Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

USG

Znaleziono 316 wyników

  1. Witam, mam 22 lat i miesiączkę o 9 lat nadal jest nie regularna Nadal! I zdarza się ze dostaje okres dwa razy w miesiącu byłam u ginekologa rok temu robilam badania usg i usg do pochwowe było wszystko wporządku, zaznaczę ze bole miesiączkowe czasem są tak duże ze musze wspomagać się ketanolem w dwóch pierwszych dniach, tak samo krwawienie jest obfite, dwa tygodnie po normalnym okresie przychodzi plamienie nie zawsze ale zauważyłam to juz chyba 4 raz w tym roku nie jest tego jakos bardzo dużo ale jest trwa ze 4 dni nie ma przy tym bolu jak przy miesiączce kolor pierwsze czerwony a chwile potem zamienia się w brązowy konsystencja taka galaretkowatka. Może to normalne a może stress? Dosyć dużo w tym roku go bylo. Proszę o radę. Dziękuję
  2. Dzień dobry, Ostatnio zmieniła mi się miesiączka. Zazwyczaj bardzo obfita, trwająca 5-6 dni. Od 3 miesięcy bardzo skąpa, wręcz wygląda mi to na bardzo ciemne plamienie, a nie krwawienie. Przy tym straszne bóle i zawroty glowy. Podejrzewałam ciążę, jednak testy (zrobione miesiac od możliweego zapłodnienia) wychodzą negatywnie. Następnie zrobiłam USG, Pani ginekolog twierdzi ze narządy w porządku, bez żadnych zmian. Jednak ja wciąż czuje sie slabo. Podbrzusze mam powiększone i czuję dyskofort. Czy to moze byc jakas infekcja? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  3. Dzień dobry, Ostatnio zmieniła mi się miesiączka. Zazwyczaj bardzo obfita, trwająca 5-6 dni. Od 3 miesięcy bardzo skąpa, wręcz wygląda mi to na bardzo ciemne plamienie, a nie krwawienie. Przy tym straszne bóle i zawroty glowy. Podejrzewałam ciążę, jednak testy (zrobione miesiac od możliweego zapłodnienia) wychodzą negatywnie. Następnie zrobiłam USG, Pani ginekolog twierdzi ze narządy w porządku, bez żadnych zmian. Jednak ja wciąż czuje sie slabo. Podbrzusze mam powiększone i czuję dyskofort. Czy to moze byc jakas infekcja? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  4. Dzień dobry, otrzymałam dziś wyniki tzw." trójki tarczycowej". TSH 4,200 uIU/ml (0,270 - 4,200), T3 1,38 nmol/I (0,92 - 2,79), T4 5,6 ug/dl (4,5 - 10,9). TSH mieści się w normie, ale niepokoi mnie, że od ostatniego pomiaru w styczniu wzrosło niemal dwukrotnie (miałam 2,756 przed TK głowy z kontrastem, potem nie badałam). Z tego co wiem, w wieku 25 lat nie powinnam mieć tak wysokiego TSH, mimo że mieści się w normie. Czuje się bardzo źle, jestem zmęczona, senna, wypadają mi włosy garściami, mam ciągłe zaparcia itd. I tak od ponad 2 miesięcy. Morfologia w normie, nerki zdrowe, nie mam cukrzycy, USG brzucha wykazało tylko 2 hyperechogeniczne zmiany ogniskowe po 8mm w VII segmencie - parametry wątrobowe w porządku (ALT, AST, Amylaza, bilirubina, GGT). Białko całkowite 8,1 g/dl (6,0-8,3). Chorób na tle psychicznym też nie stwierdzono. Lekarz dziś spojrzał na wyniki i zalecił psychiatrę i nic poza tym. Stwierdził, że jestem zdrowa. W takim razie skąd tak kiepskie samopoczucie?
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Pytanie z serii czy mogę być w ciąży? Kochałam się z mężem w trzeci dzień miesiączki w czerwcu. Mam okres regularnie co 26 dni (tyle że bez zwykle pojawiających się skrzepów). Od tygodnia po ostatniej miesiączce boli mnie lewa pierś z boku, a właściwie piecze. Czasem odczuwam delikatne ukłucia w prawej. Mam wrażenie pełnego brzucha i w dni, kiedy powinnam mieć owulacje boli mnie delikatnie brzuch na dole (ale nie po jednej stronie). Robiłam testy ciążowe po pierwszej miesiączce w lipcu i na początku sierpnia - oba wyniki negatywne. Byłam również badaniu ginekologicznym końcem lipca i na usg transvaginalnym miesiąc temu. Lekarz nie wspominał i ciąży, a wręcz dopytywał, czy nie chciałabym mieć dziecka. Cały czas mam uczucie, jakby w moim organizmie coś się zmieniało. Czy prawdopodobne jest, ze jednak jestem w ciąży czy to tylko wkręcanie sobie?
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam ostatnia miesiączka 31.07 pierwsze badanie krwi w dniu 31.08 beta hcg 281 drugie badanie 02.09 765 więc 4 tydzień z badań krwi ale USG 18.09 pokazało tylko pecherzyk ciażowy o wielkości 12mm.? Czy tak mały pecherzyk przekreśla dalszy ptawidlowy rozwój ciąży??
  7. Błagam pomóżcie bo oszaleje po zrobieniu badań zostałam skierowana do hematologa ,czy to białaczka ? Leukocyty 21,2 <4,0-10> eurocyty 5,0<3,9-5,2> hemoglobina 13,3 <11,2-15,7> hematokryt 42 <34-45> MCV 84 <79-85> MCH 27 <26-32> MCHC 31,6 <32,2-35,5> płytki krwi 277 <150-400> RDW-CV 21,6<11,7-14,4> neutrofile 16,18<2,00-7,00> limfocyty 3,6 <1,0-3,0> monocyty 1,01 <0,20-1,00> eozynofile 0,37 <0,02-0,50> bazofile 0,03 <0,02-0,10> neutrofile 76,5 <40,0-80,0> limfocyty 16,9<20,0-40,0> OB 23 <2-15 mocz leukocyty 61,4<0,0-39,0> bakterie 663,7<0,0-130,0> CRP 5,9 <0,0-5,0 Dodam ze biorę leki po zawale ,jestem podziębiona troche ,i mam spuchniete dziąsło od zęba ,pozaty nie mam zadnych dolegliwości pozostałe badania tj .usg jamy brzusznej -torbiel na nerce ,,ginekologiczne, kolonoskopia,r rtg klatki wszystko jest w porządku .Bardzo proszę o szybko odpowiedz bo oszaleje ,nie moge normalnie funkcjonować .Dziękuję
  8. Witam. Nie miałam miesiączki ponieważ stosuję mirenę. Po 5 latach wymieniałam mirenę na nową. Po 10 minutach jak wyszłam z gabinetu miałam plamienia, które się utrzymują 5 godzinę. Czy tak może być? Lekarz robił mi usg przed i po i było wszystko ok.
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Okres zaczoł mi się 10.08 i trwał do 15.08. Uprawiałam sex z chłopakiem z 16.08 na 17.08. Miałam przez cały miesiac objawy pasujące do początku ciazy. Okres miałam dostać 07.09 na podstawie kalendarzyka a dostałam 11.09 i trwał do 16.09. Okres był skąpy niż zawsze i pod koniec był bardziej brozwy niż różowy. Czy jest możliwe że jestem w ciąży?. Robiłam test o większej czułości i pokazywało druga jasn kreskę ale inne testy o czulosci 10mlU/ml hcg nic nie pokazują. Mam wizytę 18.09 i czy pomimo tego na usg pokaże początki małego bobasa?
  10. zacznę od tego ze mam 14 lat od 4 miesięcy po lewej stronie brzucha mam uwypuklenie podłużne czuć je gdy leżę na płasko, mam problemy z zaparciami choć ostatnio coraz łatwiej mi się załatwić ale często nawracają zaparcia, pod koniec lutego tego roku miałam robione usg brzucha i nic nie było widać, lekarz naciskając to mówił ze tam jest masa kalowa bo za dużo piłam gaZowanego i to jest od tego, ale często mnie zaboli albo zakłuje tam, dodam ze nie zawsze czuć wypuklenie, czy to od razu rak jelita?
  11. Dzień dobry, co może oznaczać za niski poziom ALP (49.00 przy normie 100-370 U/l) przy innych próbach wątrobowych w normie? Cała morfologia również w normie, USG robione niecałe 2 miesiące temu także nie wykazało nieprawidłowości w wątrobie.
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam pytanie obecnie jestem w 8tc. Lekarz lwlwcil przed wizytą sprawdzić betę (do tej pory było wszyatko dobrze) i okazuje się ze bwta rośnie o 10% A kolejna o 6% obecny wynik wynosi 1236p7. M na usg lekarz stwierdził słabe tętno dziecka. Czy jest jakaś szansa że wszystko skończy się dobrze? To moja druga ciąża pierwsza poronienie zatrzymane w 6 tygodniu chwilę po tym jak zaczęło nam być serduszko.
  13. Gość

    Brązowe plamienie

    Witam. 10 dni temu miałam swój pierwszy stosunek. 3 dni później dostałam miesiączkę. Krwawiłam 6 dni. Teraz drugi dzień mam brązowe uplawy. Bolą mnie pachwiny i podbrzusze. Bol przypominający ten podczas miesiączki. W przyszłym tygodniu mam USG brzucha. Czy wyjdzie na nim, co to może być? Liczę na odpowiedź o czym może to świadczyć. Czy to torbiele?
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Dziś byłam u ginekologa w celu potwierdzenia ciąży. Test ciążowy w warunkach domowych wyszedł pozytywnie. Poza obrzmialymi piersiami, delikatnym bólem podbrzusza i zmęczeniem nie miałam innych objawów ciąży tj mdłości etc. Dziś usg pokazało jajo płodowe (8,96 mm) jednak lekarz stwierdził, ze jest puste. Zlecił badanie krwi i ponowne badanie usg za tydzień. Przy cyklach regularnych byłby to 6 tydzień i 2 dzień od ostatniej miesiączki. Ostatni miesiąc był tez dla mnie dość stresujący i aktywny fizycznie, co mogło spowodować lekkie przesunięcie cyklu. Lekarz dziś stwierdził, iż na usg widać dużo kosmówki, ale muszę liczyć się z myślą, że ta ciąża może dalej się nie rozwijać. Patrząc na usg widzę minimalna białą podłużną kropkę u samej góry wnętrza jaja płodowego (dla mnie wyraźnie odznacza się na tle pozostałego obrazu) . Czy może być to jednak malutki zarodek?
  15. Dzień Dobry, jestem mężczyzną, mam 26 lat i od kilku lat stwierdzoną niedoczynność tarczycy. Jednak nie jestem pewny czy jest to niedoczynność pierwotna czy może choroba Hashimoto. Pierwszy raz gdy miałem USG lekarz powiedział że to Hashimoto, ale lekarz nie był wg mnie godny zaufania. Pamiętam że TSH było lekko powyżej normy i dostałem euthyrox 25. Nie mam aktualnie przy sobie wyników z tamtego okresu i w najbliższym czasie je odnajde. Obecnie przyjmuję Letrox 50 i robiłem ostatnio badania i wyszły tak: TSH: 2.820 norma: 0.35 - 4 FT3: 5.81 norma: 2.43 - 6.01 FT4: 14.80 norma: 9.01 - 19.05 anty TPO: <3 norma: 0 - 5.61 anty TG: <3 norma: 0 - 4.11 Insulina: 17.30 norma: 2.6 - 24.9 Kortyzol: 171 ng/ml Testosteron: 252.47 norma: 240 - 870 Witamina D3: 29.20 norma: 30 - 80 Magnez: 1.9 norma: 1.6 - 2.6 Wapń całkowity: 2.44 norma: 2.1 - 2.55 Czy te wyniki badań tarczycy są w normie? Czy mogą na coś wskazywać? Niepokoi mnie ten poziom testosteronu. Pozdrawiam
  16. Dzień dobry jestem w 5 tygodniu 6 dni ciąży. W badaniu usg widoczny był w zeszłym tygodniu pęcherzyk ciążowy, bez echa zarodka. Kolejne badanie usg mam mieć wykonane w przyszłym tygodniu. Ostatni pomiar beta hcg wykonałam 14.09 i wynik był 6070. Po tygodniu, tj. 14.09, wykonałam kolejne badanie i wynik wyniósł 7007. Czy tak niski przyrost przekreśla szansę na zdrową ciąże? Bardzo proszę o odpowiedź.
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Mam 27 lat, staramy się o pierwsze dziecko drugi miesiąc. Testy ciążowe wyszły pozytywne, ale w USG ginekolog stwierdził że nic nie widać (32 dzień). 33 dnia dostałam miesiączke. Silny ból brzucha. Okres mam średnio co 27 dni. W ostatnim czasie biała wydzielina.biorę od 3 miesięcy kwas foliowy. Czy nie udało się bo tydzień wcześniej napiłam się alkoholu?
  18. Gość

    Seks a ciąża

    witam Mam 42 lata.3 ciąże przebiegające bez problemów.teraz znowu jestem w ciaży.dokladnie w 6tygodniu i 0 dni bylam na Usg.lekarz powiedział ze pechezyk jest za mały(GS 0.65)na ten okres ciąży.czy jest szansa ze cos sie tam pojawi?miesiączke miałam ostatni raz 31.07.pozytywny test owolacyjny 11 sierpnia,a około 27/28 lekkie plamienie dwudniowe ktore minęło.Bardzo proszę o odpowiedz
  19. Jestem w 13 tygodniu ciąży, w 12 tygodniu miałam robione badania prenatalne, z usg wyszło wszytko ok, rozpoznania żywy płód, FHR 163, CRL 1,5, BDP 19, kość nosowa obecna, czaszka obraz prawidłowy, żołądek widoczny, ręce, stopy widoczne, jednak wyniki biochemiczne są niedobre: wolne beta hcg odpowiada 14, 044 MoM (486,0 IU/L), Pappa 0,839 MoM, ryzyko trisomii 21 1:64, właśnie jestem po badaniu nifty, wynik za około 2 tygodnie, czy rzeczywiście mam się martwić, że może być coś nie tak?
  20. Dzień dobry, bede miała 18 lat za dwa miesiące, mam bardzo nieregularną miesiączkę, od ponad pół roku nie mam okresu, wczesniej tez miałam tak że miałam go co pół roku lub pare miesięcy. Ogólnie to jestem bardzo senna i nie mam siły na nic. Robiłam morfologię krwi i wszystko jest wporzadku. Wykonałam również badanie hormonów tarczycy: tsh i ft4. Początkowo wyszło mi ze mam mało ft4- 0,71 ng/dl (przy normie 0,89-1,37) , a tsh- 1,02 μlU/ml (przy normie 0,47-3,41), wiec po 2 tygodniach powtórzyłam badanie, ale tym razem wszystkich hormonów tarczycy i wyszło mi ze mam tsh- 0,55 μlU/ml (przy normie 0,47-3,41), ft4- 0,91 ng/dl (przy normie 0,89-1,37), ft3- 3,11 pg/ml (przy normie 2,31 — 3,71). Oczywiście po 1. badaniach, gdzie wyszło mało ft4 zostałam zapisana na wizytę do endokrynologa oraz na usg tarczycy za dwa tygodnie. Czy przy tych wynikach konieczne jest usg i wizyta u endokrynologa?
  21. Dzień dobry ostatnia miesiączka 5.08 wizyta u lekarza 7.09 na usg nic nie widać. Beta hcg 1439-08.09 ponowna po 48h 2800. Czy to oznacza ciążę?Nie wiem co już o tym myśleć
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam ostatnia miesiączke miałam 21.06,cykle mam dość regularne 29dni, 10 sierpnia miałam pierwsze badanie usg,Pani doktor powiedziała że ciąża ma 7t1d licząc od OM,a Crl wynosiło 11cm,Pani doktor powiedziała że daty się pięknie zazębiaja,czy mam powody do obaw?to moja pierwsza ciąża I bardzo panikuje...Dziękuję
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Dzien dobry, może ktoś mi podpowie bo lekko się stresuje. Pierwszy dzień ostatniej miesiączki to 9.08.2020, 9.09.2020 zrobiłam dwa testy (był to 4 dzień spóźnienia okresu) wyszły pozytywne. Tego samego dnia udałam się do ginekologa. Pani najpierw zbadała mnie wziernikiem, pobrała cytologię, powiedziała że lekko powiększona macica, następnie dopochwowe usg na którym nic nie było widać. Następnego dnia (10.09) zrobiłam beta hcg i wyszło 9372.0. Z badań hcg wychodzi że to 6 tydzień, z aplikacji na telefonie że zaczął się 5 (i to bardziej prawdopodobne wg moich obliczen) okresy miałam bardzo regularne 26-27 dni. Następne badanie bede miała 19 września. Bardzo się zaniepokoilam tym, że na USG nic nie było widać, a beta hcg jest wysokie. *pod koniec badania Pani doktor zobaczyla na lewym jajniku powiększenie ale powiedziała, że to nie groźne i z reguły samo się wchlania.
  24. Witam. Jestem w 31tyg ciąży. Robiłam wyniki prób wątrobowych aspat 332 alat151 kwasy żółciowe 2,0. Biorę proursan essentiale forte i sikimarol vita 150 usg jamy brzusznej prawidłowe. Podejrzenie cholestaza wykluczone. Nie ma świądu skóry.
  25. Witam, jestem 4.5miesiaca po cc po 9tyg byłam na wizycie kontrolnej usg wporzadku, cytologia zrobiona 2 razy (pierwszy rozmaz nieczytelny więc leczenie przeciwzapalne i pobrana drugi raz wynik wporzadku) niepokoją mnie jednak nieregularne krwawienia najpierw były 2x z przerwami 2 tygodniowymi potem miesiączka 16lipca następna 20sierpnia (w międzyczasie 2 razy plamienia 2dniowe powiązałam je z braniem tabletek przeciwzapalnych ale może to tylko zbieg okoliczności) od 20sierpnia : krwawienie ok 4dni potem 3 dni plamienie 2 dni nic i 29 znowu krwawienie 3dni, plamienie 3dni i jeden dzien czysta wydzielina i 5wrzesnia znowu krwawienie jeden dzien, 2 dni plamienia jeden dzień czysto i dzisiaj 9 września znowu krwawienie raczej skąpe ale jednak jest... Ginekolog niestety nie przyjmuje w najbliższym czasie jest na urlopie...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...