Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Cholesterol

Znaleziono 168 wyników

  1. Dzień dobry, proszę o interpretację wyników badań z krwi w kontekście mocnego bólu po lewej stronie pod żebrami (rwący, pulsujący), który trwa od 5 dni, promieniuje do pleców do tyłu kręgosłupa na tym odcinku, rozchodzi się aktualnie po całym pasie. Ból powoduje głębokie osłabienie organizmu (także omdlenia), brak apetytu. Początkowo było też uporczywe odbijanie się i czkawka, teraz te objawy występują w mniejszym stopniu. Przedstawiam badania krwi, które odchodzą od normy (lub prawie odchodzą, niepokoją): morfologia: MCV 92,2 fl 79,4-94,8 MCH 32,6 pg 25,6-32,2 MCHC 35,4 g/dl 32,3-35,5 Płytki krwi 279 tys/ul 150-400 RDW-CV 12,5 % 11,7-14,4 PDW 8,7 fl 9,8-16,2 MPV 8,8 fl 9,4-12,5 P-LCR 14,1 % 19,1-46,6 Limfocyty 10,7 % 20,0-40,0 Monocyty 14,0 % 2,0-10,0 Eozynofile 0,5 % 1,0-6,0 Niedojrzałe granulocyty IG % 3,20 % 0,00-0,60 Niedojrzałe granulocyty IG il. 0,30 tys/ul 0,00-0,09 OB 62 mm/h 0-20 Glukoza 102,50 mg/dl 70,00-99,00 Cholesterol całkowity 170,50 mg/dl 115,00-190,00 Cholesterol HDL 45,60 mg/dl prawidłowy równy lub powyżej 45 mg/dl Cholesterol LDL 90,40 mg/dl prawidłowy o osób z dużym ryzykiem powyżej 10 mg/dl Trójglicerydy 161,90 mg/dl prawidłowo równe lub powyżej 150 mg/dl Próba wątrobowa: Fosfataza zasadowa 135 U/l 35-105 (pozostałe próby wątrobowe w normie) Amylaza 38 U/l 28-100 Sód 133 mmol/l 135-145 CRP 94,68 mg/l 0,00-5,00
  2. Witam mam pytanie mam 26 lat chciałem skonsultować pewną sprawę miałem ostatnio robione robione wyniki cholesterolu LDL 100 HDL 70 trujglicerydy 75 cholesterol całkowity 185 mam problem z erekcja czy w tym wieku mogę zapaść na impotencję proszę o porady
  3. W sierpniu tego roku dostałam skierowanie na badania morfologia,glukoza,cholesterol, tsh, wyszły podwyższone leukocyty za wysoki cukier i cholesterol, tsh 10,380ulU/ml endokrynolog przepisał euthyrox zaczynałam od 25 przy 75 przeciwciała 1600 teraz biorę euthyrox 88 A dziś odebrałam wyniki badań atpo 3475 proszę o poradę do wizyty u mojego lekarza mam trzy tygodnie
  4. Witam, poproszę o opis wartości Lipidogramu. Lipidogram: Całkowity 259.Hdl 55,4. Nie hdl 203,9.Ldl 184,4.Trojglicerydy 97. Ciśnienie krwi od 120 do 139 maks.w spoczynku. Pale papierosy niestety, wiek 33 lata. Bmi:24.62, prawidłowe.Nie jem tlusto, unikam cukru. Systematycznie ćwiczę aerobowo plus około od 10 do 15 tysięcy kroków dziennie. Cholesterol calkowity z porównaniem z poprzedniego roku po mimo zdrowszego jedzenia, unikania smazonego i tłustego rośnie. Wartości z badania rok temu : Calkowity 236.Hdl 51,3.Nie hdl 184,7.Trojglicerydy 158. Co robić, aby był calkowity niższy? Czy robić coś wgl z takimi wartościami? Jest to groźne?Pozdrawiam ciepło.
  5. Witam mam 44 lata jestem kobietą odebrałam wyniki z tarczycy oto one Tsh:4.710 norma do 4.200 ft3 4.36 norma od 3.1 do 6.8 ft 4 15.70 norma 12-22.Od kilku lat leczę cholesterol mam stwierdzono hipercholestolemie i zaburzenia rytmu serca Oprócz tego ciągle jestem zmęczona śpiąca bolą mnie cały czas nogi mam sucha skórę i bardzo suche włosy. Leczenie się także na depresję. Dziękuję za odpowiedz
  6. mam poziom trojglicerydów 200.6 a cholesterol 144 norma do 200 czy to grozne mam 44 lata i chora tarczyce niedoczynnosc
  7. Kobieta lat 35. Cholesterol całkowity 224,30; Trójglicerydy 76,8 ; Cholesterol HDL 80,6 Cholesterol LDL 128,4. Jak interpretować całość, jeśli całkowity jest podwyższony ?
  8. Jakie jeszcze badania po poronieniu powinnam wykonać ? "3 dzień cyklu: DHEAS 234,5 (98,8-340) Estradiol 30,1 (12,4-233) FSH 9,88 (3,5-12,5) LH 8,64 (2,4-12,6) TSH 1,87 (0,27-4,2) TT4 82,09 (66-181) FT4 14,2 (12-22) TT3 1,88 (1,3-3,1) FT3 5,49 (3,1-6,8 ) ATPO <9 (<34) ATG 11,7 (<115) Cholesterol 224 (<190) Progesteron 0,31 (0,057-0,82) Testosteron 0,31 (0,06-0,82) Prolaktyna 628 (102-496)"
  9. Witam mam pytanie.. Wyniki wątrobowe mam podniesione ast 205 a alt 105 i cholesterol 205 czy mogę spożywać błonnik i jakie pieczywo i uwielbiam nabiał ale teraz nie wiem czy mogę
  10. Witam, robiłem ostatnio badania krwi i niepokoją mnie wyniki. Ferrytyna = 488, Gamma-GT = 94, kwas moczowy = 8,7. LDL = 154, Cholesterol = 242. Czy wyniki są bardzo złe? Lekarz powiedział, żebym ograniczył delikatnie mięso i alkohol to będzie wszystko w normie. Wydaje mi się jednak, że moje wyniki są dość mocno powyżej normy. Zwłaszcza ferrytyna jest mocno podwyższona. Czy powinienem wykonać jakieś dodatkowe badania czy faktycznie nie są to bardzo złe wyniki? Będę wdzięczny za pomoc bo trochę nastraszyły mnie różne artykuły w internecie. Pozdrawiam
  11. wynik: cholesterol 241[ ] HDL 91.9 LDL131.5 Nie - HDL cholesterol 149 eGFR(MDRD)>60 Co to oznacza?
  12. Dzień dobry! Czy moje wyniki badań są dobre? Wspomnę, ze przeszłam niedawno koronawirusa. Leukocyty -3,82 tys/µl Erytrocyty- 4,72 mln/µl Hemoglobina- 14,6 g/dl Hematokryt- 42,9 % MCV- 90,9 fl MCH-30,9 pg MCHH- 34,0 g/dl Płytki krwi-207,0 tys/µl RDW-SD-42,6 fl RDW-CV- 13,10 % PDW-15,10 fl MPV- 11,40 fl P-LCR-36,7 % PCT-0,2 % Neutrofile-1,21 tys/µl Limfocyty-2,07 tys/µl Monocyty-0,45 tys/µl Zakres referencyjny Eozynofile-0,07 tys/µl Bazofile-0,02 tys/µl Neutrofile-31,7 % Limfocyty-54,2 % Monocyty- 11,80 % Eozynofile-1,80 % Bazofile-0,5 % OB-2 mm/h pH-8,0 Leukocyty-3-5 Glukoza-80,00 mg/dl Cholesterol całkowity-174,00 mg/dl Cholesterol HDL-83,00 mg/dl Cholesterol nie-HDL-91,00 mg/dl Cholesterol LDL-84,00 mg/dl Trójglicerydy-35,00 mg/dl Potas-4,15 mmol/l Żelazo-77,0 µg/dl CRP-0,33mg/l
  13. Witam robiłam wyniki cholesterolu,wyszło mi całkowity 221,75,HDL 54,58,nie HDL 167,17 i LDL 143,95.Moja pani doktor powiedziała że mam miażdżyce.Czy to prawda, bo nie mogę przez to wszystko spać,myśleć ,co zrobić żeby to poprawić.
  14. Szanowni Państwo, odebrałem wynik badania profilu lipidowego i oto wyniki mojego badania: Cholesterol całkowity: 200 mg/dl LDL: 135 mg/dl HDL: 45 mg/dl Mam 32 lata. Jestem szczupły i nigdy nie jadam tłustego mięsa. Zażywam fitosterole roślinne w postaci suplementacji tabletkami. W rodzinie nie ma osób z chorobami kardiologicznymi. Czy mój wynik jest niepokojący? Czy grozi mi miażdżyca? Jedne źródła podają, że norma jest do 135 mg/dl dla LDL, a od 135 -155 mg/dl są wartości graniczne. Inne z kolei są bardziej restrykcyjne i wg nich mam już podwyższony cholesterol. Czy mam powody do niepokoju? Czy podwyższony cholesterol jest tożsamy z początkami miażdżycy? Czy też podwyższenie nie oznacza jeszcze choroby. Bardzo proszę o szczegółową odpowiedź na wszystkie pytania. Łączę wyrazy szacunku Maksymilian z Gniezna
  15. Dzien dobry, Przyjmuje lek izotek i pogorszyla mi sid morfologi i cholesterol. Czy powinbam tym sie martwic? LDL 57,02 mg/dl Nie-HDL 75 mg/dl HDL- 65,1 mg/dl Poziom neutorcytow% 38,6 Poziom limfocytow % 49.6% Hematokryt 35,3 % MCHC 35,4 g/dl Pozostale wyniki w normie
  16. Dzień dobry. Od roku choruję na cukrzycę typu 1 LADA, jestem na insulinie ( Novorapid Penfill) , od dawna także na niedoczynność tarczycy ( zażywam (Euthyrox 50 ). Po ostatnich badaniach stwierdzono u mnie wyniki trójglicerydy - 476 , cholesterol całkowity- 201 ,HDL- -64, cholesterol- nie -HDL -137, TSH- 2,740, hemoglobina glikowana- 6,7, cholesterol LDL, bezpośredni- 115. Szczególnie niepokoją mnie trójglicerydy. Proszę bardzo o interpretację i odpowiedź , czy jest to zagrożenie dla jakichś narządów i jak i co należy poczynić aby osiągnąć normę w trójglicerydach.
  17. Dzień Dobry! Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań. Mam 30 lat. Żelazo 184, cholesterol całkowity 199, reszta wyników w normie. Co to oznacza? Z góry dziękuję
  18. Kobieta 62 lata.Wynik koronografii-wykluczenie istotnych zmian w naczyniach wiencowych.Cholesterol CHOL 226 mg/dl, HDL 57 mg/dl, LDL 146 mg/dl. Koronografia robiona z powodu niespecyficznych bóli w okładce piersiowej.Nadciśnienie leczona., Trójglicerydy TRIG 112 mg/dł.Diagnoza ból spowodowany skurcze naczyn wiencowych.Boję się czy to mi zagraża mojemu życiu,ogólnie czy to niebezpieczne
  19. Witam, proszę o interpretację wyników badań krwi:HGB 11.97 g/dl, HCT 0,36 l/l, MPV 6,79fL, EOS% 0,49% (0,047*14^9/I), NEU 5,7 10^9/L, (C32) Bazocyty2%, cholesterol 213 mg/dl, pozostałe wyniki w normie. Proszę powiedzieć czy mam powód do zmartwień i powinnam zrobić dodatkowe badania Zaznaczam że brat zmarł na raka szpiku kostnego
  20. Wlasnie wracajac do norm niech ktos mi wytlumaczy,cholesterolu calkowitygo mam 273, HDL 90 LDL 170 mam 50 lat. Moj kolega ma podobny tylko LDL ma 190 ,45 lat i lekarz w Niemczech powiedzial jemu,ze miesci sie w normie ,bo 300 to norma Calkowitego a LDL norma to 200.Mi lekarz przepisal tabletki Atrox ale postanowilem nie brac tych tabletek bo chyba lepiej zaufam niemckiemu lekarzowi.
  21. jak powinnam interpretowac te wyniki -Lipidogram-cholesterol całk.-246mg/dl,cholesterol HDL-77mg/dl,cholesterol LDL-156mg/dl,cholesterol nie-HDL-169mg/dl
  22. Witam mam 58lat morfologia leukocyty 7,50 : erytrocyty 5,09:hemoglobina 44,9 : mcv 88,00:mchc 34,40 :płytki krwi 325,0:mpv7,90: neutrofile 3,87 limfocyty 2,72 monocyty 0,76 Ob 26 ciężar właściwy moczu 1,014 pH 5,0 glukoza 126 cholesterol calkowity 242 alt 44 psa 1,070 .Napiszecze tydzień temu skończyłem antybiotyk czy miał wpływ na wyniki .Dziekuje za odpowiedz
  23. Prosze o interpretację wyników badań: cholesterol LDL 219, cholesterol całkowity 333, cholesterol HDL 91, trójglicerydy 113, granulocyty 1,9, pozostałe wyniki morfologii w normie.
  24. Dzień dobry, poproszę o komentarz co do wyników badań. ��������������������Lipidogram: cholesterol całkowity: 269,60 cholesterol HDL: 81,09 cholesterol nie-HDL: 189,01 cholesterol LDL: 165,80 Czy jest o co się martwić?
  25. Dzień dobry. Jestem kobietą i mam 25 lat. Bardzo proszę o interpretację wyników krwi, które przedstawiam poniżej. WBC 6,95 tys/µl RBC 4,54 mln/µl HGB 14,4g/dl HCT 43,0% MCV 94,7fl MCH 31,7pg MCHC 33,5g/dl RDW 11,8% PLT 270tys/µl MPV 10,5fl LY% 38,4% MO% 11,1% NE% 46,9% EO% 2,7% BA% 0,9% LY 2,67tys/µl MO 0,77tys/µl NE 3,26tys/µl EO 0,19tys/µl BA 0,06tys/µl Aminotransferaza alaninowa (ALT) 13,4U/l Aminotransferaza asparagin.(AST) 16,3U/l Glukoza 95,3mg /dl Cholesterol całkowity 138mg/dl Cholesterol HDL 67.4mg.dl Trójglicerydy 34.4mg/dl Cholesterol LDL 64mg/dl nie-HDL 71mg /dl Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...