Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Guzki

Znaleziono 50 wyników

  1. Witam. Mam kilka guzków łagodnych tarczycowych. Zrobiłam TSH wynik 0,994 , FT3 3,49 , FT 0,96. Mam wszystkie objawy niedoczynności tarczycy. Dostanę jakieś leki?
  2. Dzień dobry, proszę o wskazówkę gdzie się udać, jakie badania zrobić. Kobieta, l.70,brak sił, szybko się męczy, puchną nogi do kolan, ostatnio w badaniach(z 18.02.2021r.) krwi 138 mg/dl. cholesterol HDL w surowicy 43 mg/dl(przy normie powyżej 45). pozostałe wyniki krwi i moczu w normie, doppler i badanie echokardiograficzne przezklatkowe również. USG tarczycy z 20.06.20r. 2 guzki hipoechogeniczne ok 7 i 8 mm. W badaniach krwi z 02.06.2020r. triglicerydy 186 przy normie do 150 mg/dl, tsh 1,31 przy normie 0,27-4,2, ft4 14,8 przy normie 12-22. Proszę o pomoc
  3. To moje wyniki. Rok 2016 Anty TPO 13.64 (0.0-5.61) TSH 1.35 Rok 2021 Anty TPO 6.50 (0.0-5.61) TSH 3.6466 (0.35-4.94) FT3 3.49 (1.71-3.71) FT4 0.95 (0.70-1.48) Wymiary tarczycy: 14x13x28cm 13x12x26cm, brak wola, brak guzków. Objawy: senność, zmeczenie, wypadanie włosów, przybranie na wadze mimo biegania 3x w tygodniu po ok 8-10 km oraz eliminacji pieczywa w diecie na rzecz warzyw. Czy na podstawie takich wyników można potwierdzić Hasimoto? Czy konieczne jest branie leków?
  4. Witam tydzień temu mialam robione USG tarczyce na którym wyszły guzki, mimo że badania tarczycy w tamtym roku nie wykazały nieprawidłowości, w tym tygodniu odebrałam wyniki krwi : anty-TPO WYSZŁO 0,50 NORMA <=5, 61 (U/ML) Kalcytonina <2.00 norma <=5, 61 (U/ML) i tsh 2.25 norma ( 0,35-4) Badania robił lekarz rodzinny czy wyniki są w normie czy powinnam udać się do endokrynologa?
  5. witam mam dosyć wstydliwe pytanie ponieważ mam 11 lat jestem chłopakiem i czuje ból w prawym sutku mam guzek raz jest mniejszy raz większy i patrzałem objawy na forum lecz jak to wszyscy mówią ze podejrzane forum kłamią, mam objaw tylko ze mam pogrubione lecz mam tez jakby takie zółte brodawki lecz w lewym tez tak mam i mama mówi ze to jest normalne , siostra i cała rodzina twierdzi ze dojrzewam i powiększają mi sie gruczoły, lecz ból mam juz od dobrego miesiące moze nawet 2 prosze o pomoc bo nie wiem czy moge miec raka piersi.,
  6. Witam, mam 22 lata, jestem kobietą, moje wyniki TSH 4,19, FT3 3,00, FT4 0,94. Miałam robione USG, żadnego guzka nie mam. Co powinnam zrobić mając takie wyniki? Czy moja tarczyca powinna być leczona?
  7. Mam kiłę i zastanawiam się czy da się powiedzieć czy jest to kiła " zaawansowana" czy to wczesne stadium. Wyniki moich badań: FTA 1/24000 FTA ABS dodatni VDRL 1/16 TPHA 1/640 Jedyne objawy które mnie zaniepokoiły to spuchnięty w niektórych miejscach penis i mały jakby guzek, który nie jest otwartą raną oraz co dziwne trudności w oddychaniu i bóle w okolicy serca ( może to z nerwów ) chociaż dziwne te duszności...
  8. Dzień dobry, w tym roku skończę 22 lata. Miesiączkuję od 11 roku życia i zawsze wszystko w kwestii miesiączki było u mnie w porządku. Ostatnią miesiączkę dostałam 24 grudnia 2020 roku i trwała ona 5 dni, wszystko było tak jak zwykle. Teoretycznie kolejną powinnam dostać około 24-25 stycznia 2021. Jednak 11 stycznia pojawiło się u mnie plamienie (miało ono kolor brązowy, czasami czerwony kolor - jak przy okresie - ale było skąpsze), które trwało około 5 dni. Jakoś pod koniec stycznia (może ok. 27-28 stycznia) zaczął mi doskwierać bolesność piersi, mam wrażenie, że są nabrzmiałe. Nie wyczułam nigdy żadnego guzka. Od pory kiedy skończyło się tamto plamienie, nie pojawiło się żadne krwawienie. Jestem dziewicą. Jakie mogą być przyczyny tych dolegliwości? Ostatnio prowadzę dość intensywny tryb życia, czasami zdarza mi się mało jeść w ciągu dnia, oprócz tego ostatnio przeżywam spory stres - czy to może mieć na to wpływ?
  9. Witam, od minimum miesiąca mam powiększony jeden migdał. Byłam u lekarza, przepisał antybiotyk, skończyłam go brać tydzień temu, a jest bez zmian. Stwierdził że to angina lecz objawów typu ból gardła brak. Jedynie powiększony lewy migdał oraz dwa wyczuwalne twarde, niebolące, raczej ruchome guzki pod żuchwą z lewej strony. Co to może być ? W między czasie miałam bóle stawów. Około listopada-grudnia bóle lewej strony głowy. Wczoraj robiłam badania krwi wyniki wyszły tak: OB - 11m/h norma 2-15 ASO - 170 norma 0-200 CRP - 2,7 norma 0.0 - 5.0 TSH - 1.020 norma 0.510 - 4.300 Leukocyty - 5,3 norma 4.0-10 Erytrocyty - 5.0 norma 3.9 - 5.2 Hemoglobina 13.7 norma 11.2 - 15.7 Hematokryt - 43 MCV - 85 MCH - 28 MCHC - 32.2 Płytki krwi - 273 RDW - CV - 14,2 PDW - 15.6 MPV - 12.1 P-LCR - 42.2 Neutrofile - 2.95 Limfocyty - 1.86 Monocyty - 0.43 Eonzynofile - 0.06 Bazofile - 0.03 Neutrofile - 55.2 % Limfocyty - 34.8 % Monocyty - 8.1 % Eonzynofile - 1.1 % AST - 29 norma 0-35 ALT - 37 norma 0.33 Bilirubina całkowita 0.30 norma 0.30-1.20 Fosfataza zasadowa 58 norma 35-124 GGTP 7 norma 0.38
  10. Proszę o przeanalizowanie wyniku badań tarczycy ( guzek na szyi) FT3 2.88pg/ml, FT4 1.05 ng/dl, anty TPO 0.4 IU/ml, anty TG 1.8 IU/ML, TSH. 21 qIu/ml. Mężczyzna 26 lat
  11. Dzień dobry mam 38 lat i od trzech lat problemy z tarczyca podejrzenie choroby Hasimoto i guzki na tarczycy. Byłam pod obserwacja endokrynologa miałam biopsje guzików było wszystko Oki. Ostatnio zrobiłam badania tsh - 2070 ft4-1.31. Czy wyniki są dobre czy coś jest nie tak. Nie biorę żadnych leków od tarczycy.
  12. Witam, Zrobiłam badania na przeciwciała Anty TPO i Anty TG po wykonanym usg tarczycy na którym wyszedł guzek (maly). Badania TSH, FT3 i FT4 w normie. Anty TPO w normie, natomiast Anty TG 406,63 przy normie do 4,11. Jestem umówiona już na wizytę do endokrynologa ale chciałabym się wcześniej dowiedzieć co to może oznaczać.
  13. Dobry wieczór, potrzebuję opinii specjalisty co to może być. 7 tygodni temu miałam swój pierwszy raz z zastosowaniem antykoncepcji. Panicznie bałam się ciąży, więc zrobiłam masę testów - ostatni tydzień temu i wyszedł negatywny. Wystąpiło u mnie krwawienie kilkudniowe, bolesne, które raczej było miesiączką. Ostatnio zaczęłam sprawdzać szyjkę macicy, ponieważ od wczoraj mam. bóle podbrzusza. W tym tygodniu powinnam dostać kolejny okres, moja szyjka macicy jest nisko, jest twarda i lekko otwarta. Podczas sprawdzania jej dzisiaj wyczułam przy końcu duża kulkę(rozmiarów wiśni) , którą mogłam objechać palcem. Była twarda i przy dotyku nie bolała. Stąd pytanie, czy może być to guzek czy może zarodek? Czy jest możliwość dojechania palcem do macicy?
  14. Witam . Mam 30 lat 02.11 skończył mi sie okres zas 27.11 rozpoczął kolejny bardzo obfity ,pojawily sie czarne skrzepy i maly guzek na lewej ściance pochwy. Co to moze byc mam juz umowiona wizutr u lekarza
  15. Dzień dobry, jestem zaniepokojona, ponieważ kilka dni temu zauważyłam na mojej potylicy niewielki, twardy guzek. Początkowo był on praktycznie bezbolesny, później zaczął lekko bolec, teraz nie boli, jednak kiedy np idę lekko mi przeszkadza, czuję go. Wcześniej raz na jakiś czas występowały u mnie delikatne nudności, jednak nie wiem czy były one z tym związane. Dodatkowo po obu stronach mojej głowy (nad uszami) oraz jeden na czole pojawiły się niewidoczne zmiany, coś jakby pryszcze pod skóra, jednak prawie płaskie (również nie wiem czy na pewno są one z tym związane) Dziś rano pojawiły się delikatne, lekko bolesne siniaki pod pachami. Około miesiąc temu zaobserwowałam także mała, zmianę na pachwinie o lekko czarnej obwolucie. Zmiana ta jest zupełnie bezbolesna, była większa, lecz zmalała. Bardzo się niepokoję, mam w głowie najgorsze. Mam wrażenie ze sama wymyślam sobie dodatkowe objawy, to ze stresu.Co to może być?
  16. Witam, od dziecka mam stwierdzoną migrenę, która nie była dokuczliwa ( ataki max raz na miesiąc). Ogólnie jestem osobą, która wszystkim się przejmuje, jestem pesymistycznie nastawiona. Od jakiegoś czasu czułam dziwne uczucie, że to co mnie otacza jest nierealne ( po chwili to przechodzi), czuję kołotanie serca. Ale do rzeczy : w zeszłym miesiącu miałam wstrząs anafilaktyczny, przyjęto mnie na SOR. Do tej pory nie ustalono co mnie uczuliło. Lekarz alergolog skierował mnie na testy panelu pokarmowego - czekam na wyniki. Zasugerował, że może być to Celiaklia, ponieważ ostatnio nasiliły mi się bardzo migreny, mam niedokrwistość ( od ponad 3 lat ciągle badam morfologie krwi, ponieważ często mam problem z anemią- mija na kilka miesiący gdy biorę żelazo), do tego pojawiła mi się mała nadczynność tarczycy guzek hypoechogeniczny o wym. 5mm i do tego niewyjaśniona alergia. Nie mogę odstawić Clarty, którą przyjmuję, ponieważ od razu robi się obrzęk powiek i twarzy( testy zrobiono z krwi). Neurologicznie wszystko jest w porządku ( oprócz wspomnianej migreny). Każdy lekarz rozkłada ręcę, nie wiedzą co mi może być. Jedyna hipoteza to ta choroba autoimmunologiczna. Ostatnio doszły mi zawroty głowy. Jestem kłębkiem nerwów i nie wiem już co robić, proszę doradzić gdzie można szukać pomocy? Dołączam badania na tarczyce: TSH 0,114 FT4 15,6 FT3 5,06 ( endokrynolog kazał powtórzyć w styczniu badania z krwi, a USG za ok pół roku), badania morfologii ( podam to co nie jest w normie) : krwinki białe : 4,18 hemoglobina 9,5 hematokryt 31,4% MCV 67,4 MCV 20,4 MCV 30,3 RDW-CV 17,8 % Pozdrawiam
  17. Jestem kobietą i mam 35 lat. Biorę Euthyrox 25 i ipp 20 . Mam częste bóle stawów i wrażenie jakby bolały mnie żyły. Do tego pojawiają się bóle pod pachami, mam też wyczuwalne w powłokach brzusznych zgrubienia/guzki, które są tkliwe ale też zanikają i pojawiają się co jakiś czas. Lekarz rodzinny nie widzi problemu a ja często czuje się osłabiona i obolała. Często odczuwam też duszność a gdy ranonsie budzę to przy wdechu słychać i czuć charczenie. To moje aktualne wyniki badań. Morfologia krwi Leukocyty 6.0 tys/µl 4.0-10.00 N Erytrocyty 4.6 mln/µl 3.93- 5.22 N Hemoglobina 15 g/dl 11.2-15.7 N Hematokryt 45.4 % 34.1-44.9 H MCV 99 fl 79 95 H MCH 32.6 pg 25.6- 32 H MCHC 33.0 g/dl 32,3 35,5 N PLT 304 mln/ml 140-369 PDW 13.6 fl 9,8 16,1 N MPV 9.3 fl 9,4 12,6 L Neutrofile 3.10 tys/µl Limfocyty 2,2 tys/µl Monocyty 0.50 tys/µl Eozynofile 0.2 tys/µl Bazofile 0,00 tys/µl Neutrofile 51,70 % 34,0 - 71,0 Limfocyty 37,3 % 20,0- 51.7 Monocyty 8.2 % 2,0 12,0 Eozynofile 2.6 % 0,7- 5,8 Bazofile 0,20 % 0,1- 1, 2 OB OB 7/23 mm/h Witamina B12 Witamina B12 254,40 pg/ml 189,00 883,00 TSH TSH 3,35 µIU/ml 0,270 4,200 Czy wyniki są prawidlowe? Dodam, że podwyższone wartości pojawiły się też w poprzednim badaniu krwi.
  18. Witam, mam 20 lat. Jestem alergikiem i choruje na AZS, mam też guzka tarczycy. Wykryto u mnie helicobacter pylori i zapalenie żołądka. Robiłam badania krwi i mam podwyższone eozynofile aż 8,8%. Czym to może być spowodowane?
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Dwa tygodnie temu miałam okres krótki ale z licznymi skrzepami. Mam potwierdzoną endometriozę. Przed miesiączką piersi się powiększyły i były tkliwe- jak zawsze, jednak nie zmniejszyły się. Zrobiłam test w 18stym dniu cyklu i wyszedł negatywny. Co to może być? Na piersiach są widoczne spore niebieski żyły i nie wyczuwam guzków. Dziekuje
  20. Witam, W maju po 4 latach (z przerwą półroczna) zrezygnowałam z tabletek antykoncepcyjnych. Wynikało to głównie z tego, że przez ich branie spadło moje libido do 0 a co za tym idzie, ucierpiał mój związek. Miesiączki wróciły praktycznie od razu. W lipcu poczułam mały guzek w zewnętrznym górnym płacie piersi prawej, pojechałam do ginekologa i dostałam skierowanie do radiologa-onkologa. Pani stwierdziła że to zrazik tłuszczowy, pytałam czy może mnie ten zrazik boleć bo ból odczuwałam, powiedziała że może tak być i mam obserwować. We wrześniu mój cykl trwał prawie 60 dni a przy kolejnym nie dostałam miesiączki tylko pojawiła się przez kilka dni brunatna wydzielina, bóle miałam wówczas typowo menstruacyjne. Za tydzień mam kolejna wizytę u ginekologa. Zastanawiam się czy podczas oczyszczania organizmu po hormonach taka "miesiączka" jest normalna? Biorąc pod uwagę że wcześniej występowały jak powinny i spóźniały się max 4 dni? Najbardziej martwi mnie zmiana w piersi która nadal boli przy dotyku, mam wrażenie że się wydłużyła i dokładnie w tym samym miejscu boli mnie druga pierś. Czy to możliwe że takie zmiany tak szybko się rozwijają? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  21. Dzień dobry. Proszę o wypowiedz specjalisty.Mam 19lat. Od kilku miesięcy pojawiły się u mnie nieregularne miesiączki. Towarzyszy temu ból podbrzusza, piersi oraz podczas stosunku. Ostatni cykl trwał 51 dni. Wykonałam 3 testy ciążowe i dały one wynik negatywny. Co jakiś czas pojawia mi się (kulka) guzek pod prawą pachą. Jest twardy i nieruchomy, lecz po jakimś czasie znika i znów się pojawia. Dodam, że moja babcia miała nowotwór piersi oraz chorobę tarczycy. Ciocia(babci siostra) miała nowotwór jajników. Co może mi dolegać??
  22. Wyczulam guzek na sciance iddzielajacej pochwe od odbytu (po stronie odbytu) do lekarza jakuej specjalnosci mam sie udac
  23. Witam, od 31 czerwca zaczęłam stosować tabletki antykoncepcyjne Limetic. Jednakże ze względu na częste bóle głowy, zmianę nastrojów, bóle jajników oraz przede wszystkim nieustające brązowe plamienie po konsultacji z ginekologiem 21 sierpnia odstawiłam tabletki. W czasie brania tabletek miałam delikatne krwawienie 26- 28 lipca. Dziś mijają 2 tygodnie od odstawienia. Nie pojawiło się u mnie tzw. krwawienie z odstawienia od momentu zaprzestania stosowania tabletek. Wykonałam 2 testy ciążowe, które wyszły negatywnie. Więc ciąże można wykluczyć. Odczuwam czasami delikatny ból w podbrzuszu (odnoszę wrażenie, ze to lewy jajnik i ból promieniuje mniej więcej do lini pępka) oraz od 26 sierpnia zaobserwowałam wodnisty śluz, który utrzymuje się dotychczas. Proszę o odpowiedz czy powinnam cierpliwie poczekać na krwawienie i nie ma powodów do niepokoju czy lepiej udać się na badanie? Zastanawiam się również czy antykoncepcja hormonalna jest dobrym wyborem dla kogoś u kogo w rodzinie najbliżej spokrewnione kobiety miały raka piersi, bądź nienowotworowe guzki. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie
  24. Witam.Mam 42 lata 4lata temu miałam usuniętą cała tarczycę z powodu guzków (nie złośliwe) biorę euthyrox100 wynik był cały czas w normie aż do tej pory teraz TSH 5.400 co może być przyczyną Napomnę że od roku zażywam też tabletki cycloproganova ,czy to może mieć jakiś związek?
  25. Witam. Mam 15 lat i jestem dziewczyna. Wyniki morfologii robie co 3miesiące i zawsze są dobre. Na ogół czuje się bardzo dobrze. Jednak jeśli zauważę jakakolwiek zmianę w swoim ciele zaczynam świrować. Ale mniejsza. Wczoraj zauważyłam nad moim uchem (już okolica owłosiona) twardego guzka wielkości mniej więcej słonecznika (no tego ziarenka) skóra nad nim się przesuwa wiec stwierdziłam ze to należy do kości czaszki. Kilka cm dalej znalazłam kolejnego tez mniej więcej tej samej wielkości. Nie mam żadnych objawow neurologicznych, tylko czasem boli mnie głowa, ale tylko czasem. Od lat, ale to najczesciej przez przemęczenie, zmianę pogody, miesiączkę albo zapalenie zatok. Wracając,te guzki nie bolą ani nic. Ale strasznie się nakręcam. Wydaje mi się ze tego guzka za uchem czułam wcześniej ale się tym nie przejęłam. A było to dawno, bynajmniej tak mi się wydaje. Od tego czasu nie urósł ani nic. tak mi się wydaje ze wcześniej tez go czułam. Proszę tylko o odpowiedz co to może być? Czy iść kolejny raz do lekarza? Chce tez zaznaczyć ze w dzieciństwie jak i nie tylko masę razy uderzyłam się w głowę i wiele razy miałam takie pourazowe guzy które potem znikały. W związku z tym pytaniem czy to mogą być np anatomiczne guzy kości potylicznej? Proszę o odpowiedz.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...