Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Serce

Znaleziono 100 wyników

  1. Witam,jestem dziewczyną (19l.) W marcu przyjęłam tabletki antykoncepcyjne,które lekarz mi przepisał. Oczywiście miałam tylko wywiad bez badań kontrolnych ( to była moja 1 wizyta) I odstawiłam po 2 dniach cyklu miesiączkowania ze względu doznania przykrych skutkówubocznych,które mi towarzyszyły przez tydzień: bolał mnie brzuch, podczas chodu traciłam pole widzenia I osłabienie,które dochodziło do utraty przytomności w niektórych momentach,również mnie serce bolało jak i czułam duży niepokój najbardziej podczas snu. Teraz okres spóźnia mi 2 dzień czy to jest normalne? Nie pomijając faktu razem z partnerem zabiezpieczaliśmy się podczas stosunku nawet podczas gdy brałam tabletki antykoncepcyjne.
  2. Dzień dobry. Crp 1,02 mg/ dl, norma < 0,50. Leukocyty 3,68, norma 4-10. Pozostałe badania morfologii ok. O czym to świadczy?! Dwa tygodnie temu przechodziłam covid. Teraz mam zimne stopy i ręce. Został wysoki puls ponad 100. Szczególnie rano wysoki do 120, a zawsze był 60. Mam bladą cerę, ręce i stopy. W echo serca wszystko ok. Didimery w normie.
  3. Mój tata ma wyniki kinazy fosfokreatynowej na poziomie 257. Przyjmowana norma jest do 190. Tata jest po operacji bajpasów, więc choruje na serce, czy taki wyniki jest powodem do niepokoju ?
  4. Dzień dobry. Choruję na dychawicę oskrzelową. Przeszłam właśnie covid (test miałam 26 lutego), do tej pory utrzymuje mi się kaszel i lekarz zlecił mi rtg klatki piersiowej. Na wyniku wyszło zagęszczenie miąższowe w polach dolnych obu płuc. Sylwetka serca w normie. Kąty przeponowo-żebrowe wolne. Czy te zagęszczenie to coś poważnego? Morfologia w normie oprócz: leukocyty 2,25 i wit. D3 - 24,23 g/ml. Dziękuję bardzo za odpowiedź
  5. Czy ja mogę starać się o zaświadczenie,że stan zdrowia nie pozwala na noszenie maseczek?Mam nadciśnienie,znacznie powiększone serce,guzy na tarczycy i poprostu się duszę,jest mi słabo,momentalnie mam zawroty głowy,buzia cała jak ogień.Od momentu noszenia maseczek nie dam rady wyjść z domu,gdyż się duszę.W sobotę pojechałam z córką do sklepu,zakupy udało się zrobić,niestety do kasy już córka poszła sama,musiałam wyjść ,bo czulam, że zemdleje.Pytam o zaświadczenie,gdyż w razie kontroli policji chciałbym móc się czymś okazać,żebym nie miała ...dalszych problemów(a są niestety)proszę o odpowiedź.
  6. Dzień dobry. Mam 17 lat i problem z okresem. Brałam tabletki antykoncepcyjne atywia daily przez miesiąc od listopada do grudnia, zaprzestalam ich brania, bo źle się po nich czułam. Cykl od grudnia do stycznia trwał 33 dni (okres mógł zostać trochę wywołany bo dostałam go zaraz po gorącej kąpieli i był strasznie bolesny i obfity). Od tego czasu okresu już nie dostałam, mialam stosunek bez zabezpieczenia bez wytrysku w środku w 38 dniu cyklu był to 8 marca. Po tym miałam bardzo dużo stresu przez jego brak (kołatania serca, ból żołądka) (objawy przed okresem miałam, odpowiedni śluz, nadwrażliwość piersi). Dzisiaj odkryłam że głęboko w pochwie mam starą krew, pojawia się na palcu jeśli go tam włożę na bieliźnie nie mam żadnego śladu. Nie wiem co mam zrobić i co to może oznaczać, do ginekologa nie mam z kim się udać, a sama przez brak 18 lat niestety pójść nie mogę. Bardzo proszę o pomoc i chociaż nakierowanie mnie na dalsze działania.
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Czy to zaburzenia hormonalne czy ciąża? Od października 2020 roku przez miesiąc brałam tabletki antykoncepcyjne atywia daily do grudnia, ale zrezygnowałam z nich przez to, że źle się po nich czułam.(miałam wtedy 16 lat). Cykl od grudnia do stycznia trwał 33 dni do 28 stycznia (co prawda wydaje mi się, że okres tego dnia został przeze mnie trochę wywołany, bo dostałam go zaraz po gorącej kąpieli i był strasznie bolesny i obfity) okres trwał do 3 lutego. Teraz jest 14 marca i do tego czasu nie dostałam okresu. Miałam stosunek bez zabezpieczenia (bez wytrysku w środku, ale to bez znaczenia) w 38 dniu cyklu, był to 8 marca. Miałam teraz przez tydzień objawy jak przed okresem (odpowiedni śluz, ból sutków). Niestety okresu brak już do tego czasu. Zastanawia mnie czy może to być spowodowane stresem gdyż przez ostatni tydzień byłam bardzo przejęta tym, że go nie ma (bóle żołądka, kołatania serca, bóle głowy, schudłam prawie 2 kg w 4 dni). Czekam teraz żeby wykonać test ciążowy żeby się przekonać czy to nie ciąża. Jeśli testy ją wykluczą, a okresu nadal nie będzie to powinnam się zgłosić do ginekologa?
  8. Witam. Mam kalatania serca wyszła tachykardia. Pocę się z usg tarczycy wyszło ze jest trochę powiększona. Tak w normie. Tsh tsh123 w normie. Anty tg podwyższone 300
  9. Dzień dobry proszę o interpretacje wyników tsh 0.844 ft3 3.21 ft4 1.22. 5 lat temu po porodzie miałam problem z tarczyca. Przyjmowałam stałe leki euutyrox. Później tarczyca się unormowała i nie biorę leków od 2 lat. Obecnie mam duże wahania wagi pomimo ścisłej diety ciągle przybieram na wadze odczuwam silne zmęczenie senność i kołatanie serca.
  10. Witam, od października biorę tabletki antykoncepcyjne kontracept i w październiku była moja pierwsza wizyta ginekologiczna w życiu przez co byłam w lekkim stresie. Zakładałam wtedy na miejscu kartę pacjenta i kompletnie zapomniałam powiedzieć że mam wadę serca, zespół wpw. W moim przypadku wada jest praktycznie znikoma i od roku nie jestem pod żadną opieką kardiologiczną, ponieważ zaczęła się pandemia i nie można było nic załatwić i ciągle to później odwlekałam a w tamtym roku skończyłam 18 i wypisano mnie z oddziału dziecięcego przez co muszę zmienić przychodnie. Moje pytanie to czy będę miała jakieś konsekwencje z tego powodu że nie wspomniałam o chorobie? Jak o niej w ogóle powiedzieć bo tłumaczenie że zapomniałam może się spotkać z niedowierzaniem? Czy będę mogła dalej brać tabletki antykoncepcyjne? Czy będę musiała mieć to skonsultowane z kardiologiem? Nie biorę żadnych lekarstw i ani trochę nie wpływa wada na moje codzienne funkcjonowanie.
  11. Jestem przed 18, około 1,5 roku temu wykryto u mnie zespol Barlowa, ale lekarz stwierdzil ze prawdopodobnie mam go "od zawsze" - genetycznie. Wiem, ze to niemadre ale zanim jeszcze znalam diagnoze palilam marihuane, od okolo roku pale ja w wiekszych ilosciach. Przez covid nie moglam jechac na kontrole lekarza. Wlasciwie nie mialam zadnych innych objawow niz zawsze (czyli przyspieszone tetno, bole glowy, omdlenia) a wrecz niektore z nich ucichly, ale wiem ze palenie thc zle wplywa na serce dlatego przychodze z pytaniem - czy powinnam ograniczyc palenie, calkowicie przestac czy moze nie grozi mi to przy tej wadzie? Czy moglo juz zagrozic? Jak powinnam o siebie dbac przy zespole Barlowa, jesli mam wszystkie objawy nasilone, ale nie az tak by miec operacje/leczyc to lekami?
  12. Mam kiłę i zastanawiam się czy da się powiedzieć czy jest to kiła " zaawansowana" czy to wczesne stadium. Wyniki moich badań: FTA 1/24000 FTA ABS dodatni VDRL 1/16 TPHA 1/640 Jedyne objawy które mnie zaniepokoiły to spuchnięty w niektórych miejscach penis i mały jakby guzek, który nie jest otwartą raną oraz co dziwne trudności w oddychaniu i bóle w okolicy serca ( może to z nerwów ) chociaż dziwne te duszności...
  13. Witam odebrałam dziś wyniki morfologi płytek krwi mam 10037 co to może oznaczać i co robić? Ostatnio mam duszności w klatce piersiowej i kołatanie serca zwłaszcza w spoczynku
  14. Dzień dobry chciałbym dowiedzieć sie co może mi byc i jakie jeszcze badania moge wykonać. Mianowice od 2lat ciezko mi nabrac powietrza to znaczy za ktoryms razem łapie oddech pełny gdy wyprostuje sie lub ziewam a ziewam bardzo duzo zeby te powietrze nabrac. zrobilem badania miedzy innymi spirometrie pulmonolog powiedziala ze to astma ale potrzebne jej bedzie rtg klatki zeby to potwierdzić za 10 dni mam przeswietlnie chodzi mi teraz o wyniki moich badan z morfologii .prosze o ich interpretacje i czy to moze byc cos z sercem ? ALT u/l 0-41 wynik 45 AST u/l 0-40 wynik 23 OB 2-12mm/h wynik 7 Kreatynina 0,70-1,20mg/l wynik 0,88 Cholesterol całkowity 115,00-190,0 wynik 200,60 Cholesterol HDL 40,70mg/dl Cholesterol nie HDL 159,90mg/dl Cholesterol LDL 115,86 Trójglicerydy 150,00mg/dl wynik 220,20 Glukoza 70,0-99,0 wynik 88,8mg/dl Sód 136-145 wynik 140mmol/l Potas 3,50-5,10 wynik 4,15 mmol/l TSH 0,270-4,200 wynik 4,340 ulU/ml FT4 0,93-1,70 wynik 1,12 ulU/ml Monocyty 2,0-10,00- wynik 11,6 PDW 9,8-16,1 wynik 16,2 fl wszystkie inne parametry badań w normie bardzo prosze o odpowiedz dziekuje pozdrawiam
  15. Witam. Mam 23 lata. Od miesiąca zmagam się z przewlekłym stanem gorączkowym w okolicy 36.9-37,3 stopnia. Pojawił się też ból w okolicy serca, nieraz kłujący, czasem się przenosi za mostek lub promieniuje do ręki. Konsultowałam się z kardiologiem, echo serca i EKG wyszło w porządku. Ponadto pojawia się jeszcze nieznaczny ból gardła i momentami wyższe tętno, w okolicach 90-100. Wykonywałam morfologię krwi, na tę chwilę parametry ogólne i mocz są stosunkowo dobre. CRP < 0,2. Podwyższone tylko monocyty 10,0 % i nieznacznie obniżone płytki krwi 132 10^9/L. Ponadto wykonałam też zestaw przeciwciał na Covid 19, również brak. Zawsze byłam zdrową osobą i dlatego bardzo się martwię, bo nie czuje się najlepiej i nawet nie mam pomysłu w którym kierunku się diagnozować. Może ktoś z Państwa by coś doradził?
  16. Witam, 4.09 robiłam wyniki gdyż bardzo słabo się czułam, na tyle że nie byłam w stanie w domu posprzątać, szybkie męczenie, słaba koncentracja, kołatanie serca. Z wynikow wyszedł poziom żelaza 45, ferrytyny 45, kwasu foliowego 4 pani doktor zapisała tardyferon 2 opakowania. Po tym czasie poczułam sie lepiej, wyniki żelaza wzrosły do 80. Pani doktor stwierdzila ze jest w porzadku. W tej chwili odczuwam znów szybkie męczenie się, senność, kołatanie, podwyższone tętno, ciągle uczucia zimna, momentami dreszcze, po wysiłku bolesność mięśni, uczucie drapania w gardle. Czy jest możliwa niedokrwistość i takie objawy z prawidłową morfologia? Choruje na niedoczynność tarczycy, ale endokrynolog twierdzi że pod tym wzgledem wszystko jest ok.
  17. Witam. Mam dobre wyniki morfologii, wszystko w normie oprócz glukozy która wynosi 101, tsh z wynikiem 2,107 i kwasie moczowym w surowicy 8,6. Przechodząc do sedna sprawy - od ponad miesiąca męczy mnie duszność przy przyspieszonej akcji serca. Tętno w spoczynku czasami wynosi 65 a potem nagle jak wstanę ponad 100 co prawda nie dużo bo 105 to jest max. Budzę się czasami w nocy z uciskiem na klatce piersiowej i uczuciem niespokojnego oddechu. Wszystkiemu ciągle towarzyszą myśli że coś mi jest, że umrę itp. (nie tylko wtedy a nawet w środku dnia). Zawroty głowy zdarzają się ale chyba bardziej pod nakreciem się spirali - przyspieszony oddech, przyspieszony oddech (często ponad 20 na minutę) i wtedy dochodzi stres i te serce jeszcze bardziej mi kołacze. Leukocyty wyszły na poziomie 7,0 z tego co czytałem są bardzo ważne żeby wykryć czy jest jakiś stan chorobowy, poza tym inne wyniki krwinek też wyszły dobrze, wszystkie są jak najbardziej ok. Moje pytanie jest takie czy z takimi wynikami można wykluczyć jakąś niewydolność serca lub niewydolność płuc? Bo tego najbardziej się chyba boję. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  18. Witam,czy mam obecność boreliozy w organizmie? przeciwciała w kl. IgG <5,000 AU/ml wynik ujemny <10 AU/ml wynik wątpliwy 10-15 AU/ml Wynik dodatni >15AU/ml Przeciwciała w kl. IgM - 33,81 AU/ml wynik ujemny <18 Au/ml wynik watpliwy 18-22 Au/ml wynik dodatni >22 Au/ml Kobieta 17 lat ,od roku mam przewlekłe zmęczenie,bóle głowy,słabe samopoczucie.Została wykryta u mnie wada serca czy ma to jakieś powiązanie z dolegliwościami? Mam też problemy z zatokami ciągły katar.W szpitalu wykryli u mnie boreliozę,ale lekarz ją wykluczył i postanowiłam jeszcze raz zrobić badania . Miałam też robione badania TSH ,FT3,FT4 i usg tarczycy wszystko wyszło dobrze,co mam dalej robić i do jakiego lekarza się udać?
  19. Dzień Dobry. Mam 15 lat jestem chłopakiem i mam problem.Mianowicie chodzi o homony tarczycy FT3 i FT4. ft3 miałem małe a ft4 wyższe TSH było w porządku reszra badań też.Jak byłem na badaniu usg tarczycy pani doktor powiedziała mi tylko że moja tarczyca jest niejednorodna i powiększona.W dodatku jestem otyły,mam strasznie suchą skóre momentami,wypadają mi włosy,kołatania serca,wypieki na twarzy,podwyższoną akcję serca i straszne zmiany nastrojów. Czy możliwe że mam hashimoto i niedoczynność tarczycy?
  20. Witam, Proszę o interpretację wyniku badania potasu. Od kilku tygodni mam bile mięśni nóg, skurcze, drażliwość, ciągle zmęczenie, kołatanie serca. Morfologia, mg, sód, B12, wapń ok. Potas 3,82 przy normie od 3,8 . Niby mieszcze się w granicy normy ale czy te objawy mogą sugerować że powinnam dostarczac więcej potasu ? Dziękuję
  21. Dzień dobry, stwierdzono u mnie insulinooporność. Obecnie wyniki wyglądają tak: -insulina na czczo: 8.1 -insulina po obciążeniu 1h 57.7 -insulina po obciążeniu 2 h 53.9 Glukoza na czczo: 5.2, po obciążeniu 2 h 8.0. Jeden endokrynolog przepisal mi glucophage 3×500 mg, drugi stwierdził że to za dużo i kazal przyjmować 1×750. Juz się w tym gubię. Rozpoczęłam dietę o niskim IG ale mam takie spadki cukru ze oblewają mnie poty, drżą ręce i kołacze serce. Które dawkowanie leku powinno być prawidlowe? Bede wdzięczna za dodatkową pomoc.
  22. Dzień dobry, stwierdzono u mnie insulinooporność. Obecnie wyniki wyglądają tak: -insulina na czczo: 8.1 -insulina po obciążeniu 1h 57.7 -insulina po obciążeniu 2 h 53.9 Glukoza na czczo: 5.2, po obciążeniu 2 h 8.0. Jeden endokrynolog przepisal mi glucophage 3×500 mg, drugi stwierdził że to za dużo i kazal przyjmować 1×750. Juz się w tym gubię. Rozpoczęłam dietę o niskim IG ale mam takie spadki cukru ze oblewają mnie poty, drżą ręce i kołacze serce. Które dawkowanie leku powinno być prawidlowe? Bede wdzięczna za dodatkową pomoc.
  23. witam . uprzejmie proszę o opinie cholesterolu całkowity 174 hdl 52 tróglicerydy 88,6ldl wyliczane 105 kreatynina 1,32 gfr 57,68 mam nadciśnienie wyrównane i cukrzyce też nie miałem nigdy zawału serca ani udaru czy wylewu lekarz zlecił przyjmowanie tabletek atoris 20 mg gdyż ldl jest za duże czy przy tych tabletkach cholesterol całkowity który wynosi 175 nie spadnie za bardzo , dziękuję z odpowiedż
  24. Witam mam 26 lat ostatnia dojście mocno źle się czułam obiawy zmęczenie, rozdrażnienie, senność, nadmierne wypadanie włosów, uczucie spuchnietego gardła, kołatania serca,więc zrobiłam sobie badania na tarczycę oraz badania podstawowe morfologia OB witamina B12 ferrtryna i wszystkie wyniki były w normie po za antygenem Tg który wyszedl 307 a norma niby jest 4,11. Czy mam się czego obawiać, co mam dalej robić, gdzie z tym iść, mój lekarz rodzinny kazal mi tylko mierzyć ciśnienie i brać magnez . Z góry dziekuje
  25. Czy mogę udać się do lekarza po przyłbicę, która jest mi potrzebna w pracy jeżeli rok temu miałam ablacji na serce i od miesiąca mam nawrót arytmii? Nie ukrywam, że w pracy nie można nosić przylbicy bez zaświadczenia lekarskiego a w maseczce przez 10,5 godziny przy tętnie 200uderzen na minutę ciężko oddychać. Jak mam poprosić o to lekarza rodzinnego? Dodam jeszcze, że wizytę u kardiologa mam dopiero za miesiąc
×
×
  • Dodaj nową pozycję...