Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Medycyna rodzinna

Znaleziono 120 wyników

  1. Mam 27 lat. Eozynfile 0,09 norma od 0,10-50 Niedojrzale granulocyty IG% 0.80 norma 0,00-0,50 Niedojrzale granulocyty IG il. 0,04 norma 0,00-0,03 Jest sie czym martwic?
  2. Wyniki badań syna 2lata i 8 miesięcy Hematokryt 78.8 MCV 31.5 MCHC 39.9 PŁYTKI KRWI 586 tys/ul PCT 10.1 % P-LCR 19.0 % MONOCYTY% 5.2 IG 0.05 tys/ul Reszta w normie Proszę o interpretację
  3. Wykaz badań Badanie Parametr Wynik Jednostka L H Norma Morfologia krwi Leukocyty 5,30 tys/µl 4,2 9,1 N Erytrocyty 5,26 mln/µl 4,63 6,08 N Hemoglobina 15,2 g/dl 13,7 17,5 N Hematokryt 47,6 % 40 51 N MCV 90,5 fl 79 92 N MCH 28,9 pg 26 32 N MCHC 31,9 g/dl 32,3 36,5 L Płytki krwi 189 tys/µl 150 400 N RDW-CV 13,2 % 11,6 14,4 N PDW 17,1 fl 9,8 16,1 H MPV 12,4 fl 9,4 12,6 N P-LCR 46,6 % 19,2 47,0 N Neutrofile 3,26 tys/µl 2,00 7,00 N Limfocyty 1,55 tys/µl 1,00 3,00 N Monocyty 0,40 tys/µl 0,20 1,00 N Eozynofile 0,08 tys/µl 0,02 0,50 N Bazofile 0,01 tys/µl 0,0 0,1 L Neutrofile 61,60 % 40,0 80,0 N Limfocyty 29,20 % 20,0 40,0 N Monocyty 7,50 % 2,0 10,0 N Eozynofile 1,50 % 1,0 6,0 N Bazofile 0,20 % 0,0 2,0 N OB OB 2 mm/h 0 15 N Badanie ogólne moczu Przejrzystość przejrzysty Barwa żółty Ciężar właściwy 1,024 kg/l 1,015 1,030 N pH 5,0 5,0 7,5 N Glukoza nieobecna Ketony nieobecne Urobilinogen w normie Bilirubina nieobecna Białko nieobecne Azotyny nieobecne Erytrocyty nie wykryto Leukocyty nie wykryto Elektrolity (Na, K) Sód 142 mmol/l 136 145 N Potas 4,54 mmol/l 3,50 5,10 N Kreatynina Kreatynina 0,72 mg/dl 0,70 1,30 N eGFR >90 ml/min/1,73m2 Kwas moczowy Kwas moczowy 5,5 mg/dl 3,5 7,2 N Glukoza Glukoza 94 mg/dl 70,00 99,00 N Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG) Cholesterol całkowity 188 mg/dl 115,00 190,00 N Cholesterol HDL 47 mg/dl Cholesterol nie-HDL 141,00 mg/dl Cholesterol LDL 123,00 mg/dl Trójglicerydy 90 mg/dl 0,00 150,00 N Witam chciałem sie dowiedziec czy ten wyniki badan sa dobre
  4. Witam. Mam pytanie dotyczące moich wyników badań. 5 miesięcy temu robiłam badania krwi ponieważ zaczęły mi strasznie wypadać włosy. Moje wyniki wyglądały następująco żelazo 38ug/dl, hgb 11,7 g/dl, mcv 93,8fl, płytki krwi 286x10^3/ul. Lekarz zalecił branie żelaza. Teraz moje wyniki są takie żelazo 90 ug/dl, hgb 12,5 g/dl, mcv 94fl oraz płytki krwi 93x10^3/ul. Dwa lata temu pamiętam że płytki krwi miałam ponad normę czyli 443 a w innych latach miałam w normie. Nic mi nie dolega ani źle się nie czuje, miesiączki też nie mam obfitej. Robiłam też tsh i przez te pół roku się podniosło do poziomu 3,970. Byłam co prawda u lekarza z wynikami i mam dalej brać żelazo a płytkami lekarz mówił że mam się narazie nie przejmować. Ale czy te płytki krwi są niepokojące i czy mam powód do zmartwienia? Z góry dziękuję za odpowiedź
  5. Witam. Jestem po kontrolnej morfologii. Ostatnie takie badania robiłem 5 lat temu. Na badania poszedłem tuż przed służbowym, więc obecnie nie jestem w stanie przedstawić wynikow lekarzowi rodzinnemu. W większości wszystkie wyniki są w normie, po za dwoma. Badanie wskazało na wynik MCV ponizej normy (76) oraz RDW-SD poniżej normy (34). Wszystkie pozostałem wyniki w normie. Mam 26 lat i jestem osobą otyłą (BMI 33). Czy takie wyniki to powód do niepokoju w podróży która będzie trwała jeden miesiąc?
  6. Witam. Mam pytanie dotyczące moich wyników badań. 5 miesięcy temu robiłam badania krwi ponieważ zaczęły mi strasznie wypadać włosy. Moje wyniki wyglądały następująco żelazo 38ug/dl, hgb 11,7 g/dl, mcv 93,8fl, płytki krwi 286x10^3/ul. Lekarz zalecił branie żelaza. Teraz moje wyniki są takie żelazo 90 ug/dl, hgb 12,5 g/dl, mcv 94fl oraz płytki krwi 93x10^3/ul. Dwa lata temu pamiętam że płytki krwi miałam ponad normę czyli 443 a w innych latach miałam w normie. Nic mi nie dolega ani źle się nie czuje, miesiączki też nie mam obfitej. Robiłam też tsh i przez te pół roku się podniosło do poziomu 3,970. Byłam co prawda u lekarza z wynikami i mam dalej brać żelazo a płytkami lekarz mówił że mam się narazie nie przejmować. Ale czy te płytki krwi są niepokojące i czy mam powód do zmartwienia? Z góry dziękuję za odpowiedź
  7. Czuje się słabo, szybko się męczę i ciągle śpię. Ponadto mam ból węzłów chłonnych w okolicach szyi i pach, ból mięśni i kości. Wyniki krwi w normie tylko bazofile 0,1 i RDW CW 11,6 %. To poza normą zaznaczone. CRP 0,5 . Co oznacza taki stan?!
  8. Witam, mój brat odebrał wyniki badań krwi i ma znacznie podwyższony poziom wit. B12, aż 5-krotnie. Nie przyjmuje suplementów diety, a do tej pory cierpiał na brak tej witaminy. Nie zmienił nawyków żywieniowych. W przeszłości leczył się na nowotwór. Proszę o pomoc.
  9. Dzień dobry chciałam poprosic o sprawdzenie czy z moimi wynikami jest wszystko w porządku wbc 5.4, rbc 4.58, hgb 13.5, hct 40.0, mcv 87, mch 29.5, mchc 33.8, plt 279, limfocyty 47.9%, eo,bazo,mono 11,1, neutrofile 41.0%, limfocyty 2.6 tyś, neutrofile 2.20 tyś, rdw-cv 13.7, pdw 11.1, mpv 9.6, p-lcr 23%
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, oddaje regularnie krew jako krwiodawca, ostatnio oddawałam w grudniu, potem w styczniu musiałam wykonać okresowe badania do pracy, więc też pobierano mi krew do badań, w lutym nie mogłam oddać krwi jako krwiodawca że względu na niewystarczający poziom hemoglobiny. Od 9 dni spóźnia mi się okres. W międzyczasie uprawiałam seks z chłopakiem. Czy mogę być w ciąży? I czy zaburzenia z okresem to wynik niskiego poziomu hemoglobiny? Dodam, że co drugi miesiąc spóźnia mi się okres o kilka dni, jednak nigdy nie było to dłużej niż 5-6 dni.
  11. Mam 44 lata i niedawno odebralam badanie krwi .Wyszlo Mcv 95.5 a mch 33 co to oznacza. Jezeli jest podwyższone mam się martwić i co mam dalej robic.
  12. Kobieta w wieku 20lat Tsh 3,646 ft4 10,98 ft3 4,73 Oprócz tego stan przedcukrzycowy i hiperprolaktynemia(prl36) towarzyszące objawy ciagle zmeczenie senność wypadanie wlosow, Niskie ciśnienie reszta wyników w normie(morfologia, mocz, żelazo) Czy to mogą być początki niedoczynnosci tarczycy? lekarz rodzinny właśnie to podejrzewa i zalecił wizytę u endokrynologa, ale czy przy wynikach w normie możliwa jest choroba?
  13. Witam Proszę o interpretację wyników badań 10 letniego syna. Wg norm podanych przez laboratorium część wyników jest powyżej normy, ale nie wiem czy te normy są dla dziecka dlatego proszę o interpretację. Badanie wykonane zostały przez mnie prywatnie, gdyż syn jest niejadkiem Żelazo 117,0 ug/dL[50-120]~; Ferrytyna 47,0 ng/mL[23,9-336,2]~; Witamina B 12 307 pg/mL[180-914]~;Leukogram Neutrofile segmentowane 55,1 %[25-60]~,Limfocyty 37,6 %[25-50]~,Monocyty 5,5 %[1-6]~,Eozynofile 0,9 %[1-5]L,Bazofile 0,9 %[0-1]~;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 5,26 x10^3/uL[4,31-11]~,Neutrofile 2,60 x10^3/uL[1,63-7,55]~,Limfocyty 2,12 x10^3/uL[0,97-3,96]~,Monocyty 0,42 x10^3/uL[0,19-0,85]~,Eozynofile 0,09 x10^3/uL[0,03-0,52]~,Bazofile 0,03 x10^3/uL[0,01-0,06]~,Neutrofile 49,4 %[28,6-74,5]~,Limfocyty 40,3 %[15,5-56,6]~,Monocyty 8,0 %[4,2-12,3]~,Eozynofile 1,7 %[0-4,7]~,Bazofile 0,6 %[0-0,7]~,IG 0,20 %[0-0,5]~,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 4,68 x10^6/uL[3,96-5,03]~,Hemoglobina 13,9 g/dl[10,7-13,4]H,Hematokryt 41,6 %[32,2-39,8]H,MCV 88,9 fl[74,4-86,1]H,MCH 29,7 pg[24,9-29,2]H,MCHC 33,4 g/dl[32,2-34,9]~,RDW-SD 39,2 fl[35,1-41,7]~,RDW-CV 12,1 %[12,3-14,1]L,Płytki krwi 327 x10^3/uL[206-369]~,PDW 13,6 fl[-],MPV 11,4 fl[9,2-11,4]~,P-LCR 35,9 %[-],PCT 0,37 %[-]; Dziękuję i pozdrawiam
  14. Jak wyleczyć pękająca pionowo dolną wargę Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafilo
  15. Witam.Mialam anginę i od tego czasu, juz po wyleczeniu, okolo 4 tyg temu nie moge nadal normalnie spiewac.Przy wykonywaniu wysokich dzwięków czuje jakąś przeszkode w kratani, ale nie do końca jest to chrypka.Jak to wyleczyć???
  16. W miesiącu listopadzie wynik PSA - 11,98. Urologa zapisał leki w tym antybiotyk. Nowe badania PSA - 8,75 natomiast PSA wolne 0,78 a wskaźnik % fPSA/PSA - 8,9%. Czy pomimo spadku w krótkim czasie PSA -wyniki są niepokojące?
  17. Witam czy leukocyty wynoszące 9,50 norma dla laboratorium do 10 to powód do niepokoju? Jest to blisko górnej granicy normy. Pozostałe parametry krwi mniej więcej po środku granic normy bez odchyleń
  18. Dzień dobry. Odebralam dzis wynik. Potrzebowalam sprawdzic przeciwciala HBs i wyszedl mi dodatni 829,95 mlu/ml. Prosze powiedziec mi co on tak naprawdę oznacza. Troche sie tym zaniepokoilam. Nic mi nie dolega, nia mam zafnych zlych objawów. Szczepiona byłam okolo 20 lat temu. Prosze powiedziec czy to jest bardzo zly wynik.
  19. Co znaczą te wyniki? Obniżone Hemoglobina 11,70 MCH 26,60 MCHC 31,00 Neutrofile 1,63 Podwyższone Eozynofile 4,70 Bazofile 0,70 Bardzo proszę o szybka odpowiedz
  20. Witam, Proszę o interpretację wyników. O czym może świadczyć obniżony poziom APTT przy pozostałych parametrach w normie? Czy na wynik krzepliwości krwi może mieć wpływ niewyspanie i stres? Morfologia krwi Leukocyty 7,25 tys/µl 4,0 10,0 Erytrocyty 4,7 mln/µl 3,93 5,22 N Hemoglobina 13,8 g/dl 11,2 15,7 N Hematokryt 41,1 % 34 45 N MCV 87,1 fl 79 95 N MCH 29,2 pg 26 32 N MCHC 33,6 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi 270 tys/µl 150 400 N RDW-CV 13,2 % 11,7 14,4 N PDW 15,0 fl 9,8 16,2 N MPV 11,60 fl 9,4 12,5 N P-LCR 37,1 % 19,1 46,6 N PCT 0,3 Neutrofile 3,04 tys/µl 2,00 7,00 N Limfocyty 3,36 tys/µl 1,00 3,00 H Monocyty 0,58 tys/µl 0,20 1,00 N Eozynofile 0,24 tys/µl 0,02 0,50 N Bazofile 0,03 tys/µl 0,0 0,1 N Neutrofile 42,0 % 40,0 80,0 N Limfocyty 46,3 % 20,0 40,0 H Monocyty 8,0 % 2,0 10,0 N Eozynofile 3,3 % 1,0 6,0 N Bazofile 0,4 % 0,0 2,0 N Sód 139,0 mmol/l 136 145 N Potas 4,29 mmol/l 3,50 5,10 N Magnez 2,03 mg/dl 1,80 2,50 N Żelazo 105,0 µg/dl 60,0 145,0 PT (INR) 0,98 0,80 1,20 N Wskaźnik protrombiny 104 % 80 120 N Czas protrombinowy 11,1 sek APTT 25,3 sek 25,9 36,6 L CRP 0,61 mg/l 0,00 5,00 N
  21. Wyniki badań MCV 80 CRP 2,68 KREATYNINA 1.00 Czy to są dobre wyniki?
  22. Mam 55lat zrobiłam sobie badanie krwi na CRP wynik to 9,68czy mam powód do niepokoju za odpowiedź dziękuję bardzo
  23. Witam serdecznie. Poproszę o interpretacje wyników. Dziecko 6.5 roku. Cała morfologia w normie tylko MPV 7.1 norma(7.2-12.7) Crp w normie. Rozmaz mikroskopowy Neutrofile paleczkowate 2% norma (1-5) Neutrofile segmentowane 68% norma (40-60) Granulocyty kwasochlonne 1% norma (1-5) Limfocyty 26% norma (35-55) Monocyty 3% norma (1-6) Te neutrofile podwyższone mnie zastanawiają. Syn zaczyna brzydko kaslac. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  24. Witam, Mam podwyższone leukocyty 11,21 przy normie 10 oraz neutrocyty 7.29 przy normie 7.0 czy jest się czym martwić? Nie są to bardzo podwyższone wyniki
  25. Biorę tabletki anty mycrogynon ale w 11 dniu zaczęłam brać antybiotyk który osłabia tablety.. Przez5 dni brania antybiotyku uważałam ale w piątek skończyłam brać antybiotyk a w poniedziałek współżycie się obyło i niestety piekła nam prezerwatywa do końca zostało mi 4 tabletki robić 7 dniowa przerwę i czy zrobić test
×
×
  • Dodaj nową pozycję...