Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Tarczyca

Znaleziono 141 wyników

  1. Witam, jestem kobietą mam 27lat i od około pół roku odczuwam ciągle zmęczenie, włosy zaczęły mi wypadać oraz waga rośnie pomimo że jestem ciągle na diecie. Zrobiłam sobie badania w kierunku choroby tarczycy i moje wyniki to tsh 2.75, fts 4.1, ft4 9.98. Czy są one prawidłowe czy wymagają konsultacji z lekarzem?
  2. Robiłam badania /niedoczynność tarczycy/ TSH (ICD-9:L69) 1. Wynik jest 7.220 a norma od 0.510 - 4.300 H. dla dziecka 15 lat. Jak to rozumieć?
  3. Witam. W badaniu morfologii wyszły podwyższone płytki krwi liczba 457 tys. Ponadto PCT nieznacznie podwyższone 0,5. CRP tez nieznacznie podwyższone 11. Reszta badan w normie. Choruje tez na zapalenie tarczycy, otyłość, insulinoopornosc i lekka łuszczycę. Często miewam tez infekcje dróg moczowych. Co takie wyniki mogą oznaczać? Czy mam się czym martwic?
  4. Witam, kobieta eta, wiek 36, wynik anty TG 0,9 Anty TPO 0,5 DODATKOWO częste miesuaczki, uczucue zimna Czy moze byc cos nie tak z tarczycą?
  5. Witam właśnie odebralam wyniki tarczycy 8 letniej córki. TSH: 145,66 norma: 0,51 -- 4,82 FT3: 2,93 norma: 2,85 -- 4,44 FT4: 0,77 norma: 0,84 -- 1,47 anty-TG: 4346,63 norma:0z4,11 anty-TPO: 8877,63 norm: 0-5,61. Prosze o pomoc. Interpretację wynikow. Co może dolegac mojej córce.
  6. Mam 22 lata. TSH na poziomie 4,25 FT4 1,09 FT3 4,36. Włosy wypadają mi garściami, akora sie przesusza, nagle dostalam tradzik i czuję się przemęczona. Dokror rodzinna wyniki interpretuje jako norma ale jeszcze 4 miesoace temu TSH mialam na poziomie 2,24. Badam sie regularnie, ponieważ choroby tarczycy bardzo często występują w mojej rodzinie. Czy powinnam sie martwic i odwiedzic endokrynologa?
  7. Mam 39 lat badanie tarczycy wyszly mi takie tsh 2,626 (norma 0,550_4780) ft3 3,88 norma(2,30_4,20) ft 4 1,40 (0,89_1,76) zrobilam je poniewaz mam uczucie poduszania w gardle dwa miesiace w czeniej bylam przeziebiona czy powinnam wykonac dodatkowe badania
  8. Witam, robiłam badanie TSH - wynik 2,0167,lekarz stwierdził że nie mam nadczynności i niedoczynnośći.. Ale podczas usg wykrył guzki, jedna zmiana normoechogeniczna o obwodowym typie ukrwienia, a druga zmiana hipoechogeniczna o mieszanym typie ukrwienia.. Przepisał mi euthyrox 25, i chciałabym wiedzieć czy jeśli mam TSH w normie nie przytyje po euthyroxie.. Wszędzie można doczytać jak działa euthyrox przy nadczynności i niedoczynnośći ale ja chce wiedzieć jak jest przy zdrowej tarczycy.. Dodam że lekarz przepisał euthyrox by spowolnić rozwój guzków i dał skierowanie do szpitala. Proszę o odpowiedź czy mogę po tych lekach tyc.
  9. Witam, Od około 2 tygodni nie mogę złapać pełnego oddechu. Zrobiłam EKG i jest prawidłowe. Zrobiłam TSH- wynik 3,337 po konsultacji z lekarzem zaczęłam przyjmować Letrox 25. Po tygodniu zrobiłam ponownie badania TSH - 2,192, FT3 - 3,56, FT4 - 0,91, ANTY TPO - 0,8, ANTY TG - 0,1. Po konsultacji z lekarzem i zrobieniu USG stwierdzono, że moja tarczyca jest mała. Jednak objawy, które występują na pewno nie są wynikiem tarczycy. Zalecano stosowanie środków uspokajających. Gdzie dalej szukać? Co może być przyczyną? Dziękuję/
  10. Dzień dobry, ostatnio (od ok. 3 tygodni) źle się czuję - ból w klatce piersiowej, kołatania serca, nerwowość, ogólne słabe samopoczucie. Zrobiłam badania. Proszę o interpretację. Morfologia idealna, TSH - 0,3382 (za nisko) Prolaktyna - 27,13 (za wysoko) FT3 - 3,58 (za wysoko) FT4 - 0,96 Dodam, że mam endometriozę i miała cztery lata temu epizod z niedoczynnością tarczycy.
  11. Planuje ciążę i mam niedoczynność tarczycy przyjmuję EuthyroxN50. W lutym TSH wynosiło 3,13 norma 0,27-4,2. Endokrynolog podniósł dawkę na EuthyroxN75. Wczoraj odebrałam wyniki TSH 3,34 norma 0,27-4,2 FT4 1,46 norma 0,93-1,7. Czy przy takich wynikach mogę się starć o dziecko teraz? Wizytę mam za miesiąc.
  12. Pediatra zalecił wykonać 3,5 rocznej dziewczynce badanie tarczycy. TSH 5,23 norma 0,70-5,97. FT3 3,44 norma 2,41-5,50. FT4 1,04 norma 0,96-1,77. ATPO 12,3 norma 0,0-34,0. Czy przy takich wynikach skieruje nas do endokrynologia dziecięcego? Czy przyjmowanie Euthyroxu w ciąży może mieć tu jakieś znaczenie?
  13. Moja mama jest po usunięciu tarczycy z powodu choroby Basedowa. Ostatni wynik TSH to 0,32. Zażywa Euthyrox 112 przez 7 dni w tygodniu. mama ma 77 lat. Chciałam zapytać czy dawka leku jest prawidłowa. Dziękuję
  14. W związku z nasilonymi objawami takimi jak: ciągłe zmęczenie, senność, przybieranie a wadze, wypadanie włosów, nerwowość itp postanowiłam wykonać podstawowe badania na tarczycę. Otrzymałam takie wyniki: TSH 6.463 uIU/ml (norma: 0.350-4.940), ft3 3.66 pmol/l (2.89-4.88), ft4 10.95 pmol/l (9.01-19.05). Jestem umówiona do endokrynologa jednak chciałabym dowiedzieć się czy mam powody do zmartwień? Dziękuję za odpowiedź.
  15. Witam bardzo proszę o pomoc choruje na nadczynnośc tarczycy od miesiąca mam odstawione leki ponieważ miałam po nich zle samopoczucie omdlenia itp. Czy ktos moze pomoc mo zinterpretować te wyniki receptoron tsh 5.82 Tsh 3 generacja 0,005 Ft3 6.5 Ft4 15.23 P/c anty-tg 8,1 P/c anty TPO 877,9 Bardzo proszę o pomoc wizytę mam dopiero za 2 tygodnie
  16. Witam. Podejrzewano u mnie PCOS na podstawie badania ginekologicznego. Leczę sie również na niedoczynność tarczycy od 3 miesięcy. Staramy sie o dziecko prawie od roku. Pani endokrynolog zaleciła takie badania> FSH 5,60, LH 5,69, ESTRADIOL 46,31, PROLAKTYNA 11,63, TESTOSTERON 42,49. Proszę o opinie.
  17. Witam, robiłam wyniki tarczycy i koleżanka twierdzi, że mam lekką niedoczynność. Wyniki mam w normie czy faktycznie to może być niedoczynność. Moje wyniki TSH 2,690, FT4 - 16,4. Dziękuje za odpowiedź
  18. Dzien dobry wykonywalam badania pod katem zaburzen pracy tarczycy wynik Tsh to 8.230 gdzie Norma jest do 4.200 czy praca tarczycy jest zaburzona, mam wzmozona sennosc, problemy skorne , dusznosc.Z gory dziekuje za odpowiedz.
  19. Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć czy takie wyniki mogą świadczyć o zaburzeniu pracy tarczycy? TSH 3 generacji 1,580 ulU/ml (0,27-4,20) FT3 4,97 pmol/l (3,10-6,8) FT4 14,87 pmol/l (12,00-22,00) anty-TG 119,8 IU/ml (0,0-115,0) anty-TPO 53,7 IU/ml (0,0-34,0)
  20. Dzień dobry, Wykonałam badanie TSH wynik 3,8300 norma 0,2700-4,2000 µIU/ml i FT4 wynik 1,57 norma 0,93-1,71 ng/dl. Czy powinnam udać się do endokrynolga? Wyniki są w normach, ale ja odczuwam licznę objawy występujące przy niedoczynności tarczycy.
  21. Witam:) jestem w ciąży i mam pytanie bo badania tarczycy wyszły TSH 5.64 FT 1.26
  22. Witam, Jestem 7 lat po usunięciu tarczycy badania anty tpo 0,22 (norma 0-5.60) tsh 0.47 (norma 0,35 -4,90) usg tarczycy raczej bez zmian jakies małe pozostałości, co to oznacza ? Pozdrawiam
  23. Witam mam 29 lat od około 2-3 lat mam nieregularne miesiączki dotychczas okres pojawiał się albo przed albo maksymalnie 7 ,8 dni po terminie A teraz już jest 16 dzień po planowym terminie A ja wciąż nie mam okresu dodam że choruje na niedoczynność tarczycy ,padaczkę oraz depresję a dodatkowo mam bardzo silne uplawy oraz częste i infekcje intymne Zdarzyło się nawet że miałam okres dwa razy w miesiącu a miesiączka jest wyjątkowo bolesna i obfita Bardzo proszę o pomoc co może być przyczyną tego że wciąż nie mam okresu czy to może być coś poważnego Z góry dziękuję za każdą odpowiedź
  24. Witam,jestem w 11 tyg ciąży dziś odebrałam wyniki z krwi i wyszło limfocyty-14,0, eozynofile-0,6, neutrofile-80,5, bazofile-0,01. Nadmienię że przyjmuje hormon tarczycy. Bardzo proszę o interpretację wyników. Bardzo się stresuje. Dziekuje
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Od początku roku z mężem staramy się o dziecko. Do tej pory miałam regularne cykle zazwyczaj trwające 28-33 dni. Odkąd zaczęliśmy działać, strasznie się to rozregulowało. W styczniu było w porządku, natomiast następną miesiączkę miałam dopiero w marcu, po około 60 dniach od poprzedniej. Jest połowa maja, a od marca miesiączka się nie pojawiła. Robiłam testy, byłam na badaniu krwi i niestety ciąży nie ma. Z tarczycą też wszystko w porządku. Jaka może być przyczyna takiego rozregulowania?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...