Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Nadmierne owłosienie

Znaleziono 10 wyników

  1. Witam, mam 19 lat, ostatnio zrobiłem sobie badania hormonalne. Wyniki TSH 0,80 uIU/ml[0,68-3,35]~; FSH 2,5 mIU/mL[1,26-7,4]~; LH 4,6 mIU/mL[0,81-8,96]~; Prolaktyna 12,69 ng/mL[3,21-18,46]~; Testosteron 7,91 ng/mL[0,11-5,66]H; Na stronie było pokazane, że max w kategorii testosteron jest 5,66 a mi wyszło 7,91. Czy jest czym się martwić? Ostatnio zacząłem zauważać nadmierne owłosienie pojawiające się na całym ciele.
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Spóźnia mi się miesiączka już 3 dzień. Ostatni okres miałam 13.02, mam regularne okresy co 28 dni krwawienie 5 dni. Wykonałam test ciążowy i wyszedł negatywny (był stosunek z zabezpieczeniem przed miesiączka)Dodatkowo od spolowy stycznia wykonuje intensywne treningi. Od jakiegoś czasu zauwzylam problemy z cera, przetłuszczające włosy, nadmierne owłosienie itd(wskazujące na problemy hormonalne). Czy to właśnie z tego powodu mogę mieć problem z miesiączka w terminie pomimo reguralnych okresów? Dodatkowo od lutego mam dużo stresow
  3. Witam, mam 30 lat i nieregularny okres do tego ogromne problemy z cera i moim zdaniem nadmierne owłosienie, którego kiedyś nie miałam. Owłosienie występuje na brodzie i brzuchu. Piszę z zapytaniem, bo chciałabym zrobić badania na hormony. I moje pytanie jest na jakie hormony powinnam wykonac badania
  4. Witam ,proszę o interpretację badań hormonalnych .Badania robione były ze względu na wypadanie włosów i powiększające się zakola oraz nadmierne owłosienie ciała. Suplementy oraz wcierki nie pomagają .Mam również lekki nadmiar żelaza , kilka lat temu był niedobór. Kobieta 24 lata,badanie w 3 dniu cyklu Kortyzol 21,58 ug/dl norma 5,27-22,45 Testosteron (TTE) 52,8 NG/dl norma 12-60 Androstendion 4,09 mg/ml norma 0,4-3,4 DHEA-S 356,4 ug/dl norma 134,2-407,4
  5. Witam, Chciałabym zapytać o analizę swoich wyników badań laboratoryjnych. Chciałam udać się do lekarza endokrynologa, ale też nie chcę przychodzić bezpodstawnie, by jedynie zorientować się jakie badania mam jeszcze zrobić. Obecnie zrobiłam TSH3 wynik 1,300uIU/ml (0.279-4,200), FT3 wynik 4,1 pmol/l (3,1-6,8), FT4 wynik 12,8 pmol/l (12,0-22,0), Anty TG wynik <6,4 IU/ml (do 18,0), Anty TPO wynik 36,6 IU/ml (do 8,0). W nawiasach wpisałam zakres referencyjny. Widzę, że jedynie Anty TPO wykracza poza normę, jednak chciałąbym zapytać jakie jeszcze badania powinnam zrobić zanim udam się do endokrynologa. Dodam, że mam problem z wypadaniem włosów na głowie, oraz z nadmiernym owłosieniem na twarzy, klatce piersiowej, brzuchu, rękach oraz plecach. Ciężko jest mi pozbyć się trądziku i wysuszone skóry na twarzy oraz często czuję się zmęczona. Miewam problemy z cyklem miesiączkowym, spoznia się czasem parę dni, czasem parę tygodni. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
  6. Mam 23 lata. nieznacznie podwyższoną prolaktynę, przyjmuje Dostinex (0,5 tabletki w tyg) , z badań wyszło mi także że mam przerost nadnerczy (Objawy: nadmierne owłosienie, przedłużająca się cera, włosy, wypadające włosy, trądzik) Pani endokrynolog zaleciła wizytę u ginekologa i dobranie tabletek antykoncepcyjnych. Pani ginekolog przepisała mi tabletki Slinda, które są jednoskładnikowe. Znalazłam informację, że w przypadku moich dolegliwości, aby się ich pozbyć powinnam zażywać tabletki dwuskładnikowe. Czy powinnam rozważyć zmianę tabletek?
  7. Witam, czy moje wyniki są prawidłowe? Tsh 2.66 (0.38-5.33) ft3 3.81 (2.5-4.3) ft4 0.72 (0.65-1.48) Szukam przyczyny mojego nadmiernego owłosienia na twarzy ,jest coraz silniejsze oraz od 2 miesięcy mam straszny trądzik. Zauważyłam też obrzęk twarzy i tendencje do tycia. Objawy mam już jakiś czas jednak ostatnio się nasilają. Mam pcos i hiperinsulinemie. Jestem na diecie. Mam 28lat .
  8. kobieta, 25 lat. Zaburzenia miesiączkowania, nadmierne owłosienie w obrębie klp, pleców i brzucha. Wyniki badań : TSH 1,440 µIU/ml, FSH 8,14 mIU/ml, LH 23,30 mIU/ml, Estradiol 90,60 pg/ml,Prolaktyna 12,50 ng/ml, DHEA-SO4 454,10 µg/dl, Testosteron 74,00 ng/dl, SHBG 93,60 nmol/l. Czy w/w wyniki sugerują jakąś jednostkę chorobową? Jakie jeszcze badania ew. wykonać?
  9. Witam, Czy wartość wolnego testosteronu u kobiety 2,35 pg/ml jest prawidłowa. Dodam, iż mam 49 lat i mam kłopot z nadmiernym owłosieniem twarzy.
  10. Dzień dobry! Od jakiegoś czasu moje samopoczucie pogarsza się, często boli mnie głowa i zauważyłam tendencję do tworzenia się siniaków bez wyraźnej przyczyny. Zrobiłam badania krwi, ale wygląda na to, że są w porządku. Jedyne oznaczone odchylenia są niewielkie; tj. limfocyty 18 %, eozynofile 0,4 %, bilirubina całkowita 24,7 µmol/l. Zrobiłam również dodatkowo tsh, testosteron i prolaktyne, ponieważ podejrzewam problemy hormonalne z racji tego, że pojawia się u mnie nadmierne owłosienie, wyniki wyglądają następująco: tsh 1, 361 µIU/ml, prolaktyna 30,75 ng/ml, testosteron 40,08 ng/dl. Zastanawiam się teraz gdzie dalej mogę się udać i jakie badania zrobić? Będę wdzięczna za konsultację. Pozdrawiam!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...