Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Magnez

Znaleziono 27 wyników

  1. Dzień dobry, mialam ostatnio morfologie krwi- bardzo proszę o interpretacje wyników: Leukocyty- 4,88 (3,98-10,04) Erytrocyty- 4,5 (3,9-5,2) Hemoglobina- 13,1 (11,2-15,7) Hematokryt- 39,8 (34,1-44,9) MCV- 88,8 (79,4-94,8) MCH- 29,2 (25,6-32,2) MCHC- 32,9 (32,2-35,5) Płytki krwi- 169 (150-400) RDW-CV- 12,3 (11,7-14,4) PDW- 17,3 (9,8-16,2) podwyższone MPV- 12,5 (9,4-12,5) P-LCR- 45,9 (19,1-46,6) PCT- 0,2 (0,2-0,4) Limfocyty- 1,84 (1,00-3,00) Neutrofile- 2,58 (2,00-7,00) Monocyty- 0,35 (0,20-1,00) Eozynofile- 0,07 (0,02-0,50) Bazofile- 0,04 (0,02-0,10) Neutrofile- 52,9 (40,0-80,0) Limfocyty- 37,7 (20,0-40,0) Monocyty- 7,2 (2,0-10,0) Eozynofile- 1,4 (1,0-6,0) Bazofile- 0,8 (0,0-2,0) Zaniepokoiły mnie wartości dla: Płytki krwi- 169 (150-400) RDW-CV- 12,3 (11,7-14,4) PDW- 17,3 (9,8-16,2) podwyższone MPV- 12,5 (9,4-12,5) P-LCR- 45,9 (19,1-46,6) PCT- 0,2 (0,2-0,4) Podczas pobierania krew była gęsta. Jestem osobą w wieku 26 lat, kobieta, brak dzieci (planuje w przeciągu kilku lat mieć dzieci) Dodatkowo często łapią mnie skurcze w nogach (badałam magnez- wynik prawidłowy)
  2. Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne Lesinelle, zastanawiam się nad wprowadzeniem suplementów diety. Czy magnez B6 D3, witamina E 294mg, cynk chelatowany 15mg, koenzym Q10(Ubiquino) 100mg oraz NAC(N-Acetyl-L-Cysteina) 500mg wpłyną na ich skuteczność?
  3. Dzień dobry, czy w jakikolwiek sposób tabletki antykoncepcyjne Dionelle są w stanie zaburzać wchłanianie wit. B12, wapnia czy magnezu? Czy są na ten temat jakieś badania? Choruję na endometrioze (laparoskopia w kwietniu 2020r.), mam tężyczkę i zwyrodnienie odcinka szyjnego i lędźwiowego kręgosłupa (L5/S1 po operacji 2014 r.), po chorobie refluksowej, a i prawdopodobnie ZJD. Tabletki anty. przyjmuję od lipca 2020 r., w styczniu dostałam silnych bóli odcinka lędźwiowego (pomógł mi neurovit, rezonans nie wykazał nowych zmian), teraz boli mnie szyja i mam bóle prawej strony głowy (tu jestem przed rezonansem). Dodam, że dużo spaceruję (po 10 km dziennie), rozciągam się od kilku lat, jeżdżę na orbitreku, zdrowo się odżywiam (dieta wegetariańska). Odkąd zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne mam wrażenie, że mój kręgosłup częściej mi dokucza. Czy to może mieć związek?
  4. Witam, od pewnego czasu borykam się z problem związanym z bólem mięśni nóg. Rozpoczęło się to końcem grudnia i z przerwami trwa to do dziś dnia. Ból najpierw objawiał się w wewnętrznej stronie ud (takie poczucie pieczenia, narywania, drętwienia), obecnie dokucza mi ból zarówno z przodu jak i z tyłu mięśni ud, dodatkowo od czasu do czasu pobolewają mnie łydki. Ciężko opisać dolegliwości, jednak miejsce skupia się w obrębie ud. Lekarz rodzinny zlecił badania krwi, mofrologia, ob, CR, próby wątrobowe, TSH, kreatynina Ck-Kinaza kreatynowa, sód potas wszystko w normie. Było podejrzenie boleriozy (ugryzienie w rękę z odczynem alergicznym i obrzękiem, okrągła plama o średnicy około 5 cm) jednak badania IgG wyszły 5,61 RU/ml norma do 16 i IgM 8,83 RU/ml norma do 16. Moja obecna praca jest pracą w większości siedząca, ze względu na zablokowane siłownie nie uprawiam sportu, więc przeciążenie fizyczne również odpada. Lekarz rodzinny rozkłada ręce, zalecając spożywać magnez i witaminy z grupy B, smarować miejscowo Voltarenem i brać tabletki przecizapalne (doraźnie). Ból lub jakkolwiek nazwać tą przypadłość jest dokuczliwy w ciągu dnia i czasem w nocy. Po nocy jednak rano nie boli, pojawia się w ciągu dnia. Kolejne wizyty lub tereporady niczego nie przynoszą. Ja rozłożyłem ręce z bezsilności w tym temacie.
  5. dzień dobry, proszę o zinterpretowanie wyniku badania krwi, czy są niepokojące (GRA%,LYM%,MCH-w październiku było 34,9 ) czy tylko do obserwacji? WBC 4,4(norma4.00-10.00),LYM 1,9 (0,8-4.00), MID 0,3 (0,10-1,5), GRA 2,2 (2,00-7.00) LYM% 43,7 (20-40), MID% 7,7 (3.00-15), GRA% 48,6(50-70),RBC 4,3(3,5-5), HGB 14,9 (11-15), HCT 42 (37-42), MCV 98 (80-100), MCH 34,6 (27-34), MCHC 35,4 (32-36), RDW-CV 11,6(11-16), RDW SD 43,8 (35-56), PLT 171 (150-400), MPV 9,4 (6,5-12)PDW% 15,7(9-17), PCT 0,160 (0,108-0,282), kobieta 41 lat, żelazo/TSH/cukier/Magnez norma.
  6. Od 2 tygodni mam dziwne sekundowe skurcze - sekundowe drgania mieśni na całym ciele. Wiem, że nie jest to typowy bolesny skurcz ( miewałem kiedyś łydek) tylko takie sekundowe drżenie (łaskotanie) w większości na nogach w różnych miejscach, ale czasem jest to też na rękach. Czasem mam wrażenie, że to skóra podryga (?). Przez 2 miesiące na diecie wątrobowej schudłem 15 kg ( mialem nadwagę) ale teraz mam BMI 22. Lekarz rodzinny skierował mnie na badania krwi Sód-143mmol/L, Potas -4,3 mmol/L, Magnez w surowicy- (M87) 2,2 mg/dL, Wapn całkowity (O77) 9,2 mg/dL. Lekarz mówi, że to chwilowe lecz trwa to już 2 tydzień - gdzie szukać przyczyny ?
  7. Witam, Wykonałem pakiet badań stanu zdrowia mężczyzny wraz z markerami nowotworowymi: badanie ogólne moczu, OB morfologia, sód potas magnez, kwas moczowy, lipidoogram (cholesterol całk. HDL, LDL, triglicerydy) GGTP, glukoza, ALT, AST, PSA całkowity, CA19-9, CEA AFP. W MOrfologii są takie odchyłki Krwinki białe (WBC) ↓ 3,97 ×10^3/µl 4,40 — 11,30 % neutrocytów ↓ 16,8 % 34,0 — 67,9 % limfocytów ↑ 70,8 % 21,8 — 53,1 Liczba neutrocytów ↓ 0,67 ×10^3/µl 1,80 — 7,70 Liczba eozynocytów ↓ 0,04 ×10^3/µl 0,05 — 0,50 [N45] Potas ↑ 5,2 mmol/l 3,50 — 5,10 Mam pytania do lekarza jestem umówiony dopiero na piątek a męczy mnie ta morfologia z czego mogą wynikać te spadki i wzrosty ? Jakie badania można wykonać aby dalej diagnozować przyczynę? Mam 30 lat , uważam że jestem ponadprzeciętnie aktywny fizycznie , mało choruje , przeszedłem covid w listopadzie łagodnie. Mam do wyrwania ,,ósemkę" z opuchniętym i bolącym dziąsłem może tam być stan zaplany. Poza tym nie mam większych dolegliwości.
  8. Witam czy taki wynik magnezu jest w normie badanie z krwi mój wynik 1.94mg/dl norma referencyjna laboratorium 1.9-2.5mg/dl czy powinnam dodatkowo zażywać magnez?
  9. Witam mam 26 lat ostatnia dojście mocno źle się czułam obiawy zmęczenie, rozdrażnienie, senność, nadmierne wypadanie włosów, uczucie spuchnietego gardła, kołatania serca,więc zrobiłam sobie badania na tarczycę oraz badania podstawowe morfologia OB witamina B12 ferrtryna i wszystkie wyniki były w normie po za antygenem Tg który wyszedl 307 a norma niby jest 4,11. Czy mam się czego obawiać, co mam dalej robić, gdzie z tym iść, mój lekarz rodzinny kazal mi tylko mierzyć ciśnienie i brać magnez . Z góry dziekuje
  10. Witam, Bardzo proszę o interpretacje wyników osoby dorosłej: Fosfor - 4,79 normy 2,5-4,5 (H) Kreatynina - 0,73 normy 0,5-0,9 EGFR >=60 ml/min/1,73m^2 Magnez - 2,0 normy 1,6-2,6 Wapń - 9,54 normy 8,60-10,50 Wapń zjonizowany- 1,25 normy 1,15- 1,33 Dokuczaja mi parestezje, falsykulacje mięśni. Próba tężyczkowa wyszła dodatnia. Choruje na niedoczynność tarczycy. Niby tężyczka a wyniki magnezu i wapnia w normie... nie wiem o co chodzi :( bardzo mnie martwi również poziom fosforu ponad norme, usg nerek wyszło okej.
  11. Witam, mam 14 lat. Od jakiegoś czasu mam problemy gastryczne. Od około 3 tygodni mam problemy z wypróżnianiem, zwłaszcza rano, różnie: jednego dnia mam biegunki, drugiego dnia luźny stolec, po chwili zatwardzenie, niepełne wypróżnianie, do tego gazy i wzdęcia. Po konsultacji telefonicznej u lekarza zalecił on stosować lek Mezopral 1x raz dziennie nadczo przez tydzień, niestety nie pomogło, a nasiliło się - jeszcze większe biegunki i częstotliwość wypróżnień. Po kolejnej rozmowie lekarz kazał stosować lek IPP 20 raz dziennie po śniadaniu - efekt ten sam, teraz nie stosuję już nic oprócz espumisanu doraźnie podczas wzdęć i gazów. Czasami również po wypróżnieniu zwłaszcza lub w losowym momencie w dniu mam promieniujące bóle w podbrzuszu lub kłucia w różnych okolicach pępka lub pod żebrami (zwłaszcza lewym.) Dodam, że mój ojciec choruje na zespół jelita wrażliwego - może to genetyczne? 3 miesiące temu miałem zapalenie nerwu twarzowego - 3 tygodnie miałem leczenie sterydami i do tego 5 dni antybiotykiem, tylko podczas antybiotyku stosowałem probiotyk, a dodatkowo jedynie lekarz osłonowo przepisał wtedy mezopral. Teraz suplementuję z polecenia lekarza raz dziennie Witaminę B1 Magnez z B6 zbiór witamin A-Z. Proszę o pomoc, błagam.
  12. Biorę tabletki antykoncepcyjne Microgynon 21 około 2,5 miesiąca czy mogę stosować suplement diety BODYMAX Active? Czy obniży skuteczność tabletek antykoncepcyjnych? BODYMAX Active skład: - Standaryzowany wyciag z żeń-szenia GGE (Panax ginseng C.A.Meyer) zawierający 8% ginsenozydów 1 tabl.- 140mg. -Wyciąg z białej herbaty (camellia sinensis L. 1 tabl. -50 mg. -Witamina D 1 tabl. -10ug. %RWS -200% -Witamina E 1 tabl. -12 mg. %RWS-100% -Witamina C 1 tabl -90 mg. %RWS-113% -Tiamina (witamina B1) 1 tabl -1, 1mg. %RWS-100% -Ryboflawina (witamina B2) 1tabl -1, 4mg. %RWS-100% -Niacyna 1 tabl - 16 mg. %RWS-100% -Witamina B6 1 tabl-1,4 mg. %RWS-100% -Kwas foliowy 1 tabl-200 ig. %RWS-100% -witamina B12 1 tabl-2,5 ug. %RWS-100% -Biotyna 1 tabl -50 ug. %RWS-100% - Kwas pantotenowy 1 tabl -6mg. %RWS-100% -Magnez 1 tabl-225mg. %RWS-60% -Cynk 1 tabl-10 mg. %RWS-100% -Miedź 1 tabl- 1 mg. %RWS-100% -Selen 1 tabl-55 ug. %RWS-100% -Chrom 1 tabl-40 ug. %RWS-100%
  13. Jestem w 9 tygodniu ciąży zgodnie z zaleceniami przyjmuję dziennie 2 tab duphastonu, 2 tab. dopochwowo luteiny oraz inne m. in. urosept, magnez, femibion i rutinoscorbin poziom d-dimerów wzrosł do 3713 biorę od tyg. 1/2 tab. acard czy po ktorymś z tych leków wzrasta tak bardzo poziom d-dimerów, które powinnam odstawić?
  14. Jestem w 9 tygodniu ciąży zgodnie z zaleceniami przyjmuję dziennie 2 tab duphastonu, 2 tab. dopochwowo luteiny oraz inne m. in. urosept, magnez, femibion i rutinoscorbin poziom d-dimerów wzrosł do 3713 biorę od tyg. 1/2 tab. acard czy po ktorymś z tych leków wzrasta tak bardzo poziom d-dimerów, które powinnam odstawić?
  15. Witam serdecznie, wykonałam badania na własną rękę, czy mogę prosić o interpretację wyników: - amylaza 47 U/l - wapń całkowity 9,18 mg/dl - magnez 2,02 mg/dl - CEA 2,35 ng/ml - Ferrytyna 24,43 ng/ml - Wit. D3 metabolit 25(OH) - 25,00 ng/ml - glukoza 77 mg/dl Z góry bardzo dziękuję.
  16. Dzień Dobry, jestem mężczyzną, mam 26 lat i od kilku lat stwierdzoną niedoczynność tarczycy. Jednak nie jestem pewny czy jest to niedoczynność pierwotna czy może choroba Hashimoto. Pierwszy raz gdy miałem USG lekarz powiedział że to Hashimoto, ale lekarz nie był wg mnie godny zaufania. Pamiętam że TSH było lekko powyżej normy i dostałem euthyrox 25. Nie mam aktualnie przy sobie wyników z tamtego okresu i w najbliższym czasie je odnajde. Obecnie przyjmuję Letrox 50 i robiłem ostatnio badania i wyszły tak: TSH: 2.820 norma: 0.35 - 4 FT3: 5.81 norma: 2.43 - 6.01 FT4: 14.80 norma: 9.01 - 19.05 anty TPO: <3 norma: 0 - 5.61 anty TG: <3 norma: 0 - 4.11 Insulina: 17.30 norma: 2.6 - 24.9 Kortyzol: 171 ng/ml Testosteron: 252.47 norma: 240 - 870 Witamina D3: 29.20 norma: 30 - 80 Magnez: 1.9 norma: 1.6 - 2.6 Wapń całkowity: 2.44 norma: 2.1 - 2.55 Czy te wyniki badań tarczycy są w normie? Czy mogą na coś wskazywać? Niepokoi mnie ten poziom testosteronu. Pozdrawiam
  17. Dzień dobry, Od wielu lat odczuwam przewlekłe zmęczenie, brak energii, ból kręgosłupa, problemy ze stawami. Od 2 lat zauważam problemy z pamięcią, uczeniem się i koncentracją. Od 2 miesięcy drgają mi powieki. Magnez, potas i sód w normie. Badania dotyczące tarczycy w normie. Podwyższone żelazo 249. Dodam, że nigdy go nie suplementowałam i mam regularne miesiączki (7-8 dni). W październiku ubiegłego roku stężenie zelaza we krwi wynosiło 180. Czy wskaźnik 249 żelaza jest na tyle wysoki, żeby szukać przyczyny?
  18. Czy suplement diety Dobry sen forte, w którego skład wchodzą melatonina, melisa, passiflora, chmiel, magnez i witamina B6 wpływa na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych Microgynon 21?
  19. Mam niewydolność jedynej nerki czy są lekarstwa, które moga zahamować powyższa niewydolność. Pije zioła, ktora wspomagają funkcjonowanie nerki oraz lek moczopędny i tylko tak mnie leczy nefrolog. Moja kreatynina wynosi 1,46 eGFR 39, kwas moczowy 5,8, mocznik 35,2, sód 139, potas 4,48, chlorki 97, magnez 2,29, wapń 9.8 oraz cystatyna C 1,37 eGFR 51. Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
  20. Dzień dobry.Mam odnosie pytanie tabketki po Escapelle czy przy zazywaniu takiego sumplementu diety podaje Skład:Winian L-Karnityny, L-Arginina, Kwas L-askorbinowy, Tlenek magnezu, L-Tauryna, Koenzym Q10, Octan DL-alfa-tokoferylu, Tlenek Cynku, Amid kwasu nikotynowego (Niacyna), Siarczan Żelaza (II), D-pantotenian Wapnia, Chlorowodorek Pirydoksyny, Chlorowodorek Tiaminy (Wit. B1), L-Glutation, Ryboflawina, Siarczan miedzi (II), Beta-karoten, Kwas pteroilomonoglutaminowy, Selenian (IV) Sodu, Cyjanokobalamina, Cholekacyferol.Substancja wypełniająca: Węglan Wapnia, Celuloza mikrokrystaliczna.Substancja przeciwzbrylająca: Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, Ditlenek Krzemu.Powłoka: HPMC, dwutlenek tytanu, Celuloza mikrokrystaliczna, kwas stearynowy.Czy te witaminy obniżają dzialanie tabletki po Escapelle czy mają jakiś wplyw na jej dzialanie? Z góry dziękuję za odp.
  21. Witam, Proszę o interpretację wyników. O czym może świadczyć obniżony poziom APTT przy pozostałych parametrach w normie? Czy na wynik krzepliwości krwi może mieć wpływ niewyspanie i stres? Morfologia krwi Leukocyty 7,25 tys/µl 4,0 10,0 Erytrocyty 4,7 mln/µl 3,93 5,22 N Hemoglobina 13,8 g/dl 11,2 15,7 N Hematokryt 41,1 % 34 45 N MCV 87,1 fl 79 95 N MCH 29,2 pg 26 32 N MCHC 33,6 g/dl 32,2 35,5 N Płytki krwi 270 tys/µl 150 400 N RDW-CV 13,2 % 11,7 14,4 N PDW 15,0 fl 9,8 16,2 N MPV 11,60 fl 9,4 12,5 N P-LCR 37,1 % 19,1 46,6 N PCT 0,3 Neutrofile 3,04 tys/µl 2,00 7,00 N Limfocyty 3,36 tys/µl 1,00 3,00 H Monocyty 0,58 tys/µl 0,20 1,00 N Eozynofile 0,24 tys/µl 0,02 0,50 N Bazofile 0,03 tys/µl 0,0 0,1 N Neutrofile 42,0 % 40,0 80,0 N Limfocyty 46,3 % 20,0 40,0 H Monocyty 8,0 % 2,0 10,0 N Eozynofile 3,3 % 1,0 6,0 N Bazofile 0,4 % 0,0 2,0 N Sód 139,0 mmol/l 136 145 N Potas 4,29 mmol/l 3,50 5,10 N Magnez 2,03 mg/dl 1,80 2,50 N Żelazo 105,0 µg/dl 60,0 145,0 PT (INR) 0,98 0,80 1,20 N Wskaźnik protrombiny 104 % 80 120 N Czas protrombinowy 11,1 sek APTT 25,3 sek 25,9 36,6 L CRP 0,61 mg/l 0,00 5,00 N
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam przychodzę z pytaniem. Spóźnia mi się okres. Miałam 10 lutego później 9 marca i teraz nagle nie ma. Mam anemie oraz od tygodnia zaczęły mi wypadać włosy. Mam objawy zbliżającego się okresu (mam twarde piersi, spuchnięty brzuch) Nie pokoi mnie również śluz. Nie mam uczucia suchości wręcz przeciwnie. Cały czas wydaje mi się, że leci już ze mnie okres ale to nie on. Śluz jest gęsty lepki kremowy. Ostatni stosunek był z zabezpieczeniem prezerwatywa ale nic nie pękło. Co to może być? Czy to przez anemie się opóźnia? Biorę żelazo w tabletkach magnez i suplementy od wypadania włosów (suplement od tygodnia jak to zauważyłam) Robiłam również test półtora tyg temu wyszedł negatywny. Proszę o odpowiedź
  23. Witam, proszę o interpretację wyników. Kobieta 25 , niedoczynnosc tarczycy i hashimoto Cała morfologia w porządku oprócz MON i NEU % Mon: 0,73 norma (0,1-1,0) Mon% 12,6% (2-10) Neu: 2,49 (2-8) Neu% 43,1% (50-80) ( w zasadzie w większości moich badań Tylko mon% i neu% nie są w normie, czy to o czyms świadczy, o jakiejś przewlekłej chorobie ? Przy czym mon i neu są w normach ) Ob: 16 norma do 12 Crp 2,60 (0-10) Żelazo 28 ( 50-170)- dodam ze zawsze to żelazo jest niskie... ferrytyna 17,2 (10-120) sód potas magnez wapń cholesterol cukier w normie . Od pewnego czasu wypadają mi również włosy, czy mamto duże powiązanie z Z żelazem o ferrytyna ? Z góry dziękuje za odpowiedzi ...
  24. Witam Biorę od kilku miesięcy tambletki antykoncepcyjne Limetic, a od niedawna przyjmuję tabletki biotebal, których składniki to: głównie biotyna oraz Sorbitol (E 420), Magnezu stearynian, Krzemionka koloidalna.. Czy mogą one negatywnie działać na przyjmowaną formę antykoncepcji?
  25. czy poziom wapnia na poziomie 8,42 przy normie od 8,6 przy objawach w postaci stałego mrowienia twarzy w okolicach nosa od 3 miesięcy i sporadycznych fascykulacji kciuka może oznaczac tężyczkę? Poziom magnezu i potasu jest w normie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...