Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

USG

Znaleziono 553 wyników

  1. Witam proszę o interpretacje wyniku usg oraz morfologii i badania moczu. Opis usg powiększona śledziona, wątroba, uwidoczniono poszerzenie prawego UKM (zastoje moczu w prawej nerce) morfologia wskaźniki RDW 15%, ob 23, crp 12, erytrocyty 35, leukocyty 65,nablonki płaskie 93,bakterie 3226, wałeczki patologiczne 1.5 wałeczki 1.7. Obecnie jestem zarejestrowana do urologa ale czas oczekiwania jest bardzo długi termin październik. Chciałabym wiedzieć o czym mogą świadczyć takie wyniki
  2. Witam, bralam tabketki antykoncepcyjne przez 9 mc. Odstawilam je , dostalam swoja miesiączke po 2mc. Pozniej znowu nie mialam jej ok 40 dni. Nastepnie dostalam 3 regularne okresy tzn co w6 dni. Nastepny okres znowu sie spoznil 48 dni i teraz juz jest regularnie. Bylam u ginekologa zrobil mi usg. Powiedzual ze mam przyjsc jak bede w ciąży...wspominalam lekarzowi o moich problemach skornych i przetluszczajacych sie włosach...nic mi nie odpowiedzial. Poszlam do dermatologa powiedzial ze wyglada mu to na hormony. Przepisal mi witaminy . Wspolzyje juz ok 5 mc bez zabezpieczenia i nic...Mam 34 lata i zastanawiam sie czy mam sama zrobic badania na własną rękę czy zmienic lekarza?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Witam mam taki problem zrobiłam test w sobotę wyszły 2 kreski z tym że jedna blada ale widoczna.wcxoraj mocno się ze stresowałam zaczęłam krwawić pojechałam do szpitala tam wykonali mi badanie USG dopochwowe i nie było nic widać tylko że ja mam siare w piersiach brzuszek jak ciążowy.
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam pytanie odnośnie prawdopodobieństwa ciąży. Ostatni stosunek z chłopakiem odbyłam około 10 tygodni temu. Od kilku miesięcy przyjmuję antykoncepcję dwuskładnikową, jednak krwawienia z odstawienia pojawiają się po 5-6 dniach, a producent sugeruje, że najczęściej po 2-3 dniach od końca blistra. Ale do rzeczy. Po stosunku, po około 3 tygodniach dostałam krwawienia z odstawienia, ale bardzo skąpego w porównaniu do poprzednich. Po 2 kolejnych tygodniach doszło do plamienia, które trwało 10 dni i przypominało momentami okres. Po zakończonym kolejnym blistrze w ogóle nie dostałam krwawienia (plamienie zakończyło się 4 dni przed końcem blistra). W międzyczasie wykonałam 6 testów ciążowych, pierwszy 2 tygodnie po stosunku, następne wykonywałam w odstępach około tygodniowych - wszystkie negatywne. Na ostatniej wizycie ginekologicznej na USG wyszła grubość endometrium 2mm, jednak lekarz zasugerował zrobienie kolejnego testu ciążowego (chociaż od stosunku minęły 2 miesiące), bo stwierdził, że niejeden lekarz się pomylił i nie zauważył tak zaawansowanej ciąży. Nie ukrywam, że tym stwierdzeniem lekarz napędził mi stracha. Ale czy to możliwe, żeby po takim czasie od stosunku lekarz mógł nie dostrzec, jeśli byłabym w ciąży? Tym bardziej, że w opisie zdjęcia napisał, że grubość endometrium wynosi tylko 2mm. I czy taka ilość testów rozciągnięta w czasie powinna dać mi pewność, że nie spodziewam się dziecka?
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Witam odbylem przygodny stosunek 09-10.09.2020 jakie jest prawdopodobiestwo ze moge zostac ojcem jezeli z usg z dnia 27.11.2020 wynika iz dziewczyna jest w 8tyg i 4dniu ciazy. A termin wedlug usg ma na 05.07.2021r .
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Dzien dobry, wiek: 25 lat, choroby: endometrioza PCOS (aktualny profil hormonalny OK, dzięki lekom wartości są w normie) wraz z Partnerem staramy się o dziecko. Ostatnia miesiączka zaczęła się 21.03, a 2.04 podczas badania usg pęcherzyk był na kilka godzin przed pęknięciem (13 dc). Oczywiście wykorzystaliśmy okazję :) Wczoraj, 9.04. miało miejsce plamienie, bardzo delikatne, kolor różowy, trwało około 5-7 godzin. Dzisiaj natomiast wynik B-hcg z krwi wykazał wartość <0,1ml (21 dc). Czy jest jeszcze możliwość, że zaszłam w ciążę (np. pośpieszyłam się z badaniami), czy dzisiejszy test już jednoznacznie stwierdza, że należy spróbować ponownie w przyszłym cyklu? Dodam, bo może to istotne: od kilku dni nie mam apetytu na mięso (nie jestem wege), alkohol i papierosy - po prostu mi „nie wchodzą”, piersi tkliwe, ale nie jakoś nie do wytrzymania, zasypiam „na stojąco”...
  7. Dzień dobry, wWsobotę 03.04 zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywny. We wtorek 06.04 byłam u ginekologa, na usg brak jeszcze pęcherzyka ciążowefo ze względu na zbyt wczesną ciąże. Zrobiłam badanie beta hcg: 06.04 o godz 11 wynik 1797 mlU/ml 08.04 o godz 9 wynik 2652 mlU/ml. Zauważyłam u siebie plamienia. Na kontrolę do lekarza mam się zgłosić za 2 tygodnie. Czy jest się czym martwić??
  8. Lekarz przepisał mi tabletki antykoncepcyjne (Kontracpet), które powinnam zacząć brać od pierwszego dnia miesiączki. Okres niestety się spóźnia 4 dzień (wywołany prawdopodobnie stresem - badanie usg i cytologia OK). Czy mogę rozpocząć branie tabletek? Za 10 dni mamy ślub i chciałabym w tym czasie uniknąć zarówno okresu jak i być zabezpieczona przed ciążą.
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, 27.02.2021 po raz ostatni dostałam miesiączki. 13.03.2021 doszło do niezabezpieczonego stosunku, najprawodpobniej były to dni płodne. po ok 10-12h zażyłam escapelle. 01.04.2021 wykonałam 3 testy o wysokiej czułości-wszystkie pozytywne, 02.04.2021 byłam u ginekologa, który nic nie zauważył w USG transwaginalnym, a byłby to 5tc, powiedział, że najprawdopodobniej była to ciąża biochemiczna. Dodam, że w lutym(w poprzednim cyklu) też zastosowałam escapelle, miesiączka przyszła spóźniona o 2 dni, cykle mam zazwyczaj ok 28 dni, teraz jest to już 40 dzień. Proszę o radę.
  10. Dzień doby, nurtuje mnie pewne pytanie. Na kontroli lekarz ginekolog stwierdził, że antykoncepcja prawdopodobnie nie przyswaja się wystarczająco, jednak nie wyjaśnił, dlaczego tak uważa, mimo że przyjmuję tabletki regularnie i nie miewam problemów żołądkowych. Stąd chciałam się zapytać, po czym można poznać (samemu, czy na USG w trakcie kontroli), że antykoncepcja się nie wchłania, czy są jakieś symptomy?
  11. Cykle mam co 30 dni dziś mam 16 dzień cyklu i zrobiłam badania LH i progesteron gdzie lh 20.5 progesteron 0.19 prawdopodobnie owulacja była w 15 dniu cyklu bądź dziś w 16 dniu cyklu. Czy ten wynik jest ok i czy jest już po owulacji. Oczywiście będę mieć robione usg
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry Jestem nastolatką, mam 18 lat i mam problem ze współżyciem ze swoim partnerem. Otóż za każdym razem bardzo mnie boli. Na początku był to ból tylko przy „pierwszym wejściu” a teraz boli mnie po prostu cały stosunek seksualny. Byłam u ginekologa z tym, biorę antykoncepcję hormonalna i dodatkowo stosuje prezerwatywy. Pani ginekolog nie badała mi pochwy tylko wykonała usg. Twierdzi ze czasem błona dziewicza ulega „zniszczeniu” dopiero za którymś stosunkiem. Współżyje nieregularnie od pół roku (raz na 2 tyg) i nie wiem czy to może być związane np z prezerwatywami? Mam wrażenie ze one strasznie obdzierają i uniemożliwiają poślizg, ale nawet podczas stosowania lubrykantu nie było ulgi. Jeśli chodzi o moje psychiczne podejście to ja nie boje się współżycia i wręcz przeciwnie, bardzo bym chciała żeby w końcu dawało mi to przyjemność a nie ból! Ja naprawdę chce współżyć normalnie i nie zniechęcam się, ale nie wiem co może być nie tak. Moja mama i siostra nigdy nie miały takiego problemu. Dodam ze ani jeden stosunek nie odbył się bez bólu
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Witam 18 marca byłam u ginekologa test ciążowy wyszedł pozytywny. Beta hcg 250 a na następny dzień 367. Co mogło by wskazywać ciąże. Jednak usg nic nie wykazalo. Mialam czekać 2 tygodnie i wtedy iść do lekarza jeszcze raz. Zaczekam krwawić.. Wystraszyłam się więc zadzwoniłam do lekarza i na wizycie okazało się że ciąży nadal nie widać i prawdopodobnie porobił zaznaczę ze pierwsza ciąże porobiłam. Też dostałam krwotoku i czułam tak jak by coś że mnie wyleciało. Później zaszłam w ciążę z synem ciąża była zagrożona od nsamego początku. Teraz ten test badania... Brak obrazu na usg. Jeszcze lekarz dodał że mam powiększony trzon macicy... ZalamNa wróciłam do domu i zrobiłam test ponownie. Znowu wyszły 2 kreski. Dzisiaj zrobiłam ponownie beta hcg wg zaleceń lekarza. Powiedzcie co wy o tym myślicie bo ja Ju odchodzę od. Zmysłów
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatnia miesiaczka 20 luty, kolejna miała pojawić się kolo 19 marca, zrobiłam dwa testy (22.03 i 24.03) oba negatywne. Dnia 27 marca test pokazał blada druga kreskę, powtórzyłam 29 marca i była troszkę wyraźniejsza. 30 marca na usg dopochwowym lekarka nic nie widziała i kazała zrobić betahcg tego samego dnia wyszło 174.000. Czy mogło dojść do późniejszego zapolnienia? Dodam że w styczniu przechodziłam ciaze biochemiczna.
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Cierpie na PCOS. Miesiączki nie mam juz długo,natomiast kolo miesiąca temu mialam plamienie. Zrobilam w sobotę test ciazowy wyszedl pozytywny, bardzo bardzo blada druga kreska, w poniedziałek Zrobilam kolejne dwa testy jeden wyszedl negatywny drugi pozytywny ale również słaby. We wtorek poszłam na usg do ginekologa,ginekolog stwierdził że nie widzi ciazt na usg ale widzi symptomy ciazy. Pobral mi krew na wynik bety z krwi, dzis do mnie zadzwonil ze z krwi wyszło ze ciazy brak. Moje pytanie,jak to możliwe gdy 2 testy wyszły pozytywne a w krwi ciazy nie ma. Dziekuje pozdrawiam!
  16. Dzień dobry, proszę o wskazówkę gdzie się udać, jakie badania zrobić. Kobieta, l.70,brak sił, szybko się męczy, puchną nogi do kolan, ostatnio w badaniach(z 18.02.2021r.) krwi 138 mg/dl. cholesterol HDL w surowicy 43 mg/dl(przy normie powyżej 45). pozostałe wyniki krwi i moczu w normie, doppler i badanie echokardiograficzne przezklatkowe również. USG tarczycy z 20.06.20r. 2 guzki hipoechogeniczne ok 7 i 8 mm. W badaniach krwi z 02.06.2020r. triglicerydy 186 przy normie do 150 mg/dl, tsh 1,31 przy normie 0,27-4,2, ft4 14,8 przy normie 12-22. Proszę o pomoc
  17. Witam, jestem 36-letnią osobą palącą. W 2017 miałam robiony test ROMA. He4 wynosił wówczas 60,60 pmol/l. Niedawno (2021) w związku z tym, że w usg wyszła zmiana być może torbiel endometrialna, powtórzyłam badanie i wzrósł mi poziom do73,5 pmol/l. Czy wzrost he4 jest normalny? Czytałam, że osoby palące mają fałszywie dodatnie ale czy wzrastają jeszcze z biegiem lat
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Chciałam obliczyć tydzień mojej ciąży za pomocą dnia zapłodnienia ponieważ przez tabletki antykoncepcyjne nie miałam okresu od grudnia. Przestałam je brak około 4-5 lutego, 7 i 8 lutego współżyłam z moim partnerem a 14 lutego miałam prawdopodobnie plamienie implantacyjne bo było tego nie wiele i innego koloru. W kalkulatorze pytają o datę zapłodnienia wiec mam wpisać 7 lub 8 luty gdy był sex czy 14 luty kiedy było to krwawienie? Zgłosiłam już ciążę ale mieszkam w Anglii a tu się czeka około 3 tygodni na list z wizytą do położnej. Usg tez już mam umówione prywatnie ale dopiero za tydzień. Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
  19. Witam,proszę o interpretację wyników ,ALT 204 U/l,AST 138 U/l,ggtp 82, cholesterol całkowity 277, trójglicerydy 254 mg/dl,dodam że w październiku 2020 wyniki były w normie,zrobiłam również USG wątroby jednorodna o znacznie wzmożonej typu stluszczeniowego strukturze echa, powiększona w linii obojczykowej 16,4cm,co mogą oznaczać takie wyniki,gdzie powinnam się z nimi udać.
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, od kilku miesięcy wydłuża mi się cykl miesiączkowy (ostatni 38 dni), gdzie do tej pory były od 10 lat bardzo regularne równo 30 dni. Towarzyszą temu pobolewania w dole brzucha i ból piersi niemalże przez cały cykl a także nudności.. Przy ostatnim najdłuższym spóźnieniu, byłam już prawie pewna, że to ciąża, test negatywny a na drugi dzień przyszła miesiączka. Dodam, że od zawsze mam bardzo bolesne w pierwszych 2 dniach miesiączki. Byłam dzisiaj u ginekologa, została pobrana cytologia i dostałam skierowanie na badania krwi, jednak na wyniki trzeba będzie trochę poczekać. W badaniu usg dopochwowym wszystko w porządku. Czym mogą być spowodowane te dolegliwości? Czy mogą mieć wpływ na szanse zajścia w ciążę?
  21. Witam.Mój syn 19 lat od dwóch miesięcy ma podwyższone Leukocyty 11.9 Neurofile 7.9 Limfocyty 4.2 Ob 23 Crp w normie Wartości procentowe w normie. Ma zdjagnozowane haschimoto hormony w normie.Na nic się nie skarży.Usg brzucha bez odchyleń Czy mamy się martwić. Pozdrawiam
  22. Kobieta, lat 28. Pierwszy poród 03.05.19, drugi poród 09.11.21. Mój problem dotyczy podwyższonych płytek krwi w morfologii. Pierwsza morfologia krwi po porodzie 19.01.21 PLT 421, 15.02.21 Plt 412, 04.03.21 PLT 445 ( w tym czasie brak infekcji itp) Reszta parametrów w morfologii w normie. Dodam, że w ciąży miałam skłonność do zwiększonych płytek pod koniec ciąży, dobe po porodzie w szpitalu wykonana morfologia PLT w normie, wykonywała w lutym czynniki krzepnięcia też w normie, nie karmię piersią. Dodam, że po pierwszym porodzie morfologia wykonana po porodzie ( trzy miesiące po) PLT 414, a w piątym miesiącu po porodzie PLT w normie. Czy przyczyną może być niedawny poród? Sama nie wiem gdzie szukać przyczyny. W styczniu po pierwszej morfologii wykonałam USG węzłów, brzucha, rtg klatki wszystko ok, w styczniu wykonałam także poziom LDH, ob, crp też w normie. Czy to już poważne przekroczenie normy. Morfologia z marca rozmaz manualny też wszystko ok. Boję sie że to coś poważnego. Proszę o poradę.
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Witam Byłam u lekarza który stwierdził na USG pęknięty pęcherzyk i ciałko żółte powiedział że jest po owulacji tego samego dnia odbył się stosunek czy jest szansa na zajście w ciążę? Czy skoro jest po owulacji i pęcherzyk pękł to nie ma szans?
  24. Witam chciałam zapytać jesli pecherzyk ciazowy na usg w 15.03 miał 0.55 cm a 22.03 miał 9 mm nie jest to zbyt miały wzrost ? doatam ze miałam robioną beta hcg 10.03 wynosiła 699.11 a w niu 15.03 miała 2150.09
  25. Mam problem z brzuchem nadbrzusze niesamowite skurcze po jedzeniu tak samo USG wyszło dobrze OB 60 norma 15 CRP 12,8 norma 5,GGTP 87, 6 norma 36 D-dimery 1302 norma 496 Reszta badań Ok .Gdzie szukać pomocy ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...