Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Badania moczu

Znaleziono 110 wyników

  1. Dzień dobry jestem tatą siedemnastoletniego chłopaka ma 185 cm wzrostu i120 kg zrobiliśmy badania pod kątem tarczycy i ogólnie krew mocz zaniepokoil mnie wynik TSH wynosi 6.85 i ALT 94 czy mógłbym dostać instrumencie co robić
  2. Witam proszę o interpretacje wyniku usg oraz morfologii i badania moczu. Opis usg powiększona śledziona, wątroba, uwidoczniono poszerzenie prawego UKM (zastoje moczu w prawej nerce) morfologia wskaźniki RDW 15%, ob 23, crp 12, erytrocyty 35, leukocyty 65,nablonki płaskie 93,bakterie 3226, wałeczki patologiczne 1.5 wałeczki 1.7. Obecnie jestem zarejestrowana do urologa ale czas oczekiwania jest bardzo długi termin październik. Chciałabym wiedzieć o czym mogą świadczyć takie wyniki
  3. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Do stosunku doszło 24.01 .21 .Po tym czasie w lutym i marcu miesiączka wystąpiła w terminie. W miesiącu kwietniu miesiaczka spóźnia się już 3 dni. Test zrobiony o czułości 10ml/mu z południowego moczu wynik negatywny. Czy mimo to mogę być w ciaxy ??
  4. Dzień dobry, Jestem po badaniu krzywej cukrowej w 17 tyg ciąży. Zlecono to badanie poniewaz w poprzednim badaniu moczu wyszła w nim glukoza. Pani z laboratorium dzwonila dziś z informacją aby skonsultować się z ginekologiem ponieważ wartość glukozy przekracza normę. Wyniki jakie otrzymałam to: -glukoza na czczo - 79.9 mg/dl -po 1 h- 168 mg/dl -po 1 h- 127,8 mg/dl Czy rzeczywiście normy są przekroczone? Gdziekolwiek sprawdzam normy mieszczę się w nich. Jutro mam teleporade, jednak dla własnego spokoju chciałam zasięgnąć porady państwa
  5. Dzień dobry, proszę o wskazówkę gdzie się udać, jakie badania zrobić. Kobieta, l.70,brak sił, szybko się męczy, puchną nogi do kolan, ostatnio w badaniach(z 18.02.2021r.) krwi 138 mg/dl. cholesterol HDL w surowicy 43 mg/dl(przy normie powyżej 45). pozostałe wyniki krwi i moczu w normie, doppler i badanie echokardiograficzne przezklatkowe również. USG tarczycy z 20.06.20r. 2 guzki hipoechogeniczne ok 7 i 8 mm. W badaniach krwi z 02.06.2020r. triglicerydy 186 przy normie do 150 mg/dl, tsh 1,31 przy normie 0,27-4,2, ft4 14,8 przy normie 12-22. Proszę o pomoc
  6. Witam serdecznie. Zwracam się z wielką prośbą o pomoc w interpretacji wyników krwi (monocyty, leukocyty) 39 lat - kobieta Morfologia krwi (ICD-9: C55) 1 Leukocyty 8,53 tys/µl* 3,98 - 10,04 Erytrocyty 4,39 mln/µl* 3,93 - 5,22 Hemoglobina 13,7 g/dl* 11,2 - 15,7 Hematokryt 37,5 %* 34,1 - 44,9 MCV 85,4 fl* 79,4 - 94,8 MCH 31,2 pg* 25,6 - 32,2 MCHC 36,5 g/dl* 32,2 - 35,5 H Płytki krwi 221 tys/µl* 150 - 400 RDW-SD 37,8 fl* 36,4 - 46,3 RDW-CV 12,5 %* 11,7 - 14,4 PDW 11,5 fl* 9,8 - 16,2 MPV 10,2 fl* 9,4 - 12,5 P-LCR 27,3 %* 19,1 - 46,6 PCT 0,23 % 0,17 - 0,35 Neutrofile 4,21 tys/µl* 2,00 - 7,00 Limfocyty 2,98 tys/µl* 1,00 - 3,00 Monocyty 1,06 tys/µl* 0,20 - 1,00 H Eozynofile 0,24 tys/µl* 0,02 - 0,50 Bazofile 0,02 tys/µl* 0,02 - 0,10 Neutrofile 49,5 %* 40,0 - 80,0 Limfocyty 34,9 %* 20,0 - 40,0 Monocyty 12,4 %* 2,0 - 10,0 H Eozynofile 2,8 %* 1,0 - 6,0 Bazofile 0,2 %* 0,0 - 2,0 OB (ICD-9: C59) 2 OB 9 mm/h* 2 - 15 Badanie ogólne moczu (ICD-9: A01) 3 Przejrzystoss przejrzysty - Barwa zółty - Ciezar własciwy 1,005 g/ml 1,015 - 1,030 L pH 7,0 5,0 - 7,0 Glukoza nieobecna - Ketony nieobecne - Urobilinogen 3,2 µmol/l 0,0 - 16,0 Bilirubina nieobecna - Białko nieobecne - Azotyny obecne - Leukocyty wykryto - Erytrocyty nie wykryto - Osad moczu (ICD-9: A19) 4 Nabłonki płaskie pojedyncze w prep. - Leukocyty 20-30 wpw 0 - 5 Bakterie nieliczne w prep. - Glukoza (ICD-9: L43) 5 Glukoza - fluorek 96,00 mg/dl 70,00 - 99,00
  7. Witam jestem obecnie w 7 tygodniu ciazy mam takie wyniki morfologi i moczu czy sa one prawidłowe? Erytrocyty :5,56 MCV:75,40 MCH:23,70 RDW-SD=54,20 RDW-CV=20% Limficyty:19,90% A o to wyniki moczu Lekko metny,żółty Leukocyty:wykryto Nablonki plaskie wpw :pojedyncze. Leukocytu:0-1 wpw. Erytrocyty swieze 5-10 wpw. Bakterie :pojedyncze Czy takie wyniki w ciazy sa powodem do niepokoju?
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry Jakiś czas temu pytałam czy to może być ciąża. Odczuwam mdłości( ból środkowej części brzucha i nadbrzusza) oraz mam silne parcie na pęcherz. Stosuje podwójną anttjoncepcje(tabletki i prezerwatywy),przy seksie oralnym i pettingu staramy się uważać. Ostatni stosunek z penetracja był na początku stycznia. Testy ciążowe robiłam dwa w tym drugi 19 lutego i oba negatywne. Wczoraj robiłam badania krwi i moczu. Wyszły ok,poza tym że mam zaburzony lekko poziom neurocytow i leukocytow bodajże. Dodatkowo w moczu leukocyty 2-3,erytrocyty tak samo,pojedyncze pasma sluzu i niewielka flora bakteryjna. Czy to może wskazywać na drobną infekcje która może powodować parcie na pęcherz? Moje zmartwienie wynika z nasilajacych się mdłości. Wydawalo mi się że w ciąży kino w szytsko zawsze występują wymioty,ale czy może być inaczej? Bardzo mnie to martwi. U mnie wymioty nie występują. Test mogę wykonać dopiero za kilka dni. Dodam że do gastrologa się wybieram oraz że krwawienie z odstawienia wystąpiło regularnie i w styczniu i w lutym i w marcu,mimo zmiany tabletek anty. w marcu. Proszę o pomoc i uspokojenie bo nie ukrywam że zaczęłam panikowac
  9. Choruję na insulinooporność, pomimo diety 1400 kcal i ćwiczeń 4 razy w tygodniu po 60 minut nie chudnę. Waga ani nie wzrasta, ani nie spada. Przyjmuję glucophage CR 1750 na dobę od lipca 2020. Od początku źle znosiłam metforminę, poza bólem żołądka odczuwam też mdłości, które nasilają się na przestrzeni czasu. Dodatkowym problemem są częste biegunki po każdym posiłku. Wyniki badań krwi, morfologii płytki rozmaz automatyczny, kreatyniny, CRP, OB są w normie za wyjątkiem: MPV 9,30 fl, PCT 0,4%, PDW 9,4 fl, P-LCR 18,3 %. Badania moczu w normie. Ostatnimi czasy przeszłam bardzo bolesne zapalenie pęcherza, niemniej odmiedniczkowe zapalenie nerek zostało wykluczone. Do jakiego specjalisty powinnam się udać aby rozwiązać problem mdłości i biegunek? Internista zalecił mi aviomarin na mdłości, ale nie rozwiązuje to problemu i niestety nawet doraźnie nie pomaga. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
  10. Dzień dobry, od jakiegoś czasu synek ma jakąś wysypkę i lekarz nie wie od czego. Skierował go na badanie :morfologia OB CRP badanie moczu. W wynikach synek ma crp 6.5 , ob ma 2.0 , neurocyty 1.0 lukocyty 67 monocyty 23.4 o euzocyty 8.1. Dodam że synek ma 5.5 miesiąca . Czy wyniki są niepokojące
  11. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Test ciążowy wykonany 24 dni po stosunku czy jest wiarygodny? Ostatnia miesiączka 22.01.2021. Test wykonany 3 marca z moczu porannego. Wynik negatywny.
  12. Dzień dobry, w wynikach krwi wyszły poszczególne odhylenia od normy : MPV 9,3; PCT 0,4; OB 26; GGTP 70; GLUKOZA 100; FIBRYNOGEN 510,98; CRP 5,38. Pozostałe badania tj. próby wątrobowe, badanie ogólne moczu, keeatynina w normie. Czy powyższe wyniki mogą świadczyć o powaznym uszkodzeniu wątroby? Alkohol kest przeze mnie spożywany w nadmiarze.
  13. Witam. GT 247 Anty_HBs0. 000 P. ciała anty 0.06 Aspat 89.4 A lat 143. Alp 300 Bilirubina 0.74 Glukoza 82.0 Tsh 1.225 OB30 Analiza moczu dobra USG wszystko dobrze. Mam wynik pozytywny HPV. Biorę Esensiale forte hepatil i ciagle mnie mogę jeść.
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Dzis 49dc. Od ostatniego stosunku minelo 16dni. Test (o czułości.10mlu) z porannego moczu negatywny. Czy wynik można uznać za wiarygodny?
  15. Witam, Bardzo proszę o interpretacje wyniku Ana4 - dodatnie pasmo ss-b na poziomie 20 cała reszta ujemna. Dodam tylko ze mam dodatni wynik na borelioze. Ana1- ujemny Ana2- dodatni Rf- ujemny Ob,crp - w normie Morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, kreatynina, badanie moczu- w normie Usg jamy brzusznej- w normie
  16. Jestem w 9 tygodniu ciąży i miałam zlecone badania na mortologie mocz i glukoze. Wszystko jest wporzadku tzn mies i się w normie jednak 2 rzeczy są ponad.. PDW minimalnie ponad i MO.. NORMA na badaniu to od 0,24do 0,36 natomiast u mnie wyszło aż 0,65. Czy powinnam się martwić? Wizytę u ginekologa mam dopiero za 3 tygodnie
  17. Dzień dobry! Niestety trochę się naczytałam o różnych chorobach i się wystraszyłam. Mam 25 lat i zrobiłam badania z krwi i moczu wyszło mi z krwi limfocyty 55% (ponad normę) i 3,2 , a z moczu obecność nabłonka okrągłego 17,0 ,kryształy 0,10 i komórki drożdży 75,50 i pasmo śluzu 6,74. Czy to świadczy tylko o infekcji dróg moczowych czy coś poważniejszego ?
  18. Proszę o objaśnienie wyników. Wyniki z 11.12.2020 Rozmaz mikroskopowy. Paleczkowate 2% Neutrofile 54% Limfocyty 36% Monocyty 8% Cholesterol całkowity 273 mg/dl PSA całkowite 0,97 ng/ml TSH 1,502 ulU/ml Badanie ogólne moczu Lekuocyty neg Ketony neg Azotyny neg Urobilinogen. Normal Bilirubina neg Białko neg Glukoza neg Ciężar właściwy 1,030 Krew neg pH 5,0 Kolor żółty Przeźroczystosc przejrzysty Osad moczu Nablonki-plaskie-nieliczne w polu widzenia Lekuocyty- 1-3 w polu widzenia Inne - pasma śluzu- liczne w polu widzenia. Badania z dnia 29.01.2021 Morfologia CBC DIFF RBC- Erytrocyty - 5,3 mln/ul HGB- Hemoglobina - 15,4 g/dl HCT - Hematokryty - 47,8% MCV - średnia objętość krwinki czerwonej - 90fL MCH - średnia zawartość hemoglobiny w krwince czerwonej. - 29 pg MCHC - średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej - 32 g/dl Szerokość rozkładu erytrocytów CV - 12,4 % Szerokość rozkładu erytrocytów SD - 42 fL WBC - Leukocyty - 5,6 tys/ul LYM
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 21 lat, i zastanawiam się czy mogę być w ciąży. Ostatni okres był 1stycznia a cykle trwają w zależności. Czasem zdarzy się cykl 22 dni a czasem 28 dni. Temperatura ciała wynosi 35,6 stopni, pobolewa mnie brzuch i plecy oraz moje piersi są twarde i lekko nabrzmiałe. Dodam ze w w wynikach badań wyszły bakterie w moczu oraz zbyt wysokie żelazo we krwi. Szyjkę macicy mam nisko i jest ona twarda. Z góry dziękuje za odp
  20. Witam Mam 20 lat jestem kobietą i od kilku tyg boli mnie żołądek wydaje mi sie że jelita też. Zrobilam badania mocz wyszedł bez zarzutu. A to wyniki badania krwi: WBC 7.10 RBC 5.08 HEMOGLOBINA 13.5 HEMATOKRYT 40.00 MCV 78.7 MCH 26.6 MCHC 33.8 PLYTKI KRWI 220 RDW-SD 44.7 RDV-CV 15.8 PDW 13.8 MPV 11.4 P-LCR 34.2 Zmniejszył mi się apetyt, jestem senna jak zawsze .brak energii Proszę o odpowiedź
  21. Witam, proszę o interpretację. Badania wstępne, początki starań o dzidziusia. 28 lat, kobieta Badanie ogólne moczu badanie ilościowe Barwa - żółta Przejrzystość - przejrzysty Glukoza - ujemny Bilirubina - ujemny Ciała ketonowe - ujemny Ciężar właściwy - 1.030 Erytrocyty - ujemny pH - 5.5 Białko w moczu - 25.2 Urobilinogen - w normie Azotyny - ujemny Nabłonki płaskie nieliczne w polu widzenia; Krwinki białe od 2 do 4 w polu widzenia; Obecny śluz nieliczne pasma. TSH 0,947 uU / ml (0,270 - 4,200) Badanie wykonano metoda "ECLIA" na aparacie Cobas E411 firmy ROCHE Glukoza 100.6 mg/dl ALAT 33.4 Kreatynina 0.70 WBC 5.84 RBC 5.16 HGB 14.8 HCT 44.8 MCV 87 MCH 28.8 MCHC 33.1 RDW 13.2 Płytki krwi 284 MPV 8.9 Neutrofile % 54.6 Monocyty % 7.9 EOS % 1.7 BAZO % 0.3 Limfocyty % 35.5 Neutrofile 3.19 Monocyty 0.47 EOS 0.10 BAZO 0.01 Limfocyty 2.07 Proszę o wskazówki
  22. Witam. Jestem w 26. tygodniu ciąży. Kilka dni temu wykonałam test obciążenia glukozą. Moje wyniki to: na czczo 91 mg/dl, po godzinie 208 mg/dl, a po dwóch godzinach 165 mg/dl. Dodam że glukozą w moczu nieobecna. Proszę o interpretacje wyników gdyż wizytę u lekarza mam dopiero 4 lutego, a martwię się czy to już cukrzyca ciążowa.
  23. Witam. Jestem w 26. tygodniu ciąży. Kilka dni temu wykonałam test obciążenia glukozą. Moje wyniki to: na czczo 91 mg/dl, po godzinie 208 mg/dl, a po dwóch godzinach 165 mg/dl. Dodam że glukozą w moczu nieobecna. Proszę o interpretacje wyników gdyż wizytę u lekarza mam dopiero 4 lutego, a martwię się czy to już cukrzyca ciążowa.
  24. Witam, Wykonałem pakiet badań stanu zdrowia mężczyzny wraz z markerami nowotworowymi: badanie ogólne moczu, OB morfologia, sód potas magnez, kwas moczowy, lipidoogram (cholesterol całk. HDL, LDL, triglicerydy) GGTP, glukoza, ALT, AST, PSA całkowity, CA19-9, CEA AFP. W MOrfologii są takie odchyłki Krwinki białe (WBC) ↓ 3,97 ×10^3/µl 4,40 — 11,30 % neutrocytów ↓ 16,8 % 34,0 — 67,9 % limfocytów ↑ 70,8 % 21,8 — 53,1 Liczba neutrocytów ↓ 0,67 ×10^3/µl 1,80 — 7,70 Liczba eozynocytów ↓ 0,04 ×10^3/µl 0,05 — 0,50 [N45] Potas ↑ 5,2 mmol/l 3,50 — 5,10 Mam pytania do lekarza jestem umówiony dopiero na piątek a męczy mnie ta morfologia z czego mogą wynikać te spadki i wzrosty ? Jakie badania można wykonać aby dalej diagnozować przyczynę? Mam 30 lat , uważam że jestem ponadprzeciętnie aktywny fizycznie , mało choruje , przeszedłem covid w listopadzie łagodnie. Mam do wyrwania ,,ósemkę" z opuchniętym i bolącym dziąsłem może tam być stan zaplany. Poza tym nie mam większych dolegliwości.
  25. Leukocyty Wynik 5,33 tys/µl Zakres referencyjny 3,9 – 10 3,910 Parametr Erytrocyty Wynik 4,59 mln/µl Zakres referencyjny 3,9 – 5,2 3,95,2 Parametr Hemoglobina Wynik 13,4 g/dl Zakres referencyjny 11 – 15,7 1115,7 Parametr Hematokryt Wynik 39,6 % Zakres referencyjny 34 – 45 3445 Parametr MCV Wynik 86 fl Zakres referencyjny 79 – 95 7995 Parametr MCH Wynik 29 pg Zakres referencyjny 25 – 32 2532 Parametr MCHC Wynik 33,8 g/dl Zakres referencyjny 32 – 36 3236 Parametr Płytki krwi Wynik 269 tys/µl Zakres referencyjny 150 – 400 150400 Parametr RDW-SD Wynik 37,0 fl Zakres referencyjny 36 – 46 3646 Parametr RDW-CV Wynik 12,1 % Zakres referencyjny 11,6 – 14,4 11,614,4 Parametr PDW Wynik 13,7 fl Zakres referencyjny 9,8 – 16,1 9,816,1 Parametr MPV Wynik 11,3 fl Zakres referencyjny 9,4 – 12,5 9,412,5 Parametr P-LCR Wynik 35,1 % Zakres referencyjny 19 – 47 1947 Parametr Neutrofile Wynik 3,20 tys/µl Zakres referencyjny 1,5 – 7,7 1,57,7 Parametr Limfocyty Wynik 1,18 tys/µl Zakres referencyjny 1,1 – 4 1,14 Parametr Monocyty Wynik 0,74 tys/µl Zakres referencyjny 0,1 – 0,9 0,10,9 Parametr Eozynofile Wynik 0,20 tys/µl Zakres referencyjny 0,02 – 0,5 0,020,5 Parametr Bazofile Wynik 0,01 tys/µl Zakres referencyjny 0 – 0,2 00,2 Parametr Neutrofile Wynik 60,0 % Zakres referencyjny 34 – 71 3471 Parametr Limfocyty Wynik 22,1 % Zakres referencyjny 19 – 52 1952 Parametr Monocyty Wynik 13,9 % Co to znaczy? Zakres referencyjny 4,7 – 12,5 4,712,5 Parametr Eozynofile Wynik 3,8 % Zakres referencyjny 0,7 – 5,8 0,75,8 Parametr Bazofile Wynik 0,20 % Zakres referencyjny 0,1 – 1,2 0,11,2 OB Parametr OB Wynik 4 mm/h Zakres referencyjny 0 – 20 020 Badanie wykonane na aparacie YHLO VISIO... czytaj więcej Badanie ogólne moczu Parametr Przejrzystość Wynik Lekko mętny Zakres referencyjny – Parametr Barwa Wynik Słomkowy Zakres referencyjny – Parametr Ciężar właściwy Wynik 1,015 kg/l Zakres referencyjny 1,01 – 1,03 1,011,03 Parametr pH Wynik 7,0 Zakres referencyjny 5 – 7 57 Parametr Glukoza Wynik nieobecna Zakres referencyjny – Parametr Ketony Wynik nieobecne mg/dl Zakres referencyjny 0 – 5 05 Parametr Urobilinogen Wynik w normie mg/dl Zakres referencyjny 0 – 1 01 Parametr Bilirubina Wynik nieobecna Zakres referencyjny – Parametr Białko Wynik nieobecne Zakres referencyjny – Parametr Azotyny Wynik nieobecne Zakres referencyjny – Parametr Erytrocyty Wynik nie wykryto Zakres referencyjny – Parametr Leukocyty Wynik nie wykryto Zakres referencyjny – Osad moczu Parametr Nabłonki płaskie Wynik b.liczne Zakres referencyjny – Parametr Leukocyty Wynik 1-3 wpw Zakres referencyjny 0 – 5 05 Parametr Erytrocyty świeże Wynik 1-3 wpw Zakres referencyjny 0 – 5 05 Parametr Pasma śluzu Wynik nieliczne Zakres referencyjny – Parametr Bakterie Wynik nieliczne w prep. Zakres referencyjny – Glukoza Parametr Glukoza Wynik 96,50 mg/dl Zakres referencyjny 70 – 99 7099 Dobry wieczór to są moje badania z krwi i ja mam takie pytanie czy wynika z nich że jestem w ciąży? Bo moi lekarze nawet nic mi nie powiedzieli bardzo bym była wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...