Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie krwi

Znaleziono 1587 wyników

  1. Witam serdecznie. Proszę, o skonsultowanie moich wyników morfologii,ponieważ mnie bardzo niepokoi pojawiający się podwyższony NRBC. Badania wykonałam kontrolnie bez żadnych dolegliwości oprócz nawracających zapaleń pęcherza wiec przy okazji wykonałam morfologię Konsultację z lekarzem mam dopiero za 1,5 tygodnia dlatego chciałabym wiedzieć czy to jest coś poważnego i mam przyspieszyć gdzieś indziej wizytę czy może mam powtórzyć wyniki krwi. Podaję wyniki morfologii: OB -14 (3-20) zakres referencyjny w nawiasie HCT- 44.1 (34-45) RBC -4,97(3,9-5,1) HGB- 14,3 (11,2-15,7) WBC- 7,3 (3,98-10,04) MCV-88,7(77-92) MCHC-32,4(32-36) MCH-28,8(26-32) RDW-CV-12,5(11,7-14,4) RDW-SD-40,8(36-46) PLT-247(125-396) MPV-11,1(9,4-12,5) PDW-14,1(10-16) P-LCR-34,8(19-47) PCT-0,27(0,2-0,4) NRBC-0,01(0,00-0,03) [%]NRBC-0.1(0.00-0.01) ROZMAZ NEUT-3,26(1,8-6,0) [%]NEUT-44,3(41-70) LYMPH-2,93(1.3-3,4) [%]LYMPH-39,9(21-50) MONO-0,57(0,3-0,9) [%]MONO-7,8 EO-0,49(0,03-0,4) [%]EO-6,7(0,4-6.6) BASO-0,07(0,01-0,09) [%]BASO-1,0(0,2-1,3) IG-0.02(0-0,04) [%]IG-0,3(0-0,5) GLUKOZA-86(70-99) KREATYNINA W SUROWICY-0,58(0,50-1,10) eGFR-125 AspAT(GOT)-13,1(0,0-46,0) AIAT(GPT)-11,9(0.0-49.0) CRP(ILOSCOWO)-2,51(0.0-6.0) TSH-2.290
  2. Witam czy na sprzedawcę do sklepu spożywczego na wykladanie towaru wystarczy sama książeczka sanipidowska do pracy czy badania dodatkowe też np badanie krwi ?
  3. Witam. 28.04.22r zbadałam beta hcg z krwi. Wynik wyniósł 2.3. 01.05.22r testy ciążowe z moczu wyszły mi pozytywne. Byłam dziś 02.05.22r u lekarza, potwierdził on ciążę. Nie widać jeszcze maleństwa, ponieważ się nie zagnieździło. Czy wszystko jest w porządku skoro kilka dni wcześniej z krwi wyszło że nie ma ciąży?
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Miałem swój pierwszy raz ze swoją partnerką(wotrek) tydzień przed okresem(zaczął się tydzień później - wtorek) i okres nastąpił. Drugi raz mieliśmy po okresie (czyli kolejny równy tydzień później - wtorek). Robiliśmy to trzy razy intensywnie i na następny dzień czyli środę zaczęłą się pojawiać u partnerki plamienie i utrzymuje się już 4-5dni. Na obu zbliżeniach się zabezpieczaliśmy, gumka nie pękła itp. i przychodzę z zapytaniem co może oznaczać to plamienie.
  5. Witam na początku maja wykonałam badania krwi i wynik Plt był 173 po 3 tyg znów miam badanie krwi i wynik Plt 163 oprócz tego wynik mcv 77. Zazywam lek controloc na żołądek i rosewre na wysoki cholesterol. Czy powinnam się martwić tymi wynikami
  6. Rok temu miałem zapalenie prostaty. Z ciekawosci zrobiłem wyniki krwi i moczu. Mocz jest ok ale w krwi wyszły mi takie wyniki: Rozdział automatyczny leukocytów: Neutrocyty (NEU%) ↓ 43,8 % 45,0 — 70,0 Limfocyty (LYMPH%) 39,9 % 20,0 — 45,0 Monocyty (MON%) ↑ 12,6 % 3,0 — 12,0 Eozynocyty (EOS%) 3,0 % 1,0 — 5,0 Bazocyty (BASO%) 0,7 % 0,0 — 1,0 Neutrocyty (NEU) ↓ 1,88 10^9/L 2,5 — 6,5 Limfocyty (LYMPH) 1,71 10^9/L 1,00 — 3,50 Monocyty (MON) 0,54 10^9/L 0,19 — 0,78 Eozynocyty (EOS) 0,13 10^9/L 0,10 — 0,50 Bazocyty (BASO) 0,03 10^9/L 0,020 — 0,100 Czy jest tu coś niepokojącego?
  7. Witam , dzisiaj odberałem wyniki badań.Czy wyniki podane poniżej są nieprawidłowe? Przez jakis czas mam objawy ogólne zmęczenie senność, pieczenie języka, uczucie pragnienia, zaparcia, ból w dolnej części pleców. Kinaza kreatynowa CK-NAC Kinaza kreatynowa CK-NAC 186,20 U/L[30-200]~;Witamina B12 Witamina B12 160 pg/mL[180-914]L;Glukoza Glukoza 80,0 mg/dl[70-99]~;Leukogram Neutrofile pałeczkowate 0,9 %[3-5]L,Neutrofile segmentowane 33,6 %[50-70]L,Limfocyty 50,0 %[25-40]H,Monocyty 7,3 %[2-8]~,Eozynofile 7,3 %[2-4]H,Bazofile 0,9 %[0-1]~;Morfologia (25 parametrów) Leukocyty 5,07 x10^3/uL[4,23-9,07]~,Neutrofile 2,09 x10^3/uL[1,5-7,7]~,Limfocyty 2,22 x10^3/uL[1,1-4,5]~,Monocyty 0,40 x10^3/uL[0,1-0,9]~,Eozynofile 0,32 x10^3/uL[0,02-0,5]~,Bazofile 0,04 x10^3/uL[0-0,2]~,Neutrofile 41,2 %[34-67,9]~,Limfocyty 43,8 %[21,8-53,1]~,Monocyty 7,9 %[5,3-12,2]~,Eozynofile 6,3 %[0,8-7]~,Bazofile 0,8 %[0,2-1,2]~,IG 0,2 %[0-0,5]~,NRBC 0,00 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 4,48 x10^6/uL[4,63-6,08]L,Hemoglobina 14,4 g/dl[13,7-17,5]~,Hematokryt 41,8 %[40,1-51]~,MCV 93,3 fl[79-92,2]H,MCH 32,1 pg[25,7-32,2]~,MCHC 34,4 g/dl[32,3-36,5]~,RDW-SD 41,9 fl[35,1-43,9]~,RDW-CV 12,0 %[11,6-14,4]~,Płytki krwi 216 x10^3/uL[150-400]~,PDW 10,7 fl[9,8-16,1]~,MPV 9,7 fl[9,4-12,6]~,P-LCR 22,3 %[19,2-47]~,PCT 0,21 %[0,16-0,35]~;Mocz, analiza ogólna Ciężar własciwy 1,010 kg/L[1,015-1,035]L,pH 6,0 [5-7,5]~,Kolor Żółty ---[-],Klarowność Klarowny [-],Bilirubina nieobecna [-],Urobilinogen w normie mg/dl[-],Ciała ketonowe nieobecne [-],Glukoza nieobecna ---[-],Białko nieobecne ---[-],Krew nieobecna [-],Nitraty nieobecne [-],Leukocyty nieobecne [-],OCENA OSADU AUTOMATYCZNY ---[-],Leukocyty 0-5 wpw[0-5];
  8. Dzień dobry, wyniki morfologii trochę mnie zaniepokoiły: poziom leukocytów 11,30 tys (na 10,4), neutrofile 9.06 (norma 7), limfocyty 12,7% (norma 20-40) i podwyższone OB 32 (2-15). Badania moczu w normie. Nie mam żadnych objawów infekcji. Czy takie odstępstwa w morfologii powinny mnie martwić? Nie ukrywam, że cierpię na tzw. syndrom białego fartucha.
  9. dzień dobry, czy stężenie potasu na poziome 4,62, przy normie 3,5-4,5 to powód do niepokoju. Dodam, że pozostałe wyniki, w tym morfologia, OB, kreatynina, mocznik, kwas moczowy są w normie. Także sód i potas są w normie.
  10. Ostatnio robilam badania krwi i wyszlo mi: fibrynogen 6.12 (norma 1.8 do 3.5) i aptt 50.8 s(norma do 36 s). Czas protrombinowy, wskaznik protrombinowy i inr w normie. Co to moze oznaczac?
  11. Witam, robiłam badanie krwi na beta hcg. 12.04 godz 9:00 miałam 12680mlU/ml, 14.04 godz 9:00 miałam 14070mlU/ml obydwa badania na czczo, czy moja ciąża się nie rozwija, bądź już obumarła? Boli mnie podbrzusze i plecy, brak innych dolegliwości ciążowych. Jutro mam wizytę u ginekologa.
  12. LEUKOCYTY PONIŻEJ NORMY. Leukocyty WBC 3,7. Wskaźnik anizocytozy płytek krwi (PDW) ↑ 18,8 %. Neutrocyty (NEU) ↓ 2,1 10^9/L Limfocyty (LYMPH) ↓ 1,35 10^9/L, wszystko inne jest w normie,Bardzo prosił bym o analizę czy świadczy to o chorobie?czy też może być po przebytym coronawirusie,okoł 2 miesiące temu.
  13. Proszę o interpretację wyników krwi poniżej normy limfocyty 0,66 tys., Bazofile 0,01tys., Limfocyty 12,40%, eozynofile 0,80%, mocz lekko mętny, nabłonki płaskie d.liczne, moczany bezpostaciowe b.liczne, bakterie liczne
  14. Mam 22 lata. Od 5 lat przyjmuję antykoncepcję hormonalną. Zaczęłam je przyjmować, ponieważ miałam problem z trądzikiem na twarzy, dekolcie i plecach. Po przyjęciu tabletek w zasadzie z dnia na dzień skóra się pięknie oczyściła i przyjmowałam je przez następnych 5 lat. W tej chwili mam już 22 lata i czuję, że przestały działać tak jak powinny. Trądzik wrócił, przybrałam na wadze, mam wahania nastrojów i brak libido. Chciałabym zmienić tabletki i dobrać je pod obecne poziomy hormonów. Jakie konkretnie badania krwi wykonać żeby z wynikami udać się po dobranie odpowiednich tabletek? Pozdrawiam
  15. Proszę o interpretację wyników badania: morfologi krwi i moczu. Dzień dobry! Mam na imię Grzegorz, lat 69. Badania zostały wykonane 2022-03-31. Wyniki badania krwi: Erytrocyty 4,31 mon/ul, MCV 96,1 fl, MCH 32,7 pg, PDW 18,7 fl, MPV 13.3 fl, P-LCR 51,2 %, AS-LYMP 0,01 komórek/l, AS-LYMP 0,2 % CK 409 U/l. Badanie moczu: Erytrocyty 39,10 /ul, Leukocyty 107,50 /ul, wykryto ketony, urobilinogen, leukocyty, białko śladowo. Pozostałe wyniki badań krwi i moczu w normie. Pozdrawiam!
  16. Proszę o interpretację wyników badania: morfologi krwi i moczu. Dzień dobry! Mam na imię Grzegorz, lat 69. Badania zostały wykonane 2022-03-31. Wyniki badania krwi: Erytrocyty 4,31 mon/ul MCV 96,1 fl MCH 32,7 pg PDW 18,7 fl MPV 13.3 fl P-LCR 51,2 % AS-LYMP 0,01 komórek/l AS-LYMP 0,2 % CK 409 U/l Badanie moczu: Erytrocyty 39,10 /ul Leukocyty 107,50 /ul Pozdrawiam!
  17. Dzien dobry, odebrałam dzisiaj wynik badania krwi na kwas foliowy, wynosi >40, normy 4,6 - 18,7. Jak interpretować swój wynik? Dodam iż od roku suplementuje kwas foliowy, jestem po jedynym poronieniu, które miało miejsce w zeszłym roku. Teraz z Mężem ponownie chcemy rozpocząć starania. Czy ten za wysoki wynik jest niepokojący?
  18. Witam. Choruje na aplazje szpiku kostnego. Od roku mam w miarę dobre wyniki, leukocyty erytrocyty hemoglobina w normie. Płytki krwi na poziomie 150-160.Czy mogę planować ciążę? Czy to za wcześnie bo choroba może się wrócić? Proszę o odpowiedź
  19. Dzien dobry, odebrałam dzisiaj wynik badania krwi - kwas foliowy, wynosi >40, normy 4,6 - 18,7. Jak interpretować swój wynik?
  20. Czy liczba wyzszych limfocytow jest powodem do niepokoju? 4,87 a norma od 1,5 do 3.5 . Przy każdym badaniu krwi jest spadek hemoglobiny i podwyższona liczka limfocytow mniej więcej w takiej samej granicy
  21. Co oznacza wynik OB 24, CRP 7,4 Erytrocyty 5,43, Potas 5,2 u kobiety 46 lat
  22. Witam, bardzo proszę o interpretację wyników Glukoza (Krew żylna, osocze (fluorek)) 93 mg/dl 70 — 99 Glukoza (Po 1h po 75g glukozy) ↑ 110 mg/dl 70 — 99 Glukoza (Po 2h po 75g glukozy) 83 mg/dl 70 — 99 Insulina (L97) 12,18 mU/l 3,00 — 17,00 Insulina (L97) (Po 1h po 75 g glukozy) 90,22 mU/l Insulina (L97) (Po 2h po 75 g glukozy) 71,77 mU/
  23. Witam. Czy ta morfologia powinna mnie martwić? Słyszałam że powinnam zrobić jeszcze badanie które nazywa się ferrytyna. BOJE SIE ZE TO MOZE BYC VOS GROŹNEGO. WBC 7,85 tys/ul, RBC 5,4 mln/ul, HGB 13,9 g/dl,HGB 8,6 mmol/l, HCT 40,3%,MCV 74,8 fl, MCH 25,7 PG, MCHC 34,4g/dl, PLT 384 tys/ul, RDW-SD 41,2 fl, RDW-CV 15,3%,PDW 10,4fl, P-LCR 12,2%,PCT 0,37%,MPV 9,8 fl, NEU 4,08 tys/ul,LYM 3,04 tys/ul, MON 0,53 tys/ul, EOS 0,18 tys/ul, BAS 0,005 tys/ul, NEU 52%,LYM 38,8%,MON 6,8%,EOS 2,4 %, BAS 0,1%.Proszę o poradę.
  24. Witam, prośba o interpretacje wyników morfologii u syna METODA AUTOMATYCZNA LEUKOCYTY [C30] 2.69 ERYTROCYTY [C02] 4.83 HEMOGLOBINA 13.3 HEMATOKRYT 39.7 MCV 82.2 MCH 27.5 MCHC 33.5 RDW 12.9 PŁYTKI KRWI [C66] 175 MPV 10.3 NEUTROCYTY 0.88 LIMFOCYTY 1.42 MONOCYTY 0.37 EOZYNOCYTY 0.01 BAZOCYTY 0.01 % NEUTROCYTÓW 32.6 % LIMFOCYTÓW 52.8 % MONOCYTÓW 13.8 % EOZYNOCYTÓW 0.4 % BAZOCYTÓW 0.4 IG 0 % W badaniu wyszły również Limfocyty reaktywne 7% Lekarz podejrzewa mononukleoze. Czy mamy obawiać się białaczki mimo ze pozostałe parametry krwi w normie?
  25. witam Państwa. chciałabym prosić o informację odnośnie wyników krwi, gdyż jestem zaniepokojona. ostatnio wykonywałam badania medycyny pracy i strasznie się zmartwiłam. jeśli bym mogła, to przedstawię Państwu wyniki które otrzymałam w 2019 roku: leukocyty - 11.1 erytrocyty - 4.4 hemoglobina - 13.1 hematokryt - 38 MCV - 87 MCH - 30 MCHC - 34.3 Płytki krwi - 152 RDW-CV - 13.6 PDW - 16.4 MPV - 11.5 P-LCR - 37.2 Neutrofile - 8.66 Limfocyty - 1.4 Monocyty - 0.85 Eozynofile - 0.11 Bazofile - 0.04 Neutrofile 7.82 Limfocyty - 12.7 Monocyty - 7.7 Eozynofile 1.0 Bazofie 0.4 Mocz w normie i one mieściły się w granicach tolerancji, a tutaj moje wyniki które odebrałam tydzień temu: NRBC - 0.00 Neutrofile - 55.8 Limfocyty - 25.7 Monocyty - 8.6 Eozynofile - 8.3 Bazofile - 1.1 Niedojrzale granulocyty IG - 0.50 bardzo niepokoi mnie wzrost eozynofilów, gdzie przedział normy wynosi od 1.0 do 6.0 z czym może mieć związek? naczytałam się wielu forów internetowych i zaczęłam się tym bardzo przejmować. pozdrawiam serdecznie, Joanna_30
×
×
  • Dodaj nową pozycję...