Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Siniaki

Znaleziono 12 wyników

  1. Dzień dobry, jestem zaniepokojona, ponieważ kilka dni temu zauważyłam na mojej potylicy niewielki, twardy guzek. Początkowo był on praktycznie bezbolesny, później zaczął lekko bolec, teraz nie boli, jednak kiedy np idę lekko mi przeszkadza, czuję go. Wcześniej raz na jakiś czas występowały u mnie delikatne nudności, jednak nie wiem czy były one z tym związane. Dodatkowo po obu stronach mojej głowy (nad uszami) oraz jeden na czole pojawiły się niewidoczne zmiany, coś jakby pryszcze pod skóra, jednak prawie płaskie (również nie wiem czy na pewno są one z tym związane) Dziś rano pojawiły się delikatne, lekko bolesne siniaki pod pachami. Około miesiąc temu zaobserwowałam także mała, zmianę na pachwinie o lekko czarnej obwolucie. Zmiana ta jest zupełnie bezbolesna, była większa, lecz zmalała. Bardzo się niepokoję, mam w głowie najgorsze. Mam wrażenie ze sama wymyślam sobie dodatkowe objawy, to ze stresu.Co to może być?
  2. Witam, chciałam zapytać o pomoc w interpretacji morfologii krwi. Czuję się źle, okresowo mam duszności, zawroty głowy i jestem często zmęczona. Cierpię także na bóle stawów, mięśni. Okresowo pojawiają mi się siniaki, przebyłam także krwiaki i zasiniaczenia na całych nogach, wszystkie inne badania są w normie. Odchylenia w morfologii to PDW 9,3 (9,8-16,2) MPV 9,1 (9,4-12,5) P-LCR 16,7 (19,1-46,6) Eozynofile 0,7 (1,0-6,0) NRBC
  3. Witam. Mój syn ma 11 lat. Jakieś pół roku temu na uszach pojawiły mu się siniaki dostaliśmy skierowanie na badania. 1 wyniki APTT 32.7 s (24-36) RATIO 1.12 (0.8-1.2) wskaznik protrombinowy 80% (80-120) INR 1.17 PT Sek 15.3 (9.5-13.5). 2 wyniki po 2 tygodniach APTT 34.9 s (24-36) RATIO 1.2 (0.8-1.2) wskaznik protrombinowy 74% (80-120) INR 1.23 PT Sek 16.3 (9.5-13.5). 3 wyniki robione teraz APTT 31.4 s (24-36) RATIO 1.08 (0.8-1.2) wskaznik protrombinowy 71% (80-120) INR 1.27 PT Sek 16.4 (9.5-13.5). Proby wątrobowe w normie. Czy jest jakaś dieta lub czy mogę podawać mu jakieś witaminy aby poprawić te wyniki?
  4. Choruje na niedoczynność tarczycy, ostatnio bardzo zle sie czuje, jestem słaba, samoistnie pojawiają sie siniaki, czuje jakby wszystko we mnie sie trzęsło, drętwieja mi nogi. Robilam wyniki: Erytrocyty 5.29 (3.9-5.2) Leukocyty 5.92(4.0-10.0) Hemoglobina 13.9(11.2-15.7) Hematokryt 42.9(34-45) MCV 81.1(79-95) MCH26.3(26-32) Płytki krwi 257(150-400) RDW-CV 13.5(12-14) RDW-SD 39(36-46) PDW 18.1(10-16) MPV 13.10(9.40-12.50) PlCr 49.9(19-47) PCT 0.34(0.2-0.4) Glukoza 94.40(70-99) CRP 1.27 (0.00-5.00) TSH 0.036(0.270-4.200)
  5. Dzień dobry, od dłuższego czasu czuję przewlekłe zmęczenie, jestem podatna na infekcje, mam częste krwawienia z nosa, nadmiernie wypadają mi włosy i bardzo łatwo "nabijam siniaki". Zrobiłam więc badania krwi - proszę o ocenę czy to może być anemia. Oczywiście udam się też do lekarza POZ. W nawiasach podałam normy ujęte w wynikach. RDW-CV oraz MacroR są znacznie obniżone: WBC - 5,14 K/ql (norma 4,00-10,00) RBC - 4,29 M/ql (n. 4,00-5,40) HGB - 13,1 g/dl (n. 11,0-16,0) HCT - 39,6% (n. 37,00-50,00) MCH - 30,5 pg (n. 25,3-30,9) MCHC - 33,1 g/dl (n. 31,0-36,0) MCV - 92,3 fL (n. 80,0-100,0) PLT - 226,0 K/ql (n. 150,0-450,0) MPV - 10,6 fL (n. 9,6-12,0) RDW-CV - 11,7% (n. 12,4-15,1) RDW-SD - 40,1 fL (n. 38,4-47,7) MicroR - 0,5% (n. 0,5-4,0) MacroR - 3,3% (n. 5,0-12,0)
  6. Dzień dobry! Od jakiegoś czasu moje samopoczucie pogarsza się, często boli mnie głowa i zauważyłam tendencję do tworzenia się siniaków bez wyraźnej przyczyny. Zrobiłam badania krwi, ale wygląda na to, że są w porządku. Jedyne oznaczone odchylenia są niewielkie; tj. limfocyty 18 %, eozynofile 0,4 %, bilirubina całkowita 24,7 µmol/l. Zrobiłam również dodatkowo tsh, testosteron i prolaktyne, ponieważ podejrzewam problemy hormonalne z racji tego, że pojawia się u mnie nadmierne owłosienie, wyniki wyglądają następująco: tsh 1, 361 µIU/ml, prolaktyna 30,75 ng/ml, testosteron 40,08 ng/dl. Zastanawiam się teraz gdzie dalej mogę się udać i jakie badania zrobić? Będę wdzięczna za konsultację. Pozdrawiam!
  7. Dzień dobry, wykonałam ostatnio badania i wyszły mi podwyższone wskazniki PDW 18.7 MPV 14.0 P-LCR 58.2 do tego obniżone erytrocyty 3.84 żelazo wynosi 80 a płytki krwi 157. Jestem osobą aktywną trenuję bieganie. Zauważyłam spadek siły mimo trenowania. Senność i zmęczenie oraz wolne znikanie siniaków. Mam 25 lat. Proszę o poradę.
  8. Witam, Pisze ponieważ odebrałam wyniki krwi ostatnio, a bardzo źle się czuje mam stwierdzone hasimoto. Ale głównie chodzi mi o te parametry Niskie płytki krwi i podwyższone mpv PDW i plcr Płytki krwi 150 , mpv 13,1 norma 9-4-12,5 PDW 18,6 norma 9,8-16,2 plcr 48,3 norma 19,1-46,6 Robią mi się siniaki, mam bardzo długie krwawienia i w zeszłe wakacje lala mi się krew z nosa. Czy powinnam iść do lekarza? Bo już nie raz byłam bo na każdych wynikach wychodzi podobnie, ale wtedy objawy nie były tak nasilone proszę o interpretacje jeszcze mam niskie eozynofile inne wszystko w normie
  9. Witam Mam 22 lata robiłam badania krwi, ponieważ samoistnie wyskakują mi siniaki na łydkach. W wynikach wyszło bazofile (za niskie)0,0. Limfocyty (za wysokie) 47,4 a monocyty też za wysokie 20,4. Czy to dobrze czy źle? Kobieta 22 lata
  10. Witam prosze o interpretacje morfologii. WBC 6,01 (4,37-9,68) RBC 4,47 (3,70-4,87) HGB 14,4 (10,6-13,5) HCT 38,7 (32,9-41,2) MCV 86,6 (77,7-93,7) MCH 30 ( 25,3-30,9) MCHC 34,6 (31-34,1) H PLT 281 (186-353) NEUT% 34 (42,5-73,2) L LYMPH% 54,9 (18,2-47,4) H MONO% 7 (4,3-11) EO% 3,2 (0,0-3,0) H BASO% 0,7 (0,0-0,7) NEUT 2,05 (2,0-7,2) LYMPH 3,30 (1,2-3,2) H MONO 0,42 (0,3-0,7) EO 0,19 (0,0-0,3) BASO 0,04 (0,01-0,05) RDW-SD 40,5 (38,4-47,7) RDW-CV 12,6 (12,4-15,1) PDW 10,9% MPV 9,9 (9,6-12) P-LCR 22,7% PCT 0,28% IG 0,01 (0,0-0,09) IG% 0,2 (0,0-0,6) OB 12 (3-15) LIPIDOGRAM Cholesterol Cal. 170,5 (120-190) HDL 66 (>45) LDL 94,2 (<100) Trójglicerydy 51,4 (<150) nie-HDL 104,5 Kreatynina 0,56 (0,50-0,90) eGFR(MDRD) 151 (75-115) H Glukoza 73,5 (70-99) Alat 17,2 (<31) AspAt 14,6 (<31) TP 6,92 (6,40-8,30) Od dwóch miesięcy źle sie czuje ból głowy, zmęczenie, senność, wzdęcia,biegunka i ból żołądka do tego robią mi sie siniaki bez przyczyny. Dodam, że Zdrowo sie odżywiam i ćwiczę siłowo. Lekarz skierował mnie na USG nic nie stwierdzono. Kolejnym badaniem była kolonoskopia żeby wykluczyć problemy z jelitami. Badanie wyszło dobrze. Kolejnym problemem była miesiączka, która mi zanika i cykl nawet trwa ponad 40dni. Gdzie dotąd było to 28dni i był regularny. Jeszcze dodam, ze w marcu byłam w szpitalu ponieważ miałam torbiela na jajniku i były mi podawane antybiotyki. Po jakimś czasie poszłam do swojej pani ginekolog i powiedziała, ze torbiel całkowicie zniknął i wszystko jest w porządku. Czy to może mieć jednak związek z niewyleczonym torbielem czy nie powinnam sie martwić i wyniki są w porządku?
  11. Witam. Od jakiegoś czasu mam problemy z nogami. Jestem 7 miesięcy po drugim porodzie. Od grudnia brałam tabletki antykoncepcyjne cyrazette. Po wybraniu dwóch i pół opakowania zaczęłam czuć kłucie w obu nogach ,wyraźnie czułam , że to żyły. Niestety przez epidemie kontakt z moim ginekologiem w ramach NFZ był niemożliwy więc przerwałam brać te tabletki w połowie marca. Kłucie w nogach ustąpiło ale inne obiawy pozostały. Po wstaniu z pozycji leżącej czuje ból przy pierwszych krokach w stopie i nad kostką . Jest to takie wrażenie jakby po prostu nogi zastygły i po kilku krokach ustępuje. Czuje ,że moje nogi są opuchnięte mimo że na pierwszy rzut oka tego nie widać.Żyły są widoczne pod skórą i widzę też nierówności na powierzchni nogi. Wygląda to tak jakby żyły były trochę nopuchnięte. Podczas kacania także czuje że opuchnięte są łydki. Zdarzylo się kilka razy że żyła wylała pod skórą i to na pewno nie jest zwykły siniak. Mam 28 lat. Nigdy nie miałam takich problemów. Czy to mogą być żylaki albo jakieś zakrzepy?
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Mam 20 lat , od 5 lat mam problemy z hormonami przez co mój okres jest nieregularny ,a czasem wogole go nie mam. Brałam lekk na hormony Luteinę przez pół roku i pomogło ale nie na długo. Moje ostatnie badania hormonalne były robione 3 grudnia 2019 roku : TSH 2,620 PROLAKTYNA 19,31 FSH 5,43 LH 13,13 Byłam po jednym okresie 9 dzień cyklu a po 16 dniu cyklu dostałam okres . Kolejny okres miałam w styczniu 16 , myślałam że uregulował mi sie ale od tamtej pory nie mam okresu , trwa to już ponad 3 miesięce , co jakiś czas czuje lekki ból macicy a śluz z pochwy raz jest wodnisty a raz kremowy jak przed okresem . Nie wiem czy ma to związek ale od miesiąca moje piersi trochę urosły.( Są one małe więc łatwo mi zauważyć zmiany) od tego momentu (do miesiąca ) zauważyłam malutkiego siniaka na prawej piersi ,trochę pod sutkiem , przez co pierś mnie boli , ale nic z gruczołów mlecznych nie leci . Miesiąc temu również wykonałam test ciążowy ale wyszedł negatywny.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...