Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie krwi

Znaleziono 1328 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Mój cykl trwa około 30 dni. Moje miesiączki zazwyczaj nie były co do nia. Aczkolwiek ostatnio miałam wrażenie, że się unormowało. Ostatnio stosunek miałam 15.04 z prezerwatywa oczywiście. Okres w teorii powinien mi się zacząć 17.04. W ostatnim czasie miałam dużo stresu.. Nie mam żadnych objawów. Tak jak zawsze miałam bóle piersi, podbrzusze tak teraz żadnych. Czy to może być ciąża czy raczej nikle szanse?
  2. Co zrobić jak moi rodzice nie akceptują mojej dziewczyny? Ja mam 19 lat ona rocznikowo tez Przez 3 lata byłem z dziewczyną moi rodzice bardzo ja lubili oraz rodziców od niej ale rozstaliśmy się. Nie powiem ze związek był super. Były wzloty i upadki ale często kłóciliśmy się ona miała myśli samobójcze ponieważ moja rodzina jest dość specyficzna zwłaszcza od strony mojego ojca często dogryzali jej, śmiali, komentowali oraz mówili niezbyt miłe rzeczy (np. Moja wtedy dziewczyna zafarbowała koncówki włosów na blond i jedna ciocia powiedziała ze super pasuje a strona od mojego taty ta z którą mieliśmy problemy powiedziała „O matko co ty sobie zrobiłaś z włosami jak ty tak możesz chodzi”). Ja wiedziałem ze oni mówili to do żartów i czasem przesadzali wiec nie brałem tego do siebie ale moja była dziewczyna brała wszystko na poważnie oraz byli to dla niej obce osoby i ważni bo moja bliższa rodzina. Ja nie dawałem sobie z tym rady wiec poprosiłem o poradę rodziców powiedziałem jak wyglada sytuacja mówiłem o próbach samobójczych no i wiadomo jak w złości człowiek pisze to nie panuje nad sobą no i powiedziałem ze ona obwinia o to mnie. Moi rodzice byli na nią źli o to ze mnie o wszystko obwinia i o nasze kłótnie które były dość często. Ona miała rownież ataki paniki jak mieliśmy jechać do nich ja często wykręcałem sie ze nie mogę jechac bo nauka bo sie umówiłem itd ale nie zawsze mogłem bo np na urodzinach jeszcze moja dziewczyna była ze mną nie gadaliśmy z nikim z rodziny zazwyczaj sami ze sobą oczywiście po wyjściu była kłótnia o cos co moja rodzina powiedziała na nią ale nie zawsze ona mogła ze mną jechac np w święta nie mogła wiec u niej i mnie święta kojarzyły sie z czymś smutnym ona miała święta zepsute bo ciagle myślała o mnie ze ja cos robie z nimi np obgaduję ją oraz podczas świat jak byłem u mojej rodziny od strony taty to ona u siebie w domu miała ataki. Wiec po rozmowie z moimi rodzicami oraz moimi przemyśleniami postanowiłem zerwać naszą relacje żeby jej żyło się lepiej i nie miała myśli i prób samobójczych. Po czasie odezwała się do mnie zaczęliśmy pisać ze sobą i uczucia coraz bardziej wzrastało. Wytłumaczyliśmy sobie pare spraw na spokojnie bez kłótni ona zaczęła chodzić do psychiatry, psychologa oraz psychoterapeuty o ile dobrze kojarzę. Została u niej stwierdzona depresja. Trochę spojrzeliśmy na nasz problem z innej strony no i zaczęliśmy czuć ze chcemy ten związek powtórzyć na nowo ona podczas wizyt nabrała poczucia pewności siebie i siły a ja zacząłem ją rozumieć. Wiec razem podjęliśmy decyzje ze chcemy do siebie za jakiś czas wrócić jak ona na pewno poczuje się silnie oby przezwyciężyć strach ale zaczął się nowy problem. Moi rodzice. No powiem szczerze nie lubią oraz nie akceptują jej uważają ze się nie zmieniła dalej jest tak jak kiedyś i ze będziemy siebie ranić i nawet nie chcą jej dać szansy spróbować. Pewnego wieczoru powiedziałem ze do niej jadę się spotkać to rodzice zabrali kluczy z auta i zabronili mi się z nią kontaktować, spotykać itp. Nie wiem co mam zrobić żeby oni ja zaczęli poznawać od nowa i dowiedzieć się jaka jest na nowo. Wiem ze moi rodzice chcą dla mnie dobrze żebym nie przechodził tego na nowo ale ja chce jej dać szanse się zmienić bo podczas rozmów było widać ze jest odważniejsza silniejsza i mniej przejmowała się zdaniem innych sam czasem specjalnie starałem się spowodować kłótnię to zamiast wyzwisk była kulturalna spokojna rozmowa. Raz pojechałem do mojej rodziny na obiad i napisałem jej to żeby zobaczyć czy na pewno się zmieniła i jak zareaguje. Bardzo mnie zadziwiła ponieważ w moim odczuciu nie była na mnie zła o to ze tam jestem tylko normalnie kazała pozdrowić wszystkim i normalnie pisaliśmy. Ale moi rodzice dalej jej nie akceptują a ja jak i ona bardzo chcemy być razem i kompletnie nie wiem co mam teraz zrobić jak im pokazać ze się zmieniła i jest nowa spokojna dziewczyna.
  3. Morfologia krwi Leukocyty 7,4 tys/µl, Erytrocyty 4,2 mln/µl, Hemoglobina 13,1 g/dl, Hematokryt 40 %, MCV 94 fl, MCH 31 pg, MCHC 32,8 g/dl, MCH 31 pg, MCHC 32,8 g/dl, Płytki krwi 307,00 tys/µl, RDW-CV11,9 %, PDW 11,6 fl, MPV 10,30 fl, P-LCR 27,2 %, Neutrofile 3,36 tys/µl, Limfocyty 3,19 tys/µl (norma 1-3), Monocyty 0,65 tys/µl, Eozynofile 0,10 tys/µl, Bazofile 0,06 tys/µl, Neutrofile 45,5 %, Limfocyty 43,2 % (20-40), Monocyty 8,8 %, Eozynofile 1,4 %, Bazofile 0,8 % Mocz przejrzysty żółty Ciężar właściwy 1,027 g/ml pH 5,0 Glukoza w normie mg/dl Ketony nieobecne mg/dl Urobilinogen w normie mg/dl Bilirubina nieobecna Białko w normie Azotyny nieobecne Erytrocyty nieobecne Leukocyty w normie Osad moczu Nabłonki płaskie d. liczne w prep. Leukocyty 1-3 wpw Pasma śluzu d liczne w prep. Bakterie nieliczne w prep. Czy takie wyniki są prawidłowe?
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, Wg kalendarzyka dziś powinnam dostać okres (cykl 32dniowy). Poprzednią miesiączkę miałam 19 marca, ale była spowodowana lekami hormonalnymi (Nuvaring), które w marcu zaprzestałam brać, ponieważ chcemy starać się o dziecko. 18 kwietnia uprawiałam seks ze swoim chłopakiem dwa razy. 19 kwietnia zrobiłam test owulacyjny i pokazały się dwie kreski (obie równie mocne). Dziś (tj. 20 kwietnia) po 5 rano miałam małe krwawienie, które przemieniło się w skąpe plamienie w ciągu dnia i teraz już go nie ma. Dziś również zrobiłam test owulacyjny i wyszły dwie kreski (ale teraz jedna słabsza). Dodam że przez miesiąc się nie widzieliśmy z chłopakiem i 18 kwietnia to był jedyny moment współżycia. Czy jest możliwe bym miała faktycznie dni płodne, gdzie kalendarzyk stwierdza, że powinien być okres, i mogłam zajść w ciążę? A lekkie krwawienie jest związane z owulacją? Kompletnie nie rozumiem co się zadziałało... Pozdrawiam serdecznie, Ewa
  5. Proszę o interpretację wyników mojej 8,5 letniej córki, badania robione kontrolnie. Z góry dziękuję. Morfologia krwi żylnej z różnicowaniem leukocytów Leukocyty 5,8 tys./ul[4,5-14,5]~,Erytrocyty 4,6 mln/ul[3,8-5,2]~,Hemoglobina 13,7 g/dl[10,9-14,9]~,Hematokryt 42 %[35-45]~,MCV 90 fl[78-98]~,MCH 30 pg[25-31]~,MCHC 33 g/dl[31-37]~,RDW-CV 13 %[12-14]~,RDW-SD 44 fl[35-42]H,Płytki krwi 229 tys./ul[170-450]~,MPV 11 fl[9-11]~,PDW 13 fl[10-16]~,PCT 0,3 %[0,2-0,4]~,P-LCR 33 %[19-47]~,Limfocyty 2,7 tys./ul[0,9-3,4]~,Limfocyty % 47 %[13-45]H,Neutrofile 2,7 tys./ul[1,5-8,5]~,Neutrofile % 47 %[32-77]~,Eozynofile 0,05 tys./ul[0,03-0,52]~,Eozynofile % 1 %[0-5]~,Bazofile 0,03 tys./ul[0,01-0,06]~,Bazofile % 0,5 %[0-0,7]~,Monocyty 0,3 tys./ul[0,2-0,9]~,Monocyty % 5 %[4-12]~,IG 0,01 tys./ul[0-0,04]~,IG % 0,2 %[0-0,3]~;Rozmaz krwi żylnej Segmentowane 45 %[25-60]~,Kwasochlonne 1 %[1-5]~,Monocyty 1 %[1-6]~,Limfocyty 53 %[25-50]H;Badanie ogólne moczu z osadem Przejrzystość klarowny [-],Kolor moczu jasnożółty [-],Glukoza nieobecna mg/dl[-nieobecna]~,Bilirubina nieobecna [-nieobecna]~,Ketony nieobecne [-nieobecne]~,pH 5,5 [4,5-8]~,Cieżar właściwy 1,021 kg/l[1,002-1,035]~,Białko nieobecne g/dl[-nieobecne]~,Urobilinogen < 2.0 mg/dl[-< 2,0]~,Azotyny nieobecne [-nieobecne]~,Kwas askorbinowy nieobecny [-],Osad moczu -------------------- [-],Leukocyty. 0-1 wpw[0-5],Erytrocyty swieże 0-1 wpw[0-3],Nabłonki płaskie pojedyncze wpw[-],Pasma śluzu nieliczne wpw[-]; TSH 3-cia generacja 1,528 uIU/ml[0,79-5,85]~; Kopiuj do schowka
  6. Witam czy liczba płytek krwi w badaniu morfologi która wynosi 155 jest obiektem do zmartwień?
  7. Jak mogę zinterpretować moje wyniki krwi, neutrofile 32%, przy czym leukocyty są w normie.
  8. Czy podczas badania krwi na czczo cukier wynoszący 110 jest w normie?
  9. Witam biorę izotek już przez 4 miesiące w pierwszych dwóch miesiącach brałem dawkę 20mg dziennie. Po tej kuracji zrobiłem badania krwi na cholesterol i wątrobę i moczu i było wszystko w normie wiec zwiększyłem dawkę do 40mg dziennie i po dwóch miesiącach zrobiłem badania i cholesterol wyszedł trochę zawyżony lecz wątroba AST i ALT wyszło prawie dwukrotnie ponad normę aż 92U/L gdzie max to 50. Wizytę u dermatologa mam za tydzień wiec do tego czasu teraz nie wiem czy zmniejszyć dawkę czy zaprzestać w ogóle przyjmowanie leku.
  10. moje wyniki hemoglobina16 rbc 5.37 norma w tym laboratoroum 5.4 kreatynina 89 pozostale wyniki w normie. czy sa to wyniki ok
  11. Witam. Proszę o interpretacje wyników badań krwi: Anty- TG <0,9IU/mL Anty-TPO : 0,3IU/mL Prolaktyna: 14,66 ng/mL Testosteron wolny: 11,06pg/mL ACTH: 78,6 pg/mL Kortyzol: 20,06 Tarczyca oraz podstawowe badania krwi w normie .
  12. Witam czy mogę zaszczepić się na covid mając podwyższone płytki krwi 496oraz podwyższony czas protrombinowy 129,anemia z powodu niedoboru żelaza.
  13. Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne 24 4 krwawienie z odstawienia miałam 14-17 kwietnia natomiast martwi mnie fakt ze nadal utrzymuje się ból podbrzusza. Nie jest on stały, raczej przemijający -raz boli później jest trochę przerwy i znowu . Niedawno byłam u ginekologa i w usg, cytologii i badaniach krwi było wszystko ok. Możliwe ze to może być ciąża ? Współżyłam ok 11 kwietnia
  14. Proszę o interpreatację wyników Leukocyty 13,3 Erytrocyty 4,4 Hemoglobina 13,2 Hematokryt 40 MCV 90 MCH 30 MCHC 32.9 Płytki krwi 315 RDW-CV 15,2 PDW 16 MPV 11,6 P-LCR 38 Neutrofile 9,26 Limfocyty 17 Monocyty 8,3 NRBC 0.00 Mocznik 38,40 Kreatynina 0,84 eGFR 90 Kwas moczowy 5,20 Glukoza 87 Cholesterol całkowity 190 Cholesterol HDL 45 Cholesterol nie HDL 145 Trójglicerydy 283 ALT,AST,GGTP -norma Sód ,Potas - norma CRP 3,48 - na
  15. Odebrałam dziś wyniki badań morfologii i ob. Wyszło, że ma wysoki poziom monocytow 13,2 norma do 10, RDW-CV do 15,8 norma do 14,4, RDW-SD 51,9 norma 46,3, niskie MCHC 31 norma od 32,2, OB 6, Bazofile i Limficyty sa na granicy normy. Czy powinnam się niepokoić?
  16. Witam, odebrałam wyniki badań morfologii. WBC 5.31 (3.50-10.00) HGB 8.13 (6.80-10.50 HCT 0.392 ( 0.350-0.490) RBC 4.68 (3.80-5.50) PLT 203 ( 150-450) PCT 0.003 (0.001-0.005) MCV 83.8 (77.0-97.0) MCH 1.7 (1.6-2.1) MCHC 20.7 (19.8 - 22.8) MPV 12.2 (8.0-15.0) PDW 23.2 (10.0-22.0) ZA DUŻO RDWcv 11.6 (10.0-17.0) %LYM 57.50 (18.00-45.00) ZA DUŻO %MON 10.10 (4.00-12.00) %NEU 27.80 (40.00-73.00) ZA MAŁO %EOS 2.80 (0.50-7.00) %BAS 1.8 (0.0-2.0) %LIC 0.30 (0.00-1.00)
  17. witam mam 37 lat zrobiłam wyniki krwi prosze o ipretacie wynikuw staramy sie z meżem o dziecko czy som wyniki dobre L67 Hormon luteinizujący (LH) 6.7 mIU/ml K99 Estradiol 17-beta (E2) 236 pg/ml Anty Mülerian Hormon (AMH) 1.45 ng/ml L65 Hormon folikulotropowy (FSH) 6.7 mIU/ml N59 Prolaktyna (PRL) 468.0 mIU/l L69 Hormon tyreotropowy (TSH) 1.980 uU/ml I83 Białko wiążące hormony płciowe 81 nmol/l (SHBG) O41 Testosteron (TST) 1.33 nmol/l K27 Siarczan dehydroepiandrosteronu 341podwyszone /dl (DHEAS) O09 Przeciwciała anty - TPO <9 IU/ml< 34
  18. Proszę o interpretację wyników morfologii krwi. Zrobiłem je ponieważ miesiąc temu przeszedłem zapalenie zatok. Chlorki 102,4 mmol/L[101-109]~; Sód 138,6 mmol/L[136-146]~; Potas 4,19 mmol/L[3,5-5,1]~;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 4,64 x10^3/uL[4,23-9,07]~,Neutrofile 1,52 x10^3/uL[1,5-7,7]~,Limfocyty 2,20 x10^3/uL[1,1-4,5]~,Monocyty 0,68 x10^3/uL[0,1-0,9]~,Eozynofile 0,20 x10^3/uL[0,02-0,5]~,Bazofile 0,04 x10^3/uL[0-0,2]~,Neutrofile 32,7 %[34-67,9]L,Limfocyty 47,4 %[21,8-53,1]~,Monocyty 14,7 %[5,3-12,2]H,Eozynofile 4,3 %[0,8-7]~,Bazofile 0,9 %[0,2-1,2]~,IG 0,20 %[0-0,5]~,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 4,42 x10^6/uL[4,63-6,08]L,Hemoglobina 14,2 g/dl[13,7-17,5]~,Hematokryt 42,1 %[40,1-51]~,MCV 95,2 fl[79-92,2]H,MCH 32,1 pg[25,7-32,2]~,MCHC 33,7 g/dl[32,3-36,5]~,RDW-SD 44,4 fl[35,1-43,9]H,RDW-CV 12,6 %[11,6-14,4]~,Płytki krwi 194 x10^3/uL[150-400]~,PDW 11,9 fl[9,8-16,1]~,MPV 10,2 fl[9,4-12,6]~,P-LCR 26,2 %[19,2-47]~,PCT 0,20 %[0,16-0,35]~;
  19. Dzień dobry jestem tatą siedemnastoletniego chłopaka ma 185 cm wzrostu i120 kg zrobiliśmy badania pod kątem tarczycy i ogólnie krew mocz zaniepokoil mnie wynik TSH wynosi 6.85 i ALT 94 czy mógłbym dostać instrumencie co robić
  20. Witam, proszę o pomoc. Syn ma 27 lat, ćwiczy codziennie. Miał robione badania krwi. Ma podwyższoną fosfatazę alkaliczną 215u/l i bilirubinę /wolna o,65 mg/dl/ całkowita o,99 mg/dl/związana o,34 mg/dl. Dodam, że pozostałe badania wątrobowe aspat 21 u/l, alat 20 u/l ggtp, albumina ,mocz ,cała biochemia, morfologia ,LDH plus USG brzucha są prawidłowe. Dodam ,że kilka lat temu bilirubinę miał też nieco podwyższoną, ale po kontroli była ok. Najbardziej martwi mnie ta wysoka fosfataza alkaliczna. Jeśli można proszę o podpowiedź co dalej badać. Bożena Z.
  21. Witam, mam 25 lat. Od jakichś 2 tygodni zauważyłem, że mam problem ze wzwodem, odrazu porobiłem wszystkie badania krwi, hormony, cholesterol itd. i wszystko mam w normie, testosteron 4,96 ng/ml oraz prolaktyna 14,04 ng/ml, były problemy psychiczne w przeszłości bo tez mialem okres braku erekcji przez tydzień i po prostu bałem się kolejnego stosunku, że znowu to się stanie. Być może znowu jest to problem psychiczny, natomiast zauwazyłem ciekawą rzecz, że zawsze mam problemy z erekcją, a czasem nawet z reakcją penisa na jakiekolwiek bodźce, gdy jest skurczony i zimny, wtedy najczesciej tez moje stopy są zimne i mimo oddawania moczu mam odrazu po powrocie z toalety uczucie ze znowu mi się chce (jakby cos mi tam zalegało), a upuszczam po kilka kropel. Czy jest to mozliwą przyczyną braku erekcji?
  22. Witam proszę o interpretacje wyniku usg oraz morfologii i badania moczu. Opis usg powiększona śledziona, wątroba, uwidoczniono poszerzenie prawego UKM (zastoje moczu w prawej nerce) morfologia wskaźniki RDW 15%, ob 23, crp 12, erytrocyty 35, leukocyty 65,nablonki płaskie 93,bakterie 3226, wałeczki patologiczne 1.5 wałeczki 1.7. Obecnie jestem zarejestrowana do urologa ale czas oczekiwania jest bardzo długi termin październik. Chciałabym wiedzieć o czym mogą świadczyć takie wyniki
  23. Dzień dobry. Bardzo proszę o interpretacje wyników badań u kobiety w wieku 69 lat: RBC 5,17 (3,70-5,10), RDW-SD 36,4 (37,00-54,00), RDW-CV 11,5 (11,6-14,8), OB-3, limfocyty 0,46 (0,20-0,45), monocyty 0,01 (0,02-0,10), glukoza 5,86 (3,90-5,50), kreatynina 74,90 (53,00-97,00) e-GFR 47,63 (norma od 60,00), mocznik 8.37 (1.70-8,30), leukocyty w moczu 25,00 Leu/ul, nieliczne nabłonki płaskie, nabłonki okrągłe 0-1 wpw, leukocyty 10-15 wpw, erytrocyty świeże 1-2 wpw, bakterie nieliczne wpw, dość liczne pasma śluzu. Pozostałe wyniki morfologii w normie. Czy wyniki świadczą o uszkodzeniu nerek (zbyt niskie e-GFR)? Czy w tej sytuacji można przeprowadzić badanie tomografem z kontrastem? ma to być badanie żył wieńcowych.
  24. moja morfologia wbc krwinki białe 5.66 10e3/ul norma 4.00-10,00 neutrofile 2,9 10e3/ul norma 1.5-8.0 neutrofile % 51.9% norma 40-60% limfocyty 2.17 10e3/ul norma 1.00-6.50 Limfocyty% 38,3% norma 35.0-55.0 monocyty 0.434 10e3/ul norma 0,300-1.500 monocyty% 7.67% 10e3/ul norma 1.00-6.00 H eozynofile 0,105 10e3/ul norma 0.100-0.600 eozynofile% 1.85% norma 1.00-5.00 Bazofile 0.016 10e3/ul norma 0.020-0.050 L bazofile% 0.279% norma 0.000-1.000 erytrocyty 6.90 10e6/ul norma 4,5-5,5 H hemoglobina 18,77 g/dl norma 14-18 H hematokryt 58.6% norma 40-54% H mcv 84.9fl norma 80.0-100 mch 27.2pg norma 25.0-33.0 mchc 32.1g/dl norma 31.0-37.0 rdw 11.0% norma 10-16.5% plt-płytki krwi 251 10e3/ul norma 150-450 mpv 6.17 fl norma 5.00-13.00 co z tego badania można wywnioskować ? ob 1mm norma3-8 L
  25. Nigdy nie miałem problemów z tarczycą. Ale kilka dni temu zrobiłem kontrolne badania krwi i TSH wyszło mi 4,360, podczas gdy norma jest do 4,2. Mam się czym martwić? Czy za jakiś czas ponownie sprawdzić TSH? Niektórzy mówią, że tak mała różnica "poza normą", nie powinna martwić. Mam 25 lat.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...