Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Kardiologia

Znaleziono 83 wyników

  1. Witam wynik d domerow 1498 duszności ból w klatce, tk klatki nie wykazało zatoru co mi jest
  2. Dzień dobry. Crp 1,02 mg/ dl, norma < 0,50. Leukocyty 3,68, norma 4-10. Pozostałe badania morfologii ok. O czym to świadczy?! Dwa tygodnie temu przechodziłam covid. Teraz mam zimne stopy i ręce. Został wysoki puls ponad 100. Szczególnie rano wysoki do 120, a zawsze był 60. Mam bladą cerę, ręce i stopy. W echo serca wszystko ok. Didimery w normie.
  3. Mój tata ma wyniki kinazy fosfokreatynowej na poziomie 257. Przyjmowana norma jest do 190. Tata jest po operacji bajpasów, więc choruje na serce, czy taki wyniki jest powodem do niepokoju ?
  4. Witam,od dłuższego czasu odczuwam ból w klatce piersiowej i ostre bule głowy.Robiłam dwukrotnie badania pierwsze wyszy w porządku jedna 2 już nie.OB wyszlo mi 31,EZONOFILE 0,8 i jeszcze kilka innych jednak i minimalnie zaniżenia lub Zawyżone.Co to może być?
  5. Witam mam wynik 441 normalnie do 500 dodam że jestem po Zatorze płucnym który miał miejsce 10 lat temu czy mam się obawiać czegoś?
  6. Witam czy wynik Troponiny T 15.05 ng/l to powód do niepokoju ?
  7. Czy ja mogę starać się o zaświadczenie,że stan zdrowia nie pozwala na noszenie maseczek?Mam nadciśnienie,znacznie powiększone serce,guzy na tarczycy i poprostu się duszę,jest mi słabo,momentalnie mam zawroty głowy,buzia cała jak ogień.Od momentu noszenia maseczek nie dam rady wyjść z domu,gdyż się duszę.W sobotę pojechałam z córką do sklepu,zakupy udało się zrobić,niestety do kasy już córka poszła sama,musiałam wyjść ,bo czulam, że zemdleje.Pytam o zaświadczenie,gdyż w razie kontroli policji chciałbym móc się czymś okazać,żebym nie miała ...dalszych problemów(a są niestety)proszę o odpowiedź.
  8. Dzień dobry. Mam 17 lat i problem z okresem. Brałam tabletki antykoncepcyjne atywia daily przez miesiąc od listopada do grudnia, zaprzestalam ich brania, bo źle się po nich czułam. Cykl od grudnia do stycznia trwał 33 dni (okres mógł zostać trochę wywołany bo dostałam go zaraz po gorącej kąpieli i był strasznie bolesny i obfity). Od tego czasu okresu już nie dostałam, mialam stosunek bez zabezpieczenia bez wytrysku w środku w 38 dniu cyklu był to 8 marca. Po tym miałam bardzo dużo stresu przez jego brak (kołatania serca, ból żołądka) (objawy przed okresem miałam, odpowiedni śluz, nadwrażliwość piersi). Dzisiaj odkryłam że głęboko w pochwie mam starą krew, pojawia się na palcu jeśli go tam włożę na bieliźnie nie mam żadnego śladu. Nie wiem co mam zrobić i co to może oznaczać, do ginekologa nie mam z kim się udać, a sama przez brak 18 lat niestety pójść nie mogę. Bardzo proszę o pomoc i chociaż nakierowanie mnie na dalsze działania.
  9. Witam. Mam kalatania serca wyszła tachykardia. Pocę się z usg tarczycy wyszło ze jest trochę powiększona. Tak w normie. Tsh tsh123 w normie. Anty tg podwyższone 300
  10. Dzień dobry proszę o interpretacje wyników tsh 0.844 ft3 3.21 ft4 1.22. 5 lat temu po porodzie miałam problem z tarczyca. Przyjmowałam stałe leki euutyrox. Później tarczyca się unormowała i nie biorę leków od 2 lat. Obecnie mam duże wahania wagi pomimo ścisłej diety ciągle przybieram na wadze odczuwam silne zmęczenie senność i kołatanie serca.
  11. Witam, od października biorę tabletki antykoncepcyjne kontracept i w październiku była moja pierwsza wizyta ginekologiczna w życiu przez co byłam w lekkim stresie. Zakładałam wtedy na miejscu kartę pacjenta i kompletnie zapomniałam powiedzieć że mam wadę serca, zespół wpw. W moim przypadku wada jest praktycznie znikoma i od roku nie jestem pod żadną opieką kardiologiczną, ponieważ zaczęła się pandemia i nie można było nic załatwić i ciągle to później odwlekałam a w tamtym roku skończyłam 18 i wypisano mnie z oddziału dziecięcego przez co muszę zmienić przychodnie. Moje pytanie to czy będę miała jakieś konsekwencje z tego powodu że nie wspomniałam o chorobie? Jak o niej w ogóle powiedzieć bo tłumaczenie że zapomniałam może się spotkać z niedowierzaniem? Czy będę mogła dalej brać tabletki antykoncepcyjne? Czy będę musiała mieć to skonsultowane z kardiologiem? Nie biorę żadnych lekarstw i ani trochę nie wpływa wada na moje codzienne funkcjonowanie.
  12. Witam, córka ma 6 m-cy. Bardzo proszę o informacje na co wskazuje podwyższony wynik CK-MB 35.8.Badanie CK zleciła neurolog. W laboratorium błędnie wykonali ckmb, po mojej interwencji zostało zrobione jeszcze ck, wynik 241.4 norma do 252.Dodam że córka 1.5 mca temu miała wizytę u kardiologa, żeby sprawdzić czy Foa jest zamknięte. Wszystko wyszło prawidłowo jedynie kardiolog poinformował o strunie w lewej komorze. Czy to może mieć wpływ na wynik CK-MB? Dodam, że krew córki była pobierana metoda tak mi się wydaje próżniową czy to również może mieć wpływ? Dziękuję za odpowiedź.
  13. Mam kiłę i zastanawiam się czy da się powiedzieć czy jest to kiła " zaawansowana" czy to wczesne stadium. Wyniki moich badań: FTA 1/24000 FTA ABS dodatni VDRL 1/16 TPHA 1/640 Jedyne objawy które mnie zaniepokoiły to spuchnięty w niektórych miejscach penis i mały jakby guzek, który nie jest otwartą raną oraz co dziwne trudności w oddychaniu i bóle w okolicy serca ( może to z nerwów ) chociaż dziwne te duszności...
  14. Witam odebrałam dziś wyniki morfologi płytek krwi mam 10037 co to może oznaczać i co robić? Ostatnio mam duszności w klatce piersiowej i kołatanie serca zwłaszcza w spoczynku
  15. Witam Mam 62 lata. W związku ze skokami ciśnienia i wysokim tętnem zrobiłam panel tarczycowy. O czym świadczą poniższe wyniki: TSH 0,266(0,270-4,200) FT3 3,62 (2,00-4,40) FT4 1,43 (0,93-1,70) anty-TPO 11,00 (0,00-34,00) anty-TG 14,90 (0,00-115,00) TRAb 0,91 (0,00-1,22)
  16. Witam. Mam 23 lata. Od miesiąca zmagam się z przewlekłym stanem gorączkowym w okolicy 36.9-37,3 stopnia. Pojawił się też ból w okolicy serca, nieraz kłujący, czasem się przenosi za mostek lub promieniuje do ręki. Konsultowałam się z kardiologiem, echo serca i EKG wyszło w porządku. Ponadto pojawia się jeszcze nieznaczny ból gardła i momentami wyższe tętno, w okolicach 90-100. Wykonywałam morfologię krwi, na tę chwilę parametry ogólne i mocz są stosunkowo dobre. CRP < 0,2. Podwyższone tylko monocyty 10,0 % i nieznacznie obniżone płytki krwi 132 10^9/L. Ponadto wykonałam też zestaw przeciwciał na Covid 19, również brak. Zawsze byłam zdrową osobą i dlatego bardzo się martwię, bo nie czuje się najlepiej i nawet nie mam pomysłu w którym kierunku się diagnozować. Może ktoś z Państwa by coś doradził?
  17. Witam. Mam dobre wyniki morfologii, wszystko w normie oprócz glukozy która wynosi 101, tsh z wynikiem 2,107 i kwasie moczowym w surowicy 8,6. Przechodząc do sedna sprawy - od ponad miesiąca męczy mnie duszność przy przyspieszonej akcji serca. Tętno w spoczynku czasami wynosi 65 a potem nagle jak wstanę ponad 100 co prawda nie dużo bo 105 to jest max. Budzę się czasami w nocy z uciskiem na klatce piersiowej i uczuciem niespokojnego oddechu. Wszystkiemu ciągle towarzyszą myśli że coś mi jest, że umrę itp. (nie tylko wtedy a nawet w środku dnia). Zawroty głowy zdarzają się ale chyba bardziej pod nakreciem się spirali - przyspieszony oddech, przyspieszony oddech (często ponad 20 na minutę) i wtedy dochodzi stres i te serce jeszcze bardziej mi kołacze. Leukocyty wyszły na poziomie 7,0 z tego co czytałem są bardzo ważne żeby wykryć czy jest jakiś stan chorobowy, poza tym inne wyniki krwinek też wyszły dobrze, wszystkie są jak najbardziej ok. Moje pytanie jest takie czy z takimi wynikami można wykluczyć jakąś niewydolność serca lub niewydolność płuc? Bo tego najbardziej się chyba boję. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  18. Witam mam 250 cholesterolu ldl-163 trójglicerydy 210 kardiolog widząc wyniki nie zalecił brania tabletek A lekarz rodzinny tak
  19. Mam tyle pytań internet też dużo pisze a ja dalej nic nie wiem czuje się bezradna i winna że nie mogłam mamie pomoc że nie mogłam ją zabrać ze szpitala mama trafiła z niewydolnością oddechowa krążeniowa rokowania nie były dobre bo mama chorowała nie tylko na jedno schorzenie ale miała Parkinsona i POChP po 11 dniach jak rozmawiałam z lekarzem prowadzącym mamę powiedział mi że mama dzisiaj ma wysokie ciśnienie ale jak będzie tak jak dzisiaj w następnym tyg wyjdzie do domu wiadomośc bardzo mnie ucieszyła dzwonię do mamy a moja mamusia w złym stanie zdenerwowana prosi mnie żebym natychmiast ja z tąd zabrała nie umiałam jej powiedzieć co mi pani doktor powiedziała tylko przeraźliwie krzyczała jedno i to samo natychmiast i nic więcej potem przyszedł chyba jakiś lekarz pielęgniarki podali jej zastrzyk na uspokojenie i stało się coś złego już w piątek mama nie odbierała telefonu dzwonię do lekarza cisza nie odbiera nikt dzwonię pod inny numer do pielęgniarki powiedziała mi po kilku godz dzwonienia że mama jest podsypiajaca w sobotę telefon całkiem rozładowany dalej nic nie wiem czas pandemii brak możliwości wejścia na oddział sobota mama podsypiajaca dalej nic nie wiem mam dziwne przeczucie że coś złego się stało wzięłam świeczkę mamy zdjęcie i zaczęłam się modlić jest niedziela dzwonię raz tu raz tam mama dalej podsypiajaca dodzwoniłam się do innej pani doktor która mówi mi że mama ma niskie ciśnienie i że dostaje leki na podwyższenie jak zapytałam się czy mama z tego wyjdzie czy będzie dobrze pani doktor zapewnia mnie że tak przyszedł poniedziałek dzwonię do pielęgniarki poszła do mamy na salę mówi do niej mama nie dopowiada pielęgniarka mówi mi że bez zmian byłam wściekła i dziwne źle przeczucie że ten zastrzyk mamę dobił a wiem bo czytałam że ludzie z POChP nie mogą nic brać na uspokojenie bo płuca tego nie wytrzymują i przychodzi niewydolność wielonarzadowa przychodzi wieczór dostaje telefon że mama zmarła mam tyle złości i wątpliwości co do lekarzy którzy mama się zajmowali przecież miała wyjść i co teraz czy moje obawy są słuszne że zastrzyk spowodował krytyczny stan a potem zgon mama nie żyje dopiero 3 tyg a ja nie umiem sobie z tym poradzić ze nie mogłam jej pomóc zabrać ją do domu dokumenty i kartę zgonu musiałam odebrać we wtorek i rozmowa z panią doktor że mama miała do poniedziałku dobre ciśnienie przecież w niedzielę rozmawiałam z jakąś lekarka że mama ma niskie i dostaje na podwyższenie leki kto kłamie co było przyczyną że mama zmarła przecież mama ze mną rozmawiała cały czas normalnie jadła piła walczyła chciała wracać do domu i już nigdy nie wróci proszę pomóżcie mi to wszystko zrozumieć
  20. Witam, Proszę o interpretację wyniku badania potasu. Od kilku tygodni mam bile mięśni nóg, skurcze, drażliwość, ciągle zmęczenie, kołatanie serca. Morfologia, mg, sód, B12, wapń ok. Potas 3,82 przy normie od 3,8 . Niby mieszcze się w granicy normy ale czy te objawy mogą sugerować że powinnam dostarczac więcej potasu ? Dziękuję
  21. Dzień dobry, mama ma 82 lata, od 5 tygodni utrzymują się zimne poty nocne, skoki ciśnienia, temp poniżej 36, problemy ze snem, przyspieszony i krótki oddech, brak sił, uczucie zimna. Na stałe przyjmuje leki na nadciśnienie. Wyniki: OB=25, limfocyty 19%, eGFR=76,94, kreatynina 0,73 a w moczu: pasma śluzu, 30-50 leukocytów, 2-5 erytrocytów, 2-4 nabłonki okrągłe, pojedyncze skupiska leukocytów i kryształy kwasu moczowego, 0-2 komórki drożdży i nieliczną florę bakteryjną. Bardzo proszę o interpretację wyniku.
  22. Witam mam 28 lat, mam podwyższony cukier 6.4 i podwyższone ciśnienie 140/80 co może być przyczyną ? Wizytę u lekarza mam dopiero za dwa tygodnie
  23. Witam proszę o interpreatcje wyników morfologi. Wszystko mieści się w normie oprócz płytek krwi gdzie norma jest do 400 u mnie 440. Próby wątrobowe w normie tsh również. Nieznacznie podwyższone ft4. Ostatnio miałam dużo stresu. Kiepsko jadłam i ogólnie mało pije. Czy to moze być przyczyną podwyższenia płytek krwi ? Ekg w normie występuje tylko niezupełny blok prawej odnogi hisa. Proszę o poradę jakie dodatkowe badania wykonać.
  24. Babcia ma bardzo niska hemoglobina 5,47 , lekarz skierował ją do szpitala. Babcia odmawia. Dziś wezwałam pogotowie ale nie zabrali babci bo odmówiła. Babcia ma różne myśli prześladowcze, mysli że jest Gruta boi się szpitala. Czy jest sposób by jej pomóc .
  25. witam . uprzejmie proszę o opinie cholesterolu całkowity 174 hdl 52 tróglicerydy 88,6ldl wyliczane 105 kreatynina 1,32 gfr 57,68 mam nadciśnienie wyrównane i cukrzyce też nie miałem nigdy zawału serca ani udaru czy wylewu lekarz zlecił przyjmowanie tabletek atoris 20 mg gdyż ldl jest za duże czy przy tych tabletkach cholesterol całkowity który wynosi 175 nie spadnie za bardzo , dziękuję z odpowiedż
×
×
  • Dodaj nową pozycję...