Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Guzki

Znaleziono 35 wyników

  1. Witam, od dziecka mam stwierdzoną migrenę, która nie była dokuczliwa ( ataki max raz na miesiąc). Ogólnie jestem osobą, która wszystkim się przejmuje, jestem pesymistycznie nastawiona. Od jakiegoś czasu czułam dziwne uczucie, że to co mnie otacza jest nierealne ( po chwili to przechodzi), czuję kołotanie serca. Ale do rzeczy : w zeszłym miesiącu miałam wstrząs anafilaktyczny, przyjęto mnie na SOR. Do tej pory nie ustalono co mnie uczuliło. Lekarz alergolog skierował mnie na testy panelu pokarmowego - czekam na wyniki. Zasugerował, że może być to Celiaklia, ponieważ ostatnio nasiliły mi się bardzo migreny, mam niedokrwistość ( od ponad 3 lat ciągle badam morfologie krwi, ponieważ często mam problem z anemią- mija na kilka miesiący gdy biorę żelazo), do tego pojawiła mi się mała nadczynność tarczycy guzek hypoechogeniczny o wym. 5mm i do tego niewyjaśniona alergia. Nie mogę odstawić Clarty, którą przyjmuję, ponieważ od razu robi się obrzęk powiek i twarzy( testy zrobiono z krwi). Neurologicznie wszystko jest w porządku ( oprócz wspomnianej migreny). Każdy lekarz rozkłada ręcę, nie wiedzą co mi może być. Jedyna hipoteza to ta choroba autoimmunologiczna. Ostatnio doszły mi zawroty głowy. Jestem kłębkiem nerwów i nie wiem już co robić, proszę doradzić gdzie można szukać pomocy? Dołączam badania na tarczyce: TSH 0,114 FT4 15,6 FT3 5,06 ( endokrynolog kazał powtórzyć w styczniu badania z krwi, a USG za ok pół roku), badania morfologii ( podam to co nie jest w normie) : krwinki białe : 4,18 hemoglobina 9,5 hematokryt 31,4% MCV 67,4 MCV 20,4 MCV 30,3 RDW-CV 17,8 % Pozdrawiam
  2. Jestem kobietą i mam 35 lat. Biorę Euthyrox 25 i ipp 20 . Mam częste bóle stawów i wrażenie jakby bolały mnie żyły. Do tego pojawiają się bóle pod pachami, mam też wyczuwalne w powłokach brzusznych zgrubienia/guzki, które są tkliwe ale też zanikają i pojawiają się co jakiś czas. Lekarz rodzinny nie widzi problemu a ja często czuje się osłabiona i obolała. Często odczuwam też duszność a gdy ranonsie budzę to przy wdechu słychać i czuć charczenie. To moje aktualne wyniki badań. Morfologia krwi Leukocyty 6.0 tys/µl 4.0-10.00 N Erytrocyty 4.6 mln/µl 3.93- 5.22 N Hemoglobina 15 g/dl 11.2-15.7 N Hematokryt 45.4 % 34.1-44.9 H MCV 99 fl 79 95 H MCH 32.6 pg 25.6- 32 H MCHC 33.0 g/dl 32,3 35,5 N PLT 304 mln/ml 140-369 PDW 13.6 fl 9,8 16,1 N MPV 9.3 fl 9,4 12,6 L Neutrofile 3.10 tys/µl Limfocyty 2,2 tys/µl Monocyty 0.50 tys/µl Eozynofile 0.2 tys/µl Bazofile 0,00 tys/µl Neutrofile 51,70 % 34,0 - 71,0 Limfocyty 37,3 % 20,0- 51.7 Monocyty 8.2 % 2,0 12,0 Eozynofile 2.6 % 0,7- 5,8 Bazofile 0,20 % 0,1- 1, 2 OB OB 7/23 mm/h Witamina B12 Witamina B12 254,40 pg/ml 189,00 883,00 TSH TSH 3,35 µIU/ml 0,270 4,200 Czy wyniki są prawidlowe? Dodam, że podwyższone wartości pojawiły się też w poprzednim badaniu krwi.
  3. Witam, mam 20 lat. Jestem alergikiem i choruje na AZS, mam też guzka tarczycy. Wykryto u mnie helicobacter pylori i zapalenie żołądka. Robiłam badania krwi i mam podwyższone eozynofile aż 8,8%. Czym to może być spowodowane?
  4. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry. Dwa tygodnie temu miałam okres krótki ale z licznymi skrzepami. Mam potwierdzoną endometriozę. Przed miesiączką piersi się powiększyły i były tkliwe- jak zawsze, jednak nie zmniejszyły się. Zrobiłam test w 18stym dniu cyklu i wyszedł negatywny. Co to może być? Na piersiach są widoczne spore niebieski żyły i nie wyczuwam guzków. Dziekuje
  5. Witam, W maju po 4 latach (z przerwą półroczna) zrezygnowałam z tabletek antykoncepcyjnych. Wynikało to głównie z tego, że przez ich branie spadło moje libido do 0 a co za tym idzie, ucierpiał mój związek. Miesiączki wróciły praktycznie od razu. W lipcu poczułam mały guzek w zewnętrznym górnym płacie piersi prawej, pojechałam do ginekologa i dostałam skierowanie do radiologa-onkologa. Pani stwierdziła że to zrazik tłuszczowy, pytałam czy może mnie ten zrazik boleć bo ból odczuwałam, powiedziała że może tak być i mam obserwować. We wrześniu mój cykl trwał prawie 60 dni a przy kolejnym nie dostałam miesiączki tylko pojawiła się przez kilka dni brunatna wydzielina, bóle miałam wówczas typowo menstruacyjne. Za tydzień mam kolejna wizytę u ginekologa. Zastanawiam się czy podczas oczyszczania organizmu po hormonach taka "miesiączka" jest normalna? Biorąc pod uwagę że wcześniej występowały jak powinny i spóźniały się max 4 dni? Najbardziej martwi mnie zmiana w piersi która nadal boli przy dotyku, mam wrażenie że się wydłużyła i dokładnie w tym samym miejscu boli mnie druga pierś. Czy to możliwe że takie zmiany tak szybko się rozwijają? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  6. Dzień dobry. Proszę o wypowiedz specjalisty.Mam 19lat. Od kilku miesięcy pojawiły się u mnie nieregularne miesiączki. Towarzyszy temu ból podbrzusza, piersi oraz podczas stosunku. Ostatni cykl trwał 51 dni. Wykonałam 3 testy ciążowe i dały one wynik negatywny. Co jakiś czas pojawia mi się (kulka) guzek pod prawą pachą. Jest twardy i nieruchomy, lecz po jakimś czasie znika i znów się pojawia. Dodam, że moja babcia miała nowotwór piersi oraz chorobę tarczycy. Ciocia(babci siostra) miała nowotwór jajników. Co może mi dolegać??
  7. Wyczulam guzek na sciance iddzielajacej pochwe od odbytu (po stronie odbytu) do lekarza jakuej specjalnosci mam sie udac
  8. Witam, od 31 czerwca zaczęłam stosować tabletki antykoncepcyjne Limetic. Jednakże ze względu na częste bóle głowy, zmianę nastrojów, bóle jajników oraz przede wszystkim nieustające brązowe plamienie po konsultacji z ginekologiem 21 sierpnia odstawiłam tabletki. W czasie brania tabletek miałam delikatne krwawienie 26- 28 lipca. Dziś mijają 2 tygodnie od odstawienia. Nie pojawiło się u mnie tzw. krwawienie z odstawienia od momentu zaprzestania stosowania tabletek. Wykonałam 2 testy ciążowe, które wyszły negatywnie. Więc ciąże można wykluczyć. Odczuwam czasami delikatny ból w podbrzuszu (odnoszę wrażenie, ze to lewy jajnik i ból promieniuje mniej więcej do lini pępka) oraz od 26 sierpnia zaobserwowałam wodnisty śluz, który utrzymuje się dotychczas. Proszę o odpowiedz czy powinnam cierpliwie poczekać na krwawienie i nie ma powodów do niepokoju czy lepiej udać się na badanie? Zastanawiam się również czy antykoncepcja hormonalna jest dobrym wyborem dla kogoś u kogo w rodzinie najbliżej spokrewnione kobiety miały raka piersi, bądź nienowotworowe guzki. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie
  9. Od 8 dni stosuje plastry Evra, pierwszy plaster odkleił się po 1 dniu po czym natychmiast nakleiłam drugi plaster w innym miejscu (na ramieniu), od samego początku strasznie swędziało mnie miejsce naklejenia plastra ale myślałam że to ustąpi. Wczoraj nakleiłam nowy plaster na drugie ramię i swędzenie jest nie do wytrzymania. Dodatkowo bolą mnie piersi (sutki), pojawiły się małe guzki, odczuwam ból głowy od momentu rozpoczęcia stosowania plastrów. Wcześniej przez prawie 4 lata przyjmowałam tabletki antykoncepcyjne Microgynon 21 jednak źle się po nich czułam, nadmiernie gromadziła mi się woda w organizmie, po czym zmieniłam je na Madinette, nie miałam żadnych skutków ubocznych, ale posłuchałam ginekolog, że "plastry są wygodniejsze i mniej szkodliwe" ale już po tych 8 dniach nie daję rady. Mam jeszcze 2 opakowania plastrów. Czy w takim przypadku używać dalej plastry Evra, czy wrócić do tabletek Madinette?
  10. Witam. Choruję na nerwiakowłókniakowatość. Czy w związku z przyjmowaniem tabletek antykoncepcyjnych może pojawić się więcej guzków?
  11. Mam ponad 60 lat i TSH 0,71 guzki na tarczycy od jakiegoś czasu oraz otyłość i nie mogę schudnąć bardzo mnie ta sytuacja niepokoi nie wiem jaka może być przyczyna i jakie mam zrobić wyniki aby się dowiedzieć.
  12. Dzień dobry. To moje wyniki :FT4-1,18 TSH-2,810 Insulinoodpornosc 3,9.Zaczelam tyc. Przyjmuje Eutyrox 88.Mam tez guzki na tarczycy, po biopsji wykazalo ze wszystko jest ok i moge z nimi chodzić
  13. Witam! U 9 miesięcznego syna na części potylicznej głowy znalazłam twardy, ruchliwy guzek. Wielkości około 3 mm. Po konsultacji telefonicznej z Panem doktorem (w przychodni dostałam informacje że tylko taką konsultacje możemy odbyć) dostałam informacje że jest to węzeł chłonny. Oraz że nie ma co się przejmować u dzieci mogą być one wyczuwalne. Mimo wszystko postanowiłam zrobić badanie krwi i moczu na własną rękę. Oto wyniki: Morfologia krwi obwodowej (25 parametrów) Leukocyty 7,86 x10^3/uL[5,98-13,51]~, Neutrofile 1,19 x10^3/uL[1,19-7,21]~, Limfocyty 5,56 x10^3/uL[1,56-7,83]~, Monocyty 0,67 x10^3/uL[0,25-1,15]~, Eozynofile 0,41 x10^3/uL[0,02-0,82]~, Bazofile 0,03 x10^3/uL[0,01-0,06]~, Neutrofile 15,2 %[17,5-69,5]L, Limfocyty 70,7 %[26-79,6]~, Monocyty 8,5 %[4,4-13,4]~, Eozynofile 5,2 %[0-3,7]H, Bazofile 0,4 %[0-0,6]~, Erytrocyty 4,88 x10^6/uL[4,03-5,07]~, Hemoglobina 11,6 g/dl[10,1-12,5]~, Hematokryt 33,5 %[30,8-37,8]~, MCV 68,6 fl[69,5-81,7]L, MCH 23,8 pg[22,7-27,2]~, MCHC 34,6 g/dl[31,6-34,4]H, RDW-SD 32,6 fl[35,3-42,8]L, RDW-CV 13,4 %[12,9-15,6]~, Płytki krwi 384 x10^3/uL[206-445]~, PDW 10,0 fl[-],MPV 9,2 fl[8,7-10,5]~,P-LCR 18,4 %[-],PCT 0,36 %[-]; Mocz, analiza ogólna Ciężar własciwy 1,009 kg/L[1,015-1,035]L, pH 7,5 [5-7,5]~, Kolor j. żółty ---[-],Klarowność przejrzysty [-],Bilirubina nieobecna [-],Urobilinogen w normie mg/dl[0-1],Ciała ketonowe nieobecne [-],Glukoza nieobecna mg/dl[-],Białko nieobecne mg/dl[-],Krew nieobecna [-],Nitraty nieobecne [-],Leukocyty nieobecne [-],OCENA MIKROSKOPOWA , ---[-],Erytrocyty 0-3 wpw[3-4]; Proszę o interpretacje wyników badań w odniesieniu do tego węzła chłonnego. Oraz czy mam szukać lekarza który przyjmie nas normalnie.
  14. Witam. Jestem pół roku po wycieciu woreczka zolciowego. Ginekolog 2msx temu zaczął podejrzewać u mnie endo w związku z guzkiem po lewej stronie blizny po CC, przepisał mi hormony, niestety zaczelam się źle czuć po nich, tzn zgaga mdłości i ogólna niechęć do wszystkiego. Zrobilam alt i wynik był podwyzszony wiec tabletki przestałam brać miesiąc temu. Dzisiaj powtórzyłam alt i jest ok (7) a zgaga, nudności i zle samopoczucie nadal trwa i mnie wykańcza. Czy to jeszcze może mieć związek z tabletkami hormonalnymi które odstawiłam?
  15. Dzień dobry. Proszę o interpretację poniższych wyników badań: TSH 3,34 (0,38-5,33) FT3 4,74 (2,5-4,3) FT4 0,79 (0,65-1,48) Od 3 lat leczę się na nadciśnienie, arytmie oraz refluks z przepukliną przełyku. Mam 25 lat, otyłość II stopnia. Od kilku miesięcy odczuwam ciągłe i silne zmęczenie, częste uczucie zimna, mam sporo problemów skórnych oraz włosy wypadają mi garściami (rzęsy i brwi równiez), w ostatnich miesiącach również sporo przybrałam na wadze, często odczuwam duszność, miesiączki stały się nieregularne. Systematycznie badam tarczycę ze względu na występującą w bliskiej rodzinie niedoczynność, guzki, Hashimoto oraz raka tarczycy. Rok temu USG nie uwidoczniło żadnych zmian, tsh nie przekraczało 2. Proszę o podpowiedź czy moje wyniki sugerują, że powinnam udać się na wizytę do endokrynologa? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
  16. Witam, robiłam badanie TSH - wynik 2,0167,lekarz stwierdził że nie mam nadczynności i niedoczynnośći.. Ale podczas usg wykrył guzki, jedna zmiana normoechogeniczna o obwodowym typie ukrwienia, a druga zmiana hipoechogeniczna o mieszanym typie ukrwienia.. Przepisał mi euthyrox 25, i chciałabym wiedzieć czy jeśli mam TSH w normie nie przytyje po euthyroxie.. Wszędzie można doczytać jak działa euthyrox przy nadczynności i niedoczynnośći ale ja chce wiedzieć jak jest przy zdrowej tarczycy.. Dodam że lekarz przepisał euthyrox by spowolnić rozwój guzków i dał skierowanie do szpitala. Proszę o odpowiedź czy mogę po tych lekach tyc.
  17. Dzień dobry Proszę o interpretację wyników Czekam na wizytę do endokrynologa. Termin sierpień. USG-gruczoł o niejednorodnej echogeniczności ze zlewającymi się hypoechogenicznymi guzkami 5-6 mm. Poza tym w biegunie tylnim lewego płata niejednorodny guzek 10mm Płat prawy 42x21x16 Płat lewy 40x20x16 Cieśń 4mm Krew wyniki: FT 4 -0,69 TSH-6,80 P/C ANTY TG- 63,80 P/C ATPO- 0,86
  18. Mam obecnosc zimnych guzkow tanczycy a badanie TSH-2,030mIU/ml, FT3-2,82pg/ml,FT4-0,86ng/dl. Co to znaczy? Anna 60 lat.
  19. Witam. Około 3 tygodni temu wyczułem nad lewą brodawką sutka mały guzek. Trochę się boję, ponieważ taki guzek już miałem i to na dwóch sutkach. Mam 15 lat. Rodzice mi mówią, że to kwestia dojrzewania. W poprzednim przypadku, była to kwestia dojrzewania, miałem zrobione USG 1,5 roku temu i wszystko było dobrze, czy to może być rak. Potrzebuję pomocy.
  20. Dzień dobry. Od roku biorę tabletki antykoncepcyjne NARAYA ponieważ cierpię na bardzo bolesne miesiaczki Po jakims czasie wyczulam w piersi guzek. Po badaniu usg lekarz stwierdził że guzek jest nie grozinym gruczalowlokniakiem. I zezwolił na przyjmowanie tabletek ale z mniejszą zawartością estrogenu. Mój lekarz znów wypisal Naraye. Guzek stał się twrdszy i przy dotyku trochę boli. Czy powinnam zmienić pigulki na inne?
  21. Witam.Mam 42 lata 4lata temu miałam usuniętą cała tarczycę z powodu guzków (nie złośliwe) biorę euthyrox100 wynik był cały czas w normie aż do tej pory teraz TSH 5.400 co może być przyczyną Napomnę że od roku zażywam też tabletki cycloproganova ,czy to może mieć jakiś związek?
  22. Witam. Mam 15 lat i jestem dziewczyna. Wyniki morfologii robie co 3miesiące i zawsze są dobre. Na ogół czuje się bardzo dobrze. Jednak jeśli zauważę jakakolwiek zmianę w swoim ciele zaczynam świrować. Ale mniejsza. Wczoraj zauważyłam nad moim uchem (już okolica owłosiona) twardego guzka wielkości mniej więcej słonecznika (no tego ziarenka) skóra nad nim się przesuwa wiec stwierdziłam ze to należy do kości czaszki. Kilka cm dalej znalazłam kolejnego tez mniej więcej tej samej wielkości. Nie mam żadnych objawow neurologicznych, tylko czasem boli mnie głowa, ale tylko czasem. Od lat, ale to najczesciej przez przemęczenie, zmianę pogody, miesiączkę albo zapalenie zatok. Wracając,te guzki nie bolą ani nic. Ale strasznie się nakręcam. Wydaje mi się ze tego guzka za uchem czułam wcześniej ale się tym nie przejęłam. A było to dawno, bynajmniej tak mi się wydaje. Od tego czasu nie urósł ani nic. tak mi się wydaje ze wcześniej tez go czułam. Proszę tylko o odpowiedz co to może być? Czy iść kolejny raz do lekarza? Chce tez zaznaczyć ze w dzieciństwie jak i nie tylko masę razy uderzyłam się w głowę i wiele razy miałam takie pourazowe guzy które potem znikały. W związku z tym pytaniem czy to mogą być np anatomiczne guzy kości potylicznej? Proszę o odpowiedz.
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Ostatnią miesiączkę miałam 13-18 grudnia, 27 grudnia uprawiałam seks bez zabezpieczenia. Sytuacja wyglądała tak, że chłopak wszedł we mnie dosłownie na 3 pchnięcia i wyszedł, nie było nawet później żadnego wytrysku, ale nie wyszedł z powodu wytrysku tylko po prostu. w styczniu miesiączkę powinnam dostać dwa tygodnie temu, tj. 13 stycznia, dziś (27.201.2020) nadal miesiączki nie mam. Wczoraj zrobiłam test ciążowy zakupiony w drogerii i wyszedł pozytywny. od dwóch-trzech tygodni boli mnie brzuch, doskwierają mi kłucia w podbrzuszu, czuję się jakby bolał mnie brzuch z głodu mimo że jem normalnie, ale bardzo szybko się zapycham(ostatnio zmieniłam dietę i jem mniej niż kiedyś), delikatnie schudłam. Mam problemy z tarczycą, mianowicie Hasimoto i wykryty guzek na tarczycy(kolejną biopsję będę miała za 2-3 miesiące). w ostatnim czasie miałam dużo stresów dlatego myślałam, że z tego powodu nie mam miesiączki. Dziś chce zrobić kolejne dwa testy, ale strasznie się boję. Co w takiej sytuacji?
  24. Witam mam 30 lat nadczynność tarczycy choroba Gravesa-Basedowa .Byłam na USG tarczycy opis" Tarczyca niejednorodna z licznymi guzkami hypoechogenicznymi z cechami zwyrodnienia drobnotorbielkowatego oraz ze zwapnieniami.Guzki do 15 mm. Prawy płat 20x16x45 Lewy płat 15x16x50 Wyniki krwi z października po 4 miesiącach nie brania tabletek TSH 1.320 fT3 3.55 fT4 1.39 Co mam myśleć o tym USG trochę się obawiam
  25. Witam mam 33lata . Moje TSH 3,49 a po tygodniu było 4,23 . Ft4 0.84 a FT3 3,37 ,anty TPO 307,4 i anty-tg 4,8 . Dzisiaj miałam USG tarczycy i objętość prawego płata 10ml a lewego 7ml , całkowita 17ml . Na prawym płacie guzek 8x8x11mm. Pani doktor przed USG powiedziała że to Hashimoto. Czy to nie zbyt pochopna diagnoza?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...