Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie FSH

Znaleziono 31 wyników

  1. Witam. Mam 52 lata i od 15 miesięcy nie mam miesiączki. Zażywam remifemin na objawy menopauzy. Robiłam wyniki badań fsh 59,3 estradiol < 15, progesteron 0,32, lh 40 . Proszę o interpretację, czy to menopauza i jaki wpływ na wynik miał remifemin
  2. Witam , Miałem zlecone badania przez lekarza FSH 0,4 mlU/ml(1,5-12,4) LH 1,5 mUl/ml (1,5-8,6) testosteron 3,24 ng/ml(2,49-8,36) DEHASO4 76 ug/dl (88,9-427) PRL norma estradiol norma , progesteron poniżej 0,050 (0,050-0,149) w wywiadzie osłabione libido , impotencja , nadmierna potliwość tzw zimne poty , cukier na czczo 81 mg/dl,Czy to może być od takich wyników? Stwierdzona hipoglikemia reaktywna po pobycie w szpitalu. A drugie pytanie mam teraz zlecone leki Asmenol i Jovesto na alergie i czy one nie pogorszą jeszcze moich wyników i nie wywołaja impotencji?czy generują zaparcia ?
  3. Proszę o informacje czy wynik badania FSH 70,30 Estradiol 5,00, Progesteron 0,39 ng/ml są prawidłowe
  4. Dobry wieczór, chcialabym zapytać o wynik badań. Badania robilam 5 dni po miesiączce. FSH wynosi 3,3 mIU/ml (zakres 3,5-12,5), LH 7,0 mIU/ml (zakres 2,4-12,6) i E2 197,0 pg/ml (zakres 12,4—233). Mam 27 lat i regularna miesiączkę co 28dni.
  5. Witam, Potrzebuje porady . Przez dwa lata stosowałam krążki antykoncepcyjne. Przez kilka ostatnich miesięcy miałam nieregularne miesiączki tzn. Dostawałam plamienia wcześniej niż powinnam ( przed wyciągnięciem krążka ). Od kwietnia nie stosuje antykoncepcji i od tego momentu nie mam miesiączki . Po wizycie u ginekologa okazało się ze mam zapalenie macicy i dostałam antybiotyki . Lekarz zlecił mi kilka badań : - progesteron: <1,6 - prolaktyna : 239 - FSH: 8,68 - LH: 0,8 - SHBG: 98,6 - Testosteron : 0,4 - estradiol : <0,09 - FT3: 4,4 - FT4: 12 - TSH: 0,62 - AMH: 0,5 Nie wiem jak interpretować te wyniki bo zależne są od cyklu. Jeśli nie miesiączkuje to jaki to cykl ? Lekarz kazał stosować mi dalej antykoncepcję i zobaczyć czy wtedy dostanę miesiączkę . Proszę o poradę czy to normalne i czy moje wyniki są dobre ? Dziękuje
  6. Dzień dobry, miałam zlecone badania hormonów, ponieważ zatrzymała mi się miesiączka ( 48 lat), dodatkowo lekarz znalazł torbiel 3 cm na jajniku. Wyniki są takie : TSH- 1,381 μIU/ml Estradiol - 42,00 pg/m FSH - 5,21 mIU/ml Badania zrobione po 5 dniach brania duphastonu. Po 7 dniach brania tych tabletek dostałam okres. Czy może być już tak, że miesiączka będzie lub nie i jest to początek menopauzy? Nie mam innych objawów typu, gorące/ zimne poty itd. Dziękuje za odpowiedz
  7. Witam. Mam 42 lata zrobilam badanie FSH 4,9 i LH 9,3 Wczesniejsze wyniki mialam duzo wyzsze. Staram sie z mezem o dziecko od dwoch lat
  8. Witam dzisiaj otrzymałam wyniki FSH i estradiolu. Do badania skłonił mnie przede wszystkim brak regularnej miesiączki i ciągłe bóle głowy. FSH -4,25 Estradiol- 46 Czy jest się czym martwić?!
  9. witam, proszę o interpretację badań hormonów fsh lh oraz prolaktyny, wykonanych okolo 4 dnia cyklu, moj wiek 20 lat prolaktyna 22,47 ng/ml lh 11,19 mIU/ml fsh 6,40 mIU/ml
  10. Witam, zrobiłam badanie LH i FSH w czasie owulacji. LH wynosi 33,76 a FSH 10,19. Na co wskazuje ten wynik?
  11. Witam Ja mam 49 lat i nie regularną miesiączke i duzo plamienien miedzy miesiączką ,badanie ginekologiczne nie wykazały żadnych nieprawidłowości ,wymaz tez .Mam złe samopoczucie badania Estradiol 15pg/ml ,fsh 34 mlu/ml ,progesteron 0,70 ng/ml badanie robione w czwartym dniu miesiączki .Czy to juz początek menopauzy
  12. Dzień dobry, Mam 21 lat i z powodu nieregularnych, dlugich i skapych cykli (dlugosc od 35-50 dni) miałam wykonane badania hormonalne w 4 dc. FSH - 8,62 mlU/ml norma od 3,5 do 12 (czy to nie za duzo jak na moj wiek? Moze to swidczyc o zmniejszonej rezerwie jajnikow?) LH - 5,66 mlU/ml norma od 2,4 do 12,6. Czyli stosunek LH do FSH wynosi 0,65. Czy to jest w porzadku? Mialam tez robione badania tarczycy i podejrzenie poczatku hashimoto (Anty-TG podwyzszone do 350 przy normie do 115 i TSH 3,56 przy normnie do 4). Pozostałe wyniki wydaja sie okej. Estradiol 84,80 pg/ml i prolaktyna 284 mlU/1 też wykonane 4dc. Czy powinnam zgłosic sie do lekarza?
  13. Mam 54 lata ostatnia miesiączke miałam 5 maja 2020 a teraz brak. zrobiłam badania 18 czerwca i wyniki wyszly FSH 62,26 , LH 29,97 ESTRADIOL 10. Czy tojuz menopauza czy nie i moja pani ginekolog mowi że nie musze zabezpieczać się przed ciążą czy tak faktycznie jest.
  14. Witam. choruje na niedoczynność tarczycy ( biorę leki Letrox 100. Mam 50 lat. W tym wieku zaczęły się uderzenia gorąca, nieregularne miesiączki. Lekarz endokrynolog zasugerował badanie FSH wynik 76,80 i Estradiol wynik 11,1. Czy wyniki mogą świadczyć, że wchodzę w okres menopauzy?
  15. Witam. Od 3 miesięcy nie mam miesiaczki. Zrobiono mi badania hormonów estradiol wynik 14,5 fsh wynik 81,61 oraz LH 37,44 mam 40 lat .
  16. Witam, po ostatnie wizycie u lekarza na USG stwierdzono u mnie pęcherzyki w jajnikach, dodatkowo mam nieregularny okres, czasem nie mam go wcale. Robiłam badania hormonalne. Wyniki: FSH 7 mlU/ml LH 13.9 mlU/ml Testosteron 1,05 ng/ml AMH 5,5 ng/ml Nie wiem w jakim dniu cyklu były robione ponieważ moje okresy jak mówiłam są nieregularne albo nie ma ich wcale. Co to może oznaczac?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Dzien dobry, Od stycznia tego roku zatrzymała mi się miesiączka, wróciła 17go lipca ale do tej pory znowu się nie pojawia. Byłam u lekarza ginekologa, który powiedział, że endometrium ma ok 2 mm i wygląda tak jakbym była po 3 dniach od zakończenia okreasu a nie ponad 30. Zrobiłam wszystkie zalezone badania, oto wyniki: Prolaktyna / Prolactin Wartość 9,11 Jednostka ng/ml LH 8,04 Jednostka mIU/ml Estradiol Wartość 53,40 Jednostka pg/ml Glukoza przed obiążeniem 73,40 Jednostka mg/dl Glukoza po 1h 93,80 mg/dl Glukoza po 2h 67,10 mg/ Nazwa badania FSH 5,12 Jednostka mIU/ml Insulina 3,06 Jednostka µIU/ml Insulina po 1h 34,60 µIU/ml - Insulina po 2h 13,20 µIU/ml Podejrzewam, że okres zatrzymał się przez zbyt dużą aktywność fizyczną oraz zbyt duże ucięcie spożywanych kalorii. Doprowadziłam do wagi 50kg przy 173cm. Teraz ograniczyłam treningi i ważę 52,5kg, ale okres i tak się nie pojawia. Z tego co sprawdziłam to hormony i inne badania są w normie. Co mogę zrobić żeby okres wrócił? czy zalecane jest jakieś leczenie przy tych wynikach? Zależy mi na zajściu w ciążę dlatego chciałabym przywrócić owulację jak najszybciej. Dziękuję z góry za poradę.
  18. Dzień dobry. Miesiączkę miałam ostatnią 21 czerwca. Nie mam do tej pory. Zastosowano już guphastom 1x2 (10dni) i Luteinę dopochwową 2x2 (7dni). Oraz miałam badania krwi na: FSH 3,29 mlU/ml LH 22,50 mlU/ml Estradiol 406,00 pg/ml Prolaktyna 10,80 mg/ml I nie wiem co oznaczają te wyniki. USG było robione ale nic nie pokazano, po braniu duphastonu, że jakieś pęcherzyk ale lekarz sam nie wiedział jaki .... Proszę o pomoc.
  19. Witam. Mam 34 lata. Wykonałam badanie fsh i lh w 3d.c. Mam regularne miesiączki co 29/ 30dni. Jestem na etapie starań o ciązę. Czy te wyniki są w porządku? Coś oznaczają ? FSH 4.33 mIU/ ml (faza folikularna 3,03 - 8,08) LH 7,35 mIU/ml (faza folikularna 1,80 - 11,78) Dziękuję za odpowiedź.
  20. Witam! Pytanie natury ginekologicznej - Mam 30 lat, do tej pory nie rodziłam ale miałam bardzo ciężki okres. 2 dni przed cały czas bolał mnie tył głowy całe dnie do momentu pojawienia się okresu. Cykle są regularne. Ten z kolei też pojawil się regularnie ale był bardzo skąpy, jakby go w ogole nie było, dodatkowo był strasznie bolesny jak nigdy. Zrobiłam badania hormonów, jakoże zmagam sie z hiperprolaktynemią czynnościową (wyniki powyżej normy od ponad roku badane co 3 mc w granicach 25-90). Hiperprolaktynemia nie była leczona lekami na recepte a do tej pory próbowałam ziołowo Cyclodynonem i efekty były dobre, czułam sie lepiej do momentu tej miesiączki. Dodam że glowa pobolewa dalej, ale mniej od momentu dostania okresu. Co może być powodem tak skapej miesiaczki i czy wynik estradiolu nie jest zbyt niski jak na ten wiek? Czy nie ma jakichś problemów z jajnikami? Badania 3 dzień cyklu: FSH - 5,74 mIU/ml LH - 7,21 mIU/ml estradiol - 31,10 mIU/ml prolaktyna - 48,90 ng/ml
  21. Witam, Mam 19 lat i mam bardzo nieregularne miesiączki. 20.12.2019 roku dostałam miesiączkę a po niej przez 6 miesięcy nie miałam w ogóle, dopiero 2 czerwca 2020 roku pojawiła się dość skąpa miesiączka, teraz powinnam dostać 2.07 jednak znowu jej nie ma. Robiłam test ciążowy wyszedł negatywny. Umówiłam sie na badania do lekarza ten zlecił setki badań m.in. cytologia, tsh, fsh, prolaktyna, jonogram, żelazo, testosteron. Prolaktyna była wykonywana w marcu i była podwyższona lekarz przepisał mi tabletki które miałam brać przez 3 miesiące ( jakaś nazwa na M ) Niestety przez złe samopoczucie po 1,5 miesiącu przestałam je brać. Dodam że oprócz prolaktyny wszystkie badania miałam w normie. USG nie wykazało żadnych zmian. Nie miałam żadnego stresu, zmian klimatu itd. Jakie badania powinnam jeszcze zrobić? Co może być przyczyną zatrzymania cyklu?
  22. Mam 53 lata przez 2 lata nie miałam miesiączki pojawiła się po tym czasie ale bardzo skąpa choć trwała 5 dni od tego czasu minęło znów pół roku bez miesiączki zrobiłam badanie fsh 92.45 mlU /ml faza folikularna kularna 3.85-8.78 Środek cyklu 4.54 - 22,5 Faza lutealna 1.79-512 Po menopauzie 16 7-114,0 i w związku z tym m mam pytanie czy to już menopauza czy mogę zajść jeszcze w ciążę? Dodam że 6 tyg temu kochaliśmy się z mężem i doszło do wtrysku we mnie boję się że mogę być w ciąży?
  23. Witam . Lekarz mnie wysłał na badania takie jak : kortyzol , estradiol , FSH , LH , PTH , progesteron , prolaktyna , Testosteron , TSH , T3 , T4 , TPO A ja biorę niskoskladnikowe tabletki antykoncepcyjne . Na ile powinnam je odstawić żeby badania wyszły miarodajne . Mam PCOS i zależy mi na dokładności wyników . Tabletki biorę od 4 miesięcy . Dziękuje bardzo za odpowiedz . Pozdrawiam
  24. Mam 53 lata przez 2 lata nie miałam miesiączki pojawiła się po tym czasie ale bardzo skąpa choć trwała 5 dni od tego czasu minęło znów pół roku bez miesiączki zrobiłam badanie fsh 92.45 mlU /ml faza folikularna 3.85-8.78 środek cyklu 4.54 - 22,5 faza lutealna 1.79-512 po menopauzie 16 7-114,0 czy mogę jeszcze zajść w ciążę
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, poronienie 06.03.2020; 14.03.2020 miałam wykonany zabieg wyłyżeczkowania z powodu resztek po poronieniu (BHCG>10000.0mlU/ml); 28.03.2020 kontrola ginekologiczna- endometrium jednorodne 6-8mm, w prawym rogu jamy macicy żywo unaczyniona struktura- lekarz zalecił kontrole za 4tyg z wykonanym badaniem HCG; 28.04.2020 kontrola ginekologiczna- BHCG 149,7mlU/ml, w dalszym ciagu w prawym górnym rogu macicy kulistego kształtu wysoce unaczyniona struktura 27x30mm, endometrium jednorodne waskie 2,0mm , zalecenia pomiar HCG w odstepie 14 dni; 21.05.2020 kontrola ginekologiczna endometrium jednorodne 6-8mm, w prawym rogu macicy unaczynione ognisko doczesnej, wyniki badania BHCG wynosiły 84,1mlU/ml i 62,0mlU/ml. 06.06.2020 wykonalam badanie BHCG 43,6; FSH 0,908mlU/ml; LH 0,589 mlU/ml; progesteron 38,54ng/ml; estradiol 313,6 pg/ml. Dodam, że od momentu poronienia do dnia dzisiejszego nie miałam żadnego krwawienia nawet po zabiegu wyłyżeczkowania. Czy w tej sytuacji współżycie bez zabezpieczenia jest bezpieczne? Wcześniej stosowałam wkładkę domaciczną jaydess.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...