Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Psychiatria

Znaleziono 77 wyników

  1. Dzień dobry. Przyjmuje antykoncepcję hormonalną Yasmineele. Dostałam teraz od lekarza psychiatry Trittico XR 150 i mam przyjmować jedną tabletkę dziennie. Czy owe leki zmniejszają działanie antykoncepcji? Z góry dziękuję :)
  2. Czy ja mogę starać się o zaświadczenie,że stan zdrowia nie pozwala na noszenie maseczek?Mam nadciśnienie,znacznie powiększone serce,guzy na tarczycy i poprostu się duszę,jest mi słabo,momentalnie mam zawroty głowy,buzia cała jak ogień.Od momentu noszenia maseczek nie dam rady wyjść z domu,gdyż się duszę.W sobotę pojechałam z córką do sklepu,zakupy udało się zrobić,niestety do kasy już córka poszła sama,musiałam wyjść ,bo czulam, że zemdleje.Pytam o zaświadczenie,gdyż w razie kontroli policji chciałbym móc się czymś okazać,żebym nie miała ...dalszych problemów(a są niestety)proszę o odpowiedź.
  3. Witam, Mam zdiagnozowano depresje lekooporna, parę miesiecy temu znowu mialam remisje choroby. Moj stan jest poważny ale terapia farmakologicznea nie przynosi żadnych efektow. Związku z tym zastanawiam się nad terapia rtms. Moje pytanie brzmi w ktorej klinice dostepna jest owa terapia. Pozdrawiam Marla
  4. Ponad miesiąc temu strasznie bolała mnie glowa wiec wzięłam 7 tabletek ibupromu nic nie pomagało wiec chciałam wsiąść syrop paracetamol ale ( naprawdę nie wiem jak to się stało ) pomyliłam butelki i wzięłam RISPOLEPT jakoś 10ml. Po jakiejś godzinie zaczęłam być bardzo senna wiec powiedziałam o tym mamie ( mama nie wiedziała ze wzięłam te wszystkie leki ) mama zadzwoniła po karetkę i zabrali mnie do szpitala. Byłam tam 4 dni miałam przyspieszone bicia serca 160/1minute. Później mnie wypuścili. Po jakiś 2 tygodniach siedziałam sobie na lekcji jak zwykle i nagle tak z nienacka zrobiło mi się słabo i po głowie zaczęła krążyć myśl czy to wszystko dzieje się naprawdę?, czy ja napewno wyszłam z tego szpitala?,czy jestem w śpiączce i to wszystko dookoła jest snem?,czy ci ludzi są prawdziwi?Ta myśl chodzi mi po głowie 24h na dobę. Rano otwieram oczy i od razu mam w głowie pytanie czy to wszystko jest prawdziwe?czy jestem w śnie?Przy każdej czynności cały czas mam to w głowie czy to wszystko jest prawdziwe?czy ja wogole wyszłam z tego szpitala ?, czy jestem w śpiączce?Czuje wielki strach, bezsilność. Nie potrafię normalnie funkcjonować. Bardzo proszę o pomoc. Już nie daje rady. Chce być normalna i żyć normalnie.Naprawdę potrzebuje pomocy. Boje się ze w końcu nie wytrzymam i zrobię coś głupiego.
  5. Dzień dobry, Od kilku lat zmagam się z problemem jakim jest nadmierne odczuwanie smutku i lęku. Natomiast od pewnego czasu mam wrażenie, że nic co robię nie przynosi mi szczęścia. Nie mam ochoty zajmować się rzeczami, które wykonywałem z pasją. Czy to depresja?
  6. Co mam zrobić żeby wyjść skutecznie z patologicznego hazardu?
  7. Czy przyjmując lek Rexetin (paroksetyna) na nerwicę natręctw mogę poddać się makijażowi permanentnemu ust?
  8. Nie wiem gdzie szukać pomocy... Mam 14 lat to stosunkowo mało jak na szukanie pomocy w internecie jednak nie wiem gdzie indziej miałabym to zrobić. Moi rodzice nigdy nie mieli ze mną problemu, zawsze miałam dobre oceny i żadnych problemów z zachowaniem czy też z używkami. Mam młodszego brata i starszą siostrę, brat młodszy więc potrzebuje dosyć dużo uwagi, moja siostra ma problemy więc też rodzice mają ją ciągle na oku. Ja jestem pośrodku wszystkiego. Sama... W ostatnim czasie zleciała na mnie pogarda wśród osób w moim wieku. Żaden z moich bliskich przyjaciół nie może mi doradzić w tej sytuacji w jakiej jestem. Lecz przecież nie podejdę do rodziców i nie powiem im, że mam poważny problem bo nigdy ich nie miałam prawda? Poza tym oni mają sporo na głowie. Mam problem z określeniem siebie, nie wiem kim jestem. Dla innych staram się być oparciem i zawsze ich wysłucham, ale w momencie gdy ja potrzebuje coś powiedzieć nikt magicznie nie słucha. Nie mam myśli samobójczych, nie chcę się ciąć, ale chce poczuć ulgę tylko w jaki sposób?
  9. Dzień dobry, mam duży problem, ogólnie mam 20 lat pracuje w budowlance choruje na shizofrenie paranoidalna biorę takie leki jak abilify 0,5 tabletki rano, depratal bodajże na depresje (?) 1 ta letko oraz solian na wieczór 1,5 tabletki, chodzę do psychiatry oraz podjąłem psychoterapię z psychologiem jednak to wydaje mi się Że jest mało, teoretycznie wszystko jest ok oprócz tego ze nie mogę zmusić się do pracy, po prostu nie daje rady, popracuje max 2-3h od rana i chce jechać do domu bo już nie chce, ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego tak jest i o co chodzi, bez pieniędzy ani rusz tym bardziej jeśli chce się ktoś usamodzielnić, mam rentę jednak to jest za mało, z niej nie da die wyżyć, czy ktoś mi powie co mam zrobić ? Idzie jakoś przełamać się w tej pracy, może to od braku sił ale co mam zrobić ? Dziękuje i pozdrawiam.
  10. Dobry Wieczór wykonałem dziś badanie krwi (kortyzol, testosteron) testosteron jest w normie, martwi mnie kortyzol, bo wynik na tą godzinę wynosi 12,8 gdzie zakres referencyjny w godzinach porannych od 6-10 jest 4,82-19,5. Za to w godzinach popołudniowych 16-20 zakres referencyjny 2,47-11,9. Poza tym co mnie zaskoczyło mam nadczynność tarczycy, gdzie zazwyczaj brałem letrox 50 jedną tabletkę na czczo rano na pierwotną niedoczynność tarczycy i tsh było w normie, objawy nadczynności się niestety sprawdzają duża potliwość, uczucie gorąca (bez gorączki na szczęście) ale z drugiej strony źle znosi mój organizm uczucie zimna. Oprócz tego jestem osobą z nadwagą/otyłością. Psychicznie czuje się lepiej, fizycznie gorzej, bo dochodzi do tego refluks uporczywy gdzie obecnie biorę prokit jedną rano i drugą w południe tabletkę i zulbex na wieczór jedną tabletkę. Bardzo długo biorę leki od Psychiatry, mam rentę. Leki te są zmieniane zważywszy na fakt, że mój organizm źle je toleruje (układ mój moczowy bardzo źle, to znosi pomimo raz dobrego wyniku, a raz złego, a proszę mi wierzyć Szanowni Państwo, że wykonałem mnóstwo badań na Fundusz zdrowia i w tym prywatnie, obecnie jest lepiej, chociaż nieidealnie z tym układem moczowym, pije wodę,) Na ten moment przyjmuję latudę lek dwie tabletki na wieczór (biorę ten lek na schizofrenię, ale mam też stwierdzone zaburzenia nerwicowe) może to jest przyczyną? Bo jak byłem na diecie i trenowałem, byłem bardzo systematyczny i tym samym zdeterminowany na wynik, to były efekty schudłem i było dobrze. Teraz znów przytyłem mniej się ruszam po prostu, to stawiam sam za główną przyczynę niestety, a na moim przykładzie samą dietą nie schudnę. Dieta w większości jest taka sama i nadal mam silną wolę chociaż nie jest, to specjalistyczna dieta niestety. Prośba o ocenę wyniku i poradę jeżeli będzie to możliwe. Czy jest możliwy pomiar badania w moczu na kortyzol całodobowy? Może wtedy miałbym pewność, że ten wynik jest w 100 procentach miarodajny, bo podobno czeka się na wynik od 1 do 21 dni. Czy warto zbadać poziom neuroprzekaźników w organizmie i czy jest, to finansowane przez Fundusz, a może PFRON? Z tego względu, że jestem Osobą niepełnosprawną umiarkowanie i faktem jest, to, że mam skłonności do melancholii/depresji czy nadwrażliwości - Osoby wysoko wrażliwe należę do takich Osób niestety, czuję się samotny, a nie mogę zmienić otoczenia - mieszkam z Rodzicami w dodatku jeszcze ze względu na sytuację, która jest na Świecie i w Polsce, to może rosnąć, ale też mam powody do doceniania i wdzięczności, to mnie wzmacnia między innymi, bo nie tylko, to. Chcę prostu bardziej świadomym swojego układu nerwowego i siebie. Wyniki testu darmowego neuroprzekaźników Dopamina odpowiada za przyjemność deficyt 72 % Acetyholina odpowiada za naukę deficyt 72% i co mnie zmartwiło GABA neurotransmiter spokoju, deficyt 82 % Serotonina odpowiada za nastrój deficyt aż 88 %. Test niestety potwierdza stan faktyczny mojego organizmu, wolałbym, to jednak potwierdzić badaniami neuroprzekaźników ku temu stąd prośba o pomoc. Wracając do tematu tarczycy mam ponowne badanie Tsh kontrolne zrobić za mniej więcej 6 tygodni i wtedy się okażę czy letrox 50 pół tabletki, a nie jedna da efekt w postaci lepszego wyniku Tsh i tym samym wyrównania poziomu tarczycy w organiźmie. Pozdrawiam i dużo zdrowia dla Państwa zwłaszcza w trudnych obecnie czasach dla Wszystkich. Mężczyzna 31 lat.
  11. Jestem kobietą alkoholiczką Po badaniach krwi że mam GGTP ( 31) 2671,1 Czy mam jeszcze jakąś szansę na życie po zaprzestaniu picia ?
  12. Jak mogę sobie pomóc sama w depresji bez powiedzenia rodzicom?
  13. Witam, na codzień stosuje antykoncepcję hormonalną tabletki Seasonique, w związku z problemami z jakimi ostatnio się borykam prowadzący lekarz psychiatra przepisał mi Paroxinor 75 mg1 tabletkowa dziennie, Pregabalin Apotex 75 mg - wykupiłam zamiennik Pregabalin Accord 2 razy dziennie oraz Sedam 3 3mg 1/2 tabletki 3 razy dziennie. Czy któryś z tych leków może osłabić działanie leków antykoncepcyjnych ? Czy powinnam się dodatkowo zabezpieczać ? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. Anna
  14. wycieczka problem witam za tydzien jadę na wycieczkę klasowa na kilka dni w góry moj problem polega na tym ze bardzo sie ty wszystkim stresuje nie wiem co mam zrobić mam z tym ogromny kłopot boje sie ze ktos mi cos zrobi ktoś mnie uderzy?? nie chce i nie mam ochoty jechać ale juz nie mam wyjścia... jestem przestraszona szczerze... boje sie ludzi ,nie lubię przebywać z rówieśnikami najchętniej siedzialabym tylko w domu jak mogę się odstresowac i zacząć myśleć trochę pozytywniej?
  15. Dobry wieczór. Mam na imię Piotrek, mam 16 lat (27.04), jestem z Siedlec. Od 3 lat mam zdjagnozowany autyzm atypowy. Wcześniej byłem diagnozowany pod kątem zespołu Aspargera, potem pod kątem zaburzeń SI (Integracji Sensorycznej), a w końcu ostatecznie zdiagnozowano u mnie w Mazowieckim Centrum Neuropsychiatrii przy ul. Koszykowej w Warszawie autyzm atypowy. Od jakiegoś czasu mam problemy z przeżywaniem śmierci osób, któej w ogóle nie znałem. Np dzisiaj przypadkiem usłyszałem o tym, że 15 latek popełnił samobójstwo wczoraj i nie wiem czemu alesię tym przejmowałem jakby On byłz mojej rodziny a ja w ogóle go nie znałem. Podobna sytuacja była 2 lata temu, kiedy przypadkowo zauważyłem przez szybę w kiosku, że zginęłą trójka rodzeństwa. Też ich w ogóle nie znałem a się tak przejąłem, że miałem stany depresyjne i lękowe - które pojawiają się do dzisiaj a depresyjne już są małe. Mam też czasami natrętne myśli (ciężko mi o tym mówić) np jak się rozkłada ich ciało albo jak wyglądała ich śmierć czy jak będzie moja wyglądała. Ale np jak umrze starsza wiekiem osoba, to jakoś to przyjmuję, a jak umrze młoda osoba to nie potrafię tego przyjąć i to dla mnie nie pojęte, i "dziwne". Brałęm już na to leki (Kwentiax, Asentra, Meravil) ale miałęm działąnia nieporządane a po Asentrze były myśli samobójcze, które starałem się "usuwać" i czułem się tak dziwnie poważniej. Proszę o dobrą poradę i bardzo dziękuję. Chodzę do psychologa, psychiatry i neurologa i pedagoga ale chciałem się tu poradzić bo wydaje mi się że teterapie tak średnio mi pomagają.
  16. Dzień dobry, mam na imię Damian co mogę zrobić nauczycielka mnie szarpie jak nie chcę ubrać maski, uczniowie mi dokuczają przemocą słowa i przemocy i płacze po nocach i chce mi się chodzić to tej szkoły czy będę mógł mieć depresję albo inną chorobą
  17. Mój syn lat 36 czeka na przedłużenie częściowej niezdolności do pracy ma umiarkowany stopień niepełnosprawności, upośledzenie umysłowe umiarkowane, depresję, dyskopatię kręgosłupa na ile czasu może dostać rentę czy przysługuje mu renta na stałe.
  18. no szlak mnie trafi cokolwiek probuje zrobic od razu czuje taka wewnetrzna panike i sie denerwuje przestaje myslec i nie moge usiedziec probuje sobie ogarnac diete niby prosta sprawa obliczam bilans kalkulatorem potem szukam jakiejs diety prostej zeby dopasowac jakis plan losowy zaczynam szukaci i odrazu panika za duzo informacji stresuje sie ze nie mam kontroli ze nie rozumiem co mam wybrac nie moge usiedziec w miejscu juz chce kompulsywnie jesc albo skakac po pokoju i tak ze wszystkim dodam, ze jestem pacjentem lenartowicza, i mam stwierdzone mieszane zaburzenia osobowosci i zaburzenia depresyjno lękowe to że powieniem isc z tym do specjalisty to wiem ale potrzebuje jakies inspiracji rady akurat mam przerwe w cyklach dziekuje za odpowiedz
  19. Czy można pomóc osobie bezdomnej,bez meldunku i ubezpieczenia dostać się na terapię odwykowa do szpitala(uzależnienie od alkoholu) Od czego i kogo zacząć by pomóc temu czlowiekowi
  20. Borykam się z szeregiem objawów, proszę o spojrzenie na nie i wyniki.
Próbuję ustalić, co mi jest.
 Objawy: - Wypadające włosy w bardzo dużych ilościach, znaczne przerzedzenie na całej głowie (czego nie udało się zatrzymać przy długiej współpracy z dermatologiem), włosy jakby plastikowe, sztywne, suche, zaczynające siwieć - Zmiany na ciele, pojawienie się w ciągu miesiąca nienaturalnych, głębokich zmarszczek, nadmiar skóry w różnych częściach ciała, jak palce, cellulit; zapadnięte oczy - Generalnie nie zdrowy wygląd i postarzenie się w krótkim czasie - Bóle w narządach wewnętrznych, bóle po bokach, przelewanie w żołądku, wzdęcia - Ciągle towarzyszące nudności - Bladość - Poczucie skrajnego zmęczenia, kompletnego wyczerpania, osłabienia, również na granicy poczucia utraty przytomności, czasami wręcz trudności z chodzeniem, bólami mięśni, czy pogorszeniem regeneracji, do stopnia, gdy tak, że ledwo możesz chodzić i czujesz się tak, jakbyś miał zaraz zemdleć - Słaba sprawność umysłowa - Ciągły głód po jedzeniu, brak sytości i utrata wagi, masy mięśniowej; generalnie bardzo duże zapotrzebowanie i dosłownie poczucie umierania z głodu, też po jedzeniu nudności - Ciągłe zapotrzebowanie na płyny - Krwawienia przy wypróżnianiu, czasami obfite - Stan drastycznie się pogorszył w przeciągu roku i z miesiąca na miesiąc jest gorzej - Nigdy nie czuję się dobrze, nie odczuwam wytwarzania serotoniny, czy dopaminy - Kompletnie organizm sobie nie radzi ze stresem, jak kiedyś (jakby nie generował adrenaliny, tylko nadmiar kortyzolu) i gdy próbujesz się mobilizować i wkładać energię, to czujesz się gorzej, robi ci się słabo, nasilają się nudności, poczucie pieczenia w organizmie - Drętwienia ciała, bóle mięśni, czy okazjonalnie poczucie jakby wykrzywiania twarzy, rąk z towarzyszącym silnym otępieniem


 Wyniki: Krzywa glukozowa i insulinowa: 1) g - 98 [70-99]; i - 7,40 [2,70-10,40] 2) g - 175 [70-99]; i - 58,10 [2,70-10,40] 3) g - 104 [70-99]; i - 17, 60 [2,70-10,40] Tarczycowe: TSH - 6,080 [0,47-4,64] fT3 - 3,84 [1,45-3,48] fT4 - 1,44 [0,71-1,85] ATPO - 1,07 [0,00-5,60] Ferrytyna - 133,9 [8,0-388] Żelazo - 77 [50-175] Okoliczności: Do tego dochodzi nerwica, byłem w szpitalu na terapii, ale nie pomogła ona na objawy (głównie zwijałem się z bólu, zmęczenia, głodu), terapie indywidualne też nie przynosiły poprawy. 
Tak samo różnego rodzaju leki dobierane przez psychiatrów. 
Jestem absolutnie przerażony, co dodatkowo napędza objawy (boję się, że skończę na ulicy), nie wiem, jak działać, czuję się fatalnie, wyglądam fatalnie, więc drastycznie spadło moje poczucie wartości i generalnie też funkcjonowanie to napędza dodatkowy stres, chciałbym, aby ktoś wziął ten temat na poważnie, jest naprawdę bardzo źle, i mi pomógł.
Jakie mam możliwości drogi? Póki co, NFZ i spotkania z lekarzem pierwszego kontaktu na niewiele się zdały.

Co powinienem zrobić, co mogę zrobić? Jakie badania, lekarze? Ponieważ NFZ jest średnio pomocne, myślałem też o skorzystania z prywatnych pakietów medycznych, czy to jest dobry pomysł?

 Będę wdzięczny.

W ogóle nie jestem w stanie funkcjonować.
  21. Poszukuję psychologa który w końcu mi pomoże. Cierpię na zaburzenia lękowe, agorafobie z atakami paniki. Uczęszczałam na kilka terapii ale bez skutku, opróżniały tylko portfel. Zależy mi na terapii online. Nie biorę leków.
  22. Witam. Problemem, o którym chciałabym porozmawiać, jest depersonalizacja. Mam 13 lat i, cóż, zawsze uważałam się za nadzwyczaj wrażliwą osobę, i może przez przeładowanie bodźcami występowały u mnie krótkie stany otępienia i obcości - ale zazwyczaj szybko się kończyły. Teraz, po takim jednym stanie... zawiesiłam się i nie ,,odwiesiłam" tak do końca. I przeżywam nawracające od kilku dni objawy właśnie depersonalizacji. Myślę jednak, że to może mieć związek z dolegliwościami fizycznymi - aktualnie mam zatrucie pokarmowe i myślę, że to może powodować wycieńczenie organizmu, a zarazem takie okropne stany. Czy dolegliwości fizyczne mogą powodować stany depersonalizacji? Jak sobie z nimi poradzić? Czy minie to łącznie z minięciem choroby i to nic strasznego, czy może to wskazywać na nerwicę czy inne zaburzenie i powinnam zacząć szukać profesjonalnej pomocy. Liczę na szybkie odpowiedzi - chcę jak najszybciej i trwale odzyskać swoje życie, swoją tożsamość, siebie samą. Staję się już naprawdę zdesperowana. Pozdrawiam serdecznie.
  23. Zostało jakiś czas temu ukute pojęcie „dziecko wysoko wrażliwe”. Czy ma ono jakiekolwiek osadzenie w psychiatrii czy psychologii i czym tak naprawdę takie dziecko różni się od dzieci ze spektrum autyzmu (konkretnie zespół Aspergera).Trudno twierdzić że wysoka wrażliwość to cecha charakteru, a spektrum to zaburzenie, skoro jedno i drugie w sposób skuteczny potrafi ograniczyć czy też uniemożliwić funkcjonowanie w społeczeństwie. Gdzie leży ta granica? Czy jest jakaś cecha, łatwa do zaobserwowania przez rodzica, która odróżnia dziecko z zespołem aspergera od dziecka wysoko wrażliwego? Pytanie dotyczy konkretnie dziewczynek, u których zaburzenia ze spektrum autyzmu bardzo ciężko diagnozować, z uwagi na to, że płeć piękna z zasady ma lepsze kompetencje społeczne i umie się lepiej „maskować”, dostosowywać, ma mniej zachowań agresywnych i buntowniczych. Z tego względu przyjęło się że spektrum dotyczy głównie chłopców co nie jest prawdą.
  24. Witam. Od około 5 lat używam plastrów antykoncepcyjnych Evra. Od psychiatry otrzymałam tabletki antydepresyjne Oropram w dawce 10mg. Czy tabletki te obniża działanie antykoncepcji?
  25. Dzień dobry, otrzymałam dziś wyniki tzw." trójki tarczycowej". TSH 4,200 uIU/ml (0,270 - 4,200), T3 1,38 nmol/I (0,92 - 2,79), T4 5,6 ug/dl (4,5 - 10,9). TSH mieści się w normie, ale niepokoi mnie, że od ostatniego pomiaru w styczniu wzrosło niemal dwukrotnie (miałam 2,756 przed TK głowy z kontrastem, potem nie badałam). Z tego co wiem, w wieku 25 lat nie powinnam mieć tak wysokiego TSH, mimo że mieści się w normie. Czuje się bardzo źle, jestem zmęczona, senna, wypadają mi włosy garściami, mam ciągłe zaparcia itd. I tak od ponad 2 miesięcy. Morfologia w normie, nerki zdrowe, nie mam cukrzycy, USG brzucha wykazało tylko 2 hyperechogeniczne zmiany ogniskowe po 8mm w VII segmencie - parametry wątrobowe w porządku (ALT, AST, Amylaza, bilirubina, GGT). Białko całkowite 8,1 g/dl (6,0-8,3). Chorób na tle psychicznym też nie stwierdzono. Lekarz dziś spojrzał na wyniki i zalecił psychiatrę i nic poza tym. Stwierdził, że jestem zdrowa. W takim razie skąd tak kiepskie samopoczucie?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...