Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Rozdrażnienie

Znaleziono 35 wyników

  1. Witam. W tym moesiacu noe dostałam miesiączki. Spoznia mi sie dokladnie 23 dni. Strasznie bolą mnie piesi tylko rano i wieczorem. Przez dzień jest spokój. Robiłam testy ciazowe na których pokazywała sie jedna kreska. Takze ciążę chyba można wykluczyć. Czasami mi jest nie dobrze a kręci mi się s głowie i jestem rozdrazniona. Dodam że wykryro u mnoe drożdżaki. Nie woem co mi jest do doktora mam ustalony termin ale to jest trochę długo. Bardzo prosze o odpowiedź.
  2. Witam. Chciałabym dostać pracę w policji /wojsku. Ostatnio jedynie jestem rozdrażniona i stale nie mam humoru, mam pulsujące bóle głowy, pleców i szyji. Czy wizyta u psychiatry bądź ewentualne leki w jakikolwiek sposób zostaną w papierach, które mógłby mi utrudnić tą drogę? Z góry powiem, tak ta praca jest dla mnie, tylko ostatnio mam gorszy okres. Porównywalnie - wzięłam w około 2 miesiące 4 tabletki po i zmarł mój pies i w moim odczuciu to się przełożyło na mój stan. Wniosek stąd, że podczas stosowania polaring, który ma hormony nie poznawałam samej siebie a po wyjęciu jak ręka odjął.
  3. Bardzo prosze o porade, choruje na niedoczynność tarczycy, moje początkowe tsh podczas zdiagnozowanie choroby wynosilo 2,786, po braniu euthyroxu 50 spadlo po okolo 3 miesiacach na 1,4 a teraz zrobilam badanie i znowu jest strasznie wysokie bo az 3,6, bardzo prosze o porade? Czy to wynik stresu, ktorego mam teraz bardzo duzo? Dodam ze wypadaja mi strasznie wlosy i jestem rozdrazniona i zmeczona
  4. Witam. Mam 27 lat. Od kilku miesięcy czuję się osłabiona, senna. Mam nieregularne miesiączki. Jestem ciągle rozdrażniona. Od roku czasu zmagam się z pokrzywką demograficzną. Kilka dni temu wykonałam kilka badań. Mam podwyższone leukocyty -11.76 (norma 3,98-10,04), cholesterol całkowity- 229 (norma 115-190), Żelazo-222 (norma 50-170), anty TPO - 14,43 (norma 0,0-5,61), antyTG -577,03 (norma 0,0-4,11). Natomiast TSH 1,594 (norma 0,350-4,940), FT3 - 2,85 (norma 1,88-3,18), FT4 1,21 (norma 0,70-1,48) są w normie. Wykonałam również USG Tarczycy, z którego wynika, że jej objętość wynosi 13,3 ml oraz widoczne są torbiele wielkości do 3mm. Czy te wyniki wymagają wizyty u specjalisty?
  5. Bardzo proszę o wskazówki co robić dalej. Od kilku lat mam 1-2 dniowy okres. Bardzo skąpy jednak pms dość mocny. Bardzo bolą mnie piersi tydzień przed okresem, rozdrażnienie i złe samopoczucie. . 3 lata temu byłam u lekarza który niby wszystko sprawdził i wszystko super taka moja uroda. Zrobił mi usg dopochwowe, cytologię i zbadał hormony tarczycy, progesteron, estrogen. Pół roku temu byłam u innej pani z tym samym problemem plus zaniepokojona tym ze nie zachodzę w ciąże. Pani doktor zrobiła te same badania plus prolaktyne która jedyna wyszła za wysoka ok 50. Dostałam leki i po 3 miesięcznej kuracji prolaktyna jest już w normie jednak okres się nie poprawił. Pani doktor stwierdziła ze dostanę skierowanie do ośrodka leczenia niepłodności co dość mocno mnie zestresowało. Zanim zaczniemy walkę chciałabym żeby to przechodziło w miarę spokojnie i przede wszystkim chce wiedzieć dlaczego mój okres trwa tylko 1 dzień. Kiedyś miałam okres 5 dniowy normalny. Potem przestałam brać tabletki antykoncepcyjne i po jakichś 2 latach pojawił się skąpy okres. Bardzo proszę o podpowiedz jakiej pomocy powinnam szukac.
  6. Gość

    Seks a ciąża

    4 dni po miesiączce odbyłam stosunek przerywany. Dwa dni później zazylam tabletkę EllaOne. Miesiączka powinna pojawić się 13 dni temu, jednak po niej ani śladu. W dniu spodziewanego okresu (3 tygodnie po stosunku) wykonałam 2 testy ciazowe- oba negatywne. Od ponad tygodnia mam objawy PMS (nerwowość i bolesność piesi) jednak zawsze trwa on krócej. Dzisiaj rano pojawiło się delikatne plamienie, dosłownie kilka kropel krwi i na tym się skonczylo. Czy pomimo negatywnych wyników testów istnieje możliwość ciąży? Czy mogą to być skutki uboczne tabletki EllaOne? Dodam że cykle zawsze mam regularne (28/29 dni), nigdy nie przyjmowałam leków hormonalnych oraz od tamtego momentu nie współżyłam, więc nie było innej możliwości zajścia w ciążę.
  7. Witam mam 26 lat ostatnia dojście mocno źle się czułam obiawy zmęczenie, rozdrażnienie, senność, nadmierne wypadanie włosów, uczucie spuchnietego gardła, kołatania serca,więc zrobiłam sobie badania na tarczycę oraz badania podstawowe morfologia OB witamina B12 ferrtryna i wszystkie wyniki były w normie po za antygenem Tg który wyszedl 307 a norma niby jest 4,11. Czy mam się czego obawiać, co mam dalej robić, gdzie z tym iść, mój lekarz rodzinny kazal mi tylko mierzyć ciśnienie i brać magnez . Z góry dziekuje
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, czy test ciążowy wykonany w dniu spodziewanej miesiączki może wyjść wiarygodny, w moim przypadku negatywny? Od kilku lat mam tak, że zawsze co 2 miesiąc bolą mnie jajniki na około tydzień przed @, albo silny ból brzucha, gdzie jeszcze tego samego dnia dostaje @. Dzisiaj powinnam dostać @, od 2 dni mam lekkie bóle podbrzusza i czasami kłucie jajników, jestem bardziej rozdrażniona niż zwykle przed @ i mam lekkie mdłości, wcześniej tak nie miałam jak miałam dostać okres. Przyznam, że staramy się o dzidziusia. Cykle mam raczej regularne co 28-30 dni
  9. Dzień dobry, od siedmiu dni nie dostałam miesiączki. Jestem tuż po przejściu COVID 19. Od 8-18.10 byłam chora. Dokładnie tez w tym czasie, według kalendarza przechodziłam dni płodne. 30.10 powinien nastąpić pierwszy dzień miesiączki. W tym tez czasie uprawiałam petting. Mój partner mógł mieć preejakulat na rękach jednak dotykał jedynie mojej łechtaczki. Od tego czasu wykonałam kilka domowych testów ciążowych - łącznie z dniem dzisiejszym (tj. 7 dzień bez miesiączki) wszystkie wyniki wyszły negatywne. Piersi bolą mnie dużo mniej niż zwykle przed okresem. Jestem rozdrażniona i często jest mi niedobrze (o nieokreślonych porach - często po jedzeniu). Po każdym posiłku również wzdyma mi brzuch. Biorę tez pod uwagę to, ze może mi być niedobrze i mogę odczuwać nudności przez stres (w przeszłości często miałam takie objawy). Przez ostatnie 3 dni piekła i bolała mnie pochwa i wydobywał się z niej biały, lekko klejący i nieciągnący się śluz. Dzisiaj już śluzu jest mniej i wydaje się być przezroczysty. Jestem umówiona już na wizytę ginekologiczna na jutro, jednak chciałabym się upewnić wcześniej czy istnieje możliwość, ze mogę być w ciąży? Czy mogą to być jednak powikłania na przykład po przejściu koronawirusa?
  10. Witam, Mój wynik tsh to 0,94 norma od 0,25 do 3,5 ft4 14,84 norma od 7,86 do 14,41 ft3 5,43 norma to od 3,80 do 14,41. Od pewnego czasu mam następujące objawy duszności, kołatanie serca, nerwowość, rozdrażnienie, pocenie, napady leku. Czy jest to nadczynność tarczycy?
  11. Dzień dobry. Na tydzień przed miesiączka zaczynam odczuwać rozdrażnienie. Oprócz tego występują inne dolegliwosci tj. mdłości, niechęć do robienia czegokolwiek, przeskoki serca, bóle mięśniowe, biegunki, mocne ucieplenie twarzy. Nie mam sił na nic, pocę się i męczę z byle powodu. Tętno w tym czasie wzrasta po czym zwalnia po krwawieniu. Zdarzają się też lekkie zawroty głowy. Na 3 dni przed miesiączką zatrzymuje się woda w organizmie i czuję się jak balon. Cały szereg objawów wywołuje u mnie niepokój, lęk... w stopniu umiarkowanym, aczkolwiek przeszkadza mi w normalnym funkcjonowaniu i zaprząta mi głowę. Cykl miesiączkowy trwa u mnie 28 dni. Miesiączki są dosyć obfite, często z obecnością skrzepów. Na jajnikach nie ma żadnych zmian. Widoczna jest jedynie śladowa ilość endometrium. Tarczyca w porządku. Jakie badania i w jakiej fazie powinnam wykonać? Czy tabletki antykoncepcyjne mogłyby wpłynąć na poprawę mojego stanu?
  12. Witam, mam pytanie... Mam 27 lat, ostatnio robiłam badania tarczycy. Nie bardzo wiem jak je interpretować ale mam wrażenie że coś jest nie tak. Wyniki wyglądają następująco: TSH: 2,9075 plU/ml (przy normie podanej 0,35-4,67) FT3: 4,27 pg/ml (przy normie 1,71-3,71) FT4: 1,07 ng/dl (przy normie 0,70-1,48) Gadałam z jedną panią endokrynolog która leczy ciotkę ale powiedziała że przy takim wyniku TSH tarczyca jest zdrowa i jeżeli źle się czuję to powinnam szukać gdzie indziej. Jednak niepokoi mnie poziom FT3, bo czytałam że tarczyca jest zdrowa jeżeli wszystko mieści się w granicach normy. A wspomnę że od roku cierpię na nerwowość, drżenie kończyn, przyspieszone tętno, miałam też napady potliwości, wypadały mi włosy i cierpię na bezsenność spowodowaną nerwowością. Czy faktycznie panikuję czy moje przeczucia, żeby pójść do innej lekarz są słuszne? Czy tarczyca może być chora przy prawidłowym wyniku TSH i czy FT3 i FT4 mogą się wahać tak jak mi to powiedziała lekarz? Byłabym wdzięczna za pomoc.
  13. Witam wszystkich Ja również odebrałam wyniki. Od 2 tygodni czułam że jest cos nie tak . Kołatania serca, podwyzszone cisnienie , nerwowosc. Mialam już w maju ubiegłego roku . I wtedy TSH było 0,2 Ft4 w górnej normie. Dostalam Metizol i Tsh wzrosło było ponad 2 . Czułam się ok. Lekarz zmniejszył dawkowanie . I teraz znowu Tsh spadło do 0.9 A Ft4 ponad górną normę. Czy to z powodu zmiany dawkowania. Czy zwiększenie dawki pomoże czy o co tu chodzi .
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Od 11 miesięcy staramy się z mężem o dziecko, niestety bezskutecznie. Z pierwszym dzieckiem udało mi się zajść po 7 miesiącach starań. Cykle mam regularne ok.32 dni. Od porodu mam niskie libido. Zaś od pewnego czasu obserwuję, że jestem ciągle zmeczona, a tuż przed okresem rozdrażniona, wzdęta i bardzo wzmaga mi się apetyt. Mam 15 kg nadwagi (od zawsze). Co może być przyczyną nieudanych starań?
  15. Witam, proszę o interpretację wyników.Z góry dziękuję TSH 1,978 (0,350-4,940) Ft3 4,72 (2.89-4,88)91,96% Ft4 0,97 (0,70-1,48)34,62% . Czy rozbieżność między ft 3 do ft 4 i niski poziom ft 4 może oznaczać niedoczynność? FSH 3,79mIU/ml Faza folikularna 3,03-8,08 Środek cyklu 2,55-16,69 Faza lutealna 1,38-5,47 Po menopauzie 26,72-133,41 Lh 4,11 mlU/ml Faza folikularna 1,80-11.78 Szczyt w środku cyklu 7,59-89,08 Faza lutealna 0,56-14,00 Po menopauzie bez hormonalnej terapii zastępczej 5,16-61,99 Progesteron 0,71 ng/ml Faza folikularna poniżej 0,1-0,3 Faza lutealna 1,2-15.9 Po menopauzie 0,1-0,2 DHEA-SO4. 391,20. ng/dl ( 95,80-511,70) Testosteron 32,05 ng/dl (13,84-53,35) Objawy: trądzik, wypadanie włosów, niska temp, ciała, zimne stopy ręce, nerwowość, nie regularne cykle ponad 40 dni, skąpe miesiączki.
  16. Witam. Od tygodnia biorę tabletki antykoncepcyjne vixpo. Wcześniej zazywalam belara Ale ze względu na zerowe libido i zatrzymywanie wody w organizmie poprosiłam o.zmiane tabletek. Od tygodnia biorę vixpo i jestem rozdrazniona i bolą mnie nogi. Są wrażliwe na zimno. Czy zmiana.tabletek ma.na to wpływ ? Jeśli tak.to czy to minie i jest to efekt przyzwyczajania się organizmu na nowe tabletki ?
  17. Witam, mam poważny problem otóż, brałam antykoncepcję hormonalna 3 miesiące tabletki sidretella 20 lecz złe się poczułam i przerwałam stosowanie, bardzo namieszalam bo 3 tygodnie później ginekolog dał mi kolejne tabletki którą wzięłam tylko jedna bo bardzo bolał mnie żołądek były to tabletki belara tym faktem przerwałam sobie okres, tydzień po tym wystąpiły u mnie dziwne objawy psychiczne leki płaczliwość głupie dziwne myśli które przerażają, nerwowość nie czuje się sobą mam dziwny stan nie chorowałam nigdy na choroby psychiczne, mam to od jakiegoś miesiąca bardzo mnie to meczy czy to miga być zaburzeni hormonalne? Nigdy nie miałam problemów ze zdrowiem z psychika również, może to witaminy? Bardzo proszę o pomoc teraz stosuje plastry ale dalej się złe czuje psychicznie
  18. Witam, mam taki problem tsh na poziomie 2,3 (norma do 3,5) do tego powyżej normy ft3 i w dolnej granicy ft4, poziom kortyzolu 15 (norma do pory dnia 19) poziom ferrytyny 20 (norma od 4 do 204) do tego dochodzą problemy z koncentracją, pamięcią, plus duże wahania nastrojów zmęczenie i nerwowość. Czy może być to spowodowane praca tarczycy, czy wykonanie usg pozwoli wykluczyć niedoczynność lub nadczynność tarczycy?
  19. Witam, mam taki problem tsh na poziomie 2,3 (norma do 3,5) do tego powyżej normy ft3 i w dolnej granicy ft4, poziom kortyzolu 15 (norma do pory dnia 19) poziom ferrytyny 20 (norma od 4 do 204) do tego dochodzą problemy z koncentracją, pamięcią, plus duże wahania nastrojów zmęczenie i nerwowość. Czy może być to spowodowane praca tarczycy, czy wykonanie usg pozwoli wykluczyć niedoczynność lub nadczynność tarczycy?
  20. Dzień dobry, Od 10 dni przyjmuje dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne Vibin mini. Są to moje pierwsze tabletki. W pierwszych czterech dniach czułam straszne rozdrażnienie. Teraz to minęło ale. Żuje lekki ból jajników. Czy to normalne? Czy tabletki działają prawidłowo ? ( przyjmuje je codzinnie o 8 rano, regularnie nie pominęłam żadnej). Kochałam się z mężem w 5 dniu, nie stosując żadnej dodatkowej antykoncepcji ale mam pewne obawy, ponieważ zauwazylam u siebie od dwóch dni śluz podbarwiony krwią.
  21. Dzień dobry. Mam pewien problem , ale nie mogę znaleźć na forum odpowiedzi pasującej do mojej sytuacji. Otóż : przyjmuje tabletki Vibin. Od czterech lat zawsze regularnie. Ostatnio nie zrobiłam przerwy ( tabletki placebo) tylko od razu przeszłam do nowego opakowania, ponieważ nie chciałam mieć krwawienia na wyjeździe. Ostatnio krwawienie z odstawienia powinnam dostać 7 lipca (wtorek) ,ale go nie miałam, ponieważ zaczęłam nowe opakowanie od razu w niedzielę. Teraz krwawienie z odstawienia powinno wystąpić 28 lipca (3 tabletka placebo). Niestety od tego wtorku zaczęło się plamienie i krwawienie plus delikatny ból podbrzusza i rozdrażnienie, które zawsze mam w trakcie krwawienia z odstawienia. Jestem teraz na trzecim rzędzie żółtych tabletek. Nie dziwiłabym się gdyby to było sporadyczne plamienie, które może wystąpić w trakcie pominięcia placebo i przejścia do nowego opakowania. Niestety wszystkie objawy i dzień wystąpienia (wtorek) oraz codzienne krwawienie wygląda tak jak zawsze tylko tydzień za wcześnie. Moje pytania brzmią: Czy jeśli teraz krwawie to w przyszłym tygodniu (tabletki placebo) również będę krwawic i całość potrwa ciągiem 10dni ? Czy w tej sytuacji w niedzielę mogę zacząć nowe opakowanie znowu pomijając placebo, by uniknąć tak długiego krwawienia? Nie wiem co robić? Nie ma możliwości wybrać się do lekarza przez ta pandemie a na wizytę prywatną w chwili obecnej mnie nie stać. Proszę o udzielenie odpowiedzi oraz jakieś wskazówki co zrobić aby było dobrze o nie zaszkodzić sobie? Pozdrawiam i liczę na pomoc
  22. Gość

    Brak miesiączki

    Mam 18 lat i okres spóźnia mi sie 8 dni. Mam wszystkie objawy okresowe ból podbdzusza i jajników, rozdrażnienie i spuchnęty brzuch. Jednak nadal nie dostalam okresu. Jeszcze nie współżyłam. Ostatnio miałam dużo stresu. Co powinnam zrobic?
  23. Witam. Od kilku lat biore letrox 75 i 50 na zmiane przy wynikach tsh zawsze w normie (wynik 1,5).Od 1,5 miesiaca czuje oslabienie organizmu, mdlosci, nerwowosc, zawroty glowy.Ostatnie wyniki badan wykazaly tsh 0,16 uIU/ml (ft3-2,52, ft4-1,45) przy czym jeszcze niedobor zelaza. Jaka dawke letroxu powinnam brac? Pozdrawiam serdecznie i dziekuje z gory za odpowiedz :)
  24. otrzymalam dzis wyniki FSH 5 ,95 LH 5,29 i Estradiol 192 .00 Nie bardzo wiem na co wskazuja te wyniki i czy sa dobre czy zle . mam 49 lat przez 5 mieiecy nie mialam okresu , dopiero teraz na poczatku stycznia dostalam okres . trwal 13 dni i byl bardzo obfity z silnymi boolami . Wzeszlym roku w styczniu 2019 do kwietnia mialam w miesiacu po kilka krwawien . wyglada mi to na zaburzenia jakies . czy to ma jakis zwiazek z menopauza? dodam ze mam uderzenia goraca , silne rozdraznienie , unikam ludzi , mam problemy ze soba . nigdy tak sie nie czulam . do tego ataki paniki strachu ... ciezko m ten stan przetwac . co to moze byc ? i jak zinterpretowac powyzsze wyniki . dziekuje za odpowiedz . termin u lekarza dopiero za 3 miesiace ...pozdrawiam
  25. Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak zinterpretować wyniki badań, mam nieznacznie podwyższone a-tpo 9,9 IU/ml, jednocześnie tsh to 1,23 ft3 2,71 ft4 0,89, natomiast występują u mnie objawy:nadwagą, wypadanie włosów, sucha skóra, rozdrażnienie, kolatanie serca. Czy to świadczy o hashimoto? Dziękuję za odpowiedź
×
×
  • Dodaj nową pozycję...