Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Żelazo

Znaleziono 250 wyników

  1. Dzien dobry dostałam wyniki badan i zelazo mam 175 a jest do 168 norma a ferrytyny mam 15.5 co mam dalej robic
  2. Witam, to są moje wyniki badań: erytrocyty 3,74, hemoglobina 9,5, hematokryt 29,6, MCV 79,1, MCH 25,4, MCHC 32,1, płytki krwi 297, RDW-CV 16,5, PDW 13,3, MPV 10,6, monocyty 12,9 % mocyty 0,84 tys ul, żelazo 43,9, TSH 0,016, gt4 2,29
  3. Czy to już ostra anemia? Hemoglobina 11,6 Hematokryt 36,9 MCH 26,2 MCH 31,4 MPV 10,0 OB 4 APTT 33,6 sek (22,7-32,5) Żelazo 21,42 (37,0-145) UIBC 418 (135-392) TIBC 439,2 (250,0- 425,0) TSH3 1,46 (0,27-4,20)
  4. Od trzech miesięcy mam anemię. Wyniki badań: HGB 6,5 mmol/l Żelazo 18 ug/dl Ferrytyna 6,42 ng/ml Piję feroplex a wyniki nie poprawiają się. Za tydzień mam mieć szczepienie na covid i nie wiem czy mogę z takimi wynikami, bo wizyta u hematologia dopiero za trzy tygodnie.
  5. Witam. Moje badania krwi(niepokojące): MCV 73,0 (79,4-94,8) MCH 22,8 (25,6-32,2) RDW-CV 17,6 (11,7-14,4) MONOCYTY % 11 (2,0-10) RDW-SD 46,6 (36,4-46,3) POZIOM ŻELAZA: 18,5 (65-175) Lekarz zapisał SORBIFER DURULES. Stwierdzono ze to początki anemii. Czy jeszcze jakieś badania należy wykonać? Czy długo trwa leczenie? Planuję ciążę i czy ta anemia to przeszkoda?
  6. Witam. Moje badania krwi(niepokojące): MCV 73,0 (79,4-94,8) MCH 22,8 (25,6-32,2) RDW-CV 17,6 (11,7-14,4) MONOCYTY % 11 (2,0-10) RDW-SD 46,6 (36,4-46,3) POZIOM ŻELAZA: 18,5 (65-175) Lekarz zapisał SORBIFER DURULES. Stwierdzono ze to początki anemii. Czy jeszcze jakieś badania należy wykonać? Czy długo trwa leczenie? Planuję ciążę i czy ta anemia to przeszkoda?
  7. Proszę o interpretacje wyników krwi: morfologia krwi - (leukocyty, erytrocyty, hemoglobina, hematokryt) w normie, wskaźnik anizocytozy płytek krwi 16,2% ( norma 18,1-22,2), eozynocyty (eos%) 0,9% ( norma 1-5), neutrocyty 5,5 9 norma 2,5-5), monocyty 0,96 ( norma 0,2-0,8), bazocyty 0,01 (0,02-0,16), odczyn biernackiego 31 ( norma do 12), zelazo w surowicy 41.
  8. Dzien dobry. Mam 32 lata. Moje wyniki krwi. To hemoglobina 10.7, hematokryt 34, zelazo 23, mch 25,mchc31, rdw CV 17, rdw SD 50. Mam mięśniaki, ciągle przez nie krwawie, Mam krwotoczne miesiączki i mam też ktwortoki między okresami. Czy mam anemie?
  9. Witam. Dziecko 6 lat.Podwyżzone Płytki kwrwi PLT - 418 (norma 150-350) oraz obniżone limfocyty LYMPH% - 32,5 (norma 40-60). Lekko podniesione również Zazocyty oraz Neutrocyty. Żelazo w normie. Co to może oznaczać? Bardzo proszę o odpowiedź fachowca.
  10. Erotrocyty - 5.16 Hemoglobina 16.2 Hematokryt 47.9 Ferrytyna 129,1 a bardzo niski poziom żelaza 47.00 Co jest przyczyną...???
  11. Witam czy mogę zaszczepić się na covid mając podwyższone płytki krwi 496oraz podwyższony czas protrombinowy 129,anemia z powodu niedoboru żelaza.
  12. Dzień dobry, jesyem w 16tyg ciąży mam pytanie odnośnie witamin w ciąży. Czy stosowanie preparatu w którym znajduje się 30mg żelaza może wywołać jego nadmiar we krwi? Moja ostatnia hemoglobina to 12.7a czerwone krwinki 4.12
  13. Witam. Zrobiłam kontrolne badania krwi i kilka rzeczy mnie niepokoi. Żelazo 167,2 (norma 37-145), limfocyty 51 (norma 20-40), neutrofile 37 (40-80) , PDW 21 (10-16), MPV 12,90 (9,4-12,50). Dodam, że lecze sie na niedoczynność tarczycy oraz Hashimoto. Co oznaczają te wyniki?
  14. Witam, dziś rano robiłam morfologię i niestety niepokoją mnie wyniki obniżone są hemoglobina 8,9; hematokryt 29; MCV 71; MCH 22; MCHC 30,5; PŁYTKI 124 a podwyższone RDW-CV 17,4; PDW 27,8; MPV 12,9. Czy to może być niedobór żelaza czy coś poważniejszego? Z góry dziękuję za odpowiedź. Sylwia 36 lat
  15. Witam, nie bardzo wiem jak interpretować swoje wyniki krwi. W ostatnich dwóch miesiącach zmagałam się z anemią, z powodu braku odpowiedniej ilości żelaza nie chcę podać tutaj błędnych danych, ale wynik wskazywał na 30.00 gdzie norma wynosi od 50.00. Moja dieta nie zmieniła się jakoś drastycznie z tego powodu, czasem jednak piłam soki warzywne. Teraz robiąc badania wynik skazuje na 178.00. Czy to możliwe, że z jakichś powodów ilość żelaza we krwi mogła się tak nagle podnieść?
  16. Witam. Syn (12 lat) przyjmuje od dwoch lat Anafranil 10 raz dziennie. W okresowych badaniach krwi wartosci nieprawidlowe to leukocyty 3.6 i neutrofile 1.42. I niskie żelazo 48. Hemoglobina prawidlowa tj.14.1. Prosze o interpretacje.
  17. Dzień dobry. Czy mam się czym martwić? w domu razy. TK w normie, bez nieprawidłowości. Muszę trochę czekać na wizytę, więc bardzo proszę o pomoc. Moje wyniki krwi : Leukocyty 8,91 zakres 3,98-10,04 Erytrocyty 4,83 zakres usług 3,93-5,22 Hemoglobina 13,4 zakres 11,2-15,7 Hematokryt 41,4 zakres 34,1-44,9 MCV 85,7 zakres 79,4-94,8 MCH 27,7 zakres 25,6-32,2 MCHC 32,4 Zakres 32,2-35,5 Płytki krwi 294 zakres 150-400 RDW-SD 41,8 zakres 36,4-46,3 RDW-CV 13,3 Zakres 11,7-14,4 PDW 16,0 zakres 9,8-16,2 MPV 12,4 zakres 9,4-12,5 P-LCR 44,3 zakres 19,1-46,6 PCT 0,36% zakres 0,17-0,35 Neutrofile 5,36 zakres 2,00_7,00 Limfocyty 2,47 zakres 1,00-3,00 Monocyty 0,81 zakres 0,20-1,00 Eozynofile 0,24 zakres 0,02-0,50 Bazofile 0,03 zakres 0,02-0,10 Neurofile 60,2% zakres 40,0-80,0 Limfocyty 27,7 zakres 20,0-40,0 Monocyty 9,1 zakres 2,0-10,0 Eozynofile 2,7 zakres 1,0-6,0 Bazofile 0,30 zakres 0,00-2,00 OB wynik 7 zakres 0-12 Kreatynina 0,78 zakres 0,60-1,10 eGFR >90 Lipidogram Cholesterol całkowity 204 zakres 115-190 Cholesterol HDL 81 Cholesterol LDL 112 norma 0-130 Cholesterol nie-HDL 123 Trójglicerydy 54 zakres 0-150 Sód 141 zakres 136-145 Potas 4,6 zakres 3,5 - 5,1 Żelazo 78 norma 50-170
  18. Witam, jestem w ciąży (16 tydzień) i ostatnio czuje sie oslabiona, głowa mnie pobolewa, często mnie boli w okolicach oczu. Ciśnienie mam w normie za każdym razem. Czy może to mieć coś z niedoborem żelaza? HGB -12, 9 RBC- 4,55 MIEĆ - 30,7 i tu mam obniżony niby mało, ale może. Czy mogę zażywać żelazo czy jest niepotrzebne? Mój lekarz prowadzący zbagatelizowal i nie otrzymałam żadnej odpowiedzi od niego.
  19. Witam Jestem w końcówce 15 tygodniu ciąży. Obecnie od 13 tygodnia przyjmuje prenatal duo. Skład: Prenatal duo skład: DHA 600mg, żelazo 60mg, cholina 125mg, FolActiv 800 mikrogram, B6 2,6mg, jod 200 mikrogram, D3 2000 j.m., selen 55 mikrogram, metyl B12 4 mikrogramy. Martwi mnie duża ilość żelaza i selenu. Boje się przedawkowania żelaza i selenu. 01.03 moj wynik hemoglobiny wynosił: 11,9 (norma od 11,2 do 15,7). Czy możliwe jest przedawkowanie żelaza i selenu zażywając powyższy suplementy diety w ciąży? Poproszę również o informację czy zażycie jednego dnia innego suplementy diety w ciąży zamiast prenatal duo ma jakieś znaczenie i czy może zaszkodzić?
  20. Dzień dobry co może oznaczać zbyt wysoki poziom żelaza przy obniżonej ferrytynie? Moje parametry to: żelazo: 151 µg/dl, ferrytyna: 15,10 ng/ml
  21. TIBC(ICD-9:093) mam 577 ....norma do 390 Żelazo mam 35.0 ...norma od 47-145 UIBC mam542.00 norma112-346 %Saturacji mam 6,1% norma 20-45.0 Mam od lat anemia, w październiku hemoglobina -7..... jestem po 3 Ccesarskich, mam krwotoczne okresy dlatego dostałam tabletki antykoncepcyjne na wstrzymanie okresu i w lutym moja hemoglobina -12.2 ...Erytrocyty5,18, Leukocyty 4..Płytki krwi280..hematokryt39.4. Bardzo proszę o interpretację wyników TIBC itd to wyniki z lutego. Dziekuję
  22. Witam! Mam pytanie, mam obfite miesiączki i teraz po miesiączce robiłam krew bo słabości miałam, mam hemoglobinę 8,7 i żelazo 3,83 a norma od 6,6.Czy to jest bardzo źle? Biorę feroplex
  23. Witam zrobilam rano badania krwi a popoudniu dostałam miesiączke wyniki wyszły dobre oprucz żelaza norma od 50 a mi wyszło 30 czy wynik mogl miec zwiazek z miesiączka
  24. Witam gdzie szukać przyczyny i jak leczyć obniżony poziom żelaza? Wyniki badań: Żelazo 19 (50-170) Ferrytyna 12,3 (13,00-150) RBC 4,9 (4,00-5,20), HGB 13,3 (11,5-15,7) HCT 40,8 (35,0-45,0) MCV 83,3 (80,0-98.0) Nie stosuję diet, nie mam zbyt obfitych miesiączek, jestem pod opieką endokrynologa z uwagi na niedoczynność tarczycy. Źle się czuję, nie mam energii, jestem senna, jest mi zimno, mam trudności z koncentracją uwagi, obniżony nastrój. Lekarz rodzinny przepisuje doustny preparat żelaza. Poziom żelaza podnosi się, natomiast kilka miesięcy po odstawieniu leku, wyniki Fe znów spadają do takiego poziomu jak wyżej. Proszę o pomoc.
  25. Dzień dobry, proszę o interpretację wyników badania krwi - żelazo 24 przy normie 50-170, hemoglobina 11,6 przy normie 11,5 -15,5, ferrytyna 2,55 przy normie 4,63-204. Jestem trzydziestoletnią kobietą, nie chorującą przewlekle, odżywiającą się w miarę zdrowo i nie mającą bardzo obfitych menstruacji. Czy powinnam się niepokoić i poszerzyć badania lub udać do hematologa?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...