Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badania laboratoryjne

Znaleziono 20 wyników

  1. Dzień dobry, bardzo proszę o wyjaśnienie wyników badań laboratoryjnych mężczyzny w wieku 84 lat. Wit.B12 869.2 Kwas foliowy 3.28 Ferrytyna 73.37 U Taty podejrzewana jest niedokrwistość.
  2. Proszę o interpretację moich wyników, jestem 30 letnią kobietą. W ciągu ostatnich kilku miesięcy bardzo dużo przytyłam, jestem ciągle zmęczona, stałe boli mnie głowa. Ostatnio zauważyłamz że w piersiach pojawiło się mleko.badania laboratoryjne wykluczyły ciążę, prolaktyna 29, TSH 1,5 ; anty TPO 136. Co to może oznaczać, jakie badania jeszcze powinnam wykonać?
  3. Witam, w sierpniu ubiegłego roku zrobiłam badanie laboratoryjne poziomu cukru we krwi i wynik był w normie. Tydzień temu zrobiłam samodzielne badanie glukometrem i na czczo wyszło 67, dzisiaj powtórzyłam badanie i wynik to 91. Teoretycznie wyniki są w normie, ale nie jestem pewna po jakim czasie należy wykonać badanie. Pierwsze było po 13 godz. po posiłku, drugie 11 godz. po. W internecie niektórzy podają że musi być 8 godzin, inni że 12. Czy powinnam powtórzyć badanie 8 godz. po posiłku? Chcę mieć pewność, że wszystko jest w normie, gdyż jestem w grupie ryzyka jeśli chodzi o cukrzycę.
  4. Witam.Mam 22 lata. Jestem w 13 tygodniu ciąży. Dziś odebrałam wyniki badań laboratoryjnych. Wszystkie są w normie ale najbardziej martwi mnie wynik różyczki. Badany poziom IgG w zeszłym roku (również przy okazji ciąży) wynosił 26 IU/ml przy normie >10 IU/ml - wynik dodatni, IgM wtedy było ujemne. Tegoroczny aktualny wynik wynosi IgG 106,10 IU/ml przy normie > 10 IU/ml - wynik dodatni, IgM -ujemne. Stąd moje pytanie - czym może być spowodowany tak duży przyrost przeciwciał na przestrzeni roku oraz czy mam się czego obawiać? Czy świadczy to o przewlekłej różyczce? Czy coś zagraża mojemu dziecku? Dodam że byłam jako dziecko szczepiona na różyczkę ale jej nie prze chorowałam
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 7 grudnia, czyli około 14 dni po pierwszym dniu ostatniej miesiączki odbyłam stosunek przerywany z partnerem. Z powodu niewielkiego bólu, który pojawił się w trakcie, przerwaliśmy długo przed erekcją. Kolejne krwawienie pojawiło się w spodziewanym czasie, jednak było o ok. 30% mniej obfite niż zwykle. Zastanawiałam się, czy nie jest to plamienie implantacyjne, ale trwało to u mnie 5-6 dni, a orientuje się, ze plamienie trwa maksymalnie 3. Miałam tez te same bóle co zawsze. Mimo wszystko nie dawało mi to spokoju, dlatego prawie miesiąc po stosunku (5 stycznia) zrobiłam badanie laboratoryjne B-HCG aby się upewnić. Wynik wyszedł <0,2. Jestem teraz w trakcie oczekiwania na miesiączkę, która według aplikacji spóźnia się już 3 dni. Dodam, ze od momentu kiedy zaczęłam przypuszczać, ze mogłam zajść w ciszę, jestem bardzo zestresowana. Mimo ujemnej bety, od 1,5 tygodnia robię codziennie test z rannego moczu i ani jeden nie wyszedł pozytywnie. Wiem ze to obłęd, ale czuje lekkie kłucia w okolicach jajników i zastanawiam się czy jest cień szansy, ze jestem w ciąży? Brałam tez pod uwagę ciszę pozamaciczną, po tym jak wyczytałam, ze niekiedy hcg nie jest wykrywalne w takim przypadku. Nie mogę spać po nocach, z uwagi na studia i brak pracy nie mogę sobie pozwolić na wizytę w gabinecie, dlatego zwracam się do Państwa z prośbą o specjalistyczną opinię.
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 9 dni od ostatniego dnia miesiączki(trwała 6 dni i była o połowę mniej obfita niż zwykle) wykonałam domowy test ciążowy z krwi. Nie udało mi się pobrać wystarczającej ilości krwi z palca, mimo to wykorzystałam ok. 1/3 wymaganej ilości krwi. Zgodnie z instrukcją, po wlaniu krwi z pipety do testu, dolałam 4 krople dołączonego płynu. w około 8 minucie zaczęła pojawiać się bardzo słabo, ale jednak delikatnie widoczna druga kreska (czas na odczytanie według ulotki to 5-10min). Na drugi dzień poszłam na laboratoryjne badanie B-HCG, którego wynik był >0,2 (to był już 10 dzień po miesiączce). Kilka dni wcześniej robiłam też domowe testy z moczu, które za każdym razem wychodziły ujemne. Czy domowy test z krwi pokazał słabą drugą kreskę przez zbyt małą ilość krwi? Złe proporcje krwi do dołączonego płynu? Czy po prostu był wadliwy? Niby test laboratoryjny, wykonany 29 dni od stosunku, pokazał brak ciąży, jednak ta ledwie zauważalna kreska na domowym teście bardzo mnie zastanawia. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  7. Proszę o interpretację badań laboratoryjnych- mężczyzna 63 lata, cukrzyca typu II kreatynina - 1,08 eGFR -73,40 PSA - 4,380 Badanie moczu ciężar właściwy - 1,020 pH - 6,00 erytrocyty - 10,00 Będę wdzięczna za odpowiedź.
  8. Witam, Od paru dni mam następujące objawy: -wzdeta prawa strona brzucha, pod żebrami (okolice wątroby) -nudnosci bez wymiotów -oslabienie -brak apetytu Lekarz pierwszego kontaktu zalecił mi następujące badania - "wskazane jest wykonanie następujących badań laboratoryjnych: morfologia krwi obwodowej, bilirubina całkowita frakcje, AspAT, AlAT, GGTP" Wyniki to: Leukocyty 4,03 tyś/ul, zakres ref. 4,23 - 9,07 Neutrofile 2,08 tys/ul, zakres ref 2,5-7 Eozynofile 0,06 tys/ul zakres ref. 0,1-0,5 Bilirubina całkowita 1,11mg zakres ref. 0- 1,4 Jakie kroki powinienem podjąć? Co może być przyczyną takich wyników? Dziękuję i pozdrawiam
  9. Witam, Chciałabym zapytać o analizę swoich wyników badań laboratoryjnych. Chciałam udać się do lekarza endokrynologa, ale też nie chcę przychodzić bezpodstawnie, by jedynie zorientować się jakie badania mam jeszcze zrobić. Obecnie zrobiłam TSH3 wynik 1,300uIU/ml (0.279-4,200), FT3 wynik 4,1 pmol/l (3,1-6,8), FT4 wynik 12,8 pmol/l (12,0-22,0), Anty TG wynik <6,4 IU/ml (do 18,0), Anty TPO wynik 36,6 IU/ml (do 8,0). W nawiasach wpisałam zakres referencyjny. Widzę, że jedynie Anty TPO wykracza poza normę, jednak chciałąbym zapytać jakie jeszcze badania powinnam zrobić zanim udam się do endokrynologa. Dodam, że mam problem z wypadaniem włosów na głowie, oraz z nadmiernym owłosieniem na twarzy, klatce piersiowej, brzuchu, rękach oraz plecach. Ciężko jest mi pozbyć się trądziku i wysuszone skóry na twarzy oraz często czuję się zmęczona. Miewam problemy z cyklem miesiączkowym, spoznia się czasem parę dni, czasem parę tygodni. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
  10. Dzień dobry. Proszę o odpowiedź na moje pytanie. Moja corka odebrala wyniki badań laboratoryjnych. GGTP 250.ast. 45 alt 46 bilirubina 0.2. Hcv ujemny hbs antygen ujemny. W usg wątroby poszerzone drogi żółciowego w prawym placie watroby. Zmian ogniskowych nie stwierdzono. Martwią mnie powyższe wyniki proszę o możliwą interpretacje?
  11. Witam. Odebrałam właśnie wyniki badań laboratoryjnych mojej dorosłej córki, która ma 21 lat. Na czerwono oznaczone jest RDW- SD 49,0 i RDW-CV 14,6% Czy ten wynik jest za wysoki i czy córka musi iść do lekarza POZ D9dam ,że córka jest bardzo blada, robi się jej ciemno przed oczami, ma zadyszkę po przejściu kilku kroków, cały czas jest słaba i senna. Często jej jest słabo, ma bardzo obfite miesiączki z dużą ilością skrzepów krwi. Proszę o pomoc jak mogę jej pomóc bo córka ma małe dziecko ,którym musi się opiekować. Proszę o pomoc .
  12. Witam serdecznie 15 lipca miałam.ostatnia miesiączke Badania laboratoryjne oraz usg potwierdziły ciążę Przy kolejnej wizycie na usg widoczny pecherzyk ciazowy 4,3 mm jednak lekarza zaniepokoil wygląd pęcherzyka Stwierdził,że jest tak jakby splaszczony Progesteron w początkowych badaniach wynosił 24 ,00 mg było to 04.08 Kolejne bad laboratoryjne i strach Progesteron spadł do 5mg Natomiast zatrzymał się przyrost Bhcg 20.08 poziom 2128,44,21.08 2334,13 ,24.08 2579,31 Lekarz przepisał mi Duphaston 3x1 tab Dziś zaczęłam plamic Czy to oznacza koniec ciąży?Proszę o opinię
  13. Dzień dobry chciałabym prosić o interpretację wyników badań laboratoryjnych mojego męża. Hemoglobina ↓12,7 g/dL, hematokryt ↓ 38,9%, neutrocyty ↓ 2,16, neutrocyty(neu%) 52,5%, bazocyty ↓ 0,00, BASO% - 0,1%, monocyty(mon%)↑ - 9,2%, monocyty - 0,38, OB↑ - 20 mm/h. AST ↑- 37 U/L, Kreatynina w surowicy ↓ - 0,68 mg/dl. Pozostałe wskaźniki morfologii w normie, mocz ok, cholesterol, ALT, Glukoza wszystko w normach.
  14. Dzień dobry. Bardzo proszę o wstępną interpretację wynikow badań laboratoryjnych. Mam zespół policystycznych jajników, staramy się z mężem o dziecko od kilku lat. Mam 28 lat, nieregularne miesiączki. Badanie było wykonane w 3 dniu cyklu. ESTRADIOL: 32,2 pg/mL NORMY: Kobiety nieciężarne: Faza wczesna pęcherzykowa: 22,4-115 Faza środkowa pęcherzykowa: 25,0-115 Faza owulacyjna: 32,1-517 Faza środkowa lutealna: 36,5-246 Po menopauzie (brak terapii hormonalnej): 0,0-25,1 FSH: 8,2 mIU/mL NORMY: Faza folikularna: 3,85-8,78 Faza owulacyjna: 4,54-22,51 Faza lutealna: 1,79-5,12 Po menopauzie: 16,74-113,59 Oczywiście udam się do swojego ginekologa, ale wizytę mam dopiero za dwa miesiące, a chcę po prostu wiedzieć, czy wszystko w porządku.
  15. Moja mama, 68-letnia trafiła pod koniec kwietnia tego roku na oddział neurologii z powodu bradzo silnego bólu głowy. Wykonan o TK głowy i rezonans i stwierdzono udar kwrotoczny mózgu, obustronne krwiaki podtwardówkowe (różnej wielkości, niektóre stare, inne świeże.) Nie wykonano trepanacji czaszki. W badaniach laboratoryjnych ALT-12, AST-17, bilirubina 1,1 CRP 0,07, OB-2, PLT 129 tys. D-dimery 23,57 mg/l, (D-dimery miały potem tendencję spadkową 10, 23 mg/l)fibrynogen 80mg/dl. Miała przetoczenie 5 j FFP. Nie było mechanicznego urazu głowy, więc rozszerzono diagnostykę: kolonoskopię, gastroskopię, TK jamy brzusznej, TK klatki piersiowej, badanie ginekologicznie, badanie kardiologiczne. Nie stwierdzono żadnych poważniejszych chorób, wykluczono npl. Mama wyszła ze szpitala w stanie dobrym po 4 tygodniach,Po trzech miesiącach zrobiono rezonans głowy: stwierdzono regresje wielkości krwiaków przymózgowych, pozostały jakieś resztki, neurochirurg zakończył leczenie. Hematolog wykluczył choroby hematologiczne, ale w badaniach krwi cały czas podwyższone są D-dimery 34,14 ug/ml, a fibrynogen za niski 1,26, pozostałe wynik w normie PLT 170 tys, czas protrombinowy 12,4 sec, wskaźnik protrombinowy 90.3% INR 1,1, APTT 30,2 sec, APTT-Ratio 0,9, Antytrombina III 99%. Moje pytanie: Jaka przyczyna tak wysokich D-dimerów, jakie badanie może jeszcze zrobić mama, by znaleźć przyczynę wysokich D-dimerów. Czy żylaki (boli ją noga i jest opuchnięta) może być przyczyną wysokich D-Dimerów. Proszę o poradę.
  16. Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji mojego wyniku betaHCG. Na sprawozdaniu z wykonania badań laboratoryjnych wygląda to tak: wynik badania < 0,5 mlU/ml, min 0 max 3,1 . Rozumiem że nie jestem w ciąży?
  17. Witam. W 1 trymestrze miałam cukier 84. Potem w 28 tyg na krzywej cukrowej na czczo 99, potem po godz i po 2 120 i 84. Ginekolog kazał powtórzyć badanie na czczo. Cukier wyszedł w 32 tyg 90. W 36 tyg znowu powtarzałam badanie glukozy na czczo i wyszedł 99,9. Ograniczyłam trochę cukry proste, ale nie wprowadziłam diety, ponieważ diabetolog dopiero za 3 tyg, a u mnie może już nastąpić rozwiązanie. Cukier z glukometru np dzisiaj to: na czczo 85, po śniadaniu 116, po obiedzie 106. Czy mam wprowadzić jakąś dietę? Czy takie skoki cukru są normalne? Dziecko rozwija się prawidłowo i nie ma za dużej wagi, sama od miesiąca też nic nie przytyłam. Proszę o jakieś wskazówki czy jeśli po dzisiejszym badaniu laboratoryjnym na czczo cukier wyjdzie w normie to czy mam czym się martwić.
  18. Dzień dobry, Z ciekawości postanowiłam sprawdzić poziom cukru we krwi. Na czczo od kilku dni oscyluje on w granicach 95-112 jednostek natomiast 2 godziny po posiłku (mierzyłam 2-3 razy) jest on w granicach 117-125 jednostek. Wcześniej podczas badań laboratoryjnych (kilka lat temu) był on w normie tj poniżej 100 jednostek. Czy podwyższony poziom na czczo oznacza coś niepokojącego i powinnam odwiedzić lekarza? Dziękuję za pomoc, Iza
  19. Witam, wykonałam badania laboratoryjne w związku z planowaną ciążą. (Poniżej wyniki). W przeszłości chorowałam na anoreksję. Moja waga obecnie wynosi 45 kg/168 cm. Nie mam naturalnej miesiączki, od maja 2019 stosuję preparat Femoston. Lekarz zlecił także badania AMH. Czy moja obecna waga może być przeciwwskazaniem do zajścia w ciążę? Lekarka zasugerowała zwiększenie masy do 50 kg i nie zalecałą ćwiczeń- obecnie chodzę na siłownię dwa razy w tygodniu. Czy prawdopodobnie będę musiała stosować jakąś terapię (oprócz Femostonu), jeśli AMH będzie prawidłowe? Moja lekarka wspominała coś o lekach na owulację? Złe wyniki limfocytów i leukocytów są prawdopodobnie wynikiem infekcji gardła w dniu badania. Niepokoi mnie wysoki cholesterol. Odżywiam się dość zdrowo, uprawiam sport, nie spożywam tłustych rzeczy i słodyczy, więc co może być tego powodem? Czy zaburzenia odżywiania lub niska waga mają na to wpływ? Leukocyty 3,70 tys/µl 4,0 10,0 L Erytrocyty 4,49 mln/µl 3,9 5,2 N Hemoglobina 13,6 g/dl 11,2 15,7 N Hematokryt 40,900 % 34 45 N MCV 91,1 fl 79 95 N MCH 30,3 pg 26 32 N MCHC 33,3 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi 228 tys/µl 150 400 N Limfocyty % 44 % 20 40 H Limfocyty
  20. Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badań laboratoryjnych. Od dłuższego czasu jestem ospały, mam tendencję do tycia, często się pocę, bóle w klatce piersiowej, rozmazany obraz widzenia oraz uczucie ścisku krtani/tchawicy połączone z niepokojem. TSH - 0,98 mIU/L (norma: 0,27-4,20) FT3 - 4,21 pg/ml (norma: 2,00-4,40) FT4 - 1,39 ng/dl (norma: 0,93-1,71) ATG O18 - 10,7 IU/ml (norma: <115,0) ATPO O09 - <28,0 U/ml (norma: <60)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...