Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badanie podmiotowe

Znaleziono 8 wyników

  1. Dzień dobry, Bardzo proszę o interpretację wyników badań glukozy oraz OGTT. Od kilku lat moja glukoza na czczo wynosi od 97 do 102 (czasami 99, czasami 100). Zawsze uznawano to za normę. W związku z częstymi infekcjami intymnymi oraz ostatnim wynikiem 100 lekarz ginekolog zlecił mi wykonanie glukozy i insuliny na czczo wyniki z 05.01: glukoza 97, insulina 4,9. Po tygodniu również byłam na konsultacji z innym ginekologiem (prowadzącym mnie w związku z dwoma poronieniami). Lekarz ten dodatkowo zlecił mi również wykonanie OGTT. Wyniki z 09.01: Glukoza na czczo 102, po 1h 85, po 2h 78. Insulina na czczo 8,6, po 1h 28,7, po 2h 29,3. Dzisiaj rano na czczo mierzyłam glukometrem - wynik 100. Mam 164cm wzrostu i ważę 56kg. Prowadzę zdrową dietę, umiarkowana aktywność fizyczna. Mam również wahania TSH ostatni wynik 2,52 (ginekolog włączył hormon w związku z faktem, że chciałabym zajść w ciążę). W wywiadzie w rodzinie siostra mojego taty ma cukrzycę. Proszę o poradę.
  2. Przypisana została mi antykoncepcja ze względu na trądzik i bolesne miesiączki. Lekarz nie przeprowadził dokładnego wywiadu. Po zakupieniu tabletek doczytałam że podwyższa ryzyko powstawania zakrzepów krwi w szczególności jeżeli w rodzinnie występowały takie przypadki. Moja mama posiadała żylaki (jest po operacjach). Przypisano mi lek „dionelle”. Czy w tym przypadku tabletki nadają się do wyrzucenia bo jestem w dużej grupie ryzyka? Czy jednak mogę spokojnie próbować?
  3. Witam , Miałem zlecone badania przez lekarza FSH 0,4 mlU/ml(1,5-12,4) LH 1,5 mUl/ml (1,5-8,6) testosteron 3,24 ng/ml(2,49-8,36) DEHASO4 76 ug/dl (88,9-427) PRL norma estradiol norma , progesteron poniżej 0,050 (0,050-0,149) w wywiadzie osłabione libido , impotencja , nadmierna potliwość tzw zimne poty , cukier na czczo 81 mg/dl,Czy to może być od takich wyników? Stwierdzona hipoglikemia reaktywna po pobycie w szpitalu. A drugie pytanie mam teraz zlecone leki Asmenol i Jovesto na alergie i czy one nie pogorszą jeszcze moich wyników i nie wywołaja impotencji?czy generują zaparcia ?
  4. Dzien dobry , moj problem wygląda tak Opisze cala ta sytyuacje która opisałam na tele poradzie u pani do której się dodzwonilam a więc mowie do tej pani lekarz ze boli mnie glowa po jednej stronie ze lecze się przewlekle na zapalenie zatok i zeby wypisała mi jakiś antybiotyk bo tylko to mi pomoże bo juz znam to od lat . Pani prowadzi ze mną wywiad wiec mowie jej wtedy ze jakieś 3 -4dni temu miałam tylko raz stan podgoraczmowy 37.8 jakiś tak drobny sporadyczny kaszel katar to praktycznie nic wielkiego bo normalnie mogłam oddychać tylko okropny bol głowy mialam po prawej stronie. Od tamtej pory do dnia dzisiejszego żadne inne objawy ani goraczki ani kataru ani kaszlu nic niemam a pani wypisała antybiotyk i stwierdziła również ze mam zrobic test na covid gdzie niemam ku temu objawow więc jak mogła mnie wyslac na test ? Powinna umówić mi druga porada w ciągu od 3 do 5 dni od pierwszej i wtedy dopytać czy rozwija się coś więcej lub umówić na normalna wizytę w celu zbadania . A wczoraj dostaje sms ze jestem na kwarantannie jak to jest o co tu chodzi mam siedzieć na kwarantanne bez objawow do covid gdzie biorę leki na zatoki śmiechu warte . Proszę o jakąś rade bo to jest nie pojęte co to ma być.
  5. Jestem w połowie drugiego opakowania tabletek antykoncepcyjnych drosfemine. Czułam się bardzo dobrze już przy drugim opakowaniu, bóle piersi, ogólne opuchnięcie i brązowe plamienia ustąpiły. Od jakiegoś czasu mam problem w wzięciem głębokiego oddechu, a czasem wydaje mi się jak gdybym oddychała zbyt płytko. Antykoncepcyje dobrał mi lekarz ginekolog po ogólnym wywiadzie i przeprowadzeniu podstawowych badań ginekologicznych. Nie zrobiłam niestety badań na krzepliwość krwi i innych labolatoryjnych. Czy stan jaki się teraz utrzymuje może być spowodowany braniem antykoncepcji? Jeśli odstawie tabletki, to czy wszytsko wróci do normy, gdyby przyczyną była krzepliwosc krwi?
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam.Mam pytanie ostatni okres był 25.08.2010r.Bylam u lekarza 28.10.2010r moim zdaniem jest to 9 tydzien już i lekarz mi napisała w wywiadzie w jamie macicy widoczny pojedynczy pecherzyk ciazowy, w nim uwidoczniono 2 pęcherzyki żółtkiem z maz majaczacym echem zarodkow, asp nie uwidoczniono.Kazano mi przyjsc za tydzień na kontrolę.Moje pytanie brzmi dlaczego nie widać asp skoro to jest 9 tydzien?
  7. Witam parę dni temu byłam u ginekologa który stwierdził po wywiadzie i badaniu początki endometriozy.. Przepisał tabletki antykoncepcyjne, które mam zacząć brać od pierwszego dnia miesiączki, jednak nie wiem czy mam je brać przez 21 dni i 7 dni przerwg i kolejne opakowanie.. Czy po 21 dniach odrazu, zacząć kolejne??
  8. W połowie czerwca zgłosiłem się do lekarza pierwszego kontaktu z zaropiałym migdałem po prawej stronie, bez żadnych innych objawów. Zrobiono bakteriogram - ujemny. Przepisano doksycyklinę, którą przyjmowałem przez 10 dni - bez skutku. W międzyczasie wyskoczyły mi węzły chłonne pod prawą pachą oraz w lewej pachwinie. Wykonano RTG płuc - bez żadnych zmian - oraz USG węzłów, które wykazało grupę powiększonych węzłów podżuchwowych obustronnie, w prawym dole pachowym, w lewej pachwinie oraz pojedynczy węzeł w okolicach prawej piersi. Wszystkie do 10x5 mm lub mniejsze, odczynowe. Wykonano morfologię krwi w której podwyższone były: RDW - 15,5% przy normie 11 - 15% PDW - 21 przy normie 11 - 18 NEU - 5,03 przy normie 2,5 - 5 MON - 0,81 przy normie 0,2 - 0,8 MON% - 9,5% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 11 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 8,26 przy normie <5 Do 23 lipca stan gardła pogorszył się. Ponadto zawaliło mi prawą zatokę (wydzielina bezbarwna). Zgłosiłem się do laryngologa - treść wywiadu: - otoskopowo prawa błona bębenkowa bez refleksu - w nosie tendencja obrzękowa muszli, bardziej po prawej, bez treści patologicznej - w gardle tśg. wolna, przekrwiona, migdałki rozpulchnione z niewielką ilością ropnej treści po ucisku - diagnoza: przedłużające się zapalenie gardła i zatok Laryngolog przepisał Sumamed 500 przez 6 dni, 3x dziennie witaminę A E 2500 do rozgryzania oraz Pronasal 1x dziennie przez 3 tygodnie. Zestaw ten także przyjmowałem. Gardło uległo poprawie, ale w międzyczasie pojawiły się kolejne problemy: - stany podgorączkowe, tzn. w ciągu dnia mam temperaturę w okolicach 36 - 36,2, a po południu i wieczorem 37, więc ciągle jest mi albo zimno, albo gorąco, albo jedno i drugie - zaostrzenie objawów ŁZS/AZS, na które cierpię (nie wiem konkretnie na które, bo każdy dermatolog i alergolog u którego byłem nazywa to tak, albo tak), tzn. wysypka wszędzie i inna niż zwykle, przypominająca potówki - podrażnienie języka - bóle kolan, mięśni i stawów (zaczęło się od prawej ręki i obojczyka). Zgłosiłem się ponownie do lekarza pierwszego kontaktu. Ponowiono morfologię, tym razem: MCH - 26,99 przy normie 27 - 34 RDW - 15,9 przy normie 11 - 15 PDW - 18,5 przy normie 11 - 18 MON% - 8,6% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 15 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 7,80 przy normie <5 Pozostałe w normie. Dodatkowo wykonano badania: rozmaz mikroskopowy, AST, GGTP, ALP, amylaza, antygen HBs (WZW typu B), test kiłowy WR, HCV (WZW typu C) i HIV - i wszystkie były albo ujemne, albo w normie. A ja niecały tydzień później zgłosiłem się do urologa z objawami podrażnienia żołędzia i bólu w mosznie. Stwierdził zapalenie jądra prawego oraz stan zapalny w obrębie cewki moczowej. Poinformowany o wcześniejszych problemach, przepisał Cipronex 500, który mam przyjmować przez tydzień po 2x dziennie. Jestem w połowie i bez zmian. Nie mam już bladego pojęcia czego się czepić, do kogo pójść. Dostaję kolejne antybiotyki, a problemy nie dość, że nie mijają, to pojawiają się nowe. Jestem już zdołowany, zmęczony i po prostu mam tego serdecznie dość. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, pomoc, poradę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...