Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Uderzenia gorąca

Znaleziono 25 wyników

  1. Dzień dobry, właśnie skończyłam 3 opakowanie tabletek Orlifique. Przed stosowaniem antykoncepcji miałam zazwyczaj obfite miesiączki, tym razem było trochę inaczej. Krwawienie z odstawienia nastąpiło normalnie w 3 dniu brania tabletek placebo, jednak jest o wiele mniej obfite niż dotychczas. Leki, które brałam w międzyczasie nie wpływają na wchłanianie branych przeze mnie hormonów. Od tygodnia czuje się dziwnie osłabiona, 2 razy miałam również uderzenia gorąca. Czy to może być ciąża? Tabletki brałam regularnie, nie pominęłam ani jednej
  2. Proszę o interpretację wyników o czym mogą świadczyć. Fsh 5, 05mlU/ml LH 4,24mlU/ml Progesteron < 0,05ng/ml Prolaktyna 18,17 ng/ml Estradoil 86,31 pg/ml Tsh 0,908 uLU/ml Ft3 3,53 pg/ml Ft4 1,52 ng/dl.Kobieta lat 41, częste bóle głowy, kolatania serca i uderzenia gorąca. Nie przyjmuje żadnych leków na stałe. Badania robione w 5 dniu miesiączki. Dziękuję za każdą odpowiedź.
  3. Dzień dobry. Mam 27 lat. Od co najmniej roku, jak nie więcej czuje się źle. Senna, zmęczona, ociężała, nie mam energii, mam napady gorąca albo zimna. Bolą mnie też stawy i mam z nimi problemy. Zrobiłam badania tarczycy. TSH 2,980 (0,30-3,00) ft3 3,52 (2,00-4,40) Ft4 1,30 (0,93-1,70) Czy ta górna granica TSH może wskazywać na jakieś problemy? Nie mam już siły, nikt nie wie, co mi jest...
  4. Dzień dobry. Mam 27 lat. Od co najmniej roku, jak nie więcej czuje się źle. Senna, zmęczona, ociężała, nie mam energii, mam napady gorąca albo zimna. Zrobiłam badania tarczycy. TSH 2,980 (0,30-3,00) ft3 3,52 (2,00-4,40) Ft4 1,30 (0,93-1,70) Czy ta górna granica TSH może wskazywać na jakieś problemy? Nie mam już siły, nikt nie wie, co mi jest...
  5. Witam serdecznie, mam 51 lat i od 15 lat używam spirali Mirena. Teraz mija 5-letni cykl i powinnam ją wyjąć. Mój ginekolog proponuje założenie kolejnej. Nie jestem przekonana. Zaczęły się u mnie pierwsze objawy menopauzy (uderzenia gorąca). Czy spirala zniweluje dolegliowści? Proszę o poradę.
  6. Witam od jakiegoś czasu robi mi się nagle słabo, występuje drżenie rąk uderzenia gorąca. W tym celu zrobiłam badania obciążenia glukozą 75g na czczo 5,58 po godzinie 6,35 A po 2 godz. 4,04. Robiłam również badania TSH 0,874 ml. Już nie wiem jak sobie z tym radzić objawy się cały czas nasilają. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Czy jest możliwość abym była w ciąży. Jestem 10 dni po owulacji, stosunek odbył się w dni płodne z zabezpieczeniem, jednak partner dotykal mnie (wcześniej wytartym) penisem w miejscach intymnych przez kilka minut . Mam objawy takie jak : ból podbrzusza, uderzenia gorąca, miałam nudności przez 2 dni, które ustały, odczuwam bulgotanie w brzuchu i jest wzdęty, odczuwam również dużą potrzebę przyjmowania płynów i częstą potrzebę oddawania moczu, moje usta są ciągle suche, mimo tego że nie mam gorączki, dochodziło np do krwawienia z nich po spaniu i boli mnie kręgosłup w odcinku lędźwiowym. Jestem aktualnie 5 dni przed okresem. Dodam że w poprzednim cyklu przyjęłam tabletkę Escapelle i okres po niej przyszedł regularnie, jeżeli mogło to mieć jakiś wpływ. Przez ostatnie 2 tygodnie z powodów nauki nie śpię np po 2/3 dni z rzędu, wchodzą w to małe drzemki i rozwniez moje odżywianie nie jest w tym czasie idealne, pije dużo kawy i mam teraz dużo stresu z którym średnio sobie radzę, do tego doszedł stres z ciążą. Wykonałam w dniu dzisiejszym dwa ultraczułe testy i oba wyszły negatywne, jednak jestem świadoma że 10 dni to mało. Dziękuję z góry za odpowiedź.
  8. Witam. Mam pytanie związane z cyklicznie powtarzającym się zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Zrobiłam sobie cały pakiet badań hormonalnych, które wyszły dobrze (wszystkie wyniki mieszczą się w zakresach), natomiast ja na 10 dni przed miesiączką, a najbardziej na tydzień za każdym razem odczuwam te same objawy tylko w innym natężeniu i innej kolejności w zależności od cyklu, tj. uderzenia gorąca, straszna potliwość, bóle głowy, zmienność nastroju, uczucie niepokoju, lęku, zmęczenie, ospałość. Jest to na tyle dokuczliwe, że utrudnia normalne funkcjonowanie. Dodam, że nie przyjmuje antykoncepcji hormonalnej i właśnie wolałabym nie przyjmować. Czy jest możliwe przyjmowanie czegoś poza antykoncepcją hormonalną, czegoś co pomoże mi przetrwać w lepszym samopoczuciu tych dni przed miesiączką? Czy jest sens przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych, jeśli wyniki są w normie?
  9. Mam 54 lata w badaniach hormonalnych wyszło Mi FSH 94,25 natomiast Estradiol 8,13 czy są one w normie?zrobiłam te badania ponieważ jestem w okresie menopauzy i żle sie czuje ,robi Mi sie słabo ,opadam z sił i mam uderzenia gorąca badania podstawowe wyszły Mi prawidłowo badanie tarczycy też
  10. Gość

    Brak miesiączki

    Witam. Mam 32lata i do tej pory moje cykle menstruacyjne były jak w zegarku co 30 dni, nawet po obu ciążach wszystko szybko wracało do normy. Jednak od kilku miesięcy zauważyłam, że moje cykle zaczęły się skracać 28/27/26 dni. W tym miesiącu (34 dzień cyklu) jeszcze się nie pojawił. Wykluczam ciążę ze względu na brak współżycia. Czuję typowe bóle menstruacyjne, ale kompletnie nic się nie dzieje. Częste bóle głowy, nocne poty czy uderzenia gorąca szczególnie rano zdarzały się od bardzo dawna, ale to chyba jednak za wczesnie na menopauzę. Zeszłoroczna cytologia wyszła idealnie. Niemniej czy powinnam obawiać się innych ewentualności i czy mogę wykonać jakieś badania by na wizycie u ginekologa już móc wykluczyć coś niepokojącego? Pozdrawiam.
  11. Witam, od prawie dwóch lat zażywam tabletki vibin mini i od jakiego czasu mam problemy z uderzeniami gorąca. Gdy jestem zmęczona albo zestresowana robię się czerwona i jest mi bardzo ciepło. Przechodzi dopiero po 30 minutach a czasami nawet po godzinie. Czy może to być spowodowane zażywaniem tabletek antykoncepcyjnych? Jak z tym walczyć? Pozdrawiam Sylwia
  12. Dzień dobry, obecnie mam stwierdzone PCO, ze względu na wyniki wszystkich badań PCOS zostało wykluczone. Od zawsze mam nieregularne miesiączki. W wieku 17 lat zgłosiłam się do lekarza ginekologa ze strasznymi bólami przed miesiączka - stwierdził, że w tym wieku bóle i cykle po nawet 60 dni są normalne i przepisał mi antykoncepcję (bez żadnych badań) łącznie przez 2 lata miałam 4 różne leki i po każdych źle się czułam (przytyłam do 84kg przy wzroście 172) Przerwałam to leczenie gdy poszłam na studia. Miesiączki znowu zrobiły się nieregularne, lecz schudłam. Każdy dzień przed miesiączka znowu był koszmarem - ból brzucha, ból krzyża, ataki zimna i gorąca na zmianę. Zauważyłam, że im dłuższe cykle bym większy ból. Zgłosiłam się do lekarza specjalisty, Pani doktor zleciła mi wszystkie badania - wykluczyła PCOS i stwierdziła, że mam policystyczne jajniki. Przepisała mi lek duphaston po 2 tabletki dziennie od 16 dnia cyklu. Wszystko się unormowało niestety źle się czułam, chciało mi się wymiotować i miałam myśli depresyjne. Wyjechałam z miasta i po roku odstawilam te leki. Dziś mam 24 lata, 176 cm wzrostu i ważę 62 kg, cykle monitoruje i są w granicach 28-43 dni. W poprzednim cyklu miałam różowe plamienie jeszcze przed miesiączka. W tym cyklu również miałam takie plamienie ok 27 dnia cyklu, później miałam bóle brzucha zaparcia tak jak zawsze przed miesiączka niestety nie wystąpiła. Dziś jest 49 dzień cyklu często mam bóle brzucha. Kilka dni temu miałam silne skurcze które trwały ok godziny i dawały ból w okolicy jajników i odcinka lędźwiowego a także aż od brzucha do żeber. Chodzę cały czas zmęczona. Dodam jeszcze że współżyje z partnerm rzadko i są to stosunki raczej przerywane. Test ciążowy robiłam tydzień temu i wyszedł negatywny. Czy to jednak może być ciąża? Co dalej powinnam robić? Jak się leczyć? Lekarze mówili, że ciąża będzie możliwa tylko przy wsparciu leków. Proszę o poradę. Pozdrawiam
  13. Witam, Czy objawy takie jak : zawroty głowy, duszności, napady lękowe, uderzenia gorąca, ogólne przemęczenie i ogólna niechęć do aktywności fizycznej mogą być objawami niedoboru testosteronu ? Od dłuższego czasu mierzę się na co dzień z takimi objawami. Robiłem badania na poziom TSH i Testosteronu. Pierwsze w normie chociaż przy górnej granicy (3,73mlU/l - norma 0,27-4,20), natomiast drugie sporo poniżej normy (1,82ng/ml - norma 2,8-8,0ng/ml). Mam 22 lata.
  14. otrzymalam dzis wyniki FSH 5 ,95 LH 5,29 i Estradiol 192 .00 Nie bardzo wiem na co wskazuja te wyniki i czy sa dobre czy zle . mam 49 lat przez 5 mieiecy nie mialam okresu , dopiero teraz na poczatku stycznia dostalam okres . trwal 13 dni i byl bardzo obfity z silnymi boolami . Wzeszlym roku w styczniu 2019 do kwietnia mialam w miesiacu po kilka krwawien . wyglada mi to na zaburzenia jakies . czy to ma jakis zwiazek z menopauza? dodam ze mam uderzenia goraca , silne rozdraznienie , unikam ludzi , mam problemy ze soba . nigdy tak sie nie czulam . do tego ataki paniki strachu ... ciezko m ten stan przetwac . co to moze byc ? i jak zinterpretowac powyzsze wyniki . dziekuje za odpowiedz . termin u lekarza dopiero za 3 miesiace ...pozdrawiam
  15. Ostatnio zaczęłam bać się o swoje zdrowie ponieważ mam nieregularne miesiączki a w miesiącu listopad byłam przeziebiona , brałam leki i raz leciała mi krew z nosa,A potem miałam dwa razy miesiączke potem w grudniu miałam 2 razy krwotok z nosa z jednej dziurki, potem normalnie miesiączke Ale w jej czasie wymiotowałam i miałam uderzenia gorąca,, teraz w styczniu też miałam 2 razy krwotok z nosa z jednej dziurki do tego byłam blada i bolała mnie głowa, mam jeszcze inne objawy takie jak skurcze nóg, drętwienie czasami rąk, szybko się męczę, nie ,boje się że to może być coś poważnego
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 38 lat i mam miesiączkę regularnie co 27dni. Dzisiaj powinnam dostać okres, niestety nie pojawił się. Rano wykonałam test i jest negatywny. Poziom progesteronu 20,56 w 23dniu cyklu. 3 dni temu powiększyły mi się gruczoły na brodawkach, mam mdłości, nie wymiotuję. Oglądam film i odlatuję, zasypiam. Badałam szyjkę macicy, jest twardą i uniesiona ku górze. Mam wrażenie suchości w ustach i uderzenia gorąca. Od dłuższego czasu staram się o dziecko z mężem. Czy to może być ciąża? Proszę o opinię. Pozdrawiam
  17. Witam. Mam problem. Biorę tabletki antykoncepcyjne asubtella. Przyspieszyłam miesiączkę o 8 dni i czuję się fatalnie, mam biegunke i uderzenia gorąca. Proszę mi napisać czy tak może być przez to że orzysoiestzlan miesiączkę
  18. Witam. choruje na niedoczynność tarczycy ( biorę leki Letrox 100. Mam 50 lat. W tym wieku zaczęły się uderzenia gorąca, nieregularne miesiączki. Lekarz endokrynolog zasugerował badanie FSH wynik 76,80 i Estradiol wynik 11,1. Czy wyniki mogą świadczyć, że wchodzę w okres menopauzy?
  19. Mam 53 lata od roku pół roku już nie miesiączkuje, lekarzEe z mojego ośrodka zdrowia zalecilu mi jeszcze przez rok zażywać antykoncepcję Qlaira która biorę od kilku lat ze względu na krwotoki które wcześniej miałam, mam rozsiane mięśniaki nie duże pod kontrolą. Obecnie trafiłam do innego lekarza który nie kazał mi brać antykoncepcji . Moje pytanie :kto ma rację brać lek czy też nie, powiem szczerze ,że dużo lepiej się czułam biorąc antykoncepcję ponieważ nie miałam objawów uciążliwych uderzeń gorąca i potu. Proszę, o odpowiedz .
  20. Dzień dobry, mam pytanie o tabletki. Zawsze biorę o 12 w południe, wczoraj zapomniałam wziąć i przypomniało mi się dopiero o 00:25 więc szybko ją wzięłam. Powinnam się zmieścić w 12h, a tego nie zrobiłam. Od rana boli mnie brzuch, jest mi niedobrze i mam uderzenia gorąca, tzn. że za późno wzięłam tą tabletkę? Czy w takim przypadku mam wziąć kolejne opakowanie bez przerwy czy normalnie skończyć to co mam, mieć przerwę i zacząć kolejne opakowanie? NIE MOGĘ SIĘ SKONTAKTOWAĆ MOIM GINEKOLOGIEM.
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry , mam 52 lata od ponad roku nie miałam miesiączki . Ponieważ czułam się nie komfortowo z powodu uderzeń gorąca mój lekarz zaproponował mi HTZ . W styczniu lekarz założył mi wkładkę mirenę oraz zaczęłam stosować lek Lenzetto w areozolu . Tydzień po założeniu wkładki współżyłam bez zabezpieczeń, czy jest możliwość żebym zaszła w ciąże.
  22. Gość

    Seks a ciąża

    W nocy z soboty na niedzielę kochaliśmy się z chłopakiem bez zabezpieczenia, spuścił się we mnie. W poniedziałek wieczorem dostałam uderzeń gorąca (mimo chłodnej pogody) wyszłam z domu w krótkim rękawku i było mi gorąco (inni ludzie mieli kurtki), byłam drażliwa,miałam huśtawki nastrojów, miałam ckliwe piersi, czułam mokrość jakbym miała krwawienie miesiączkowe, plus lekko bolało mnie podbrzusze - gdy dotykałam czułam wilgoć ("wodę"), ta wilgoć nie miała zapachu. W środę dalej miałam powyższe objawy, gdy podniosłam swojego dwuletniego siostrzeńca poczułam ból w podbrzuszu i na moich majtkach pojawiła się krwawa plama. Podłożyłam podpaskę, czułam się osłabiona, towarzyszył mi ból po prawej stronie. Zadzwoniłam do ginekologa, powiedział, że to najprawdopodobniej krwawienie owulacyjne - kazał się na razie nie przejmować, w razie obfitego krwotoku udać się do najbliższego szpitala położniczego (z racji na obecną sytuację nie zaprosił mnie do gabinetu na badanie). W piątek czułam się podobnie, dalej krwawiłam, łóżko mnie wzywało (gdy wstawałam bardziej mnie bolało), czułam, że moje podbrzusze "ciągnie" mnie w dół, miałam trudności ze wspięciem się na palce i zamknięciem okna. Wieczorem stwierdziłam, że już po wszystkim, jednak jak wstałam poczułam to samo. Krew wypływała ze mnie partiami z ciągnącym się przezroczystym śluzem, miała neutralny zapach, zniknęła mi ckliwość piersi, dalej utrzymało się uczucie gorąca (jestem w krótkim rękawku, mam otwarte okno, mimo, że jest 11 stopni). Wczorajsze krwawienie ustąpiło wieczorem. Obecnie nic mnie nie boli, ale znowu poleciała krew (jakbyś się zraniła). Ostatnią miesiączkę miałam 26-ego lutego (zakończyła się 1-ego marca), mam w miarę regularne cykle (około 30 dniowe). Wiem, że to za wcześnie na stwierdzenie ciąży, raczej nie poroniłam, owulacja to też nie jest. Nie odczuwam niepokojów (przyspieszonego bicia serca, etc), więc raczej nie sądzę, żeby to był stres, wiem, jak się czuję, gdy się stresuję. Martwi mnie, bo nie wiem, co się ze mną dzieje, a dawno się tak źle nie czułam (lekko znoszę miesiączki).
  23. Witam.Biore letrox 50 naprzemiennie z novothyralem 75 od lutego.Wczesniej bralam sam letrox 50 i mialam takie wyniki tsh 0.29 (normy 0.25-5.0) ft3 3.80 (normy 4.0-6.3) ft4 33.44 (normy 10.6-19.4). Teraz biorac od lutego poltora miesiaca letrox 50 z novothyralem 75 na przemian mam nastepujace wyniki: tsh 1.57 (normy 0.25-5.0) ft3 3.06 (normy 4.0-6.3) ft4 28.35 (normy 10.6-19.4). Jak widac wprowadzenue nvothyralu nic mi nie dalo.Mam straszne uderzenia goraca bola mnie miesnie kosci czuje sie zmeczona boli mnie glowa.Co powinnam zrobic?zmniejszyc dawki czy odstawic novothyral i byc na samym letroxie.Bardzo prosze o pomoc.
  24. Dzien dobry Jestem w wieku 50 lat stosowałam antykoncepcje od 20 lat z czego od min 15 w trybie "bez przerw". Obecnie od 2,5 mc nie zażywam tabletek, brak okresu. Wczesne objawy menopauzy jak uderzenia gorąca , nocne poty, zmienność nastroju i lekka bezsenność męczą mnie już od jakiegoś czasu. Chodzę regularnie do ginekologa lecz obecnie nie ma mnie w miejscu zamieszkania. Zrobiłam test z krwi na poziom FSH i estradiolu. Wyniki to : FSH - 27,7 mIU/ml estradiol - 80,22pg/ml Czy to już menopauza??
  25. Witam, mam mały problem z okresem. Ogólnie zazwyczaj cykl trwa u mnie 33 dni. Tym razem się spóźnia. Ostatni okres miałam 8 kwietnia. Zazwyczaj zanim go dostałam był ten specyficzny ból jajników, podbrzusza a tym razem jest cisza i co jakiś czas jest mocne "kłucie " w jajnikach, którego wcześniej nie miałam. Przez chwile podejrzewałam ciąże ale z partnerem się zabezpieczamy (18 kwietnia się kochaliśmy, owulacja by była 21/22 kwietnia) Dlatego dla pewności zrobiłam dwa testy ciążowe 9 i 11 maja oba wyszły negatywnie - przy czym nie robiłam ich bezpośrednio rano. Nie mam bólu piersi, nie wymiotuje, apetyt też się nie zmienił. Dodam, że choruje na hashimoto a kwiecień i maj były dla mnie bardzo stresujące i nerwowe przez co mogłam sobie rozregulować i tarczyce, i okres. W zeszłym tygodniu przed zaśnięciem miałam takie uderzenia gorąca przez co nie mogłam zasnąć. Chciałam jeszcze sprawdzić położenie szyjki macicy, więc wkładając palca raczej jest położona nisko, twarda, chyba zamknięta, jest na początku sucho dalej już wilgotno. Bardziej dokładnie tego opisać już chyba nie mogłam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...