Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Endokrynologia

Znaleziono 154 wyników

  1. Witam. Z mężem staramy się o ciążę ale, będąc u dermatologa z wypadaniem włosów i łupieżem tłustym przypisal mi skierowanie na Tsh i przeciwciała ATG i ATPO które wynoszą: Tsh 1,910 mlU/L norma 0,550-4,780, ATG- 211,7 U/ml a norma 0-60, ATPO- 75,1 U/ml a norma 0-60. Czy te podwyższone przeciwciała są przeciwskazaniem do starania się o ciążę, i czy może być problem przez to w zajściu w ciążę?
  2. Witam. Czy tsh wynoszące 2,5 (było 4,5 przed eutyroksem) to nadal wynik który może blokować płodność?
  3. zrobiłam badanie anty-TPO i wyszedł wynik 810,00 IU/ml, czy jest prawidłowy? Kobieta lat 37
  4. TSH, TF3, TF4 w normie antyTPO 250 anty TG 102 czuję się fatalnie ale zendokrynolog niecdaje mi leków twierdzi że nawet nie są wskazane ?
  5. Wynik progesteronu w 16 dniu cyklu to 0,56 ng/ml. Czy to oznacza, że była owulacja czy też był to cykl bezowulacyjny?
  6. Witam byłam dzisiaj na wizycie u lekarza który był bardzo zdziwiony poziomem mojego TSH ponieważ przyjmuje dawkę leku 125mg a pomimo tego moj wynik z 0,5 poniósł się do 17,5 Nie wiem co o tym myśleć Prosiłabym o pomoc i wyjaśnienie
  7. Kobieta w wieku 20lat Tsh 3,646 ft4 10,98 ft3 4,73 Oprócz tego stan przedcukrzycowy i hiperprolaktynemia(prl36) towarzyszące objawy ciagle zmeczenie senność wypadanie wlosow, Niskie ciśnienie reszta wyników w normie(morfologia, mocz, żelazo) Czy to mogą być początki niedoczynnosci tarczycy? lekarz rodzinny właśnie to podejrzewa i zalecił wizytę u endokrynologa, ale czy przy wynikach w normie możliwa jest choroba?
  8. Witam mam niedoczynność tarczycy (tsh 4.367 przy normie 0.380-4 oraz FT4 13.01 przy normie 8.40-19.10) i wysoki poziom prolaktyny (59.8 przy normie 5.18-26.53).. Dziwi mnie to że im wyższa dawke letroxu bromergonu dostaje tym wyniki mam gorsze. Tarczyce zaczynałam zbijać od 7 więc jest troszkę lepiej ale miałam już lepszy wynik niż 4.36 a staramy się z mężem o dziecko.. Ale prolaktyna gdy zaczynałam leczyć wynosiła 40 a teraz prawie 60.. Biorę 125 lektoxu oraz 1.5 tabletki bromergonu.. Pomocy..
  9. Witam! Mam 33 lata. Czy mam dobry wynik tarczycy ? TSH 2,543 (0,350-4,940) FT3 2,57 (1,71-3,71) I FT4 0,89 (0,70-1,48).
  10. Witam ! Co oznaczają te wyniki ? Robione w 3 dniu miesiączki . Lh -9,6 . Testosteron 2,37 , Dhea-s 717,3 , Shbg 40,3 , Androstendion 3,92 , glukoza 5,53 , insulina 17,47 , fsh 7.11 . Czy to są wyniki pcos ?
  11. Witam. Mam 20 lat, właśnie odebrałam wyniki FSH (ICD-9: L65). Mój wynik to 9,91 mlU/ml w fazie folikularnej. Norma w fazie folikularnej to 3,03-8,08 mlU/ml. Czy zatem wszystko jest u mnie w normie?
  12. Witam, mam 20 lat. Odebrałam wyniki badania testosteronu, które wykazały 32,21 ng/dl. Zakres referencyjny: 13,84-53 35. Czy wszystko jest w normie?
  13. Witam. Mam 26 lat, ostatnio przytyłam 10kg, mam złe samopoczucie, brak chęci do życia, ciągłe zmęczenie. Myślałam, że to depresja. Pół roku temu pierwszy raz po długim czasie zrobiłam badanie TSH (kiedyś było w normie) teraz pierwsze badanie to prawie 6, na drugi dzień lekarz POZ kazał powtórzyć i TSH wyszło niecałe 4, i FT4 1,14. Lekarz stwierdził, że wszystko w normie. Teraz po pół roku znów zrobiłam badanie i wyniki to TSH - 5,18, FT3 - 3,39 pg/ml, FT4 - 1,13 ng/dl i anty-TPO - 15,4 lU/ml. Co mogą oznaczać te wyniki? Powinnam iść do endokrynologa?
  14. Gdzie w poznaniu można zrobić biopsje guzków tarczycy na nfz
  15. Badania na poziom hormonów robi się na czczo?
  16. Dzień Dobry, Proszę o analizę wyników krzywej cukrowej i insulinowej. Glukoza [mg/dl]: na czczo 91,1, po 60 min 106,6 po 120 min 73,6 Insulina: na czczo 9,7, po 60 min 106, po 120 min 25,50 Badanie wykonałam ze względu na pojawiającą się senność po posiłkach oraz ogólny brak sił i energii. Mam 33 lata i żadnych chorób towarzyszących. Hormony tarczycy w porządku.
  17. Witam proszę o interpretacja wyników badań tarczycy: TSH 4.79 zakres referencyjny: 0.25-5.0, ft3 5.08 zakres referencyjny 4.0-8.3, ft4 14.05 zakres referencyjny 8.4-19.1, poziom ob 28 zakres referencyjny 0-15.
  18. Co może oznaczać wzrost TSH z 1,28 do 2,57 IU/ml w ciągu 1, 5 roku?
  19. Witam 07.02.2020 otrzymałam zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka owulacyjnego. W dniu 15.02.2020 ( 23 dzien cyklu) wykonałam badania pod względem hormonalnym. Z badań wynika, ze mam podwyższony poziom LH. Wynik ponad 32 (wartość preferencyjna w fazie lutealnej: 1.0-11.4). Badanie lh wykonałam w 9 dniu po podaniu zastrzyku. Proszę o informacje czy podwyższony poziom lh związany jest z zastrzykiem?
  20. Witam, robiłam progesteron w 19cyklu i wyszedł 21ng/ml czy owulacja mogła być wcześniej niż w 14 cyklu? Co może świadczyć wysoki progesteron
  21. Witam serdecznie. Od roku walczę z tarczycą. Wykonałam zalecone badania i odebrałam takie wyniki: (FT3) (055)-5,31 pmol/l, (FT4))(069)-12,31pmol/l, (TSH) trzeciej generacji (L69) - 2,089ulu/ml, P/C (ATG) (018)- 161,56 IU/mL, (ATPO) (O09) 288,76IU/ml. Wizytę u endokrynologa mam za 2 tygodnie. Proszę o analizę wyników. Serdecznie pozdrawiam.
  22. Czy wynik 4,19ng/mL (norma 0,3-3,3) Androstendionu powinien niepokoić? Czy wymaga dalszych badań? Badanie wykonane w 11 dniu cyklu, mam 25 lat, nie choruje przewlekle. Proszę o interpretacje wyniku.
  23. Witam, ostatnio miałam robione badania hormonalne. Z których wyszło: androstendion- 3.44 , 17-hydroksyprogesteron- 2,36 , DHEAS- 10,191 , testosteron-0,400 , sód-141 , TSH-1,489 , kortyzol rano.8.00- 540 , kortyzol wieczorem 20.00- 36 , fibrynogen- 383 , i insulinoodporność wyszła. Jak można interpretować te wyniki badań?
  24. Dzień dobry, gdzie na Śląsku wykonam terapię anty Vegf na NFZ
  25. Witam Mam 35 lat, biorę euthyrox 100 na niedoczynnosc A to moje wyniki: Tsh-3,990 Ft3-3,27 Ft4-1,49 Czuje się od kilku dni jak wrak człowieka masakra. Ciągle senna, chwieje się na nogach, nie wychodzę do sklepu bo mam lęki strasznie osłabiona jestem, nie jestem w stanie normalnie funkcjonować. Czy powinnam brać większą dawkę euthyrox? Błagam, pomocy
×
×
  • Dodaj nową pozycję...