Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Endokrynologia

Znaleziono 1136 wyników

  1. Dzień dobry, zrobiłem badania na tsh, ft3, ft4. Niestety wizytę do lekarza specjalisty mam w bardzo odległym terminie i chciałem zapytać się czy mam się czym martwić i czy wyniki są w normie: tsh 0.69 ulU/ml norma 0,35-4,94 ulU/ml ft3 3,23 pg/ml norma 1,58-3,91 pg/ml ft4 1,08 ng/dl norma 0,70-1,48 ng/dl
  2. wyniki badań TSH 2,506 (0,28-4,7) ft4 1,14(0,80-1,60) ft3 3.03(2,02-5). Dodam ze objawy niedoczynnosci mam chyba wszystkie .
  3. Witam czy wynik tsh 0.349 jest w normie? Kobieta lat 42
  4. Czy wartość testosteronu wolnego 9,14 pg/mL przy zakresie referencyjnym 1-28,28 jest prawidłowa dla 26 letniego mężczyzny?
  5. Mam stwierdzone przeciwciała ana 1:320 typ ziarnisty, byłam u reumatologa i zrobił komplet badań, wykluczone mam zapalenie od stawów, ob 15, crp w normie, jednak stwierdził ze zapalenie mam w organizmie. Mam niskie zelazo 35 przy normie 50-160. Hemoglobina w normie. Gdzie szukać przyczyny tego zapalenia, jakie badania jeszcze wykonać, czy moze to byc jakas infekcja. Gdzie sie zł osić, dodam ze tarczyca jest w normie, mam przeciwciała anty tg podwyzszone 86, anty tpo w normie, obraz usg dobry. Dokuczaja mi bóle nóg łydek takie rwanie od czasu do czasu.
  6. Witam mam 18 lat, występują u mnie zaburzenia układu współczulnego objawiające się nadmierną nadpotliwością pupy, okolic krocza, pach oraz z uczuciem kłucia na całym ciele szczególnie na głowie i uczuciem gorąca. Te wszystkie dolegliwości pojawiają się w sytuacjach stresowych, wymianie zdań czy podczas treningu i sama potliwość prawie zawsze niezależnie co bym robił, najprawdopodobniej wszystko się zaczęło od kilkurazowego zapalenia marihuany. jak mam sobie z tym radzić i to wyleczyć?
  7. Bardzo proszę o interpretację wyników. Mcv 100.5, mch 35.7, tsh 3,156 ft3 4,95. Ft4 16,34. Anty tg 35,3. Anty tpo 49,4
  8. Witam, zmagam się z trądzikiem od ok 3 lat. Moje wyniki badań hormonalnych są w porządku oprócz : Neutrocyty (NEU%) 44,2 % (norma 45,0-70,0). limfocyty (LYMPH %) 45,7% (norma 20,0-45,0). Czy przez te wyniki badań mogę mieć skłonność z trądzikiem czy to nie wiąże się z tymi badaniami? Udać się z wynikami do endokrynologa czy dermatologa?
  9. Jaka może być przyczyna odwyzszonego kortyzolu? Nie czuję się najlepiej Kortyzol rano 13,60 ug/dl, o 18tej 11,50ug/dl Acth 24,00pg/ml W usg nadnercza bez guzów, w normie. Rezonans głowy(skierowanie od neurologa) wykazał torbiel szyszynki i drobne zmiany naczyniopochodne około 2mmw płacie czołowym. Stwierdzona też insulinooporność
  10. Witam, od 3 lat przyjmuje tialorid 50 5mg ponieważ zatrzymuje mi się woda. Na niedoczynność tarczycy euthyrox n 75 od wielu lat. W sierpniu tsh 1,64. Chciałabym zamienić tialorid 50 na lek mniej inwazyjny spironol 50. Czy to dobra decyzja?
  11. Witam. Czy wartość TSH 4.3 dla meżczyzny w wieku 30 to powód do obaw ?
  12. Czy TSH wynik 1.63 dla 42 letniej kobiety jest w normie
  13. Co oznacza wynik badania na celiakię w klasie igg, antygen intrinsic factor 0,30, antygen gliadin igg 0,34, antygen ttg igg 0,19. Badanie to robiłam poniewaz od kilku lat zle sie czuje, wystepuja u mnie bole nog nieznanego pochodzenia, osłabienie i ciągłe zmęczenie. Choroby reumatyczne zostały wykluczone, tarczyca też, coc mam przeciwciała anty-tg 86. Jeden raz poroniłam, planuje kolejną ciąże co dalej mam wykonać?
  14. Dzień dobry, z odebranych wyników badńań krwi wynika, że poziom TSH jest podwyższony (mam 6,0567) przy normie do 4,9400. W 2019 miałam robione takie same badania i TSh było w normie (miałam 1,6596). Chciałabym zapytać, czy teraz podwyższony wynik TSH może być związany z przebytym zakażeniem covid? Dziękuję za odpowiedź.
  15. Witam, otrzymałam następujące wyniki badań tsh-3,760;ft3-5,18;ft4-16,00;FSH-1,65;LH-10,00;estradiol-212,0;progesteron-13,50;prolaktyna-58,5;DHEA-SO4-282,0;androstendion-2,51;anty-TPO <9,00;anty-TG-29,20. Od 2 lat intensywne wypadanie włosów, osłabienie. Badania wykonane w 29 dniu cyklu. O czym moze świadczyć podwyższona prolaktyna oraz taka rozbieżność w FSH i LH? Dodatkowo podwyzszone TSH? Mam 24 lata, 3 lata temu zaprzestałam przyjmować antykoncepcję hormonalną (przyjmowałam ją 5 lat). Regularnie badałam się u ginekologa-wszystko w normie.
  16. Witam jestem prawie rok po całkowitym wycięciu tarczycy. Teraz przyjmuje letrox od poniedziałku do piątku 100 a od soboty do niedzieli 125. Mam 35 lat. Obecne wyniki. Tsh 5,550 a Ft4 11,5. Jak dalej powinno wyglądać ustawienie leczenia?
  17. Dzień dobry. Robiłam badania tarczycy i wyniki są następujące: TSH 1.44 (norma 0.35-4.94), FT3 2.75 (norma 1.71-3.71), FT4 1.13 (norma 0.7-1.48), anty TPO (norma 0-5.61). Czy wyniki są niepokojące?
  18. Aktualnie jestem w 28 tygodniu ciąży. Choruję na niedoczynność tarczycy. W ciągu ostatnich dwóch tygodni męczą mnie straszne zaparcia, które nie mają związku z moją dietą - odżywiam się prawidłowo. Czy wartości TSH 1,429 i FT4 9,73 pmol/l moją mieć z tym jakiś związek?
  19. Czy jest możliwe że po pracy w nocy robiąc wyniki następnego dnia może skoczyć tsh aż do 10.510? Przyjmuje naprzemiennie 112 z 125 eutyrox Czuje się dobrze
  20. Co oznacza wynik badania: ATG- 10,66 Ft3- 2,58 Ft4-1,27 TSH3-3,5103 TPO-1,96 USG tarczycy wykazało niejednorodną budowę
  21. Jestem w 35 tyg. ciąży. Na początku ciąży stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy, pobieram euthyrox 75. Tsh spadlo do 1,0927 ulU/ml przy zakresie referencyjnym 0,3500-4,9400, jednak ft4 wynosi 0,67 ng/dl przy zakresie referencyjnym 0,70-1,48. Czy do końca ciąży takie wartości bedą bezpieczne dla mnie i dziecka?
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Mam pytanie. Dziś uprawiałem seks z moją dziewczyną. Ona jest w trakcie okresu, a dokładniej 4 dzień. Cykle ma regularne 28 /- 2 dni. Najdłuższy trwał 30 dni, najkrótszy 26. Okres zaczął się 9 stycznia czyli planowo, w 30 dniu cyklu. Na 98% nie doszedłem. Sprawdzaliśmy co kilka- kilkanaście sekund i nic nie było. Raz prawie doszedłem ale prezerwatywa nadal była cała. Myślę że mógł się wydzielić preejakulat. Wyciągnąłem w momencie kiedy prezerwatywa pękła. Doszedłem chwilę później już na zewnątrz. Dziewczyna ostatnio miała wykrytą nadczynność tarczycy i problemy wątrobowe. Czy jest potrzeba zażycia tabletki dzień po? Bardzo się boimy. Dziewczyna nie chce jej brać ze wzgledu na to że mogą wystąpić skutki uboczne, zwłaszcza przy uszkodzonej wątrobie. Za tydzień będzie miała robione wyniki wątrobowe i boimy się czy nie wyjdzie w nich że brała tabletkę zwłaszcza że przeczytała ona ze taka tabletka zostaje w organizmie przez 3 miesiące. Czy jest sens ją brać? Wspomnę jeszcze raz że dziewczyna jest w 4 dniu okresu, dni płodne planowo wypadają na 19 stycznia, a owulacja na 26 stycznia. Proszę o pomoc
  23. Witam Chciałabym sie dowiedzieć co to oznacza czy jest wszystko ok jestem kobietą w wieku 40 lat i tsh 0,843 co to oznacza mam nadzieje że jest wszystko ok,proszę o jakoś odpowiedz z góry dziękuje bardzo.
  24. Czy wynik TSH 4,73 jest niepokojący,i czy już wymaga leczenia farmakolicznego?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...