Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Nefrologia

Znaleziono 48 wyników

  1. Wysoka kreatynina!!! Proszę o udzielenie jakiejkolwiek informacji odnośnie wyników. Kreatynina : 6,11 eGFR : 9,7 Ob : 57 Hemoglobbina : 8,7 Dla mnie jako laika wyniki złe.. Wyniki odnoszą się do mężczyzny 74 lat. Co dalej należy zrobić?
  2. witam mam pytanie eGFR 36,71 kreatynina 1,58 sod 147 ,potas 3,7 wazę 72 kg wzrostu mam 164 jestem przerażona tymi wynikami nigdy nie chorowałam na nerki Mam 55 lat
  3. Witam. Lekarz zlecil mi wykonanie badania kreatyniny i eGRF. Wynik kreatyniny 0,97 a eGFR 66,7. Gdy robilam badania bralam zatoxin i claritine active z uwagi na nasilenie zapalenia zatok. Czy wynik świadczy o chorobie nerek i czy brane leki mogły spowodować, że może być zafałszowany?
  4. Witam Proszę o pomoc w interpretacji badań Konieta 35 lat 138 kg Częściowa resekcja nerki 15 lat temu. Pomniejszona tarczyca około 10 Powiększona śledziona Kreatynina 1.06 eGFR wg. MDRD 59 eGFR wg. CKD-EPI 68 Doustny test glukozy Na czczo 111 Po 2g h- 64 Krzywa.insulinowa 3 punktowa 23.5 Po 1h. 187 Po 2h. 38.3 Przeciwciała tpo 20 Ciężar właściwy mocz zanizony 1.008 OB -12 DEKIMERY w moczu 190 CRP 5.5 TSH od roku miedzy 2.6-2.8 ost.badanie miesiąc temu 2.5 obecnie 4.54 Ft4 14 Ft 3 4.40 Insulina - 17 Kwas moczowy 8.66 ALT - 28 AST- 27 CHOLESTEROL 193 LDL - 122 HDL- 41 TROJGLICERYDY - 152 Bialko całkowite 77
  5. Witam proszę o interpretacje wyniku usg oraz morfologii i badania moczu. Opis usg powiększona śledziona, wątroba, uwidoczniono poszerzenie prawego UKM (zastoje moczu w prawej nerce) morfologia wskaźniki RDW 15%, ob 23, crp 12, erytrocyty 35, leukocyty 65,nablonki płaskie 93,bakterie 3226, wałeczki patologiczne 1.5 wałeczki 1.7. Obecnie jestem zarejestrowana do urologa ale czas oczekiwania jest bardzo długi termin październik. Chciałabym wiedzieć o czym mogą świadczyć takie wyniki
  6. Co oznacza poziom kreatyniny 0.95 a norma to 0.90 i gfr 60 czy mam chore nerki ?
  7. Witam, mam 22 lata. Pare lat ćwiczyłem na siłowni, od pół roku przez pandemię przestałem. Niedawno zbadałem nerki. Kreatynina w krwi wynosi 1,10 mg/dl a zakres referencyjny to 0,7 - 1,2 eGFR wynosi 89,11 ml/min/1,73m2 co według labolatorium wskazuje na łagodnie obniżony eGFR. Podejmować dodatkowe badania nerek czy ten stan nie jest w żadnym wypadku wskaźnikiem choroby nerek?
  8. Witam serdecznie, odebrałam dziś wyniki badań i chciałam się skonsultować. Morfologia dobra bez żadnych odchyleń. Zaniepokoił mnie poziom żelaza 182 (norma 37-145), eGFR 74 (norma pow. 90) oraz kreatynina 0,94 (norma 05-09). Mam jedną nerkę (jedną usunięta z powodu Guza Wilmsa) i trochę się martwię tymi wynikami. Proszę o opinię na ich temat.
  9. Czy podwyższona kreatynina to powód to niepokoju? Kreatynina 0,96 norma 0,50-0,90. Robiłam badania z powodu wysokiego ciśnienia. 2 lata temu także wyszła kreatynina na poziomie 0.96
  10. Dzień dobry, otóż od 3 dni moja temperatura bardzo się waha, gdy zmierzę tempertaurę pod pachą mam np. 36.9, za 10 minut gdy zmierzę mam nagle 36.6 i gdy zmierzę znowu za 10 minut to nagle 37°. I tak w kółko, mam obecnie zapalenie pęcherza, czy może być to od tego? Boje się że to ciąża ale biorę tabletki i wystąpiły już 2 krawienia z odstawienia od czasu ostatniego stosunku który odbył się 9 tygodni temu. Nie wiem co mam myśleć...
  11. Prosiłabym o interpretację wyników morfologii taty, który jest po pierwszej chemii, otrzymanej 3 miesiące temu. Ze względu na alergię skórna, migotanie przedsionków a następnie zarażenie salmonellą, której następstwem była sepsa oraz ostra niewydolność nerek, kolejna chemia została przesunięta. Na szczęście wszystko skończyło się w miarę dobrze i tata czyje się juz w miarę dobrze.Niestety boi się iśc na kolejną chemię.. WBC 1,4 norma 4-10 hemoglobina 11,6 14-18 płytki krwi 138 150-450 neutrocyty 37,8 % 45-70 limfocyty 35,6 % 20-45 monocyty 14,6 % 2-8 komórki peroksydazoujemne 10,1 % 0-4 neutrocyty 0,53 1,8-7 limfocyty 0,5 1-4,5 neutrocyty o jądrze pałeczkowatym 17 % 0-5 -''- o jądrze podziel. 13 % 45- 70 limfocyty 42 % 20-45 % monocyty 17 2-8 % eozynocyty 1 % 1-5 % limfocyty atypowe 10% Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Beata
  12. Witam, Bardzo proszę o interpretacje wyników osoby dorosłej: Fosfor - 4,79 normy 2,5-4,5 (H) Kreatynina - 0,73 normy 0,5-0,9 EGFR >=60 ml/min/1,73m^2 Magnez - 2,0 normy 1,6-2,6 Wapń - 9,54 normy 8,60-10,50 Wapń zjonizowany- 1,25 normy 1,15- 1,33 Dokuczaja mi parestezje, falsykulacje mięśni. Próba tężyczkowa wyszła dodatnia. Choruje na niedoczynność tarczycy. Niby tężyczka a wyniki magnezu i wapnia w normie... nie wiem o co chodzi :( bardzo mnie martwi również poziom fosforu ponad norme, usg nerek wyszło okej.
  13. GFR 98 Kreatynina 0,80mg/dl 0,5-1 jaki to wynik dziękuję za odp
  14. Dzień dobry. Mam 44lata. Pije alkohol no i ostatnio biorę leki na półpaśca no i ketonal,dorete. Zrobiłam badania wykazali mi że mam kamień na prawej nerce a we krwi mam podwyższony ALT mam 40 a w normie ma być 33 czy to coś poważnego?
  15. Dzień dobry, Mam 59 lat, usuniętą jedną nerkę (nowotwór tłuszczakomięsak). Czy wynik krwi kreatynina 1,67 i GFR 33 są niepokojące? Co można zrobić żeby poprawić moje wyniki?
  16. Witam. Mam 26 lat waga Okolo 100kg. Zauwazylem niepokojace fakty dotyczace nerek Kreatynina 1.19 GFR 84 Proteiny w moczu okolo 30 mg/dL Do tego wysoki cholerestol (206) I triglicetyna 393 . Czy to powod do niepokoju ?
  17. Witam. Jestem mężczyzną i mam 41 lat. Od 5 lat choruję na cukrzyce 2. Mam nadciśnienie i zaburzenia gospodarki lipidowej. Wszystko jest leczone i wyrównane. Po 2 latach przerwy zrobiłem ponownie profil nerkowy i niepokoi mnie wynik kreatyniny który sukcesywnie podnosi się co jakiś czas 1,82 mg/dl a co za tym idzie eGFR spada i jest już 43,9 ml/min/1,73m2. Jednak inne badania nerek za każdym razem są w normie tj: badanie ogólne moczu, mocznik, kwas moczowy, sód, potas ale przede wszystkim mikroalbuminuria w porcji moczu 9,20 mg/l, kreatynina w moczu 77,0 mg/dl i stosunek albuminy do kreatyniny 12,0 mg/g. Czyli niewydolność nerek raczej można wykluczyć? Więc co może być powodem wysokiej kreatyniny i niskiego eGFR? Otyłość, NLPZ, dieta mięsna? Jestem trochę przerażony że za kolejne 2 lata eGFR może już zejść np: do 20.
  18. Witam . Mam pytanie odnośnie wyniku kreatyniny i eGFR. U mnie kreatynina wynosi 1.13 a eGFR 56ml/min/1.73^2. Czy to jest bardzo niepokojący wynik ?
  19. Witam .Czy wskaznik GFR 81.32 mozna uznać za niepokojący?Dziękuję pozdrawiam.
  20. Witam Mam 21 lat. Odkąd pamiętam zawsze miałam normalny i regularny okres. Ale przez ostatni tydzień czuje że mam osłabiony organizm, ból nerki, oraz pojawiły mi się plemienia/okres 2 tygodnie przed następnym okresem. Jestem aktywna seksualnie z moim partnerem. Czym może to być spowodowane? Z góry dziękuję
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam mam 24 lata, mój mąż 37 lat, planujemy starania o dziecko jednak mam pewne obawy, ponieważ w tym miesiącu miałam usuwana farmakologicznie ciąże bezzarodkowa. 4 lata temu również byłam w ciąży ale niestety była to ciąża obumarła i operacja usunięcia martwej ciąży. Chciałabym się dowiedzieć czy przyczyna może być po mojej stronie czy to może być po stronie mojego męża. Mąż mial 6 lat temu przeszczep nerki oraz w wyniku zakażenia podczas dializ wymianę zastawki, obecnie przyjmuje leki na cholesterol, na serce,na nadciśnienie krwi, na obniżenie odporności, na rozrzedzenia krwi, osłonowe na żołądek i na nerkę, zastanawiamy się czy te wszystkie lekarstwa mogą mieć wpływ na te dwie ciąże i przyszłe? Czy jest się jeszcze co starać i robić nadzieje ?
  22. Witam.Ostatnio czesto oddaje mocz.Usg pecherza i nerek prawidlowe.Ale badanie krwi wyszlo eGFR>60 a kreatynina 0.58mg/dl.Czy to prawidlowy wynik?
  23. Witam serdecznie. chciałem zapytać o moje wyniki ponieważ nie są "chyba" najlepsze .Wynik GFR(CKD-EPI) wynosi 46,0 a kreatynina 1,53.Chciałbym zapytać w jaki sposób obniżyć kreatyninę ponieważ nie można mi zrobić badani TK. Jaką dieta powinienem zastosować? Mam 68 lat .Z góry dziękuję za odpowiedź. Stanisław K.
  24. Poziom kreatynina we krwi 0,84 mg/dl Odebrałam wyniki i do końca nie rozumiem chciała bym spytać o prawidłowość wyników kreatynina wynosi 0,84 mg/dl a eGFR wynik >90 ml/min/1,73m2 czy to prawidłowy wynik ?
  25. Wyniki badań u 11-letniego dziecka wynoszą: kreatynina 0,45 mg/dl a kwas moczowy 3,40 mg/dl. W obydwu przypadkach strzałka jest w dół. Dziecko rok temu chorowało na zespół nerczycowy. Jakie powinny być normy w obydwu przypadkach. kreatyniny oraz kwasu moczowego. Proszę o poradę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...