 lat choruję na cukrzyce 2. Mam nadciśnienie i zaburzenia gospodarki lipidowej. Wszystko jest leczone i wyrównane. Po 2 latach przerwy zrobiłem ponownie profil nerkowy i niepokoi mnie wynik kreatyniny który sukcesywnie podnosi się co jakiś czas 1,82 mg/dl a co za tym idzie eGFR spada i jest już 43,9 ml/min/1,73m2. Jednak inne badania nerek za każdym razem są w normie tj: badanie ogólne moczu, mocznik, kwas moczowy, sód, potas ale przede wszystkim mikroalbuminuria w porcji moczu 9,20 mg/l, kreatynina w moczu 77,0 mg/dl i stosunek albuminy do kreatyniny 12,0 mg/g. Czyli niewydolność nerek raczej można wykluczyć? Więc co może być powodem wysokiej kreatyniny i niskiego eGFR? Otyłość, NLPZ, dieta mięsna? Jestem trochę przerażony że za kolejne 2 lata eGFR może już zejść np: do 20.
  23. Czemu miesiączka nie wraca? Po 5 latach odstawiłam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 miesiące nie miałam miesiączki. Miałam robione usg. Jeden jajnik jest pęcherzykowaty ale po badaniach zostało wykluczone PCOS. Potem dostałam duohaston na wywołanie i się pojawiła. Zrobiłam wtedy zlecone badania hormonalne: testosteron, insulina, glukoza, TSH, estradiol, FSH, leuteotropina, prolaktyna, globulina wiążąca hormomy płciowe. Wszystko wyszło w normie oprócz insuliny. Mam wskaznik homa na poziomie 2,65 a więc mam insulinooporność. Jestem na diecie i dalej nie mam miesiączki. Co jeszcze mogę zrobić?
  24. Witam, czy moje wyniki są prawidłowe? Tsh 2.66 (0.38-5.33) ft3 3.81 (2.5-4.3) ft4 0.72 (0.65-1.48) Szukam przyczyny mojego nadmiernego owłosienia na twarzy ,jest coraz silniejsze oraz od 2 miesięcy mam straszny trądzik. Zauważyłam też obrzęk twarzy i tendencje do tycia. Objawy mam już jakiś czas jednak ostatnio się nasilają. Mam pcos i hiperinsulinemie. Jestem na diecie. Mam 28lat .
  25. Witam. Rok temu moje tsh wynosiło 4,19. Pani endokrynolog przypisala mi letrox 50. Teraz moje tsh wynosi 2,20, ft3 3,84, ft4 12,62. Ogólnie czuje się dobrze, ale ciągle tyje pomimo diety i ćwiczeń od dietetyka. Ja uważam, że moje wyniki są ok. Czy powinnam dalej brać te tabletki?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...