Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Nerka

Znaleziono 62 wyników

  1. Witam proszę o interpretacje wyniku usg oraz morfologii i badania moczu. Opis usg powiększona śledziona, wątroba, uwidoczniono poszerzenie prawego UKM (zastoje moczu w prawej nerce) morfologia wskaźniki RDW 15%, ob 23, crp 12, erytrocyty 35, leukocyty 65,nablonki płaskie 93,bakterie 3226, wałeczki patologiczne 1.5 wałeczki 1.7. Obecnie jestem zarejestrowana do urologa ale czas oczekiwania jest bardzo długi termin październik. Chciałabym wiedzieć o czym mogą świadczyć takie wyniki
  2. Dzień dobry. Bardzo proszę o interpretacje wyników badań u kobiety w wieku 69 lat: RBC 5,17 (3,70-5,10), RDW-SD 36,4 (37,00-54,00), RDW-CV 11,5 (11,6-14,8), OB-3, limfocyty 0,46 (0,20-0,45), monocyty 0,01 (0,02-0,10), glukoza 5,86 (3,90-5,50), kreatynina 74,90 (53,00-97,00) e-GFR 47,63 (norma od 60,00), mocznik 8.37 (1.70-8,30), leukocyty w moczu 25,00 Leu/ul, nieliczne nabłonki płaskie, nabłonki okrągłe 0-1 wpw, leukocyty 10-15 wpw, erytrocyty świeże 1-2 wpw, bakterie nieliczne wpw, dość liczne pasma śluzu. Pozostałe wyniki morfologii w normie. Czy wyniki świadczą o uszkodzeniu nerek (zbyt niskie e-GFR)? Czy w tej sytuacji można przeprowadzić badanie tomografem z kontrastem? ma to być badanie żył wieńcowych.
  3. Witam, Mianowicie wystąpił u mnie problem z nerkami, mam kamice nerkowa, częste i silne kolki nerkowe. Prze dwa dni byłam w szpitalu i zapomniałam moich tabletek antykoncepcyjnych. Dokładnie 2 tabletki z pierwszego tygodnia blistra. Do żadnego stosunku nie doszło w ostatnim czasie. Przyjęłam dwie pozostałe tabletki i kontynuuje codzienna dawkę. Wystąpiło u mnie plamienie. Czy może być to spowodowane opóźnieniem w braniu tabletek?
  4. Witam, od 9 marca miałam czerwone czasem brązowe upławy. Potem przyszedł okres chociaż za wcześniej. Normalnie krwawiłam. I po okresie do tej pory po wysikaniu się widzę różowe upławy czasem czerwone, zauważyłam że w pochwie na ściankach mam gęsta wydzielinę w kolorze krwi. Myślałam że to zapalenie pęcherza bo już raz miałam. Bolało mnie z tyłu tak jakby nerka a od kilku dni ból podbrzusza tylko bardzo delikatny. Domyślam się ze nie jest to infekcja intymna bo nie czuje swędzenia pieczenia, upławy to też nie są. Bo tylko po wysikaniu się mam ślady krwi na papierze. Co to może być?
  5. Choruję na insulinooporność, pomimo diety 1400 kcal i ćwiczeń 4 razy w tygodniu po 60 minut nie chudnę. Waga ani nie wzrasta, ani nie spada. Przyjmuję glucophage CR 1750 na dobę od lipca 2020. Od początku źle znosiłam metforminę, poza bólem żołądka odczuwam też mdłości, które nasilają się na przestrzeni czasu. Dodatkowym problemem są częste biegunki po każdym posiłku. Wyniki badań krwi, morfologii płytki rozmaz automatyczny, kreatyniny, CRP, OB są w normie za wyjątkiem: MPV 9,30 fl, PCT 0,4%, PDW 9,4 fl, P-LCR 18,3 %. Badania moczu w normie. Ostatnimi czasy przeszłam bardzo bolesne zapalenie pęcherza, niemniej odmiedniczkowe zapalenie nerek zostało wykluczone. Do jakiego specjalisty powinnam się udać aby rozwiązać problem mdłości i biegunek? Internista zalecił mi aviomarin na mdłości, ale nie rozwiązuje to problemu i niestety nawet doraźnie nie pomaga. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
  6. Co oznacza poziom kreatyniny 0.95 a norma to 0.90 i gfr 60 czy mam chore nerki ?
  7. Witam, mam 22 lata. Pare lat ćwiczyłem na siłowni, od pół roku przez pandemię przestałem. Niedawno zbadałem nerki. Kreatynina w krwi wynosi 1,10 mg/dl a zakres referencyjny to 0,7 - 1,2 eGFR wynosi 89,11 ml/min/1,73m2 co według labolatorium wskazuje na łagodnie obniżony eGFR. Podejmować dodatkowe badania nerek czy ten stan nie jest w żadnym wypadku wskaźnikiem choroby nerek?
  8. Dzień dobry, Na usg mojego 2 letniego syna lekarz wykrył drobne zwapnienia w lewej nerce na brodawkach nerkowych. Czy należy poszerzyć diagnostyke ? Jakie jeszcze badania krwi wykonać aby wykluczyć nadczynność przytarczyc, gąbczastość nerek i wrodzone kwasice cewkowe? Syn miał badania PTH 36,6 pg/ml FT3 3,73 pg/ml FT4 1,11 ng/dl Wapń całkowity 2,54 mmol/l Fosfor nieorganiczny 5,34 mg/dl TSH 4,82 Wit D3 61
  9. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Niecały rok staram się zajść w ciążę bez skutku. W między czasie miałam problemy z nerkami.Od tego czasu (około pół roku) dzieje się coś z moim cyklem. Zaczynam plamic 3-4 dni przed miesiączka, potem jest jako taka miesiączka 1dzień słaby,2 mocniejszy,3juz słaby, 4,5,6,7 plamienia. Potem za kilka dni pojawia się śluz płodny, który jest średniej jakości, jest go mało i tylko 2 dni. Potem nagle robi mi się biały,ma bardzo nieprzyjemny kwaśny zapach, po kilku dniach jest już normalny biały,bezwonny,bardziej płynny. I tak w kółko od pół roku. W tym cyklu nawet jeszcze nie dostałam miesiączki, same plamienia nic więcej.Co to może być? Niedobór ciałka żółtego?prolaktyna?progesteron? Co mam zrobić? Wiem, że hormony bada się w określonych dniach,ale jak mam to zrobić jeśli nie mam okresu?
  10. Witam serdecznie, odebrałam dziś wyniki badań i chciałam się skonsultować. Morfologia dobra bez żadnych odchyleń. Zaniepokoił mnie poziom żelaza 182 (norma 37-145), eGFR 74 (norma pow. 90) oraz kreatynina 0,94 (norma 05-09). Mam jedną nerkę (jedną usunięta z powodu Guza Wilmsa) i trochę się martwię tymi wynikami. Proszę o opinię na ich temat.
  11. Dzień dobry mam córkę o wieku 12 lat ma nadwagę waży 67 kilo i ma 156 cm wzrostu ma choruje na ciśnienie i ma z nerkami trochę ploglemy co mam zrobić . Moja córka bardzo mało je nie je tak dużo je bardziej słodycze i tego tp. Zapisałam jom na tańce ras w tygodniu i to wszystko z tego czwiczenia . Bardzo chę żeby pomogła mojej curce schudnońć
  12. Mężczyzna lat 31. Wyniki prób wątrobowych: Aspat 57 u/l, ALat 21 U/l, bilirubina całkowita 1.6 mg/ dl, białko całkowite 7.6 g/ dl, GGTP 18 u/l. Po miesiącu powtórzyłem badania i o to wyniki: Aspat 22 u/l , Alat 15 u/l, bilirubina całkowita 1.1 mg/dl, do tego badanie usg opis: wątroba jednorodna, niepotwierdzona, pęcherzyk żółciowy cienkościennych, zagięty z błotkiem. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka śledziona aorta brzuszna w normie. Nerki prawidłowej wielości bez złogów i zastoju. Pęcherzyk moczowy echoujekny. Czy wszytko jest w porządku? Martwi mnie ten Aspat dlaczego był podwyższony.
  13. Witam. tam tym tygodniu miałam zapalenie nerek i pecherza biorę antybiotyk. Biorę również tabletki antykoncepcyjneja dionelle w środę tydzień temu zapomniałam jednej tabletki w niedzielę doszło do stosunku po którym zaczęłam krwawic i krew pokazuje się do tej pory czy to wina pominiętej tabletki. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  14. Prosiłabym o interpretację wyników morfologii taty, który jest po pierwszej chemii, otrzymanej 3 miesiące temu. Ze względu na alergię skórna, migotanie przedsionków a następnie zarażenie salmonellą, której następstwem była sepsa oraz ostra niewydolność nerek, kolejna chemia została przesunięta. Na szczęście wszystko skończyło się w miarę dobrze i tata czyje się juz w miarę dobrze.Niestety boi się iśc na kolejną chemię.. WBC 1,4 norma 4-10 hemoglobina 11,6 14-18 płytki krwi 138 150-450 neutrocyty 37,8 % 45-70 limfocyty 35,6 % 20-45 monocyty 14,6 % 2-8 komórki peroksydazoujemne 10,1 % 0-4 neutrocyty 0,53 1,8-7 limfocyty 0,5 1-4,5 neutrocyty o jądrze pałeczkowatym 17 % 0-5 -''- o jądrze podziel. 13 % 45- 70 limfocyty 42 % 20-45 % monocyty 17 2-8 % eozynocyty 1 % 1-5 % limfocyty atypowe 10% Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Beata
  15. Witam, Bardzo proszę o interpretacje wyników osoby dorosłej: Fosfor - 4,79 normy 2,5-4,5 (H) Kreatynina - 0,73 normy 0,5-0,9 EGFR >=60 ml/min/1,73m^2 Magnez - 2,0 normy 1,6-2,6 Wapń - 9,54 normy 8,60-10,50 Wapń zjonizowany- 1,25 normy 1,15- 1,33 Dokuczaja mi parestezje, falsykulacje mięśni. Próba tężyczkowa wyszła dodatnia. Choruje na niedoczynność tarczycy. Niby tężyczka a wyniki magnezu i wapnia w normie... nie wiem o co chodzi :( bardzo mnie martwi również poziom fosforu ponad norme, usg nerek wyszło okej.
  16. Witam. W tam tym tygodniu miałam zapalenie nerek i pecherza biorę antybiotyk. Od 1.5 roku biorę dionelle w tam ta środę zapomniałam wziąść tabletki antykoncepcyjnej dodam że był to pierwszy blister po tygodniowej przerwie w niedzielę doszło do stosunku po którym zaczęłam krwawic i krew pokazuje się do tej pory czy to wina pominiętej tabletki?
  17. Dzień dobry. Mam 44lata. Pije alkohol no i ostatnio biorę leki na półpaśca no i ketonal,dorete. Zrobiłam badania wykazali mi że mam kamień na prawej nerce a we krwi mam podwyższony ALT mam 40 a w normie ma być 33 czy to coś poważnego?
  18. Dzień dobry, Mam 59 lat, usuniętą jedną nerkę (nowotwór tłuszczakomięsak). Czy wynik krwi kreatynina 1,67 i GFR 33 są niepokojące? Co można zrobić żeby poprawić moje wyniki?
  19. Synek obecnie 3 miesiące. Od około miesiący bóle brzuszka, niepokój, bez gorączki. Wykonano posiew moczu. W badaniu Escherichia coli 10^5. Przeleczony zinnatem 10 dni. Po dwóch tygodniach kontrolny posiew moczu. Nadal escherichia coli 10 ^3. Furagin 2 x dziennie przez 5 dni. Wykonano kolejny posiew pobrany cewnikiem. Wynik jałowy. W USG dyskretnie zaznaczone kielichy grupy górnej nerki lewej 4.6mm. Zaznaczona miedniczka nerkowa w przekroju poprzecznym 6.6 mm. Grubość pęcherza 2.4-4.2 mm. Nierówny zarys. W cystouretrografia mikcyjnej pęcherz moczowy o nierównym zarysie, ściana pogrubiała. W morfologii crp prawidłowe. Limfocyty 89%. Kreatynina 0.2 mocznik 9. Dziecko po 3tygodniavh od dodatniego covidu
  20. Witam. Mam 26 lat waga Okolo 100kg. Zauwazylem niepokojace fakty dotyczace nerek Kreatynina 1.19 GFR 84 Proteiny w moczu okolo 30 mg/dL Do tego wysoki cholerestol (206) I triglicetyna 393 . Czy to powod do niepokoju ?
  21. Witam, badania krwi ogólne, z rozmazem, nerek, wątroby tarczycy robiłam 3 tygodnie temu i wszystkie wyszły dobrze prócz tarczycy na która choruje od ok 1,5r (niedoczynność, zażywam letrox50) od 2 tygodni zaczęły bolec mnie nogi w kolanach łydkach i ogólnie mięśnie. Nie mam żadnych innych objawów prócz tych bólów nóg które są uciążliwe ponieważ nawet jak wstaje po nocy to bolą. Jestem kelnerka ostatnio dużo pracuje, i przez 12h stoję na nogach. Lekarka na bóle nóg przepisała mi witaminę D3, ale ja zrobiłam sobie ponownie badanie krwi z rozmazem. Wszytko wyszło dobrze prócz (bazocyty 1,1<1) oraz (granulocyty zasadochlonne 2<1) czyli wszytko ponad normę. Crp i op tez wyszło ok. Co może być przyczyna podwyższenia tych dwóch rzeczy? W internecie czytałam iż wskazują one nawet na białaczkę czy chłoniaka! Jestem przerażona, wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
  22. Witam, badania krwi ogólne, z rozmazem, nerek, wątroby tarczycy robiłam 3 tygodnie temu i wszystkie wyszły dobrze prócz tarczycy na która choruje od ok 1,5r (niedoczynność, zażywam letrox50) od 2 tygodni zaczęły bolec mnie nogi w kolanach łydkach i ogólnie mięśnie. Nie mam żadnych innych objawów prócz tych bólów nóg które są uciążliwe ponieważ nawet jak wstaje po nocy to bolą. Jestem kelnerka ostatnio dużo pracuje, i przez 12h stoję na nogach. Lekarka na bóle nóg przepisała mi witaminę D3, ale ja zrobiłam sobie ponownie badanie krwi z rozmazem. Wszytko wyszło dobrze prócz (bazocyty 1,1<1) oraz (granulocyty zasadochlonne 2<1) czyli wszytko ponad normę. Crp i op tez wyszło ok. Co może być przyczyna podwyższenia tych dwóch rzeczy? W internecie czytałam iż wskazują one nawet na białaczkę czy chłoniaka! Jestem przerażona, wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie.
  23. Witam od jakieś czasu mam podwyższone parametry: Wyniki z początku października 2019 ALT = 132,3 AST = 57,7 Wyniki z końca października 2019 ALT = 261,6 AST = 130,2 GGTP = 110 do tego bilirubina = 2,21 Wyniki z połowy listopada 2019: ALT = 176 AST = 71 GGTP = 74 do tego bilirubina = 1,80 USG wykazało niepowiększoną wątrobę o jednorodnym podwyższonym stłuszczeniowo echu. Przypęcherzykowo ognisko hypoechogeniczne 13mm - obraz sugeruje obecność obszaru hyposteatozy. Drogi żółciowe wewnątrz wątrobowe nieposzerzone. PŻW, ŻW nieposzerzone, aorta, nerki, śledziona i pęcherz moczowy ok. Po wizycie u specjalisty 3x dziennie heparegen i kolejne badania Wyniki z lutego 2020: ALT = 57 AST = 29 GGTP = 39 Wyniki z listopada 2020: ALT = 132 AST = 51 GGTP = 56 jak profilaktycznie zabrać się za lecznenie bo o poradę specjalisty będzie ciężko w związku z pandemią
  24. Witam Problem zaczął się od galerwoatych grudek na początku ejakulacji . W końcowej fazie ejakulacji nasienie było normalne . Później zaczęło się delikatne kłucie pęcherza i częstsze oddawanie moczu. Wczoraj miałem kłucia/bóle po obu stronach tak jakby nerki. Od dziś biorę antybiotyk Cipronex. Ale przed 1 dawką zrobiłem te oto badania. I nie wiem czy brać ten antybiotyk jak badania są ok. Czy może być jakieś zapalenie nerek ? Czy jakiegoś narządu rozrodczego ? Proszę o pomoc . Dziękuje CRP, ilościowo (ICD-9: I81) Wynik badania < 1,0 mg/l 0 5 Wykonano przy użyciu aparatu Alinity c firmy Abbott. Mocz analiza ogólna (ICD-9: A01,A19) Przejrzystość przejrzysty Barwa słomka Glukoza ujemna mg/dl 0 0 Białko w moczu (jakościowo) ujemne Bilirubina ujemna pH 7,0 4,5 8 ~ Ciężar właściwy 1011 1005 1030 ~ Leukocyty ujemne Erytrocyty ujemne Azotyny ujemne Ketony ujemne mg/dl 0 0 Kwas askorbinowy ujemny mg/dl 0 20 Urobilinogen w normie mg/dl 0,2 2 OSAD MOCZU - Nabłonki płaskie pojedyncze wpw Leukocyty 0-1 Pasma śluzu pojedyncze Flora bakteryjna nieliczna Wykonano przy użyciu zintegrowanego systemu analitycznego IRISCELL firmy Beckman Coulter,służącego do przeprowadzania analizy ogólnej moczu wraz z cyfrową analizą osadu moczu. Morfologia (ICD-9: C55) Erytrocyty 5,53 mln/µl 4,5 5.8 ~ Leukocyty 6,74 tys/µl 4 10 ~ Hemoglobina 15,8 g/dl 13,5 17 ~ Hematokryt 48,0 % 40 53 ~ MCV-śr. obj. erytrocyta 86,8 fl 82 100 ~ MCH-śr. masa Hb w erytr. 28,6 pg 27 31 ~ Badanie Wynik Jedn. Zakres ref. Norma MCHC-śr. stęż. Hb w ertytr. 32,9 g/dl 31 36 ~ RDW-CV-współcz. zmienności 13,3 % 11,5 14 ~ RDW-SD-odchylenie stand. 42,4 fl 37 50 ~ PLT - Płytki krwi 212 tys/µl 150 400 ~ PCT-płytkokryt 0,25 % 0,2 0.5 ~ MPV-śr. obj. płytki krwi 12,0 fl 8 12 ~ PDW-dyspersja wielkości płytek 16,9 % 8 18 ~ P-LCR - wsk. megatrombocytów 42,0 % 13 43 ~ NEU%-Neutrocyty 50,8 % 50 70 ~ EOS%-Eozynocyty 3,7 % 1 5 ~ BASO%-Bazocyty 0,7 % 0 1 ~ LYM%-Limfocyty 35,6 % 25 45 ~ MON%-Monocyty 9,1 % 1 12 ~ NEU
  25. Witam. Jestem mężczyzną i mam 41 lat. Od 5 lat choruję na cukrzyce 2. Mam nadciśnienie i zaburzenia gospodarki lipidowej. Wszystko jest leczone i wyrównane. Po 2 latach przerwy zrobiłem ponownie profil nerkowy i niepokoi mnie wynik kreatyniny który sukcesywnie podnosi się co jakiś czas 1,82 mg/dl a co za tym idzie eGFR spada i jest już 43,9 ml/min/1,73m2. Jednak inne badania nerek za każdym razem są w normie tj: badanie ogólne moczu, mocznik, kwas moczowy, sód, potas ale przede wszystkim mikroalbuminuria w porcji moczu 9,20 mg/l, kreatynina w moczu 77,0 mg/dl i stosunek albuminy do kreatyniny 12,0 mg/g. Czyli niewydolność nerek raczej można wykluczyć? Więc co może być powodem wysokiej kreatyniny i niskiego eGFR? Otyłość, NLPZ, dieta mięsna? Jestem trochę przerażony że za kolejne 2 lata eGFR może już zejść np: do 20.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...