Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zapalenie zatok

Znaleziono 9 wyników

  1. Witam. Lekarz zlecil mi wykonanie badania kreatyniny i eGRF. Wynik kreatyniny 0,97 a eGFR 66,7. Gdy robilam badania bralam zatoxin i claritine active z uwagi na nasilenie zapalenia zatok. Czy wynik świadczy o chorobie nerek i czy brane leki mogły spowodować, że może być zafałszowany?
  2. Proszę o interpretację wyników morfologii krwi. Zrobiłem je ponieważ miesiąc temu przeszedłem zapalenie zatok. Chlorki 102,4 mmol/L[101-109]~; Sód 138,6 mmol/L[136-146]~; Potas 4,19 mmol/L[3,5-5,1]~;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 4,64 x10^3/uL[4,23-9,07]~,Neutrofile 1,52 x10^3/uL[1,5-7,7]~,Limfocyty 2,20 x10^3/uL[1,1-4,5]~,Monocyty 0,68 x10^3/uL[0,1-0,9]~,Eozynofile 0,20 x10^3/uL[0,02-0,5]~,Bazofile 0,04 x10^3/uL[0-0,2]~,Neutrofile 32,7 %[34-67,9]L,Limfocyty 47,4 %[21,8-53,1]~,Monocyty 14,7 %[5,3-12,2]H,Eozynofile 4,3 %[0,8-7]~,Bazofile 0,9 %[0,2-1,2]~,IG 0,20 %[0-0,5]~,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 4,42 x10^6/uL[4,63-6,08]L,Hemoglobina 14,2 g/dl[13,7-17,5]~,Hematokryt 42,1 %[40,1-51]~,MCV 95,2 fl[79-92,2]H,MCH 32,1 pg[25,7-32,2]~,MCHC 33,7 g/dl[32,3-36,5]~,RDW-SD 44,4 fl[35,1-43,9]H,RDW-CV 12,6 %[11,6-14,4]~,Płytki krwi 194 x10^3/uL[150-400]~,PDW 11,9 fl[9,8-16,1]~,MPV 10,2 fl[9,4-12,6]~,P-LCR 26,2 %[19,2-47]~,PCT 0,20 %[0,16-0,35]~;
  3. Witam. Od jakiegoś czasu mam bardzo niska odporność.Czeste bóle gardła, zapalenia zatok, osłabienie, zmęczenie mięśni rąk.Pierwsze badania krwi w listopadzie były w normie, obecne wykazały OB 12, Leukocyty 10,2granulocyty % 76, MPV 8,2. Czy powinnam się martwić?Dodam że w dniu badania byłam przeziębiona.
  4. Witam, stosuję tabletki antykoncepcyjne Vines. Mam problem z zapaleniem zatok i stosuję na to drażetki Sinupret oraz spray do nosa Dymista. Czy antykoncepcja została zaburzona przez stosowanie tych leków, czy nie mają one na to wpływu?
  5. Dzien dobry , moj problem wygląda tak Opisze cala ta sytyuacje która opisałam na tele poradzie u pani do której się dodzwonilam a więc mowie do tej pani lekarz ze boli mnie glowa po jednej stronie ze lecze się przewlekle na zapalenie zatok i zeby wypisała mi jakiś antybiotyk bo tylko to mi pomoże bo juz znam to od lat . Pani prowadzi ze mną wywiad wiec mowie jej wtedy ze jakieś 3 -4dni temu miałam tylko raz stan podgoraczmowy 37.8 jakiś tak drobny sporadyczny kaszel katar to praktycznie nic wielkiego bo normalnie mogłam oddychać tylko okropny bol głowy mialam po prawej stronie. Od tamtej pory do dnia dzisiejszego żadne inne objawy ani goraczki ani kataru ani kaszlu nic niemam a pani wypisała antybiotyk i stwierdziła również ze mam zrobic test na covid gdzie niemam ku temu objawow więc jak mogła mnie wyslac na test ? Powinna umówić mi druga porada w ciągu od 3 do 5 dni od pierwszej i wtedy dopytać czy rozwija się coś więcej lub umówić na normalna wizytę w celu zbadania . A wczoraj dostaje sms ze jestem na kwarantannie jak to jest o co tu chodzi mam siedzieć na kwarantanne bez objawow do covid gdzie biorę leki na zatoki śmiechu warte . Proszę o jakąś rade bo to jest nie pojęte co to ma być.
  6. Witam. Mam 15 lat i jestem dziewczyna. Wyniki morfologii robie co 3miesiące i zawsze są dobre. Na ogół czuje się bardzo dobrze. Jednak jeśli zauważę jakakolwiek zmianę w swoim ciele zaczynam świrować. Ale mniejsza. Wczoraj zauważyłam nad moim uchem (już okolica owłosiona) twardego guzka wielkości mniej więcej słonecznika (no tego ziarenka) skóra nad nim się przesuwa wiec stwierdziłam ze to należy do kości czaszki. Kilka cm dalej znalazłam kolejnego tez mniej więcej tej samej wielkości. Nie mam żadnych objawow neurologicznych, tylko czasem boli mnie głowa, ale tylko czasem. Od lat, ale to najczesciej przez przemęczenie, zmianę pogody, miesiączkę albo zapalenie zatok. Wracając,te guzki nie bolą ani nic. Ale strasznie się nakręcam. Wydaje mi się ze tego guzka za uchem czułam wcześniej ale się tym nie przejęłam. A było to dawno, bynajmniej tak mi się wydaje. Od tego czasu nie urósł ani nic. tak mi się wydaje ze wcześniej tez go czułam. Proszę tylko o odpowiedz co to może być? Czy iść kolejny raz do lekarza? Chce tez zaznaczyć ze w dzieciństwie jak i nie tylko masę razy uderzyłam się w głowę i wiele razy miałam takie pourazowe guzy które potem znikały. W związku z tym pytaniem czy to mogą być np anatomiczne guzy kości potylicznej? Proszę o odpowiedz.
  7. Dzień dobry, mam pytanie czy przy ostrym zapaleniu zatok może być lekko podniesiona hemoglobina mam 17.6 A do 18 jest norma. Czy zatoki i ich zapalenie wpływa na podniesienie tego parametru w morfologia krwi. Pozdrawiam
  8. Dzień dobry ,proszę o interpretacje wyników morfologi mężczyzny wiek 44 lata ,pochodzi z krajów śródziemnomorskich ale od 23 lat mieszka w Polsce .Informacja przydatna do ewentualnej analizy choroby śródziemnomorskiej .Nadmienie ze choruje na przewlekłe zapalenie wszystkich zatok przynosowych .Czeka na operacje zatok .Na stałe przyjmuje Flixonase Nasule. Wyniki badań Leukocyty (WBC)6.21 Erytrocyty (RBC) 6.89 Hemoglobina (HGB)14.6 Hematokryt (HCT) 47.7 Wskaźniki czerwonokrwinkowe Średnia objętość erytrocyta (MCV)69.3 Średnia masa HGB w erytrocycie(MCH)21.1 Średnie stężenie HGB w erytrocytach (MCHC)30.5 Wskaźnik anizocytyzy erytrocytów (RDW)15.3 Wskaźnik rozkładu hemoglobiny (HDW)2.86 Płytki krwi (PLT)207 Wskaźniki płytkowe Płytkokryt (PCT)0.17 Wskaźnik anizocytozy płytek krwi (PDW)42.2 Średnia objetiść płytki krwi (MPV)8 Rozdział automatyczny leukocytów w normie . Proszę o analizę wyników . Dziekuję
  9. W połowie czerwca zgłosiłem się do lekarza pierwszego kontaktu z zaropiałym migdałem po prawej stronie, bez żadnych innych objawów. Zrobiono bakteriogram - ujemny. Przepisano doksycyklinę, którą przyjmowałem przez 10 dni - bez skutku. W międzyczasie wyskoczyły mi węzły chłonne pod prawą pachą oraz w lewej pachwinie. Wykonano RTG płuc - bez żadnych zmian - oraz USG węzłów, które wykazało grupę powiększonych węzłów podżuchwowych obustronnie, w prawym dole pachowym, w lewej pachwinie oraz pojedynczy węzeł w okolicach prawej piersi. Wszystkie do 10x5 mm lub mniejsze, odczynowe. Wykonano morfologię krwi w której podwyższone były: RDW - 15,5% przy normie 11 - 15% PDW - 21 przy normie 11 - 18 NEU - 5,03 przy normie 2,5 - 5 MON - 0,81 przy normie 0,2 - 0,8 MON% - 9,5% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 11 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 8,26 przy normie <5 Do 23 lipca stan gardła pogorszył się. Ponadto zawaliło mi prawą zatokę (wydzielina bezbarwna). Zgłosiłem się do laryngologa - treść wywiadu: - otoskopowo prawa błona bębenkowa bez refleksu - w nosie tendencja obrzękowa muszli, bardziej po prawej, bez treści patologicznej - w gardle tśg. wolna, przekrwiona, migdałki rozpulchnione z niewielką ilością ropnej treści po ucisku - diagnoza: przedłużające się zapalenie gardła i zatok Laryngolog przepisał Sumamed 500 przez 6 dni, 3x dziennie witaminę A E 2500 do rozgryzania oraz Pronasal 1x dziennie przez 3 tygodnie. Zestaw ten także przyjmowałem. Gardło uległo poprawie, ale w międzyczasie pojawiły się kolejne problemy: - stany podgorączkowe, tzn. w ciągu dnia mam temperaturę w okolicach 36 - 36,2, a po południu i wieczorem 37, więc ciągle jest mi albo zimno, albo gorąco, albo jedno i drugie - zaostrzenie objawów ŁZS/AZS, na które cierpię (nie wiem konkretnie na które, bo każdy dermatolog i alergolog u którego byłem nazywa to tak, albo tak), tzn. wysypka wszędzie i inna niż zwykle, przypominająca potówki - podrażnienie języka - bóle kolan, mięśni i stawów (zaczęło się od prawej ręki i obojczyka). Zgłosiłem się ponownie do lekarza pierwszego kontaktu. Ponowiono morfologię, tym razem: MCH - 26,99 przy normie 27 - 34 RDW - 15,9 przy normie 11 - 15 PDW - 18,5 przy normie 11 - 18 MON% - 8,6% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 15 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 7,80 przy normie <5 Pozostałe w normie. Dodatkowo wykonano badania: rozmaz mikroskopowy, AST, GGTP, ALP, amylaza, antygen HBs (WZW typu B), test kiłowy WR, HCV (WZW typu C) i HIV - i wszystkie były albo ujemne, albo w normie. A ja niecały tydzień później zgłosiłem się do urologa z objawami podrażnienia żołędzia i bólu w mosznie. Stwierdził zapalenie jądra prawego oraz stan zapalny w obrębie cewki moczowej. Poinformowany o wcześniejszych problemach, przepisał Cipronex 500, który mam przyjmować przez tydzień po 2x dziennie. Jestem w połowie i bez zmian. Nie mam już bladego pojęcia czego się czepić, do kogo pójść. Dostaję kolejne antybiotyki, a problemy nie dość, że nie mijają, to pojawiają się nowe. Jestem już zdołowany, zmęczony i po prostu mam tego serdecznie dość. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, pomoc, poradę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...