Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

USG jajników

Znaleziono 25 wyników

  1. Nuvaring a lek Victoza Dzień dobry, od listopada 2020 stosuje lek Victoza.ponieważ mam insulinoopornosc oraz hipoglikemie reaktywna. Od 29.01.2021 zaczęłam stosować Nuvaring. Czy oba leki mogą być jednocześnie stosowane ? Wydaje mi się ze jest konflikt ze względu ma skład obu leków. Czy podczas stosowania Nuvaring powinny powstawać pecherzyki na jajniku? 17 dni przed wyjęciem Nuvaring usg dopochwowe pokazało 16mm pęcherzyk z prawego jajnika. Będę wdzięczna za odpowiedz
  2. Dzień dobry, amh 8.4 - 27 lat, 3 dzień cyklu, obraz usg z widocznymi jajnikami pco. Tsh, fsh, lh, estradiol, prolaktyna, testosteron w normie. Jajowody drożne. Pęcherzyk dojrzewa i pęka. Mąż zdrowy. Co jeszcze mogę zbafac?:(
  3. Witam . 25.12.2020 ostatnia miesiączka. byłam u ginekologa zrobił USG i w jajniku był mały pęcherzyk skierował na badanie B-HCG( bo możliwe że ciąża lub przed miesiączką) przepisał luteinę pod język kazał brać jeżeli B-HCG wyjdzie poniżej 5. . B-HCG wyszło <1 czyli brak ciąży , Miesiączkę dostałam czy mam brać luteinę czy nie ? Nie dopytałam lekarza czy tabletki są na wywołanie miesiączki czy na uregulowanie cyklu. Nieregularne miesiączki mam często a czasami zdarzają się co miesiąc... Mam niedoczynność tarczycy i cukrzycę insulinozależną.
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, piszę, by choćby w najmniejszym stopniu pozbyć się swoich obaw. 28.12 odbyłam swój ostatni stosunek, tuż po miesiączce. Po ok dwóch tygodniach od stosunku wystąpiły plamienia,(dodam, ze zdarzały się, jednakże jednodniowe i niebolesne), które trwały przez trzy dni, a pierwszego dnia towarzyszył ostry bol podbrzusza. Dwa tygodnie później odbyłam wizytę u ginekologa. Ginekolog stwierdził, ze plamienia, jakie wystąpiły moglby wystąpić z powodu jajeczkowania, a po badaniu usg stwierdził, ze w moim jajniku znajduje się zmiana drobnotorbielkowata, z powodu której zostały mi przepisane tabletki antykoncepcyjne, aby wyleczyć chorobę, a także wyrównać cykl, ponieważ zazwyczaj trwa 42dni, w wieku 18 lat. Aktualnie okres spóźnia mi się 10dzien, a cykl wynosi 53dni. Takie sytuacje zdarzały się już, ale przed współżyciem, stad moja obawa. Czy opisane objawy i spóźniający się okres może być wynikiem ciąży czy przeżytego stresu oraz zwyczajnego długiego cyklu? Dodam, ze podczas stosunku zabezpieczyłam się, a w dodatku nie było spermy, aczkolwiek wiem, ze takie szanse zapłodnienia tez istnieją. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. Dziękuje
  5. Gość

    Seks a ciąża

    Witam serdecznie. Staramy się z mężem o dziecko. Ostatnia miesiaczke miałam 22 listopada. Cykle mam regularne 28 dniowe. W tym cyklu postanowiłam na wykonywanie testów okupacyjnych, które to pierwszy wynik pozytywny dał w czwartek 3 grudnia 12 dc w tym dniu byłam również u ginekologa na kontrolnym iść.usg pecherzyk na jajniku 18 mm.. 4 grudnia w 13 dc test pozytwny kreska testową silniejsza od kontrolnej. W tym dniu były starania. 5 grudnia 14 dc test był już negatywny. Moje pytanie jakie są szanse na ciążę? Czy w piątek pecherzyk mógł być już na tyle dojrzały by pęknąć? Dodam ze czułam objawy podobne do owulacji oraz miałam sluz typowo płodne. Czy możliwe ze test później już był negatywny ? Bardzo dziękuję za udzielone odpowiedzi.
  6. Czy tabletki antykoncepcyjne konieczne są do usunięcia 3cm torbieli na jajniku? Opiszę problem.. Staram się zająć w ciążę w czerwcu odrzuciłam tabletki antykoncepcyjne miesiąc temu miałam robiony zabieg łyżeczkowania w związku z ciąża obumarłą w 8 tyg. (Po 3 tyg pojawiły się delikatne uplawy około 5 dni). Wyniki histopatologiczne nie wykazały nieprawidłowości, jednak badanie USG ujawniło 3cm torbiel na jajniku. (powód skąpej miesiączki) Lekarz znów zapisał tabletki i to przez 3 miesiące a wcześniej luteinę na wywołanie okresu.. Stąd moje pytanie czy branie tych tabletek jest konieczne? Nie chciałam wracać do antykoncepcji tym bardziej że chcemy z mężem dalej się starać a wszystko w czasie się odsunie... Mam 31 lat (3 ciąże 2 dzieci)
  7. Czemu miesiączka nie wraca? Po 5 latach odstawiłam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 miesiące nie miałam miesiączki. Miałam robione usg. Jeden jajnik jest pęcherzykowaty ale po badaniach zostało wykluczone PCOS. Potem dostałam duohaston na wywołanie i się pojawiła. Zrobiłam wtedy zlecone badania hormonalne: testosteron, insulina, glukoza, TSH, estradiol, FSH, leuteotropina, prolaktyna, globulina wiążąca hormomy płciowe. Wszystko wyszło w normie oprócz insuliny. Mam wskaznik homa na poziomie 2,65 a więc mam insulinooporność. Jestem na diecie i dalej nie mam miesiączki. Co jeszcze mogę zrobić?
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Mam 22 lata. Moje cykle trwaja 24dni a miesiaczka 5 dni. Pierwsza ciaza byla w kwietniu lecz w 7tc poronilam samoistnie. 3.09. Mialam ostatnia miesiaczke natomiast 29.09 zrobilam test ciazowy ktory pokazal 2 kreski i Bhcg ktore wynosilo 74,68. 06.09 powtórzyłam Bhcg ktora wzrosla do 845. Dzis 08.10 bylam u ginekologa powiedzial ze z om wychodzi ze to jest 5 0tc natomiast nic nie bylo widac na usg natomiast na prawym jajniku uwidocznil 4cm torbiel. Czy to mozliwe ze ciazy jeszcze nie widac i czy tak duzy torbiel (od 2 dni sprawia bol w prawym dole podbrzusza) nie bedzie przeszkada w ciazy.
  9. Mam 30 lat i od ponad 3 lat stosuję antykoncepcję hormonalną (tabletki dwuskładnikowe, 21 7 dni przerwy). Od tego czasu miałam już kilkukrotnie zmieniane tabletki ze względu na plamienia oraz torbiele jajników. Co kilka miesięcy wykonuję Usg dopochwowe i bardzo często się zdarza, że mam torbiel prawego lub lewego jajnika, po czym ginekolog zmienia mi tabletki na inne. Wiem, że podczas antykoncepcji nie powinny się robić torbiele. Podstawowe wyniki badań krwi mam w normie, wg ginekologa do zbadania hormonów należałby odstawić antykoncepcję, więc nie ma sensu ich teraz badać. Poprzedni ginekolog zlecał mi badanie prolaktyny (miałam ponad normę 32-50) oraz TSH (ok. 4) i z tego powodu również miałam zmienione tabletki. Z czego może wynikać tworzenie się torbieli podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej? Czy czymś grożą nawracające torbiele jajników?
  10. Proszę o wskazanie dalszej drogi działania, konsultacje, jakie leczenie należałoby wdrożyć. Mam 33 lata, nie rodziłam, z mężem staramy się o dziecko od ponad 6 miesięcy). Byłam u 2 lekarzy, powiedziano mi, że mam się starać bez żadnych badań. Mam niedoczynność tarczycy ( zażywam euthyrox 37, wyniki obecne tsh 1,8 w normie), oraz najprawdopodobniej policystyczne jajniki... (jako 13 latka miała guza na jajniku, byłam leczona 1 rok duphastonem, później przez okres 19 lat wszystko było w porządku, miesiączki w miarę regularnie od 32-36 dni (bardzo bolesne i obfite), ostatnio co 28-32 dni (nie bolesne i nie obfite), a podczas ostatniej wizyty u innego lekarza na USG- stwierdzono strukturę jajników- typowo policystycznych. Więc sama zrobiłam sobie badania prywatnie: 3 dzień cyklu: Estradiol 120 pg/ml, FSH 5,48 mlU/ml, LH 15,1 mlU/ml, Prolaktyna 14,9 ng/ml, testosteron 1,23 nmol/l, SHBG 69 nmol/l, FAI 1,78%, DHEA 4,55 ng/ml, DHEA-S 174 ug/dl, Androstendion 3,05 ng/ml, AMH 2,04 ng/ml, 22 dzień cyklu Progesteron 0,669 ng/ml.
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, 21lipca miałam pierwszy dzień miesiączki, miesiączka a właściwie krwawienie trwało około 2 tygodnie, zostałam skierowana do szpitala gdzie okazało się że poroniłam ponieważ bhcg wynosiło pierwszego dnia 57.00mlU/ml a drugiego 50.00mlU/ml. Po tygodniu poszłam do ginekologa na wizytę kontrolną, ku mojemu zaskoczeniu bhcg wynosiło 323.00mlU/ml, lekarz powiedział że jednak ciąża, tydzień później Bhcg 600.00mlUml, tydzień później 996.50mlUml następne badanie krwi było trzy dni później wynosiło 915.30mlU/ml. Nie wiem co mam robić jest to moja pierwsza ciąża, lekarz ciążę pozamaciczna wyklucz ponieważ na USG przydatki oraz jajniki były czyste, nie zmienia to faktu że nie było widać ani jaja płodowego ani zarodka. Brałam duphaston 3x3, brak plamienia, bolesność piersi i inne symptomy ciąży są dalej utrzymywane. Ps. Mam też PCOS.
  12. Witam, po ostatnie wizycie u lekarza na USG stwierdzono u mnie pęcherzyki w jajnikach, dodatkowo mam nieregularny okres, czasem nie mam go wcale. Robiłam badania hormonalne. Wyniki: FSH 7 mlU/ml LH 13.9 mlU/ml Testosteron 1,05 ng/ml AMH 5,5 ng/ml Nie wiem w jakim dniu cyklu były robione ponieważ moje okresy jak mówiłam są nieregularne albo nie ma ich wcale. Co to może oznaczac?
  13. Wyniki badań usg Witam brałam antykoncepcyjne prawie 5 lat odstawiłam ją ponieważ miałam plamienia które trwały dość długo lekarz zrobił cytologię w której wyszło że mam infekcje po wyleczeniu infekcji plamienia ustały ale nie wrucilam już do tabletek. Przez 3 miesiące od odsawienia tabletek miałam regularnie miesiączki ale ta 4 była dziwa trwała 2 dni i strasznie bolał mnie lewy jajnik poczym ból ustal i powrócił na nowo w ciągu kilku dni odczuwałam takie lekkie klucie które trwało 2 tygodnie potem ustało i zaczęłam plamić może dostanę miesiączkę .Jak mam rozumieć mój wynik USG "Normalny wygląd jajnika. Nie udało się uwidocznić jajnika Rt, ale nie zaobserwowano patologii przydatków." Nie wiem czy dobrze to rozumiem że nie jajniki nie były uwidocznione z innej przyczyny niż np. Torbiel i znaczy że z nimi wszysko ok.
  14. Witam, moja dziewczyna była w zeszły poniedziałek u ginekologa, lekarz po wykonaniu usg stwierdził zespół policystycznych jajników, przepisał mojej dziewczynie tabletki antykoncepcyjne slinda w celu uregulowania cyklu. 8 dni później współżyliśmy bez dodatkowych zabezpieczeń, z wytryskiem wewnątrz, wiem że pytanie pozorne ale czy w takim wypadku ryzyko ciąży jest duże? Chciałbym nadmienić ze dziewczyna zaczęła przyjmować tabletki w środku cyklu, poniewaz ma długie i niereguralne cykle.
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry! Dnia 29.06 byłam u ginekologa z powodu pozytywnego testu ciążowego. Nie było widać pęcherzyka ciążowego, endometrium 18mm. Na usg były również widoczne jajniki po owulacji. Dzień poźniej zrobiłam beta-hcg, wynik 668 IUm/ml. Wskazuje on według normy na czwarty tydzień ciąży. Pytanie: czy mogę być w ciąży, jeśli na usg widać jajniki kilka dni po owulacji? Pozdrawiam
  16. Od roku stosuję plastry antykoncepcyjne Evra. Na ostatnim USG dopochwowym w prawym jajniku został wykryty pęcherzyk dominujący. Czy oznacza to, że mimo przyjmowania antykoncepcji owulacja zachodzi?
  17. Jestem kobietą, mam 22lata. Czy tabletki antykoncepcyjne to jedyna metoda leczenia (ciemne owłosienie, trądzik na buzi i plecach) i o co powinnam jeszcze rozszerzyć badania przed wizytą u endokrynologa w przypadku wyników DHEA-s 804 ug/dl (norma 134.2 - 407.4), testosteron całkowity 2.23 nmol/l (norma 0.48-1.85) i testosteron wolny 3.26 pg/ml (norma 0.04 - 2.85), androstendion 5.02 ng/ml (norma 0.4-3.4), FSH, LH w normie, USG wykazało torbiel na jajniku do kontroli za 3 miesiące. Czy ewentualna torbiel może być przyczyną podwyższonych androgenów?
  18. Od jakiegoś czasu przy okresie boi mnie chyba prwy jajnik i promieniuje na krzyż. W 2019mialam lyzeczkowanie wynik ok W lutm 2020 miałam usg jamy brzusznej i usg dopochwowe macica o obrysach ość regularnych AP 51mm na 57mm,endometrium cienkie jednorodne, jajniki obraz w usg prawidłowy bez wolnego płynu w jamie otrzewnej, macica mięśniakowata incipien menses. Wyniki z krwi 2020 luty Hgb 13.1 Wbc 5.4 Rbc 5.09 Hct 40.6 Mcv 79.8 Mch 25.7 mchc 32.3 Rdw 16.5 Plt 199 Mpv 8.8 Lym 2.70 Mon 0.40 Gra 2.2 Lym 50.7 Mon 8.1 Gra 41.2 Glukoza 97 Trojglicerydy 97 Alat 9 Kreatynina 0.95 Gfr>60 Crp 0.3 Zelazo 31.7 Ca 125 -18.40 Ggtp 14 Bilirubina 0.51 Badnie moczu ok Chciałam zaznaczyć że regularnie chodzę do lekarza robię badanie piersi i momografie, badanie jamy brzusznej i 2 lub 3 razy odwiedzam ginekologa i raz w roku robię cytologię. Martwię się czy te boleści które mam przy miesiączce, czy to jest normalne czy muszę się martwić że coś jest nie tak? Ca 19-9 miałam robione w 2019
  19. Dzien dobry, Mam 30lat, moj wynik AMH jest znacznie podwyzszony: 17,5 ng/ml (przy normie 0,17-7,37). Nie mam zadnych innych objawow PCOS z wyjatkiem podwyzszonego testosteronu (obaz usg jajnikow podobno prawidlowy). O czym moze swiadczyc tak wysoki wynik i jakie dalsze testy powinnam zrobic? Jak wysokie AMH wplywa na starania o dziecko?
  20. Prosze o interpretacje wyników.dr zaleciła mi badania ponieważ podejrzewa zespół policystycznych jajników. Objawy: trądzik , kreda biała , lekkie owłosienie na piersiach, na usg wielkość jajnika ponad 10cm Androstedion 2,56 (0.4-3.4) Testosteron 36.67 (12-60) Prolaktyna 48 (2.8-29.3) - zbijam dostinexem Nie jestem w ciąży P/c (atg) -66,4 (<60) P/c (atpo) -69,1(<60) Folikulotropina fsh -6,28 (Faza folikularna-2.5-10.2 Faza owulacyjna- 3.4-33.4 Faza lutealna- 55.8-214.2) Estradiol-46 (Faza folikulsrna 19.5-144.2 Owulacyjna- 63.9-356.7 Lutealna- 55.8-214.2) LH- 8.51 Folikularna 1.9-12.5 Owulacyjna 8.7-76.3 Lutealna 0.5-16.9 Insulina - 5 (3-25) SHBG-119,5 (27.8-146) DHEA-S -146.5 (25.9-460.2) Insulina po 1h - 41.30 Insulina po2h - 24.60 Mam 32 lata Prosze o interpretacje czy wyniki wskazują na pcos? Czy macierzyństwo stoi przede mną otworem ?
  21. W listopadzie na usg dowiedziałam że mam torbiel na jajniku 6 Cm. Lekarz nazwał ją czynnościowa , po 2 tygodniach jej nie było. Zalecił test Roma. Wynik Roma była w normie ale Ca 125 - 45. Usg wczoraj torbiel znowu jest 4,5 cm. Ca 125 - 85 He 4 w normie I test Roma tez w normie . Czy przy rakU jajnika, He 4 może być w normie ?
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Ostatnią miesiączkę miałam 11 marca. Jestem aktywna seksualnie,nie zabezpieczamy się z partnerem. Pod koniec marca zaczął mnje kłuć lewy jajnik,częściej chodzę siusiu. Myślałam. ,xe to może ciąża ,zrobiłam w tym czasie kilka testów ,ostatni 10 kwietnia i wszystkie negatywne.. Miesiączkę powinnam dostać około 8 kwietnia. Wczoraj zauważyłam lekkie brązowe plamienie (dosłownie kropla przez 12 godzin ) ta brązowa wydzielina jest także w momencie jak się podcieram. Czuje tez dziwne uczucie w jajniku. Co to może być? Czy mogę być w ciąży? Dodam,że pod koniec lutego byłam u ginekologa ,miałam robione usg jajników i wszystko było ok..
  23. Witam, mam taki problem. Mam nieregularne miesiączki i bardzo krótkie. Czasem dwa dni a pozostałe dwa dni to takie plamienia bardziej jakby resztki okresu. Teraz mam wszystkie objawy okresu, bóle brzucha ale okresu jak nie było tak nie ma. Przy podcieraniu tylko mam jakąś brązowa wydzielinę. Gdy oddaje stolec to przy wysiłku pojawia się trochę krwi z pochwy. Dodam że w sierpniu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne. W listopadzie okazało się że mam torbiel na jajniku, ale kontrolne USG w marcu potwierdziło że tego torbiela już nie ma. W ciąży nie jestem bo robiłam test k wyszedł negatywnie. Lekarz mówi że wszystko jest w porządku. Proszę o poradę
  24. Dzień dobry, mam 30 lat, waga 81kg, w ciągu 2-3miesiecy bez zmiany nawyków przytyłam ok 10kg co skłoniło mnie do wizyty u endokrynologa i ginekologa, planuje tez przygotowanie organizmu do drugiej ciąży, pierwsze dziecko urodziło się w grudniu 2017r (bez zażywania leków na tarczyce) podam wyniki dotychczasowych badań: wyniki tsh 7.11.2019 (bez leków na tarczyce) 4,65 mlU/L ATG 207,9 U/ml ATPO 32,1 U/ml FT3 3,95 pg/ml FT4 1,27 pg/ml SHBG 70,77 nmol TTE 29,9 ng/dl Androstendion 2,53 ng/ml B12 323 pg/ml Wit D 16,4 ng/ml Glukoza na czczo 99mg/dL obciążenie 75g po 1h 82 po 2h 86 Insulina 6,60 mU/l po 1h 29,45 po 2h 26,80 usg tarczycy - obraz może odpowiadać niedoczynnosci usg ginekologiczne - jajnik prawy 24,8x20,8 z drobnymi pęcherzykami śr do 10,7mm, jajnik lewy wym 28,9x22,3 z drobnymi pęcherzykami śr do 5,9mm. Ginekolog zlecił D3 20000j raz w tyg, B12 raz w tygodniu przez 5tyg i pozniej raz w miesiącu przez 5miesiecy, Euthyrox 5x w tyg po 25 i 2x w tyg po 37,5 wynik TSH 16.01.2020 2,088 wapń calkowity 9,6 mg/dl zwiększenie dawki Euthyrox na 4razy w tyg po 37,5 i 3razy po 25. Mam problemy z podskórnymi małymi krostkami na twarzy, szczególnie na żuchwie (jakby kaszka) i waga nadal stoi w miejscu mimo prowadzenia zdrowszego trybu życia. Co mogłabym zrobić, żeby zredukować wagę i poprawić kondycję skóry?
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, tydzień temu zrobiłam test ciążowy który wyszedł pozytywnie tego samego dnia udałam się do ginekologa który podczas badania USG stwierdził pęcherzyk w jajniku ale był za mały żeby stwierdzić czy to zarodek i kazał przyjść za 2 tyg na kontrolę. W dniu wczorajszym wykonałam badanie krwi i wynik wskazuję 4118 mlU/ml czy to oznacza że jestem w ciąży czy mam mieć jeszcze jakieś wątpliwości?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...