Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Tarczyca

Znaleziono 611 wyników

  1. Dzień dobry. Od około dwóch miesięcy mam problem z wypadającymi włosami oraz łupieżem. Lekarz dermatolog zlecił mi wykonanie badań tarczycy. Wyniki są następujące: TSH – 4,62 (norma 0,27 – 4,20), FT4 – 1,75 (norma 0,90 – 1,90) oraz FT3 – 6,65 (norma 3,90 – 6,70). Pozdrawiam.
  2. Gość

    Seks a ciąża

    Tydzień przed planowym okresem miałam brązowe mało obfite krawienie, natomiast nie wiem czy to była wczesniajsza miesiączka. Dlatego teraz zastanawiam się czy zrobić test ciążowy, ponieważ jeśli to nie był okres to mija 7 dzien spóźnienia teoretycznej miesiączki. Dodam że mam pcos i niedoczynność tarczycy. Czy przez te schorzenia mogę otrzymać fałszywie dodatni wynik testu?
  3. Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy moje wyniki badań są w porządku. Tsh 2,107 FT3 2,89 FT4 1,10 USG tarczycy w porządku Morfologia w normie
  4. Witam, pisze w sprawie interpretacji wyników na tarczycę. Moje wyniki : TSH 2,010 FT4 0.98 ANTY TPO <9 Czy moje wyniki są w normie? Proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam Justyna Kozłowska
  5. Zanik miesiączki od ponad roku u 17-latki Ostatni raz miałam miesiączkę w czerwcu 2020r. Nie wiem co się dzieje z moim organizmem...Myślałam, że to przyczyny związane z tarczycą, hormonami, więc wybrałam się na początku tego roku do endokrynologa, wcześniej zrobilam badania krwi i wlasnie nie do końca wyszło dobrze. TSH, FT4 I FT3 wyszło mi w normie, natomiast Anty TPO znacznie podwyższone - 1000. Pierwszy raz podwyższony cholesterol - całkowity 207, LDL 138. Okazało się, że z tarczycą jest wszystko w porządku, pani przepisała jakiś lek hormonalny na przywrócenie miesiaczki. Po kilku dniach i odstawieniu tego leku okres pojawił się, co prawda krwawienie było niewielkie i nawet mnie brzuch nie bolał, jak to czasami bywało. Miesiaczka od tego czasu więcej nie wróciła, została wywołana przez lek i na tym koniec. Bliscy twierdzą, że to wina niskiego BMI, że powinnam przytyć. Nie jestem za chuda, wedlug mnie szczupła, ale dość wysoka mierzę 178cm wzrostu a waga moja obecna to 49/50kg. Od czasu zaniku okresu schudłam sporo a moje bmi wynosi niecałe 16...Czy to tutaj jest problem? Pewnie od razu przychodzi na myśl to, że się odchudzam, jakieś diety, jednakże absolutnie tak nie jest! Jem zawsze to na co mam ochotę, to co lubię, codziennie jakieś słodycze czy nawet tłuste potrawy, nie mam pojęcia dlaczego schudłam, skąd ten spadek wagi... Dodam, że czasami miewam takie momenty, ze gdy nie jadłam nic 3-5 godzin to kompletnie nie czuje głodu, czuje się pełna, brzuch jak balon, mimo tego w koncu wiem , że musze coś zjeść i nie lekceważe tego, ale ogólnie od czasu zaniku miesiączki wcale nie mam jakiś napadów głodu w porównaniu do zdrowych osób, które nie jadłyby nic tyle godzin.... Co więcej, z takich objawów (wydaje mi się że dość częste u osób w moim wieku) to wypadanie włosów, znkający i pojawiący się trądzik, często mam lodowate stopy, w nocy jest mi zimno, a w dodatku dowiedziałam się ostatnio, że w nocy podczas snu mam jakieś lekkie drgawki, kołdra delikatnie się trzęsie...Podsumowując, gdzie się wybrać, czy tu chodzi o wagę, powinnam przytyć, wybrać się do ginekologa? strasznie niepokoi mnie ten długi brak miesiączki....
  6. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, staramy sie z mezem o dziecko i pelne stosunki byly co dwa dni na poczatku cyklu az do owulacji i jednego dnia po niej. Cykle mam przewaznie 31-32 dniowe. W 22 dniu cyklu, 9 dni przed miesiaczka dostałam naglego bolu w podbrzuszu, uczucie ciagniecia i wypelnienia oraz bol przy dotyku z lewej strony na dole. Następnego dnia bol byl typowo miesiaczkowy a rano zobaczylam bardzo gesty sluz podbarwiony krwia, pozniej stal się lekko żółty. Nastepny dzien wszystko wróciło do normy. Bolow nie odczuwam a sluz jest bialy i gesty lekko rozciagliwy bez zapachu. Czy jest mozliwosc, ze zaszlam w ciaze? Niepokoje sie o ta krew, co prawda nie bylo jej duzo ale sam fakt o mozliwej nieprawidlowosci. Nie stwierdzono wczesniej u mnie torbieli badz nadzerki. Jezeli ma to jakies znaczenie mam niedoczynnosc tarczycy oraz biore zelazo z powodu jego niedoboru.
  7. Czy Tarczyca bajkalska obniża skuteczność tabletek antykoncepcyjnych?
  8. Witam, od 4 miesięcy stosuję krążki antykoncepcyjne. Pod koniec 3 miesiąca zaczęło się brązowe plamienie ze skrzepami (czasami jest krwiste). Nie robię przerw, ponieważ tak zalecił mi ginekolog. Kilka lat temu miałam torbiel jajnika, a obecnie mam problemy z tarczycą i PCOS. Plamienie trwa już ok. 3-4 tyg. Czasami odczuwam skurcze (jak podczas miesiączki tylko delikatne). Czy to normalne?
  9. Dzień dobry Mam problem bo odebrałam wyniki hormonów tarczycy i kompletnie się nie znam na tym . Bardzo proszę o pomoc. O to moje wyniki : TSH - 0,144 µIU/ml ( 0,35 – 4,94) anty-TPO - <3 IU/ml (0 – 5,61) anty-TG - 6,76 IU/ml (0 – 4,11) Ft3 - 4,81 pmol/l (2,63 – 5,7) Ft4 - 11,46 pmol/l (9 – 19) OB - 3 mm/h ( 0-12) Glukoza - 87 mg/dl (70-99)
  10. Mój okres trwał od 12 do 16 czerwca.moje cykle trwają zazwyczaj 26-28 dni.Mam aplikacje z ktorą moje okresy sie zgadzają i zawsze mi wszystko pasuje.Wedlug niej 20 czerwca mialam pierwszy dzien plodny uprawialam z chlopakiem seks analny z glupoty bez zabezpieczenia.Godzine wczesniej mial wytrysk poza mną,boje sie ze preejakulat mogl dostac sie do mojej pochwy wiec wzielam tabletke Escapelle po 14 godzinach.5 dni po tym dostalam 3 dniowego krwawienia ze skutkami ubocznymi zmeczenie bole glowy i brzucha i uderzeniami gorąca.Dzisiaj mialam dostac okres a nie mam go czuje tylko mocny dosc ból lewego jajnika uderzenia gorąca i bol glowy.Dodam ze od kilku miesiecy cierpie na PMS,bardzo bolące okresy oraz mam niedoczynnosc tarczycy od 2 lat ktora jest w normie aktualnie.Zauwazylam ze odkąd wzielam tabletke dzien po zaczely wypadac mi wlosy.Stresuje sie bardzo co tez nie pomaga jak to jest z tym okresem po tej tabletce?
  11. Czy te wyniki świadczą o niedoczynność tarczycy? Mam 26 lat. TSH 3,41 FT3 3,15 FT3 0,90
  12. Jestem mężczyzna mam 33 lata wykonałem profilaktycznie badanie tsh z krwi i wyszło 0.97 tak po prostu bez żadnej przyczyny co jakiś robię sobie takie badania poprzednio wyniki wychodziły około 1.5 do 2 czy możliwe że coś jest nie tak z tarczyca wprawdzie wynik mieści się w normie ale jest sporo niższy od ostatnich w badaniu usg tarczycy żadnych zmian
  13. Dzień Dobry. Mam 15 lat jestem chłopakiem i mam problem.Mianowicie chodzi o homony tarczycy FT3 i FT4. ft3 miałem małe a ft4 wyższe TSH było w porządku reszra badań też.Jak byłem na badaniu usg tarczycy pani doktor powiedziała mi tylko że moja tarczyca jest niejednorodna i powiększona.W dodatku jestem otyły,mam strasznie suchą skóre momentami,wypadają mi włosy,kołatania serca,wypieki na twarzy,podwyższoną akcję serca i straszne zmiany nastrojów. Czy możliwe że mam hashimoto i niedoczynność tarczycy?
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, interesuje mnie jedna kwestia. Mój cykl menstuacyjny trwa 35dni. W okolicach dni płodnych (17 dzień cyklu) wprawiała seks z partnerem, bez zabezpieczenia, przerwany. Dziś jestem w 24 dniu cyklu i pojawiła się skąpa miesiączka, kolor raczej normalny nie jest to plamienie brunatne lub różowe. Zastanawiam się czy to może być krwawienie implantacyjne? Kiedy wykonać test? Jak powinna wyglądać szyjka podczas krwawienia implantacyjnego, jak szybko po zapłodnieniu unosi się i zamyka? Trochę z mojej historii stan po cięciu cesarskim, ciaza1 poród1. Choruje przewlekłe na niedoczynność tarczycy, przyjmuje letrox50. Mam nadzieję, że napisałam zwięźle i na temat
  15. Dzień dobry. Odebrałam wyniki badań. TSH: 0.02 ft3 : 15,03 (3,13-6,76) ft4: 51,43 (12,0-22,0) . Badania były po śniadaniu zrobione i chciałam zapytać czy nie bycie na czczo mogło wpłynąć na wynik hormonów tarczycy czy to ewidentna nadczynność?
  16. Witam Mam 21 lat i leczę się dłuższy czas na niedoczynność tarczycy W ubiegłym roku po badaniu wskaźnik TSH pokazał 1.55, a w tym roku w maju 1.64 Wszystkie wyniki mieszczą się się wartościach referencyjnych TSH 1.64 wart. ref. 0.3-4.2 FT3 5.14 wart. ref. 3.1-6.8 FT4 16.32 wart. ref. 12-22 Usg tarczycy prawidlowe. Lekarz powiedział, że dalej mam przyjmować tabletki(euthyrox 25) Czy faktycznie lepiej dalej je przyjmować czy nie muszę jeśli wszystkie wyniki mieszczą się w normach?
  17. Mam 35 lat. jestem w trakcie diagnozowania niedoczynności tarczycy. TSH w górnych granicach lub przekroczone do poziomu 5. Ostatnio słabiej się czułam, do tego często rano po przebudzeniu dokucza mi sztywność i bolesność stóp. Czy wyniki badań jakie wykonałam, są niepokojące? Lekarz rodzinny zalecił zmianę diety. Morfologia krwi: Leukocyty 6,63 tys/µl (3,98 - 10,04), Erytrocyty 4,75 mln/µl (3,93 - 5,22), Hemoglobina 14,9 g/dl (11,2 - 15,7), Hematokryt 42,3 % (34,1 - 44,9), MCV 89,1 fl (79,4 - 94,8), MCH 31,4 pg (25,6 - 32,2), MCHC 35,2 g/dl (32,2 - 35,5), Płytki krwi 342 tys/µl (150 - 400), RDW-SD 38,8 fl (36,4 - 46,3), RDW-CV 11,9 % (11,7 - 14,4), PDW 14,9 fl (9,8 - 16,2), MPV 11,70 fl (9,4 - 12,5), P-LCR 39,9 % (19,1 - 46,6), PCT 0,4 % H (0,17 - 0,35), Neutrofile 3,55 tys/µl (2 - 7), Limfocyty 2,30 tys/µl (1 - 3), Monocyty 0,63 tys/µl (0,2 - 1), Eozynofile 0,13 tys/µl (0,02 - 0,5), Bazofile 0,02 tys/µl (0,02 - 0,1), Neutrofile 53,50 % (40 - 80), Limfocyty 34,70 % (20 - 40), Monocyty 9,50 % (2 - 10), Eozynofile 2,00 % (1 - 6), Bazofile 0,30 % (0 - 2), Glukoza 5,78 mmol/l H (3,9 - 5,5), Cholesterol całkowity 5,54 mmol/l H (3 - 5), Cholesterol HDL 1,47 mmol/l, Cholesterol nie-HDL 4,07 mmol/l, Cholesterol LDL 3,65 mmol/l, Trójglicerydy 0,92 mmol/l.
  18. Mam 35 lat. jestem w trakcie diagnozowania niedoczynności tarczycy. TSH w górnych granicach lub przekroczone do poziomu 5. Ostatnio słabiej się czułam, do tego często rano po przebudzeniu dokucza mi sztywność i bolesność stóp. Czy wyniki badań jakie wykonałam, są niepokojące? Lekarz rodzinny zalecił zmianę diety. Morfologia krwi: Leukocyty 6,63 tys/µl (3,98 - 10,04), Erytrocyty 4,75 mln/µl (3,93 - 5,22), Hemoglobina 14,9 g/dl (11,2 - 15,7), Hematokryt 42,3 % (34,1 - 44,9), MCV 89,1 fl (79,4 - 94,8), MCH 31,4 pg (25,6 - 32,2), MCHC 35,2 g/dl (32,2 - 35,5), Płytki krwi 342 tys/µl (150 - 400), RDW-SD 38,8 fl (36,4 - 46,3), RDW-CV 11,9 % (11,7 - 14,4), PDW 14,9 fl (9,8 - 16,2), MPV 11,70 fl (9,4 - 12,5), P-LCR 39,9 % (19,1 - 46,6), PCT 0,4 % H (0,17 - 0,35), Neutrofile 3,55 tys/µl (2 - 7), Limfocyty 2,30 tys/µl (1 - 3), Monocyty 0,63 tys/µl (0,2 - 1), Eozynofile 0,13 tys/µl (0,02 - 0,5), Bazofile 0,02 tys/µl (0,02 - 0,1), Neutrofile 53,50 % (40 - 80), Limfocyty 34,70 % (20 - 40), Monocyty 9,50 % (2 - 10), Eozynofile 2,00 % (1 - 6), Bazofile 0,30 % (0 - 2), Glukoza 5,78 mmol/l H (3,9 - 5,5), Cholesterol całkowity 5,54 mmol/l H (3 - 5), Cholesterol HDL 1,47 mmol/l, Cholesterol nie-HDL 4,07 mmol/l, Cholesterol LDL 3,65 mmol/l, Trójglicerydy 0,92 mmol/l.
  19. Dzien dobry, mialam robione badanie na tarczyce. otrzymalam takie wyniki: Anty TG wynik <0,9 norma 0-4 Anty TPO wynik 0,7 norma 0-9 TSH wynik 1,24 norma 0,38 - 5,33 FT3 wynik 3,94 norma 2,5 -4,3 FT4 wynik 0,64 norma 0,65 - 1,48 Czy lekko obnizone FT4 oznacza ze mam Hashimoto? Dziekuje Pozdrawiam
  20. Dzień dobry. Zadaje to pytanie ponieważ moja córka która ma 15 lat i ma problemy z miesiączką. Menstruuje od ponad trzech lat. Jej miesiączki są bardzo bolesne. Zazwyczaj jej cykl trwa 35 dni i ma krwawienie przez 8. Przedostatni cykl jej trwał 43 dni a ostatni trwał 22 dni. Choruje na insulioporność i niedoczynność tarczycy i przyjmuje 2xdziennie glucophage 750 i euthyrox 62. Czy taka sytuacja może świadczyć o jakiejś chorobie? Czy potrzebna jest konsultacja specjalisty? Pozdrawiam.
  21. Witam. Czy te wyniki badań Hormonów są prawidłowe czy wymagają dodatkowej konsultacji/diagnostyki? Zrobiłem je prywatnie ze względu na nadmierne wydzielanie łoju na skórze, lekkie ŁZS, brak współistniejących chorób. Mam 26 lat i jestem mężczyzną. Proszę Lekarza o interpretację. Pozdrawiam. Insulina L97 7,34 uU/ml 2,6 — 24,9 FSH L65 5,43 mIU/ml 1,5 — 12,4 * LH L67 7,3 mIU/ml 1,7 — 8,6 * Progesteron N55 0,658nmol/l wartości oczekiwane : < 0,474 * Prolaktyna N59 254 uIU/ml 57 — 357 * Estradiol (E2) K99 130 pmol/l 40 — 161 * Testosteron O41 26,00 nmol/l 9,90 — 27,80 * DHEA-SO4 K27 ↑ 513,0 µg/dl 60,9 — 449,0 Kortyzol M31 368,5 nmol/l godz. poranne: 171 — 536 nmol/l godz. popołudniowe: 64 — 327 nmol/l Badania tarczycy w porządku - zlecone i sprawdzone przez lekarza rodzinnego.
  22. Objawy problemow z tarczyca, wynik TSH 2,24 u kobiety w wieku 20 lat czy jest powód do niepokoju?
  23. Dzień dobry, syn ma 17 lat , czy endokrynolog słusznie stwierdziła niedoczynność tarczycy. TSH- 2,999 mlU/L (0,270-4,200) ; FT3- 3,54 pg/ml (2,28-5,00) ; FT4- 1,20 ng/dl (0,89-1,76) ; ATG <15 U/ml (0-60) ATPO- <28 U/ml (0-60). Dodam, że w usg wyszła pomniejszona tarczyca
  24. Gość

    Brązowe plamienie

    Dzień dobry, Od 4 lat mam brązowe plamienie ze skrzepami od 20 do 23 dnia cyklu. Później plamienie ustaje i 26 dnia cyklu pojawia się okres, który trwa 2-3 dni. Wcześniej przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne przez 6 lat. Plamienia pojawiły się po ich odstawieniu. Staram się o ciążę od 1,5 roku, bezskutecznie. Miałam robioną histeroskopię, która nic nie wykazała, drożność jajowodów ok, hormony ustabilizowane - biorę eutyrox 50 na niedoczynność tarczycy i pół tabletki dostinexu raz w tygodniu na nieznacznie podwyższoną prolaktynę. Owulację mam w 11 dniu cyklu, potwierdzona monitoringiem. Progesteron badany kilka razy 7 dni po owulacji - wynik zawsze powyżej 20 czyli w normie. Lekarz przypisał mi duphaston 2x dziennie od 15 dnia cyklu, jednak plamienia nadal się pojawiały. W tym miesiącu miałam stymulację lamettą i brałam duphaston. Gdy zauważyłam beżowy śluz w 20 dc zaczęłam brać zamiast duphastonu luteinę 100 mg dopochwowo i uwaga - plamienie nie rozkręciło się. Moje pytanie brzmi czy mimo prawidłowego poziomu progesteronu wg norm laboratoryjnych przyczyną braku ciąży może być niedomoga lutealna? Dodam, że mąż przebsdany wzdłóz i wszerz, wszystko idealnie, genetyka też. Dziękuję za odpowiedź.
  25. Witam mam 38 lat zrobiłam wyniki na tarczycy i nie wiem czy mam iść do endokrynologa T-SHIRT 2,150 FT3 3,31 FT4 1,4 Czy wszystko jest w normie proszę o odpowiedź
×
×
  • Dodaj nową pozycję...