Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie krwi

Znaleziono 1038 wyników

  1. Witam, proszę o pomoc z interpretacją badania krwi : Transglutaminaza tkankowa IgA (tTG IgA) Wynik: < 3
  2. Witam, Wykonałem pakiet badań stanu zdrowia mężczyzny wraz z markerami nowotworowymi: badanie ogólne moczu, OB morfologia, sód potas magnez, kwas moczowy, lipidoogram (cholesterol całk. HDL, LDL, triglicerydy) GGTP, glukoza, ALT, AST, PSA całkowity, CA19-9, CEA AFP. W MOrfologii są takie odchyłki Krwinki białe (WBC) ↓ 3,97 ×10^3/µl 4,40 — 11,30 % neutrocytów ↓ 16,8 % 34,0 — 67,9 % limfocytów ↑ 70,8 % 21,8 — 53,1 Liczba neutrocytów ↓ 0,67 ×10^3/µl 1,80 — 7,70 Liczba eozynocytów ↓ 0,04 ×10^3/µl 0,05 — 0,50 [N45] Potas ↑ 5,2 mmol/l 3,50 — 5,10 Mam pytania do lekarza jestem umówiony dopiero na piątek a męczy mnie ta morfologia z czego mogą wynikać te spadki i wzrosty ? Jakie badania można wykonać aby dalej diagnozować przyczynę? Mam 30 lat , uważam że jestem ponadprzeciętnie aktywny fizycznie , mało choruje , przeszedłem covid w listopadzie łagodnie. Mam do wyrwania ,,ósemkę" z opuchniętym i bolącym dziąsłem może tam być stan zaplany. Poza tym nie mam większych dolegliwości.
  3. Mam stwierdzone przeciwciała ana 1:320 typ ziarnisty, byłam u reumatologa i zrobił komplet badań, wykluczone mam zapalenie od stawów, ob 15, crp w normie, jednak stwierdził ze zapalenie mam w organizmie. Mam niskie zelazo 35 przy normie 50-160. Hemoglobina w normie. Gdzie szukać przyczyny tego zapalenia, jakie badania jeszcze wykonać, czy moze to byc jakas infekcja. Gdzie sie zł osić, dodam ze tarczyca jest w normie, mam przeciwciała anty tg podwyzszone 86, anty tpo w normie, obraz usg dobry. Dokuczaja mi bóle nóg łydek takie rwanie od czasu do czasu.
  4. Dzień dobry, czy mając podwyższone PDW (18,3) przy normie 16,2, MPV (13,0) przy normie 12,5, P-LCR (50,2) przy normie 46,6 oraz płytki krwi w normie (189) przy normie 400 powinnam się martwić? Czy może to być przez niedobór żelaza i witamin z grupy B? Lub czy powodem może być wpływ wirusa COVID (zaraziłam się pod koniec grudnia)? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  5. Witam. Proszę o pomoc w wynikach mojego ojca. ALT 59 AST 160 GGTP 1599 LEUKOCYTY 6,1 ERYTROCYTY 3,9 HEMOGLOBINA 11,9 HEMATOKRYT 37 MCV 94 MCH 30 MCHC 32,2 PLYTKI KRWI 114 LIMFOCYTY % 19 NEUTROFILE %75 LIMFOCYTY 1,2 NEUTROFILE 4,60 RDW CV 22 PDW 11 MPV 9,20 P LCR 22 KREATYNINA 0,65 Zaznaczam że ojciec pije od dawna alkohol. Czy może mieć marskosc wątroby?? Czy wyniki są bardzo źle? Proszę o pomoc pozdrawiam
  6. Bardzo proszę o interpretację wyników. Mcv 100.5, mch 35.7, tsh 3,156 ft3 4,95. Ft4 16,34. Anty tg 35,3. Anty tpo 49,4
  7. Mam pytanie zrobione badanie na morfologia z rozmazem krwi i neutrocyty o jądrze pałeczkowatym wyszły 12 (norma 1-5) a neutrocyty o jądrze podzielonym wyszły 44 (norma 45-70) żelazo 30 (norma od 50 do 150) i podwyższone PLT 17,3 (norma od 11 do 15) czy to coś czym powinnam się martwić czy to efekt przemęczenia? Dodam że ostatnio cały dzień bolało mnie pod lewym żebrem i to tak kujaco przez 2-3 miesiące schudłam ok6 kg i jestem dość blada (może taka uroda) czy to może zwykła anemia?
  8. Witam ostatnio robiłam badania krwi wszystko wyszło idealnie mieszcząc się w normie oprócz Eozonocytow miałam 0,8 a norma jest od 1 do 5 o czym to może świadczyć Dziękuje i pozdrawiam
  9. Dzień dobry, z odebranych wyników badńań krwi wynika, że poziom TSH jest podwyższony (mam 6,0567) przy normie do 4,9400. W 2019 miałam robione takie same badania i TSh było w normie (miałam 1,6596). Chciałabym zapytać, czy teraz podwyższony wynik TSH może być związany z przebytym zakażeniem covid? Dziękuję za odpowiedź.
  10. Dzień dobry albo dobry wieczór w zaleznosci od pory dnia. Mam takie pytanie odnośnie morfologi na której byłem 9.12.2020 czy wskazniki stanu zapalnego OB (4 mój wynik/15 max) i CRP (2.7 mój wynik/5 max) są powiazane z poziomem kalprotektyny w kale czy majac prawidlowe wartosci OB i CRP można się spodziewać prawidłowego wyniku badania kalprotektyny w kale. Dodam że inne wartości brane pod uwage w morfologi byly konsultowane z lekarzem i są prawidłowe żelazo 76/160max minimum-60 oraz PLT 134/ min 100/ max 350
  11. Wyniki badan morfologicznych dziewczynki urodzonej 26.03.2020 (niecały roczek) dodam, że ma gorączkę w wysokości 39, wiem, że wyniki są złe, ale co konkretnie oznaczają? Eytrocyty 4,67 Leukocyty 17,16 Hemoglobina 11,2 Hematokryt 35,7 MCV-śr obj erytrocyta 76,4 MCH-śr masa Hb w erytr. 24,0 MCHC-śr stęż. Hb w erytr. 31,4 RDW CV 12,6 RDW SD 34,4 PLT 343 PCT 0,34 MPV 9,8 PDW 10,5 P-LCR 22,6 NEU% 51,1 EOS% 0,04 BASO% 0,3 LYM% 38,6 MON% 9,4 NEU
  12. Dostałam wynik z laboratorium beta hcg z krwi: <1.10mlU/ml. Robiłam ten test wczoraj, po skąpej miesiączce, którą miałam 19 grudnia. Następną mam mieć za 3 dni, w niedzielę niby. Powtórzyć BETĘ?
  13. Witam, mam 23 lata. Zrobiłam podstawowe badania krwi, morfologie, ponieważ parę dni temu miałam zapalenie pęcherza. Od roku wyniki Rdw SD, mch i mcv się nie poprawiaja. Brałam już z tego tytulu żelazo Surbifer Durules. Od dwóch miesięcy biorę codziennie rano 2 tabletki Ascofer i Inofolic Combi, bo chcemy mieć z mężem dziecko. Aktualne wyniki to: Rdw SD 36.7 fl, mcv 81fl i mch 27.4 pg, RBC 5.11 ×10´6/µl, IG 0.05 G/l, CRP 6.64 mg/l. Co to może oznaczać? Może to być białaczka?
  14. Witam czy mogę prosić o analizę poszczególnych wyników morfologii krwi . Trzeba panikować ? Hemoglobina 16,3 g/dl zakres 11.2-15.7 Hematokryt 46,8 % zakres 34.1-44,9 Limfocyty 3,06 tys/ql zakres 1-3 Eozynofile 1,46 tys/ql zakres 0.02-0.5 Eozynofile 16,8% zakres 1-6 Glukoza 5,57mmol/l zakres 3,9-5.5 Cholesterol calkowity 5,56 mmol/l zakres 3-5 Reszta w normie
  15. Dzień dobry, w związku z nawracającymi epizodami depresji i stanami lękowymi wykonałam badanie poziomu litu we krwi (czytałam, że jego niedobór może powodować tego typu zaburzenia) wynik to <0.1 mmol/l, czy powinnam sie zgłosić do lekarza?
  16. Dzień dobry proszę o sprawdzenie moich wyników Leukocyty 5,05 x10^3/uL 3,98 10,04 ~ Wykres Neutrofile 2,13 x10^3/uL 1,5 7,7 ~ Wykres Limfocyty 2,43 x10^3/uL 1,1 4,5 ~ Wykres Monocyty 0,36 x10^3/uL 0,1 0,9 ~ Wykres Eozynofile 0,09 x10^3/uL 0,02 0,5 ~ Wykres Bazofile 0,04 x10^3/uL 0 0,2 ~ Wykres Neutrofile 42,2 % 34 71,1 ~ Wykres Limfocyty 48,1 % 19,3 51,7 ~ Wykres Monocyty 7,1 % 4,7 12,5 ~ Wykres Eozynofile 1,8 % 0,7 5,8 ~ Wykres Bazofile 0,8 % 0,1 1,2 ~ Wykres IG 0,20 % 0 0,5 ~ Wykres NRBC 0,000 x10^3/uL 0 0,03 ~ Wykres Erytrocyty 4,83 x10^6/uL 3,93 5,22 ~ Wykres Hemoglobina 15,4 g/dl 11,2 15,7 ~ Wykres Hematokryt 43,8 % 34,1 44,9 ~ Wykres MCV 90,7 fl 79,4 94,8 ~ Wykres MCH 31,9 pg 25,6 32,2 ~ Wykres MCHC 35,2 g/dl 32,2 35,5 ~ Wykres RDW-SD 40,4 fl 36,4 46,3 ~ Wykres RDW-CV 12,2 % 11,7 14,4 ~ Wykres Płytki krwi 216 x10^3/uL 150 400 ~ Wykres PDW 13,2 fl 9,8 16,2 ~ Wykres MPV 10,6 fl 9,4 12,5 ~ Wykres P-LCR 31,0 % 19,1 46,6 ~ Wykres PCT 0,23 % 0,17 0,38 ~
  17. Leukocyty 5,05 x10^3/uL 3,98 10,04 ~ Wykres Neutrofile 2,13 x10^3/uL 1,5 7,7 ~ Wykres Limfocyty 2,43 x10^3/uL 1,1 4,5 ~ Wykres Monocyty 0,36 x10^3/uL 0,1 0,9 ~ Wykres Eozynofile 0,09 x10^3/uL 0,02 0,5 ~ Wykres Bazofile 0,04 x10^3/uL 0 0,2 ~ Wykres Neutrofile 42,2 % 34 71,1 ~ Wykres Limfocyty 48,1 % 19,3 51,7 ~ Wykres Monocyty 7,1 % 4,7 12,5 ~ Wykres Eozynofile 1,8 % 0,7 5,8 ~ Wykres Bazofile 0,8 % 0,1 1,2 ~ Wykres IG 0,20 % 0 0,5 ~ Wykres NRBC 0,000 x10^3/uL 0 0,03 ~ Wykres Erytrocyty 4,83 x10^6/uL 3,93 5,22 ~ Wykres Hemoglobina 15,4 g/dl 11,2 15,7 ~ Wykres Hematokryt 43,8 % 34,1 44,9 ~ Wykres MCV 90,7 fl 79,4 94,8 ~ Wykres MCH 31,9 pg 25,6 32,2 ~ Wykres MCHC 35,2 g/dl 32,2 35,5 ~ Wykres RDW-SD 40,4 fl 36,4 46,3 ~ Wykres RDW-CV 12,2 % 11,7 14,4 ~ Wykres Płytki krwi 216 x10^3/uL 150 400 ~ Wykres PDW 13,2 fl 9,8 16,2 ~ Wykres MPV 10,6 fl 9,4 12,5 ~ Wykres P-LCR 31,0 % 19,1 46,6 ~ Wykres PCT 0,23 % 0,17 0,38 ~.
  18. Witam. Po badaniu morfologii krwi, okazało się, że NRBC % 0,10 NRBC
  19. Leukocyty Wynik 5,33 tys/µl Zakres referencyjny 3,9 – 10 3,910 Parametr Erytrocyty Wynik 4,59 mln/µl Zakres referencyjny 3,9 – 5,2 3,95,2 Parametr Hemoglobina Wynik 13,4 g/dl Zakres referencyjny 11 – 15,7 1115,7 Parametr Hematokryt Wynik 39,6 % Zakres referencyjny 34 – 45 3445 Parametr MCV Wynik 86 fl Zakres referencyjny 79 – 95 7995 Parametr MCH Wynik 29 pg Zakres referencyjny 25 – 32 2532 Parametr MCHC Wynik 33,8 g/dl Zakres referencyjny 32 – 36 3236 Parametr Płytki krwi Wynik 269 tys/µl Zakres referencyjny 150 – 400 150400 Parametr RDW-SD Wynik 37,0 fl Zakres referencyjny 36 – 46 3646 Parametr RDW-CV Wynik 12,1 % Zakres referencyjny 11,6 – 14,4 11,614,4 Parametr PDW Wynik 13,7 fl Zakres referencyjny 9,8 – 16,1 9,816,1 Parametr MPV Wynik 11,3 fl Zakres referencyjny 9,4 – 12,5 9,412,5 Parametr P-LCR Wynik 35,1 % Zakres referencyjny 19 – 47 1947 Parametr Neutrofile Wynik 3,20 tys/µl Zakres referencyjny 1,5 – 7,7 1,57,7 Parametr Limfocyty Wynik 1,18 tys/µl Zakres referencyjny 1,1 – 4 1,14 Parametr Monocyty Wynik 0,74 tys/µl Zakres referencyjny 0,1 – 0,9 0,10,9 Parametr Eozynofile Wynik 0,20 tys/µl Zakres referencyjny 0,02 – 0,5 0,020,5 Parametr Bazofile Wynik 0,01 tys/µl Zakres referencyjny 0 – 0,2 00,2 Parametr Neutrofile Wynik 60,0 % Zakres referencyjny 34 – 71 3471 Parametr Limfocyty Wynik 22,1 % Zakres referencyjny 19 – 52 1952 Parametr Monocyty Wynik 13,9 % Co to znaczy? Zakres referencyjny 4,7 – 12,5 4,712,5 Parametr Eozynofile Wynik 3,8 % Zakres referencyjny 0,7 – 5,8 0,75,8 Parametr Bazofile Wynik 0,20 % Zakres referencyjny 0,1 – 1,2 0,11,2 OB Parametr OB Wynik 4 mm/h Zakres referencyjny 0 – 20 020 Badanie wykonane na aparacie YHLO VISIO... czytaj więcej Badanie ogólne moczu Parametr Przejrzystość Wynik Lekko mętny Zakres referencyjny – Parametr Barwa Wynik Słomkowy Zakres referencyjny – Parametr Ciężar właściwy Wynik 1,015 kg/l Zakres referencyjny 1,01 – 1,03 1,011,03 Parametr pH Wynik 7,0 Zakres referencyjny 5 – 7 57 Parametr Glukoza Wynik nieobecna Zakres referencyjny – Parametr Ketony Wynik nieobecne mg/dl Zakres referencyjny 0 – 5 05 Parametr Urobilinogen Wynik w normie mg/dl Zakres referencyjny 0 – 1 01 Parametr Bilirubina Wynik nieobecna Zakres referencyjny – Parametr Białko Wynik nieobecne Zakres referencyjny – Parametr Azotyny Wynik nieobecne Zakres referencyjny – Parametr Erytrocyty Wynik nie wykryto Zakres referencyjny – Parametr Leukocyty Wynik nie wykryto Zakres referencyjny – Osad moczu Parametr Nabłonki płaskie Wynik b.liczne Zakres referencyjny – Parametr Leukocyty Wynik 1-3 wpw Zakres referencyjny 0 – 5 05 Parametr Erytrocyty świeże Wynik 1-3 wpw Zakres referencyjny 0 – 5 05 Parametr Pasma śluzu Wynik nieliczne Zakres referencyjny – Parametr Bakterie Wynik nieliczne w prep. Zakres referencyjny – Glukoza Parametr Glukoza Wynik 96,50 mg/dl Zakres referencyjny 70 – 99 7099 Dobry wieczór to są moje badania z krwi i ja mam takie pytanie czy wynika z nich że jestem w ciąży? Bo moi lekarze nawet nic mi nie powiedzieli bardzo bym była wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam
  20. Witam. Odebrałam wyniki morfologi gdzie leukocyty 10,59,erytrocyty 5,5,hematokryt 46,1,MCHC 31,7,Limfocyty 3,69,OB 22. CZY MAM SIĘ MARTWIĆ? pozdr.
  21. Dzień dobry, zrobiłam sobie szereg badań krwi, ponieważ nigdy nie miałam robionych. Morfologia, profil trzustkowy, wątrobowy, elektrolity, minerały, tsh wyszły bardzo dobrze. Niepokoi mnie niski poziom glukozy na czczo- 50, niski poziom insuliny- 0,7, jak to wyszło nisko dorobiłam peptyd C i okazał się również niski poziom 0,19. Czuję się bardzo dobrze, mam dużo energii, nie choruje, jedyne co to jadam nieregularnie z powodu pracy. od kilku dni staram się jeść co 3h i badam poziom glukozy glukometrem. średnio wychodzi tak: na czczo 60, 2h po posiłkach 80. jak robiłam badania krwi o ktorych wyżej mowa to byłam jakoś 15h na czczo. Proszę o odpowiedz, gdyż wizytę u diabetologa mam za miesiąc. Pozdrawiam serdecznie
  22. Witam. Wykonałam ostatnio badania krwi, była w tym również tyreotropina (TSH)trzeciej generacji (L69), moja wartość uzyskana to 4,029 ulU/ml (norma to od 0,350-4,940). Dodam, że staramy się z mężem o dziecko od pół roku. Czy uzyskany przeze mnie wynik jest niepokojący, jest w normie czy należałoby zgłębić temat tarczycy? Dodam, że pozostałe wyniki badań krwi wzorowe.
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, 7 listopada przeszłam poronienie samoistne zupełne w około 5 tyg ciąży. Miesiączka wróciła mi 8 grudnia. Po tym czasie współżyliśmy z mezem, w dniu spodziewanej miesiączki zrobilam twst ciążowy i wyszla jedna blada kreska, druga ciemna. 11 stycznia zrobiłam również badanie krwi Beta hcg, wynik badania to 5,82 (minelo 5 tyg od pierwsza dnia ostatniej miesiączki), czyli Beta powinna wyjść przynajmniej ponad 80, a mi wyszło tylko 5,82. 12 stycznia dostałam krwawienia, zupełnie wygląda jak kazda moja miesiączka, krwawienie ze skrzepami krwi i bole menstruacje w podbrzuszu. Czy możliwe ze to znowu poronienie wczesne samoistne czy po prostu nie jestem w ciąży i dostalam okresu kilka dni później? Proszę o pomoc, jutro ide znowu zrobić badanie Beta zeby sprawdzić czy spadło czy podwyższylo sie... Pozdrawiam
  24. Erytrocyty 5,22min/ul (norma od 3,9-5,1); limfocyty 4,54tys/ul (norma 1,3-3,4); limfocyty % 55,1% (norma 21-50); neuteofilie 34,5% (norma 41-70) tsh 3,465, ft4: 14,08pmol/l (norma 7,86- 14,41). Stwierdzone przed ginekologa pcos; I niedoczynnoac tarczycy. Czy jest powód do zmartwień jeżeli chodzi o wyniki morfologii które napisałam? Pozostałe wyniki morfologii prawidłowe
  25. 19 latek( nie palę, nie piję, ciśnienie ostatnio mi się tylko podwyższyło 134/80 lub 145/85), morfologia w normie, jedynie MCH-32,MCHC-36,1. Cholesterol,żelazo, tsh wszystko norma, ALT-25,9; AST-18,9 natomiast co mnie martwi to bilirubina 4,07. Czy mam się czego bać? Od czego mogę mieć tak podwyższona podwyższoną bilirubiny.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...