Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Tarczyca

Znaleziono 527 wyników

  1. Witam tydzień temu mialam robione USG tarczyce na którym wyszły guzki, mimo że badania tarczycy w tamtym roku nie wykazały nieprawidłowości, w tym tygodniu odebrałam wyniki krwi : anty-TPO WYSZŁO 0,50 NORMA <=5, 61 (U/ML) Kalcytonina <2.00 norma <=5, 61 (U/ML) i tsh 2.25 norma ( 0,35-4) Badania robił lekarz rodzinny czy wyniki są w normie czy powinnam udać się do endokrynologa?
  2. Wolna trijodotyronina (FT3) 3,54 pmol/L 3,40 — 6,10 Wolna tyroksyna (FT4)↓ 9,11 pmol/L 9,80 — 18,80 * Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 0,765 uIU/L 0,358 — 3,740 Co moga oznacza te wyniki badań? Męzczyzna 30 lat waga prawidłowa Ciągłe zmęczenie i sennośc sucha pękająca skóra. W rodzinie niedoczynnośc i nadczynnosc tarczycy. Dwa lata temu wyniki wzorcowe usg tarczycy bez zadnych zmian
  3. Dzień dobry, będę wdzięczna za nakierowanie co dalej zrobić ze swoim organizmem. Ze względu na wskazujące objawy na problemy z tarczycą zostałam na na badanie: TSH 1,80 FT3 5,36 FT4 15,80 Teoretycznie wyniki są w normie, ale wielokrotnie słyszałam że w Polsce widełki są zbyt ogólne. Mam 24 lata, mama chorowała na tarczycę a ja mam wiele wskazujących objawów na jej przypadłość. Czy martwię się nie potrzebnie, czy też powinnam wykonać jakieś dodatkowe badania, a jeśli tak to jakie? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i życzę miłego dnia :)
  4. Dzień dobry. Czy wyniki na czczo: insulina 14.9 (2.0-25.0) oraz glukoza 87 (70-99) mogą świadczyć o insulinoopornosci? Dodam, że mam 38 lat, 160cm wzrostu, 76 kg i leczę się na niedoczynność tarczycy. Proszę o poradę.
  5. Dzień dobry proszę o interpretacje wyników tsh 0.844 ft3 3.21 ft4 1.22. 5 lat temu po porodzie miałam problem z tarczyca. Przyjmowałam stałe leki euutyrox. Później tarczyca się unormowała i nie biorę leków od 2 lat. Obecnie mam duże wahania wagi pomimo ścisłej diety ciągle przybieram na wadze odczuwam silne zmęczenie senność i kołatanie serca.
  6. Czy ja mogę starać się o zaświadczenie,że stan zdrowia nie pozwala na noszenie maseczek?Mam nadciśnienie,znacznie powiększone serce,guzy na tarczycy i poprostu się duszę,jest mi słabo,momentalnie mam zawroty głowy,buzia cała jak ogień.Od momentu noszenia maseczek nie dam rady wyjść z domu,gdyż się duszę.W sobotę pojechałam z córką do sklepu,zakupy udało się zrobić,niestety do kasy już córka poszła sama,musiałam wyjść ,bo czulam, że zemdleje.Pytam o zaświadczenie,gdyż w razie kontroli policji chciałbym móc się czymś okazać,żebym nie miała ...dalszych problemów(a są niestety)proszę o odpowiedź.
  7. Dzień dobry. Moj wynik Tsh to 3,726 , Ft3 to 4,53 a FT4 0,86. Mam 38 lat 85kg. Proszę o wyjaśnienie czy coś jest nie tak? Usg tarczycy prawidłowe. Ewelina
  8. Dzień dobry. Jestem kobietą , mam 22 lata , choruję na niedoczynność tarczycy. Prosiłabym o interpretację testu obciążenia glukozą 75 g oraz poziomu insuliny. Glukoza na czczo 60 mg/dl , po 1 h 84 mg/dl , po 2 h 70 mg/dl Insulina na czczo 21,35 mU/l , po 1 h 246,24 mU/l po 2 h 0,7 mU/l.
  9. Mam 49 lat i niedoczynnosc tarczycy TSH 0.984 oraz cholesterol calkowity 327 HDL 64 LDL 244 I cholesterol nie-HDL 264 co to znaczy nie jestem otyla
  10. Prosiłbym o analizę wyników wykonanych w ramach tarczycy, badania wykonane zostały po przeprowadzeniu badań na witaminy gdzie wykazało u mnie 80% jodu. TSH 3,37 mIU/I FT4 15,02 pmoI/I FT3 5,58 pmoI/I P-ciała p/peroksydazie tarczycowej< 9,0 IU/ml�
  11. Gość

    Petting a ciąża

    Witam! Uprawiałam petting ze swoim partnerem i martwimy się, ponieważ parter chyba wprowadził niewielką ilość nasienia, (większe prawdopodobieństwo że był to płyn preejakulacyjny) do pochwy poprzez palce. Nie było tego dużo i palce włożył dopiero po kilku minutach lecz jednak dotykał moich miejsc intymnych wcześniej. Nie mam przebitej błony śluzowej, biorę tabletki antykoncepcyjne na regulacje okresu, ponieważ mam niedoczynność tarczycy. Skończyłam brać je dzień przed pieszczotami. Okres dostałam 2 lutego więc z tego wynika ze nie miałam w tym czasie dni płodnych. Jakie według pani jest ryzyko zajścia w ciąże w takich okolicznościach?
  12. Dość niekomfortowa sprawa ale 2 tyg po okresie zaczęłam plamić, trwało to 11 dni było 7 dni przerwy i znowu plamie, uprzedzając - nie jest to okres bo nie mam objawów jak przy okresie, do tego krwi jest mało. Jestem umówiona do lekarza ale wizytę mam dopiero za ponad miesiąc nie wiem co się dzieje i do kogo się muszę udać. Dodam ze leczę się na niedoczynnosc tarczycy i hormony mam dobre. Proszę o pomoc jestem załamana
  13. Gość

    Petting a ciąża

    Uprawiałam petting ze swoim partnerem i martwimy się, ponieważ parter chyba wprowadził niewielką ilość nasienia, (większe prawdopodobieństwo że był to płyn preejakulacyjny) do pochwy poprzez palce. Nie było tego dużo i palce włożył dopiero po kilku minutach lecz jednak dotykał moich miejsc intymnych wcześniej. Nie mam przebitej błony śluzowej, biorę tabletki antykoncepcyjne na regulacje okresu, ponieważ mam niedoczynność tarczycy. Skończyłam brać je dzień przed pieszczotami. Okres dostałam 2 lutego więc z tego wynika ze nie miałam w tym czasie dni płodnych. Jakie jest ryzyko zajścia w ciąże w takich okolicznościach?
  14. Gość

    Seks a ciąża

    , Witam Spóźnia mi się okres ponad 3 tygodnie miałam dostać 1 luty i go nie dostałam u ginekologa wyszła jedna słaba kreska na teście jednak z krwi wyszło że nie ma ciąży ponieważ HCG wyszło 0,5 czy jest możliwość że to jednak ciąża i lekarz źle obliczył tygodnie bo powiedział że to czwarty tydzień ale jednak z krwi nie wyszło Czy mam się martwić leczę się też na tarczycę czy to może mieć jakiś wpływ mam się martwić dziękuję za odpowiedź
  15. Dzień dobry. Mam 32 lata. 2 lutego robiłam badanie krwi. Ob wyszło 20 mm/h czyli górna granica Dziś powtórzyłam badania i Ob jest już 37 mm/g. Dodatkowo zrobiłam crp i mam 5,9 mg/l. Cała morfologia idealna, tarczyca również w normie. 3 lata temu miałam nowotwór. Tłuszczakomięsak o stopniu 2. Jakie zrobić jeszcze badania? Lekarz rodzinny zlekceważył wyniki
  16. dzień dobry Mam torbiel na jajniku, dwa miesiace temu zostały mi przepisane tabletki Vixpo na niego, biore je od miesiaca aktualnie jestem na koncu listka i biore trzecią placebo, dzis podczas oddawania moczu zauwazylam krwawienie z pochwy tak jak w przypadku miesiaczki a jestem dwa tygodnie po miesiaczce, po tym krwawieniu oddaje czesciej mocz trzy razy w ciagu godziny, co toalete krwi jest mniej lekko przezroczysta z czerwonymi skrzepami, dodam ze rowniez od 1,5 miesiaca biore antybiotyk przepisany od dermatologa Tetracycline, do lekarza moge zadzwonic dopiero po weekendzie poniewaz jest nieobecna, czy moge prosic o rady jest sie czym martwic ? Dodam że krwi nie ma a jest brązowy śluz jak podczas miesiaczki czy jest mozliwosc abym miala okres po dwoch tygodniach od zakonczenia ostatniego ? poprzedni po braniu tabletek dostalam tydzien szybciej a zawsze mam spoznienie dwa tygodnie prze chora tarczyce czy przez tabletki okres mogl sie tak szybko pojawic znowu?
  17. Czy wyniki badan tarczycy sa niepokojące? Jakie dalsze leczenie? Kobieta 23 lata TSH III generacji 3,637 FT3 4.63 FT4 11.15 Anty TPO >1000.0 Anty TG >800.0
  18. Czy przy głębokim niedoborze żelaza fe 12, ferrytyna 6 hb 11 mcv 78 może być bardzo nasilony świąd uogólniony? Badania wątroby, tarczycy, testy alergiczne w normie.
  19. Witam, mam 22 lata, jestem kobietą, moje wyniki TSH 4,19, FT3 3,00, FT4 0,94. Miałam robione USG, żadnego guzka nie mam. Co powinnam zrobić mając takie wyniki? Czy moja tarczyca powinna być leczona?
  20. Witam mój wynik TSH 3 to 1.530co to oznacza nigdy nie miałam problemów z tarczycą.
  21. TSH 0.88 Ft3 3.85 Ft4 1.08 Od 3 lat przyjmuje leki. Na dłuższy czas nie da się utrzymać wyników na jednakowym poziomie Przyjmuje też leki na nadcisnienie i insulinoopornosc. Jak interpretować tarczycę? Kobieta 45 lat
  22. Dzień dobry, od 3 lat przyjmuję tabletki antykoncepcyjne, które zniwelowały bolesne miesiączki i znacząco poprawiły moje zdrowie. Od 2 miesięcy, mniej więcej w połowie opakowania, bolą mnie piersi, ból trwa ok. tygodnia i znika. Przy okazji boli mnie też pod lewą pachą, w tym "cyklu" dość znacząco. Przy tym wyczuwam podłużne, bolesne i tkliwe grubienie. Zgrubienie znacznie zmniejsza się kilka dni po ustąpieniu bólu piersi. Samobadanie piersi nie wykazuje guzów, obie piersi są takie same. Badania krwi (CRP, morfologia z rozmazem, tarczyca) nie wykazały niczego niepokojącego. Co powinnam zrobić ze swoim problemem? Czy powinnam martwić się pachą? Może czas na zmianę tabletek (dodam, że w ostatnich 2-3 miesiącach znacznie zatrzymuje mi się woda w organizmie oraz raz pojawiło się minimalne brązowe plamienie). Ciąża wykluczona. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  23. dzień dobry, od początku pojawienia się miesiączki przechodziłam ją bezboleśnie, od jakiegoś czasu były to jednak misiaczki bardziej obfite i bolesne. Pojawiło mi się ostatnio plamienie w dni płodne co nigdy mi się nie zdarzyło, wczoraj dostałam okresu 4 dni przed planowanym i dzień cyklu 25. Krwawienie było bardzo skąpe i od tamtego czasu krwawienie nie występuje a bóle są znikome. Zaznaczę również że po zakończeniu owulacji ciągle bolały mnie piersi. Przyjmuje od miesiąca leki na tarczyce. Jest powód do niepokoju?
  24. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam pytanie. Uprawiałam seks z moim chłopakiem z zabezpieczeniem (prezerwatywa), użyliśmy jeszcze lubrykantu. Chłopak skończył w prezerwatywie poza, nie biorę innych środków antykoncepcji. Miesiączkę miałam regularną co 30 dni. Tym razem było inaczej okres spóźniał mi się i dostałam go po 38 dniach. (36 dnia właśnie uprawiałam seks) 2 dni po dostałam okres. Od tamtej pory nie uprawiałam seksu a okres spóźnia mi się już 2 tyg. Czy to możliwe ze jestem w ciąży ? Wspomne że 2 tyg po odbytym stosunku robiłam kontrolne badania krwi :morfologię i tarczyce. Wszystko wyszło w normie. Na ogół mam bardzo bolesne miesiączki . Tym razem jajnik boli mnie od około tygodnia tylko przez kilka minut, mam zawroty głowy i bolą mnie sutki. Z góry dziękuje za odpowiedz.
  25. Witam mam 33 lata i od poronienia w 2017 roku praktycznie nie mam miesiaczki. Lekarze przepisywali hormony ktore pomagaly na chwile a potem znow to samo. Dodam ze bardzo ciezko przezylam to poronienie, dodatkowo przemoc meza i rozwod. Jestem teraz w szczesliwym zwiazku ale niestety nie moge miec dzieci. Badania na tarczyce wyszly ok. Prosze o pomoc!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...