Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Żelazo

Znaleziono 216 wyników

  1. Witam zrobilam rano badania krwi a popoudniu dostałam miesiączke wyniki wyszły dobre oprucz żelaza norma od 50 a mi wyszło 30 czy wynik mogl miec zwiazek z miesiączka
  2. Czy przy głębokim niedoborze żelaza fe 12, ferrytyna 6 hb 11 mcv 78 może być bardzo nasilony świąd uogólniony? Badania wątroby, tarczycy, testy alergiczne w normie.
  3. Witam, Moje ostatnie badania wykazaly niski poziom ferrytyny tj. 7,18 gdzie norma mieści sie w przedziale 11-306, natomiast poziom zelaza wynosi 100.4 przy normie w zakresie 23-175. Czy moge suplementowac zelazo aby zwiekszyc poziom ferrytyny i czy nie wzrosnie niebezpiecznie poziom zelaza, ktore jest chyba na calkiem wysokim poziomie? Dodam, ze rok temu moj poziom zelaza wynosil jedynie 28 i przez dwa miesiace zazywalam Feroplex przez 2 miesiace. Z gory dziękuję za odpowiedź
  4. dzień dobry, proszę o zinterpretowanie wyniku badania krwi, czy są niepokojące (GRA%,LYM%,MCH-w październiku było 34,9 ) czy tylko do obserwacji? WBC 4,4(norma4.00-10.00),LYM 1,9 (0,8-4.00), MID 0,3 (0,10-1,5), GRA 2,2 (2,00-7.00) LYM% 43,7 (20-40), MID% 7,7 (3.00-15), GRA% 48,6(50-70),RBC 4,3(3,5-5), HGB 14,9 (11-15), HCT 42 (37-42), MCV 98 (80-100), MCH 34,6 (27-34), MCHC 35,4 (32-36), RDW-CV 11,6(11-16), RDW SD 43,8 (35-56), PLT 171 (150-400), MPV 9,4 (6,5-12)PDW% 15,7(9-17), PCT 0,160 (0,108-0,282), kobieta 41 lat, żelazo/TSH/cukier/Magnez norma.
  5. Proszę o analizę wyników morfologii oraz żelaza Leukocyty 4,9 tys/µl 3,98 - 10,04 Erytrocyty 4,71 mln/µl 3,93 - 5,2 Hemoglobina 13,0 g/dl 11,2 - 15,7 Hematokryt 42 % 34,1 - 44,9 MCV 89 fl 79,4 - 94,8 MCH 28 pg 25,6 - 32,2 MCHC 31,1 g/dl 32,2 - 35,5 Płytki krwi 193,0 tys/µl 150 - 400 RDW-CV 20,4 % 11,7 - 14,4 RDW-SD 63,9 fl 36,4 – 46,0 PDW 16,9 fl 9,8 - 16,2 MPV 12,80 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 46,1 % 19,1 - 46,6 PCT 0,2 % 0,17 - 0,35 OB OB 5 mm/h 2 - 15 Żelazo 64,2 µmol/ 9,0 – 30,4
  6. Proszę o analizę wyników morfologii oraz żelaza Leukocyty 4,9 tys/µl 3,98 - 10,04 Erytrocyty 4,71 mln/µl 3,93 - 5,2 Hemoglobina 13,0 g/dl 11,2 - 15,7 Hematokryt 42 % 34,1 - 44,9 MCV 89 fl 79,4 - 94,8 MCH 28 pg 25,6 - 32,2 MCHC 31,1 g/dl 32,2 - 35,5 Płytki krwi 193,0 tys/µl 150 - 400 RDW-CV 20,4 % 11,7 - 14,4 RDW-SD 63,9 fl 36,4 – 46,0 PDW 16,9 fl 9,8 - 16,2 MPV 12,80 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 46,1 % 19,1 - 46,6 PCT 0,2 % 0,17 - 0,35 OB OB 5 mm/h 2 - 15 Żelazo 64,2 µmol/ 9,0 – 30,4
  7. Proszę o analizę wyników morfologii oraz żelaza Leukocyty 4,9 tys/µl 3,98 - 10,04 Erytrocyty 4,71 mln/µl 3,93 - 5,2 Hemoglobina 13,0 g/dl 11,2 - 15,7 Hematokryt 42 % 34,1 - 44,9 MCV 89 fl 79,4 - 94,8 MCH 28 pg 25,6 - 32,2 MCHC 31,1 g/dl 32,2 - 35,5 Płytki krwi 193,0 tys/µl 150 - 400 RDW-CV 20,4 % 11,7 - 14,4 RDW-SD 63,9 fl 36,4 – 46,0 PDW 16,9 fl 9,8 - 16,2 MPV 12,80 fl 9,4 - 12,5 P-LCR 46,1 % 19,1 - 46,6 PCT 0,2 % 0,17 - 0,35 OB OB 5 mm/h 2 - 15 Żelazo 64,2 µmol/ 9,0 – 30,4
  8. Witam Chciałabym się dowiedzieć czy powinnam skonsultować wyniki badań krwi z jakimś lekarzem i jeżeli tak to z jakim. Morfologia krwi wyszła dobrze z wyjątkiem nieznacznie obniżonego MCHC, OB jest podwyższone -19(norma laboratorium (1-15), niskie żelazo 31,5 (norma laboratorium 50-170) oraz glukoza trochę podwyższona -107 ( 60-99) Reszta wyników w normie. Dodam ze mój lekarz rodzinny obecnie nie przyjmuje a dodzwonić się do przychodni graniczy z cudem .
  9. Witam, mam 25 lat i jestem w ciaży . Ostatnio robilam morfologie i wyszlo ze hemoglobine mam za niska bo 9.9 natomisat żelazo bardzo dobre gdyz 117 przy normie od 80. Lekarz powiedzial ze to dziwne i zadko sie zdarza . Chciala bym wiedziec co moze byc tego przyczyna ?
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, staramy sie z mezem o dziecko i pelne stosunki byly co dwa dni na poczatku cyklu az do owulacji i jednego dnia po niej. Cykle mam przewaznie 31-32 dniowe. W 22 dniu cyklu, 9 dni przed miesiaczka dostałam naglego bolu w podbrzuszu, uczucie ciagniecia i wypelnienia oraz bol przy dotyku z lewej strony na dole. Następnego dnia bol byl typowo miesiaczkowy a rano zobaczylam bardzo gesty sluz podbarwiony krwia, pozniej stal się lekko żółty. Nastepny dzien wszystko wróciło do normy. Bolow nie odczuwam a sluz jest bialy i gesty lekko rozciagliwy bez zapachu. Czy jest mozliwosc, ze zaszlam w ciaze? Niepokoje sie o ta krew, co prawda nie bylo jej duzo ale sam fakt o mozliwej nieprawidlowosci. Nie stwierdzono wczesniej u mnie torbieli badz nadzerki. Jezeli ma to jakies znaczenie mam niedoczynnosc tarczycy oraz biore zelazo z powodu jego niedoboru.
  11. Witam. Mam podwyższone żelazo ponad 190...hemoglobina 15 . Mam Hashimoto ale jeszcze nie wymagające leczenie... Skąd ten poziom żelaza?
  12. Witam co moga oznaczac podwyzszone parametry mcv i mch ? Zelazo, kwas foliowy i wit b12 w normie. Moje wyniki limfocyty 24%( 25-45) Erytrocyty 3.72 m/ul (3,8-5.2) Mcv 101 (80-97) Mch 34.40 (28-34) Rdw 11% (11,5-14.5) Mpv 7.9 (9-13) Żelazo 99.3 ug/fl (40-160) Kwas foliowy 15.80 ng/ml (3,89-26,80) B12 567.30 pg/ml (191-663) Dodam, ze jestem w 15tyg ciąży i nie wiem czy przeszłam covida.
  13. Witam co moga oznaczac podwyzszone parametry mcv i mch ? Zelazo, kwas foliowy i wit b12 w normie. Moje wyniki limfocyty 24%( 25-45) Erytrocyty 3.72 m/ul (3,8-5.2) Mcv 101 (80-97) Mch 34.40 (28-34) Rdw 11% (11,5-14.5) Mpv 7.9 (9-13) Żelazo 99.3 ug/fl (40-160) Kwas foliowy 15.80 ng/ml (3,89-26,80) B12 567.30 pg/ml (191-663)
  14. Witam Wynik żelaza u dwuletniego synka to 141 ug/dl. Natomiast ferrytyna to 25 ng/ml. Czy mam się niepokoić tym podwyższonym żelazem ? I co zrobić aby było w normie ?
  15. Witam, co oznacza bardzo wysoki poziom żelaza we krwi (148 przy widelkach do 94) u dziecka (4 lata) gdy ferryrtyna jest przy dolnej granicy?
  16. Witam, mam 25 lat i jestem w ciaży . Ostatnio robilam morfologie i wyszlo ze hemoglobine mam za niska bo 9.9 natomisat żelazo bardzo dobre gdyz 117 przy normie od 80. Lekarz powiedzial ze to dziwne i zadko sie zdarza . Chciala bym wiedziec co moze byc tego przyczyna ?
  17. Witam ,proszę o interpretację badań hormonalnych .Badania robione były ze względu na wypadanie włosów i powiększające się zakola oraz nadmierne owłosienie ciała. Suplementy oraz wcierki nie pomagają .Mam również lekki nadmiar żelaza , kilka lat temu był niedobór. Kobieta 24 lata,badanie w 3 dniu cyklu Kortyzol 21,58 ug/dl norma 5,27-22,45 Testosteron (TTE) 52,8 NG/dl norma 12-60 Androstendion 4,09 mg/ml norma 0,4-3,4 DHEA-S 356,4 ug/dl norma 134,2-407,4
  18. 25 dni temu wykonałem badanie pełnej morfologii. Na kilkanaście wyników 9 było bardzo złych. Podam kilka z nich: leukocyty 22,96 powinno by max 9,07 MCV 95,4 powinno być 92,2 Neutrofile 18,83 tyś powinno byś max 7,00 Eonzynofile 0,59 tyś a powinno być max 0,50 Neutrofile %82,0 a powinno być max 80 RDW-SD jest 48,4 powinno być max 43,9 Proszę o podpowiedź czy mam tym się martwić. Żelazo mam bardzo niskie,i nie wiem co dalej. Limfocyty mam 10,1 powinno byc max 40,0 Bazofile 0,01 max 0,10. Co mam dalej zrobić i do kogo się udać. Jestem ostatnio bardzo słaby. Krzysiek lat 62.Kielce. krzysmackiewicz@gmail.com
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 21 lat, i zastanawiam się czy mogę być w ciąży. Ostatni okres był 1stycznia a cykle trwają w zależności. Czasem zdarzy się cykl 22 dni a czasem 28 dni. Temperatura ciała wynosi 35,6 stopni, pobolewa mnie brzuch i plecy oraz moje piersi są twarde i lekko nabrzmiałe. Dodam ze w w wynikach badań wyszły bakterie w moczu oraz zbyt wysokie żelazo we krwi. Szyjkę macicy mam nisko i jest ona twarda. Z góry dziękuje za odp
  20. Dzień dobry. Co może oznaczać lekko podwyższona bilirubina(1,119mg/dl) i żelazo(136ug/dl, podczas gdy norma do 102) oraz obniżone ALP przy prawidłowych innych próbach wątrobowych i prawidłowej morfologii? USG jamy brzusznej robione miesiąc temu nie wykazało nieprawidłowości w wątrobie, PŻW w normie.
  21. Dzień dobry, w sobotę 23 stycznia 2021 r. poroniłam samoistnie w 7 tc. Nie miałam zabiegu dostałam tylko tabletkę na oczyszczenie. Dziś 6 dni po poronieniu nadal krwawię i pobolewa mnie brzuch. Postanowiłam zrobić kontrolną morfologię krwi i bardzo bym prosiła o interpretację wyników badań przedstawionych poniżej: CRP - wysokoczułe 0,20 mg/dl[0-0,5]~; Żelazo 144,85 ug/dL[37-145]~; Odczyn Biernackiego (OB) 17 mm/h[0-15]H;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 6,16 x10^3/uL[3,98-10,04]~,Neutrofile 3,59 x10^3/uL[1,56-6,13]~,Limfocyty 1,94 x10^3/uL[1,18-3,74]~,Monocyty 0,46 x10^3/uL[0,24-0,82]~,Eozynofile 0,12 x10^3/uL[0,04-0,36]~,Bazofile 0,04 x10^3/uL[0-0,11]~,IG
  22. Witam. Proszę o interpretacje badań dwulatka. Kreatynina 0,18 mg/dl Ast, Alt, Alp w normie Hemoglobina 13,4 g/dl Hematokryt 39,6 % MCV 90,8 fl MCHC 30,7 pg Limfocyty 64% w rozmazie Pozostałe parametry morfologii w normie Żelazo 105 ug/dl Ferrytyna 12,5 ng/ml Rok temu była robiona CK która wówczas również była w normie Pozdrawiam Katarzyna
  23. Witam, w badaniu morfologii żelazo wyszło 206 ug/dl ; (norma do 145ug/dl) , GGTP 37 U/l (norma do 36 U/l), ferrytyna 10 ng/ml, wit, B12 300 pg/ml. Co to może oznaczać ?
  24. Prośba o interpretacje wyników badania krwi u kobiety 22lata : OB ICD C59.082 8 mm/1h WBC 5,9 G/l Granulocyty 3diff % 57,9 % Granulocyty 3diff 3,4 G/l MID 3diff % 6,0 % MID 3diff 0,4 G/l Limfocyty 3diff % 36,1 % Limfocyty 3diff 2,1 G/l RBC 4,66 T/l HGB 14,0 g/dl HCT 39,8 % MCV 85,5 fL MCH 30,0 pg MCHC 35,2 g/dl RDW-CV ↓ 11,0 % RDW-SD 41,0 fL PLT 238,0 G/l MPV 9,8 fL PDW ↑ 19,1 fL PCT 0,233 % Glukoza ICD L43.09 5,28 mmol/l Kreatynina ICD M37.09 ↓ 43,0 µmol/l EGFR wg MDRD 175,2 ml/min/1,73m´2 Kwas moczowy ICD M45.09 193 µmol/l Żelazo ICD O95.09 12,4 µmol/l Cholesterol całkowity ICD I99.09 4,20 mmol/l HDL-cholesterol ICD K01.09 2,18 mmol/l LDL Cholesterol ICD K03.09 1,84 mmol/l Triglicerydy ICD O49.09 0,92 mmol/l ASPAT ICD I19.09 22 U/l ALAT ICD I17.09 15 U/l TSH ICD L69.09 1,87 µlU/l fT3 ICD O55.09 5,93 pmol/l fT4 ICD O69.09 13,88 pmol/l
  25. Witam, 4.09 robiłam wyniki gdyż bardzo słabo się czułam, na tyle że nie byłam w stanie w domu posprzątać, szybkie męczenie, słaba koncentracja, kołatanie serca. Z wynikow wyszedł poziom żelaza 45, ferrytyny 45, kwasu foliowego 4 pani doktor zapisała tardyferon 2 opakowania. Po tym czasie poczułam sie lepiej, wyniki żelaza wzrosły do 80. Pani doktor stwierdzila ze jest w porzadku. W tej chwili odczuwam znów szybkie męczenie się, senność, kołatanie, podwyższone tętno, ciągle uczucia zimna, momentami dreszcze, po wysiłku bolesność mięśni, uczucie drapania w gardle. Czy jest możliwa niedokrwistość i takie objawy z prawidłową morfologia? Choruje na niedoczynność tarczycy, ale endokrynolog twierdzi że pod tym wzgledem wszystko jest ok.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...