Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Warzywa

Znaleziono 11 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Zwykle mój cykl trwa 35 / 37 dni czasem zdarza się 39. Obecnie od ostatniej miesiączki minęło 43 dni, z chłopakiem używamy prezerwatyw i wyjmujemy członka przed wytryskiem. Wspolzylismy w okolicach możliwych dni płodnych. miałam trochę stresu w tym miesiącu oraz pracuje fizycznie, zmian wagi nie zauważyłam ,dieta bardziej uboga w warzywa . Obecnie okolice intymne mam zaczerwienione i pojawił się białawy mętny galaretowaty śluz . Czy sugeruje to nadchodzącą miesiączkę czy możliwa jest ciąża ?
  2. Witam. Chciałbym skonsultować wyniki morfologii mojego synka, w styczniu kończy 4 lata... wbc c30 - 3.45 x10^3/uL rbc c02 - 4,64 x10^6/uL hgb - 12,2 g/dl hct - 35,2% mcv - 75,9fL microR - 9,6% macroR - 4,0% mch - 26,3pg mchc - 34,7g/dl rdw-cv - 13,1% rdw-sd - 35,4fl plt - 266,0 x10^3/uL pdw - 12,9 fl mpv - 10,8 fl p-lcr - 31,7% pct - 0,29% neut% - 34,7 % eos% - 3,8% baso% - 0,9% mono% - 7,8% lym% - 52,8% ig% - 0,0% neut - 1,2 x10^3/ul eos - 0,13 x10^3/ul baso - 0,03 x10^3/ul mono - 0,27 x10^3/ul lym - 1,82 x10^3/ul ig - 0,0 x10^3/ul nrbc 0,00 10^3ul nrbc% - 0,00 % neut-ri - 48,2fl neut-gi - 147,6 si as-lymp - 0,0 x10^3/ul as-lymp% - 0,0% re-lymp - 0,07 x10^3/ul fosforan niorganiczny l23 - 5,2 mg/dl wapń O77 - 2,41 mmol/l żelazo O95 - 136,32 ug/dl Dodam, że całą rodziną przeszliśmy covid 19 a syn jest 4 dni po zakończeniu kwarantanny, dodatkowo jest niejadkiem...je może 5 produktów/dań żadnych owoców i warzyw... z góry dziękuję za pomoc Damian
  3. Od 10 miesięcy nie jem mięsa, staram się jeść zdrowo i uwazam by moje posiłki były odpowiednio zbilansowane a mimo to mam żelazo w dolnej granicy normy, niską hemoglobinę, i ogólnie słabą morfologię. Zaczelam pic kupny sok z buraka ponieważ nie mam sokowirówki i nie mam możliwości przyrządzania sobie świeżego soku. Sok składa się w 87%z buraka, reszta to jablko, seler naciowy, przyprawy. Skład jest wg mnie dobry, ale pytanie czy sok z odtworzony z zagęszczonego soku z buraków ma takie same bądź chociaz zblizone właściwości jak sok ze świeżego warzywa czy podczas obróbki całkiem traci on właściwości? Bardzo mnie ciekawi czy jestem w stanie sobie pomóc w ten sposób czy lepiej zainwestować w sokowirówkę. Pozdrawiam.
  4. Witam Państwa. Chciałbym zadać pytanie odnośnie wątroby. Jestem mężczyzną w wieku 30 lat o wzroście 172 cm. Moja waga wynosi 86 kg, tak więc mam nadwagę około 10 kg. W dniu 12.08.2019 r. byłem pasażerem w samochodzie, który uczestniczył w stłuczce. Innym samochód z niewielką prędkością uderzył w tył samochodu, w którym siedziałem. W dniu 13.08.2019 r. robiono mi badanie USG jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba nieco powiększona 160 mm o prawidłowej echogeniczności bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Zaniepokojony zrobiłem następujące badania wątrobowe w dniu 14.08.2019 r. : ALT 23 U/l; AST 20 U/l; fosfataza alkaliczna 67 IU/l; GGT 23 IU/l; Bilirubina całkowita 1,65 mg/dl; bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl; bilirubina wolna 1,19 mg/dl; Cholesterol całkowity 208 mg/dl; LDL 133 mg/dl; HDL 52 mg/dl; Triglicerydy 114 mg/dl. Wyniki moczu dobre. Problem został zbagatelizowany. Od 3 lat stosuję dietę zawierającą warzywa i owoce, węglowodany złożone typu: kasze bezglutenowe, 3 jajka na miękko codziennie, chudy nabiał. Spożywałem też kilka gram czystej witaminy C. Nie piję alkoholu i nie palę papierosów i nigdy nie paliłem. Na początku moich zmian żywieniowych białko czerpałem ze spożywania piersi z kurczaka na parze, jajek i chudego nabiału. Następnie zaprzestałem spożywania mięsa, żeby się nieprzebiałkować. Staram się z tych produktów przygotowywać posiłki lekkostrawne o konsystencji papki. Jedynie na obiad spożywam warzywa w całości z kaszą. Od 3 lat spożywam zmielone na świeżo ok. 30 g siemię lniane z płatkami owsianymi i owocami oraz 20 g ostropestu plamistego. Do obiadu dodaję 20 ml oleju lnianego. Zacząłem podejrzewać, że siemię lniane i olej lniany zaszkodził mojej wątrobie lub ostropest plamisty przyczynił się do powiększenia wątroby. Cały czas jednak miałem następujące dolegliwości: tłusta cera, nadmierna potliwość, wypryski skórne na twarzy i owłosionej części głowy, wzdęty brzuch, wzdęcia, uczucie pełności po posiłkach, uczucie rozpierania brzucha, uczucie niestrawności, którą można pomylić ze zgagą. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie zawsze występują. Są okresy, że układ pokarmowy nie daje żadnych objawów. W okolicach prawego nadbrzusza do dzisiaj mam widoczną mikropajęczynę z naczyń krwionośnych. W ostatnim czasie w marcu i kwietniu bieżącego roku spożywałem suplementy diety, to jest kapsułki zawierające ekstrakt z oregano, ekstrakt czosnku, lek OTC witamina a e, witamina D3 K2MK7 dwa razy dziennie. Jak się zaostrzyły dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zacząłem odczuwać kłucie w różnych miejscach układu pokarmowego, aż do pleców to zaprzestałem przyjmować suplementy i witaminę a e. Pojawiły się też zaparcia. W związku z tym w dniu 26.06.2020 r. zrobiono mi po raz kolejny badanie USG Jamy brzusznej. Opis badań brzmi: Wątroba powiększona 165 mm o prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe nieposzerzone; PŻW nieposzerzony; ŻW nieposzerzona; Pęcherzyk żółciowy prawidłowy. Trzustka i śledziona wielkości i echogeniczności prawidłowej; Wniosek: powiększenie wątroby. Oto wyniki badań wątrobowych i trzustki z dnia 23.06.2020 r. : ALT 38 U/l; AST 30 U/l; Fosfataza alkaliczna 66 IU/l; GGT 36 IU/l, Bilirubina całkowita 1,44 mg/dl; Bilirubina bezpośrednia 0,46 mg/dl, Bilirubina wolna 0,98 mg/dl; Amylaza całkowita 31 IU/l. Wyniki moczu dobre. Mam wątrobę powiększoną o rozmiarach 165 mm i w stosunku do poprzedniego badania wątroba powiększyła się o 5mm. W związku z tym chciałem się Państwa zapytać co może być przyczyną powiększonej wątroby? Czy codziennie spożywanie 30 g zmielonego siemienia lnianego i 20 ml oleju lnianego mogło się przyczynić do powiększenia wątroby w wyniku zatrucia cyjankami, czy może codziennie spożywanie 20 g zmielonych ziaren ostropestu plamistego spowodował rozbudowę komórek wątrobowych i powiększenie wątroby? Czy błędy dietetyczne mogły spowodować marskość wątroby lub zwłóknienie wątroby i w konsekwencji powiększenie organu? Czy ewentualna stłuczka samochodu ok. rok temu spowodowała powiększenie wątroby? U mnie w rodzinie są osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne i czy w związku z tym powiększenie wątroby może być wynikiem tej choroby? Jakie badania specjalistyczne trzeba wykonać, aby zdiagnozować przyczyny powiększenia wątroby?
  5. Witam, Czy warzywa z puszki typu groszek, kukurydza itp są zdrowe? Bardzo je lubię i mogłabym je jeść codziennie szczególnie w okresie zimowym tylko zastanawiam się czy nie ma tam nic więcej niż to co jest napisane na etykiecie. Jedna ze znanych firm produkującą tego typu konserwy Bond***le twierdzi że ich puszki nie zawierają BPA (bisfenol A). Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam
  6. Witam,czy podczas stosowania diety tabletki antykoncepcyjne nie będą dobrze działać ? Pije dużo świeżych soków wyciśniętych z warzyw i owoców, zrezygnowałam ze słodyczy,pieczywa,nabiału,glutenu i jajek Stosuje tabletki Vixpo, czy muszę dodatkowo się zabezpieczać ?
  7. Witam , co zrobicxw sytacji kiedy 39 syn (moj brat ) mieszka z rodzicami i kompletnie nie angazuje sie w domu . Nie gotuje nie pierze czasem kupi warzywa . denerwuje mnie to na maka i prosze mame by mowiac kolowialnie honila do "roboty". Nic to jednak nie daje. Co zrobic by to zadzialalo i ona w koncu cos z tym zaczela robic . Oboje rodzicow pracuje. Brat ma swoja dzialalosc. I praktycznie nie ma go w domu siedzi w lokalu gdzie prowadzi firme. Bral narkotylki przeszywa mnie zlosc ze jest takim leniem blagam i prosze o pomoc i odpowiedz.
  8. Hej, Mam 25 lat, 160 cm i ważę 68 kg. Moja waga waha się w ciągu dnia dwa kg. Rano ważę 67, a wieczorem 69. Staram się pić dużo wody, codziennie piję kawę z kakaem nie słodzonych, wieczorami pijam herbatę z cytryną. Zamiast cukru używam stewii naturalnej. Rano jem jogurt z płatkami owsianymi, migdałami, kokosem, miodem itp. Zależy na co mam ochotę. Później jem sałatkę z mieszanką sałaty (rukola, świeży szpinak itp) do tego różne warzywa, feta albo np. pokrojony kabanos, bez sosu, ewentualnie oliwa lub olej z pomidorów w zalewie i miód. Na obiady jadam różne rzeczy ale staram się gotować sama zupy, sałatki, czasami zgrzeszę jakimś polskim obiadem. Jem dużo ryb, mięso jadam rzadko i jak jem to tylko drób i bardzo rzadko wieprzowinę. Kolacji zwykle nie jadam, bo jem późne obiady. Jeśli jem kolacje to jest to też sałatka. Długo nie jadłam słodyczy, bo miałam nadzieję, że mi to pomoże ale odkąd widzę, że nic to nie daje to miewam napady na słodycze ale to głównie przed miesiączką. Odkąd nie widzę żadnych zmian to jadam wieczorami owoce albo czipsy kukurydziane z jogurtem naturalnym. W poprzednim sezonie jeździłam rowerem, chodziłam na siłownie. Później była zima i miałam mniej aktywności ale chodziłam przynajmniej 2 km dziennie. Teraz jestem zamknięta w domu (kwarantanna) więc ćwiczę jogę. Kiedyś ćwiczyłam intensywniejsze treningi w domu (chodakowska) ale nie widzę żadnych efektów. Z siłowni zrezygnowałam, bo okazało się, że mam krzywy kręgosłup i nie powinnam robić wielu ćwiczeń więc w pewnym momencie nudziła mnie siłownia. Robiłam badania i mam TSH 2,5, Jestem totalnie zdemotywowana, bo nie wiem co tobie źle. Moje nawyki żywieniowe nie są jakieś najgorsze, staram się mieć minimum ruchu (przez 4 miesiące ćwiczyłam regularnie 3/4 razy dziennie na siłowni) ale nie widzę żadnych rezultatów. Generalnie podob się sobie ale kiedy łapie doła to nie mogę patrzeć na mój odstający brzuch i okrągłą twarz.. nigdy nie byłam szczupła zawsze ważyłam około 58 kg ale to co jest teraz to jest przesada.. no i warto wspomnieć, że kiedy ważyłam 58 kg jadłam mnóstwo słodyczy, miałam mniej ruchu i potrafiłam objadać się o godzinie 22. Co powinnam zrobić? Z góry bardzo dziękuje.
  9. Witam chce zacząć gotować na parze warzywa mięso ryby. Poproszę o jakieś sprawdzone przepisy. I takie jeszcze pytanie czy rybę i mięsa można zamarynowac w świeżych lub suszonych ziołach i parowac? Mięso i rybę wkłada się na dolna mise. A warzywa na górna jeżeli gotują sievl krócej?
  10. Gość

    Brak miesiączki

    Witam od 4dni spóźnia mi się okres uprawialam seks z chłopakiem w gumce ponad 2tyg temu byłam wtedy przed owulacja ale wyciągnął to że mnie zanim był wytrysk jeszcze sprawdziliśmy czy nie była pęknięty i nic z tych rzeczy jednak stresowalam się trochę i zrobiłam sobie dietę mało jadłam i tydzień jadłam tylko warzywa kaszę i pierś z kurczaka smażona bez żadnych przypraw dlaczego jeszcze nie mam okresu?czy to może być ciąża czy przez tą dietę ?
  11. Dzień dobry. Kupiłam parowar 2 pozycyjny. Ale w tym parowar że nie na zbiornika na przyprawy. Więc takie moje pytania kiedy posolić warzywa mięso czy rybę? Czy można bezpośrednio na mięso posypać sól i włożyć do parowar czy distoac soli do zbiornika na wodę? Słyszałam że np sok z cytryny sos sojowy można dolać do wody. A co z suchymi przyprawami by warzywa mięso przeszły aromatem ziół soli? Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...