Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Kardiologia

Znaleziono 55 wyników

  1. Witam. Czy tabletka escapelle tzw. tabletka dzień po może mi zaszkodzić, jeśli choruję na niedomykalność zastawek serca aortalnej II stopnia, mitralnej i trójdzielnej I stopnia?
  2. Czy ja mogę starać się o zaświadczenie,że stan zdrowia nie pozwala na noszenie maseczek?Mam nadciśnienie,znacznie powiększone serce,guzy na tarczycy i poprostu się duszę,jest mi słabo,momentalnie mam zawroty głowy,buzia cała jak ogień.Od momentu noszenia maseczek nie dam rady wyjść z domu,gdyż się duszę.W sobotę pojechałam z córką do sklepu,zakupy udało się zrobić,niestety do kasy już córka poszła sama,musiałam wyjść ,bo czulam, że zemdleje.Pytam o zaświadczenie,gdyż w razie kontroli policji chciałbym móc się czymś okazać,żebym nie miała ...dalszych problemów(a są niestety)proszę o odpowiedź.
  3. Czy wolno ćwiczyć pompki przy arytmii chodzi mi o arytmię komorowa i nad komorowa z/bez częstoskurczem
  4. Dzień dobry, chciałabym zapytać o kwestię odstawienia leków antykoncepcyjnych. Biorę Sidretelle 30 od 8 lat. 3 lata temu wykryto u mnie ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej typu PFO i ze względu na występujące mikrozatorowości zdecydowano o zamknięciu tego ubytku occluderem. Wdrożono u mnie farmakoterapie, składająca się z leków przeciwkrzepliwych. W obecnej chwili biorę tylko Polocard 75 mg (oraz na tachykardię Concor Cor 2,5 mg). Czy ze względu na inne przyjmowane przeze mnie leki powinnam wstrzymać się z decyzją o odstąpieniu od antykoncepcji hormonalnej? Czy są jakieś etapowe metody zejścia z tabletek antykoncepcyjnch? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
  5. Wynik troponina 9.9 pg/ml, cpk u/l 108,ckmb u/l 15,cpk ckmb %13.9 czy miałem lub będę mieć zawal, czy moje serce jest uszkodzone
  6. Witam, proszę o radę. Odebrałam wyniki badań:D-dimery 207 (norma0-500),tsh 0,92(norma 0, 35-4),ft3 i ft4 w środku normy. Najbardziej niepokoi mnie poziom Wit D3 - wynik 86.5 (norma 30-80) Dotychczas po uzgodnieniu z lekarzem brałam 4 tys. Jedn, bo jeszcze pół roku temu w marcu poziom wynosil 12. Teraz obawiam się czy nie przedawkowałam. Pytam bo ostatnio pojawiły się u mnie podwyzszone tętno (85-100) i skoki ciśnienia (max 159/106)..prosze o radę co robić. Wit d nid biorę od tygodnia wcale
  7. Czy wynik mojej troponiny jest prawidliwy 7.1 pg/ml?
  8. Witam, od dwoch lat zmagam się z bólami głowy które trwały po 3 mies ciagle, kołatania serca lęk niepokój problemy ze spanjem. Podejrzenie napięciowych bóli. Zauważyłam również problemy z koncentracją oraz pamiecią . Od wrzesnia tego roku czuje się bardzo źle. Zaczęło się bolami głowy poprzez kolatania serca lęk niepokój problemy ze snem , uczucie otepienia jakbym byla po kilku głębszych. Doszło rownież uczucie zimna, dreszcze i totalny brak apetytu ale to popołudniami ew wieczorami, ścisk zołątka. Czuje sie zmeczona senna. Zrobilam badania krwi. Sa ok troche malo plytek ale w normie 185. Kortyzol 8.25 , b12 361, glukoza 94 po obciażeniu ( 151, 105) insulina 12 (132, 108) tsh 2,7 poziom żelaza maknwzu potasu sodu w normie wit D w normie w dolnej granicy . Rezonans magnstyczny ok przeswietlenie kregoslkregoslupa upa płuc ok. Usg tetnic szyjnych ok echo serca ok. Ginekologicznie ok . A ja corsz bardziej czuje sie źle. Kobieta 33 lata
  9. Witam, mam 33 lata wzrost 182cm waga około 105. Ostatnio robiłem sobie wyniki i mam podwyższone próby wątrobowe. Moje wyniki to ALT 110U/L, AST 50U/L i GGTP 138U/L. Dodam ze ostatniego czasu miałem wieczorami duszności. Brzucho było strasznie napompowane jak balon, a ja miałem problem z oddychaniem. Czy coś się dzieje niepokojącego?
  10. Witam, mam 23 lata jestem kobietą. Od ok 9 miesięcy (wtedy pierwszy raz miałam wykryta nieprawidłowość) mam podwyższone PCT: 0,41%, norma do 0,36 (ostatni wynik, najwyższy 0,46), płytki krwi:403 norma do 400 (wynik robiony w trakcie obfitej miesiączki, w poprzednich badaniach wynosił nawet 440), oraz monocyty procentowe 11% norma do 10%. Reszta wyników w morfologi prawidłowa (bazofile na dolnej granicy 0,02, norma od 0,02). Czy mam iść z tym do lekarza? Niepokoi mnie to że podobne wyniki utrzymują się ok 9 miesięcy. Dodatkowo czuje się osłabiona, mam tachykardia, szybko się męczę. Przyjmuje 12,5 mg betaloc zoc na przyspieszona akcje serca.
  11. Witam, Mój wynik tsh to 0,94 norma od 0,25 do 3,5 ft4 14,84 norma od 7,86 do 14,41 ft3 5,43 norma to od 3,80 do 14,41. Od pewnego czasu mam następujące objawy duszności, kołatanie serca, nerwowość, rozdrażnienie, pocenie, napady leku. Czy jest to nadczynność tarczycy?
  12. Witam. Jestem 2l po embolizacji tętniaka głowy i oczywiście pod stałą opieką tzn badania wizyty...a jaka jest szansa abym mógł pojechać do sanatorium podkurować się i odpocząć przede wszystkim od pracy. Czasem boli mnie głowa w jednym miejscu ale po odpoczynku np weekend czuję się dobrze.
  13. Witam cholesterol całk 115 Cholesterol HDL 38LDLcholesterol59%HDLCholesterolu 33%Trojglicerydy90 sod potas okTsH 1.340 Aspat16ALAT 11 jestem pół roku bo założeniu stenta mam miażdzyce tętnic wieńcowych i czy mam się denerwować
  14. Gość

    Złe samopoczucie

    Dzień dobry chciał bym się zapytać o moje objawy po marihuanie zapaliłem 3,5 miesiąca temu dosyć duża ilość przez co się porzygalem tagze miałem wtedy badtripa i po zejściu fazy po około 4 godzinach nic mi nie było więc uznałem że zapale jeszcze raz po 3 dniach owiele mniej niż wtedy i po tym razie miałem dziwne uczucie jak by głośnego kołatania serca chodząc do szkoły źle się czułem chciało mi się wymiotować chociaż nigdy mi się to niezdazylo palac marihuanę 1 raz wracając do objawów zaobserwowałem ze czuje się jak by nikt wokół mnie nie żył czasami czuje jak bym mial czeska głowę zawsze przy tym uczuciu mi ona mrowi przestałem czuć ostre sosy i mniej itesywnie śmierdzące zapachy jak wsiadam do autobusu robi mi się ciepło i zaczynam łapać prawie to samo co w szkole bardzo mi to upierdliwia życie nwm co mam zrobić napisałem to po to żeby mi ktoś pomógł zawsze byle szczęśliwy jeździłem do poznania pociągiem i nic mi nie było i w szkole też czułem ostre i nie tylko, zauważyłem też że mniej czuje bul np po uszczypnięciu się koledzy mi mówią że coś se wkręcam czy to możliwe że trawka mogło mi cos uszkodzic
  15. Witam wszystkich Ja również odebrałam wyniki. Od 2 tygodni czułam że jest cos nie tak . Kołatania serca, podwyzszone cisnienie , nerwowosc. Mialam już w maju ubiegłego roku . I wtedy TSH było 0,2 Ft4 w górnej normie. Dostalam Metizol i Tsh wzrosło było ponad 2 . Czułam się ok. Lekarz zmniejszył dawkowanie . I teraz znowu Tsh spadło do 0.9 A Ft4 ponad górną normę. Czy to z powodu zmiany dawkowania. Czy zwiększenie dawki pomoże czy o co tu chodzi .
  16. Gość

    Brązowe plamienie

    Dzień dobry, jestem w 7 tygodniu ciąży i miałam plamienie brązowe. Postanowiłam szybko wybrać się do lekarza, po wykonaniu usg wyszło że wszystko jest w porządku. Serce ma prawidłowe tętno oraz jest daleko od wyjścia. Lekarz zalecił tymi leżenie. Po dwóch dniach od wizyty plamienie nie ustępuje a jest bardziej krwiste. Czy jest to powód do obaw? Zażywam duphaston 4x1 a plamienie dalej jest.
  17. Witam o czym świadczy wynik CK-MB 36,8 u/l ? Na wyniku mam ze norma to 26,0 u/l . Czy to jest zły wynik? Dodam , że nie mam problemów z sercem
  18. Drętwienie rąk po zażyciu leku na nadciśnienie. Od kilku dni przyjmuję Nebilenin 5 mg (0,5 tabletki) i od tego czasu drętwieje mi cała prawa ręka. Po zażyciu leku moje ciśnienie wynosi 110/75 75 tętno - 120/80 75 tętno. Przed zażywaniem leku czułam się bardzo dobrze mimo ciśnienia 130/85 - 140/85 tętno 90. Dodam że od 5 lat biorę hormony Atywia. Czy jest powód do niepokoju?
  19. Witam mam 39 lat i o czym mogą świadczyć moje wyniki badań wbc12, 2 Baso 1,1% crp 5,18 leczę się od 2 miesięcy na nadciśnienie reszta wyników jest dobra
  20. Dzień Dobry, Od początku roku borykam się ze złym samopoczuciem i kołataniem serca. Wszystko zaczęło się od tego, kiedy z dawki 75, zmieniono mi na 100 Letroxu. Badania z lipca to : TSH : 2,62 FT4 : 3,27. Dawkę brałam 62,5 Letrox Dokuczają mi bardzo kołatania serca. Po 5 tyg brania tej dawki, zrobiłam ponowne badanie wynik wyszedł : TSH 2,53 FT4: 3,10 Kołatania nie ustały. Lekarz karze mi brać teraz dawkę 50 Letrox, Czy nie powinnam zejść do 25 Letroxu? Ciągle źle się czuję, przez kołatanie nie mogę normalnie funkcjonować...
  21. Witam, Czy wynik TSH 73 pomimo zażywania Euthoryx 37,5 może być wynikiem zażywania leku Cardarone 200 na arytmię serca? Poprzedni wynik TSH z przed dwóch tygodni - 52. Czy takie wysokie TSH może zagrażać bezpośrednio zdrowiu? Pozdrawiam
  22. Witam. Mam 26 lat, 92kg wagi i 176cm wzroztu. Proszę o interpretacje wyników badań krwi, tzn czy są powody do niepokoju: Kortyzol 24,98 Leukocyty 9,94 tys Monocyty 1,11 tys / 11,2% OB 21mm/h Glukoza 104 Kinaza fosfokreatynowa 233 U/l Potas 3,24mmol/l Zażywam: D3 K2 Magnez Potas Leki uspokajające Leki przeciwbólowe Moje dolegliwości to: Uczucie lęku, strach przed zawałem lub wylewem, potliwość, przyspieszone puls i tętno, dyskomfort w klatce piersiowej (szczególnie gdy leżę czuje jak serce mi bije), delikatne zawroty głowy(pulsacyjne), ciężki oddech, uczucie duszności, ból szyi z tyłu i po bokach, ból barków, ból obojczyków, ból mostka (czasem mi strzela), ból żeber z boku u dołu, uczucie ssania w przełyku i wiele innych... Miałem robione TK jamy brzusznej i EKG wysiłkowe, te badania wyszło ok, dodam że dużo lepiej się czuje gdy mam dużo ruchu, w najbliższym czasie wykonam MR ogólne całego ciała, EKG holter, echo serca. Wszystko zaczęło się 4 miesiące temu, obudziłem się z mocno i słabo bijącym sercem na przemian i z uczuciem jakbym zaraz miał stracić przytomność, rzuciłem wtedy palenie ale od tygodnia znowu pale, przez te kilka miesięcy zrobił się ze mnie wrak, proszę o nakierowanie mnie do powrotu do normalności.
  23. Witam. Jestem 22 letnią kobietą. Od prawie dwóch miesięcy mam okres, w ciągu ostatnich dni zrobił się bardzo obfity ze skrzepami. Od tygodnia okropnie się czuję, jestem słaba, kręci mi się w głowie, dodatkowo moja nerwica daje się we znaki, często nie mogę złapać oddechu. Zasięgałam już pomocy lekarskiej, z której niewiele wynikło i wciąż nie wiem co to może być. Proszę o odpowiedź.
  24. Mam na imię Patrycja, 25 lat. Cztery miesiące temu urodziłam córkę ,(39tc) nagła, nieplanowaną cesarka. Miałam bardzo opuchnięte całe.nogi i dłonie, okropne bóle głowy oraz wysokie cisnienie. W szpitalu stwierdzony u mnie nieleczoną małopłytkowość oraz nadciśnienie. Powiedziano mi , że.jest zagrożenie.zycia.moje i dziecka.,.dlatego należy wykonać cesarkę. Dodam że wczoraj odkryłam swoje wyniki , zrobiono mi dzień przed cesarka wynik d- dimerów ,.który wynosił 3490, a.w dzień cesarki ten wynik wzrósł do 4350. Podam również inne wartości które miałam podwyższone lub obniżone: płytki 134, p-lcr 23, pct 54,4 , fibrynogen 420. Moje pytanie , brzmi , czy powinnam te wyniki pokazać swojemu lekarzowi rodzinnemu i czy mam się czym martwić ? Moze powinnam powtórzyć te wyniki ? Proszę o pomoc
  25. 6 miesięczne niemowlę. Nadmierna potliwość zwłaszcza kark podczas karmienia. Temperatura mierzona w odbycie 37,4 z skokami 37,6. Dziecko pare razy dziennie kaszle - suchy kaszel. Samopoczucie dziecka dobre, je i bawi się normalnie. Przybiera na wadzę. Badania specjalistyczne zostały wykonane jak po pewnym okresie bez przybierania na wadze (2 tygodnie - po tym okresie dziecku została rozszerzona dieta). dziecku została wykonana zwykła morfologia: erytrocyty,hemoglobin,MCV,MCH,MCHC,RDW-SD (wyniki zbliżone z tego badania do poniższych) reszta była w normie. W nastepnym badaniu po 5 dniach pogorszyły sie te wartości oraz pojawiła się leukocytoza, po dwóch tygodniach wynniki poniżej. Generalnie wartości liczbowe wypadają gorzej. Pediatra zalecił po pierwszej wizycie podawanie żelaza. Kardiolog stwierdził ze serce ok. Hematolog żeby obserować. A my sie naczytaliśmy o białaczce. leukocyty 19,17tys/µl (5,98 - 13,51) Powyżej normy erytrocyty 5,59mln/µl (4,03 - 5,07) Powyżej normy hemoglobina 13,30g/dl (10,1 - 12,5) Powyżej normy hematokryt 38,50% (30,8 - 37,8) Powyżej normy MCV 68,90fl (69,5 - 81,7) Poniżej normy MCH 23,80pg (22,7 - 27,2) W normie MCHC 34,50g/dl (31,6 - 34,4) Powyżej normy płytki krwi 473,00tys/µl (206 - 445) Powyżej normy RDW-SD 35,80fl (35,3 - 42,8) W normie RDW-CV 14,60% (12,9 - 15,6) W normie PDW 11,00fl (9,8 - 16,1) W normie MPV 9,80fl (8,7 - 10,5) W normie P-LCR 23,40% (19,2 - 47) W normie PCT 0,46% (0,17 - 0,35) Powyżej normy neutrofile % 8,80% (17,5 - 69,5) Poniżej normy limfocyty % 81,20% (26 - 79,6) Powyżej normy monocyty % 8,20% (4,4 - 13,4) W normie gran. kwasochłonne % 1,10% (0 - 3,7) W normie bazofile % 0,60% (0 - 0,6) W normie neutrofile
×
×
  • Dodaj nową pozycję...