Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

CRP

Znaleziono 144 wyników

  1. Synek obecnie 3 miesiące. Od około miesiący bóle brzuszka, niepokój, bez gorączki. Wykonano posiew moczu. W badaniu Escherichia coli 10^5. Przeleczony zinnatem 10 dni. Po dwóch tygodniach kontrolny posiew moczu. Nadal escherichia coli 10 ^3. Furagin 2 x dziennie przez 5 dni. Wykonano kolejny posiew pobrany cewnikiem. Wynik jałowy. W USG dyskretnie zaznaczone kielichy grupy górnej nerki lewej 4.6mm. Zaznaczona miedniczka nerkowa w przekroju poprzecznym 6.6 mm. Grubość pęcherza 2.4-4.2 mm. Nierówny zarys. W cystouretrografia mikcyjnej pęcherz moczowy o nierównym zarysie, ściana pogrubiała. W morfologii crp prawidłowe. Limfocyty 89%. Kreatynina 0.2 mocznik 9. Dziecko po 3tygodniavh od dodatniego covidu
  2. Teść 71 lat gaśnie nam w oczach, zazwyczaj okaz zdrowia, bez nałogów, bez chorób współistniejących. Przestał chodzić, nie chce mówić, mało je, bardzo złe samopoczucie cały czas śpi. Wyniki OB 100 a CRP 300. Żelazo poziom 15, Ferrytyna 3000. Jak możemy interpretować wyniki.
  3. Prosze o interpretacje wyników, 25lat kobieta - ALT 23 (zakres 0-55) - AST 20 (zakres 5-34) - CRP 7,7 (H) (zakres 0-5) - GLUKOZA 92 (zakres 70-99) - INSULINA 20,40 (zakres 2,6-24,9) - LIPIDOGRAM - całkowity 288 (H) (zakres 115-190), - HDL 51 (H) (zakres 45), - trójglicerydy 221 (H) (zakres 150), - LDL 192,80 (H) (zakres 115) - OB 28 H - GGTP 55 (H) - Morfologia w skrócie: erytrocyty 5,31(H), leukocyty 10,47 (H), hemoglobina 15,7 (H), hematokryt 47,5 (H) LYM%-LIMFOCYTY 24,9 (L) - witd3 11,70 (L)
  4. Dzień dobry! Czy moje wyniki badań są dobre? Wspomnę, ze przeszłam niedawno koronawirusa. Leukocyty -3,82 tys/µl Erytrocyty- 4,72 mln/µl Hemoglobina- 14,6 g/dl Hematokryt- 42,9 % MCV- 90,9 fl MCH-30,9 pg MCHH- 34,0 g/dl Płytki krwi-207,0 tys/µl RDW-SD-42,6 fl RDW-CV- 13,10 % PDW-15,10 fl MPV- 11,40 fl P-LCR-36,7 % PCT-0,2 % Neutrofile-1,21 tys/µl Limfocyty-2,07 tys/µl Monocyty-0,45 tys/µl Zakres referencyjny Eozynofile-0,07 tys/µl Bazofile-0,02 tys/µl Neutrofile-31,7 % Limfocyty-54,2 % Monocyty- 11,80 % Eozynofile-1,80 % Bazofile-0,5 % OB-2 mm/h pH-8,0 Leukocyty-3-5 Glukoza-80,00 mg/dl Cholesterol całkowity-174,00 mg/dl Cholesterol HDL-83,00 mg/dl Cholesterol nie-HDL-91,00 mg/dl Cholesterol LDL-84,00 mg/dl Trójglicerydy-35,00 mg/dl Potas-4,15 mmol/l Żelazo-77,0 µg/dl CRP-0,33mg/l
  5. Witam, czy wynik niedojrzałe granulocyty 0.01 G/l. 0,20 % jest powodem do niepokoju i EOS 0.3% norma od 0.5% białko CRP 9, reszta wyników w normie
  6. Czy te próby wątrobowe są prawidłowe AST 16.5 IU/I i ALT 24.4 U/I CRP 1.39 mg/l Mężczyzna lat 50
  7. Witam jestem prawie 3 tygodnie po cesarskim cięciu dziś zrobiłam badania krwi wszystko jest w normie oprócz Ob bo wynosi 46 a norma do 20 przy czym crp jest w normie, czy mam się martwić tym wynikiem?
  8. Czy może ktoś mi pomoc Mój Tata leży w szpitalu w Iławie na oddziale Covid Jest tam od 5 listopada. Brak leczenia brak dostępu do specjalistyczny badań. Miał wtkonany test na Covid okazał się pozytywny. Miał tylko pobraną krew i mocz do badań Choroby wspołistnuejące- białaczka limfacytowa. Stan po chemioterapii rak prostaty. Nie została nawet postawiona diagnoza. Nie miał wykonanego przeswietlenia RTG. CRP 90. Ewidentnie stan zapalny. A nie Covid Tata w lipcu miał zapalenie płuc i zator płucny Tata od 5 jest pod tlenem Dzisiaj stan krytyczny Saturacja spadła do 73 Ma być podłączony pod respirator. Czy można takiego pacjenta przewiesc do innego szpitala. Gdzie zostanie w końcu leczony. Gdzie mam jeszcze złożyć skargę za nie dopilnowanie odpowiedniego leczenia. Wręcz jego brak!!!
  9. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie
  10. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie
  11. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie
  12. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie zaniepokojona??
  13. Witam. Co oznacza wynik CRP 0,50?
  14. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie
  15. Witam, badania krwi ogólne, z rozmazem, nerek, wątroby tarczycy robiłam 3 tygodnie temu i wszystkie wyszły dobrze prócz tarczycy na która choruje od ok 1,5r (niedoczynność, zażywam letrox50) od 2 tygodni zaczęły bolec mnie nogi w kolanach łydkach i ogólnie mięśnie. Nie mam żadnych innych objawów prócz tych bólów nóg które są uciążliwe ponieważ nawet jak wstaje po nocy to bolą. Jestem kelnerka ostatnio dużo pracuje, i przez 12h stoję na nogach. Lekarka na bóle nóg przepisała mi witaminę D3, ale ja zrobiłam sobie ponownie badanie krwi z rozmazem. Wszytko wyszło dobrze prócz (bazocyty 1,1<1) oraz (granulocyty zasadochlonne 2<1) czyli wszytko ponad normę. Crp i op tez wyszło ok. Co może być przyczyna podwyższenia tych dwóch rzeczy? W internecie czytałam iż wskazują one nawet na białaczkę czy chłoniaka! Jestem przerażona, wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
  16. Witam, badania krwi ogólne, z rozmazem, nerek, wątroby tarczycy robiłam 3 tygodnie temu i wszystkie wyszły dobrze prócz tarczycy na która choruje od ok 1,5r (niedoczynność, zażywam letrox50) od 2 tygodni zaczęły bolec mnie nogi w kolanach łydkach i ogólnie mięśnie. Nie mam żadnych innych objawów prócz tych bólów nóg które są uciążliwe ponieważ nawet jak wstaje po nocy to bolą. Jestem kelnerka ostatnio dużo pracuje, i przez 12h stoję na nogach. Lekarka na bóle nóg przepisała mi witaminę D3, ale ja zrobiłam sobie ponownie badanie krwi z rozmazem. Wszytko wyszło dobrze prócz (bazocyty 1,1<1) oraz (granulocyty zasadochlonne 2<1) czyli wszytko ponad normę. Crp i op tez wyszło ok. Co może być przyczyna podwyższenia tych dwóch rzeczy? W internecie czytałam iż wskazują one nawet na białaczkę czy chłoniaka! Jestem przerażona, wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
  17. Dzień dobry, robiłam niedawno badania krwi i moczu. W badaniu krwi i moczu. W badaniu krwi wyszły mi nieprawidłowe wyniki: MPV 12,2 fl norma 6,0 — 12,0 P-LCR 43,40 % norma do 30 % PDW 16,20 fl norma 6,1 do 11 fl % monocytów 12,4 % norma 4,0 — 12,0 (OB i CRP w normie - odpowiednio 2 i 3,89, płytki krwi także w normie - 225 G/l) Natomiast w badaniu moczu wyszły mi azotyny (przy braku leukocytów), a w osadzie moczu także liczne bakterie i leukocyty (24 /ul przy normie 0-10 /ul.) Od 1,5 tygodnia mam ciągły stan podgorączkowy ok 37,3-37,5. Jak interpretować te wyniki? Co one mogą oznaczać?
  18. Czy mam.sie martwić tym wynikiem morfologii? MCV - 93,0 fl RDW-SD - 46,9 fl Bazofile - 0,01 tys/µl Niedojrzałe granulocyty IG % - 1,50 % Niedojrzałe granulocyty IG il. - 0,09 tys/µl wszystkie te rzeczy ponad norme dodatkowo zrobiłem badanie CRP ale jest w normie
  19. Witam Mam pytanie odnośnie otrzymanych wyników badań. 30 lat kobieta , OB 16 ( norma do 15) niski poziom eozynofilii 0,4. Dodatkowo w normie ale podwyższone monocyty 9,7 ( norma do 10). CRP w normie 1,40. Inne wskaźniki mieszczą się mniej więcej w połowie normy. Czy to znak że powinnam udać się na bardziej szczegółowe badania w kierunku nowotworu?
  20. Witam Problem zaczął się od galerwoatych grudek na początku ejakulacji . W końcowej fazie ejakulacji nasienie było normalne . Później zaczęło się delikatne kłucie pęcherza i częstsze oddawanie moczu. Wczoraj miałem kłucia/bóle po obu stronach tak jakby nerki. Od dziś biorę antybiotyk Cipronex. Ale przed 1 dawką zrobiłem te oto badania. I nie wiem czy brać ten antybiotyk jak badania są ok. Czy może być jakieś zapalenie nerek ? Czy jakiegoś narządu rozrodczego ? Proszę o pomoc . Dziękuje CRP, ilościowo (ICD-9: I81) Wynik badania < 1,0 mg/l 0 5 Wykonano przy użyciu aparatu Alinity c firmy Abbott. Mocz analiza ogólna (ICD-9: A01,A19) Przejrzystość przejrzysty Barwa słomka Glukoza ujemna mg/dl 0 0 Białko w moczu (jakościowo) ujemne Bilirubina ujemna pH 7,0 4,5 8 ~ Ciężar właściwy 1011 1005 1030 ~ Leukocyty ujemne Erytrocyty ujemne Azotyny ujemne Ketony ujemne mg/dl 0 0 Kwas askorbinowy ujemny mg/dl 0 20 Urobilinogen w normie mg/dl 0,2 2 OSAD MOCZU - Nabłonki płaskie pojedyncze wpw Leukocyty 0-1 Pasma śluzu pojedyncze Flora bakteryjna nieliczna Wykonano przy użyciu zintegrowanego systemu analitycznego IRISCELL firmy Beckman Coulter,służącego do przeprowadzania analizy ogólnej moczu wraz z cyfrową analizą osadu moczu. Morfologia (ICD-9: C55) Erytrocyty 5,53 mln/µl 4,5 5.8 ~ Leukocyty 6,74 tys/µl 4 10 ~ Hemoglobina 15,8 g/dl 13,5 17 ~ Hematokryt 48,0 % 40 53 ~ MCV-śr. obj. erytrocyta 86,8 fl 82 100 ~ MCH-śr. masa Hb w erytr. 28,6 pg 27 31 ~ Badanie Wynik Jedn. Zakres ref. Norma MCHC-śr. stęż. Hb w ertytr. 32,9 g/dl 31 36 ~ RDW-CV-współcz. zmienności 13,3 % 11,5 14 ~ RDW-SD-odchylenie stand. 42,4 fl 37 50 ~ PLT - Płytki krwi 212 tys/µl 150 400 ~ PCT-płytkokryt 0,25 % 0,2 0.5 ~ MPV-śr. obj. płytki krwi 12,0 fl 8 12 ~ PDW-dyspersja wielkości płytek 16,9 % 8 18 ~ P-LCR - wsk. megatrombocytów 42,0 % 13 43 ~ NEU%-Neutrocyty 50,8 % 50 70 ~ EOS%-Eozynocyty 3,7 % 1 5 ~ BASO%-Bazocyty 0,7 % 0 1 ~ LYM%-Limfocyty 35,6 % 25 45 ~ MON%-Monocyty 9,1 % 1 12 ~ NEU
  21. Witam, od ok miesiaca mam problem z żołądkiem:skurcze, uczucie pełności i bóle w odrębie jamy brzusznej. Brak problemów z wypróżnianiem i zgagi. Badania pokazaly podwyższone MCV 95,, bazofile 0.01 (tys) , bazofile % 0,1, eozynofile %0,6, bakterie 379, 7(możliwa zła próbka), CRP 23.9, TSH 5,57. Pozostałe badania w normie, brak pasożytów. Co może być przyczyną? I jakie kroki podjąć? Czy może mieć ti związek z piciem wody z kranu?
  22. Witam czy podane wyniki badań crp 105,6 mg/l, przeciwciał IgM 24 index, IgG 34,76 index, % neutrocytow 74,3%, % monocytow 2.5%, RDW-CV 16.3% mogą wskazywać na zakażenie covid-19 czy może to być zapalenie oskrzeli lub płuc? Teściu po dostaniu antybiotyku Zinnat w dawce 1000 nagle dostał gorączkę oraz zaczęły się problemy z oddychaniem i przyszło osłabienie organizmu. Saturacja spadła na 75-79. Po zmianie antybiotyku na biotraxon 2g i dexaven 4mg w zastrzyku problemy z oddychaniem polepszyly się. Ale nie jest to super poprswa. A saturacja podniosła sie do 82-85. Czekamy na wymaz covid i nie wiemy co myśleć. Prosze o jakąś wypowiedź odnośnie tych wynikow.
  23. Witam jestem kobietą lat 31.Od około roku mam duszności,bóle pleców,(wczesniej tylko ból jednego kręgu w kręgosłupie)czasami ból w mostku i jak by takie ściskanie,jestem senna.Robiłam badania crp 0,60, morfologia wszystko w normie tylko % neurocytów niskie 39.5. Co to może być jakie badania moge jeszcze wykonać?
  24. witam co mogę o tym sądzić CRP, ilościowo 1,0 mg/L[0-5]~; Odczyn Biernackiego (OB) 2 mm/h[2-10]~;Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 3,75 x10^3/uL[4,23-9,07]L,Neutrofile 1,63 x10^3/uL[1,5-7,7]~,Limfocyty 1,19 x10^3/uL[1,1-4,5]~,Monocyty 0,90 x10^3/uL[0,1-0,9]~,Eozynofile 0,01 x10^3/uL[0,02-0,5]L,Bazofile 0,02 x10^3/uL[0-0,2]~,Neutrofile 43,5 %[34-67,9]~,Limfocyty 31,7 %[21,8-53,1]~,Monocyty 24,0 %[5,3-12,2]H,Eozynofile 0,3 %[0,8-7]L,Bazofile 0,5 %[0,2-1,2]~,IG 0,30 %[0-0,5]~,NRBC 0,000 x10^3/uL[0-0,03]~,Erytrocyty 5,49 x10^6/uL[4,63-6,08]~,Hemoglobina 15,7 g/dl[13,7-17,5]~,Hematokryt 46,6 %[40,1-51]~,MCV 84,9 fl[79-92,2]~,MCH 28,6 pg[25,7-32,2]~,MCHC 33,7 g/dl[32,3-36,5]~,RDW-SD 39,7 fl[35,1-43,9]~,RDW-CV 12,8 %[11,6-14,4]~,Płytki krwi 221 x10^3/uL[150-400]~,PDW 11,8 fl[9,8-16,1]~,MPV 10,4 fl[9,4-12,6]~,P-LCR 27,5 %[19,2-47]~,PCT 0,23 %[0,16-0,35]~;
  25. Od dłuższego czasu bo prawie 2 lata borykam się z problemami niedokrwistości. Lekarz rodzinny na początku twierdził ,że skoro badania są prawie w normie , to nie ma co panikować. Ważne jest ,że CRP nie przekracza nawet 1 mg/l. Biorąc pod uwagę fakt ,że biorę metforminę (3 x500 mg dziennie ) Bo mam insulinooporność ( glukoza na czczo 95 - 195 ) robiłem kilkakrotnie badania B-12 i są dobre bo wynoszą w granicach 500 pg/ml. Żelazo 74 pg/dl, kwas foliowy 9.3 ng/ml. Lekarz rodzinny chirurg zalecił mi picie zakwasu buraczanego . Piję od miesiąca w ilości 250 ml/ dobę. Niestety wyniki badania krwi odebrane o znowu się obniżyły. Leukocyty-4.6 ( bez zmian ) Erytrocyty 4,34 ( w czerwcu 4,53 ) Hemoglobina 13,6 ( w czerwcu 13,6 ) Hematokryt% 40,8 ( w czerwcu 42,1 ) MCV 94 ( w czerwcu 93 ) MCH 31 ( w czerwcu 30 ) MCHC 33 ( czerwiec 32 ) Płytki krwi 179 ( czerwiec 188 ) Na wizytę do hematologa muszę czekać nawet kilka miesięcy -prywatnie. Czyżby obniżył mi się za bardzo kwas foliowy od metforminy i teraz jest za mało do produkcji krwinek ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...