Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Poziom leukocytów

Znaleziono 327 wyników

  1. witam syn 5 lat kilkukrotna zywa krew po oddaniu stolca, brak urazów odbytniczych, poza tym odbyt sprawdzony przez lekarza, dzis badanie z krwii i tutaj pytanie leukocyty 5,28 erytrocyty 5,15 monocyty 7,80 reszta w normie plus inr 1,25 wskaźnik protrombiny 77 aptt 43 sek proszę o odpowiedz bo strasznie sie martwie
  2. Witam, proszę o interpretacje wyników. Badanie robione przez to że ciągle czuję się zmęczona i śpiąca morfologia krwi Leukocyty 8,05 tys/µl 3,98 - 10,04 Erytrocyty 5,0 mln/µl 3,93 - 5,22 Hemoglobina 14,7 g/dl 11,2 - 15,7 Hematokryt 45 % Co to znaczy ze jest podwyższony? 34,1 - 44,9 MCV 90 fl 79,4 - 94,8 MCH 30 pg 25,6 - 32,2 MCHC 32,8 g/dl 32,2 - 35,5 Płytki krwi 306 tys/µl 150 - 400 RDW-CV 13,4 % 11,7 - 14,4 PDW 10,4 fl MPV 9,5 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 19,5 % 19,1 - 46,6 Neutrofile 4,37 tys/µl 2 - 7 Limfocyty 2,9 tys/µl 1 - 3 Monocyty 0,74 tys/µl 0,2 - 1 Eozynofile 0,05 tys/µl 0,02 - 0,5 Bazofile 0,02 tys/µl 0,02 - 0,1 Neutrofile 54,3 % 40 - 80 Limfocyty 35,7 % 20 - 40 Monocyty 9,2 % 2 - 10 Eozynofile 0,6 % Co to znaczy? 1 - 6 Bazofile 0,2 % 0 - 2 Glukoza Glukoza 93,60 mg/dl 70 - 99
  3. Prosze o interpretacje wyników, 25lat kobieta - ALT 23 (zakres 0-55) - AST 20 (zakres 5-34) - CRP 7,7 (H) (zakres 0-5) - GLUKOZA 92 (zakres 70-99) - INSULINA 20,40 (zakres 2,6-24,9) - LIPIDOGRAM - całkowity 288 (H) (zakres 115-190), - HDL 51 (H) (zakres 45), - trójglicerydy 221 (H) (zakres 150), - LDL 192,80 (H) (zakres 115) - OB 28 H - GGTP 55 (H) - Morfologia w skrócie: erytrocyty 5,31(H), leukocyty 10,47 (H), hemoglobina 15,7 (H), hematokryt 47,5 (H) LYM%-LIMFOCYTY 24,9 (L) - witd3 11,70 (L)
  4. Bardzo proszę o interpretację poniższych wyników: Morfologia krwi (ICD-9: C53) 1 Leukocyty 9,4 tys/µl* 4,2 - 9,1 H Erytrocyty 5,26 mln/µl* 4,63 - 6,08 Hemoglobina 12,9 g/dl* 13,7 - 17,5 L Hematokryt 41,000 %* 40,100 - 51,000 MCV 77,9 fl* 79,0 - 92,2 L MCH 24,5 pg* 25,7 - 32,2 L MCHC 31,5 g/dl* 32,3 - 36,5 L Płytki krwi 285 tys/µl 150 - 400 Limfocyty % 16 %* 20 - 40 L Inne(Eo,Bazo,Mono) % 7 % 6 - 12 Neutrofile % 76 %* 40 - 80 Limfocyty
  5. Dzień dobry! Czy moje wyniki badań są dobre? Wspomnę, ze przeszłam niedawno koronawirusa. Leukocyty -3,82 tys/µl Erytrocyty- 4,72 mln/µl Hemoglobina- 14,6 g/dl Hematokryt- 42,9 % MCV- 90,9 fl MCH-30,9 pg MCHH- 34,0 g/dl Płytki krwi-207,0 tys/µl RDW-SD-42,6 fl RDW-CV- 13,10 % PDW-15,10 fl MPV- 11,40 fl P-LCR-36,7 % PCT-0,2 % Neutrofile-1,21 tys/µl Limfocyty-2,07 tys/µl Monocyty-0,45 tys/µl Zakres referencyjny Eozynofile-0,07 tys/µl Bazofile-0,02 tys/µl Neutrofile-31,7 % Limfocyty-54,2 % Monocyty- 11,80 % Eozynofile-1,80 % Bazofile-0,5 % OB-2 mm/h pH-8,0 Leukocyty-3-5 Glukoza-80,00 mg/dl Cholesterol całkowity-174,00 mg/dl Cholesterol HDL-83,00 mg/dl Cholesterol nie-HDL-91,00 mg/dl Cholesterol LDL-84,00 mg/dl Trójglicerydy-35,00 mg/dl Potas-4,15 mmol/l Żelazo-77,0 µg/dl CRP-0,33mg/l
  6. Witam Miesiąc temu zachorowalam na Covid - 19, infekcje przeszłam dość łagodnie, od 2 tygodni codziennie pojawiają się stany podgorączkowe od 37.3 - 38, bóle mięśni, ogólne osłabienie. Zauważyłam również że schudłam, pomimo braku ruchu (cały miesiąc w domu) i normalnego apetytu. Morfologia jest dobra, WBC nieznacznie podwyższone (12,5 tys), NEU też 9,5, oraz MCHC 34,90, D-dimery 461 przy normie do 500. Czy to są skutki pocovidowe które tak długo się utrzymują? I czy mogą być takie skoki temperatur w ciągu dnia? Stan podgorączkowy pojawia się i znika samoistnie po czym znowu wzrasta. Czasami biorę paracetamol jeśli dreszcze i uczucie gorąca bardzo dokucza. Dziękuję za odpowiedź.
  7. Proszę o interpretację wynikow 4 letniego syna: Leukocyty- 7.6, Erytrocyty 4.9, Hemoglobina 12.4, Hematokryt 38%, MCV 77, MCH 25, MCHC 33, RDW- CV 14.3%, RDW-SD 41, plytki krwi 468, MPV 8.8, PDW 9.2, PCT 0.41, P-LCR 15, OB- 1, ZELAZO- 158.Martwi mnie tak duża wynik zelaza we krwi dziecka..czy to normalne u 4-latka?
  8. Dzień dobry, bardzo proszę o interpetację moich wyników krwi. Jestem kobietą, 37 lat, choroby przewlekłe Hashimoto i astma. Lekarz na telekonsultacji stwierdził, że morfologia jest w porządku, ale ja od kilku tygodni czuję się mocno osłabiona, mam częste bóle głowy, nie umiem się skoncentrować, a każdy wysiłek kończy się dużym zmęczeniem, chociaż jeszcze w sierpniu i wrześniu regularnie chodziłam po górach i ćwiczyłam jogę kilka razy w tygodniu. Jestem też blada. Dodam, iż 6 tygodni temu przechorowałam koronawirusa, dość lekko - kilka dni stanu podgorączkowego i utrata węchu i smaku. Niepokoją mnie wskaźniki czerwonych krwinek i zastanawiam się, czy nie mam początków anemii- leukocyty 6,86; erytrocyty 4,16; hemoglobina 12,3; hematokryt 35,1; MCV 84,4; 29,6; MCHC 35; plytki krwi 249; RDW SD 36 (norma od 36,4); RDW CV 11,9 %; PDW 11,4; MPV 9,9; P-LCR 24,3%; PCT 0,3%; neutrofile 4,04 (tys/ul); Limfocyty 2,17; monocyty 0,55; eozynofile 0,08; bazofile 0,02; neutrofile 58,9%; limfocyty 31,6%. Bardzo proszę o interpetację i ewentualne wskazanie, czy mam robić pogłębioną diagnostykę, a jeśli tak to jakie badania powinnam wykonać. Bardzo dziękuję.
  9. Dzień dobry. Robiłam ostatnio morfologie krwi. Wyniki odbiegajace od normy to WBC 11,54 i Hg 15,8.. Pozostale w normie. Czy wzrost leukocytow moze być spowodowany jakąś choroba żołądka, który mnie boli.
  10. Witam mam 32 lata. Od paru miesięcy jestem cały czas zmęczona, mecze się, nocne poty, stany podgoraczkowe, bóle kości i szkliwa zębów, powiększające się węzły chłonne w pakietach. W morfologii wyszły atopowe limfocyty czy może to wskazywać na białaczkę? Moja Babcia miała i zmarła w wieku 46lat. Moje wyniki badań: Witam. Mam do Państwa prośbę o interpretację wyników morfologii mam 32 lata. Bardzo dziękuję za pomoc. Morfologia krwi: leukocyty 7.8 tys., erytrocyty - 4,67 mln, hemoglobina - 15,9 g/dl, hematokryt - 45,4%, MCV - 97 fl, MCH - 33.9 pg, MCHC - 34,9 g/dl, płytki krwi - 205 tys., RDW-CV 13,2%, PDW - 14,8 fl, MPV - 8,7 fl, PCT- 0.2%, neurofile - 50,5 tys., limfocyty - 38,5 %, monocyty - 5,9 %,. eozynofile - 4.5%, bazofile - 0,6%, neurofile - 3.93 tys, limfocyty - 3tys, monocyty - 0.46tys, eozynofile - 0,35tys, bazofile - 0,05tys. Rozmaz krwi: gran. segmentowe - 8%, gran. kwasochłonne - 2%, limfocyty - 83%, limfocyty atypowe - 0.80%, niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.80%, limfocyty atypowe 0.06 %,niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.06 tys, OB - 6 mm.
  11. Witam. Mam do Państwa prośbę o interpretację wyników morfologii mam 32 lata. Bardzo dziękuję za pomoc. Morfologia krwi: leukocyty 7.8 tys., erytrocyty - 4,67 mln, hemoglobina - 15,9 g/dl, hematokryt - 45,4%, MCV - 97 fl, MCH - 33.9 pg, MCHC - 34,9 g/dl, płytki krwi - 205 tys., RDW-CV 13,2%, PDW - 14,8 fl, MPV - 8,7 fl, PCT- 0.2%, neurofile - 50,5 tys., limfocyty - 38,5 %, monocyty - 5,9 %,. eozynofile - 4.5%, bazofile - 0,6%, neurofile - 3.93 tys, limfocyty - 3tys, monocyty - 0.46tys, eozynofile - 0,35tys, bazofile - 0,05tys. Rozmaz krwi: gran. segmentowe - 8%, gran. kwasochłonne - 2%, limfocyty - 83%, limfocyty atypowe - 0.80%, niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.80%, limfocyty atypowe 0.06 %,niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.06 tys, OB - 6 mm.
  12. Czy wyniki mogą wskazywać białaczkę? Atopowe limfocyty w morfologii Witam. Mam do Państwa prośbę o interpretację wyników morfologii mam 32 lata. Bardzo dziękuję za pomoc. Morfologia krwi: leukocyty 7.8 tys., erytrocyty - 4,67 mln, hemoglobina - 15,9 g/dl, hematokryt - 45,4%, MCV - 97 fl, MCH - 33.9 pg, MCHC - 34,9 g/dl, płytki krwi - 205 tys., RDW-CV 13,2%, PDW - 14,8 fl, MPV - 8,7 fl, PCT- 0.2%, neurofile - 50,5 tys., limfocyty - 38,5 %, monocyty - 5,9 %,. eozynofile - 4.5%, bazofile - 0,6%, neurofile - 3.93 tys, limfocyty - 3tys, monocyty - 0.46tys, eozynofile - 0,35tys, bazofile - 0,05tys. Rozmaz krwi: gran. segmentowe - 8%, gran. kwasochłonne - 2%, limfocyty - 83%, limfocyty atypowe - 0.80%, niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.80%, limfocyty atypowe 0.06 %,niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.06 tys, OB - 6 mm.
  13. Witam. Mam do Państwa prośbę o interpretację wyników morfologii mam 32 lata. Bardzo dziękuję za pomoc. Morfologia krwi: leukocyty 7.8 tys., erytrocyty - 4,67 mln, hemoglobina - 15,9 g/dl, hematokryt - 45,4%, MCV - 97 fl, MCH - 33.9 pg, MCHC - 34,9 g/dl, płytki krwi - 205 tys., RDW-CV 13,2%, PDW - 14,8 fl, MPV - 8,7 fl, PCT- 0.2%, neurofile - 50,5 tys., limfocyty - 38,5 %, monocyty - 5,9 %,. eozynofile - 4.5%, bazofile - 0,6%, neurofile - 3.93 tys, limfocyty - 3tys, monocyty - 0.46tys, eozynofile - 0,35tys, bazofile - 0,05tys. Rozmaz krwi: gran. segmentowe - 8%, gran. kwasochłonne - 2%, limfocyty - 83%, limfocyty atypowe - 0.80%, niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.80%, limfocyty atypowe 0.06 %,niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.06 tys, OB - 6 mm.
  14. Witam Dziś otrzymałam wyniki krwi 5letniej córki WBC 3.9, GRA 1.9, GRA% 46.3 MID 0.1 wszystko obniżone niepokoje się.
  15. Witam czy mógłby ktoś napisać co jest nie tak z tymi wynikami? Jestem w 33 tc, czy przez takie wyniki będę musiała lezec w szpitalu? ... Badania i parametry Wyniki Wartości referencyjne Morfologia krwi pełna (ICD-9: C55) WBC 7,45 K/µl 4,5 — 13,5 NEUT
  16. Jestem kobietą i mam 35 lat. Biorę Euthyrox 25 i ipp 20 . Mam częste bóle stawów i wrażenie jakby bolały mnie żyły. Do tego pojawiają się bóle pod pachami, mam też wyczuwalne w powłokach brzusznych zgrubienia/guzki, które są tkliwe ale też zanikają i pojawiają się co jakiś czas. Lekarz rodzinny nie widzi problemu a ja często czuje się osłabiona i obolała. Często odczuwam też duszność a gdy ranonsie budzę to przy wdechu słychać i czuć charczenie. To moje aktualne wyniki badań. Morfologia krwi Leukocyty 6.0 tys/µl 4.0-10.00 N Erytrocyty 4.6 mln/µl 3.93- 5.22 N Hemoglobina 15 g/dl 11.2-15.7 N Hematokryt 45.4 % 34.1-44.9 H MCV 99 fl 79 95 H MCH 32.6 pg 25.6- 32 H MCHC 33.0 g/dl 32,3 35,5 N PLT 304 mln/ml 140-369 PDW 13.6 fl 9,8 16,1 N MPV 9.3 fl 9,4 12,6 L Neutrofile 3.10 tys/µl Limfocyty 2,2 tys/µl Monocyty 0.50 tys/µl Eozynofile 0.2 tys/µl Bazofile 0,00 tys/µl Neutrofile 51,70 % 34,0 - 71,0 Limfocyty 37,3 % 20,0- 51.7 Monocyty 8.2 % 2,0 12,0 Eozynofile 2.6 % 0,7- 5,8 Bazofile 0,20 % 0,1- 1, 2 OB OB 7/23 mm/h Witamina B12 Witamina B12 254,40 pg/ml 189,00 883,00 TSH TSH 3,35 µIU/ml 0,270 4,200 Czy wyniki są prawidlowe? Dodam, że podwyższone wartości pojawiły się też w poprzednim badaniu krwi.
  17. Pytanie do lekarza Witam mój 3 letni synek miał robioną morfologie krwi wszystko jest dobrze ale niepokoją mnie 3 punkty Rdw-sd 34,7 fl norma (37,0-54,0) neutrocytów 26,9 norma 35-55) Granulocyty segmentowe 32% Norma 35-55 WBC 7,52 a RBC 4,36 płytki krwi również dobre czy mam obawy do niepokoju bardzo proszę o informację
  18. Witam mój 3 letni synek miał robioną morfologie krwi wszystko jest dobrze ale niepokoją mnie 3 punkty Rdw-sd 34,7 fl norma (37,0-54,0) neutrocytów 26,9 norma 35-55) Granulocyty segmentowe 32% Norma 35-55 WBC 7,52 a RBC 4,36 płytki krwi również dobre czy mam obawy do niepokoju bardzo proszę o informację
  19. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie
  20. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie
  21. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie
  22. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie zaniepokojona??
  23. Morfologia u 4,5 - miesięcznego dziecka, robiona w związku z tym, że ma bladą buzię, więc jest prawdopodobieństwo niedoboru żelaza. Jest karmione wyłącznie piersią, a ja (mama) zawsze miałam problem z niedoborem żelaza i nawet w ciąży musiałam brać żelazo silniejsze, na receptę, ponieważ inne nie pomagały. Wyniki krwi wyglądają następująco (krew pobierana około dwie godziny po karmieniu): WBC 6,2 10^9L RBC 4,79 10^12L HGB 13,1 g/dL HCT 38,6 % MCV 81 fL MCH 27,4 pg MCHC 33,9 g/dL RDW 10,2 % PLT 331 10^9L PCT 0,28 % PDW 13,8 fL MPV 8,3 fL Rozdział automatyczny leukocytów: NEU 1,22 10^9L LYMPH 3,91 10^9L MON 0,46 10^9L EOS 0,54 10^9L BASO 0,04 10^9L NEU% 19,8 LYMPH% 63,4 MON% 7,5 EOS% 8,7 BASO% 0,6 Mikroskopowa ocena rozmazu krwi: Gran. obojętn. o jądrze podzielonym 28% Gran. kwasochłonne 5% Limfocyty 61% Monocyty 6% Czy wyniki badań faktycznie mogą wskazywać na anemię? Wystraszyła mnie też niska ilość białych krwinek.
  24. Witam, kilka dni temu wykonywałam morfologię krwi i zaniepokoił mnie ich wynik . Głównie chodzi o podział autonomiczny leukocytów: NEUTROCYTY(NEU%) 37,39% LIMFOCYTY(LYMPH%) 52,63% NEUTROCYTY(NEU) 1,55 10^9/L Reszta wydaje się być w normie. Na początku sierpnia złapałam popularnego teraz wirusa, który utrzymywał się w organizmie przez 2 miesiące. Oprócz utraty węchu, którego nie odzyskałam do dziś nic się nie działo. Miesiąc temu poczułam się gorzej, złe samopoczucie, lekkie duszności. Dostałam skierowanie na wymaz, który okazał się negatywny, mimo to czuję się gorzej niż podczas posiadania wirusa. Czy mam powody do niepokoju? Czy wyniki krwi mogą świadczyć o poważniejszych problemach zdrowotnych? Z góry dziękuję za informację
  25. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...