Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Choroby tarczycy

Znaleziono 27 wyników

  1. Witam, czy poziom TSH 3,237 uiU/ml u 23 letniego mężczyzny jest prawidlowy, czy zbyt duży? Dodam, że w przeciągu ostatniego roku waga wzrosła, a w najbliższej rodzinie mam kilka osób z chorobami tarczycy.
  2. Co oznaczają moje wyniki z krwi? Czy jest się czego obawiać oraz czy oznaczają one chorobę tarczycy? Mam 26 lat i nieregularne miesiączki. 1. TSH - 1.720 (min. 0.27 - 4.2 max) 2. Prolaktyna - 9.0 (min.4.79- 23.3 max.) 3. FSH - < 0.30 4. LH - < 0.30 5. Estradiol - < 5.0 6. Progesteron - < 0.05 7. Ft4 - 11.33 (min.12 - 22max.) 8. Ft3 - 3.51 (min.3.1- 6.8 max) Do endokrynologa idę za 3 dni. Proszę o pomoc w odczytaniu wynikow. Pozdrawiam
  3. Bardzo prosze o porade, choruje na niedoczynność tarczycy, moje początkowe tsh podczas zdiagnozowanie choroby wynosilo 2,786, po braniu euthyroxu 50 spadlo po okolo 3 miesiacach na 1,4 a teraz zrobilam badanie i znowu jest strasznie wysokie bo az 3,6, bardzo prosze o porade? Czy to wynik stresu, ktorego mam teraz bardzo duzo? Dodam ze wypadaja mi strasznie wlosy i jestem rozdrazniona i zmeczona
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Przychodzę z problemem spóźniającego się okresu. Ostatni okres miałam 8 grudnia I trwał 6 dni (14 listopad). Kilka razy po okresie uprawialiśmy petting. Mianowicie siedziałam na chłopaku I ocieraliśmy się o siebie imitując ruchy jak w seksie. Chłopak miał na sobie majtki spodnie jeansowe podkoszulek za spodniami I bluzę. Ja miałam na sobie sobie spodenki, majtki. Przy pierwszym razie miałam założoną wkładkę higieniczną. Doszło do wytrysku. Chłopak nie dotykał mnie nigdzie. Odrazu po tym poszłam umyć ręce i się przebrałam. Po jakiś 2 godzinach sytuacja się powtórzyła. Tym razem miałam podpaskę. Tym razem chłopak nie doszedł tylko ja. Po tym zdarzeniu również nigdzie się nie dotykaliśmy. Przy kolejnych takich zdarzeniach zawsze miałam podpaskę. Minął miesiąc i dalej nie dostałam okresu. Spóźnia mi się około 5 dni. Mam nieregularne miesiączki (moje cykle trwają około 28-30 dni). Ostatni trwał 25 dni. Mam również problemy z tarczycą, mianowicie niedoczynność oraz chorobę Hashimoto. Biorę leki Euthryox 25. Czuję jakbym miała pełny brzuch i jest lekko twardy oraz boli mnie lewy jajnik od tygodnia. Od dwóch dni miałam lekkie mdłości. obserwując śluz z pochwy nie zauważyłam nic niepokojącego. Był lekko Białawy i miał lekko lepką konsystencję. Miałam również w tym miesiącu dużo stresu. Zżerają mnie myśli, że jestem w ciąży. Czy mogło dojść do zapłodnienia
  5. Co oznacza wynik badania na celiakię w klasie igg, antygen intrinsic factor 0,30, antygen gliadin igg 0,34, antygen ttg igg 0,19. Badanie to robiłam poniewaz od kilku lat zle sie czuje, wystepuja u mnie bole nog nieznanego pochodzenia, osłabienie i ciągłe zmęczenie. Choroby reumatyczne zostały wykluczone, tarczyca też, coc mam przeciwciała anty-tg 86. Jeden raz poroniłam, planuje kolejną ciąże co dalej mam wykonać?
  6. Witam, moim najwiekszym problemem jest ciągle zmęczenie i senność. Jestem w stanie zasnąć w autobusie, szkole, podczas nauki i innych sytuacji nie kontrolując tego. Rano nie jestem w stanie sie obudzić - nie słyszę budzika lub wyłączam go i w tym samym momencie zasypiam. Do tej pory myślałam ze to niedoczynność tarczycy bo pojawiają się u mnie również objawy takie jak wypadanie rzęs, brwi, włosów, duża męczliwość, sucha skóra czy problemy z koncentracja a dodatkowo w rodzinie mam osoby z cierpiące na choroby tarczycy. Ostanio jednak zrobiłam badania i wyszły mi w normie - zarówno morfologia jak i wszytkie dotyczące tarczycy. Nie mam pomysłu co może mi dolegać. Aktualnie mam 18 lat i nigdy nie przechodziłam żadnych poważnych chorób. Zwiększona senność zaczęła się u mnie jakieś 5/6 lat temu, ale nigdy nie była jeszcze tak nasilona. Jakieś pomysły na jakie badania mogłabym się skierować lub co mogłoby mi jakoś pomóc? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
  7. Byłam w szpitalu na oddziale reumatologii. Końcowe wyniki na dzień dzisiejszy wyszły ujemne (są przeciwciała ale w wartościach niskich) - nie stwierdzono obecnie chorób reumatycznych. Mam obecnie anemię z niedoboru Fe, morfologia i hemoglobina w normie, Ob -15 (norma do 12), CRP poniżej 1. Mam również przeciwciała tarczycowe anty-TG i anty TPO podwyższone, ale TSH i hormony mam w normie. Nie rozumiem tego wszystkiego, co mam dalej zrobić, czy to że mam na razie przeciwdziała (dot. tocznia) ale są niskie i są ujemne, oznacza że kiedyś mogą być wysokie - dodatnie i na pewno za jakiś czas choroba się rozwinie. Co zrobić z niskim poziomem Fe, czy to może być tylko od samej choroby tarczycy? Czy to, że mam przeciwciała ANA i problemy z anemią wpłynie na ciążę?
  8. Witam kobieta lat 39 niedoczynność tarczycy stwierdzona 15 lat temu choroba chashimoto..... Eutyrox N wdawce 175 jeden dzień 200 drugi dzień i tak na przemian.... Od dłuższego czasu źle się czułam.... Zrobiłam dziś wynik który wyszedł..... 0.073 przy wertosci ref. 0.270-4.200 ulU/ml.... Pomocy
  9. Dzień dobry mam 38 lat i od trzech lat problemy z tarczyca podejrzenie choroby Hasimoto i guzki na tarczycy. Byłam pod obserwacja endokrynologa miałam biopsje guzików było wszystko Oki. Ostatnio zrobiłam badania tsh - 2070 ft4-1.31. Czy wyniki są dobre czy coś jest nie tak. Nie biorę żadnych leków od tarczycy.
  10. Dzień dobry, miałam wykonywaną morfologie krwi pod kątem zdiagnozowani choroby tarczycy. Czy mogą Państwo ocenić moje wyniki? Mam 20 lat i jestem kobietą. TSH- 3,7523 uIU/ml FT3- 3,67 pg/ml FT4- 0,83 ng/dl
  11. Czy możliwe jest SNT przy TSH 1,100 I FT4 1,32 (norma do 1,7)? Mam większość popularnych objawów niedoczynności tarczycy. Anty TPO poniżej 3, choroby tarczycy w rodzinie. Kobieta 34 lata
  12. Witam, mam 20 lat i właśnie odebrałam wyniki hormonów tarczycy. Mam podwyższony poziom TSH 5,23 mlU/l (norma to 0,27-4,20) I prolaktyna 673,2 mlU/l (norma to 127-637). Natomiast FT3 5,42 pmol/l (norma to 3,1-6,1) i FT4 19,25pmol/l (norma to 12-22) są w normie. Czy takie wyniki mogą być przyczyną choroby tarczycy lub czegoś innego?
  13. Witam Czy wynik TSH w surowicy 0,589 jest dobry przy występującej od 20 lat niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto ?
  14. Dzień dobry. Proszę o wypowiedz specjalisty.Mam 19lat. Od kilku miesięcy pojawiły się u mnie nieregularne miesiączki. Towarzyszy temu ból podbrzusza, piersi oraz podczas stosunku. Ostatni cykl trwał 51 dni. Wykonałam 3 testy ciążowe i dały one wynik negatywny. Co jakiś czas pojawia mi się (kulka) guzek pod prawą pachą. Jest twardy i nieruchomy, lecz po jakimś czasie znika i znów się pojawia. Dodam, że moja babcia miała nowotwór piersi oraz chorobę tarczycy. Ciocia(babci siostra) miała nowotwór jajników. Co może mi dolegać??
  15. Dzień dobry, mam pytanie odnośnie wyników tsh. Mam 22 lata. Mój wynik TSH to 3.13 natomiast norma jest między 0.27-4.2 natomiast ft3 to 2.9 a norma to 2.0-4.3 i ft4 to 1.2 a norma 0.93-1.7. Czytałam, że u tak młodych zdrowych osób wynik TSH nie powinnien przekraczać 2.0 i może to świadczyć o utajnionej chorobie tarczycy. Proszę o diagnozę i czy jest się czym martwić?
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Od dłuższego czasu drażni mnie pewna kwestia i nie wiem czy czasem nie jestem w ciąży. Stosunki płciowe bez zabezpieczenia odbyły się w 8, 11, 12, 28 i 36 dniu cyklu (mój cykl jeszcze nigdy nie trwał tak długo, a poprzedni trwał zaledwie 22 dni, z czego normą u mnie to 28 i są to cykle regularne). 37 dnia pojawiło się krwawienie - krew była jasno czerwona, typowa dla okresu, były w niej również fragmenty złuszczonej wyściółki ścian macicy. Krwawienie jednak trwało zaledwie 2-3 dni i było bardzo skąpe - nie pokryło by swoją objętością tampona. Minęły 2 dni i krwawienie nie wróciło. Wczoraj zrobiłam samobadanie szyjki macicy - była nisko ułożona, ale wydobywał się z niej śluz charakterystyczny dla okresu płodnego - konsystencji kurzego jajka. Miewam bóle podbrzusza, mam zaparcia i nieco przytyłam, mimo zdrowych nawyków żywieniowych i regularnego ruchu (ćwiczę 3-4 razy tygodniowo), prócz tego czuję ogólne zmęczenie. Dodam jeszcze, że zrobiłam 2 testy ciążowe: jeden 29 a drugi 34 dnia cyklu i oba miały wynik negatywny. 2 miesiące temu przyjęłam tabletkę „po” czy możliwe, aby to ona była przyczyną rozregulowania cyklu? Ostatnio miałam też bardzo stresujący okres w pracy, a i od dziecka podejrzewa się u mnie chorobę tarczycy (choć wyniki zawsze mam w granicach normy). Pół roku temu odstawiłam też tabletki antykoncepcyjne.
  17. Dzień Dobry, Proszę o analizę wyników krzywej cukrowej i insulinowej. Glukoza [mg/dl]: na czczo 91,1, po 60 min 106,6 po 120 min 73,6 Insulina: na czczo 9,7, po 60 min 106, po 120 min 25,50 Badanie wykonałam ze względu na pojawiającą się senność po posiłkach oraz ogólny brak sił i energii. Mam 33 lata i żadnych chorób towarzyszących. Hormony tarczycy w porządku.
  18. Czy takie wyniki hormonów tarczycy mogą świadczyć o chorobie?: TSH: 2,130 (norma 0,270-4,200) FT3: 4,22 (norma 2,00-4,40) FT4: 1,85 (norma 0,93-1,70) Robiłam wyniki ze względu na kołatania serca
  19. W zeszłym roku podczas badania USG stwierdzono u mnie PCOS. Wyniki hormonów mam w 3 dniu cyklu: FSH-5,71, LH-4,5, PRL-7,53, estradiol-399, 17ohprogesteron-1,67(norma do 1,10 w tej fazie),Shbg-67, za niski testosteron-0,06, zaś wolny 0,11, dheas -98 i androstendion-2,24. Miesiączki regularne, brak owłosienia, choroby tarczycy i cukrzyca, otyłość. Czy lekarz mógł błędnie postawić diagnozę ?
  20. Witam mam 30 lat nadczynność tarczycy choroba Gravesa-Basedowa .Byłam na USG tarczycy opis" Tarczyca niejednorodna z licznymi guzkami hypoechogenicznymi z cechami zwyrodnienia drobnotorbielkowatego oraz ze zwapnieniami.Guzki do 15 mm. Prawy płat 20x16x45 Lewy płat 15x16x50 Wyniki krwi z października po 4 miesiącach nie brania tabletek TSH 1.320 fT3 3.55 fT4 1.39 Co mam myśleć o tym USG trochę się obawiam
  21. Dzień dobry, Odebrałam wynik dziecka 22 miesiace : TSH 2.136, FT4 1.31. Mocno się poci, ma duzy apetyt, wagę powyzej normy i obciążenie chorobą tarczycy ze strony matki. Czy wyniki wskazują na chorobę? Dziękuję z gory za pomoc
  22. Moja mama jest po usunięciu tarczycy z powodu choroby Basedowa. Ostatni wynik TSH to 0,32. Zażywa Euthyrox 112 przez 7 dni w tygodniu. mama ma 77 lat. Chciałam zapytać czy dawka leku jest prawidłowa. Dziękuję
  23. Witam, jestem kobietą mam 27lat i od około pół roku odczuwam ciągle zmęczenie, włosy zaczęły mi wypadać oraz waga rośnie pomimo że jestem ciągle na diecie. Zrobiłam sobie badania w kierunku choroby tarczycy i moje wyniki to tsh 2.75, fts 4.1, ft4 9.98. Czy są one prawidłowe czy wymagają konsultacji z lekarzem?
  24. Witam, Od 7 lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Nigdy nie było z nimi problemów, nid powodowały żadnych zmian w moim organiźmie. Ostatnio jednak pojawiły się pierwsze problemy. Otóż zaczęłam mieć coraz mocniejsze i dłuższe krwawienie z odstawienia oraz w ostatnim cyklu od jego połowy mam plamienia. Od dłuższego czasu biorę również leki na tarczycę (choroba Hashimoto) oraz na za niski poziom żelaza (choć te tabletki skończyły mi się tuż przed wystąpieniem plamienia, a brałam je 50 dni). Czy powinnam się zgłosić do ginekologa? Jeśli tak to jakie badania powinnam wcześniej zrobić?
  25. Mam 22 lata. TSH na poziomie 4,25 FT4 1,09 FT3 4,36. Włosy wypadają mi garściami, akora sie przesusza, nagle dostalam tradzik i czuję się przemęczona. Dokror rodzinna wyniki interpretuje jako norma ale jeszcze 4 miesoace temu TSH mialam na poziomie 2,24. Badam sie regularnie, ponieważ choroby tarczycy bardzo często występują w mojej rodzinie. Czy powinnam sie martwic i odwiedzic endokrynologa?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...