Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Powiększone węzły chłonne

Znaleziono 27 wyników

  1. Dzień dobry, chciałbym zinterpretować wynik morfologii krwi, mpv 8,2 - norma 9,7-11,9., bazocyty 0,01 - norma 0,020-0,100., monocyty 11%- norma 1,0 - 10,0. Kilka lat temu leżałem w szpitalu z tym powiekszonych wezlow chlonnych, szpitalu mononukleoze choć nie potwierdzila się w wyniku krwi. Od tamtej pory dokucza mi ciągle zmęczenie, czy możliwe, że przy tych wynikach mógł się już zaczynać chloniak?
  2. Dzień dobry, chciałbym zinterpretować wynik morfologii krwi, mpv 8,2 - norma 9,7-11,9., bazocyty 0,01 - norma 0,020-0,100., monocyty 11%- norma 1,0 - 10,0. Kilka lat temu leżałem w szpitalu z tym powiekszonych wezlow chlonnych, szpitalu mononukleoze choć nie potwierdzila się w wyniku krwi. Od tamtej pory dokucza mi ciągle zmęczenie, czy możliwe, że przy tych wynikach mógł się już zaczynać chloniak?
  3. Dzień dobry. Mam powiększony węzeł chłonny na szyi pod brodą. Laryngolog zlecił badania krwi, dwa wyniki odbiegają od normy: 1) Neutrofile: 2,47 tys./µL, norma 2,50-7 (jednak procentowo wynik jest prawidłowy: 43,7%, norma 40-70%) 2) w rozmazie krwi Limfocyty: 50%, norma 20-45%, w tym 40% limfocyty pobudzone z drobnymi ziarnistościami azurofilnymi w cytoplazmie. Co to znaczy? Czy te wyniki są niepokojące?
  4. Dzień dobry,. Miałem powiększone i bolesne węzły chłonne na szyi i głowie,bardzo proszę o interpretację wynikow badań. WBC5,16. ,RBC 6,16. ,Hemoglobina18,6. ,Hematokryt 53,8,płytki 147, OB 5,. CRP 4,65. Pozdrawiam,
  5. Witam, ból gardła rano, ucisk jakby w miejscu oskrzel z rana, uczucie guli w gardle,odczucie na szyi jakby były powiększone węzły chłonne. Badania krwi : HGB:16.7,RBC:5.27,HCT:48,2, WBC:11.07,LYM:4,2,EOZ::8,00, Białko CRP:3,56,OB:3,LDH:150. Czy to może być refluks ?
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam serdecznie, jestem 29 letnia kobieta ktora od 2 lat próbuje zajść w ciążę, jestem po laparoskopowym usunięciu torbieli z jajników, dodatkowo chwile po tej operacji miałam usunięty wyrostek robaczkowy, w moim brzuchu powstały zrosty. Nie miałam robionego badania drożności jajowodów. Mój mąż wykonał badanie nasienia i niestety okazało się że ma mało aktywne plemniki. Przy ostatnim badaniu usg wyszło że mam potworniaka, co prawda bardzo małe ma rozmiary, ale jest...moja lekarz prowadząca zasugerowała że jest za malutki do usunięcia Niestety mam też powiększone węzły chłonne, wybieram się na badania w tym kierunku Czy jest możliwość że zajdę jeszcze w ciążę? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Karolina
  7. Dzień dobry.. Moja 6 letnia córka przez 2 dni miała wysoką temperaturę pow. 39,0C. Dziecko jest bez powiększonych węzłów chłonnych, osłuchowo czyste, migdały powiększone z białym nalotem, ból gardła przy przełykaniu. Wynik CRP 30mg/l, neutrocyty podwyższone z 8.5 do 13.65. Leukocyty 17,46. Czy niezbędny jest antybiotyk? Trzecia doba temperatura najwyższa do 38.2. Czwarta doba od rana lekki stan podgorączkowy..Czy jest to infekcja wirusowa?
  8. Witam. Córka 3 lata od dwóch dni ma powiększone węzły chłonne na szyi i pod żuchwa, oprócz tego żadnych innych objawów. Węzły chłonne są przesuwalne i nie bolesne. Oto wyniki morfologii krwi: Leukocyty 12,30 Erytrocyty 4,7 Hemoglobina 13,1 Hematokryt 36,5 Mcv 77 Mch 28 Mchc 35,9 Płytki krwi 192 Limfocyty% 47 Limfocyty
  9. Witam robiłem morfologie z rozmazem ,mam pytanie,o czym może świadczyć podwyższony poziom PDW 25.1 i do tego P-LCR 55.6 Niżej morfologia WBC 8.62 (4.00-10.0) RBC 5.65 (4.20-5.90) HGB 16.9 (13.0-18.0) HCT 50.7 (39.0-54.0) MCV 89.7 (80.0-98.0) MCH 29.9 (27.0-35.0) MCHC 33.4 (32.0-37.0) PLT 153 (130-400) RDW-CV 12.00 (11.60-15.00) RDW-SD 40 (37.00-56.60) PDW 25.1 (9.0-18.0) MPV 12.6 (7.0-13.0) P-LCR 55.6 (13.0-43.0) PCT 0.19 (0.14-0.55) NEU [tys/ul] 5.70 (2.00-7.00) LYM [tys/ul]2.02 (0.90-4.00) MON[tys/ul] 0.64 (0.00-1.30) EOS[tys/ul] 0.17 (0.00-0.50) BAS[tys/ul] 0.05 (0.00-0.30) NEU[%}66.4 (50.0-70.0) LYM [%}23.6 (20.0-45.0) MON [%}7.5 (0.0-12.0) EOS [%}2.0 (0.0-5.0) BAS [%}0.5 (0.0-1.5) Do tego od jakiegoś czasu mam powiększony węzeł chłonny pod prawą pachą wyczuwam zgrubienie ,gdy dotykam nie boli .Z góry dziękuje za odpowiedź ,powiem szczerze że trochę się boje czy to coś poważnego?
  10. Od miesiaca stany podgoraczkowe, ciagle zmeczenie, sennosc, bole glowy, bole szyji, sile bole wezlow chlonnych z ich powiekszeniem, powiekszone wezly chlonne w usg najwiekszy 2cm powiekszone najprawdopodobnie pozapalnie do obserwacji, zmiana lita w tarczycy do obserwacji, tsh w normie, w morfologii ciagle podwyzszone EOS % 9.6% norma do 5% oraz obnizone NEU% 42% norma od 45%, pozostale parametry w normie, crp ob w normie. Jakie nalezy wykonac jeszcze badania w celu poglebienia diagnostyki oraz co Moga one sugerowac ?
  11. Witam, jestem w 11 tyg ciąży i byłam dziś na badaniach i mam cmv igg dodatni 69.9 i cmv igm ujemny 0.09. dodam, że w zeszłym tygodniu byłam osłabiona (katar, ból głowy, podwyższona temperatura, powiększone węzły chłonne). Czy mam powód do obaw?
  12. Witam mam 32 lata. Od paru miesięcy jestem cały czas zmęczona, mecze się, nocne poty, stany podgoraczkowe, bóle kości i szkliwa zębów, powiększające się węzły chłonne w pakietach. W morfologii wyszły atopowe limfocyty czy może to wskazywać na białaczkę? Moja Babcia miała i zmarła w wieku 46lat. Moje wyniki badań: Witam. Mam do Państwa prośbę o interpretację wyników morfologii mam 32 lata. Bardzo dziękuję za pomoc. Morfologia krwi: leukocyty 7.8 tys., erytrocyty - 4,67 mln, hemoglobina - 15,9 g/dl, hematokryt - 45,4%, MCV - 97 fl, MCH - 33.9 pg, MCHC - 34,9 g/dl, płytki krwi - 205 tys., RDW-CV 13,2%, PDW - 14,8 fl, MPV - 8,7 fl, PCT- 0.2%, neurofile - 50,5 tys., limfocyty - 38,5 %, monocyty - 5,9 %,. eozynofile - 4.5%, bazofile - 0,6%, neurofile - 3.93 tys, limfocyty - 3tys, monocyty - 0.46tys, eozynofile - 0,35tys, bazofile - 0,05tys. Rozmaz krwi: gran. segmentowe - 8%, gran. kwasochłonne - 2%, limfocyty - 83%, limfocyty atypowe - 0.80%, niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.80%, limfocyty atypowe 0.06 %,niedojrzałe duże komórki(młode formy)% 0.06 tys, OB - 6 mm.
  13. W połowie sierpnia wyczułam powiększone węzły chłonne. Szukając przyczyny zrobiłam badania na toksoplazmozę wyniki z 02.09 Toksoplazmoza IgG 31.5 IU/ml wynik ujemny <7,2 wątpliwy >= 7,2 - 8,8 dodatni >= 8,8; IgM - 69 AU/ml zakres wynik ujemny <6 wątpliwy >= 6-8 dodatni >=8. Leczenie 14 dni Rovamycini . 19.10 wyniki IgG 206IU/ml IgM 33,7 AU/ml awidność IgG 0,067 Av zakres niska awidność <0,20 umiarkowana 0,20 - 0,30 wysoka>=0,3. Utrzymujące się powiększone węzły chłonne oraz objawy grypopodobne. Czy to znaczy że zakażenie jest aktualne i czy wskazanie leczenie czy też organizm sam walczy z pasożytem. Jak długo może trwać zakażenie? Z góry dziękuję za odpowiedz
  14. Dzień dobry, z racji powiększonych węzłów chłonnych i wysokich prób wątrobowych miałam wykonane badania. Proszę o informację, czy mam wirusa. Moje wyniki: CMV: IgM 0,240. IgG 9,000. Dziękuję uprzejmie.
  15. Witam Miałem ryzykowny kontakt seksualny bez zabezpieczenia, objawy takie jak ból gardła szyi i chyba powiększone węzły chłonne na szyi Test HIV AG AB 4tej generacji po 24 dniach ujemny Jakie mogą być przyczyny? Czy test wiarygodny w miarę?
  16. Chciałabym dowiedzieć się o moje wyniki badań Hemoglobina 9.0 mmol/l, hematokryt 0.42 l/l , erytrocyty 4.86 Tpt/l , leukocyty 7.13 Gbt/l , trombocyty 233 Gbt/l , MCHC 21.3 mmol/l, MCV 87.0 fl, MCH 1.90 fmol , neutrofile gran. 75.5 %, bazofile gran. 0.7%, monocyty 7.9%, limfocyty 14.9% . Najbardziej niepokoją mnie limfocyty. W kwietniu były one na poziomie 24 w czerwcu 30% a teraz spadły do 15%. Czym to może być spowodowane. Ogólnie od trzech miesięcy choruje kaszel ból w klatce problemy z oddychaniem . Miałam ct klatki bronchoskopie i wszystko ok a ja źle się czuje cały czas. Węzły chłonne szyi powiększone odczynowe wyszły z USG . Mam mieć usuwany migdał. Dodam że ostatnio jestem w ciągłym stresie. Prosiłabym o radę
  17. Witam w listopadzie tamtego roku przyjęłam zaszczyk antykoncepcyjny. Na początku było ok, nawet nie przerażały mnie codzienne plamienia... w lutym powtórzyłam zaszczyk mając nadzieje ze wszystko się unormuje, ale tak sinie stało...w maju miałam mieć kolejny zaszył ale postanowiłam zrezygnować bo nie czułam się się dobrze i plamienia nadal nie ustały. Od maja nie pojawiła mi się miesiączka tylko plamienie nie czerwone tylko brązowe. Wyczułam powiększony węzeł chłonny z prawej stronie w pachwinie ... czy to wszystko jest normalne? Jak długo mam czekać na okres? Mam 36 lat i jestem mam 3 dzieci, dziekuje za odpowiedz
  18. Mam 28 lat. Od dłuższego czasu czuję się bardzo osłabiona. Główne objawy to pocenie się, zmęczenie, bóle głowy i karku. Do tego doszły zawroty głowy, powiększone węzły chłonne na szyji oraz czasami tuz pod żebrami( wyczuwalne przez dotyk) nocne potrzeby na oddanie moczu, gorsze widzenie ( zmniejszona ostrość) i krwawienia z dziąseł. Miałam robione usg jamy brzusznej, szyji oraz badania moczu- lekarz twierdzi, że wyszły ok. Niepokoją mnie jednak wyniki morfologii i nie do końca ufam swojemu lekarzowi. Od normy odbiega: RDW-CV -10.5, PLT -143, LYM -42, NEUT -47.3 . Po oglądnięciu wyników dostałam jedynie skierowanie do laryngologa .
  19. Dzień dobry, w październiku pojawiły się u mnie powiększone węzły chłonne. Morfologia w normie, Ca125 60.4 Lekarz zalecił antybiotyk. Dzisiaj wykonałam kontrolne usg, węzły powiększyły się dwukrotnie, stwierdzono również zapalenie tarczycy (tsh 5,5). Czy powiększające się węzły chłonne mogą mieć związek z zapaleniem tarczycy?
  20. Zrobiłam badania gdyż bardzo źle sie czułam bóle mięsni i kości, zatkane uszy, powiększone węzły chłonne. Bolerioza IgG-13.15 Bolerioza IgM 109,32 Test Western Blot w klasie IgM pozytywny. VIsE Borrelia burgdorferi -9,40 Flagellin Borrelia afzelii-23,88 BmpA Borrelia burgdorferi 22,35 OspC Borrelia afzelii 57,01 OspC Borelia burgdorferi 58,94 OspC Borrelia garinii 57,16 OspC Borrelia spielmanii 53,14 Kontrola Koniugatu IgG -1,00 Kontrola koniugatu IgM 109,37 Pasmo kontrolne 102,51 Czy mam bolerizę?
  21. Dzień dobry, poproszę o interpretację morfologii i niskich limfocytów. Morfologia pełna. Limfocyty 18,1% (poprzedni wyniki 26% - styczeń 2020) Limfocyty 1,6 tys/ml (poprzedni wynik 2,0 tys/ml) Podwyższone OB a CRP w granicy normy. Powiększone węzły chłonne. Pozstałe wyniki morfologi w normie.
  22. Witam w lipcu robiłam badanie krwi pod kątem tarczycy. Wyniki moich badań to: tsh 8,4; ft3 3,47; ft4 1,3; anty tg(TAK)124,7 i anty tpo(MAK) 600,0. Badanie było wykonywane w Polsce A obecnie mieszkam w uk i powtórzone badanie krwi dało wyniki tsh 3.22 i t4 15.4 pmol/l. Jak rozumieć wyniki tych badań? Dodam jeszcze że w Polsce wykonałam usg tarczycy i lekarz stwierdził że jest zapalenie tarczycy prawdopodobnie nie doczynnosc lub pierwszy stopień hashimoto i powiększone węzły chłonne.
  23. Witam. Od ponad 1,5 roku mam problem z tarczycą. Nie można mnie zdiagnozować, bo lekarze endokrynolodzy (miałam ich już 3) najpierw leczyli niedoczynność, potem nadczynność, podejrzewali Hasimoto. Obecnie jest podejrzenie choroby Grevsa-Basenowa . Cały czas jestem bez leków, a samopoczucie jest coraz gorsze. Wizyta u endo dopiero za miesiąc. Proszę o interpretację wyników ostatnich badań: TSH - 3.18 uIU/ml FT4 - 1.41 ng/do FT3 - 7.42 PG/ml P/c anty TPO - 34.36 IU/ml Anty TG - 0.9 IU/mL P/c p. receptorom TSH (TRAB) - 5,99 U/l USG tarczycy: Tarczyca niepowiększona, niejednorodna, hipoechogeniczna o wymiarach: PP: 17x12x33 mm; v- 3,3 ml LP: 15x12x29 mm; v - 2,5 ml Cieśń 4 mm W obrębie tarczycy bez zmian ogniskowych. Węzły chłonne szyjne niepowiększona. Wniosek: obraz tarczycy jak w przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Z góry dziękuję za pomoc.
  24. Proszę o interpretację wyników badania krwi u 4 i pół rocznej dziewczynki. WBC 9.51 10^3 NEUT 4.17 10^3 NEUT% 43.9 LYMPH 4.42 10^3 LYMPH% 46.5 MONO 0.67 10^3 MONO% 7.0 EO 0.19 10^3 EO% 2.0 BASO 0.06 10^3 (tu norma do 0.05) BASO% 0.6 RBC 4.99 10^6 HGB 13.1 HCT 38.8 % MCV 77.8 (norma od 81.0) MCH 26.3 (norma od 27.0) MCHC 33.8 RDW-SD 36.2 RDW-CV 12.9 PLT 344 PDW 10.2 MPV 9.5 P-LCR 20.1 PCT 0.33 IG 0.02 10^3 IG% 0.2 Nadmienię, że córka ma lekko powiększony węzeł chłonny pod żuchwą. Z góry bardzo dziękuję :)
  25. Ostatnio miałem wizytę u laryngologa z powodu takiego że cały rok mam powiększony jeden węzeł chłonny i prawdopodobnie również po tej samej stronie powiększony migdał ( wyczuwalny podczas badania na szyi ) lekarz skierował mnie na badanie krwi na które miałem udać się jak najszybciej by zacząć brać antybiotyk.. niestety tak wypadło że na badanie poszedłem trochę chory ( od kilku dni bolało mnie dosyć mocno gardło i miałem katar ) i niektóre wyniki nie wyszły prawidłowo co spowodowało mój niepokój .. podam wyniki które wyszły żle... Leukogram Neutrofile pałeczkowate - 2% ( norma od 3-5 ) Neutrofile segmentowane - 45,5 % ( norma od 50-70 ) Monocyty - 11,9 % ( norma od 2 do 8 ) Eozynofile - 4,9 % ( norma od 2 do 4 ) Morfologia ( z tej rubryki żle wyszło tylko jedno ) Monocyty - 0,94 (norma od 0,1 do 0,9 ) Prosiłbym o pomoc czy takie wyniki mogą oznaczać jakąś chorobe ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...