Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Senność

Znaleziono 129 wyników

  1. Dzień dobry. Mam 27 lat. Od co najmniej roku, jak nie więcej czuje się źle. Senna, zmęczona, ociężała, nie mam energii, mam napady gorąca albo zimna. Bolą mnie też stawy i mam z nimi problemy. Zrobiłam badania tarczycy. TSH 2,980 (0,30-3,00) ft3 3,52 (2,00-4,40) Ft4 1,30 (0,93-1,70) Czy ta górna granica TSH może wskazywać na jakieś problemy? Nie mam już siły, nikt nie wie, co mi jest...
  2. Dzień dobry. Mam 27 lat. Od co najmniej roku, jak nie więcej czuje się źle. Senna, zmęczona, ociężała, nie mam energii, mam napady gorąca albo zimna. Zrobiłam badania tarczycy. TSH 2,980 (0,30-3,00) ft3 3,52 (2,00-4,40) Ft4 1,30 (0,93-1,70) Czy ta górna granica TSH może wskazywać na jakieś problemy? Nie mam już siły, nikt nie wie, co mi jest...
  3. Witam czy mogę prosić o interpretację wyników. Mam 34 lata ,2 ciążę za sobą. Od dłuższego czasu msm problem z łatwością w przybieraniu na wadze-otyłość brzuszna,często w ciągu dnia robie sie bardzo senna. Mimo wysiłku fizycznego i diety nie mogę zrzucić z wagi. Oto moje wyniki Tsh 0.623 norma od 0.270 do 4 .200 Ft3 6.65 norma od 2.04 do 4.40 Ft4 0.91 norma od 0.93 do 1.71
  4. Witam, robiłam ostatnio pakiet badań tarczycowych. Wyniki wyglądają następująco: TSH 1.5349 (norma 0.3500-4.9400) FT3 2.73 (norma 1.58-3.91) FT4 0.78 (norma 0.70-1.48) ANTY-TPO 557,19 (norma 0.00-5.61) ANTY-TG 903,13 (norma 0.00-4,11) Jestem przerażona poziomem przeciwciał, lekarz rodzinny przypuszcza Hashimoto w fazie eutyrozy i kazał umówić się do endokrynologa w celu potwierdzenia i leczenia wizyta za 2 miesiące. Czy to trafna diagnoza? Dodam, że jestem wiecznie zmęczona, senna i rozdrażniona, mam problemy z suchością skóry,bóle głowy, niskie libido,od jakiegoś czasu mam wysypkę (czerwone drobne krostki na wewnetrzej części przedramion).
  5. Witam , czy zmniejszenie węglowodanów na rzecz większej ilości białka w diecie ma korzystny wpływ na zdrowie? Czy senność po zmianie dieta jest normalna reakcja ?
  6. Dzień dobry w ostatnim czasie strasznie opuchłam , jestem senna, włosy strasznie mi wypadają oraz odziwo mój cholesterol znacznie się podwyższył , zrobiłam badania na tarczyce : TSH (L69) 2,160 , TF4(069) 13,12 , cholesterol 204.Czy moje wyniki są prawidłowe ? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź.
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Otóż w wrześniu odstawiłam tabletki które brałam około 10 lat. Ostatni okres miałam 1 marca 2021. 27 i 28 współżyłam Bez zabezpieczenia. Po jakimś czasie miałam dziwne plamienie koloru brązowego i tylko przy podcieraniu. Potem było różowe z przezroczystym śluzem. 7 kwietnia zauważyłam buławy śluz na wkładce dodam że 4 kwietnia współżyłam. Czy istnieje możliwość ciąży w dniu miesiaczki robiłam test negatywny z tym że w południe nie z porannego moczu. Od pewnego czasu czuje się senna słaba mam czasem bóle w podbrzuszu jak na okres i mrowienie w piersiach czasem oraz wahania nastroju. Dodam że staram się o 2 dziecko. Proszę od odp
  8. Czy z moją tarczycą wszystko jest w porządku? Mam 28 lat, objawy podobne jak w niedoczynności, sucha skóra i ogromne wypadanie włosów, zmęczenie i senność, uczucie zimna, staram się o zajście w ciążę od dłuższego czasu, chcę się upewnić że to nie przez tarczycę TSH-2.84 uIU/ml, fT3- 3.59 PG/mL, fT4-0.76 ng/dL, anty-TPO-1.8 IU/ml, anty-TG-<0.9 IU/ml.
  9. Witam gdzie szukać przyczyny i jak leczyć obniżony poziom żelaza? Wyniki badań: Żelazo 19 (50-170) Ferrytyna 12,3 (13,00-150) RBC 4,9 (4,00-5,20), HGB 13,3 (11,5-15,7) HCT 40,8 (35,0-45,0) MCV 83,3 (80,0-98.0) Nie stosuję diet, nie mam zbyt obfitych miesiączek, jestem pod opieką endokrynologa z uwagi na niedoczynność tarczycy. Źle się czuję, nie mam energii, jestem senna, jest mi zimno, mam trudności z koncentracją uwagi, obniżony nastrój. Lekarz rodzinny przepisuje doustny preparat żelaza. Poziom żelaza podnosi się, natomiast kilka miesięcy po odstawieniu leku, wyniki Fe znów spadają do takiego poziomu jak wyżej. Proszę o pomoc.
  10. To moje wyniki. Rok 2016 Anty TPO 13.64 (0.0-5.61) TSH 1.35 Rok 2021 Anty TPO 6.50 (0.0-5.61) TSH 3.6466 (0.35-4.94) FT3 3.49 (1.71-3.71) FT4 0.95 (0.70-1.48) Wymiary tarczycy: 14x13x28cm 13x12x26cm, brak wola, brak guzków. Objawy: senność, zmeczenie, wypadanie włosów, przybranie na wadze mimo biegania 3x w tygodniu po ok 8-10 km oraz eliminacji pieczywa w diecie na rzecz warzyw. Czy na podstawie takich wyników można potwierdzić Hasimoto? Czy konieczne jest branie leków?
  11. Wolna trijodotyronina (FT3) 3,54 pmol/L 3,40 — 6,10 Wolna tyroksyna (FT4)↓ 9,11 pmol/L 9,80 — 18,80 * Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 0,765 uIU/L 0,358 — 3,740 Co moga oznacza te wyniki badań? Męzczyzna 30 lat waga prawidłowa Ciągłe zmęczenie i sennośc sucha pękająca skóra. W rodzinie niedoczynnośc i nadczynnosc tarczycy. Dwa lata temu wyniki wzorcowe usg tarczycy bez zadnych zmian
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Aktualnie bedzie 3 miesiac odkad nie mam miesiaczki. W 2 miesiacu wystepywalo u mnie plamienie brazowe dwu-dniowe. Testy wychodzą raz negatywnie,raz pozytywnie. Za tydzien mam wizyte u ginekologa,wczesniej nie moglam sie zapisac poprzez terminy. Znow występuje u mnie plamienie brazowe. Od dwoch miesiecy jestem bardzo senna W dzien,nerwowa,zmeczona. Często mi niedobrze i strasznie zatrzymuje mi sie woda w organizmie i mam powiększony apetyt. Co sie moze dziać?
  13. Konsultacja wyników badań krwi Jestem kobietą, wiem 22 lata. Wynika były następujące: WBC 5,78 10^9/L, RBC 4,06 10^12/L, HGB 12.06 g/Dl, HCT 36,8%, MCV 90.6, MCH 31.0, MCHC 34. 2, RDW 12.9, PTC 0.29, PDW 14.5, MPV 11.8 NEU% 42.7, NEU 2,47, LYMPH% 39.3, LYMPH 2.27 10^9/LMON% 10.2, EOS% 7,8, EOS 0.45 10^9/LBASO% 0.0, BASO 0.00 10^9/L. Neutrocyty o jądrze podzielonym 50%, eozynocyty 10%, limfocyty 37%, monocyty 3%. Tyreotropina (TSH) 1,410 uIU/ml. Dodatkowo zaobserwowałam u siebie pogorszenie wzroku, utratę wagi mimo dobrego apetytu, suchy kaszel i ogóle osłabienie, szybsze męczenie się, senność. Czy powyższe wyniki mogą mieć związek z opisanymi objawami?
  14. Dzień dobry proszę o interpretacje wyników tsh 0.844 ft3 3.21 ft4 1.22. 5 lat temu po porodzie miałam problem z tarczyca. Przyjmowałam stałe leki euutyrox. Później tarczyca się unormowała i nie biorę leków od 2 lat. Obecnie mam duże wahania wagi pomimo ścisłej diety ciągle przybieram na wadze odczuwam silne zmęczenie senność i kołatanie serca.
  15. Dzien dobry, chciałbym się zapytać co mogą świadczyć moje wyniki, glukoza na czczo 5,29, po1h 5,86, po 2h 4,85. Insulina na czczo 14,04 , po 1h 126.7 po 2h 40,60. Dodam ze od jakiegoś czasu mam bóle głowy, senność, Wzmożone pocenie, zmęczenie? Czy to powody do obaw? Dziękuję i pozdrawiam
  16. Dzień dobry, Proszę o poradę, zrobiłam badania hormonów tarczycy i otrzymałam następujące wyniki: TSH 2.65 ulU/ml gdzie norma to 0.27-4.20 Ft4 1.09 ng/dl gdzie norma to 0.93-1.70 Anty TPO 34 lU/ml gdzie norma to <34 Anty TG 19.7 lU/ml gdzie norma to <115 Dodam że mam 28 lat (K) i około rok temu wyniki badania przeciwcial anty Tpo były o połowę niższe. Wykonałam badania ponieważ od jakiegoś czasu nie czuje się dobrze psychicznie oprócz tego jestem zmęczona, senna i bez energii, mój cykl jest bardzo długi bo około 45 dni a w zasadzie jest to loteria niekiedy 38 dni a innym razem 48 dni z tendencja do wydłużania się natomiast mój ginekolog stwierdza że mogę mieć PCOS choć oprócz nieregularnego cyklu jedynym objawem są trochę pęcherzykowate jajniki - być może ma to znaczenie. Proszę poradę. Pozdrawiam
  17. Od dłuższego czasu męczy mnie senność. Śpię średnio 8h raczej wysypiam się. Po przebudzeniu w ciągu około 2-3 godzin pojawia się senność, ziewanie, znużenie. Zrobiłem badania: tarczyca w normie: TSH - tyreotropina (ICD-9: L69) 1,089 uIU/ml 0,350 — 4,940 FT3 - wolna trijodotyronina (ICD-9: O55) 2,97 pg/ml 1,58 — 3,91 FT4 - wolna tyroksyna (ICD-9: O69) 0,79 ng/dl 0,70 — 1,48 Jedyne wskaźniki, które nie są w normie to: NEUT% ↓ 36,7 % 40,3 — 74,8 MONO% ↑ 12,7 % 4,4 — 12,3 EO% ↑ 7,4 % 0,0 — 4,4 Czy da się powiedzieć, co może być przyczyną?
  18. Mężczyzna lat 26, W 2019 w listopadzie wyszło mi TSH 0,97. We wrześniu 2020 było to 2,56 a w styczniu 2021 już ponad 3,36. Jestem od jakiegoś czasu wyraźnie osłabiony, senny niezależnie od tego ile godzin prześpię, często pobolewa mnie głowa, mam pogorszony nastrój i niskie libido, problemy z koncentracją i pamięcią, żółtawą skórę. Morfologia wyszła prawidłowo ale, jedynie podwyższone Monocyty i obniżone Bazocyty. Rozmawiając z lekarzem stwierdził, że to normalne, że TSH rośnie na zimę i kazał sprawdzić za pół roku. Teoretycznie wszystko jest w normie ale martwią mnie objawy i to, że pierwszy wynik z 2019 był z listopada dlatego nie jestem pewien czy zima ma coś z tym wspólnego. Czy taki skok TSH gdzie badania były robione w podobnych okresach powinien mnie zaniepokoić?
  19. Biorę estrofem, duphaston, Ovarin i Pregna start. Dostałam miesiączkę 2 dni wcześniej. W 26dc. Miesiączkę dostałam pod wieczór trwała następne dwa dni i i w czwarty dzień już się kończyła z rana. Czyli łącznie ze 3 dni może trwała. Krwawienie nie było jakoś mocne w porównaniu do innych miesiączek. Teraz mam 6dc i wczoraj miałam silny ból pleców tak na samym dole plus brzucha. Przez chwile nie wiedziałam czy boli mnie brzuch czy plecy. A podczas tego okresu też podobnie było z bólem. Do tego od dnia kiedy dostałam plamienia to przy oddawaniu moczu boli mnie takjaby pęcherz. I do toalety chodzę bardzo często. Jakoś w 1dc wstawałam w nocy co chwilkę do toalety a tak dużo wcale tego moczu nie było tylko chodziłam często a były małe ilości. Po prostu często mam uczycie że mam pełny pęcherz. Jestem trochę senna. Nigdy nie robiłam sobie drzemek w dzień a teraz prawie codziennie chociaż fakt faktem zawsze miałam tak w jesienne czy zimowe pogody że byłam senna. Nie wiem czy to wina leków i powinnam udać się na wizytę do ginekologa wcześniej. Mam wizytę dopiero na 16 marca. Oprócz tego jeszcze robiłam test ciążowy i bardzo długo się zabarwił. Ta druga kreska jakby się robiła po czym zanikała i po 5 minutach jeszcze test był zabarwiony i nie było widać. Po pół godziny zobaczylam że jedna i odłożyłam test a dzisiaj go biorę żeby wyrzucić i jest taki jakby rozlany i na dole ślad dość wyraźny jakby się druga kreska zrobiła taka rozlana. Leżał w miejscu gdzie nie jest możliwe żeby coś się na niego wylało. Z drugiej strony miałam przecież miesiączkę więc wątpię żeby to była ciąża. Podobno plamienie implantacyjne trwa krótko a u mnie to było około 3 dni. Plus kolor był taki jasny czerwień taki jakby pod róż a chwilami jakby brąz. Nawet przy podbieraniu było widać jakby to był śluz z krwią. Nie wiem co sadzić bo już miałam raz sytuacje gdzie test wyszedł z kreską ale była zbyt wysoko i był wadliwy a ja byłam specjalnie u ginekologa i na becie z krwi. Nie chce przesadzać.
  20. Witam, 4.09 robiłam wyniki gdyż bardzo słabo się czułam, na tyle że nie byłam w stanie w domu posprzątać, szybkie męczenie, słaba koncentracja, kołatanie serca. Z wynikow wyszedł poziom żelaza 45, ferrytyny 45, kwasu foliowego 4 pani doktor zapisała tardyferon 2 opakowania. Po tym czasie poczułam sie lepiej, wyniki żelaza wzrosły do 80. Pani doktor stwierdzila ze jest w porzadku. W tej chwili odczuwam znów szybkie męczenie się, senność, kołatanie, podwyższone tętno, ciągle uczucia zimna, momentami dreszcze, po wysiłku bolesność mięśni, uczucie drapania w gardle. Czy jest możliwa niedokrwistość i takie objawy z prawidłową morfologia? Choruje na niedoczynność tarczycy, ale endokrynolog twierdzi że pod tym wzgledem wszystko jest ok.
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Czy miałyście podobnie? Przez dwa tygodnie załóżmy co drugi dzień stosunki przerywane przed okresem. Brak spodziewanej miesiączki, bóle jajnika, ból brzucha i lekko większy jak na okres czasami? Gesty biały śluz w dniach okresu. Senność, zmęczenie. Wynik testu negatywny. Cykle mam od 28 czasami do 33 dni. Czy może to być ciąża? Kiedy powinnam zrobić test?
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Jakoś od 4 miesięcy od porobienia staram się z partnerem o dziecko. Ostatnią miesiące miałam 25.12.2020. W piątek 22.01.2021 zaczęłam odczowac mdłości i senność, wahanie nastroju. 15.01.2021 odczuwałam ból sutków. Partner stwierdził że piersi mi urósł. Wczoraj 26.01.2021 wykonałam test ciążowy negatywny i dostałam okres. Nie był taki jak zawsze. Krwawienie jest dość obfite i odczuwam ból podbrzusza. Skrzepy zawsze miałam i to dość dużo a tym razem kilka na krzyż Obiawy się utrzymują dalej i są coraz silniejsze. Nie wiem co się dzieje i co myśleć. A może się udało?
  23. Witam Mam 20 lat jestem kobietą i od kilku tyg boli mnie żołądek wydaje mi sie że jelita też. Zrobilam badania mocz wyszedł bez zarzutu. A to wyniki badania krwi: WBC 7.10 RBC 5.08 HEMOGLOBINA 13.5 HEMATOKRYT 40.00 MCV 78.7 MCH 26.6 MCHC 33.8 PLYTKI KRWI 220 RDW-SD 44.7 RDV-CV 15.8 PDW 13.8 MPV 11.4 P-LCR 34.2 Zmniejszył mi się apetyt, jestem senna jak zawsze .brak energii Proszę o odpowiedź
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Jakoś od 4 miesięcy od porobienia staram się z partnerem o dziecko. Ostatnią miesiące miałam 25.12.2020. W piątek 22.01.2021 zaczęłam odczowac mdłości i senność, wahanie nastroju. 15.01.2021 odczuwałam ból sutków. Partner stwierdził że piersi mi urósł. Wczoraj 26.01.2021 wykonałam test ciążowy negatywny i dostałam okres. Nie był taki jak zawsze. Krwawienie jest dość obfite i odczuwam ból podbrzusza. Skrzepy zawsze miałam i to dość dużo a tym razem kilka na krzyż Obiawy się utrzymują dalej i są coraz silniejsze. Nie wiem co się dzieje i co myśleć. A może się udało?
  25. Dzień dobry, Mam 22 lata i jestem kobietą. Niepokojące objawy to zmęczenie, senność, bóle głowy, napady głodu, tycie, ciągła potrzeba picia wody, bezsenność w nocy, senność w dzień, pogorszenie wzroku, zimne stopy i dłonie oraz nadmierna ich potliwość. Dziadkowie oraz rodzice chorują na cukrzycę. Czy potrzebne będzie wdrożenie metforminy? Bardzo proszę o interpretację wyników krzywej cukrowej i krzywej insulinowej oraz cholesterolu. Glukoza na czczo: 97 mg/dl Cholesterol całkowity 203 mg/dl Cholesterol HDL 48,9 mg/dl Cholesterol LDL 131 mg/dl Trójglicerydy 115 mg/dl Cholesterol nie-HDL 154 mg/dl Insulina na czczo 10,4 uIU/ml -------------------------------- 30 min po obciążeniu glukozą: Glukoza 138 mg/dl Insulina 73,4 uIU/ml -------------------------------- 60 min po obciążeniu glukozą Glukoza 102 mg/dl Insulina 96,1 uIU/ml -------------------------------- 120 min po obciążeniu glukozą Glukoza 95 mg/dl Insulina 55,3 uIU/ml Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...