Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Pediatria

Znaleziono 498 wyników

  1. MAM PYTANIE jak układać siusiaka u chłopca przed założeniem pieluszki do góry czy do dołu?. PROSZĘ o odpowiedź
  2. Witam, mojemu synowi (6lat) wyszedł wynik NSE na poziomie 24,3. Prosiłabym o informacje czy marker jest w granicach normy czy jednak przekroczony. W wyniku zakres jest podany do 16,3 natomiast inne źródła podają zakres do 25. Pozdrawiam.
  3. Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc co to oznacza. Jestem w 22tc ciąży bardzo boję się o dziecko. Toxoplazma gondii Przeciwciała w kl. IgG 363,32. IU/ml 0,0-7,5 IU/ml - wynik niereaktywny 7,5-10,5 IU/ml - wynik graniczny >=10,5 IU/ml - wynik reaktywny Toxoplazma gondii Przeciwciała w kl. IgM reaktywny Min:. Max: niereaktywny
  4. Dzień dobry, moja córka , która ma 24lata i waży 60kg przy wzroście 163cm ma wysoki poziom witaminy B12 aż 1457pg/ml. Ma też nadmiar lekki wapnia 2,76 mmol/l, oraz cholesterol całkowity 347 mg/dl, cholesterol HDL144 ml/dlchol nie HDL 203,00 mg/dl, cholesterol LDL 194,00 mg/dla i trójglicerydy 45 mg/dl. Dodam że córka jest na tzw. diecie ketogenicznej. Czy to jest jakaś choroba jeśli chodzi o ten nadmiar wit. B12? Czy powinnam się martwić? Z podziekowaniem Knop Nicola
  5. W pierwszym trymestrze miałam wysypkę bostońską, łagodnie przebytą, czy od tego moje dziecko urodziło się z wrodzoną zaćmą ? Miałam w ciąży też badanie toksoplazmozy i igG 112 a igm 3,64 czy też mogło jakoś na to wpłynąć? Lub rotawirus w drugim trymestrze?
  6. Dzień dobry. Proszę o interpretację wyniku przeciwciał w kierunku ospy w klasie IgG.: wynik - 1, 34 ratio Normy: <0,8 ratio: wynik negatywny >= 0,8 < 1,1 ratio: wynik graniczny >= 1,1: wynik pozytywny. Czy przy tak niskim poziomie przeciwciał mam nabytą odporność? Chcemy starać się z mężem o drugie dziecko, stąd moje obawy, że mogłabym zarazić się od trzyletniego syna, gdy ten będzie przechodził ospę. Dodam, że ani ja ani rodzice nie pamiętamy, abym przechodziła w dzieciństwie ospę, stąd moje zdziwienie, że jednak jakieś przeciwciała są. Proszę o pomoc.
  7. Mam 61 lat w ostatnim moim badaniu krwi liczbę płytek krwi określono na 122 tys. za kilka dni mam zaplanowane szczepienie na Covid19 szczepionką Pfizer. Czy może to być przeciwwskazanie do szczepienia?
  8. Witam, jestem w 10 tygodniu ciąży. Trzy tygodnie temu robiłam badania na różyczkę i wyszło mi igg 77, a igm wątpliwe. Wynik powtórzyłam i po trzech tygodniach znowu wynik igm jest wątpliwy.. co to oznacza?
  9. Czy biorąc lek Vines moxna przyjać szczepienie na covid-19
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry jako 19.02 miałam miesiączkę. Nastepnie uprawiałam stosunek jakos poczatek/polowa marca zrobilam 2 testy i 9.04 zrobilam z porannego moczu wszystkie wyszły negatywne ale dziś rano strasznie bolał mnie brzuch ,kregoslup ,mam goraczke 39.1, bole podbrzusza, zawroty glowy a okresu dalej brak, czesto chodze do toalety najpierw wszystko szczypalo pozniej gdy wzielam banke ustalo i jest taki cieply mocz przy prysznicu zobaczylam biale drobinki moczu czy to oznacza ze jestem w ciazy?nie planuje dziecka dlatego sie stresuje.czy wyniki moge uznac za wiarygodne?
  11. Dzień dobry mam pytanie. Czy jest się czym niepokoić jeżeli u niemowlaka z badania krwi wychodzi bilirubina całkowita 12.08 i bilirubina związana bezpośrednia 1.14? Czy może to być związane z pokarmem matki?
  12. Dzień dobry posiadam 5 letniego syna który ostatnio został wysłany na badania TSH i ft3 ft4 i anty-tpo po badaniu otrzymał następujące wyniki jakby państwo zinterpretowali takie wyniki Badanie TSH (ICD-9: L69) wynik 6.82 pmol/l FT3 (ICD-9: 055) wynik 6.31pmol/l FT4 (ICD-9: 069) wynik 18.70 pmol/l anty-TPO (ICD-9: 009) wynik 11.40 uIU/ml
  13. Proszę o informację związaną z wynikami mojej córki. Ma 14 i ma wysoką hemoglobine tj. 15,5 a w wyniku norm laboratorium jest 15.Ma też podwyższony wynik NEU%-60,2. Czy powinnam się martwić?
  14. Witam mam pytanie córka ma podwyzszone euzynofile wynik 0.93 euzynofile% 11 Linfocyty % 57 neutrofili%25 od czego to może być ma 4 lata szybko się męczy w jakim kierunku powinnam ja badać ?
  15. Witam. Syn (12 lat) przyjmuje od dwoch lat Anafranil 10 raz dziennie. W okresowych badaniach krwi wartosci nieprawidlowe to leukocyty 3.6 i neutrofile 1.42. I niskie żelazo 48. Hemoglobina prawidlowa tj.14.1. Prosze o interpretacje.
  16. Witam. Piszę z zapytaniem co może oznaczać następujący wynik badania immunologicznego dla 4 letniego dziecka: COV-2Igg = 0.22 COV-2IGm = 0.04 Czy oznacza on ewentualne przechorowanie koronowirusa?
  17. Witam dziś odebrałam wyniki córki 7 lat i trochę się nie pokoje. Robiłam jej morfologie proszę coś o tych wynikach MPV-śr. Obj. płytki krwi 11.6. Neurocyty 33,2. Limfocyty 54,4. Płytki krwi232 a w rozmaz manualny Neurocyty 33. Limfocyty54. Witamina d3 25,10. Żelazo78. I analizie moczu wyszło Ciężar właściwy 1035. kwas askorbinowy 40. Proszę o odpowiedź
  18. Witam serdecznie, strasznie nurtuje mnie jedno zagadnienie zwłaszcza że nie ma konkretnej odpowiedzi w internecie. Tabletki antykoncepcyjne dwuskladnikowe podczas karmienia piersią - dlaczego nie zaleca sie ich brać w tym okresie, jaki wpływ mają na dziecko skoro składniki przenikają do mleka, jakie skutki uboczne mogą wystąpić i czy takie tabletki hamują laktację mimo karmienia dziecka? po porodzie dostałam tabletki jednoskładnikowe i brałam je przez 4msc, teraz kiedy powiedziałam lekarzowi gin. że powoli będę kończyć karmić przepisał mi dwuskladnikowe sylvie20 i wszędzie jest napisane że nie zaleca sie ich brać podczas karmienia piersia gdyż przenikają do mleka i skladniki maja zly wpływ na rozwój dziecka i teraz sie ciagle zastanawiam czy rzeczywiście szkodze dziecku i co sie moze stać jeśli nie odstawie dziecka od piersi biorąc te dwuskladnikowe tabletki. Bede bardzo wdzięczna za odpowiedz.
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. W ostatnim czasie mialam sporo nerwów. Lekarz przepisal mi Zomiren 0.25. Jakies 3 tyg temu zazylam ok 7 tab w roznych odstępach dni i ostatnia wlasnie 3 tyg temu. Nie wiem czy dobrze kieruje pytanie ale chcemy z mężem starac się o dziecko ile powinno minąć czasu żeby było to bezpieczne ? Wlasnie zaczal mi się nowy cykl czy juz teraz moglibyśmy się starac po okresie 3 tyg ?
  20. Witam, jestem chłopakiem, mam 18 lat i mam pytanie na temat wzroku. Od dziecka mam możliwość, umiejętność rozmycia obrazu kiedy chcę, tzn. kiedy tylko zechcę umiem obraz, który widze rozmyć, tak jak aparat umiem rozmywać obraz kiedy chcę i kiedy chcę mogę znowu go wyostrzać. Szukałem na internecie wpisów na ten temat i się okazało, że troche ludzi tak umie i tak jak ja od dziecka. W moim przypadku umiem rozmywać widziany obraz nawet tak że z dziesięci metrów wielkiego napisu na bilbordzie bym nie rozczytał, nawet to co jest bardzo blisko mnie, np. telefon w ręce mogę rozmazać i to nie jest tak, że widze podwójnie tylko właśnie jak wcześniej napisałem to rozmycie wygląda jak w aparcie gdy ową opcje włączymy. I mam pytanie jak to się dzieje i czy to szkodzi, gdy tak robię.
  21. Witam, mam 21 lat. Odebrałam dziś wyniki krwi z laboratorium. Nie wiem co oznaczają wyniki z rozmazu krwi : segmenty > 50, eozynofile >1, limfocyty <48, monocyty >1
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam w zeszłym tyg byłam chora (gardło,katar) od niedzieli a od pt staraliśmy się już o dziecko. Leczyłam domowymi sposobami, ale dostałam zapalenie ucha środkowego byłam wczoraj i laryngologa i przepisał mi Amotaks. Pytanie czy jeśli doszło do zapłodnienia (w sr miałam owulację) to w tym tyg powinnam już być w ciąży i brać Amotaks puki się dobrze nie rozwinęło jajeczko i nie zagnieździło czy odczekać aż dokładnie się zagnieździ. Z góry dziękuję za pomoc.
  23. Witam. Proszę o interpretację wyników synka 3 latka. TSH 2,96 norma ( 0,70 - 5,97) FT4 - 15,90 (12,00 - 22,00) FT3 7,95 (3,10 - 6,80) z góry dziękuję i pozdrawiam.
  24. Dzień dobry, Syn pod koniec stycznia leczony w kierunku mykoplazmy antybiotykiem Klacid, bez potwierdzonych badań z krwi. Osłuchowo zmiany na oskrzelach i płucach, od bardzo długiego czasu kaszel. Teraz znowu to samo, od tygodnia zaczął się kaszel, temp około 38 stopnia, ustąpiła w czwartek. Inhalacje z nebbudu nie pomagają, zrobione badania z krwi, wygląda to następująco: IgG 15.00 IgM 0.90 Pediatra zalecił Klacid, stwierdził mykoplazmę. Wynik i jeden i drugi wątpliwy
×
×
  • Dodaj nową pozycję...