Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie krwi

Znaleziono 145 wyników

  1. Wyniki badań syna 2lata i 8 miesięcy Hematokryt 78.8 MCV 31.5 MCHC 39.9 PŁYTKI KRWI 586 tys/ul PCT 10.1 % P-LCR 19.0 % MONOCYTY% 5.2 IG 0.05 tys/ul Reszta w normie Proszę o interpretację
  2. Wykaz badań Badanie Parametr Wynik Jednostka L H Norma Morfologia krwi Leukocyty 5,30 tys/µl 4,2 9,1 N Erytrocyty 5,26 mln/µl 4,63 6,08 N Hemoglobina 15,2 g/dl 13,7 17,5 N Hematokryt 47,6 % 40 51 N MCV 90,5 fl 79 92 N MCH 28,9 pg 26 32 N MCHC 31,9 g/dl 32,3 36,5 L Płytki krwi 189 tys/µl 150 400 N RDW-CV 13,2 % 11,6 14,4 N PDW 17,1 fl 9,8 16,1 H MPV 12,4 fl 9,4 12,6 N P-LCR 46,6 % 19,2 47,0 N Neutrofile 3,26 tys/µl 2,00 7,00 N Limfocyty 1,55 tys/µl 1,00 3,00 N Monocyty 0,40 tys/µl 0,20 1,00 N Eozynofile 0,08 tys/µl 0,02 0,50 N Bazofile 0,01 tys/µl 0,0 0,1 L Neutrofile 61,60 % 40,0 80,0 N Limfocyty 29,20 % 20,0 40,0 N Monocyty 7,50 % 2,0 10,0 N Eozynofile 1,50 % 1,0 6,0 N Bazofile 0,20 % 0,0 2,0 N OB OB 2 mm/h 0 15 N Badanie ogólne moczu Przejrzystość przejrzysty Barwa żółty Ciężar właściwy 1,024 kg/l 1,015 1,030 N pH 5,0 5,0 7,5 N Glukoza nieobecna Ketony nieobecne Urobilinogen w normie Bilirubina nieobecna Białko nieobecne Azotyny nieobecne Erytrocyty nie wykryto Leukocyty nie wykryto Elektrolity (Na, K) Sód 142 mmol/l 136 145 N Potas 4,54 mmol/l 3,50 5,10 N Kreatynina Kreatynina 0,72 mg/dl 0,70 1,30 N eGFR >90 ml/min/1,73m2 Kwas moczowy Kwas moczowy 5,5 mg/dl 3,5 7,2 N Glukoza Glukoza 94 mg/dl 70,00 99,00 N Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG) Cholesterol całkowity 188 mg/dl 115,00 190,00 N Cholesterol HDL 47 mg/dl Cholesterol nie-HDL 141,00 mg/dl Cholesterol LDL 123,00 mg/dl Trójglicerydy 90 mg/dl 0,00 150,00 N Witam chciałem sie dowiedziec czy ten wyniki badan sa dobre
  3. Witam. Mam pytanie dotyczące moich wyników badań. 5 miesięcy temu robiłam badania krwi ponieważ zaczęły mi strasznie wypadać włosy. Moje wyniki wyglądały następująco żelazo 38ug/dl, hgb 11,7 g/dl, mcv 93,8fl, płytki krwi 286x10^3/ul. Lekarz zalecił branie żelaza. Teraz moje wyniki są takie żelazo 90 ug/dl, hgb 12,5 g/dl, mcv 94fl oraz płytki krwi 93x10^3/ul. Dwa lata temu pamiętam że płytki krwi miałam ponad normę czyli 443 a w innych latach miałam w normie. Nic mi nie dolega ani źle się nie czuje, miesiączki też nie mam obfitej. Robiłam też tsh i przez te pół roku się podniosło do poziomu 3,970. Byłam co prawda u lekarza z wynikami i mam dalej brać żelazo a płytkami lekarz mówił że mam się narazie nie przejmować. Ale czy te płytki krwi są niepokojące i czy mam powód do zmartwienia? Z góry dziękuję za odpowiedź
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, czy jest możliwe zajście w ciążę dzień przed miesiączką, mimo nieregularnych cykli? Wykonałam test hcg z krwi i wynik wynosi 0.61, ale nie wiem czy nie wykonałam go za wczesnie. Wykonałam go 10 dni po miesiączce i 17 dni przed kolejną. Czy wynik jest wiarygodny? Pozdrawiam
  5. Witam. Jestem po kontrolnej morfologii. Ostatnie takie badania robiłem 5 lat temu. Na badania poszedłem tuż przed służbowym, więc obecnie nie jestem w stanie przedstawić wynikow lekarzowi rodzinnemu. W większości wszystkie wyniki są w normie, po za dwoma. Badanie wskazało na wynik MCV ponizej normy (76) oraz RDW-SD poniżej normy (34). Wszystkie pozostałem wyniki w normie. Mam 26 lat i jestem osobą otyłą (BMI 33). Czy takie wyniki to powód do niepokoju w podróży która będzie trwała jeden miesiąc?
  6. Witam. Mam pytanie dotyczące moich wyników badań. 5 miesięcy temu robiłam badania krwi ponieważ zaczęły mi strasznie wypadać włosy. Moje wyniki wyglądały następująco żelazo 38ug/dl, hgb 11,7 g/dl, mcv 93,8fl, płytki krwi 286x10^3/ul. Lekarz zalecił branie żelaza. Teraz moje wyniki są takie żelazo 90 ug/dl, hgb 12,5 g/dl, mcv 94fl oraz płytki krwi 93x10^3/ul. Dwa lata temu pamiętam że płytki krwi miałam ponad normę czyli 443 a w innych latach miałam w normie. Nic mi nie dolega ani źle się nie czuje, miesiączki też nie mam obfitej. Robiłam też tsh i przez te pół roku się podniosło do poziomu 3,970. Byłam co prawda u lekarza z wynikami i mam dalej brać żelazo a płytkami lekarz mówił że mam się narazie nie przejmować. Ale czy te płytki krwi są niepokojące i czy mam powód do zmartwienia? Z góry dziękuję za odpowiedź
  7. Czuje się słabo, szybko się męczę i ciągle śpię. Ponadto mam ból węzłów chłonnych w okolicach szyi i pach, ból mięśni i kości. Wyniki krwi w normie tylko bazofile 0,1 i RDW CW 11,6 %. To poza normą zaznaczone. CRP 0,5 . Co oznacza taki stan?!
  8. Witam, mój brat odebrał wyniki badań krwi i ma znacznie podwyższony poziom wit. B12, aż 5-krotnie. Nie przyjmuje suplementów diety, a do tej pory cierpiał na brak tej witaminy. Nie zmienił nawyków żywieniowych. W przeszłości leczył się na nowotwór. Proszę o pomoc.
  9. Dzień dobry chciałam poprosic o sprawdzenie czy z moimi wynikami jest wszystko w porządku wbc 5.4, rbc 4.58, hgb 13.5, hct 40.0, mcv 87, mch 29.5, mchc 33.8, plt 279, limfocyty 47.9%, eo,bazo,mono 11,1, neutrofile 41.0%, limfocyty 2.6 tyś, neutrofile 2.20 tyś, rdw-cv 13.7, pdw 11.1, mpv 9.6, p-lcr 23%
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, oddaje regularnie krew jako krwiodawca, ostatnio oddawałam w grudniu, potem w styczniu musiałam wykonać okresowe badania do pracy, więc też pobierano mi krew do badań, w lutym nie mogłam oddać krwi jako krwiodawca że względu na niewystarczający poziom hemoglobiny. Od 9 dni spóźnia mi się okres. W międzyczasie uprawiałam seks z chłopakiem. Czy mogę być w ciąży? I czy zaburzenia z okresem to wynik niskiego poziomu hemoglobiny? Dodam, że co drugi miesiąc spóźnia mi się okres o kilka dni, jednak nigdy nie było to dłużej niż 5-6 dni.
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 4 dni temu odbywałam stosunek z narzeczonym, po stosunku wszystko było w porządku. Dopiero od kolejnego dnia mam niepokojące objawy. Siedząc, zauważyłam, że wydobyła się ze mnie zabarwiona na brunatno „woda” o przykrym zapachu. Sytuacja jednorazowa, w poniedziałek podczas oddawania moczu wydobywał się ze mnie lekko brunatny śluz, z czego jeden raz był on pomarańczowy. Od wtorku do dziś tj. Środa śluz jest z domieszką krwi. Stosunki odbywam regularnie, od dwóch miesięcy stosuje antykoncepcję hormonalną, nie odczuwam bólu w okolicach pochwy, a jedynie odczuwam zmienne kłucie po obu stronach jajników. Czym może być to spowodowane?
  12. Mam 44 lata i niedawno odebralam badanie krwi .Wyszlo Mcv 95.5 a mch 33 co to oznacza. Jezeli jest podwyższone mam się martwić i co mam dalej robic.
  13. Witam jestem w 24tyg ciąży. Robiłam krzywą cukrowa. Wyniki wyszły; Na czczo 99,6 Po 1h 158,4 Po 2 h 128,4 Czy po tym jednorazowym wyniku można stwierdzić cukrzycę ciążowa? Czy potrzebne są kolejne badania poziomu cukru we krwi? A czy możliwe, że taki wynik wyszedł jednorazowy?
  14. Witam. Jestem 4 miesiące po porodzie (cc). Po wykonaniu kontrolnej morfologii krwi płytki krwi wynoszą 418 (norma 440), szerokość rozkładu płytek 13.8, średnia objętość płytek 9.4, wskaźnik dużych płytek 22.6. Pozostałe parametry krwi prawidłowe. Dodam, że zaraz po porodzie płytki 261. Na podobnym poziomie utrzymywały się przed i w trakcie ciąży. Czym może być spowodowany ich nagły wzrost? Skoro wcześniej były na znacznie niższym poziomie.
  15. Witam serdecznie chodzi o ustalenie czy jest menopauza czy przekwitanie .. Mam 31 lat , i zanika mi okres, częściowo bo czasem zdążą się ze jest albo bardzo skąpy i krotki bardziej jak krawanie niż okres.. Wynik badania krwi , FSH- 4,38. LH 2,33.. Estradiol 10,3 ... Progesteron 0,28 ... Prolaktyna 9,76
  16. Dzień dobry, W rezonansie magnetycznym wyszły mi zmiany naczyniopochodne(ogniska naczyniopochodne). Od roku stosuję antykoncepcję hormonalną (vibin). Czy może ona mieć wpływ na takie zmiany? Mam też podwyższone płytki krwi. Czy zmiana leków hormonalnych na takie o niższej zawartości hormonów jest dobrym pomysłem? może pomóc?
  17. Witam mam 23 lata. Od kilku miesięcy mam problemy z żołądkiem luźne stolce,czasem ból brzucha,największy problem to to że nie mogę się wysikać czuję mocz ale nie mogę się wysikać, wyniki krwi i moczu dobre, kolonoskopia wyniki dobre.Mam tak że często się przejmuję jakimiś rzeczami,co by było gdyby... czasem się stresuję niepotrzebnymi rzeczami. Lekarz powiedział żebym udał się do psychologa lub psychiatry.Co to może być i czy da się to szybko wyleczyć?
  18. Witam Proszę o interpretację wyników badań 10 letniego syna. Wg norm podanych przez laboratorium część wyników jest powyżej normy, ale nie wiem czy te normy są dla dziecka dlatego proszę o interpretację. Badanie wykonane zostały przez mnie prywatnie, gdyż syn jest niejadkiem Żelazo 117,0 ug/dL[50-120]~; Ferrytyna 47,0 ng/mL[23,9-336,2]~; Witamina B 12 307 pg/mL[180-914]~;Leukogram Neutrofile segmentowane 55,1 %[25-60]~,Limfocyty 37,6 %[25-50]~,Monocyty 5,5 %[1-6]~,Eozynofile 0,9 %[1-5]L,Bazofile 0,9 %[0-1]~;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 5,26 x10^3/uL[4,31-11]~,Neutrofile 2,60 x10^3/uL[1,63-7,55]~,Limfocyty 2,12 x10^3/uL[0,97-3,96]~,Monocyty 0,42 x10^3/uL[0,19-0,85]~,Eozynofile 0,09 x10^3/uL[0,03-0,52]~,Bazofile 0,03 x10^3/uL[0,01-0,06]~,Neutrofile 49,4 %[28,6-74,5]~,Limfocyty 40,3 %[15,5-56,6]~,Monocyty 8,0 %[4,2-12,3]~,Eozynofile 1,7 %[0-4,7]~,Bazofile 0,6 %[0-0,7]~,IG 0,20 %[0-0,5]~,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 4,68 x10^6/uL[3,96-5,03]~,Hemoglobina 13,9 g/dl[10,7-13,4]H,Hematokryt 41,6 %[32,2-39,8]H,MCV 88,9 fl[74,4-86,1]H,MCH 29,7 pg[24,9-29,2]H,MCHC 33,4 g/dl[32,2-34,9]~,RDW-SD 39,2 fl[35,1-41,7]~,RDW-CV 12,1 %[12,3-14,1]L,Płytki krwi 327 x10^3/uL[206-369]~,PDW 13,6 fl[-],MPV 11,4 fl[9,2-11,4]~,P-LCR 35,9 %[-],PCT 0,37 %[-]; Dziękuję i pozdrawiam
  19. Co znaczą te wyniki? Obniżone Hemoglobina 11,70 MCH 26,60 MCHC 31,00 Neutrofile 1,63 Podwyższone Eozynofile 4,70 Bazofile 0,70 Bardzo proszę o szybka odpowiedz
  20. Witam, Proszę o interpretację wyników. O czym może świadczyć obniżony poziom APTT przy pozostałych parametrach w normie? Czy na wynik krzepliwości krwi może mieć wpływ niewyspanie i stres? Morfologia krwi Leukocyty 7,25 tys/µl 4,0 10,0 Erytrocyty 4,7 mln/µl 3,93 5,22 N Hemoglobina 13,8 g/dl 11,2 15,7 N Hematokryt 41,1 % 34 45 N MCV 87,1 fl 79 95 N MCH 29,2 pg 26 32 N MCHC 33,6 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi 270 tys/µl 150 400 N RDW-CV 13,2 % 11,7 14,4 N PDW 15,0 fl 9,8 16,2 N MPV 11,60 fl 9,4 12,5 N P-LCR 37,1 % 19,1 46,6 N PCT 0,3 Neutrofile 3,04 tys/µl 2,00 7,00 N Limfocyty 3,36 tys/µl 1,00 3,00 H Monocyty 0,58 tys/µl 0,20 1,00 N Eozynofile 0,24 tys/µl 0,02 0,50 N Bazofile 0,03 tys/µl 0,0 0,1 N Neutrofile 42,0 % 40,0 80,0 N Limfocyty 46,3 % 20,0 40,0 H Monocyty 8,0 % 2,0 10,0 N Eozynofile 3,3 % 1,0 6,0 N Bazofile 0,4 % 0,0 2,0 N Sód 139,0 mmol/l 136 145 N Potas 4,29 mmol/l 3,50 5,10 N Magnez 2,03 mg/dl 1,80 2,50 N Żelazo 105,0 µg/dl 60,0 145,0 PT (INR) 0,98 0,80 1,20 N Wskaźnik protrombiny 104 % 80 120 N Czas protrombinowy 11,1 sek APTT 25,3 sek 25,9 36,6 L CRP 0,61 mg/l 0,00 5,00 N
  21. Witam proszę o interpretacja wyników badań tarczycy: TSH 4.79 zakres referencyjny: 0.25-5.0, ft3 5.08 zakres referencyjny 4.0-8.3, ft4 14.05 zakres referencyjny 8.4-19.1, poziom ob 28 zakres referencyjny 0-15.
  22. Wyniki badań MCV 80 CRP 2,68 KREATYNINA 1.00 Czy to są dobre wyniki?
  23. Mam 55lat zrobiłam sobie badanie krwi na CRP wynik to 9,68czy mam powód do niepokoju za odpowiedź dziękuję bardzo
  24. Witam. Proszę o interpretację morfologii 10miesiecznego zdrowego dziecka. Dziecko miało pobierana krew na określenie grupy krwi i dodatkowo zrobiona morfologię Leukocyty 10.50 Erytrocyty 4.72 Hemoglobina 12.7 Hematokryt 37.3 Mcv 79.0 Mch 26.9 Mchc 34.0 Rdw-cv 12.9 Rdw-sd 36.9 Płytki krwi 271 MPV 13.0 H Pdw 18.1 H Pct 0.35 P-lcr 48.8 H
  25. Dzień dobry, Mam pytanie wyniki morfologia i mocz w normie, OB 28. Czy przyczyna może być zapalenie mięśnia gruszkowatego ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...