Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Jądra

Znaleziono 21 wyników

  1. Mam pytanie zrobione badanie na morfologia z rozmazem krwi i neutrocyty o jądrze pałeczkowatym wyszły 12 (norma 1-5) a neutrocyty o jądrze podzielonym wyszły 44 (norma 45-70) żelazo 30 (norma od 50 do 150) i podwyższone PLT 17,3 (norma od 11 do 15) czy to coś czym powinnam się martwić czy to efekt przemęczenia? Dodam że ostatnio cały dzień bolało mnie pod lewym żebrem i to tak kujaco przez 2-3 miesiące schudłam ok6 kg i jestem dość blada (może taka uroda) czy to może zwykła anemia?
  2. Witam. Tydzien temu odbylam stosunek z chlopakiem i pod koniec zdawalo mi sie ze mial wyciek z prezerwatywy okres spoznia mi sie juz 5 dzien dodam tez ze mam strasznie nieregularne miesiaczki a mialam sytyuacje ze jej nie mialam przez miesiac jakajest szansa ze to ciąża ? Jezeli nasienie moglo sie wylac w okolicach jader i na poczatku penisa mam kochalismy sie 3 dni przed planowanym okresem dodam tez ze duza wiekszosc nasienia zostala w prezerwatywie
  3. Prosiłabym o interpretację wyników morfologii taty, który jest po pierwszej chemii, otrzymanej 3 miesiące temu. Ze względu na alergię skórna, migotanie przedsionków a następnie zarażenie salmonellą, której następstwem była sepsa oraz ostra niewydolność nerek, kolejna chemia została przesunięta. Na szczęście wszystko skończyło się w miarę dobrze i tata czyje się juz w miarę dobrze.Niestety boi się iśc na kolejną chemię.. WBC 1,4 norma 4-10 hemoglobina 11,6 14-18 płytki krwi 138 150-450 neutrocyty 37,8 % 45-70 limfocyty 35,6 % 20-45 monocyty 14,6 % 2-8 komórki peroksydazoujemne 10,1 % 0-4 neutrocyty 0,53 1,8-7 limfocyty 0,5 1-4,5 neutrocyty o jądrze pałeczkowatym 17 % 0-5 -''- o jądrze podziel. 13 % 45- 70 limfocyty 42 % 20-45 % monocyty 17 2-8 % eozynocyty 1 % 1-5 % limfocyty atypowe 10% Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Beata
  4. Morfologia u 4,5 - miesięcznego dziecka, robiona w związku z tym, że ma bladą buzię, więc jest prawdopodobieństwo niedoboru żelaza. Jest karmione wyłącznie piersią, a ja (mama) zawsze miałam problem z niedoborem żelaza i nawet w ciąży musiałam brać żelazo silniejsze, na receptę, ponieważ inne nie pomagały. Wyniki krwi wyglądają następująco (krew pobierana około dwie godziny po karmieniu): WBC 6,2 10^9L RBC 4,79 10^12L HGB 13,1 g/dL HCT 38,6 % MCV 81 fL MCH 27,4 pg MCHC 33,9 g/dL RDW 10,2 % PLT 331 10^9L PCT 0,28 % PDW 13,8 fL MPV 8,3 fL Rozdział automatyczny leukocytów: NEU 1,22 10^9L LYMPH 3,91 10^9L MON 0,46 10^9L EOS 0,54 10^9L BASO 0,04 10^9L NEU% 19,8 LYMPH% 63,4 MON% 7,5 EOS% 8,7 BASO% 0,6 Mikroskopowa ocena rozmazu krwi: Gran. obojętn. o jądrze podzielonym 28% Gran. kwasochłonne 5% Limfocyty 61% Monocyty 6% Czy wyniki badań faktycznie mogą wskazywać na anemię? Wystraszyła mnie też niska ilość białych krwinek.
  5. Dobry wieczór Bardzo się martwię o morfologie syna 16 lat. Rok temu robiliśmy morfologie z powodu osłabienia, która wyszła nienajlepiej. Pani doktor stwierdziła że syn dorasta może ma chorego zęba i że tak może być. Ostatnio robiło mu się słabo i po wejściu na 3 piętro w szkole nie mógł złapać powietrza poszliśmy zrobić badanie krwi i wyniki są podobne do tych z przed roku mam na myśli że różnią się spadkiem i wzrostem. Lekocyty 3,6 erytrocyty 5,66 hemoglobina 16,6 hematokryt 49,5. PLT 196, neutrofile 1,13 Bazofile 0,01 Neutrofile % 27,3 limfocyty 52,3% monocyty 11,1% eozynofile 0.9%. Rozmaz mikroskopijny : Paleczkowate 2%/ podzielone 30%/ kwasochlonne 9%/limfocyty56%/ Limfocyty o zmienionym jądrze. WYNIKI CRP 0,60mg Aminotransferaza asparaginia 14u/l Aminotransferaza alaninowa 9 u/l BARDZO PROSZĘ O POMOC.
  6. W połowie czerwca zgłosiłem się do lekarza pierwszego kontaktu z zaropiałym migdałem po prawej stronie, bez żadnych innych objawów. Zrobiono bakteriogram - ujemny. Przepisano doksycyklinę, którą przyjmowałem przez 10 dni - bez skutku. W międzyczasie wyskoczyły mi węzły chłonne pod prawą pachą oraz w lewej pachwinie. Wykonano RTG płuc - bez żadnych zmian - oraz USG węzłów, które wykazało grupę powiększonych węzłów podżuchwowych obustronnie, w prawym dole pachowym, w lewej pachwinie oraz pojedynczy węzeł w okolicach prawej piersi. Wszystkie do 10x5 mm lub mniejsze, odczynowe. Wykonano morfologię krwi w której podwyższone były: RDW - 15,5% przy normie 11 - 15% PDW - 21 przy normie 11 - 18 NEU - 5,03 przy normie 2,5 - 5 MON - 0,81 przy normie 0,2 - 0,8 MON% - 9,5% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 11 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 8,26 przy normie <5 Do 23 lipca stan gardła pogorszył się. Ponadto zawaliło mi prawą zatokę (wydzielina bezbarwna). Zgłosiłem się do laryngologa - treść wywiadu: - otoskopowo prawa błona bębenkowa bez refleksu - w nosie tendencja obrzękowa muszli, bardziej po prawej, bez treści patologicznej - w gardle tśg. wolna, przekrwiona, migdałki rozpulchnione z niewielką ilością ropnej treści po ucisku - diagnoza: przedłużające się zapalenie gardła i zatok Laryngolog przepisał Sumamed 500 przez 6 dni, 3x dziennie witaminę A E 2500 do rozgryzania oraz Pronasal 1x dziennie przez 3 tygodnie. Zestaw ten także przyjmowałem. Gardło uległo poprawie, ale w międzyczasie pojawiły się kolejne problemy: - stany podgorączkowe, tzn. w ciągu dnia mam temperaturę w okolicach 36 - 36,2, a po południu i wieczorem 37, więc ciągle jest mi albo zimno, albo gorąco, albo jedno i drugie - zaostrzenie objawów ŁZS/AZS, na które cierpię (nie wiem konkretnie na które, bo każdy dermatolog i alergolog u którego byłem nazywa to tak, albo tak), tzn. wysypka wszędzie i inna niż zwykle, przypominająca potówki - podrażnienie języka - bóle kolan, mięśni i stawów (zaczęło się od prawej ręki i obojczyka). Zgłosiłem się ponownie do lekarza pierwszego kontaktu. Ponowiono morfologię, tym razem: MCH - 26,99 przy normie 27 - 34 RDW - 15,9 przy normie 11 - 15 PDW - 18,5 przy normie 11 - 18 MON% - 8,6% przy normie 3 - 8% Odczyn Biernackiego - 15 przy normie <8 ALT - 52 przy normie <41 Białko C-reaktywne - 7,80 przy normie <5 Pozostałe w normie. Dodatkowo wykonano badania: rozmaz mikroskopowy, AST, GGTP, ALP, amylaza, antygen HBs (WZW typu B), test kiłowy WR, HCV (WZW typu C) i HIV - i wszystkie były albo ujemne, albo w normie. A ja niecały tydzień później zgłosiłem się do urologa z objawami podrażnienia żołędzia i bólu w mosznie. Stwierdził zapalenie jądra prawego oraz stan zapalny w obrębie cewki moczowej. Poinformowany o wcześniejszych problemach, przepisał Cipronex 500, który mam przyjmować przez tydzień po 2x dziennie. Jestem w połowie i bez zmian. Nie mam już bladego pojęcia czego się czepić, do kogo pójść. Dostaję kolejne antybiotyki, a problemy nie dość, że nie mijają, to pojawiają się nowe. Jestem już zdołowany, zmęczony i po prostu mam tego serdecznie dość. Będę niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, pomoc, poradę.
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam mam 30 lat, od roku bezskutecznie z żoną staramy się o dziecko. W wieku 13 lat miałem świnkę i później zapalenie jednego jądra. Jestem po powtórnym badaniu nasienia (po 3 miesięcznej suplementacji). Najważniejsze parametry to: ilość plemników w 1ml- 21.9mln; całkowita ilość 116.07 mln; ruch postępowy 37%; ruch całkowity 49%; plemniki prawidłowe 1%. U żony wszytko w porządku. Od czego zacząć dokładniejszą diagnostyke? Czy warto spróbować z inseminacja?
  8. Dzień dobry, od pół roku zmagam się z podwyższonym poziomem afp ( badania rosnaco malejace przy normie do 5 od 12 do 18.15) mam 22 lata i przebyte stłuszczenie wątroby, badanie usg jąder wykonane, z czego może byc podwyzszona alfafetoproteina? Prosze o pomoc, z góry dziękuję.
  9. Witam serdecznie mam 20 lat jestem kobietą proszę o interpretację wyników mam zaniżone trzy warianty Morfologia krwi (C55) ✓Leukocyty (WBC) - 6,3- 10^9/L- 4 -10 ✓Erytrocyty( RBC) -4,0 - 10^12/L - 3,7-5,1 ✓Hemoglobina(HGB) -12,8 - g/dla 12,0-16 (-) Hematokryt( HCT) - 36,4 % 37,00-47,0 ROZDZIAŁ AUTOMATYCZNYCH LEUKOCYTÓW ✓Neutrocyty (NEU%) -53,2 % - 45,00-70,00 ✓Limfocyty (LYMPH%) -37,8 % - 20,00-45,0 ✓Monocyty (MON%) -7,1% % 3,00-8,00 ✓Eozynocyty (EOS%) -1,8 % -1,00 -5,00 ✓Bazocyty (BASO%) - 0,01 % -0,0- 1,0 ✓Neutrocyty( NEU)- 3,33 10^9/L 2,5--5,00 ✓Limfocyty (LYMPH)-2,37 10^ 9/L 1,3-3,5 ✓Monocyty (MON) -0,4 10^9/L 0,2-0,8 ✓Eozynocyty (EOS) -0,11 10^9/L 0,01-0,4 (-) Bazocyty (BASO)- 0,01 10^9/L 0,02-0,10 MIKROSKOPOWA OCENA ROZMAZU KRWI C32 ✓Neutrocyty o jądrze podzielnym 57 % 45-70 ✓Eozynoctyty - 1% 1---5 (-) Monocyty - 2%. 3---8 ✓Limfocyty - 40%. 20---45
  10. Poziomy glukozy na przestrzeni lat...16lip2014 rok -87mg/dl, 24mar2015 -80,5mg/dl, 21paz2015 -90,9 mg/dl, 5kvi2016 -85,5 mg/dl, 10kwi2017 -88,2 mg/dl, 3sie2017 -79,4 mg/dl, 18paz2018 -88,7 mg/dl, 15cze2020 -96 mg/dl, ...czy oznacza to ze w najblirzszych latach zapadne na cokrzyce? dodam ze przed ostatnim badanie nie spalem cała noc,oraz mam niski poziom kortyzolu wynik 10 przy normie 14-97.reszta wynikow tarczyca i morfologia w normie,mam tez jedno jądro gdzie testosteron tez w normie.w rodzine nie bylo diabetykow.czy grozi mi cukrzyca,nie oczekuje odp.w stylu prosze sie udac do lekarza.
  11. Witam mam synka 7 tygodniowego robilismy morfologie i wyniki sa takie. Czy mam sie czym niepokoić? HGB 11,3g/dL HTC 30,1% RBC 3,53 10*6/uL WBC 9,90 10*3/uL MCV 85,3 fL MCH 32,0 pg MCHC 37,5g/dL PLT 536 10*3/uL Granulocyty z jadrem podzielonym 15% Granulocyty kwasochłonne 6% Granulocyty zasadochłonne 2% Limfocyty 68% Monocyty 9%
  12. Mam 24 lata i cierpie po zjedzeniu tłuszczy na przewlekła biegunkę tłuszczową (żółto-brozową) mieszaną z zielonym, twardym stolcem. Schudłem już 13 kg. Wszystko zaczęło się 3 miesięce temu zgagą i biegunką - zwalczyłem ją przyjmowaniem IPP 20mg pantoprazol przez 3 tygodnie. Aktualnie biegunka powróciła. Zrobiłem dokładne badania dwukrotnie (krew - Morfologia z rozmazem, OB, CRP, Immunoglobuliny, celiakia anty-TTG, TSH, profil wątrobowy/trzustkowy, mocz, kał - bakterie, pasożyty, krew). Otrzymałem wyniki badań. Jedyne punkty z ostrzeżeniem to: RDW-CV = 14.7 , Limfocyty rozmaz - "Ok. 20% wśród limfocytów to większe komórki z nieregularnym jądrem o luźnej strukturze i nieregularnym rąbkiem cytoplazmy (brzeg pofalowany/z wypustkami)" , oraz Bilirubina całk. przy górnej granicy 1,2mg/dl z wynikiem 1,19. Jakie dodatkowe badania powinienem wykonać? Gdzie się zgłosić?
  13. Witam. Oto wyniki morfologii 3.5 letniego dziecka. Co oznacza? Dodam że syn od ponad miesiąca często narzeka na bol brzucha najczęściej nocą ale w dzień takze. Temperatury podwyższonej nie ma, innych objawów też nie . Jedynie apetyt ma mniejszy. USG brzucha wyszło ok. RDW 10,1% (11,0-15,0) MPV 4,9 fL (7,0-13,0) EOS 0,62 10^9/L (0,1-0,6) BASO 0,175 10^9/L (0,02-0,16) NEU% 31,8% (35,0-55,0) EOS% 5,5 % (1,0-5,0) Neutrocyty o jądrze podzielonym 36% (45-75) Limfocyty 55% (20-45) Białko CRP w normie Glukoza tez w normie Mocz też ok.
  14. Witam. mam pytanie ponieważ się wstydzę o tym problemie powiedzieć rodzicom i nie mam o kim z tym porozmawiać. Ja mam pewne wątpliwości ponieważ ja nie wiem czy nie będę w przyszłości bez płonny bo ja mam dwa jądra i jedno jądro jest całe A drugie mi się zdaję tak jak by było przydzielone na dwie części. I czy doktor mógł by mi odpisać co ja mam zrobić bo nie chce być bez płonnym.
  15. Co może być przyczyną braku ciąży? Mam 26 lat, jestem młoda i zdrową kobietą, staramy się z mężem o dziecko od 2 lat. W wyniku diagnostyki stwierdzono u męża azoospermie, potwierdzoną biopsją jąder. Próbowaliśmy 3 inseminacji nasieniem dawcy. Teraz mieliśmy miec 4 próbę w innej klinice (w poprzedniej nie robili mi badan hormonalnych przed owulacja), ale lekarz z kliniki niepłodności stwierdził, że moje wyniki hormonalne są sprzeczne i może to wskazywać na niskiej jakości komórkę jajową i proponuje in vitro. Badanie usg w 13 dc pecherzyk ponad 18 mm, lh 43.9, progesteron 0.33, estradiol 148. Moje cykle są regularne co 28 dni, owulacja zazwyczaj 14 dc, pecherzyki pękają, oba jajowody drożne, posiewy bakteriologiczne zawsze dobre, badania genetyczne ok, obecnie przyjmuje letrox 50, bo moje tsh wynosiło ponad 3, aktualnie to 1.8. Czy stres może wpływać na hormony? 3 nieudane inseminacje trochę mnie podłamały, mam obniżony nastrój i strasznie stresuje się co bedzie dalej, czy nam się kiedyś uda.
  16. Witam, mam pytanie uderzylem się wczoraj w jądra i poczułem intensywny ból, gdy ból przeszedł to wszystko wydawało się okej, lecz po obudzeniu się dziś zauważyłem że moszna jest mocno skurczona, a jądra zaczynają przez to delikatnie uciekać do podbrzusza, poszedłem się wysikać bezboleśnie, lecz można pozostała taką dalej, wydaje mi się że też mam lekki problem z ustaniem penisa. Mam 17 lat i zmartwiłem się przez to dość mocno bo nie wiem czy to jest normalne czy coś się dzieje. Proszę o pomoc
  17. Jestem tatą czterolatka, chciałbym prosić o interpretację jego morfologii krwi. Czy istnieją powody do obaw? Morfologia krwi (C55) Leukocyty (WBC) 7,1 10^9/L Erytrocyty (RBC) 4,63 10^12/L Hemoglobina (HGB) 12,9 g/dL Hematokryt (HCT) 38,6 % Wskaźniki czerwonokrwinkowe: Średnia objętość erytrocytów (MCV) 84,0 fL Średnia zawartość HGB w erytrocytach (MCH) 27,8 pg Średnie stężenie HGB w erytrocytach (MCHC) 33,3 g/dL Wskaźnik anizocytozy erytrocytów (RDW) 13,2 % Płytki krwi (PLT) 346 10^9/L Wskaźniki płytkowe: Średnia objętość płytek krwi (MPV) 8,4 fL Rozdział automatyczny leukocytów: Neutrocyty (NEU%) ↓ 34,6 % Limfocyty (LYMPH%) 55,4 % Monocyty (MON%) ↑ 7,4 % Eozynocyty (EOS%) 2,4 % Bazocyty (BASO%) 0,2 % Neutrocyty (NEU) 2,45 10^9/L Limfocyty (LYMPH) 3,93 10^9/L Monocyty (MON) 0,52 10^9/L Eozynocyty (EOS) 0,17 10^9/L Bazocyty (BASO) 0,01 10^9/L Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32) Neutrocyty o jądrze podzielonym 38% Eozynocyty 2% Monocyty 5% Limfocyty 55%
  18. Witam. Miałem badania krwi ostatnio. Cholesterol 54 A maks jest 50 i alt 200 A maks jest 50. Mam powtórzyć za 6 tygodni. I teraz pytanie od czego może tak być. Mam 28 lat i zespół Gilbert więc bilirubina też 2.0 W zeszłym roku miałem CT i USG I wszystko w porządku. Badania krwi miałem robione po zaczeciu na nowo siłowni i że strasznymi zakwasami. Mam kamienie nerkowe. Ok 3 lata temu miałem stluszczenie watroby i torbiel. Ale teraz wróciło wszystko do normy. Od 1.5 roku wątroba okey. Ale od 7 lat (odkąd dowiedziałem się o nowotworze jądra, wszystko ok bez powikłań) czuje wątrobę. Jakby ucisk cały czas ten sam. W tym czasie miałem wiele badań jak PET czy CT. I wszystko ok. Więc uznałem za stresowe Ale teraz ten alt nie daje mi spokoju. Niby lekarz dał mi dietę i badania do powtórki ale nie mogę przestać o tym myśleć. Inna sprawa kiedy miałem badania krwi zaczynało mnie boleć gardło A potem doszedł lekki kaszel. Z tego co lekarz stwierdził może to być też przez infekcje. Za dużo mi nie powiedział. Proszę o pomoc z czym może to być związane. Pozdrawiam
  19. Witam, mam pytanie uderzylem się wczoraj w jądra i poczułem intensywny ból, gdy ból przeszedł to wszystko wydawało się okej, lecz po obudzeniu się dziś zauważyłem że moszna jest mocno skurczona, a jądra zaczynają przez to delikatnie uciekać do podbrzusza, poszedłem się wysikać bezboleśnie, lecz można pozostała taką dalej, wydaje mi się że też mam lekki problem z ustaniem penisa. Mam 17 lat i zmartwiłem się przez to dość mocno bo nie wiem czy to jest normalne czy coś się dzieje. Proszę o pomoc
  20. Dzień dobry, Dostałam wyniki krwi, morfologii z rozmazem ręcznym. Generalnie wszystko jest w normie (również OB) oprócz neutrocytów, i to jest już któreś badanie które wskazuje na ich niedobór, jeśli można tak powiedzieć. Rozdział automatyczny leukocytów: Neutrocyty (NEU%) ↓ 43,2 % 45,0 — 70,0 Neutrocyty (NEU) 3,64 1,80 — 7,00 Mikroskopowa ocena rozmazu krwi Neutrocyty o jądrze pałeczkowatym ↑ 6 % 0 — 5 Neutrocyty o jądrze podzielonym ↓ 42 % 45,0 — 70,0 Czy powinnam dalej iść z takimi wynikami do hematologa czy można przyjąć że to są wyniki w obrębie błędu pomiaru?
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Moj chłopak jest niepłodny ( ma jedno jądro a badania wykazały ze większość jego plemników jest martwa) okres miałam 26 grudnia, a 7 stycznia prawdopodobnie mnie zalał ale jego sperma była przezroczysta i wodnista. Mam mieć okres za 3 dni jednak nie mam żadnych objawów przed okresem a zawsze je miałam. Czy jest szansa ze jestem w ciąży czy może spóźni mi się okres ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...