Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Cholesterol

Znaleziono 241 wyników

  1. Witam biorę izotek już przez 4 miesiące w pierwszych dwóch miesiącach brałem dawkę 20mg dziennie. Po tej kuracji zrobiłem badania krwi na cholesterol i wątrobę i moczu i było wszystko w normie wiec zwiększyłem dawkę do 40mg dziennie i po dwóch miesiącach zrobiłem badania i cholesterol wyszedł trochę zawyżony lecz wątroba AST i ALT wyszło prawie dwukrotnie ponad normę aż 92U/L gdzie max to 50. Wizytę u dermatologa mam za tydzień wiec do tego czasu teraz nie wiem czy zmniejszyć dawkę czy zaprzestać w ogóle przyjmowanie leku.
  2. Bardzo proszę o polecenie preparatu na wysoki cholesterol? Chciałabym naradzie spróbować coś naturalnego i skutecznego. Dodam że stosuje HTZ, mam otyłość, nadciśnienie i insulinoopornosc. Biorę na nadciśnienie leki na cukier również stosuje leki. Pozdrawiam
  3. Proszę o interpreatację wyników Leukocyty 13,3 Erytrocyty 4,4 Hemoglobina 13,2 Hematokryt 40 MCV 90 MCH 30 MCHC 32.9 Płytki krwi 315 RDW-CV 15,2 PDW 16 MPV 11,6 P-LCR 38 Neutrofile 9,26 Limfocyty 17 Monocyty 8,3 NRBC 0.00 Mocznik 38,40 Kreatynina 0,84 eGFR 90 Kwas moczowy 5,20 Glukoza 87 Cholesterol całkowity 190 Cholesterol HDL 45 Cholesterol nie HDL 145 Trójglicerydy 283 ALT,AST,GGTP -norma Sód ,Potas - norma CRP 3,48 - na
  4. Witam, mam 25 lat. Od jakichś 2 tygodni zauważyłem, że mam problem ze wzwodem, odrazu porobiłem wszystkie badania krwi, hormony, cholesterol itd. i wszystko mam w normie, testosteron 4,96 ng/ml oraz prolaktyna 14,04 ng/ml, były problemy psychiczne w przeszłości bo tez mialem okres braku erekcji przez tydzień i po prostu bałem się kolejnego stosunku, że znowu to się stanie. Być może znowu jest to problem psychiczny, natomiast zauwazyłem ciekawą rzecz, że zawsze mam problemy z erekcją, a czasem nawet z reakcją penisa na jakiekolwiek bodźce, gdy jest skurczony i zimny, wtedy najczesciej tez moje stopy są zimne i mimo oddawania moczu mam odrazu po powrocie z toalety uczucie ze znowu mi się chce (jakby cos mi tam zalegało), a upuszczam po kilka kropel. Czy jest to mozliwą przyczyną braku erekcji?
  5. Dzień dobry, moja córka , która ma 24lata i waży 60kg przy wzroście 163cm ma wysoki poziom witaminy B12 aż 1457pg/ml. Ma też nadmiar lekki wapnia 2,76 mmol/l, oraz cholesterol całkowity 347 mg/dl, cholesterol HDL144 ml/dlchol nie HDL 203,00 mg/dl, cholesterol LDL 194,00 mg/dla i trójglicerydy 45 mg/dl. Dodam że córka jest na tzw. diecie ketogenicznej. Czy to jest jakaś choroba jeśli chodzi o ten nadmiar wit. B12? Czy powinnam się martwić? Z podziekowaniem Knop Nicola
  6. Dzień dobry w ostatnim czasie strasznie opuchłam , jestem senna, włosy strasznie mi wypadają oraz odziwo mój cholesterol znacznie się podwyższył , zrobiłam badania na tarczyce : TSH (L69) 2,160 , TF4(069) 13,12 , cholesterol 204.Czy moje wyniki są prawidłowe ? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź.
  7. Mężczyzna kat 43 Cholesterol całkowity 229 Trójglicerydy 494 GGTP 980 Wątrobą powiększona , o wzmożonej echogeniczności, grubszej ziarnistości, pęcherzyk żółciowy wycięty kilka lat temu, chorowałem też na zapalenie trzustki kilka lat temu. Brane leki obecnie od kilku lat: Ebivol Symformin xr Milurit Lagosa Roswera Witamina b compostinum Ezehron Esseliv forte Teraz po wizycie przepisane leki jeszcze nie wykupione: Romazic, Ursopol - czy je wogóle brać????? Proszę o radę, co może być przyczyną takich złych wyników.
  8. Cholesterol HDL 46 Cholesterol LDL 54 Cholesterol nie- HDL 74,43 Wyniki mężczyzna 48 lat z rozwarstwienie tętnicy mózgowej niepęknięte sa dobre? złe?
  9. Dzien dobry chciałabym prosić o interpretacje wyników. Martwi mnie zbyt wysoki poziom cholesterolu i poziom potasu. Cholesterol całkowity 258,00 mg/dl Cholesterol HDL 97,00 mg/dl Cholesterol nie-HDL 161,00 mg/dl Cholesterol LDL 143,80 mg/dl Trójglicerydy 86,00 mg/dl Elektrolity (Na, K) Sód 141,8 mmol/l Zakres referencyjny 136 – 146 P Potas 5,13 mmol/l Zakres referencyjny 3,5 – 5,1 I do tego bakterie w moczu dość licznew prep. Mam 36 lat 170 cm i 53 kg wiec nadwagi brak
  10. Dzień dobry. Czy mam się czym martwić? w domu razy. TK w normie, bez nieprawidłowości. Muszę trochę czekać na wizytę, więc bardzo proszę o pomoc. Moje wyniki krwi : Leukocyty 8,91 zakres 3,98-10,04 Erytrocyty 4,83 zakres usług 3,93-5,22 Hemoglobina 13,4 zakres 11,2-15,7 Hematokryt 41,4 zakres 34,1-44,9 MCV 85,7 zakres 79,4-94,8 MCH 27,7 zakres 25,6-32,2 MCHC 32,4 Zakres 32,2-35,5 Płytki krwi 294 zakres 150-400 RDW-SD 41,8 zakres 36,4-46,3 RDW-CV 13,3 Zakres 11,7-14,4 PDW 16,0 zakres 9,8-16,2 MPV 12,4 zakres 9,4-12,5 P-LCR 44,3 zakres 19,1-46,6 PCT 0,36% zakres 0,17-0,35 Neutrofile 5,36 zakres 2,00_7,00 Limfocyty 2,47 zakres 1,00-3,00 Monocyty 0,81 zakres 0,20-1,00 Eozynofile 0,24 zakres 0,02-0,50 Bazofile 0,03 zakres 0,02-0,10 Neurofile 60,2% zakres 40,0-80,0 Limfocyty 27,7 zakres 20,0-40,0 Monocyty 9,1 zakres 2,0-10,0 Eozynofile 2,7 zakres 1,0-6,0 Bazofile 0,30 zakres 0,00-2,00 OB wynik 7 zakres 0-12 Kreatynina 0,78 zakres 0,60-1,10 eGFR >90 Lipidogram Cholesterol całkowity 204 zakres 115-190 Cholesterol HDL 81 Cholesterol LDL 112 norma 0-130 Cholesterol nie-HDL 123 Trójglicerydy 54 zakres 0-150 Sód 141 zakres 136-145 Potas 4,6 zakres 3,5 - 5,1 Żelazo 78 norma 50-170
  11. Dzień dobry. Jestem kobietą 32 lata. W lutym zemdlałam 2 razy w mieszkaniu, a od września ciężej mi się oddycha. Lekarz zlecił badania. TK nie wykazało nieprawidłowości, jestem obecnie przed rezonansem. Wyniki krwi co mnie zaniepokoiło to cholesterol całkowity wynik : 204 mg, zakres ref 115-190.PCT wynik 0,36% zakres ref to 0,17-0,35.kolejne wyniki niby w normie, ale bardzo nisko normy,albo ledwo w normie. Tj. P-LCR wynik 44,30% zakres ref 19,1-46,6. PDW wynik 16 zakres ref 9,8-16,2. MPV wynik 12,40 zakres ref 9,4-12,5. MCHC wynik 32,40 zakres 32,2-35,5 czy wyniki są złe? Muszę trochę poczekać na wizytę, a nie ukrywam, że wolałabym wiedzieć. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
  12. Dzień dobry, proszę o wskazówkę gdzie się udać, jakie badania zrobić. Kobieta, l.70,brak sił, szybko się męczy, puchną nogi do kolan, ostatnio w badaniach(z 18.02.2021r.) krwi 138 mg/dl. cholesterol HDL w surowicy 43 mg/dl(przy normie powyżej 45). pozostałe wyniki krwi i moczu w normie, doppler i badanie echokardiograficzne przezklatkowe również. USG tarczycy z 20.06.20r. 2 guzki hipoechogeniczne ok 7 i 8 mm. W badaniach krwi z 02.06.2020r. triglicerydy 186 przy normie do 150 mg/dl, tsh 1,31 przy normie 0,27-4,2, ft4 14,8 przy normie 12-22. Proszę o pomoc
  13. Witam Proszę o interpretacje wyników lipidogramu: Cholesterol całkowity : 191,50 HDl: 71,30 LDL: 109,44 triglicrydy: 53,8 Z góry dziękuję
  14. Witam,proszę o interpretację wyników ,ALT 204 U/l,AST 138 U/l,ggtp 82, cholesterol całkowity 277, trójglicerydy 254 mg/dl,dodam że w październiku 2020 wyniki były w normie,zrobiłam również USG wątroby jednorodna o znacznie wzmożonej typu stluszczeniowego strukturze echa, powiększona w linii obojczykowej 16,4cm,co mogą oznaczać takie wyniki,gdzie powinnam się z nimi udać.
  15. Witam Nie piję alkoholu ani kawy i mam wynik ast/got 46 a HDL CHOLESTEROL 52 RESZTA WYNIKOW DOBRA CZY MAM SIĘ MARTWIĆ?
  16. Mam podwyższony cholesterol. HDL 43 mg/dL, LDL 201,8 mg/dL, cholesterol całkowity 273 mg/dL, trójglicerydy 141 mg/dL. Lekarz przepisał mi Zentasta 10 mg 20 mg. Czy muszę w tym przypadku brać tabletki? Odżywiam się zdrowo, nie jem tłuszczów zwierzęcych. Nie mam żadnych chorób.
  17. Jestem kobietą lat 54, proszę o konsultacje wyników badań, leukocyty 5,94 tys, erytrocyty 5,20 mln, hemoglobina 14,50 g/dl, hematokryt 45%, MLV 86,5, MCCH 27,9 PG, MCHC 32,2 G. PCT 0,4%, NEUTROFILE 2,79 TYS, limfocyty 2,60 tys, monocyty 0,35 tys, eozynofile 0,15 tys, bazofile 0,05 tys, NEUTROFILE 47%, limfocyty 43,8%,monocyty 5,9 %, eozynofile 2,5%, bazofile 0,8%, płytki krwi 354,0 tys, Rdw-sd 44,4 fl, Rdw_cv 14,2%, Pdv 15,3 fl, Mpv 11,8 fl, p-lcr 40,5%, Ob 49 mm/h Glukoza 97,90, cholesterol całkowity 246, 10 mg, cholest Hdl 40,2 mg, nie Hdl 205, 90 Ldl 167,14 mg, trójglicerydy 193,8 tsh 1,65, ft3 2,88, ft4 1,04 anty tpo 103
  18. Witam. Martwi mnie wynik morfologi , płytki krwi 479,0 ( norma 150,0-400,0) Limfocyty 3,47 ( norma 1,00-3,00) Limfocyty 46,8 ( norma 20-40) Pct 0,49 ( norma 0,17- 0,35) Cholesterol całkowity 262 Cholesterol nie -HDL 204 Cholesterol LDL 174 Pozostałe wyniki w normie. Proszę o interpretację i pomoc czy to coś poważnego.
  19. Witam. Lekarz przepisał mi tabletki Axia forte, ale przeczytalam w ulotce, że nie można ich stosować przy wysokim cholesterolu i przy nadwadze. Nadwagi mam 8 kg i jestem na diecie tłuszczowej, niskoweglowodanowa. Czy powinnam zmienić tabletki? Zaznaczam, że ztej diety nie mogę zrezygnować. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  20. Witam. Lekarz przepisał mi tabletki Axia forte, ale przeczytalam w ulotce, że nie można ich stosować przy wysokim cholesterolu i przy nadwadze. Nadwagi mam 8 kg i jestem na diecie tłuszczowej, niskoweglowodanowa. Czy powinnam zmienić tabletki? Zaznaczam, że ztej diety nie mogę zrezygnować. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  21. Dzień dobry. Na wstępie chciałbym powiedzieć że mam 35 lat, 170 cm wzrostu, 73 kg wagi, mam "siedzący tryb życia", jestem wegetarianinem, bardzo możliwe że nadużywam alkoholu i moje wyniki przedstawiają się następująco: morfologia wporządku, cholesterol całkowity 240 mg/dl (zak. ref. <190), cholesterol HDL 58 mg/dl (zak. ref. >40), cholesterol nie-HDL 182 mg/dl (zak. ref. brak), trójglicerydy 263 mg/dl (zak. ref. <150), cholesterol LDL bezpośredni 174 mg/dl (zak. ref. brak), ponadto ALT 42 U/l (zak. ref. 0 - 41), TSH 4,6 mikro lU/ml (zak. ref. 0,27 - 4,2). Czy powinienem zastosować niskokaloryczną ubogą w cholesterol dietę? Czy bez środków farmakologicznych się nie obejdzie? Czy ewentualnie jakie są dla mnie inne zalecenia by poprawić wyniki badań? Dziękuję.
  22. Witam! Chciałabym wstępnie zaczerpnąć interpretacji wyników badan :) Oczywiście wizyta u lekarza umówiona, ale kolejki ogromne ;) Po podaniu w godzinach 23-24 tabletki dexamethasone wyniki z rana są takie: Kortyzol (jedn.Sl) 19,2 nmol/l (normach godzinach w których robiłam to 172-497 nmol/l ) Kortyzol (jedn.trad.) 0,7ug/dl (norma 6,24-24 ug/dl) DHEAS 470ug/dl (W godzinach w których robiłam norma wychodzi 98,8-340) Wcześniej, bez podania tabletki wyniki prezentowały się tak: (5 dzień cyklu, robione 12h na czczo, ale niestety ok godz 16:00) DHEAS 508 (norma 98,8-340) Kortyzol (jedn.Sl) 295 nmol/l (norma 74,1-286 nmol/l ) Kortyzol (jedn.trad) 10,69 ug/dl (norma 2,69-10,4 ug/dl) Ponadto podwyższone ciut wyszło: Glukoza 108 mg/dl Glukoza (jedn.Sl) 5,97 mmol/l Cholesterol 47mg/dl Pytanie brzmi następująco
  23. Witam, proszę o interpretację wyników mojego taty Cholesterol 6.09 Trójglicerydy 2.46 Alat 47.01 Glukoza 7.56 135.90
  24. Witam. Mam 30 lat i 2 dzieci (6 lat i 2 lata. Porod naturalny i cesarskie ciecie). Na nic sie nie lecze i nie biore zadnych lekow.poprosze o interpretacje wynikow alt 13 norma <33 .cholesterol calk.w surowicy 241.4 norma 115-190. Cholesterol hdl w surowicy 70 norma >45 .triglicerydy w surowicy 86.2 norma <150. Cholesterol ldl wyliczany 154 i Nie hdl 171. Jak mam interpretowac te wyniki dodam do tego ze morfologia jest dobra i badania na tarczyce sa w normie. Nie jem tlusto i nie jem duzo slodyczy. Pije kawe z mlekiem 2 lub 3 razy dziennie.pomimo ograniczenie jedzenia i diety moja waga nie spada a raczej idzie w gore.
  25. Witam. Robiłam sobie badania i trochę mnie nie pokoi poziom cholesterolu. Cholesterol całkowity 199mg/dl,Triglicerydy (049)wynosi 72mg/dl,Cholesterol HDL w surowicy (KO1) wynosi 67mg/dl,Cholesterol LDL bezpośrednio zmierzony KO3 wynosi 115mg/dl Proszę o informację.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...