Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Endokrynologia

Znaleziono 1625 wyników

  1. Dzień dobry. Mam pytanie , zrobiłem badania ze względu na trwające od długiego czasu zmęczenie, senność , niska wage, bóle kostne .Czy przy takich wynikach powinienem zrobić jakieś dodatkowe badania . wyniki tsh-1,187 (0.35-4.94) ft3 -3,71 (1.88-3.18) H dt4- 1,07 (0.7-1.48) Z morfologii jedynie obniżone Bazofile.
  2. Witam czy mogłbym prosić o pomoc w objaśnieniu wyników badań hormonalnych bardzo sie martwie od momentu ich otrzymania. Wyniki badań : *Testosteron ( O41 )- 56.98 ng/dl ( norma lab 13.84-53.35 *Androstendion - 4.22 ng/ml ( norma lab k. przed menopauza 0.40-3.40 K.po menopauzie 0.1-2.10 ) * Tsh trzeciej generacji (L69) - 1.979 цIU/mL (norma lab 0.35 - 4.94) *FSH (L65) -3.09 mIU/ml norma faz folekularna - 3.03- 8.08 Środek cyklu - 2.55-16.69 Faz . Lutealna - 1.38-5.47 Po menopauzie - 26.72-133.41 *LH (L67) - 2.78 mlU/ml -(norma faz.folekularna - 1.80- 11.78 Szczyt Srodek cyklu - 7.59- 89.08 Faz.lutealna - 0.56-14.00 K . po menopauzie bez terapi hormonalnej zastepczej 5.16- 61.99 ) * DHEA-S ( K27) - 424.9 цg/dl ( norma lab 134.2-407,4 wizyta u gina dopieor 9 czerwca . Badnia zostaly wykonane 16 dnia cyklu . Cykl srednio co 30 dni . Zostaly zlecone poniewaz miałam dwu dniowa miesiaczke ktora mnie zaniepokoila ktora odbiegala od standardowej ktora zawsze trwala 5-7 dni poszlam wtedy do ginekologa który zalecil badania .Czy jest sie czym martwić?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam podejrzenie, że jestem w ciąży, strasznie się boję. Mam niedoczynnosc tarczycy i od kilku tygodni nie mam miesiączki, ostatni raz miałam 27 kwietnia. Przez pół roku brania letrox 25 miałam regularne miesiączki a teraz nic. Zrobiłam 4 testy w różnych odleglosciach i wszystkie wyszły negatywnie. Podczas seksu narzeczony zabezpieczenia sie.
  4. Czy moje wyniki badań na tarczyce są w porządku ? Mam 24 lata Tsh 1,04 Ft3 3,60 Ft4 1,38
  5. Witam, Proszę o zinterpretowanie moich wyników: TSH 3,880 (norma 0,270 - 4,200) Ft3 3,58 (norma 2,0 - 4,4) fT4 1,37 (norma 0,93 - 1,71). Pozostałe wyniki morfologii w normie, cholesterol, glukoza na czczo też.
  6. Dzień dobry, mam 33 lata, od kilku lat stosuję Qlaira. Chciałabym opóźnić okres - czy jest to możliwe bez łączenia opakowań? Potrzebuję przesunąć go o ok 8-9 dni, a posiadam pigułki ze starego opakowania, które zostały mi gdy niedawno musiałam rozpocząć nagle nowe opakowanie. Czy mogę przyjąć 8 dodatkowych żółtych pigułek? Czy konieczne jest jednak złączenie całych opakowań? A jeśli tak to czy pomijam po prostu 4 ostatnie tabletki z opakowania? Nie sa to typowe pigułki 21/27 dni tylko maja rozna ilosc hormonow. Nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi.
  7. Witam czy mam wysoki cholesterol cholesterol całkowity 195 . LDL 135 RESZTA W normie lipidogramu tylko chodzi mi o całkowity i LDL jaka jest norma? mam niedoczynność tarczycy utajnioną .pozdrawiam
  8. Czy mogę prosić o interpretacje.TSH 1,69 uIU/ML norma(0,270-4,200),FT3 2,78 pg/ml norma(2,00-4,40),FT4 0,96 ng/dl norma(0,93-1,70),anty-TPO 47,11 IU/ml norma(0,93-5,61) anty-TG <3 IU/ml norma(0,00-4,11).Z góry bardzo dziękuję.
  9. Moje Wyniki. TSh 1,764 Norma to 9,35-4 FT3 4,94 norma to 2,43-6,01 FT4- 12,26 norma to 9,01-19,05 Przeciwciała AntyTPO 3,32 norma to 0-5,62 Przeciwciała anty-TG 4,83 norma to 0-4,11 Czy wyniki są w porządku?
  10. Mam 35 lat. Wykonałam badania: TSH - 1,165, FT3 - 2,97, FT4 - 0,89. Czy TSH nie jest za niskie?
  11. Jak mam dawkować leki przy wynikach tarczycy: TSH < 0,005 mlU/ml zakres 0,27-4,2 , FT4 2,29 ng/dl zakres 0,8-1,7 FT3 6,16 pg/ml zakres 2,6-5,1 Mam 60 lat, moja waga to 57 kg, wzrost 160 cm. Obecnie brałam tyrozol 1x20.
  12. Witam, Wynik TSH - 0,753, ft3 - 5,09, ft4 - 15,74. Kobieta 27 lat, czy wszystko jest w normie?
  13. Dzień dobry. Hormon wzrostu zakres najmniej 0,03 ng/ml ja mam 0,03 ng/ml, igf-1 zakres najwięcej 250 ng/ml ja mam 242 ng/ml, igf BP3 zakres najwięcej 5955 ng/ml ja mam 5570 ng/ml czy to coś oznacza np. somatotropinowa niedoczynność przysadki? czy jestem chory?
  14. Podwyższone tsh u 12 letniego syna. Wynosi 4,300. Czy to powód do niepokoju?
  15. czy znajdzie sie jakis dobry lekarz z Lublina ktory pomoze mi zwlaczyc nadmierne owlosienie u kobiety wieku 28lat to juz najwiekszy problem robilam badania i nic nie wykazywaly tylko lekarze stwierdzili ze mam zaburzenia hormonalne to jak to wyleczyc :(
  16. Witam mam stwierdzone PCOS, robiłam badania dla siebie żeby znaleźć przyczynę wypadania włosów. Zrobiłam badanie androstendionu wyszło 5,33 ng/ml, kortyzolu, który wyszedł bardzo duży 43,56 ug/dl zastanawia mnie to dlaczego, ponad 2 miesiące temu odstawiłam tabletki PABI-DEXAMETHASOn czy to może być przez to ? Zaznaczam ze tabletki brałam krótko prawie miesiąc a badania robiłam 2 miesiące po odstawieniu ich. Jestem szczupła osoba mam 19 lat, biorę teraz tabletki antykoncepcyjne Belara i włosy lecą jak szalone
  17. Witam proszę o interpretacje wyników badań hormonów tarczycy TSH 1,390 norma od 0,27 do 4,2 FT3 4,73 norma od3,1 do 6,8, FT4 14,930 norma od 12 do 22. Kobieta lat 35.
  18. Witam mam 34lata zrobilam badania na wit d wynik to 13,8, jaką dawka uzupełnić niedobór
  19. Mam pytanie jestem w ciąży i robiłam badania morfologi i wyszedł mi poziom leukocytow 13. 58 to jest więcej niż norma czy przyczyną tego moze być że choruje na tarczycę? Bardzo proszę o pomoc
  20. Witam, czy wynik TSH 0.636 uIU/ml jest prawidłowy?
  21. Dzień dobry, mam 36 lat, jestem mężczyzną. Od kilku lat borykam się z dość wstydliwym problemem: absolutny brak libido, bardzo rzadko występująca poranna erekcja, ciągłe zmęczenie, w końcu depresja, kiepski sen. Poniżej moje wyniki, głównie hormonów: Estradiol 10,80 pg/ml • norma: 11,3 - 43,2 Progesteron 0,20 ng/ml • norma: Zdrowi mężczyźni: <0,05 - 0,149 ng/ml Leptyna: 8,21 ng/ml • norma: 2 - 5,6 Prolaktyna 6,03 ng/ml • norma: 4,04 - 15,2 Testosteron wolny: 12,59 pg/ml • norma: 9,1 - 32,2 Testosteron: 378,00 ng/dl • norma: 249 - 836 LH: 4,73 mIU/ml • norma: 1,7 - 8,6 SHBG: 33,47 nmol/l • norma: 18,3 - 54,1 TSH: 0,721 µIU/ml • norma: 0,27 - 4,2 FT3: 3,53 pg/ml • norma: 2,04 - 4,4 FT4: 1,45 ng/dl • norma: 0,93 - 1,71 Próbujemy z moim lekarzem seksuologiem/psychiatrą wyciągnąć mnie z depresji i podbić poziom testosteronu przez regulację snu. Niestety przynosi to małe efekty, co jeszcze powinienem sprawdzić? W jakim kierunku? Czego szukać? Planuje się udać do lekarza androloga, ale chciałbym już pójść z pełnym pakietem badań.
  22. Dzień dobry. Mam 23 lata, choruję na Hashimoto. Poziomy hormonów tarczycowych w normie. Estradiol w fazie folikularnej 40 pg/ml. Endometrium grubości 5,1mm. Czy to jest prawidłowe?
  23. Witam. Mam 51 lat. Leczę się na niedoczynność tarczycy. Będę wdzięczna za pomoc w interpretacji wyników badań. Do lekarza idę dopiero za tydzień. TSH- 0,484 (norma 0,350-4,940) ulU/ml FT4- 1,33 (norma 0,70-1,48) ng/dl FSH-108,68 mIU/ml Estradiol- poniżej 10 pg/ml Prolaktyna- 26,35 (norma 5,19-26,53) ng/ml anty-TPO- 45,00 (norma 0,00-34,00) JU/ml anty-TG- 51,80 (norma 0,00-115,00) JU/ml ACTH- 99,60 (norma 7,20-63,3) pg/ml Kortyzol- 25,20 (norma 4,82-19,5) ug/dl
  24. Mam 22 lata. Od 5 lat przyjmuję antykoncepcję hormonalną. Zaczęłam je przyjmować, ponieważ miałam problem z trądzikiem na twarzy, dekolcie i plecach. Po przyjęciu tabletek w zasadzie z dnia na dzień skóra się pięknie oczyściła i przyjmowałam je przez następnych 5 lat. W tej chwili mam już 22 lata i czuję, że przestały działać tak jak powinny. Trądzik wrócił, przybrałam na wadze, mam wahania nastrojów i brak libido. Chciałabym zmienić tabletki i dobrać je pod obecne poziomy hormonów. Jakie konkretnie badania krwi wykonać żeby z wynikami udać się po dobranie odpowiednich tabletek? Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...