Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Choroby tarczycy

Znaleziono 18 wyników

  1. Dzień dobry, miałam wykonywaną morfologie krwi pod kątem zdiagnozowani choroby tarczycy. Czy mogą Państwo ocenić moje wyniki? Mam 20 lat i jestem kobietą. TSH- 3,7523 uIU/ml FT3- 3,67 pg/ml FT4- 0,83 ng/dl
  2. Czy możliwe jest SNT przy TSH 1,100 I FT4 1,32 (norma do 1,7)? Mam większość popularnych objawów niedoczynności tarczycy. Anty TPO poniżej 3, choroby tarczycy w rodzinie. Kobieta 34 lata
  3. Witam, mam 20 lat i właśnie odebrałam wyniki hormonów tarczycy. Mam podwyższony poziom TSH 5,23 mlU/l (norma to 0,27-4,20) I prolaktyna 673,2 mlU/l (norma to 127-637). Natomiast FT3 5,42 pmol/l (norma to 3,1-6,1) i FT4 19,25pmol/l (norma to 12-22) są w normie. Czy takie wyniki mogą być przyczyną choroby tarczycy lub czegoś innego?
  4. Witam Czy wynik TSH w surowicy 0,589 jest dobry przy występującej od 20 lat niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto ?
  5. Dzień dobry. Proszę o wypowiedz specjalisty.Mam 19lat. Od kilku miesięcy pojawiły się u mnie nieregularne miesiączki. Towarzyszy temu ból podbrzusza, piersi oraz podczas stosunku. Ostatni cykl trwał 51 dni. Wykonałam 3 testy ciążowe i dały one wynik negatywny. Co jakiś czas pojawia mi się (kulka) guzek pod prawą pachą. Jest twardy i nieruchomy, lecz po jakimś czasie znika i znów się pojawia. Dodam, że moja babcia miała nowotwór piersi oraz chorobę tarczycy. Ciocia(babci siostra) miała nowotwór jajników. Co może mi dolegać??
  6. Dzień dobry, mam pytanie odnośnie wyników tsh. Mam 22 lata. Mój wynik TSH to 3.13 natomiast norma jest między 0.27-4.2 natomiast ft3 to 2.9 a norma to 2.0-4.3 i ft4 to 1.2 a norma 0.93-1.7. Czytałam, że u tak młodych zdrowych osób wynik TSH nie powinnien przekraczać 2.0 i może to świadczyć o utajnionej chorobie tarczycy. Proszę o diagnozę i czy jest się czym martwić?
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Od dłuższego czasu drażni mnie pewna kwestia i nie wiem czy czasem nie jestem w ciąży. Stosunki płciowe bez zabezpieczenia odbyły się w 8, 11, 12, 28 i 36 dniu cyklu (mój cykl jeszcze nigdy nie trwał tak długo, a poprzedni trwał zaledwie 22 dni, z czego normą u mnie to 28 i są to cykle regularne). 37 dnia pojawiło się krwawienie - krew była jasno czerwona, typowa dla okresu, były w niej również fragmenty złuszczonej wyściółki ścian macicy. Krwawienie jednak trwało zaledwie 2-3 dni i było bardzo skąpe - nie pokryło by swoją objętością tampona. Minęły 2 dni i krwawienie nie wróciło. Wczoraj zrobiłam samobadanie szyjki macicy - była nisko ułożona, ale wydobywał się z niej śluz charakterystyczny dla okresu płodnego - konsystencji kurzego jajka. Miewam bóle podbrzusza, mam zaparcia i nieco przytyłam, mimo zdrowych nawyków żywieniowych i regularnego ruchu (ćwiczę 3-4 razy tygodniowo), prócz tego czuję ogólne zmęczenie. Dodam jeszcze, że zrobiłam 2 testy ciążowe: jeden 29 a drugi 34 dnia cyklu i oba miały wynik negatywny. 2 miesiące temu przyjęłam tabletkę „po” czy możliwe, aby to ona była przyczyną rozregulowania cyklu? Ostatnio miałam też bardzo stresujący okres w pracy, a i od dziecka podejrzewa się u mnie chorobę tarczycy (choć wyniki zawsze mam w granicach normy). Pół roku temu odstawiłam też tabletki antykoncepcyjne.
  8. W zeszłym roku podczas badania USG stwierdzono u mnie PCOS. Wyniki hormonów mam w 3 dniu cyklu: FSH-5,71, LH-4,5, PRL-7,53, estradiol-399, 17ohprogesteron-1,67(norma do 1,10 w tej fazie),Shbg-67, za niski testosteron-0,06, zaś wolny 0,11, dheas -98 i androstendion-2,24. Miesiączki regularne, brak owłosienia, choroby tarczycy i cukrzyca, otyłość. Czy lekarz mógł błędnie postawić diagnozę ?
  9. Czy mój wynik THS, FT4 i anty-TPO powinien niepokoić? Jestem kobietą, mam 27 lat. Od dłuższego czasu, bez względu na długość snu, odczuwam ciągle zmęczenie, często też bolą mnie nogi bez powodu. Występują u mnie też inne objawy, które mogłyby wskazywać na niedoczynność tarczycy, oczywiście wszystkie mogą mieć bardzo różnorodne podłoże jednak wiedząc że choroby tarczycy występują w mojej najbliższej rodzinie postanowiłam przebadać się w tym kierunku. Moje wyniki to: THS - 4,030 µIU/ml FT4 - 1,20 ng/dl anty-TPO - <9,00 IU/ml Wszystkie mieszczące się w normie, czy powinnam skonsultować je ze specjalistą?
  10. Dzień dobry, Od 4 tygodni miewam zbyt długie obfite miesiączki z występującymi dużymi skrzepami. W trakcie miesiączek nie boli mnie brzuch. W wieku 18 lat zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy. Biorę regularnie leki na tą chorobę (Letrox 75). Czy leki ziołowe np. olej z wiesiołka z kapsułkach pomogą w moim przypadku w uregulowaniu miesiączki? Czy są jeszcze inne preparaty, które można zastosować? Proszę o odpowiedź i poradę.
  11. Witam, jestem kobietą mam 27lat i od około pół roku odczuwam ciągle zmęczenie, włosy zaczęły mi wypadać oraz waga rośnie pomimo że jestem ciągle na diecie. Zrobiłam sobie badania w kierunku choroby tarczycy i moje wyniki to tsh 2.75, fts 4.1, ft4 9.98. Czy są one prawidłowe czy wymagają konsultacji z lekarzem?
  12. Mam 22 lata. TSH na poziomie 4,25 FT4 1,09 FT3 4,36. Włosy wypadają mi garściami, akora sie przesusza, nagle dostalam tradzik i czuję się przemęczona. Dokror rodzinna wyniki interpretuje jako norma ale jeszcze 4 miesoace temu TSH mialam na poziomie 2,24. Badam sie regularnie, ponieważ choroby tarczycy bardzo często występują w mojej rodzinie. Czy powinnam sie martwic i odwiedzic endokrynologa?
  13. Moja mama jest po usunięciu tarczycy z powodu choroby Basedowa. Ostatni wynik TSH to 0,32. Zażywa Euthyrox 112 przez 7 dni w tygodniu. mama ma 77 lat. Chciałam zapytać czy dawka leku jest prawidłowa. Dziękuję
  14. Witam, Od 7 lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Nigdy nie było z nimi problemów, nid powodowały żadnych zmian w moim organiźmie. Ostatnio jednak pojawiły się pierwsze problemy. Otóż zaczęłam mieć coraz mocniejsze i dłuższe krwawienie z odstawienia oraz w ostatnim cyklu od jego połowy mam plamienia. Od dłuższego czasu biorę również leki na tarczycę (choroba Hashimoto) oraz na za niski poziom żelaza (choć te tabletki skończyły mi się tuż przed wystąpieniem plamienia, a brałam je 50 dni). Czy powinnam się zgłosić do ginekologa? Jeśli tak to jakie badania powinnam wcześniej zrobić?
  15. Dzień Dobry, Proszę o analizę wyników krzywej cukrowej i insulinowej. Glukoza [mg/dl]: na czczo 91,1, po 60 min 106,6 po 120 min 73,6 Insulina: na czczo 9,7, po 60 min 106, po 120 min 25,50 Badanie wykonałam ze względu na pojawiającą się senność po posiłkach oraz ogólny brak sił i energii. Mam 33 lata i żadnych chorób towarzyszących. Hormony tarczycy w porządku.
  16. Czy takie wyniki hormonów tarczycy mogą świadczyć o chorobie?: TSH: 2,130 (norma 0,270-4,200) FT3: 4,22 (norma 2,00-4,40) FT4: 1,85 (norma 0,93-1,70) Robiłam wyniki ze względu na kołatania serca
  17. Witam mam 30 lat nadczynność tarczycy choroba Gravesa-Basedowa .Byłam na USG tarczycy opis" Tarczyca niejednorodna z licznymi guzkami hypoechogenicznymi z cechami zwyrodnienia drobnotorbielkowatego oraz ze zwapnieniami.Guzki do 15 mm. Prawy płat 20x16x45 Lewy płat 15x16x50 Wyniki krwi z października po 4 miesiącach nie brania tabletek TSH 1.320 fT3 3.55 fT4 1.39 Co mam myśleć o tym USG trochę się obawiam
  18. Dzień dobry, Odebrałam wynik dziecka 22 miesiace : TSH 2.136, FT4 1.31. Mocno się poci, ma duzy apetyt, wagę powyzej normy i obciążenie chorobą tarczycy ze strony matki. Czy wyniki wskazują na chorobę? Dziękuję z gory za pomoc
×
×
  • Dodaj nową pozycję...