Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Nerka

Znaleziono 38 wyników

  1. Dzień dobry mam córkę o wieku 12 lat ma nadwagę waży 67 kilo i ma 156 cm wzrostu ma choruje na ciśnienie i ma z nerkami trochę ploglemy co mam zrobić . Moja córka bardzo mało je nie je tak dużo je bardziej słodycze i tego tp. Zapisałam jom na tańce ras w tygodniu i to wszystko z tego czwiczenia . Bardzo chę żeby pomogła mojej curce schudnońć
  2. Dzień Dobry, mam bóle brzucha, od 10ciu miesiecy, i rozwolnienie.. jestem po poważnym zatruciu paracetamolem w listopadzie stezenie alat wynosiło ponad 14 tysiecy.. tak 14 tysiecy, watroba jest w normie, nie załatwiam się normalnie od tamtego czasu tak się dzieje.. w badaniu usg lekarz przyczepił się do moich nerek które mają lewa 148 mm zaś prawa 151mm.. proszę mi powiedzieć czego się obawiać ? spodziewać? dziękuję bardzo. Pozdrawiam
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Uprawialam raz seks bez zabezpieczen dwa dni przed okresem. Okres dostałam. Minal miesiąc i tym razem okresu nie dostałam. Dzisiaj powinnam mieć ostatni dzień okresu. Zrobiłam test ciążowy (tez dzisiaj) wynik negatywny. Czy jest możliwe żebym była w ciąży? Dodam, że dobrze się czuje. Od dwoch dni czuje tylko czasem kłucie przy jajnikach i boli mnie w miejscu nerek. Udać się do lekarza czy poczekać? Miałam tez bardzo dużo stresu w ostatnim czasie. Ciaza czy może to być jakaś choroba?
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Dwa dni przed okresem uprawiałam seks bez zabezpieczeń, ale partner nie doszedł we mnie. Okres dostałam. Minął miesiąc i okres spóźnia mi się piąty dzien. Czy możliwe, że doszło do zapłodnienia? Dodam, że czuje sie dobrze. Od dwoch dni tylko czasem bolą/kłują mnie jajniki i odczuwam czasem ból w miejscu nerek.
  5. Witam troche sie zmartwilam wynikami badan krwi (jestem przeziębiona i kaszle) wynik PDV 19.8,MPV 13.7,P-LCR 54 bazofile 0.01. A nerki e GFR >90.
  6. Witam Mam 21 lat. Odkąd pamiętam zawsze miałam normalny i regularny okres. Ale przez ostatni tydzień czuje że mam osłabiony organizm, ból nerki, oraz pojawiły mi się plemienia/okres 2 tygodnie przed następnym okresem. Jestem aktywna seksualnie z moim partnerem. Czym może to być spowodowane? Z góry dziękuję
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Mam 18 lat, aktualnie jest to moj 43 dzien cyklu, współżyłam ostatnio tuż przed okresem 31 lipca (Nie dni plodne) po czym 3 sierpnia dostalam miesiczki a teraz nic... Ostatni raz niestety w dzien owulacji współżyłam w czerwcu oczywiscie z zabezpieczeniem ale po tym czasie 2krotnie dostalam normalnej, 6-dniowej miesiaczki. Robilam 2 testy i oba wyszly negatywne. Zamiast okresu od tygodnia lecą mi z pochwy ogromne ilosci bialej wydzieliny - niby śluz ale pachnie intensywniej i w dużo wiekszych ilosciach. Dopiero od wczoraj odczuwam bardzo łagodne bóle podbrzusza jak w okres a od kilku dni bolą mnie plecy w okolicy nerek. Czy to może być ciąża mimo że miałam już miesiączki a testy wyszły negatywnie? Czego mogą to być objawy? Ostatnio mam dużo stresów, przestałam współżyć i przeszłam na wegetarianizm ale nie wydaje mi się aby przez to okres spóźnił mi się aż tak :c Dodam że mam skłonności do torbieli na jajnikach a mój cykl trwa normalnie 28-34dni (Od kwietnia br rozregulowal mi sie z 28 dni jak mialam zawsze do tej pory) Bardzo prosze o odpowiedz, strasznie sie niepokoje. Jesli to istotne mój ostatni partner po stosunku zaczął odczuwać ból w trakcie oddawania moczu.
  8. Dzień dobry, otrzymałam dziś wyniki tzw." trójki tarczycowej". TSH 4,200 uIU/ml (0,270 - 4,200), T3 1,38 nmol/I (0,92 - 2,79), T4 5,6 ug/dl (4,5 - 10,9). TSH mieści się w normie, ale niepokoi mnie, że od ostatniego pomiaru w styczniu wzrosło niemal dwukrotnie (miałam 2,756 przed TK głowy z kontrastem, potem nie badałam). Z tego co wiem, w wieku 25 lat nie powinnam mieć tak wysokiego TSH, mimo że mieści się w normie. Czuje się bardzo źle, jestem zmęczona, senna, wypadają mi włosy garściami, mam ciągłe zaparcia itd. I tak od ponad 2 miesięcy. Morfologia w normie, nerki zdrowe, nie mam cukrzycy, USG brzucha wykazało tylko 2 hyperechogeniczne zmiany ogniskowe po 8mm w VII segmencie - parametry wątrobowe w porządku (ALT, AST, Amylaza, bilirubina, GGT). Białko całkowite 8,1 g/dl (6,0-8,3). Chorób na tle psychicznym też nie stwierdzono. Lekarz dziś spojrzał na wyniki i zalecił psychiatrę i nic poza tym. Stwierdził, że jestem zdrowa. W takim razie skąd tak kiepskie samopoczucie?
  9. Błagam pomóżcie bo oszaleje po zrobieniu badań zostałam skierowana do hematologa ,czy to białaczka ? Leukocyty 21,2 <4,0-10> eurocyty 5,0<3,9-5,2> hemoglobina 13,3 <11,2-15,7> hematokryt 42 <34-45> MCV 84 <79-85> MCH 27 <26-32> MCHC 31,6 <32,2-35,5> płytki krwi 277 <150-400> RDW-CV 21,6<11,7-14,4> neutrofile 16,18<2,00-7,00> limfocyty 3,6 <1,0-3,0> monocyty 1,01 <0,20-1,00> eozynofile 0,37 <0,02-0,50> bazofile 0,03 <0,02-0,10> neutrofile 76,5 <40,0-80,0> limfocyty 16,9<20,0-40,0> OB 23 <2-15 mocz leukocyty 61,4<0,0-39,0> bakterie 663,7<0,0-130,0> CRP 5,9 <0,0-5,0 Dodam ze biorę leki po zawale ,jestem podziębiona troche ,i mam spuchniete dziąsło od zęba ,pozaty nie mam zadnych dolegliwości pozostałe badania tj .usg jamy brzusznej -torbiel na nerce ,,ginekologiczne, kolonoskopia,r rtg klatki wszystko jest w porządku .Bardzo proszę o szybko odpowiedz bo oszaleje ,nie moge normalnie funkcjonować .Dziękuję
  10. Witam. Mam 34 lata. Od kilku miesięcy zdiagnozowana anoreksja Atypowa. Obecna waga 70. (przed 20 miesiącami waga 130kg). Wymiotuję regularnie po wszystkim i spożywam niewielkie ilości jedzenia. Co mnie zaczęło niepokoi. To poziom cukru kilka miesięcy był on niski ok. 55-70 a teraz na czczo wynosi 111 do 120. Ból nerek szczególnie po wymiotach. Czy to może oznaczać cukrzycę ale jeśli tak to skąd!?
  11. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry. Okres spóźnia mi się 54 dni, nie jestem w ciąży, do tego boli mnie nerka, ale z nią wszystko ok, nie mam zapalenia pęcherza, robiłam wyniki moczu. Ginekolog dopiero za tydzień. Nie mam żadnego stresu, nie odchudzam się. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś wyniki przed wizytą u ginekologa? Szczerze się niepokoje. Dziękuję za odpowiedz.
  12. Mam niewydolność jedynej nerki czy są lekarstwa, które moga zahamować powyższa niewydolność. Pije zioła, ktora wspomagają funkcjonowanie nerki oraz lek moczopędny i tylko tak mnie leczy nefrolog. Moja kreatynina wynosi 1,46 eGFR 39, kwas moczowy 5,8, mocznik 35,2, sód 139, potas 4,48, chlorki 97, magnez 2,29, wapń 9.8 oraz cystatyna C 1,37 eGFR 51. Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
  13. Gość

    Seks a ciąża

    18.08 powinnam dostać okres, a od tego dnia nie ma okresu, mam mdłości, czasem bóle głowy, brzucha, tkliwe piersi, w między czasie miałam jeszcze lekkie zapalenie pęcherza i czuje się ociążała. Dziś (21.08) zrobiłam test ciążowy i wyszedł negatywny. Co może mi być jeśli to nie ciąża? Czy powtórzyć test za kilka dni? Dodam tylko że mam agenezje nerki lewej i niedoczynność tarczycy, ale w obu przypadkach miałam początkiem tygodnia badania i wyniki mam dobre.
  14. Witam właśnie odebrałam wynik kreatyniny córki wiek 6 lat wynik 0,35 mg/l gdzie norma jest 0,50-1,3 Rezonans nerek zaplanowany za tydzień. Dodam że inne badania moc znika kwas meczowy i elektrolity w normie.
  15. Witam dziś odebrałam wyniki i mój wyniki eGFR 134.8 kreatynina 0.56 czy wysztko jest dobrze dodam że ma kamień na nerce
  16. Mój mąż ma 34 lata, od kilku lat przyjmuje Polpril z uwagi na białkomocz o nieznanym pochodzeniu, tez z komponentną ortostatyczną. Nerki jednak są sprawne, kreatynina w normie. Mąż otrzymał jednak dwukrotnie dzień po dniu wynik wskazujący na znaczną limfopenię. Nigdy wcześniej się to nie zdarzyło, ostatnie badanie miało miejsce pół roku temu i było prawidłowe. OB, CRP – prawidłowe. Brak oznak infekcji. Dobre samopoczucie, nie ma widocznych węzłów, nie schudł. Z uwagi na sytuację z Covid-19 generalnie się izolujemy. CO to może oznaczać? Dziękuję za pomoc. Leukocyty 4,76 tys/µl (4,23 - 9,07) Erytrocyty 5,37 mln/µl (4,63 - 6,08) Hemoglobina 16,5 g/dl (13,7 - 17,5) Hematokryt 47,6 %(40,1 – 51) MCV88,6 fl MCH30,7 pg MCHC34,7 g/dl Płytki krwi 249 tys/µl (150 – 400) Neutrofile 3,63 tys/µl(2 – 7) Limfocyty 0,57 tys/µl (1 – 3) Monocyty 0,41 tys/µl (0,2 – 1) Eozynofile 0,10 tys/µl(0,02 - 0,5) Bazofile 0,05 tys/µl (0,02 - 0,1) Neutrofile 76,20 % (40 – 80) Limfocyty 12,00 % (20 – 40) Monocyty 8,60 %(2 – 10) Eozynofile 2,10 %(1 – 6) Bazofile 1,10 %(0 – 2)
  17. Mam niewydolne nerki ,GFR wzór mdrd 24,25. w moczu 250ul erytrocytów, kreatinina na poziomi 2,22. Sód 142 potas 4,64. Białko w moczu 75 mg/dl. Jeszcze miesiąc temu nie było takiej ilości erytroctów, co może powodować taki wzrost?
  18. Mam niewydolne nerki ,GFR wzór mdrd 24,25. w moczu 250ul erytrocytów, kreatinina na poziomi 2,22. Sód 142 potas 4,64. Białko w moczu 75 mg/dl. Jeszcze miesiąc temu nie było takiej ilości erytroctów, co może powodować taki wzrost?
  19. Proszę o interpretację wynikow egfr 55, kreatynina 1,13. Dodam że 10 lat temu miałam odmiedniczkowe zapalenie nerek i od tamtej pory czuje dolegliwości bólowe , mam bardzo duże obrzęki kończyn oraz twarzy, ciągły wzrost wagi nieadekwatny do spożywanych pokarmów Kobieta, 39 lat
  20. Witam proszę o informację czy wyniki badań wskazują na anemia. Wbc 7.66 (4-10), RBC 4.37 (4.50-5.20), hemoglobina 11.8 (12-16), hematokryt 37.1 (36-46), MCV 84,9 (83-103), MCH 27(28-34), MCHC 31,8 (32-36), PLT 325 (140-440), moc 10,7 (9-13), Neut 63.5 % (54-62), EOS 1,7 %(2-4). Ob 20 (3-10) CRP 12,8 (0-5). Glukoza 105 (70-99). Mocz ketony 5, kwas askorbinowy , osad krwinki czerwone 20-40 wpw, leukocyty pojedyncze, nablonki płaskie bardzo liczne wpw, bakterie liczne białko w moczu 1,20 g/L <0,1 g/l. Jestem po antybiotyku z powodu zapalenia nerek. Czy takie wyniki wskazują że Jeszce jest stan zapalny? Czy takie wyniki mogą być z powodu takiego leczenia. Bardzo proszę o odpowiedź.
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, mam chyba dość nietypową sprawę. Tzn. od kilku miesięcy staramy się z meżem o dziecko. Ostatnią owulację miałam 23-24 czerwca i w tym okresie współżyliśmy, zaledwie od czwartku dopadły mnie dziwne dolegliwości bólowe, jak przed miesiączką z tym, że dodatkowa jakby uciski na pęcherz (nigdy wczesniej tak nie miałam). w poniedziałek 29 czerwca, zadzowniłam do swojego ginekologa i usłyszłam, że to może być spowodowane wczesną ciążą i poradził zrobić badanie beta HCG z krwi, tak też na drugi dzień zrobiłam. Niestety, ale wyszło ujemne. Między czasie zrobilam podstawowe badanie moczu, ale wszystko w porządku, moje bóle nie są spowodowane chorobą nerek czy pęcherza. Natomiast w związku z planowanym usunięciem zęba 8 w poniedziałek 06.07.2020 wczoraj coś mnie "naszło" rano, aby wykonać test ciążowy, na teście zobaczyłam dwie kreski z czego jedna jest dość blada, ale jest, lekko zdziwiona powtórzyłam test i znowu to samo. Myślałam, że może to jakaś wada testu, więc w aptece kupiłam dodatkowo 3 zupełnie różne testy i w dniu dzisiejszym z samego rana powtórzyłam badanie, na każdym z nim są dwie kreski, na jednym bardziej widoczne, na drugim mniej, ale są. Nie chce sobie już robić kolejnych nadzieji, ale czy to możliwe, że parę dni wcześniej beta HCg z kwi wyszło ujemne, a teraz jednak jest pozytywne? Rozumiem, jakby pomylił się jeden test, ale 5? Może za wcześnie zrobiłam poprzednie badanie?
  22. Mam kreatyninę w osoczu krwi 1,09 a eGFR 55. Mam 61 lat,BMI 32.Dwa lata wstecz miałam urosepsę i nefrostomię w związku z zastojem,wodo- i roponerczem.Jak dbać o nerki,co zażywać,by nerki stały się bardziej wydolne?Z góry dziękuję za odpowiedź-Elżbieta B-K
  23. Witam, Co to znaczy że RDW-SD= 35.5 fl, RDW-CV= 11%, obnżone, a MCHC= 36.1 g/dl. podwyszony? Trzeba więcej się nawodniać? Mam wielotorbiel.nerek i wątroby. Kreatenina i reszta badań w normie. Kobieta 36l.
  24. Podwyższony wskaźnik bilirubiny Dzień Dobry W ostatnim czasie źle się czułem. Codziennie puchną mi nogi i prawie zemdlałem w pracy - zrobiło mi się słabo. Związku z tym zrobiłem sobie diagnostykę. USG Dopplera - wszystko ok. Jednak martwią mnie badanie z krwi. Bilirubina 2,22 mg/dl Alat 64 U/L Aspat 32 U/L Cholesterol całkowity 219 mg/dL LDL 127 mg/dL HDL 71 mg/dL OB 10 mm/1 godz. Pani Doktor w przychodni nastraszyła mnie wirusowym zapaleniem wątroby i zespołem gilberta. W poniedziałek mam usg brzucha, nerek i dróg moczowych. W środą prywatnie mam wizytę u hepatologa. Czy mam się czego bać ? Nadmienię, iż choruje na eozynofilowe zapalenie przełyku, astmę, nadciśnienie, arytmie i alergie. Prócz tego choruje na łojotokowe zapalenie skóry.
  25. Mam 24 lata, ważę 55kg, ostatni okres 23.04 w tym że było to ciemnobordowe plamienie. Testy ciążowe negatywne (zrobione 7.05, 8.05 oraz 22.05). Dodatkowo odczuwam bol/skurcze lewego jajnika i czasami kłucie nerki. Ponadto prawdopodobna infekta bakteryjną. Obecnie kończę studia więc przeżywam stresujące sytuację dodatkowo zwiększone sytuacja z brakiem okresu. Co może być przyczyną?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...