Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Bilirubina

Znaleziono 108 wyników

  1. Morfologia krwi Leukocyty 7,4 tys/µl, Erytrocyty 4,2 mln/µl, Hemoglobina 13,1 g/dl, Hematokryt 40 %, MCV 94 fl, MCH 31 pg, MCHC 32,8 g/dl, MCH 31 pg, MCHC 32,8 g/dl, Płytki krwi 307,00 tys/µl, RDW-CV11,9 %, PDW 11,6 fl, MPV 10,30 fl, P-LCR 27,2 %, Neutrofile 3,36 tys/µl, Limfocyty 3,19 tys/µl (norma 1-3), Monocyty 0,65 tys/µl, Eozynofile 0,10 tys/µl, Bazofile 0,06 tys/µl, Neutrofile 45,5 %, Limfocyty 43,2 % (20-40), Monocyty 8,8 %, Eozynofile 1,4 %, Bazofile 0,8 % Mocz przejrzysty żółty Ciężar właściwy 1,027 g/ml pH 5,0 Glukoza w normie mg/dl Ketony nieobecne mg/dl Urobilinogen w normie mg/dl Bilirubina nieobecna Białko w normie Azotyny nieobecne Erytrocyty nieobecne Leukocyty w normie Osad moczu Nabłonki płaskie d. liczne w prep. Leukocyty 1-3 wpw Pasma śluzu d liczne w prep. Bakterie nieliczne w prep. Czy takie wyniki są prawidłowe?
  2. Proszę o interpretację wyników mojej 8,5 letniej córki, badania robione kontrolnie. Z góry dziękuję. Morfologia krwi żylnej z różnicowaniem leukocytów Leukocyty 5,8 tys./ul[4,5-14,5]~,Erytrocyty 4,6 mln/ul[3,8-5,2]~,Hemoglobina 13,7 g/dl[10,9-14,9]~,Hematokryt 42 %[35-45]~,MCV 90 fl[78-98]~,MCH 30 pg[25-31]~,MCHC 33 g/dl[31-37]~,RDW-CV 13 %[12-14]~,RDW-SD 44 fl[35-42]H,Płytki krwi 229 tys./ul[170-450]~,MPV 11 fl[9-11]~,PDW 13 fl[10-16]~,PCT 0,3 %[0,2-0,4]~,P-LCR 33 %[19-47]~,Limfocyty 2,7 tys./ul[0,9-3,4]~,Limfocyty % 47 %[13-45]H,Neutrofile 2,7 tys./ul[1,5-8,5]~,Neutrofile % 47 %[32-77]~,Eozynofile 0,05 tys./ul[0,03-0,52]~,Eozynofile % 1 %[0-5]~,Bazofile 0,03 tys./ul[0,01-0,06]~,Bazofile % 0,5 %[0-0,7]~,Monocyty 0,3 tys./ul[0,2-0,9]~,Monocyty % 5 %[4-12]~,IG 0,01 tys./ul[0-0,04]~,IG % 0,2 %[0-0,3]~;Rozmaz krwi żylnej Segmentowane 45 %[25-60]~,Kwasochlonne 1 %[1-5]~,Monocyty 1 %[1-6]~,Limfocyty 53 %[25-50]H;Badanie ogólne moczu z osadem Przejrzystość klarowny [-],Kolor moczu jasnożółty [-],Glukoza nieobecna mg/dl[-nieobecna]~,Bilirubina nieobecna [-nieobecna]~,Ketony nieobecne [-nieobecne]~,pH 5,5 [4,5-8]~,Cieżar właściwy 1,021 kg/l[1,002-1,035]~,Białko nieobecne g/dl[-nieobecne]~,Urobilinogen < 2.0 mg/dl[-< 2,0]~,Azotyny nieobecne [-nieobecne]~,Kwas askorbinowy nieobecny [-],Osad moczu -------------------- [-],Leukocyty. 0-1 wpw[0-5],Erytrocyty swieże 0-1 wpw[0-3],Nabłonki płaskie pojedyncze wpw[-],Pasma śluzu nieliczne wpw[-]; TSH 3-cia generacja 1,528 uIU/ml[0,79-5,85]~; Kopiuj do schowka
  3. Witam, proszę o pomoc. Syn ma 27 lat, ćwiczy codziennie. Miał robione badania krwi. Ma podwyższoną fosfatazę alkaliczną 215u/l i bilirubinę /wolna o,65 mg/dl/ całkowita o,99 mg/dl/związana o,34 mg/dl. Dodam, że pozostałe badania wątrobowe aspat 21 u/l, alat 20 u/l ggtp, albumina ,mocz ,cała biochemia, morfologia ,LDH plus USG brzucha są prawidłowe. Dodam ,że kilka lat temu bilirubinę miał też nieco podwyższoną, ale po kontroli była ok. Najbardziej martwi mnie ta wysoka fosfataza alkaliczna. Jeśli można proszę o podpowiedź co dalej badać. Bożena Z.
  4. Dzień dobry mam pytanie. Czy jest się czym niepokoić jeżeli u niemowlaka z badania krwi wychodzi bilirubina całkowita 12.08 i bilirubina związana bezpośrednia 1.14? Czy może to być związane z pokarmem matki?
  5. Dzień dobry, prosiłbym o interpretacje wyników, mężczyzna lat 23 Wapń całkowity 10,20 Bilirubina całkowita 1,82 APTT- 23,7 sec
  6. Witam, odebrałam dziś wyniki morfologii i zaniepokoił mnie wynik podwyższonej bilirubiny całkowitej. Tak się prezentują wyniki: bilirubina całkowita 1.73 przy normie 0.3-1.2, AST 14.7 norma 3-35, ALT 10.5 norma 3-35, GGTP 9 norma 5-38, ALP 35 norma 30-120. Rok temu przy tej samej normie bilirubina całkowita wynosiła tylko 0.73. Czy taki wynik jest niepokojący? Dodam, że od roku leczę się na niedoczynność tarczycy i zażywam Euthyrox.
  7. Witam serdecznie. Zwracam się z wielką prośbą o pomoc w interpretacji wyników krwi (monocyty, leukocyty) 39 lat - kobieta Morfologia krwi (ICD-9: C55) 1 Leukocyty 8,53 tys/µl* 3,98 - 10,04 Erytrocyty 4,39 mln/µl* 3,93 - 5,22 Hemoglobina 13,7 g/dl* 11,2 - 15,7 Hematokryt 37,5 %* 34,1 - 44,9 MCV 85,4 fl* 79,4 - 94,8 MCH 31,2 pg* 25,6 - 32,2 MCHC 36,5 g/dl* 32,2 - 35,5 H Płytki krwi 221 tys/µl* 150 - 400 RDW-SD 37,8 fl* 36,4 - 46,3 RDW-CV 12,5 %* 11,7 - 14,4 PDW 11,5 fl* 9,8 - 16,2 MPV 10,2 fl* 9,4 - 12,5 P-LCR 27,3 %* 19,1 - 46,6 PCT 0,23 % 0,17 - 0,35 Neutrofile 4,21 tys/µl* 2,00 - 7,00 Limfocyty 2,98 tys/µl* 1,00 - 3,00 Monocyty 1,06 tys/µl* 0,20 - 1,00 H Eozynofile 0,24 tys/µl* 0,02 - 0,50 Bazofile 0,02 tys/µl* 0,02 - 0,10 Neutrofile 49,5 %* 40,0 - 80,0 Limfocyty 34,9 %* 20,0 - 40,0 Monocyty 12,4 %* 2,0 - 10,0 H Eozynofile 2,8 %* 1,0 - 6,0 Bazofile 0,2 %* 0,0 - 2,0 OB (ICD-9: C59) 2 OB 9 mm/h* 2 - 15 Badanie ogólne moczu (ICD-9: A01) 3 Przejrzystoss przejrzysty - Barwa zółty - Ciezar własciwy 1,005 g/ml 1,015 - 1,030 L pH 7,0 5,0 - 7,0 Glukoza nieobecna - Ketony nieobecne - Urobilinogen 3,2 µmol/l 0,0 - 16,0 Bilirubina nieobecna - Białko nieobecne - Azotyny obecne - Leukocyty wykryto - Erytrocyty nie wykryto - Osad moczu (ICD-9: A19) 4 Nabłonki płaskie pojedyncze w prep. - Leukocyty 20-30 wpw 0 - 5 Bakterie nieliczne w prep. - Glukoza (ICD-9: L43) 5 Glukoza - fluorek 96,00 mg/dl 70,00 - 99,00
  8. Dzień dobry. Proszę o pomoc w interpretacji wyników, wizytę mam dopiero za 2 tygodnie, a bardzo się niepokoje. Jestem w 9 tygodniu ciąży, wyniki które mnie niepokoja to: P. Ciała przeciw. HBs-33,6IU/I(wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100); ALT 16U/I(5-35); AST 19 U/I (5-35); Bilirubina całkowita 0,3 mg/dl (0,0-1,0). Dodam, że dwa tygodnie temu HBs wynosiło 38,5 IU/I (wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100). Czy te wyniki świadczą o WZW typu B lub o innej chorobie?
  9. Dzień dobry, zostałem skierowany przez neurologa na badanie ceruloplazminy (choroba wilsona). Wynik wyszedł mi 0.19 g/l przy zakresie referencyjnym 0.15-0.30 dla tego laboratorium. Czytam, ze wynik ponizej 0.2 g/l jest nieprawidlowy - czy tutaj sa powody do obaw czy skoro laboratorium ma takie normy to wszystko jest ok? Dodam, ze wyszla podwyzszona Bilirubina całkowita - 1,423 norma do 1,2 oraz LDH - 125 norma do 120
  10. Dzień dobry, bardzo proszę o interpretacje moich wyników: AST 26, ALT 28, bilirubina całkowita 0,55mg, fosfataza zasadowa 62, GGTP 10 oraz OB 2mm i CRP <0,6 Kobieta 21 lat.
  11. Witam. GT 247 Anty_HBs0. 000 P. ciała anty 0.06 Aspat 89.4 A lat 143. Alp 300 Bilirubina 0.74 Glukoza 82.0 Tsh 1.225 OB30 Analiza moczu dobra USG wszystko dobrze. Mam wynik pozytywny HPV. Biorę Esensiale forte hepatil i ciagle mnie mogę jeść.
  12. Witam. Proszę o interpretacje wyników: AST 26, ALT 25 ,bilirubina całkowita 0,36, fosfataza zasadowa 58,trójglicerydy 108, GGTP 144. Kobieta 64 lata. Dziękuję.
  13. Witam. Proszę o interpretację wyników. AST 26, ALT 25 , bilirubina całkowita 0,36 ,fosfataza zasadowa 58, GGTP 144. Kobieta 64 lata.
  14. Czy te wyniki prób wątrobowych są prawidłowe? Witam czy te wyniki prób wątrobowych są w normie? Bilirubina całkowita- 1,2 mg/dl ALAT - 17 ASPAT - 20
  15. Czy te wyniki są prawidłowe? Bilirubina całkowita - 1,2 mg/dl ALAT - 17 ASPAT - 20
  16. Moja córka ma skończone 7 tygodni jest karmiona mlekiem modyfikowanym a jej bilirubina to 3,3 . Jaki może być powód ? 3 tyg temu wynik był 6,3 . Martwi mnie to ja również wynik wbc 10 w morfologii krwi. Proszę o poradę . Pozdrawiam
  17. Moja córka ma skończone 7 tygodni jest karmiona mlekiem modyfikowanym a jej bilirubina to 3,3 . Jaki może być powód ? 3 tyg temu wynik był 6,3 . Martwi mnie to ja również wynik wbc 10 w morfologii krwi. Proszę o poradę . Pozdrawiam
  18. Witam, Mój 5 tygodniowy syn został skierowany na morfologię oraz poziom bilirubiny ze względu na zażółcenie skóry. Wynik bilirubiny to 5,24 lecz niepokoi mnie wynik pct 0,51% oraz Neu t0,45. Dodam tylko ze wynik wbc to w jego przypadku 8,19. Podczas ciazy, wynik gbs był dodatni, dziecko przyszło na świat przez poród naturalny, mi został podany antybiotyk lecz martwię się że powyższe wyniki mogą być spowodowane właśnie wynikiem gbs bądź żółtaczka.
  19. Proszę o objaśnienie wyników. Wyniki z 11.12.2020 Rozmaz mikroskopowy. Paleczkowate 2% Neutrofile 54% Limfocyty 36% Monocyty 8% Cholesterol całkowity 273 mg/dl PSA całkowite 0,97 ng/ml TSH 1,502 ulU/ml Badanie ogólne moczu Lekuocyty neg Ketony neg Azotyny neg Urobilinogen. Normal Bilirubina neg Białko neg Glukoza neg Ciężar właściwy 1,030 Krew neg pH 5,0 Kolor żółty Przeźroczystosc przejrzysty Osad moczu Nablonki-plaskie-nieliczne w polu widzenia Lekuocyty- 1-3 w polu widzenia Inne - pasma śluzu- liczne w polu widzenia. Badania z dnia 29.01.2021 Morfologia CBC DIFF RBC- Erytrocyty - 5,3 mln/ul HGB- Hemoglobina - 15,4 g/dl HCT - Hematokryty - 47,8% MCV - średnia objętość krwinki czerwonej - 90fL MCH - średnia zawartość hemoglobiny w krwince czerwonej. - 29 pg MCHC - średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej - 32 g/dl Szerokość rozkładu erytrocytów CV - 12,4 % Szerokość rozkładu erytrocytów SD - 42 fL WBC - Leukocyty - 5,6 tys/ul LYM
  20. Dzień dobry. Co może oznaczać lekko podwyższona bilirubina(1,119mg/dl) i żelazo(136ug/dl, podczas gdy norma do 102) oraz obniżone ALP przy prawidłowych innych próbach wątrobowych i prawidłowej morfologii? USG jamy brzusznej robione miesiąc temu nie wykazało nieprawidłowości w wątrobie, PŻW w normie.
  21. Witam, od minimum miesiąca mam powiększony jeden migdał. Byłam u lekarza, przepisał antybiotyk, skończyłam go brać tydzień temu, a jest bez zmian. Stwierdził że to angina lecz objawów typu ból gardła brak. Jedynie powiększony lewy migdał oraz dwa wyczuwalne twarde, niebolące, raczej ruchome guzki pod żuchwą z lewej strony. Co to może być ? W między czasie miałam bóle stawów. Około listopada-grudnia bóle lewej strony głowy. Wczoraj robiłam badania krwi wyniki wyszły tak: OB - 11m/h norma 2-15 ASO - 170 norma 0-200 CRP - 2,7 norma 0.0 - 5.0 TSH - 1.020 norma 0.510 - 4.300 Leukocyty - 5,3 norma 4.0-10 Erytrocyty - 5.0 norma 3.9 - 5.2 Hemoglobina 13.7 norma 11.2 - 15.7 Hematokryt - 43 MCV - 85 MCH - 28 MCHC - 32.2 Płytki krwi - 273 RDW - CV - 14,2 PDW - 15.6 MPV - 12.1 P-LCR - 42.2 Neutrofile - 2.95 Limfocyty - 1.86 Monocyty - 0.43 Eonzynofile - 0.06 Bazofile - 0.03 Neutrofile - 55.2 % Limfocyty - 34.8 % Monocyty - 8.1 % Eonzynofile - 1.1 % AST - 29 norma 0-35 ALT - 37 norma 0.33 Bilirubina całkowita 0.30 norma 0.30-1.20 Fosfataza zasadowa 58 norma 35-124 GGTP 7 norma 0.38
  22. Dzień dobry. Dziś robiłem próby wątrobowe. Oto wyniki: Bilirubina całkowita 21.2 (norma do 20.6) Ast 21 (4-34) Alt 28 (0-55) Fosfataza 45 (40-150) GGTP 20 (12-64) Czy podwyzszona bilirubina to powód do niepokoju/dalszych konsultacji/ponownych badań? Co może być przyczyną? Tomek, 35 lat.
  23. Witam, proszę o interpretację. Badania wstępne, początki starań o dzidziusia. 28 lat, kobieta Badanie ogólne moczu badanie ilościowe Barwa - żółta Przejrzystość - przejrzysty Glukoza - ujemny Bilirubina - ujemny Ciała ketonowe - ujemny Ciężar właściwy - 1.030 Erytrocyty - ujemny pH - 5.5 Białko w moczu - 25.2 Urobilinogen - w normie Azotyny - ujemny Nabłonki płaskie nieliczne w polu widzenia; Krwinki białe od 2 do 4 w polu widzenia; Obecny śluz nieliczne pasma. TSH 0,947 uU / ml (0,270 - 4,200) Badanie wykonano metoda "ECLIA" na aparacie Cobas E411 firmy ROCHE Glukoza 100.6 mg/dl ALAT 33.4 Kreatynina 0.70 WBC 5.84 RBC 5.16 HGB 14.8 HCT 44.8 MCV 87 MCH 28.8 MCHC 33.1 RDW 13.2 Płytki krwi 284 MPV 8.9 Neutrofile % 54.6 Monocyty % 7.9 EOS % 1.7 BAZO % 0.3 Limfocyty % 35.5 Neutrofile 3.19 Monocyty 0.47 EOS 0.10 BAZO 0.01 Limfocyty 2.07 Proszę o wskazówki
  24. Witam w lutym miałem badanie prób wątrobowych zaznaczę że mocno nadużywałem alkoholu codziennie około dwóch lat wynik to alt 137, ast67, bilirubina całkowita 0,70, crp 13,84, ggt 296 pózniej znowu nadużywałem alkohol stwierdzono w usg stłuszczenie wątroby czy mam włóknienie lub marskość mam także kłopoty gastryczne.
  25. Co mogą oznaczać takie wyniki ? Bilirubina całkowita - 21,60 µmol/l, Bilirubina wolna - 14,80 µmol/l, Bilirubina związana- 6,80 µmol/l ? Zawsze bilirubinę całkowitą miałem w normie, ostatnio rok temu 18,5 umol/l. Próby wątrobowe wykonuję co roku, ponieważ odkąd tylko pamiętam zawsze miałem podwyższony ALAT w okolicach 100, w ostatnim czasie co ciekawe spadł do 60. Inne próby wątrobowe zawsze w normie. Od wielu lat podwyższone trójglicerydy ok. 3 mmol/l, ponadto cholesterol całkowity 5,16 mmol/l, cholesterol hdl 0,81 mmol/l, cholesterol ldl 2,97 mmol/l, cholesterol niehdl 4,35 mmol/l. Objawy: nudności, czasami ból pod lewym żebrem i jelita zwłaszcza w nocy. Od kilku lat stłuszczenie wątroby w USG. Oprócz tego usg jamy brzusznej robione miesiąc temu ok. Kolonoskopia - nasilona haustracja jelita grubego, reszta ok. Gastroskopia przepuklina rozworu przełykowego, reszta ok. Praktycznie od zawsze jestem abstynentem, dieta lekkostrawna zgodna ściśle z zaleceniami od wielu lat, nigdy nie lubiłem tłustych rzeczy itp. Miałem też mrowienia rąk i obniżoną witaminę b12 (188), po suplementacji wzrosła do 350. Czy jest wskazana jakaś dalsza diagnostyka ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...