Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Medycyna rodzinna

Znaleziono 768 wyników

  1. Witam, 2 tyg temu byłam hospitalizowana ze względu na wysoki poziom alt (202) ast (83)- wyniki Obecnie są idealne ( prawdopodobna przyczyna to NLPZ zapisane przez lekarza rodzinnego) Obecnie wystąpił u mnie stan zapalny skory na uchu ( wyglada jak czyrak) na który dermatolog zapisał mi Aknemycin plus w płynie do stosowania miejscowego. Czy bezpiecznie mogę używać ten płyn by nie wpłynął ponownie na podwyższenie alt i ast ?
  2. Witam, proszę o pomoc z interpretacją badania krwi : Transglutaminaza tkankowa IgA (tTG IgA) Wynik: < 3
  3. Mam stwierdzone przeciwciała ana 1:320 typ ziarnisty, byłam u reumatologa i zrobił komplet badań, wykluczone mam zapalenie od stawów, ob 15, crp w normie, jednak stwierdził ze zapalenie mam w organizmie. Mam niskie zelazo 35 przy normie 50-160. Hemoglobina w normie. Gdzie szukać przyczyny tego zapalenia, jakie badania jeszcze wykonać, czy moze to byc jakas infekcja. Gdzie sie zł osić, dodam ze tarczyca jest w normie, mam przeciwciała anty tg podwyzszone 86, anty tpo w normie, obraz usg dobry. Dokuczaja mi bóle nóg łydek takie rwanie od czasu do czasu.
  4. Miałam wykonany test jakościowy na przeciwciała anty sars coV 2 Co oznacza wynik reaktywny 115.000 COI? W listopadzie miałam wymaz na covid Wynik negatywny Czy powinnam się zaszczepić?
  5. Dzień dobry Mam 31 lat proszę zerknąć na moje wyniki leukocyty 2.15 norma (4.00-10.00) liczba neutrocytów 0.83 norma (2.00-7.00) liczba limfocytów 0.92 norma (1.12-4.50) hematokryt 35 norma (38.0-45.0) % neutrocytów 38 norma(50-70) % eozynocytów 6.00 norma(1.00-5.00) % bazocytów 2,50 norma (0.00-1.00). Dodam że jestem cały czas zmęczona bez siły . Pozdrawiam
  6. Dzień dobry, czy mając podwyższone PDW (18,3) przy normie 16,2, MPV (13,0) przy normie 12,5, P-LCR (50,2) przy normie 46,6 oraz płytki krwi w normie (189) przy normie 400 powinnam się martwić? Czy może to być przez niedobór żelaza i witamin z grupy B? Lub czy powodem może być wpływ wirusa COVID (zaraziłam się pod koniec grudnia)? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  7. Witam. Proszę o pomoc w wynikach mojego ojca. ALT 59 AST 160 GGTP 1599 LEUKOCYTY 6,1 ERYTROCYTY 3,9 HEMOGLOBINA 11,9 HEMATOKRYT 37 MCV 94 MCH 30 MCHC 32,2 PLYTKI KRWI 114 LIMFOCYTY % 19 NEUTROFILE %75 LIMFOCYTY 1,2 NEUTROFILE 4,60 RDW CV 22 PDW 11 MPV 9,20 P LCR 22 KREATYNINA 0,65 Zaznaczam że ojciec pije od dawna alkohol. Czy może mieć marskosc wątroby?? Czy wyniki są bardzo źle? Proszę o pomoc pozdrawiam
  8. Witam, zmagam się z trądzikiem od ok 3 lat. Moje wyniki badań hormonalnych są w porządku oprócz : Neutrocyty (NEU%) 44,2 % (norma 45,0-70,0). limfocyty (LYMPH %) 45,7% (norma 20,0-45,0). Czy przez te wyniki badań mogę mieć skłonność z trądzikiem czy to nie wiąże się z tymi badaniami? Udać się z wynikami do endokrynologa czy dermatologa?
  9. Witam ostatnio robiłam badania krwi wszystko wyszło idealnie mieszcząc się w normie oprócz Eozonocytow miałam 0,8 a norma jest od 1 do 5 o czym to może świadczyć Dziękuje i pozdrawiam
  10. Witam mam 250 cholesterolu ldl-163 trójglicerydy 210 kardiolog widząc wyniki nie zalecił brania tabletek A lekarz rodzinny tak
  11. Dzień dobry albo dobry wieczór w zaleznosci od pory dnia. Mam takie pytanie odnośnie morfologi na której byłem 9.12.2020 czy wskazniki stanu zapalnego OB (4 mój wynik/15 max) i CRP (2.7 mój wynik/5 max) są powiazane z poziomem kalprotektyny w kale czy majac prawidlowe wartosci OB i CRP można się spodziewać prawidłowego wyniku badania kalprotektyny w kale. Dodam że inne wartości brane pod uwage w morfologi byly konsultowane z lekarzem i są prawidłowe żelazo 76/160max minimum-60 oraz PLT 134/ min 100/ max 350
  12. Witam, jestem w 18 tyg. ciąży odebrałam wyniku morfologi, w których jest leukocyty 10,69 norma do 10,04 mchc 32 norma od 32,2 RDW-CV 16 norma do 14,4 Limfocyty 14,7 norma od 20 Neutrofile 8,14 norma do 7 Bazofile 0,01 norma od 0,02 Wartości delikatnie przekroczone, nie moge rozszywrowac o czym moga swiadczyc a do swojego ginekologo mam termina za 2 tyg. Czy powinno mnie to niepokoic?
  13. Wyniki badan morfologicznych dziewczynki urodzonej 26.03.2020 (niecały roczek) dodam, że ma gorączkę w wysokości 39, wiem, że wyniki są złe, ale co konkretnie oznaczają? Eytrocyty 4,67 Leukocyty 17,16 Hemoglobina 11,2 Hematokryt 35,7 MCV-śr obj erytrocyta 76,4 MCH-śr masa Hb w erytr. 24,0 MCHC-śr stęż. Hb w erytr. 31,4 RDW CV 12,6 RDW SD 34,4 PLT 343 PCT 0,34 MPV 9,8 PDW 10,5 P-LCR 22,6 NEU% 51,1 EOS% 0,04 BASO% 0,3 LYM% 38,6 MON% 9,4 NEU
  14. Witam, mam 23 lata. Zrobiłam podstawowe badania krwi, morfologie, ponieważ parę dni temu miałam zapalenie pęcherza. Od roku wyniki Rdw SD, mch i mcv się nie poprawiaja. Brałam już z tego tytulu żelazo Surbifer Durules. Od dwóch miesięcy biorę codziennie rano 2 tabletki Ascofer i Inofolic Combi, bo chcemy mieć z mężem dziecko. Aktualne wyniki to: Rdw SD 36.7 fl, mcv 81fl i mch 27.4 pg, RBC 5.11 ×10´6/µl, IG 0.05 G/l, CRP 6.64 mg/l. Co to może oznaczać? Może to być białaczka?
  15. Witam czy mogę prosić o analizę poszczególnych wyników morfologii krwi . Trzeba panikować ? Hemoglobina 16,3 g/dl zakres 11.2-15.7 Hematokryt 46,8 % zakres 34.1-44,9 Limfocyty 3,06 tys/ql zakres 1-3 Eozynofile 1,46 tys/ql zakres 0.02-0.5 Eozynofile 16,8% zakres 1-6 Glukoza 5,57mmol/l zakres 3,9-5.5 Cholesterol calkowity 5,56 mmol/l zakres 3-5 Reszta w normie
  16. Dzień dobry, w związku z nawracającymi epizodami depresji i stanami lękowymi wykonałam badanie poziomu litu we krwi (czytałam, że jego niedobór może powodować tego typu zaburzenia) wynik to <0.1 mmol/l, czy powinnam sie zgłosić do lekarza?
  17. Dzień dobry proszę o sprawdzenie moich wyników Leukocyty 5,05 x10^3/uL 3,98 10,04 ~ Wykres Neutrofile 2,13 x10^3/uL 1,5 7,7 ~ Wykres Limfocyty 2,43 x10^3/uL 1,1 4,5 ~ Wykres Monocyty 0,36 x10^3/uL 0,1 0,9 ~ Wykres Eozynofile 0,09 x10^3/uL 0,02 0,5 ~ Wykres Bazofile 0,04 x10^3/uL 0 0,2 ~ Wykres Neutrofile 42,2 % 34 71,1 ~ Wykres Limfocyty 48,1 % 19,3 51,7 ~ Wykres Monocyty 7,1 % 4,7 12,5 ~ Wykres Eozynofile 1,8 % 0,7 5,8 ~ Wykres Bazofile 0,8 % 0,1 1,2 ~ Wykres IG 0,20 % 0 0,5 ~ Wykres NRBC 0,000 x10^3/uL 0 0,03 ~ Wykres Erytrocyty 4,83 x10^6/uL 3,93 5,22 ~ Wykres Hemoglobina 15,4 g/dl 11,2 15,7 ~ Wykres Hematokryt 43,8 % 34,1 44,9 ~ Wykres MCV 90,7 fl 79,4 94,8 ~ Wykres MCH 31,9 pg 25,6 32,2 ~ Wykres MCHC 35,2 g/dl 32,2 35,5 ~ Wykres RDW-SD 40,4 fl 36,4 46,3 ~ Wykres RDW-CV 12,2 % 11,7 14,4 ~ Wykres Płytki krwi 216 x10^3/uL 150 400 ~ Wykres PDW 13,2 fl 9,8 16,2 ~ Wykres MPV 10,6 fl 9,4 12,5 ~ Wykres P-LCR 31,0 % 19,1 46,6 ~ Wykres PCT 0,23 % 0,17 0,38 ~
  18. Leukocyty 5,05 x10^3/uL 3,98 10,04 ~ Wykres Neutrofile 2,13 x10^3/uL 1,5 7,7 ~ Wykres Limfocyty 2,43 x10^3/uL 1,1 4,5 ~ Wykres Monocyty 0,36 x10^3/uL 0,1 0,9 ~ Wykres Eozynofile 0,09 x10^3/uL 0,02 0,5 ~ Wykres Bazofile 0,04 x10^3/uL 0 0,2 ~ Wykres Neutrofile 42,2 % 34 71,1 ~ Wykres Limfocyty 48,1 % 19,3 51,7 ~ Wykres Monocyty 7,1 % 4,7 12,5 ~ Wykres Eozynofile 1,8 % 0,7 5,8 ~ Wykres Bazofile 0,8 % 0,1 1,2 ~ Wykres IG 0,20 % 0 0,5 ~ Wykres NRBC 0,000 x10^3/uL 0 0,03 ~ Wykres Erytrocyty 4,83 x10^6/uL 3,93 5,22 ~ Wykres Hemoglobina 15,4 g/dl 11,2 15,7 ~ Wykres Hematokryt 43,8 % 34,1 44,9 ~ Wykres MCV 90,7 fl 79,4 94,8 ~ Wykres MCH 31,9 pg 25,6 32,2 ~ Wykres MCHC 35,2 g/dl 32,2 35,5 ~ Wykres RDW-SD 40,4 fl 36,4 46,3 ~ Wykres RDW-CV 12,2 % 11,7 14,4 ~ Wykres Płytki krwi 216 x10^3/uL 150 400 ~ Wykres PDW 13,2 fl 9,8 16,2 ~ Wykres MPV 10,6 fl 9,4 12,5 ~ Wykres P-LCR 31,0 % 19,1 46,6 ~ Wykres PCT 0,23 % 0,17 0,38 ~.
  19. Witam. Po badaniu morfologii krwi, okazało się, że NRBC % 0,10 NRBC
  20. Leukocyty Wynik 5,33 tys/µl Zakres referencyjny 3,9 – 10 3,910 Parametr Erytrocyty Wynik 4,59 mln/µl Zakres referencyjny 3,9 – 5,2 3,95,2 Parametr Hemoglobina Wynik 13,4 g/dl Zakres referencyjny 11 – 15,7 1115,7 Parametr Hematokryt Wynik 39,6 % Zakres referencyjny 34 – 45 3445 Parametr MCV Wynik 86 fl Zakres referencyjny 79 – 95 7995 Parametr MCH Wynik 29 pg Zakres referencyjny 25 – 32 2532 Parametr MCHC Wynik 33,8 g/dl Zakres referencyjny 32 – 36 3236 Parametr Płytki krwi Wynik 269 tys/µl Zakres referencyjny 150 – 400 150400 Parametr RDW-SD Wynik 37,0 fl Zakres referencyjny 36 – 46 3646 Parametr RDW-CV Wynik 12,1 % Zakres referencyjny 11,6 – 14,4 11,614,4 Parametr PDW Wynik 13,7 fl Zakres referencyjny 9,8 – 16,1 9,816,1 Parametr MPV Wynik 11,3 fl Zakres referencyjny 9,4 – 12,5 9,412,5 Parametr P-LCR Wynik 35,1 % Zakres referencyjny 19 – 47 1947 Parametr Neutrofile Wynik 3,20 tys/µl Zakres referencyjny 1,5 – 7,7 1,57,7 Parametr Limfocyty Wynik 1,18 tys/µl Zakres referencyjny 1,1 – 4 1,14 Parametr Monocyty Wynik 0,74 tys/µl Zakres referencyjny 0,1 – 0,9 0,10,9 Parametr Eozynofile Wynik 0,20 tys/µl Zakres referencyjny 0,02 – 0,5 0,020,5 Parametr Bazofile Wynik 0,01 tys/µl Zakres referencyjny 0 – 0,2 00,2 Parametr Neutrofile Wynik 60,0 % Zakres referencyjny 34 – 71 3471 Parametr Limfocyty Wynik 22,1 % Zakres referencyjny 19 – 52 1952 Parametr Monocyty Wynik 13,9 % Co to znaczy? Zakres referencyjny 4,7 – 12,5 4,712,5 Parametr Eozynofile Wynik 3,8 % Zakres referencyjny 0,7 – 5,8 0,75,8 Parametr Bazofile Wynik 0,20 % Zakres referencyjny 0,1 – 1,2 0,11,2 OB Parametr OB Wynik 4 mm/h Zakres referencyjny 0 – 20 020 Badanie wykonane na aparacie YHLO VISIO... czytaj więcej Badanie ogólne moczu Parametr Przejrzystość Wynik Lekko mętny Zakres referencyjny – Parametr Barwa Wynik Słomkowy Zakres referencyjny – Parametr Ciężar właściwy Wynik 1,015 kg/l Zakres referencyjny 1,01 – 1,03 1,011,03 Parametr pH Wynik 7,0 Zakres referencyjny 5 – 7 57 Parametr Glukoza Wynik nieobecna Zakres referencyjny – Parametr Ketony Wynik nieobecne mg/dl Zakres referencyjny 0 – 5 05 Parametr Urobilinogen Wynik w normie mg/dl Zakres referencyjny 0 – 1 01 Parametr Bilirubina Wynik nieobecna Zakres referencyjny – Parametr Białko Wynik nieobecne Zakres referencyjny – Parametr Azotyny Wynik nieobecne Zakres referencyjny – Parametr Erytrocyty Wynik nie wykryto Zakres referencyjny – Parametr Leukocyty Wynik nie wykryto Zakres referencyjny – Osad moczu Parametr Nabłonki płaskie Wynik b.liczne Zakres referencyjny – Parametr Leukocyty Wynik 1-3 wpw Zakres referencyjny 0 – 5 05 Parametr Erytrocyty świeże Wynik 1-3 wpw Zakres referencyjny 0 – 5 05 Parametr Pasma śluzu Wynik nieliczne Zakres referencyjny – Parametr Bakterie Wynik nieliczne w prep. Zakres referencyjny – Glukoza Parametr Glukoza Wynik 96,50 mg/dl Zakres referencyjny 70 – 99 7099 Dobry wieczór to są moje badania z krwi i ja mam takie pytanie czy wynika z nich że jestem w ciąży? Bo moi lekarze nawet nic mi nie powiedzieli bardzo bym była wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam
  21. Witam, mam pytanie Leukocyty w aktualnych i poprzednich badaniach wyszly mi z wynikiem 11.8 jak długo moga być podwyższone i czy da sie je przywrócić do normy? Monika lat 45
  22. Witam. Odebrałam wyniki morfologi gdzie leukocyty 10,59,erytrocyty 5,5,hematokryt 46,1,MCHC 31,7,Limfocyty 3,69,OB 22. CZY MAM SIĘ MARTWIĆ? pozdr.
  23. Erytrocyty 5,22min/ul (norma od 3,9-5,1); limfocyty 4,54tys/ul (norma 1,3-3,4); limfocyty % 55,1% (norma 21-50); neuteofilie 34,5% (norma 41-70) tsh 3,465, ft4: 14,08pmol/l (norma 7,86- 14,41). Stwierdzone przed ginekologa pcos; I niedoczynnoac tarczycy. Czy jest powód do zmartwień jeżeli chodzi o wyniki morfologii które napisałam? Pozostałe wyniki morfologii prawidłowe
  24. Proszę o interpretację wyniku testu jakościowego p/ciał anty SARS coV 2 Wynik :115 H COI reaktywny Czy z takim wynikiem mogę się zaszczepić? Dodatkowo jestem alergikiem Proszę o Odpowiedź
  25. Witam, ostatnio jestem osłabiona, ciągle chce mi się spać nawet po 8,9 godzinach snu. Mam uczucie suchości w ustach, zdarzają się pleśniawki w ustach. Rok temu brałam silne antybiotyki w ciągu 3 miesięcy 2x Klacid i 1x Sumamed na zapalenie płuc. Czy wyniki badań mogą świadczyć o jakiejś chorobie. Morfologia krwi Leukocyty 4,46 tys/µl 3,98 - 10,04 Erytrocyty 4,6 mln/µl 3,93 - 5,22 Hemoglobina 14,0 g/dl 11,2 - 15,7 Hematokryt 42 % 34,1 - 44,9 MCV 92 fl 79,4 - 94,8 MCH 30 pg 25,6 - 32,2 MCHC 33,3 g/dl 32,2 - 35,5 Płytki krwi 200 tys/µl 150 - 400 RDW-SD 42,0 fl 36,4 - 46,3 RDW-CV 12,6 % 11,7 - 14,4 PDW 16,1 fl 9,8 - 16,2 MPV 11,7 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 39,3 % 19,1 - 46,6 Neutrofile 2,44 tys/µl 2 - 7 Limfocyty 1,6 tys/µl 1 - 3 Monocyty 0,33 tys/µl 0,2 - 1 Eozynofile 0,03 tys/µl 0,02 - 0,5 Bazofile 0,02 tys/µl 0,02 - 0,1 Neutrofile 54,8 % 40 - 80 Limfocyty 36,5 % 20 - 40 Monocyty 7,4 % 2 - 10 Eozynofile 0,7 % 1 - 6 Bazofile 0,4 % 0 - 2 Niedojrzałe granulocyty IG % 0,20 % 0 - 0,4 Niedojrzałe granulocyty IG il. 0,01 tys/µl 0 - 0,03 NRBC% 0,00 % 0 - 0,01
×
×
  • Dodaj nową pozycję...