Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Częste oddawanie moczu

Znaleziono 57 wyników

  1. Witam, czy leki antykoncepcyjne Qlaira (Walerianian estradiol, dienogest) mogą przyczyniać się do częstego oddawania moczu, biorę leki przed snem i co chwile budzę się aby pójść do toalety
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Mam pewne pytanie. Uprawiałam z partnerem stosunek przerywany, lecz nie doszło do wytrysku we mnie, byliśmy ostrożni. Poprzedni miesiąc był bardzo stresujący-odszedł mój dziadek. Spóźnia mi się miesiączka od 8 dni. Zrobiłam 2 dni temu test ciążowy-wyszedł negatywny. Czuje częsta potrzebę oddawania moczu, lecz może to tez być ze stresu związanego z ta sytuacja. Poza tym nie dostrzegłam żadnych innych zmian. O co chodzi?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, staramy sie z parnerem o dziecko. Za 5 dni powinnam dostac miesiaczki. Zwykle dostaja ja miedzy 29-32 dniu cyklu. Do stosunku dochodzi u nas co dwa dni, wiec nie ma mozliwoaci pominac dni plodnych. Od 3 dni czuje sie nieco dziwnie, mam wrazenie ze oddaje mocz czesciej niz wczensie, jednak nie jest to przesadnie duzo. Nie pojawia sie takze sluz, niekiedy tylko bardzo jasno zolty, nie bardzo gesty i jest go naprawde malo. Dzis takze odczuwam klucie w lewym jakniku, nie jest ono bardzo mocne i pojawia sie i znika. Nigdy wczesniej jajnik nie bolal mnie przed miesiaczka a dopiero w dzien jej rozpoczecia. Czy mozliwe ze to ciaza ?
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Mam pewne wątpliwości co do wyniku testu ciążowego domowego użytku , ponieważ współżyłam bez zabezpieczenia z chłopakiem ok. 3 tyg temu około tydz. temu pooczułam sie źle , objawy z każdym dniem coraz bardziej wskazywały na ciąże , w poniedziałek (8.03) miałam dostać miesiączkę jednak ta się nie pojawiła. Wykonałam więc dwa testy , które dały wynik negatywny , jednak ja dalej się źle czuje ( mdłości , częste oddawanie moczu , zgaga , ból głowy , zmęczenie). Dodam że mam PCOS. Stąd moje pytanie czy jest możliwe , by testy dały wynik negatywny mimo ciąży przy PCOS?
  5. Dzień dobry, Na co mogą wskazywać nieprawidłowe wyniki morfologii: obniżone WBC - 3,8 tys/ul (4,0-10,0), obniżone MPV 7,1 fl (8,0-12,0), obniżone GRA 1,4 tys/ul (1,8-7,7) oraz GRA % 38, 1 (50,0-70,0), a także w rozmazie Granulocyty podzielone 34% (50-70). Do tego w rozmazie Limfocyty % podwyższone: 59 (25-40). W rozmazie są tylko 4 parametry: Granulocyty podzielone, Granulocyty kwasochłonne % 2 (2-4), Monocyty % 5 (2-8) i Limfocyty - czyli, z tego co rozumiem, nie wszystkie białe krwinki zostały zbadane. Pozostałe parametry w morfologii są w normie. Badania zostały wykonane z powody pogarszającego się samopoczucia (które już od dawna jest kiepskie), ciągłego zmęczęnia, uczucia duszności, zawrotów głowy, pogarszających się kłopotów ze snem, nasileniem reakcji alergicznych - skórnych, że strony układu oddechowego (jestem alergikiem, więc to nie nowość), spadkiem odporności na infekcje. Pojawia się też czasem ostry ból po lewej stronie klatki piersiowej, zajady, częstomocz. Zbadałam też poziom Wit. D3 - 29, B12 - 409,4 (187-883), Ferrytyny - 27 (4,63-204). W tamtym roku kwas foliowy miałam na dobrym poziomie. Glukoza na czczo - 96,10, TSH 1,83 (0,27-4,2). Aspat, Alat, Potas, Sód i Kreatynina w normie. Jakie dodatkowe badania powinnam wykonać? Czy mogę zaszczepić się szczepionką AstraZeneca przy takich wynikach morfologii? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
  6. dzień dobry Mam torbiel na jajniku, dwa miesiace temu zostały mi przepisane tabletki Vixpo na niego, biore je od miesiaca aktualnie jestem na koncu listka i biore trzecią placebo, dzis podczas oddawania moczu zauwazylam krwawienie z pochwy tak jak w przypadku miesiaczki a jestem dwa tygodnie po miesiaczce, po tym krwawieniu oddaje czesciej mocz trzy razy w ciagu godziny, co toalete krwi jest mniej lekko przezroczysta z czerwonymi skrzepami, dodam ze rowniez od 1,5 miesiaca biore antybiotyk przepisany od dermatologa Tetracycline, do lekarza moge zadzwonic dopiero po weekendzie poniewaz jest nieobecna, czy moge prosic o rady jest sie czym martwic ?
  7. dzień dobry Mam torbiel na jajniku, dwa miesiace temu zostały mi przepisane tabletki Vixpo na niego, biore je od miesiaca aktualnie jestem na koncu listka i biore trzecią placebo, dzis podczas oddawania moczu zauwazylam krwawienie z pochwy tak jak w przypadku miesiaczki a jestem dwa tygodnie po miesiaczce, po tym krwawieniu oddaje czesciej mocz trzy razy w ciagu godziny, co toalete krwi jest mniej lekko przezroczysta z czerwonymi skrzepami, dodam ze rowniez od 1,5 miesiaca biore antybiotyk przepisany od dermatologa Tetracycline, do lekarza moge zadzwonic dopiero po weekendzie poniewaz jest nieobecna, czy moge prosic o rady jest sie czym martwic ? Dodam że krwi nie ma a jest brązowy śluz jak podczas miesiaczki czy jest mozliwosc abym miala okres po dwoch tygodniach od zakonczenia ostatniego ? poprzedni po braniu tabletek dostalam tydzien szybciej a zawsze mam spoznienie dwa tygodnie prze chora tarczyce czy przez tabletki okres mogl sie tak szybko pojawic znowu?
  8. Witam. Mam problem ginekologiczny..mam 19 lat i jeszcze nie byłam u ginekologa ale zamierzam się udać. Od długiego czasu mam problemem. Często boli mnie podbrzusze, a w miesiączce nie do wytrzymania ( nawet Ketonal ledwo daje radę)przed owulacją albo po często mam śluz podbarwiony krwią no i właśnie bóle podbrzusza . Upławy żółte białe a nawet zielone bywają, często mam jakieś zapalenie(ból przy oddawaniu moczu i nie do wytrzymania pieczenie ) próbowałam się leczyć tabletkami dopochwowymi ale na nic. Staram się dbać o higienę jak mogę. Włosy mi wypadają garściami, bardzo tyje... Zanim się udam do ginekologa jakaś wstępna diagnoza? Czy jakieś Jeszcze badania wykonać przed wizytą?
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, mam pewien problem(?). Na początku wspomnę, że jestem dziewicą i z partnerem uprawiamy petting, okres mam regularny. Czy to normalne, że przed okresem (5 dni) pojawiły się nudności (nie wymiotuję), częste oddawanie moczu oraz powiększyły mi się brodawki? Bólu podbrzusza nie mam żadnego, a co miesiąc zawsze był. Kontaktu ze spermą nie miałam, jeżeli juz to rękach (odrszu poszłam je umyć, a on też mnie dotykał czystymi dłońmi). Jak sobie poradzić z jakimiś chorymi myślami odnośnie ciąży? Ponieważ ona jest niemożliwa w tym przypadku, a boje się o nią ogromnie
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Czy jest możliwość abym była w ciąży. Jestem 10 dni po owulacji, stosunek odbył się w dni płodne z zabezpieczeniem, jednak partner dotykal mnie (wcześniej wytartym) penisem w miejscach intymnych przez kilka minut . Mam objawy takie jak : ból podbrzusza, uderzenia gorąca, miałam nudności przez 2 dni, które ustały, odczuwam bulgotanie w brzuchu i jest wzdęty, odczuwam również dużą potrzebę przyjmowania płynów i częstą potrzebę oddawania moczu, moje usta są ciągle suche, mimo tego że nie mam gorączki, dochodziło np do krwawienia z nich po spaniu i boli mnie kręgosłup w odcinku lędźwiowym. Jestem aktualnie 5 dni przed okresem. Dodam że w poprzednim cyklu przyjęłam tabletkę Escapelle i okres po niej przyszedł regularnie, jeżeli mogło to mieć jakiś wpływ. Przez ostatnie 2 tygodnie z powodów nauki nie śpię np po 2/3 dni z rzędu, wchodzą w to małe drzemki i rozwniez moje odżywianie nie jest w tym czasie idealne, pije dużo kawy i mam teraz dużo stresu z którym średnio sobie radzę, do tego doszedł stres z ciążą. Wykonałam w dniu dzisiejszym dwa ultraczułe testy i oba wyszły negatywne, jednak jestem świadoma że 10 dni to mało. Dziękuję z góry za odpowiedź.
  11. Gość

    Brązowe plamienie

    Jestem w trakcie miesiączki... Aktualnie jest brązowa barwa krwi wyplywającego z pochwy. Towarzysza jej również takie jak: Przykry zapach częstsze oddawanie moczu co mi się to już wcześniej zdarzało... Czy to coś złego? Czy powinnam się zgłosić do ginekologa po zakończonej miesiączce?
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam Staram się z mężem o dzidziusia. Od paru miesięcy nie mam miesiączki regularnie. Albo dostaje 3 dni przed terminem albo 3 dni po terminie. Okres powinnam dostać 20 stycznia. Mam wszystkie objawy jak by tą miesiączka miała się zaraz pojawić czyli ból brzucha, ból piersi złe samopoczucie. Ale zrobiłam wczoraj 22 stycznia test ciążowy i wyszedł negatywny. Jestem ostatnio trochę ospała i często oddaje mocz. Jest szansa że mogę być w ciąży czy raczej mam oczekiwać na miesiączkę?
  13. Witam, 5 miesięcy brałam Diane35 w celu leczenia trądziku, lekarz ze względu na żylaki odbytu zalecił odstawienie. Ostatnie krwawienie z odstawienia miałam 14.12, które o dziwo trwało 7dni. Współżyłam dokładnie 28.12 bez zabezpieczenia, następnego dnia pojawiło się skąpe plamienie które trwało 3 dni (myślę, może owulacja choć mało prawdopodobne). Dodam, iż przed zażywaniem tabletek miałam nieregularne cykle, mam rzekomo zespół policystycznych jajników nie potwierdzone żadnymi badaniami. Do dnia dzisiejszego nie pojawilo się żadne krwawienie. Po za tym od jakiegoś czasu odczuwam bardzo duże zmęczenie i senność, ból głowy, brak koncentracji i ochoty na co kolwiek, częste oddawanie moczu, pojawiały się również białe upławy. Powinnam się martwić czy to ciąża?
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, miesiączkę miałam od 04.01 do 09.01, nie była ona obfita, nie zauważyłam też niczego niepokojącego, jednakże dzień po nadal miałam minimalne kślady krwi w śluzie. Więcej pojawiało się po dłuższym chodzeniu (np. spacer) i utrzymywał się ból podbrzusza i uczucie jakby okres się nie skończył, nie martwiło mnie to bo dopiero się skończyła i może to była jaka s końcówka. Jednak nadal mam śladowe ilości krwi w śluzie, ale nie pojawia się on przez cały dzień tylko od wczoraj zaobserwowałam go tylko rano po korzystaniu z toalety. Czy to może być coś poważnego? Dodam, że nadal utrzymuje się ból podbrzusza i częste oddawanie moczu, jak również zazwyczaj nie mam regularnych miesiączek, jestem osobą bardzo zestresowaną. Kiedyś miałam już taki problem, ale badanie u ginekologa wykazało, że wszystko jest w porządku, a wtedy jeszcze nie współżyłam. Byłabym wdzięczna za radę.
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Czy przez stres przemawia za przyczyna tych objawów? Od sierpnia tak naprawdę stresuje się ze mogę być w ciąży.. co prawda w każdym miesiącu miałam miesiączki raz wcześniej raz później jednak były mniej obfite niż zazwyczaj. Wykonywałam chyba z 10 testów ciążowych w rożnym odstępie czasu i wszystkie z wynikiem negatywnym.. jednak No właśnie chyba tak daleko zabrnęłam w te urojenia ze zaczęłam zauważać u siebie oznaki ciąży.. co prawda mój stosunek był już 4 miesiące temu dokładnie 19 sierpnia jednak dalej się tym wszystkim stresuje chociaż nie mam takiego widocznego brzucha jaki powinna mieć w 17/18 tygodniu rzekomej ciąży, jednak jest trochę powiększony co mnie bardzo stresuje.. Dodam również ze nie odczuwam bólów w piersiach może trochę się powiększyły ale nie wiem czy nie wmawiam sobie tego.. przechodzac do objawów odczuwam pulsowanie w brzuchu w okolicy pępka może ciut wyżej czytałam ze to aorta i u szczupłych osób to normalnie (wazę 56 kg przy wzroście 166) często czuje parcie na pęcherz chociaż nie pije dużo wody, odczuwam tez jakby takie bulgotanie/ stukanie /pukanie w brzuchu (co już w mojej wyobrazi to ruchy dziecka) bardzo się stresuje tym i proszę o pomoc czy faktycznie mogłabym być w tej ciąży czy te wszystkie skurcze/ bulgotanie/ pulsowanie nabrzmiały twardszy brzuch częste oddawanie moczu moja związek ze długotrwałym stresem ?
  16. Gość

    Seks a ciąża

    Witam okres spoznia mi się 4 dzień. miesiączka była ostatnio 13 listopada . 11 grudnia zrobiłam test ciążowy ale nie z porannego moczu. test negatywny . moje objawy to częste oddawanie moczu mrowienie w skutkach brak apetytu kłucie w jajnikach i ból podbrzusza i uczucie mokrego krocza. czy jestem w ciąży?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, 12.11.20r w drugi dzień dni płodnych współżyłam z partnerem bez zabezpieczenia. 30.11.20 powinnam dostać miesiączkę lecz nie dostałam, dnia 06.12.20r wykonałam test ciążowy na którym wyszła druga bardzo blada kreska więc pojechałam zrobić wynik bhcg. Wynik wyszedł 0.1 miesiączka spóźnia się już 7 dni, dodatkowo dochodzą takie objawy jak "rwący" "rozpierający" ból brzucha, ból piersi, częste oddawanie moczu, większy apetyt i senność. Ból brzucha pojawił się jakieś 3 dni temu i pojawia się cały czas. Czy to możliwe, że jestem w ciąży?
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Proszę o pomoc, spóźnia mi się okres ponad 2 tygodnie, współżyję z moim chłopakiem, jednak zabezpieczamy się poprzez prezerwatywy. Zdarza się też stosunek przerywany jednak rzadko. Ostatnio zaczęłam bardzo często oddawać mocz i pojawiło się ledwo widoczne plamienie.Dodam że, mój tryb życia w ostatnich tygodniach jest bardzo zmienny w co zaliczam małą ilość snu, zmienianie pory zasypiania i długotrwały stres. Test ciążowy wyszedł negatywny jednak czy są jakiekolwiek szanse że jestem w ciąży?
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Staramy się z partnerem o dziecko już 7 miesięcy. Ostatnio wspolzylismy 2 dni przed owulacji. Okres powinnam dostać za 4 dni. Ale od kilku dni pobolewa mnie podbrzusze ból jest inny niż zazwyczaj przed okresem. Bolą mnie piersi i też bolą lżej niż zazwyczaj. Ostatnio zrobiłam się płaczliwa. Jednego dnia mam apetyt a drugiego nie przełknę nic. Zgagę mam od jakiegoś tygodnia nie do zmieniesienia.i mam wrażenie że częściej oddaje mocz. Test ciążowy negatywny. Czy jest szansa na ciąże. Czy ja się za bardzo nakręcam. Boję się robić kolejnego testu bo nie chce się znowu rozczarować
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Dzien dobry mam 33 lata i urodziłam dwójkę dzieci fakt okres mam cały czas nieregularny,ale nie spoznial mi się o tyle czasu. W czerwcu miałam miesiączke od27 do 1 lip i w lipcu jeszcze raz dostalam 15 do 20 w sier.od 24 do 28 we wrześniu też 24-28 W październiku powinnam dostać według kalendarzyka 27 A na chwałę obecną miesiączki nie mam do dzisiaj.Pobolewaja mnie piersi i czasami podbrzusze i oddaje często mocz,zrobiłam sobie test ale pokazał brak ciąży. Wiedz jaka może być tego przyczyna??
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Staram się z chłopakiem o dziecko od 5 miesięcy. Współżyjemy na codzień bez zabezpieczenia. Miesiaczke mam dostać za 9 dni, a od przeszlo tygodnia juz bola mnie bardzo piersi, często oddaje mocz. Badania krwi bHCG >1,2. Czy moglo sie w końcu udać?
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 9dni do okresu. Od przeszlo tygodnia bola mnie bardzo piersi, bHCG <1,2. Oddaje często mocz. Czy mogę być w ciazy?
  23. Witam Problem zaczął się od galerwoatych grudek na początku ejakulacji . W końcowej fazie ejakulacji nasienie było normalne . Później zaczęło się delikatne kłucie pęcherza i częstsze oddawanie moczu. Wczoraj miałem kłucia/bóle po obu stronach tak jakby nerki. Od dziś biorę antybiotyk Cipronex. Ale przed 1 dawką zrobiłem te oto badania. I nie wiem czy brać ten antybiotyk jak badania są ok. Czy może być jakieś zapalenie nerek ? Czy jakiegoś narządu rozrodczego ? Proszę o pomoc . Dziękuje CRP, ilościowo (ICD-9: I81) Wynik badania < 1,0 mg/l 0 5 Wykonano przy użyciu aparatu Alinity c firmy Abbott. Mocz analiza ogólna (ICD-9: A01,A19) Przejrzystość przejrzysty Barwa słomka Glukoza ujemna mg/dl 0 0 Białko w moczu (jakościowo) ujemne Bilirubina ujemna pH 7,0 4,5 8 ~ Ciężar właściwy 1011 1005 1030 ~ Leukocyty ujemne Erytrocyty ujemne Azotyny ujemne Ketony ujemne mg/dl 0 0 Kwas askorbinowy ujemny mg/dl 0 20 Urobilinogen w normie mg/dl 0,2 2 OSAD MOCZU - Nabłonki płaskie pojedyncze wpw Leukocyty 0-1 Pasma śluzu pojedyncze Flora bakteryjna nieliczna Wykonano przy użyciu zintegrowanego systemu analitycznego IRISCELL firmy Beckman Coulter,służącego do przeprowadzania analizy ogólnej moczu wraz z cyfrową analizą osadu moczu. Morfologia (ICD-9: C55) Erytrocyty 5,53 mln/µl 4,5 5.8 ~ Leukocyty 6,74 tys/µl 4 10 ~ Hemoglobina 15,8 g/dl 13,5 17 ~ Hematokryt 48,0 % 40 53 ~ MCV-śr. obj. erytrocyta 86,8 fl 82 100 ~ MCH-śr. masa Hb w erytr. 28,6 pg 27 31 ~ Badanie Wynik Jedn. Zakres ref. Norma MCHC-śr. stęż. Hb w ertytr. 32,9 g/dl 31 36 ~ RDW-CV-współcz. zmienności 13,3 % 11,5 14 ~ RDW-SD-odchylenie stand. 42,4 fl 37 50 ~ PLT - Płytki krwi 212 tys/µl 150 400 ~ PCT-płytkokryt 0,25 % 0,2 0.5 ~ MPV-śr. obj. płytki krwi 12,0 fl 8 12 ~ PDW-dyspersja wielkości płytek 16,9 % 8 18 ~ P-LCR - wsk. megatrombocytów 42,0 % 13 43 ~ NEU%-Neutrocyty 50,8 % 50 70 ~ EOS%-Eozynocyty 3,7 % 1 5 ~ BASO%-Bazocyty 0,7 % 0 1 ~ LYM%-Limfocyty 35,6 % 25 45 ~ MON%-Monocyty 9,1 % 1 12 ~ NEU
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Wrap z mężem staramy się o dziecko już od ponad 1,5roku. Na początku nie udanych prób nic sobie z tego nie robiłam, wiedzialam ze nie koniecznie musi idąc się odrazu. Po 7 miesiącach, zaczęłam wykonywać testy owulacyjne gdyż przypuszczałam ze może złe wyliczam swoje dni płodne. W okresie płodnym kochaliśmy się regularnie co dwa, trzy dni. Niestety nie doszło do zapłodnienia przez kolejne 8 miesięcy. Wybrałam się do ginekologa po 10 miesiącach gdzie po badaniu okazało się ze wszystko jest w porzadku. Zrobiłam pare badań hormonalnych, również książkowe. Mąż zrobił badanie spermy i u niego również wszystko w jak najlepszym porzadku. Najgorsze jest to,ze powoli z każdym następnym cyklem coraz bardziej jestem smutna, rozczarowana. Na początku robiłam testy ciążowe , po pewnym czasie stwierdziłam ze szkoda pieniędzy i będę czekać czy krwawienie się rozpocznie. Od około 5cykli mam dziwny objaw, tydzień przed miesiączka. Przy oddawaniu moczu czuje ból w dolnej części brzucha, jakby w pęcherzu. Nie było tego wcześniej. Zaznaczę,ze nie mam innych objawów towarzyszących przy zapaleniu pęcherza czy infekcji pochwy jak Np. Pieczenie, świąd, czy tez zmiana koloru wydzieliny( odczucie tego stanu mogę porównać do sytuacji, gdy po nocy wstajemy z pełnym pęcherzem u przy oddawaniu moczu czujemy ucisk na pęcherz) Po miesiączce wszystko wraca do normy. Nie wiem co mogłoby to być?
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Miałam regularny okres do czasu.Ostatni powinien pojawić się ok 15 września,jednak go nie było. Od 8 października współżyłam. 31 października zrobiłam test ciążowy który wyszedł pozytywnie.Test powtórzyłam 5 razy w odstępie czasu. Wszystkie wyszły pozytywnie przy czym nadal jest brak okresu, bolące piersi, częste oddawanie moczu, ciągniecie w dole brzucha Na wizycie u lekarza dowiedziałam się, ze jest za wcześnie by zobaczyć cokolwiek na USG, stwierdzono tylko powiększona macice. Lekarz kazał się traktować jak w ciąży . Czy to możliwe bym naprawdę była w ciąży ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...