Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Serce

Znaleziono 73 wyników

  1. Witam. Czy tabletka escapelle tzw. tabletka dzień po może mi zaszkodzić, jeśli choruję na niedomykalność zastawek serca aortalnej II stopnia, mitralnej i trójdzielnej I stopnia?
  2. Czy ja mogę starać się o zaświadczenie,że stan zdrowia nie pozwala na noszenie maseczek?Mam nadciśnienie,znacznie powiększone serce,guzy na tarczycy i poprostu się duszę,jest mi słabo,momentalnie mam zawroty głowy,buzia cała jak ogień.Od momentu noszenia maseczek nie dam rady wyjść z domu,gdyż się duszę.W sobotę pojechałam z córką do sklepu,zakupy udało się zrobić,niestety do kasy już córka poszła sama,musiałam wyjść ,bo czulam, że zemdleje.Pytam o zaświadczenie,gdyż w razie kontroli policji chciałbym móc się czymś okazać,żebym nie miała ...dalszych problemów(a są niestety)proszę o odpowiedź.
  3. Witam, od dziecka mam stwierdzoną migrenę, która nie była dokuczliwa ( ataki max raz na miesiąc). Ogólnie jestem osobą, która wszystkim się przejmuje, jestem pesymistycznie nastawiona. Od jakiegoś czasu czułam dziwne uczucie, że to co mnie otacza jest nierealne ( po chwili to przechodzi), czuję kołotanie serca. Ale do rzeczy : w zeszłym miesiącu miałam wstrząs anafilaktyczny, przyjęto mnie na SOR. Do tej pory nie ustalono co mnie uczuliło. Lekarz alergolog skierował mnie na testy panelu pokarmowego - czekam na wyniki. Zasugerował, że może być to Celiaklia, ponieważ ostatnio nasiliły mi się bardzo migreny, mam niedokrwistość ( od ponad 3 lat ciągle badam morfologie krwi, ponieważ często mam problem z anemią- mija na kilka miesiący gdy biorę żelazo), do tego pojawiła mi się mała nadczynność tarczycy guzek hypoechogeniczny o wym. 5mm i do tego niewyjaśniona alergia. Nie mogę odstawić Clarty, którą przyjmuję, ponieważ od razu robi się obrzęk powiek i twarzy( testy zrobiono z krwi). Neurologicznie wszystko jest w porządku ( oprócz wspomnianej migreny). Każdy lekarz rozkłada ręcę, nie wiedzą co mi może być. Jedyna hipoteza to ta choroba autoimmunologiczna. Ostatnio doszły mi zawroty głowy. Jestem kłębkiem nerwów i nie wiem już co robić, proszę doradzić gdzie można szukać pomocy? Dołączam badania na tarczyce: TSH 0,114 FT4 15,6 FT3 5,06 ( endokrynolog kazał powtórzyć w styczniu badania z krwi, a USG za ok pół roku), badania morfologii ( podam to co nie jest w normie) : krwinki białe : 4,18 hemoglobina 9,5 hematokryt 31,4% MCV 67,4 MCV 20,4 MCV 30,3 RDW-CV 17,8 % Pozdrawiam
  4. Ponad miesiąc temu strasznie bolała mnie glowa wiec wzięłam 7 tabletek ibupromu nic nie pomagało wiec chciałam wsiąść syrop paracetamol ale ( naprawdę nie wiem jak to się stało ) pomyliłam butelki i wzięłam RISPOLEPT jakoś 10ml. Po jakiejś godzinie zaczęłam być bardzo senna wiec powiedziałam o tym mamie ( mama nie wiedziała ze wzięłam te wszystkie leki ) mama zadzwoniła po karetkę i zabrali mnie do szpitala. Byłam tam 4 dni miałam przyspieszone bicia serca 160/1minute. Później mnie wypuścili. Po jakiś 2 tygodniach siedziałam sobie na lekcji jak zwykle i nagle tak z nienacka zrobiło mi się słabo i po głowie zaczęła krążyć myśl czy to wszystko dzieje się naprawdę?, czy ja napewno wyszłam z tego szpitala?,czy jestem w śpiączce i to wszystko dookoła jest snem?,czy ci ludzi są prawdziwi?Ta myśl chodzi mi po głowie 24h na dobę. Rano otwieram oczy i od razu mam w głowie pytanie czy to wszystko jest prawdziwe?czy jestem w śnie?Przy każdej czynności cały czas mam to w głowie czy to wszystko jest prawdziwe?czy ja wogole wyszłam z tego szpitala ?, czy jestem w śpiączce?Czuje wielki strach, bezsilność. Nie potrafię normalnie funkcjonować. Bardzo proszę o pomoc. Już nie daje rady. Chce być normalna i żyć normalnie.Naprawdę potrzebuje pomocy. Boje się ze w końcu nie wytrzymam i zrobię coś głupiego.
  5. Witam. Mam 16 lat, od jakiegoś czasu mam zawroty głowy, mrowienia, uczucie gorąca na plecach, sztywnienia, drętwienia mięśni twarzy i kończyn, dodam że jak leżę czy siedzę to mam takie jakby pulsowania , tak jakby mi coś chodziło pod skórą. Na początku było jeszcze do zniesienia, ale teraz zaczęło się to robić bardzo uciążliwe. Biorę leki, ponieważ mam początek zakrzepicy kończyn dolnych i lekarz przypisał mi, cyclo3forte już zakończyłam opakowanie, neurovit oraz acard, narazie po miesiącu brania mrowienia nie ustępują, więc to chyba nie od nóg. INR wynosi 1.1, a D-Dimery - 599. Badania hormonalne też w normie, byłam u ginekologa, bo miałam problemy z miesiączka, bo była nieregularna i przypisał mi tabletki antykoncepcyjne na uregulowanie microgyn21 czy jakoś tak, skończyłam 1 opakowanie i z powodu zakrzepicy musiałam odstawić. Morfologia krwi też w normie, podwyższona Hemoglobina 15,8 Hematokryt 45 Monocyty 1,14 tys/ul Eozynofile 0,59 tys/ul bazofile 0,6 tys/ul Monocyty 12,4% Eozynofile 6,4 % Bazofile 0,70%( przepisałam tylko podwyższone i nie wiem czy dobrze, bo się nie znam) lekarz powiedział, że są dobre. TSH, AST FT3 w normie. Na codzień ćwiczę albo chodzę na spacery. Dodam, że w marcu zmarł dziadek, zamknięto szkoły, trzeba było się o wszystko martwić i przypływ stresu był ogromny, w maju tego roku, miałam atak paniki, ponieważ zrobiło mi się słabo zaczęłam panikować i nie mogłam się ruszyć, bo wszystko mi zdrętwiało, czułam się jakby serce miało mi wyskoczyć z klatki piersiowej, pojechaliśmy na pogotowie, miałam robione EKG, było w normie I dano mi tabletki uspokajające, od tamtego momentu mam poczucie strachu ze znowu takie coś będzie. Również Od tamtego momentu często słabnę i miałam już z 3 takie ataki, tylko teraz wiem jak je obejść żeby było dobrze, nie wiem czy to wszystko dzieje się pod wpływem stresu czy serio mi coś jest, teraz tylko martwię się o swoje zdrowie, czasem wpadam w panikę, bo w internecie jak się wpisuje objawy to wyskakuje tężyczka, parestezje albo stwardnienie rozsiane. Chciałabym żeby ktoś mi poradził co mam zrobić z tym problemem, bo coraz ciężej z nim jest, a mam dopiero 16 lat i chce przeżyć swoją młodość jak najlepiej. Wygląda to na nerwicę, ale nic nie jest pewne i wolę poradę od specjalisty.
  6. Wynik troponina 9.9 pg/ml, cpk u/l 108,ckmb u/l 15,cpk ckmb %13.9 czy miałem lub będę mieć zawal, czy moje serce jest uszkodzone
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Ostatnia miesiaczki wystapila u mnie 19 września, 20 pazdziernika bylam na badaniu I okazalo sie ze jestem w 4 tyg ciazy. Wczoraj tj. 4 listopada na wizycie kontrolnej lekarz I enol moja ciaze wg usg na 5 tc natomuast z miesiaczki wynika ze jest to ponad 6 tydzien. Wielkosc pecherzyka ciazowego wynosi 12.2.mm lecz nie bylo bicia serca plodu. Czy to jest normalnie ze wg miesiaczki w 6tc nie ma czynnosci serca plodu?
  8. Gość

    Brak miesiączki

    witam, spoznia mi sie okres 13 dni. Nie mialam ostatnio sytuacji nadzywczaj stresujących. Ciaze wykluczam, robiłam 4 testy ciazowe w odstepach co kilka dni, po terminie spodziewanej miesiaczki. Dotad mialam regularne miesiaczki co 31 dni, ostatnia jedynie byla spozniona 2 dni. Mam Hashimoto, biore euthyrox 75 ,ale wg lekarza tylko dlatego,ze chcialabym zajsc w ciaze. TSH 3 tygodnie temu mialam na poziomie 0,9. Wtedy tez mialam wizyte u endokrynologa, kazano dalej brac mi te dawke. Z dolegliwosci ,ktore mam to uczucie, ze nie mam pelnego oddechu ,ale to juz od dawna . Jak ziewam lub wymuszczam gleboki oddech to jest ok. Czasem mam wrazenie,ze serce mi kolocze ,ale to tez od dawna. Mam tez czasem ucik w klatce piersiowej jakby jakis ciezar. Podobne uczucie mialam po operacji pod narkoza - dwukrotnie przez tydzien mialam problemy z pelnym oddechem i uczucie tego ucisku. Z wizytami teraz cięzko, oczywiscie umowie sie,ale nie wiem co moze miec wplyw na to zaburzenie. Rok temu robilam wiele roznych badan i wszystko bylo ok,ale fakt jest taki,ze od wielu miesiecy tez zajscie w ciaze wydaje sie nieralne. Mam za soba jeden zdrowy porod i niesteyu jedna obumarla ciaze bez znalezienia powodow ( robilam badania na antykoagulant tocznia, sekcje zwlok , na rozne bakterie itp - nie znalezieno przyczyn) . Po tej drugiej ciazy wyszlo mi Hashimoto, w trakcie trwania tsh bylo w normie. Lekarze twierdzili,ze nie ma zadnych przeciwskazan do kolejnej ciazy.
  9. Witam. Moje wyniki TSH 2,42 ( 0,35-4,9), FT3 3,16 pmol/l (1,88 - 3,18), FT4 1,11 (0,70-1,48). Nie leczę się na tarczycę, w usg mam widoczna torbiel koloidową- do obserwacji, dodam że od pewnego czasu źle się czuję, jestem osłabiona, senna, drażliwa, mam problem z przesuszonymi włosami, kołatania serca. Kobieta 35 lat
  10. Witam, od dwoch lat zmagam się z bólami głowy które trwały po 3 mies ciagle, kołatania serca lęk niepokój problemy ze spanjem. Podejrzenie napięciowych bóli. Zauważyłam również problemy z koncentracją oraz pamiecią . Od wrzesnia tego roku czuje się bardzo źle. Zaczęło się bolami głowy poprzez kolatania serca lęk niepokój problemy ze snem , uczucie otepienia jakbym byla po kilku głębszych. Doszło rownież uczucie zimna, dreszcze i totalny brak apetytu ale to popołudniami ew wieczorami, ścisk zołątka. Czuje sie zmeczona senna. Zrobilam badania krwi. Sa ok troche malo plytek ale w normie 185. Kortyzol 8.25 , b12 361, glukoza 94 po obciażeniu ( 151, 105) insulina 12 (132, 108) tsh 2,7 poziom żelaza maknwzu potasu sodu w normie wit D w normie w dolnej granicy . Rezonans magnstyczny ok przeswietlenie kregoslkregoslupa upa płuc ok. Usg tetnic szyjnych ok echo serca ok. Ginekologicznie ok . A ja corsz bardziej czuje sie źle. Kobieta 33 lata
  11. Gość

    Seks a ciąża

    15.09.bylam na wizycie u ginekologa potwierdzic ciaze po zrobionym tescie. Moja ostatnia miesiaczka byla 01.09.cykle mam regularne 29-30 dni Lekarz zapytal o termin mies i powiedzial ze to okolo 4 tydz Powiedzialam mu ze liczu sie od dnia ost mies i ze to juz ok 7tydz Odp a co to za roznica Zrobil usg powiedzial jest zarodek ok 5 tydz serca nie slychac Dziekuje Do widzenia Mies mam regularne to byl od 1.09. 45dzien ciazy! Na usg nie wprowadzil zadnych dat z wygladu powiedzial ok 5 tydz Nie mam objawow ciazy Piersi bola nie za bardzo Temp ok 36,7 max 36,8 Czeste bole podbrzusza Mam 41 lat Jedno poronienie w 2014 samoistne w 7tc Drugie wywolane w 2018 w 22 tyg Wada genetyczna Zarodek sam sie nie poronil na poczatku Jak to rozumiec
  12. Dzień dobry, mam 23 lata i przez całe życie nie miałam żadnych problemów z tarczycą, badania krwi jak i USG tarczycy zawsze miałam perfekcyjne. Od samego początku jednak miałam obfite i bardzo bolesne miesiączki. Około 5 lat stosowałam antykoncepcję hormonalną. Przez 3 lata były to tabletki Sylvie 20, które uregulowały moje miesiączki, jednakże pojawiły się częste migreny. Zmieniłam ginekologa oraz pigułki antykoncepcyjne na Vibin mini. Stosowałam je pół roku, migreny nie ustały, a doszły ogromne wahania nastroju i stany depresyjne. Po raz kolejny zmieniłam tabletki, tym razem na jednoskładnikowe - Cerazette. Bóle głowy ustały, wahania nastroju także lecz przez cały okres stosowania nie pojawiła się miesiączka (od października 2019 do czerwca 2020 roku). Wiem, że to "normalne" przy tabletkach jednoskładnikowych, jednakże stresowało mnie to, więc w czerwcu 2020 roku odstawiłam antykoncepcję. We wrześniu miałam wizytę u ginekologa, ponieważ pomimo odstawienia tabletek miesiączka się nie pojawiła. Zrobiłam badania krwi przed wizytą: AIAT wynik 63; Glukoza wynik 92, APTT Wynik 27,2; TSH wynik 4,635. Na tej podstawie ginekolog stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy i zapisał Euthyrox 50. Nigdy w życiu nie miałam problemów z tarczycą, czy to możliwe, że nie wykryto ich podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej (przy regularnych badaniach krwi)? Od 2 września br. stosuję Euthyrox 50 i czuję się o wiele gorzej. Pojawiło się ciągłe uczucie zmęczenia, wahania nastroju, przyspieszone bicie serca, roztargnienie. Po 3 tygodniach pojawiła się miesiączka, po jej ukończeniu i konsultacji z lekarzem zaczęłam brać połowę dawki, jednakże do objawów doszedł jeszcze płytki oddech. Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Obecnie przebywam za granicą, więc ciężko oddać mi się w ręce innego specjalisty. Czy rozsądne jest odstawienie tabletek na 3 tygodnie i wykonanie ponownych PEŁNYCH badań krwi (TSH, T3, T4, aTPO, antyTPO)?
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam 25 lat i niedawno zaszłam w pierwszą ciążę. W 6 tygodniu ciąży dziecku przestało bić serce, o czym dowiedziałam się 2 tygodnie później. Jako że nie miałam żadnych objawów poronienia, lekarz zdecydował, że przeprowadzi łyżeczkowanie. Najpierw dostałam dopochwowo 2 tabletki, po których mocno krwawiłam i po około 10 godzinach przeprowadzono zabieg. Odebrałam już wynik histopatologii i lekarz powiedział, że jest ok. Zastanawia mnie jedynie zdjęcie usg macicy, ponieważ w środkowej jej części jest taka jakby płaska, długa, jasna "plama". Lekarz mówił, że macica się regeneruje i wygląda dobrze, ale nie daje mi spokoju ta plama. Co to takiego jest?
  14. Jakie badania genetyczne warto prywatne wykonać przed braniem tabletek antykoncepcyjnych? Bardzo obawiam się zakrzepicy. Jestem obciążona genetycznie gdyż rodzice/ dziadkowie i dalszą rodzina chorowali na choroby niedokrwienne serca, zakrzepicę, cukrzycę, otyłość, niedoczynność tarczycy i inne. Dotychczas wykonane INR, APTT, kwas foliowy, żelazo, B12, TIBC, morfologia z rozmazem, prolaktyna, progesteron, FSH, LH, TSH, estrogeny, mocz ogólne są w normie. Podwyższony jedynie testosteron i podejrzenie pcos. Lekarz wstepnie proponuje Drosfemine.
  15. Witam, mam 23 lata jestem kobietą. Od ok 9 miesięcy (wtedy pierwszy raz miałam wykryta nieprawidłowość) mam podwyższone PCT: 0,41%, norma do 0,36 (ostatni wynik, najwyższy 0,46), płytki krwi:403 norma do 400 (wynik robiony w trakcie obfitej miesiączki, w poprzednich badaniach wynosił nawet 440), oraz monocyty procentowe 11% norma do 10%. Reszta wyników w morfologi prawidłowa (bazofile na dolnej granicy 0,02, norma od 0,02). Czy mam iść z tym do lekarza? Niepokoi mnie to że podobne wyniki utrzymują się ok 9 miesięcy. Dodatkowo czuje się osłabiona, mam tachykardia, szybko się męczę. Przyjmuje 12,5 mg betaloc zoc na przyspieszona akcje serca.
  16. Witam, Mój wynik tsh to 0,94 norma od 0,25 do 3,5 ft4 14,84 norma od 7,86 do 14,41 ft3 5,43 norma to od 3,80 do 14,41. Od pewnego czasu mam następujące objawy duszności, kołatanie serca, nerwowość, rozdrażnienie, pocenie, napady leku. Czy jest to nadczynność tarczycy?
  17. Dzień dobry. Na tydzień przed miesiączka zaczynam odczuwać rozdrażnienie. Oprócz tego występują inne dolegliwosci tj. mdłości, niechęć do robienia czegokolwiek, przeskoki serca, bóle mięśniowe, biegunki, mocne ucieplenie twarzy. Nie mam sił na nic, pocę się i męczę z byle powodu. Tętno w tym czasie wzrasta po czym zwalnia po krwawieniu. Zdarzają się też lekkie zawroty głowy. Na 3 dni przed miesiączką zatrzymuje się woda w organizmie i czuję się jak balon. Cały szereg objawów wywołuje u mnie niepokój, lęk... w stopniu umiarkowanym, aczkolwiek przeszkadza mi w normalnym funkcjonowaniu i zaprząta mi głowę. Cykl miesiączkowy trwa u mnie 28 dni. Miesiączki są dosyć obfite, często z obecnością skrzepów. Na jajnikach nie ma żadnych zmian. Widoczna jest jedynie śladowa ilość endometrium. Tarczyca w porządku. Jakie badania i w jakiej fazie powinnam wykonać? Czy tabletki antykoncepcyjne mogłyby wpłynąć na poprawę mojego stanu?
  18. Gość

    Złe samopoczucie

    Dzień dobry chciał bym się zapytać o moje objawy po marihuanie zapaliłem 3,5 miesiąca temu dosyć duża ilość przez co się porzygalem tagze miałem wtedy badtripa i po zejściu fazy po około 4 godzinach nic mi nie było więc uznałem że zapale jeszcze raz po 3 dniach owiele mniej niż wtedy i po tym razie miałem dziwne uczucie jak by głośnego kołatania serca chodząc do szkoły źle się czułem chciało mi się wymiotować chociaż nigdy mi się to niezdazylo palac marihuanę 1 raz wracając do objawów zaobserwowałem ze czuje się jak by nikt wokół mnie nie żył czasami czuje jak bym mial czeska głowę zawsze przy tym uczuciu mi ona mrowi przestałem czuć ostre sosy i mniej itesywnie śmierdzące zapachy jak wsiadam do autobusu robi mi się ciepło i zaczynam łapać prawie to samo co w szkole bardzo mi to upierdliwia życie nwm co mam zrobić napisałem to po to żeby mi ktoś pomógł zawsze byle szczęśliwy jeździłem do poznania pociągiem i nic mi nie było i w szkole też czułem ostre i nie tylko, zauważyłem też że mniej czuje bul np po uszczypnięciu się koledzy mi mówią że coś se wkręcam czy to możliwe że trawka mogło mi cos uszkodzic
  19. Witam wszystkich Ja również odebrałam wyniki. Od 2 tygodni czułam że jest cos nie tak . Kołatania serca, podwyzszone cisnienie , nerwowosc. Mialam już w maju ubiegłego roku . I wtedy TSH było 0,2 Ft4 w górnej normie. Dostalam Metizol i Tsh wzrosło było ponad 2 . Czułam się ok. Lekarz zmniejszył dawkowanie . I teraz znowu Tsh spadło do 0.9 A Ft4 ponad górną normę. Czy to z powodu zmiany dawkowania. Czy zwiększenie dawki pomoże czy o co tu chodzi .
  20. Gość

    Brązowe plamienie

    Dzień dobry, jestem w 7 tygodniu ciąży i miałam plamienie brązowe. Postanowiłam szybko wybrać się do lekarza, po wykonaniu usg wyszło że wszystko jest w porządku. Serce ma prawidłowe tętno oraz jest daleko od wyjścia. Lekarz zalecił tymi leżenie. Po dwóch dniach od wizyty plamienie nie ustępuje a jest bardziej krwiste. Czy jest to powód do obaw? Zażywam duphaston 4x1 a plamienie dalej jest.
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam uprawialam sex z narzyczonym przed miesiaczka bez zabezpieczen termin 19 sierpien a jednak okres przyszedl 28 sierpnia byl mniej obfity zrobilam test jak okres sie spoznii wyszedl negatywny teraz dostalam wymioty a jestem 5 dni po okresie nie wiem co myslec bo w lutym spoznil mi sie okres 2tyg potem dostalam i z nim przyszly zawroty glowy mocniejsze bicie serca teraz to sie uspokoilo ale nie wiem co mam myslec tym bardziej ze juz mam 4 letnia córkę i chciala by rodzenstwo
  22. Witam o czym świadczy wynik CK-MB 36,8 u/l ? Na wyniku mam ze norma to 26,0 u/l . Czy to jest zły wynik? Dodam , że nie mam problemów z sercem
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Czy to ciąża czy wahania hormonów? Od około 4 miesięcy mam bardzo skąpy okres żadnych bólów jak na okres tylko większe pełniejsze piersi. W tym miesiącu okres tylko 3 dni 4 już nie było w ogóle okresu i to było dziwne bo zawsze miałam po 5 dni krwawienia a 2 plamienia czyli 7dni okresu. Od kilku miesięcy staramy się z mężem o dziecko od tego okresu mam mdłości ból głowy wyczulony węch i nie mogę znieść kawy i zapachów papierosów bo powodują mdłości brzuch mam już troszkę widoczny i przytyłam. Dziwnie jem i więcej niż wcześniej. Samochodem jeździć nie mogę bo mi nie dobrze. Cierpię na bezsenność i zatkany nos szczególnie przed snem. Po spacerze mam zadyszkę i szybciej bije mi serce. Martwię się ze za bardzo czekam na dziecko i coś sobie wymyśliłam. Mam już jedno dziecko. W brzuchu czuje dziwne wypychanie czy to ruchy czy moja fantazja?
  24. Witam Ostatnia miesiaczka 4.07. Obecnie 8 tc. W 7 tc ginekolog na usg nie uwidocznił zarodka i bicia serca. Zlecone wykonanie beta hcg, wyniki wtorek 12116, czwartek 12092. Ginekolog stwierdził ze wyniki te wskazuja na ciaże nieprawidłową. Kolejna wizyta w poniedziałek. Jakie są rokowania? Czy niezbędny bedzie zabieg łyżeczkowania? Pozdrawiam.
  25. Witam zrobiłam test ciążowy i badanie na bete HCG wyszło 3657.09 mlU/ml. Ostatnia miesiączka miałam (pelna)25 czerwca,20 lipca również się pojawiał miesiączka,ale trwała 2 dni. Dzia na usg lekarz potwierdził ciaze Ale powiedział że serce jeszcze nie bije. I nie wziął pod uwagę tej 2 dniowej miesiączki. Czy to HCG wskazuje na prawidlowa ciaze??
×
×
  • Dodaj nową pozycję...