Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zapalenie pęcherza moczowego

Znaleziono 29 wyników

  1. Witam. tam tym tygodniu miałam zapalenie nerek i pecherza biorę antybiotyk. Biorę również tabletki antykoncepcyjneja dionelle w środę tydzień temu zapomniałam jednej tabletki w niedzielę doszło do stosunku po którym zaczęłam krwawic i krew pokazuje się do tej pory czy to wina pominiętej tabletki. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  2. Witam. W tam tym tygodniu miałam zapalenie nerek i pecherza biorę antybiotyk. Od 1.5 roku biorę dionelle w tam ta środę zapomniałam wziąść tabletki antykoncepcyjnej dodam że był to pierwszy blister po tygodniowej przerwie w niedzielę doszło do stosunku po którym zaczęłam krwawic i krew pokazuje się do tej pory czy to wina pominiętej tabletki?
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Witam w ostatnim czasie odbyłam swój pierwszy stosunek z prezerwatywa, w między czasie również ocieralismy się z partnerem nago narządami i jestem świadoma ze to może być głowa przyczyna mojego schorzenia które powstało poprzez przedostanie się bakterii z odbytu do waginy i przedsionka pochwy. Nie jestem pewna co do moich objawów trochę zgadzają się z tymi w internecie. W zeszły wtorek-17 (dzis mamy środę-25) odbyłam stosunek następnego dnia odczuwałam swędzenie przedsionka pochwy i raz dziennie parcie na pęcherz bez potrzeby oddania moczu, pieczenie występuje tylko przy końcu oddawania moczu jednak wiem ze jest to zapalenie pęcherza z którym sobie poradzę lecz odczuwam to co dwa dni co wydaje mi się dość dziwne. Swędzenie wejścia do pochwy jest nieustanne od zeszłej środy (dzień po stosunku) z początku myślałam ze to zwykle otarcia wiec w aptece kupiłam żel Iladian Intima smaruje się nim od 2 dni lecz nie widzę znaczącej poprawy jednak gdy dzis zajrzałam do mojej pochwy u wejścia zauważyłam wydobywające się białe grudki a niektóre z nich osadzone przy wejściu nie można ich w żaden sposób wytrzeć. Dodam ze pieczenia zbytnio nie odczuwam na codzień jak i wcale przy oddawaniu moczu. Wnioskuje ze jest to grzybica pochwy wiec pytam po jakie leki bez recepty mogę się udać w tym przypadku do apteki wyczytałam ze dopochwowe są najlepsze w tym wypadku. Czy może kupić i stosować razem doustne i dopochwowe?
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, od 7 dni spóźnia mi się miesiączka. Po stosunku z prezerwatywą (gdzie nie doszło do wytrysku w pochwie, a prezerwatywa nie była pęknięta) naprawdę odrobine spermy dostało się z brzucha na wargi sromowe (dodam, że miałam wtedy dni niepłodne). Na następny dzień miałam zapalenie pęcherza, więc zażywałam Furaginę. Od razu po stosunku miałam przez pare dni lekkie plamienia, ale wydaje mi sie ,że to przez pęknięcie błony dziewiczej, gdyż był to mój pierwszy raz. Po 5 dniach od stosunku miałam dostać miesiączki i faktycznie dostałam obfitą miesiączkę trwającą 4-5 dni. Wykonywałam testy 2 tygodnie po stosunku, ponieważ miałam objawy tzn. bóle podbrzusza i zaparcia i obydwa testy wyszły negatywne. Ale dalej miałam ból brzucha i zaparcia, więc 2 tygodnie później znowu zrobiłam testy. Na 3 testach nic się nie pokazało, więc poszłam do auta i po paru minutach postanowiłam zrobić te same testy jeszcze raz.. Wiem, że tak sie nie powinno robić, bo wynik może wyjść niewiarygodny, ale pomyślałam, że nie zaszkodzi spróbować - na jednym tescie dalej nic nie wyszło, na drugim wyszła jedna kreska a na trzecim przebarwienia czerwone po bokach, jedna kreska i druga delikatna różowa kreska... Chwilę później kupiłam jeszcze dwa testy i na jednym nic nie się nie pojawiło (prawdopodobnie źle wykonałam), a na drugim ledwo jedna kreska. Nie wiem, czy mam się martwić, że jestem w ciąży ? Dodam jeszcze, że w ciągu ostatniego miesiąca bardzo dużo stresu przechodziłam i zażywam również codziennie dawkę 100 mg leku „Lamilept” na padaczkę. Może to ma wpływ na tygodniowe opóźnienie miesiączki, a nie ciąża?
  5. Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne oraz dodatkowo zawsze używamy prezerwatywy. Krwawienie z odstawienia miałam w terminie 3 tygodnie temu od ok 5 dni ciągle chce mi się siku i czuje pieczenie ale po wysikaniu. 2 dni temu robiłam test ciążowy negatywny czy to może być ciąża czy może jakies zapalenie pęcherza? Dodam że w 1 tygodni tabletek zapomniałam 5 tabletki powyżej 12godzin jednak tydzień wcześniej nie było współżycia. Proszę o pomoc
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Wrap z mężem staramy się o dziecko już od ponad 1,5roku. Na początku nie udanych prób nic sobie z tego nie robiłam, wiedzialam ze nie koniecznie musi idąc się odrazu. Po 7 miesiącach, zaczęłam wykonywać testy owulacyjne gdyż przypuszczałam ze może złe wyliczam swoje dni płodne. W okresie płodnym kochaliśmy się regularnie co dwa, trzy dni. Niestety nie doszło do zapłodnienia przez kolejne 8 miesięcy. Wybrałam się do ginekologa po 10 miesiącach gdzie po badaniu okazało się ze wszystko jest w porzadku. Zrobiłam pare badań hormonalnych, również książkowe. Mąż zrobił badanie spermy i u niego również wszystko w jak najlepszym porzadku. Najgorsze jest to,ze powoli z każdym następnym cyklem coraz bardziej jestem smutna, rozczarowana. Na początku robiłam testy ciążowe , po pewnym czasie stwierdziłam ze szkoda pieniędzy i będę czekać czy krwawienie się rozpocznie. Od około 5cykli mam dziwny objaw, tydzień przed miesiączka. Przy oddawaniu moczu czuje ból w dolnej części brzucha, jakby w pęcherzu. Nie było tego wcześniej. Zaznaczę,ze nie mam innych objawów towarzyszących przy zapaleniu pęcherza czy infekcji pochwy jak Np. Pieczenie, świąd, czy tez zmiana koloru wydzieliny( odczucie tego stanu mogę porównać do sytuacji, gdy po nocy wstajemy z pełnym pęcherzem u przy oddawaniu moczu czujemy ucisk na pęcherz) Po miesiączce wszystko wraca do normy. Nie wiem co mogłoby to być?
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Staram się z partnerem o dziecko, współżyliśmy codziennie przez 4 dni przed owulacja, dziś mam owulację i nad ranem dostałam zapalenie pęcherza. Mam uczucie parcia na pęcherz, ból cewki i zauważyłam na początku różowy mocz na papierze a później już całkiem różowy mocz i czasem z skrzepem. Czy jest to normalne czy nie, mam teraz problem żeby skontaktować się z lekarzem.
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, chciałabym rozwiać wątpliwości. a więc...od 25dni spóźnia mi się miesiączka, zrobiłam od wczoraj 3testy i są pozytywne. Mam od rana nudności, czasami mniej a czasami bardzo duże, nie wymiotuję próbuje powstrzymać, czuję się słabo, nie mam na nic ochoty..jak zjem nasilają sie nudności. Mam lekkie bóle podbrzusza i promieniują do gory. czy to faktycznie ciąża czy jednak mogą byc inne problemy zdrowotne? czytalam na internecie ze przez niektóre problemy może test pokazać pozytywny...nie ukrywam, że 2miesiace temu mialam zapalenie pęcherza i miałam ślad białka, brałam antybiotyk ale po kilku dniach wyniki były idealne i nic już nie wskazywało na zapalenie. nie mam bólów w okolicach lędźwi. Proszę pilnie o odpowiedź, ponieważ denerwuję się.
  9. Witam, mój chłopak miał zapalenie pęcherza moczowego i doktor przepisał mu urofuraginum. Po koniec stosowania tabletek odbyliśmy stosunek z wytryskiem w środku. Dodam że biorę tabletki antykoncepcyjne(Microgynon 21) I chciałam się zapytać czy urofuraginum może osłabić działanie tabletek? Partner bierze również vitamine c i czy też może ona osłabić działanie tabletek antykoncepcyjnych?
  10. Zaczne od tego, ze od okolo 3 lat bralam tabletki antykoncepcyjne Angiletta. Zostaly mi przepisane bez badan z ppowodu policystycznych jajnikow. Wszyatko bylo okej, od pewnego czasu praktycznie poczatku roku zacElam tyc, trzymalam diete, liczylam kalorie, cwiczylam 3/4 razy w tygodniu,.mialam bole podbrzusza, czeste infekcje pochwy I.pecherza, zadnych bakterii bo.robilam badania, problemy z wydalaniem gazow I chodzeniem do.toalety. 2 tygodnie temu zrobilam badania hormonow oraz tarczycy. Tarczyca w.porzadku. bylam rowniez u endokrynologa powiedzial ze mam zbyt wysoki.poziom dehydroepiandrostendion, bo.350. Kazal mi zrobic inne badania takie jak insulina 17 oh progesteron, androgwny, kortyzol. Po.wizycie u lekarza odstawiłam tabletki, opuvhlizna nog sie zmniejszyla, oddaje gazy, nie.mam zapalen pochwy ani pecherza, ktore doac czesto wystepowaly, nie mam zaparc.czy powinnam robic dodatkowe badania? Wiem tez,.ze tabletki antykoncepcyjne zmniejszaja poziom androgenow, wiec czy po odstawieniu znowu ten poziom wzrosnie? I.lepiej. jednak zrobic badania I obnozac tabletkami androgeny?
  11. Witam, 2 miesiąc z rzędu pojawiła się u mnie skąpa miesiączka. Okres spoznil się w obu przypadkach około tygodnia, brzuch bolał tak jak zazwyczaj podczas miesiaczki a w krwi zaobserwowałam skrzepy krwi (jak to zwykle bywało) jednak jest ona bardziej skąpa. Czym może być to spowodowane? Dodam że jak 1 raz to zaobserwowałam to przeszłam zapalenie pęcherza, a teraz podczas tego cyklu odbyłam tygodniową podróż.
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. W nocy z piątku na sobotę (25-26)współżyłam bez zabezpieczenia i doszło do wytrysku. W czwartek(24) skończył mi się okres. Długość cykli to 26-28dni. Dodam, że często miewam zapalenie pęcherza jak i w tym przypdku. Jakie jest prawdopodobieństwo ciąży?
  13. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Ostatni stosunek odbyłam 6.09 zabezpieczony był prezerwatywa a chłopak nie doszedł w środku. Okres spóźnia się 4 dzień, od 2 tyg mam typowe objawy okresu. Odczuwam bóle brzucha i ciagle parcie na pęcherz( nie mogę wykluczyć jakiegoś zapalenia) zrobiłam 2 testy ciążowe. 1 w terminie miesiączki a drugi dzisiaj czyli w 4 dniu opóźnienia, oba są negatywne. Odczuwam również bóle krzyżowe. Zmieniłam swoją dietę na bardziej zdrowsza i ograniczyłam kalorie do 1200 oraz dużo się stresowałam :(( tym że mogę być w ciąży, czy to może być powód opóźnienia czy jest jakaś szansa że jednak jestem w ciąży ? Owulacja według kalendarzyka wypada na 29.08 jednak mój cykl jest nieregularny. W czerwcu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne z powodu złego samopoczucia. Czy to może być również powód ? Proszę o odpowiedz bo już strasznie wariuje :(
  14. Witam zrobiłam badania krwi czy są one w porządku? Oraz moczu z tym że miałam zapalenie pęcherza czy są one dobre? CRP <0.60 (0.0-5.0) OB 5 mm (1-20) TSH 0.98 (0.27-4.20) WBC 3.68 (4.40-11.30) RBC 4.79 (4.10-5.10) HGB 15.5 (12.3-15.3) HCT 45.1 (35.00-47.00) MCV 94.2 (80.0-96.00) MCH 32.4 (28.0-33.0) MCHC 34.4 (33.0-36.0) PLT 312 (152-396) RDW-SD 40.4 (37-47) RDW-CV 11.6 (11.5-14.5) PDW 11,4 (12-19) MPV 9.8 (7.5-12) P-LCR 23.7 % PCT 0.31 (0.14-0.36) NEUT 1.72 TYS (1.80-8.00) NEUT 46.8 % (50-70) LYMPH 1.30 TYS (1.50-4.0) LYMPH 35.3% (25-40) MONO 0.46 TYS (0.00-1.00) MONO 12.5% (2.0-8.0) EO 0.16 (0.00-0.45) EO 4.3% (2-4) BASO 0.04 (0.00-0.10) BASO 1.1% (0.0-1.0) MOCZ: Ciężar 1.030 (1.015-1.015-1.025) Leukocyty Azotyny neg Białko neg Glukoza neg Ciała ketonowe neg Urobilinogen neg Bilirubina Erytrocyty neg O Ph 5.0 (4.8-7.4) Osad Erytrocyty wługowane 1wpw leukocyty 1wpw Nablonki płaskie 6wpw drobnoustroje nieliczne Wow Kryształy szczawianu wapnia nieliczne
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam Moje cykle zwykle trwają 31-33 dni. W związku z tym, ze staramy się o dziecko, podczas owulacji, przed oraz po niej odbywaliśmy stosunki, miesiączka spóźnia mi się 5 dni, zrobiłam 2 testy ale wyszły negatywnie. Po ostatniej miesiączce przez tydzień bralam takze leki na zapalenie pęcherza oraz globulki dopochwowe. Czy to może być powód opóźnienia? Pozdrawiam.
  16. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry. Okres spóźnia mi się 54 dni, nie jestem w ciąży, do tego boli mnie nerka, ale z nią wszystko ok, nie mam zapalenia pęcherza, robiłam wyniki moczu. Ginekolog dopiero za tydzień. Nie mam żadnego stresu, nie odchudzam się. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś wyniki przed wizytą u ginekologa? Szczerze się niepokoje. Dziękuję za odpowiedz.
  17. Dzień dobry, Od trzech dni lekko drętwieje mi prawa noga co kilka godzin i nie wiem czym to jest spowodowane. Biorę tabletki antykoncepcyjne od 2lat (Levomine mini), a dzisiaj złapałam zapalenie pęcherza i biorę Urofuraginum max. Rok temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy i biorę Eurothyrox 50. Co może mieć wpływ na drętwienie? Bardzo proszę o odpowiedź.
  18. Gość

    Seks a ciąża

    18.08 powinnam dostać okres, a od tego dnia nie ma okresu, mam mdłości, czasem bóle głowy, brzucha, tkliwe piersi, w między czasie miałam jeszcze lekkie zapalenie pęcherza i czuje się ociążała. Dziś (21.08) zrobiłam test ciążowy i wyszedł negatywny. Co może mi być jeśli to nie ciąża? Czy powtórzyć test za kilka dni? Dodam tylko że mam agenezje nerki lewej i niedoczynność tarczycy, ale w obu przypadkach miałam początkiem tygodnia badania i wyniki mam dobre.
  19. Witam, zawsze na 3-4 dni przed spodziewana miesiączka pojawiało się u mnie brązowe plamienie a później normalny okres. Od ok. 5 dni jest tylko niewielkie lekko brązowe plamienie. Co to może oznaczać? Czy powinnam się martwić? Dodam również że jestem po przebytej infekcji intymnej i zapaleniu pęcherza na który dostałam antybiotyk, jak również mam ostatnio bardzo dużo stresu. Ciąża nie wchodzi w grę.
  20. Dzień dobry. Mam 18 lat, współżyje od pół roku. Przez prawie rok biorę tez tabletki antykoncepcyjne. Na początku musiałam je brać z powodu torbieli, a odkąd zniknęła biorę tylko jako środek antykoncepcyjny. Jakieś 2 miesiąca temu zauważyłam u siebie dziwne objawy, typu pieczenie, swędzenie, częstomocz, lekki ból podczas stosunku. Po wizycie u lekarza, on stwierdził ze to infekcja bakteryjna i przepisał Sumamed oraz kapsułki dopochwowe. Przeszłam kuracje, współżyłam z partnerem używając prezerwatywy. Jednak objawy powróciły, a partner nie zdążył się wyleczyć i wyjechał. Po ponownej wizycie, lekarz powiedział ze to infekcja mieszana i tym razem przepisał flukonazol i 2 rodzaje kapsułek dopochwowych. Od początku kuracji minął niecały tydzień, ale wczoraj dostałam miesiączki (z lekkim opóźnieniem 1-2 dni). Miesiączka jest bardziej obfita, niż zazwyczaj, dziwnego brązowego koloru, do tego towarzysza jej pieczenie pochwy i częstomocz ze swędzeniem (jak podczas zapalenia pęcherza). Przez ostatni tydzień tez miałam lekkie mdłości oraz brak apetytu, schudłam prawie 3 kg. Zrobiłam 2 testy ciążowe, obydwa są ujemne. W internecie dużo się naczytałam i najbardziej przeraża mnie to, ze może być to ciąża pozamaciczna lub wczesne poronienie. Czy powinnam się tak martwić, czy może być to objawem infekcji? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  21. Witam. Wykonałem badanie PSA ponieważ lekarz zlecił mi je po ostrym zapaleniu pęcherza. Wynik jaki otrzymałem to: WYNIK WART. REF. JEDNOSTKA PSA 0.59 0 - 1.78 ng/ml Jak mam go interpretować? Czy jest wszystko w porządku? Paweł 28 lat.
  22. Witam. Od długiego czasu używam Nuvaring jako antykoncepcji i używam go według schematu. Od piątku 29.05.2020 zaczęłam zażywać antybiotyk Cipropol na zapalenie pęcherza. Ostatnią tabletkę zażyłam w środę 3.06.2020. Chciałabym się dowiedzieć czy ten antybiotyk obniża skuteczność Nuvaring i po jakim czasie od ostatniej tabletki antybiotyku mogę zacząć współżyć z partnerem bez obaw?
  23. Witam, mam 25lat. Od 20 maja zaczęłam przyjmować tabletki antykoncepcyjne Axia Conti, prawidłowo w pierwszy dzień okresu. Ostatnio - czyli 29 czerwca odbyłam 3 stosunki z chłopakiem w bardzo krótkim czasie, zakończone wytryskiem w pochwie. Przy czym przy drugim i trzecim miałam wrażenie, że w pochwie jest jakby za sucho, mimo tego, że według chłopaka w samym środku już tak nie było, co sprawdzaliśmy. Od tej pory czuje dziwne "uczucie" w pochwie, jakby pewien rodzaj bólu, jakby była za sucha, parcie na pęcherz, często chodzę oddawać mocz w małych ilościach, a czasami zdarza mi się popuścić 1-2 kropelki moczu, bardzo rzadko odczuwam delikatne pieczenie w środku pochwy, po samych stosunkach zauważyłam też, że na papierze były małe ilości krwi o bladym kolorze. Jestem też po wycięciu gruczołu Bartholina, które było już 8 miesięcy temu i wszystko się zaleczyło i przebiegało prawidłowo. Czy mogą to być efekty tabletek antykoncepcyjnych? Czy takie objawy mogą wystąpić nawet po stosunku, ponieważ mogły wystąpić jakieś obtarcia? Czy może to być zapalenie pęcherza, ponieważ mogę mieć np. tendencję do tego skoro wcześniej miałam problemy z gruczołem? Czy mogę w takim razie wziąć jakieś tabletki bez recepty, a jeśli tak to jakie, aby nie miały wpływu na działanie tabletek antykoncepcyjnych Axia Conti? Bardzo proszę o pomoc.
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry Współżyłam z chłopakiem w swoje dni niepłodne (długo po planowanej owulacji). Nie doszło do wytrysku, jedyny kontakt bez prezerwatywy miał miejsce na początku stosunku. Mam nieregularne miesiączki, stosunkowo długie po 31, 32 dni. W ciągu ostatnich dwóch lat najkrótsza miała 26 a najdłuższa 46 dni. Mam skłonności do zapalenia pęcherza, przechodziłam je już kilkukrotnie jeden raz właśnie teraz. Umiem rozpoznać infekcje szybko i od razu wzięłam furagine dzięki czemu po trzech dniach można powiedzieć ze wszystko wróciło do normy. Niestety spoznia mi się okres, teraz jest już 38 dzień mojego cyklu. Siedem dni po planowanym terminie okresu zrobiłam test ciążowy jednak wyszedł negatywny. Nie mam żadnych objawow jak mdłości a śluz jest gesty i biały (czyli z tego co przeczytałam nie wskazuje na ciąże). Nie wiem czy martwić się o ciąże czy może jednak jest to po prostu opóźnienie wynikające ze stresu i infekcji lub jeszcze innych czynników. Dziękuje za pomoc!
  25. Dzień dobry, Zaczęłam drugie opakowanie tabletek antykoncepcyjnych. Lekarz zalecił mi w połowie opakowania badanie krwi. W wyniku badania krwi wyszło bardzo wysokie dimer d -wynik 1476,54 i bardzo wysoki cholesterol 224mg/dl. Tydzień wcześniej odstawiłam furagine (miałam zapalenie pęcherza) orać globulki clotrimazolin przepisane przez lekarza. Czy te leki mogły mieć wpływ na wynik badania? Minął tydzień od odstawienia leków tych leków i dopiero wtedy zrobiłam badanie krwi. Czy wpływ na wynik mogą mieć jednak tabletki antykoncepcyjne? Dziękuję za pomoc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...