Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Zapalenie pęcherza moczowego

Znaleziono 45 wyników

  1. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 24 lata. 09.04.21 miałam stosunek bez zabezpieczenia. Partner jednak nie skończył w środku. Ewentualnie sperma mogła być na podbrzuszu lub trochę niżej. W tym czasie miałam dni nieplodne gdyż jestem przed okresem bo powinnam go mieć dziś tj.14.04 ale nie dostałam jeszcze. Dodam iż w sobotę dzień po stosunku wzięłam tabletkę escapelle. Miesiączki zawsze mam regularne więc dlatego się martwię. Po escapelle miałam 2 dni lekkie plamienie ale bardzo lekkie i taķ jakby skrzepy . Dodatkowo uczucie jakby zapalenie pecherza ( pieczenie i parcie przy oddawaniu moczu) Jak czytałam to moga być skutki krwawienia przy zagniezdzeniu zarodka. Dziś dodatkowo mialam mocne skurcze i ból jak przed okresem ale krwawienia nie mam. Myślę że to nie może być ciąża bo i dni nieplodne miałam i wzięłam tabletke po, więc bardzo proszę o radę, pomoc.
  2. Witam. Czy podczas brania tabletek antykoncepcyjnych można przyjmować leki typu urofuraginum ? Jestem w połowie 2tyg brania Ovulastanu, jest to moje pierwsze opakowanie tych tabletek. Czy leki na zapalenie pęcherza wpływają na działanie tabletek antykoncepcyjnych ? Dziękuję za odpowiedzi
  3. Witam, od 9 marca miałam czerwone czasem brązowe upławy. Potem przyszedł okres chociaż za wcześniej. Normalnie krwawiłam. I po okresie do tej pory po wysikaniu się widzę różowe upławy czasem czerwone, zauważyłam że w pochwie na ściankach mam gęsta wydzielinę w kolorze krwi. Myślałam że to zapalenie pęcherza bo już raz miałam. Bolało mnie z tyłu tak jakby nerka a od kilku dni ból podbrzusza tylko bardzo delikatny. Domyślam się ze nie jest to infekcja intymna bo nie czuje swędzenia pieczenia, upławy to też nie są. Bo tylko po wysikaniu się mam ślady krwi na papierze. Co to może być?
  4. Witam, jestem pół roku po porodzie. Miesiączkę miałam już regularną, w dzień owulacji (tak jak podaje aplikacja) doszło do zbliżenia z mężem. Tydzień temu powinnam dostać miesiączkę, zrobiłam test jest negatywny, dodam że mam silne zapalenie pęcherza i mocz był bardzo gęsty. Czy jest możliwość że jestem w ciąży a przez mocz wyszedł negatywnie. Mam też dolegliwości jak z początku pierwszej ciąży. Pozdrawiam
  5. Choruję na insulinooporność, pomimo diety 1400 kcal i ćwiczeń 4 razy w tygodniu po 60 minut nie chudnę. Waga ani nie wzrasta, ani nie spada. Przyjmuję glucophage CR 1750 na dobę od lipca 2020. Od początku źle znosiłam metforminę, poza bólem żołądka odczuwam też mdłości, które nasilają się na przestrzeni czasu. Dodatkowym problemem są częste biegunki po każdym posiłku. Wyniki badań krwi, morfologii płytki rozmaz automatyczny, kreatyniny, CRP, OB są w normie za wyjątkiem: MPV 9,30 fl, PCT 0,4%, PDW 9,4 fl, P-LCR 18,3 %. Badania moczu w normie. Ostatnimi czasy przeszłam bardzo bolesne zapalenie pęcherza, niemniej odmiedniczkowe zapalenie nerek zostało wykluczone. Do jakiego specjalisty powinnam się udać aby rozwiązać problem mdłości i biegunek? Internista zalecił mi aviomarin na mdłości, ale nie rozwiązuje to problemu i niestety nawet doraźnie nie pomaga. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
  6. Dzień dobry Moje pytanie brzmi następująco. Z powodu wystąpienia u mnie zapalenia pęcherza, które wystąpiło u mnie w drugim dniu miesiączki musiałam zrezygnować z używania leku NuvaRing z zalecenia lekarza. Doktor powiedział, ze mogę w kolejnym początku cyklu znowu stosować krążek dopochwowy wspomnianego producenta. W poniedziałek zastosowałam lek NuvaRing natomiast w niedziele powinnam dostać okresu. Spóźnia się już 5 dzień. Jestem lekko zaniepokojona. Czy miesiączka powinna się spóźniać ?
  7. Witam. Odstawiłam tabletki antykoncepcyjne w styczniu. Ostatni okres miałam 15 stycznia. Później po zakończeniu brania tabletek antykoncepcyjnych dostałam krwawienie tzn. z odstawienia. W lutym powinnam dostać okres 12-go.Do dziś go nie dostałam. Mój cykl trawa 28 dni. 17 lutego miałam niewielkie plamienie. A 14-go lutego dostałam zapalenie pęcherza. Brałam Furagine. Z pęcherzem jest już oki. Do tej pory boli mnie w podbrzuszu i plecy w dolnym odcinku. Zrobiłam dziś test ciążowy i wyszedł negatywnie. Nie wiem czy to normalne że spóźnia mi się okres. Czy mam się czym martwić?
  8. Ponad 3 miesiące temu miałam założoną spirale hormonalną kyleena. Od tego czasu prawie codziennie mam bóle podbrzusza, czasem trwają krótko, czasem cały dzień. Głównie ból nie utrudnia funkcjonowania, ale jest dość mocny, jednak czasem nie mogę się z bólu aż ruszyć. Pojawiają się także po każdym stosunku i te są zazwyczaj mocne. Po 2 miesiącach od założenia byłam na konsultacji u ginekologa i podobno wszystko jest w porządku. Ponadto od założenia wkładki mam nawracające zapalenia pęcherza. Czym ten ból może być spowodowany i czy jest szansa, że minie? Zazwyczaj skutki uboczne ustępują po 3 miesiącach w przypadku antykoncepcji, jednak w tym wypadku bóle nie minęły. Co mam zrobić w tej sytuacji?
  9. Witam, czy przy kreatyninie 1,01 mg/dl (norma 0,5-0,9) oraz eGFR = 60,2 nie ma przeciwwskazań do przyjmowania furaginy (3 x 100mg dziennie) w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego? Pozdrawiam, Beata, lat 58
  10. Czy antykoncepcja hormonalna może powodować zaburzenia węchu i smaku? Czy to koronawirus? Od września stosuję tabletki Sylvie 30 bez większych skutków ubocznych (trochę przerzedziły mi się włosy, piersi stały się odrobinę większe), ale od końca grudnia coś złego dzieje się z moim smakiem i węchem. Nie utraciłam ich całkowicie, ale też z trudem przychodzi mi ich rozpoznawanie. Wiem, że coś jest słone, słodkie, gorzkie albo kwaśne, ale przy zamkniętych oczach nie wiem czy potrafiłabym powiedzieć co jem/wącham. Cały czas zamiast naturalnych zapachów/smaków czuję jeden - nieprzyjemny, ziemisto chemiczny. Tak pachnie i kawa i szampon, tak smakują chipsy i gotowane jedzenie. Ciążę wykluczam po 7 negatywnych testach z moczu i 2 negatywnych testach Beta HCG (11 dni po stosunku i 17 dni po stosunku). Co do koronawirusa - jestem osłabiona, pobolewa mnie gardło, miewam stany podgorączkowe i nabawiłam się zapalenia pęcherza, więc praktycznie żadnych typowych dla tej choroby objawów. Nie mam ani duszności ani kataru ani wysokiej gorączki. Co powinnam zrobić? Kwarantannę przechodziłam w listopadzie, wtedy chora była moja mama, a ja prawie całkowicie straciłam węch i smak. Czuję się bezsilna i nie wiem jak sobie pomóc. Czym ten stan może być spowodowany? Gdzie powinnam się zgłosić?
  11. Witam, mam 23 lata. Zrobiłam podstawowe badania krwi, morfologie, ponieważ parę dni temu miałam zapalenie pęcherza. Od roku wyniki Rdw SD, mch i mcv się nie poprawiaja. Brałam już z tego tytulu żelazo Surbifer Durules. Od dwóch miesięcy biorę codziennie rano 2 tabletki Ascofer i Inofolic Combi, bo chcemy mieć z mężem dziecko. Aktualne wyniki to: Rdw SD 36.7 fl, mcv 81fl i mch 27.4 pg, RBC 5.11 ×10´6/µl, IG 0.05 G/l, CRP 6.64 mg/l. Co to może oznaczać? Może to być białaczka?
  12. Witam. Właśnie dzisiaj odebrałem wynik badania z krwi na chlamydie trachomatis igg- wynik 74. W opisie powyżej 11 dodatni. IgM dopiero do 10 dni. Jutro umówiłem się na wizytę u urologa. Dziś nie mogę spac i trochę poszukałem w intenecie . To znaczy ze kiedyś przebyłem ta chorobę ? U mnie brak objawów lecz partnerka co kilka miesięcy ma nawrotowe zapalenie pęcherza . Czy to może mieć związek ? Zrobiłem pełen pakiet badań pod kątem wenerologicznym. Wszystko ujemne lub niereaktywne. W poniedziałek wysyłam partnerkę na badania na chlamydie . U niej cytologia i posiewy ok a niestety co kilka tygodni ta sama historia . Odżywiamy się zdrowo, dbamy o zdrowie i higienę . Jest szansa na jakaś podpowiedz co mamy zrobić żeby znaleźć przyczynę ? Czy to może faktycznie być przez ta moja chlamydie ?
  13. Dzień dobry. Zrobiłam badania krwi, ja uważam, że są ok, ale lekarz mnie nastraszył. Proszę o weryfikację. Morfologia w normie z wyjątkami: HGB 11,6 norma 12-15 MCHC 30.5 norma 31,5-35 OB 13. W rodzinie mam pielęgniarkę i mówi, że jak najbardziej okey. Podczas badania miałam zapalenie pęcherza. Dodam, że choruję na hashimoto i biorę leki. Pozdrawiam.
  14. Dzień dobry, W 3 tygodniu przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych zapomniałam wziąć jednej tabletki, minęło 14h według instrukcji zawartej przy tabletkach powinnam wyrzucić tabletki placebo i przyjmować tabletki z nowego blistra, tak zrobiłam. Teraz mam zapalenie pęcherza będę przyjmować 2 razy dziennie antybiotyk Zinnat. Przez jaki czas będzie osłabiona ochrona antykoncepcyjna przy pobieraniu antybiotyku? Kiedy mogę być pewna, ze tabletki znów działają w pełni?
  15. Dzień dobry, otóż od 3 dni moja temperatura bardzo się waha, gdy zmierzę tempertaurę pod pachą mam np. 36.9, za 10 minut gdy zmierzę mam nagle 36.6 i gdy zmierzę znowu za 10 minut to nagle 37°. I tak w kółko, mam obecnie zapalenie pęcherza, czy może być to od tego? Boje się że to ciąża ale biorę tabletki i wystąpiły już 2 krawienia z odstawienia od czasu ostatniego stosunku który odbył się 9 tygodni temu. Nie wiem co mam myśleć...
  16. Witam. tam tym tygodniu miałam zapalenie nerek i pecherza biorę antybiotyk. Biorę również tabletki antykoncepcyjneja dionelle w środę tydzień temu zapomniałam jednej tabletki w niedzielę doszło do stosunku po którym zaczęłam krwawic i krew pokazuje się do tej pory czy to wina pominiętej tabletki. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  17. Zażywam tabletki antykoncepcyjne Axia, niestety dostałam zapalenie pęcherza i zażywam tabletki Neofuragina. Czy to obniża skuteczność antykoncepcji ? Pozdrawiam
  18. Witam. W tam tym tygodniu miałam zapalenie nerek i pecherza biorę antybiotyk. Od 1.5 roku biorę dionelle w tam ta środę zapomniałam wziąść tabletki antykoncepcyjnej dodam że był to pierwszy blister po tygodniowej przerwie w niedzielę doszło do stosunku po którym zaczęłam krwawic i krew pokazuje się do tej pory czy to wina pominiętej tabletki?
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Witam w ostatnim czasie odbyłam swój pierwszy stosunek z prezerwatywa, w między czasie również ocieralismy się z partnerem nago narządami i jestem świadoma ze to może być głowa przyczyna mojego schorzenia które powstało poprzez przedostanie się bakterii z odbytu do waginy i przedsionka pochwy. Nie jestem pewna co do moich objawów trochę zgadzają się z tymi w internecie. W zeszły wtorek-17 (dzis mamy środę-25) odbyłam stosunek następnego dnia odczuwałam swędzenie przedsionka pochwy i raz dziennie parcie na pęcherz bez potrzeby oddania moczu, pieczenie występuje tylko przy końcu oddawania moczu jednak wiem ze jest to zapalenie pęcherza z którym sobie poradzę lecz odczuwam to co dwa dni co wydaje mi się dość dziwne. Swędzenie wejścia do pochwy jest nieustanne od zeszłej środy (dzień po stosunku) z początku myślałam ze to zwykle otarcia wiec w aptece kupiłam żel Iladian Intima smaruje się nim od 2 dni lecz nie widzę znaczącej poprawy jednak gdy dzis zajrzałam do mojej pochwy u wejścia zauważyłam wydobywające się białe grudki a niektóre z nich osadzone przy wejściu nie można ich w żaden sposób wytrzeć. Dodam ze pieczenia zbytnio nie odczuwam na codzień jak i wcale przy oddawaniu moczu. Wnioskuje ze jest to grzybica pochwy wiec pytam po jakie leki bez recepty mogę się udać w tym przypadku do apteki wyczytałam ze dopochwowe są najlepsze w tym wypadku. Czy może kupić i stosować razem doustne i dopochwowe?
  20. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, od 7 dni spóźnia mi się miesiączka. Po stosunku z prezerwatywą (gdzie nie doszło do wytrysku w pochwie, a prezerwatywa nie była pęknięta) naprawdę odrobine spermy dostało się z brzucha na wargi sromowe (dodam, że miałam wtedy dni niepłodne). Na następny dzień miałam zapalenie pęcherza, więc zażywałam Furaginę. Od razu po stosunku miałam przez pare dni lekkie plamienia, ale wydaje mi sie ,że to przez pęknięcie błony dziewiczej, gdyż był to mój pierwszy raz. Po 5 dniach od stosunku miałam dostać miesiączki i faktycznie dostałam obfitą miesiączkę trwającą 4-5 dni. Wykonywałam testy 2 tygodnie po stosunku, ponieważ miałam objawy tzn. bóle podbrzusza i zaparcia i obydwa testy wyszły negatywne. Ale dalej miałam ból brzucha i zaparcia, więc 2 tygodnie później znowu zrobiłam testy. Na 3 testach nic się nie pokazało, więc poszłam do auta i po paru minutach postanowiłam zrobić te same testy jeszcze raz.. Wiem, że tak sie nie powinno robić, bo wynik może wyjść niewiarygodny, ale pomyślałam, że nie zaszkodzi spróbować - na jednym tescie dalej nic nie wyszło, na drugim wyszła jedna kreska a na trzecim przebarwienia czerwone po bokach, jedna kreska i druga delikatna różowa kreska... Chwilę później kupiłam jeszcze dwa testy i na jednym nic nie się nie pojawiło (prawdopodobnie źle wykonałam), a na drugim ledwo jedna kreska. Nie wiem, czy mam się martwić, że jestem w ciąży ? Dodam jeszcze, że w ciągu ostatniego miesiąca bardzo dużo stresu przechodziłam i zażywam również codziennie dawkę 100 mg leku „Lamilept” na padaczkę. Może to ma wpływ na tygodniowe opóźnienie miesiączki, a nie ciąża?
  21. Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne oraz dodatkowo zawsze używamy prezerwatywy. Krwawienie z odstawienia miałam w terminie 3 tygodnie temu od ok 5 dni ciągle chce mi się siku i czuje pieczenie ale po wysikaniu. 2 dni temu robiłam test ciążowy negatywny czy to może być ciąża czy może jakies zapalenie pęcherza? Dodam że w 1 tygodni tabletek zapomniałam 5 tabletki powyżej 12godzin jednak tydzień wcześniej nie było współżycia. Proszę o pomoc
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Wrap z mężem staramy się o dziecko już od ponad 1,5roku. Na początku nie udanych prób nic sobie z tego nie robiłam, wiedzialam ze nie koniecznie musi idąc się odrazu. Po 7 miesiącach, zaczęłam wykonywać testy owulacyjne gdyż przypuszczałam ze może złe wyliczam swoje dni płodne. W okresie płodnym kochaliśmy się regularnie co dwa, trzy dni. Niestety nie doszło do zapłodnienia przez kolejne 8 miesięcy. Wybrałam się do ginekologa po 10 miesiącach gdzie po badaniu okazało się ze wszystko jest w porzadku. Zrobiłam pare badań hormonalnych, również książkowe. Mąż zrobił badanie spermy i u niego również wszystko w jak najlepszym porzadku. Najgorsze jest to,ze powoli z każdym następnym cyklem coraz bardziej jestem smutna, rozczarowana. Na początku robiłam testy ciążowe , po pewnym czasie stwierdziłam ze szkoda pieniędzy i będę czekać czy krwawienie się rozpocznie. Od około 5cykli mam dziwny objaw, tydzień przed miesiączka. Przy oddawaniu moczu czuje ból w dolnej części brzucha, jakby w pęcherzu. Nie było tego wcześniej. Zaznaczę,ze nie mam innych objawów towarzyszących przy zapaleniu pęcherza czy infekcji pochwy jak Np. Pieczenie, świąd, czy tez zmiana koloru wydzieliny( odczucie tego stanu mogę porównać do sytuacji, gdy po nocy wstajemy z pełnym pęcherzem u przy oddawaniu moczu czujemy ucisk na pęcherz) Po miesiączce wszystko wraca do normy. Nie wiem co mogłoby to być?
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Staram się z partnerem o dziecko, współżyliśmy codziennie przez 4 dni przed owulacja, dziś mam owulację i nad ranem dostałam zapalenie pęcherza. Mam uczucie parcia na pęcherz, ból cewki i zauważyłam na początku różowy mocz na papierze a później już całkiem różowy mocz i czasem z skrzepem. Czy jest to normalne czy nie, mam teraz problem żeby skontaktować się z lekarzem.
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, chciałabym rozwiać wątpliwości. a więc...od 25dni spóźnia mi się miesiączka, zrobiłam od wczoraj 3testy i są pozytywne. Mam od rana nudności, czasami mniej a czasami bardzo duże, nie wymiotuję próbuje powstrzymać, czuję się słabo, nie mam na nic ochoty..jak zjem nasilają sie nudności. Mam lekkie bóle podbrzusza i promieniują do gory. czy to faktycznie ciąża czy jednak mogą byc inne problemy zdrowotne? czytalam na internecie ze przez niektóre problemy może test pokazać pozytywny...nie ukrywam, że 2miesiace temu mialam zapalenie pęcherza i miałam ślad białka, brałam antybiotyk ale po kilku dniach wyniki były idealne i nic już nie wskazywało na zapalenie. nie mam bólów w okolicach lędźwi. Proszę pilnie o odpowiedź, ponieważ denerwuję się.
  25. Witam, mój chłopak miał zapalenie pęcherza moczowego i doktor przepisał mu urofuraginum. Po koniec stosowania tabletek odbyliśmy stosunek z wytryskiem w środku. Dodam że biorę tabletki antykoncepcyjne(Microgynon 21) I chciałam się zapytać czy urofuraginum może osłabić działanie tabletek? Partner bierze również vitamine c i czy też może ona osłabić działanie tabletek antykoncepcyjnych?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...