Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Menopauza

Znaleziono 71 wyników

  1. Dzień dobry, Mam pytanie czy jestem już po menopauzie? Moje wyniki to FSH (ICD-9:L65) 47, 60 mIU/ml Faza folikularna 3,5-12,5 Faza owulacyjna 4,7-21,5 Faza lutealna 1,7-7,7 Po przekwitaniu 25,8-134,8 Estradiol (ICD-9:K99) <5,0 pg/ml Faza folikularna 30,9-90,4 Faza owulacji 60,4-533 Faza lutealna 60,4-232 Po menopauzie <5-138
  2. Dzień dobry! Mam prawie 45 lat. Wyniki moich badań z ostatnich dwóch miesięcy są następujące: 18 XII: TSH 1,060 mU/ml, FSH 83,82 U/l, LH 72,12 U/l, Estradiol 50, 19 pg/ml; 15 I - TSH 1,450 mU/ml, FSH 95, 43 U/l, LH-82, 86 U/l; 2 II-Estradiol 22,34 pg/ml, FSH 94,01 U/l, LH 58,92 U/l, Progesteron 0,13 ng/ml. Ostatnią miesiączkę miałam 5 grudnia, czy to już menopauza? Czy zajście w ciążę jest jeszcze możliwe? Potrafi się w odstępach dwóch, trzech dni pojawić śluz. Czy jeszcze w ogóle może dochodzić do owulacji? kobieta, 45 lat
  3. Dzień dobry. Zażywam Cyklo-progynowa. Pomaga mi na negatywne skutki menopauzy. Wcześniej miałam Qlaira ale nie czułam się po nich dobrze. Lekarz mi powiedział że Cyklo- progynowa zabezpiecza mnie przed ciążą ale na opakowaniu pisze że nie jest to antykoncepcja. Proszę zatem o poradę. Z góry dziękuję.
  4. Dzień dobry . Mam skończone 37 lat. Stosuje tabletki antykoncepcyjne Yaz. Od ok. 3 miesięcy nie mam w ogóle krwawienia z odstawienia tylko delikatne brązowe plamienia. W ostatnim czasie dużo przytyłam mimo iż nie zaczęłam jeść więcej. Mam problemy z bezsennością s jeśli już śpie to budzę się złamać potem, jest mi wciaz gorąco. Czy to mogą być już objawy klimakterium?
  5. Mam 54 lata w badaniach hormonalnych wyszło Mi FSH 94,25 natomiast Estradiol 8,13 czy są one w normie?zrobiłam te badania ponieważ jestem w okresie menopauzy i żle sie czuje ,robi Mi sie słabo ,opadam z sił i mam uderzenia gorąca badania podstawowe wyszły Mi prawidłowo badanie tarczycy też
  6. Gość

    Brak miesiączki

    Witam. Mam 32lata i do tej pory moje cykle menstruacyjne były jak w zegarku co 30 dni, nawet po obu ciążach wszystko szybko wracało do normy. Jednak od kilku miesięcy zauważyłam, że moje cykle zaczęły się skracać 28/27/26 dni. W tym miesiącu (34 dzień cyklu) jeszcze się nie pojawił. Wykluczam ciążę ze względu na brak współżycia. Czuję typowe bóle menstruacyjne, ale kompletnie nic się nie dzieje. Częste bóle głowy, nocne poty czy uderzenia gorąca szczególnie rano zdarzały się od bardzo dawna, ale to chyba jednak za wczesnie na menopauzę. Zeszłoroczna cytologia wyszła idealnie. Niemniej czy powinnam obawiać się innych ewentualności i czy mogę wykonać jakieś badania by na wizycie u ginekologa już móc wykluczyć coś niepokojącego? Pozdrawiam.
  7. Dzień dobry Mam 47 lat. Zawsze miała regularne cykle ok 27 dni, czasem tylko zdarzały się ok 30 dniowe. Jestem teraz w 45 dniu cyklu i odczuwam co kilka dni bóle brzucha, takie skurcze dość bolesne, trwają około 2 dni i mijają a potem po 4 dniach znowu powracają. A miesiączki dalej brak. Czy to może być objaw menopauzy, czy bardziej innych problemów zdrowotnych? Innych objawów w tym typowych dla menopauzy nie mam, czuje się dobrze. Nie można teraz łatwo dostać się u nas do ginekologa, przyjmują w ciąży lub pilne przypadki.
  8. Witam. Moje wyniki badań to: Ca 125 33 U/ml HE 4 58,3 pmol/l Roma: Wartość ryzyka przed menopauzą 10,86% Wartość ryzyka po menopauzie 21,38 % Dodam, że od roku jestem wprowadzona w stan menopauzy farmakologicznej z powodu torbieli endometrialnej jajnika. Proszę o interpretację wyników.
  9. Witam. Mam 52 lata i od 15 miesięcy nie mam miesiączki. Zażywam remifemin na objawy menopauzy. Robiłam wyniki badań fsh 59,3 estradiol < 15, progesteron 0,32, lh 40 . Proszę o interpretację, czy to menopauza i jaki wpływ na wynik miał remifemin
  10. Co oznacza taki wynik hormonów Estadiol Faza Folikularna - 12,5-166 Faza Owulacyjna - 85,5 - 498 Faza Lutealna - 43,8 - 211 po menopauzie 5- 54,7 Progesteron Faza Folikularna - 0,2 - 1,5 Faza Owulacyjna - 0,8 - 3,0 Faza Lutealna - 1,7 - 27 Po menopauzie - 0,1 - 0,8
  11. Estradiol 51,71pg/ml FSH 12,81 IU/l Czy to wynik na menopauze
  12. Kobieta, lat 47. Mam nieregularne miesiączki - czasami do 60 dni. Wyniki badań: 17-OH Progesteron 0,52 ng/ml (f folikularna: 0,13-0,89, lutealna: 0,16-2,05, po menopauzie: 0,13-01, 38), TSH 1,850 nIU/ml (0,270-4,200),LH: 44,0 mlU/ml (f folikularna: 2,4-12,6, owulacyjna: 14-95,6, lutealna: 1,0-11,4, po menopauzie 7,7-58), Estradiol 147 pg/ml (f folikularna 12,4-233, owulacji 41,0-398, lutealna 22,3-341, po menopauzie <5-138), prolaktyna 26,1 ng/ml (4,8-23,3). Jaka jest możliwość ciąży? Badania w 23 dc. Domowe testy menopauzalne pozytywne w odstępach tygodniowych, trzeci negatywny.
  13. Witam. Mam 44 lata. Hashimoto. Brak okresu od września. Silne poty nad ranem. Estradiol <11, progesteron 0.1, fsh 60.71. Czy to już menopauza?
  14. Kobieta, lat 53. Mam FSH 120; LH 67,8, Progesteron 0,516; Eatradiol 36,86. To już menopauza ?
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam 52 lata. Napiszę przebieg moich miesiączek 3 sierp-16 sierp, 28 sierp-18 wrz, 24wrz-9 pażdz, 20 pazdz- 1 listop, czyli są nieregularne. Wcześniej nie miałam prawie 3 miesiące. Obawiam się, że mogłam zajść w ciążę. Nie mam miesiączki, piersi mam powiększone, brzuch wzdęty, obrzmiały srom ale nie mam i nie miałam nudności ani wymiotów. Od 17 listopada brałam antybiotyk i nie zawsze pamiętałam o probiotyku, byłam przeziębiona już tydzień wczesniej, ale nie miałam jak tego wyleżeć. Czy na pewno może to być ciąża czy może objawy po antybiotyku i menopauzy razem. Jestem przerażona, ciąża w tym wieku jest bardzo niebezpieczna. Dodam, że mam już troje dorosłych dzieci. Proszę o poradę, czy zrobić test ciążowy. Dziękuję z góry. Jola
  16. Jestem w wieku przekwitania 51 lat i zaczynają mi się nieregularne miesiączki. Ostatnia normalna miesiączkę miałam 1 października tego roku. Udałam się do lekarza z wizytą, bo od 15 dni poplamiam. Podczas USG lekarz wykrył u mnie cystę 3 cm na jajniku. Dodatkowo okazało się, że mam bardzo grubą błona śluzową na macicy. Lekarz stwierdził u mnie zaburzenia hormonalne. Dostałam proverę. Po wyjściu od lekarza zaczęłam mocno krwawić, ale to trwało kilka godzin. Moje pytania: czy pomimo większego krwawienia mam zacząć kurację, i czy w sytuacji kiedy krwawienie było chwilowe i znowu będę tylko poplamiać też mam brać proverę?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry Mam 43 lata i stwierdzoną menopauzę. Ostatnia miesiączka wystąpiła 11 sierpnia. ES-Estradiol jest na poziomie 7,3 pg/ml a FSH-Folitropina 120,5 ml/U/ml. Chciałabym dowiedzieć się czy z takimi wynikami powinnam w dalszym ciągu zabezpieczać się przed ciążą czy jednak w moim przypadku zajście w ciążę jest już niemożliwe? Dziękuję za odpowiedź
  18. Proszę o zinterpretowanie moich wyników badań. Lekarz widzi coś w macicy i zostałam skierowana na badania. B-HCG Gonadotropina kosmówkowa (2020-11-03 18:07) <0.2 () ; przed menopauzą: < 5,3 mlU/ml po menopauzie: <8,3 mlU/ml ciężarne: w mlU/ml 3 tyd. ciąży 5,8 - 71,2 4 tyd. ciąży 9,5 - 750 5 tyd. ciąży 217 - 7138 6 tyd. ciąży 158 - 31795 7 tyd. ciąży 3697 - 163563 8 tyd. ciąży 32065 - 149571 9 tyd. ciąży
  19. Wyniki badań co oznaczają? TSH 4500 RF 16 HE4 107.40 ROMA przed menopauzą 33.62 Prosze o pomoc
  20. dzień dobry, od 1,5 nie krwawiłam lekarz stwierdził menopauze od sierpnia co 5-6 dni pojawiło się krwawienie. Ginekolog stwierdził polip endometrialny i 3tygodnie temu miałam usunięty polipa i pobrany plat z endometrium. Po zabiegu krwawiłam około 1,5 tygodnia, teraz od 3 dni ponownie plamienie . Kobieta 49 lat
  21. Witam czy kobieta 53 lata w menopauzie z wynikiem beta hcg 2.1 mlu i negatywnymi testami moze wykluczyć ciaze bardzo proszę o odpowiedz. Z góry dziekuje
  22. Mam pytanie , mam 25 lat planuje ciążę. Na ostatnim usg nie było widac pęcherzyków w 12 dc .. Lekarz zalecil badania. Oto wyniki z 3 dc. LH 3,35 , FSH 4,37. STOSUNEK 0,77 . Lekarz mówi ze to niepokojący wynik. W tym cyklu zalecił zrobić progesteron w 21 dc zrobic. Widac bylo teraz na usg pęcherzyk. Tsh z 3dc 1,958 a prolaktyna 24,96. Czy taki stosunek lh do fsh moze oznaczac wczesne wygasanie funkcji jajnikow bądź menopauze ?
  23. Witam mam 40 lat. Do tej pory miesiączki były regularnie. Ostatnia miesiączka 16 lipca do dnia dzisiejszego 6.10.20 jej nie ma. Żadnych objawów ciąży. Testy wykonane 29.08 i 3.10. Współżycie tylko z prezerwatą nigdy nie pękła. Od 4.10 lekki ból w dole brzucha i plamienia czy to może być początek menopauzy? W czasie panemii niestety lekarze na nfz nie przyjmują.
  24. Byłabym bardzo wdzięczna za interpretację wyników badań hormonów. Mam 45 lat, nieregularne miesiączki: TSH 1,970 mU/l Estradiol 5,02 pg/ml FSH 9,1 U/l Prolaktyna 51,9 mU/l czy to już menopauza? dodam że mam stwierdzony polip na lewym jajniku. wynik Antygen CA 125 - 17,3 U/ml Z góry dziękuję!
  25. Witam. Mam 48 lat i cały czas biorę tabletki antykoncepcyjne ponieważ współżyje z moim partnerem. Od kilku miesięcy zauważyłam że miesiączki mam bardzo krótkie ponieważ trwają trzy dni gdzie wcześniej miałam 7dni. Po za tym są o wiele mniej obfite ale zawsze były regularne. W ostatnim miesiącu nie dostałam miesiączki. Test zrobiłam czwartego dnia oczekiwanej miesiączki i był negatywny. Pomimo to bardzo się boję ponieważ nie wiem czy test zrobiony w czwartym dniu oczekiwanej miesiączki jest wiarygodny. Czy to może być ciąża czy raczej sprawy hormonalne (okres przekwitania). Proszę o pomoc
×
×
  • Dodaj nową pozycję...