Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Kilokalorie

Znaleziono 17 wyników

  1. Witam. Od 4 miesięcy jestem na redukcji, spożywam 1500 kcal. Niestety nie widzę już efektów, a nawet mam wrażenie ze przybieram na wadze. Słyszałam p czymś takim jak diet break przez 10-14 dni. Czy to dobry pomysł? Jak się do tego zabrac? Niestety nie zaczęłam jeść z dobrego pułapu, powinnam jeść więcej na redukcji a zaczęłam od 1500. Jak to wszystko unormować? 18 lat, 62 kg, 167 cm wzrostu
  2. Pytanie: 27 listopada 2020 Witam, mam 18 lat i biorę od paru tygodni fluoksetyne przepisana od psychiatry . Byłam ponad 3 tygodnie na deficycie ( 2000 kcal) który był poprawnie wyliczony i waga stała w miejscu . W 1 tygodniu przy dużej aktywności jadłam 1700 kcal i waga spadła kilo, po czym kiedy rozpoczęłam terapie i branie leków waga nie spada .Jestem załamana . Zmagam się tez z kompulsami co dodatkowo mnie dołują . Co mogę zrobić aby zrzucić kilogramy? Wazę 81 kg przy wzroście 173 cm. Jeżdżę na rowerze ale ostatnio rzadko, spaceruje a uczę się w domu. Proszę o odpowiedz
  3. Witam, nazywam się Julia mam 15 lat, 173 cm wzrostu i ważę 78 kg. Dokładnie 22 lutego 2021 roku postanowiłam schudnąć. Przez pandemie i ciągłe siedzenie w domu nabrałam krągłości ale przede wszystkim źle czułam się w swoim ciele. Wcześniej też już podejmowałam próby odchudzania, ale z reguły po tygodniu traciłam motywację. W lutym się to zmieniło i od prawie 3 miesięcy (piszę prawie ponieważ miałam dwa tygodnie przerwy ze względu na próbne egzaminy ósmoklasisty, na ten czas tylko przestałam ćwiczyć, moja dieta nie zmieniła się) zaczęłam regularnie ćwiczyć, jestem na deficycie (obliczyłam sobie w internecie moje zapotrzebowanie kaloryczne i odjęłam około 300 kcal), staram się nie podjadać, jem sporo owoców i warzyw, wybieram produkty zdrowe, piję około 2,5 l wody dziennie. Ponadto staram się ograniczać stres ( co niestety z reguły mi się nie udaje, gdyż jestem osobą , która stresuje się praktycznie wszystkim) oraz spać przynajmniej 8 h. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale w mojej rodzinie babcia i mama mają chorą tarczycę. Byłam z siostrą już z tym u lekarza, ale na razie nie jest potwierdzone, że my też to mamy. W każdym razie dzisiaj jest 5.05.2021 a większych efektów jak nie było tak nie ma (piszę większych ponieważ na wadze straciłam może 1,5 kg, w pomiarach ciała zależy gdzie ale też nie widać jakiejś różnicy). Powoli tracę motywację. Zdaje sobie sprawę, że 3 miesiące to może nie jest jakiś długi okres czasu, ale liczyłam na bardziej zauważalne efekty. Jestem poprostu zmęczona. Oczywiście to nie wygląda tak, że się głodzę. Wręcz przeciwnie przyzwyczaiłam się do tego trybu życia. Ćwiczenia nie sprawiają mi już takiego trudu jak na początku. Aczkolwiek nie długo wakacje. Myślałam, że do tego czasu schudnę na tyle by czuć się dobrze ze swoim ciałem. A na ten moment czuję jakby nic się nie zmieniło. Kolejną rzeczą, która mnie dobija są to rezultaty innych dziewczyn, u których po 3 miesiącach widać już różnicę. Boję się, że może robię coś źle. Mam nadzieję, że Pani/Pan rozumie o co mi chodzi. Przepraszam jeśli napisałam to chaotycznie. Może miałaby Pani/ miałby Pan dla mnie jakieś rady, wskazówki albo coś co jakkolwiek mogłoby mi pomóc. Z góry dziękuję.
  4. Witam, od dłuższego czasu mam problem z nieregularnymi miesiączkami. Obecnie mam 17 lat, pierwszą miesiączkę dostałam w wieku 13 lat. Jednak wyglądało to tak, iż dostałam pierwsze, trzy miesiączki, które potem przestały się pojawiać z powodu dość drastycznej diety, podczas której bardzo dużo schudłam i miałam dość poważną niedowagę, po kilku miesiącach powróciłam do zdrowej wagi i wraz z tym powrócił okres, jednak potem ponownie zniknął na ponad pół roku. Gdy znów zaczął pojawiać się częściej, jednak mniej regularnie po ponad roku zaburzenia odżywiania powróciły, miesiączka ponownie zniknęła lecz tym razem na rok. Pół roku temu powróciła, ponieważ zaczęłam jeść, jednak nie jest regularna. Aktualnie spóźnia mi się o dwie miesiączki (nie wiem czy tak się to profesjonalnie określa) . Muszę zaznaczyć, że od niedawna rozpoczęłam współżycie, na początku przestraszyłam się, ponieważ obawiałam się ciąży jednak test wyszedł negatywnie. Zabezpieczamy się i mój chłopak jest bardzo ostrożny więc byłoby to mało prawdopodobne lecz wolałam się upewnić. Oprócz braku okresu chwilami odczuwam lekki ból pod brzuchem, nie wiem czy może być to wywołane stresem, którego w tej sytuacji nie brakuje. Od kilku miesięcy ciężko mi również regularnie jeść, brak mi apetytu, wmuszam w siebie dziennie max. 1600, 1700 kcal, więcej nie jestem w stanie przy wzroście 157 cm i wadze ok. 53,5 kg. Nie wiem czy jem za mało? Czy to ma jakiś związek, dodam, że moja waga wg BMI jest przecież prawidłowa. Powiedziałam mamie o moim problemie i o tym, że chcę się zapisać do ginekologa, oprócz tego chcę udać się również po tabletki antykoncepcyjne. Powiedziałam jej o dwóch powodach, jednak nie zapisała mnie do tej pory, choć zgodziła się na dwie opcje i powiedziała, że umówi mnie na wizytę do prywatnego lekarza. Jednak mam wrażenie, że z jakiegoś powodu bardzo to odwleka co dodatkowo mnie stresuję. Chłopak martwi się o mnie i powtarza mi, że muszę wreszcie się zbadać, ja doskonale o tym wiem, ale moja mama się nie śpieszy, a problemy z miesiączką mam od kilku lat, wiem, że powinnam iść do lekarza już dawno, mój błąd. Dodam, że byłam u dwóch ginekologów przed zaburzeniami odżywiania, na każdej wizycie badania kończyły się pomyślnie. Proszę o poradę, nie mam pojęcia co robić, czy możliwe jest pójście na wizytę z pełnoletnim partnerem, co powinnam zrobić w tej sytuacji?
  5. Witam pytanie o ilość kalorji żeby schudnąć. Mam 33 lata jestem mężczyzna, waze 95 kg mam 180 wzrostu, ćwiczę na siłowni około 1-2h przez 4 dni w tygodniu przerwy we wtorki piątki i soboty, jadam mało na śniadanie i kolację za to obfity obiad plus tabletka spalacz tluszczu 3h przed treningiem zazwyczaj ryż warzywa ryba kurczak kasza itp, po treningu zawsze banan i odżywka białkowa, myślę że spożywam dziennie około 1500 kcal czy to ok żeby zchudnac i nie stracić masy mięśniowej w weekendy jakiś mały fasst food za zwyczaj, co mugł bym zmienić żeby poprawić efekty? z góry dziękuję pozdrawiam.
  6. Choruję na insulinooporność, pomimo diety 1400 kcal i ćwiczeń 4 razy w tygodniu po 60 minut nie chudnę. Waga ani nie wzrasta, ani nie spada. Przyjmuję glucophage CR 1750 na dobę od lipca 2020. Od początku źle znosiłam metforminę, poza bólem żołądka odczuwam też mdłości, które nasilają się na przestrzeni czasu. Dodatkowym problemem są częste biegunki po każdym posiłku. Wyniki badań krwi, morfologii płytki rozmaz automatyczny, kreatyniny, CRP, OB są w normie za wyjątkiem: MPV 9,30 fl, PCT 0,4%, PDW 9,4 fl, P-LCR 18,3 %. Badania moczu w normie. Ostatnimi czasy przeszłam bardzo bolesne zapalenie pęcherza, niemniej odmiedniczkowe zapalenie nerek zostało wykluczone. Do jakiego specjalisty powinnam się udać aby rozwiązać problem mdłości i biegunek? Internista zalecił mi aviomarin na mdłości, ale nie rozwiązuje to problemu i niestety nawet doraźnie nie pomaga. Będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
  7. Dzień dobry błagam proszę o pomoc mam dietę redukcyjna 1700 kcal 90g 50g =2300 kcal niewiem. Oco chodzi ile wkoncu mam tej diety czy ja wogule natym schudnę a nie odwrotnie dodam że ważę 68kg wzrost 170 cm lat 33 zależy mi by schudnac 7kg będę wdzięczna za pomoc ile powinna mieć dieta ile gram węglowodanow i białka
  8. Witam, chciałabym zapytać czy jednorazowa nadwyżka kaloryczna w ciągu dnia w postaci około 2500 kcal, czyli 2500 kcal więcej niż jem na co dzień, sprawi ze odłoży się tkanka tłuszczowa?
  9. Wyniki z krwi - córka lat 13, drastyczna dietą schudła ( zjadała mniej niż 1.000 kcal) w 4 miesiące z 66 do 43 kg - dietetyk mówi że wyniki są złe z tego właśnie podwodu a ja zaraz boje się że to jakaś białaczka? Córka jest lekko flegmatyczna. Czekamy na wizytę u endokrynologa. Normy podaję w nawiasie: LEUKOCYTY 4,1 /4-10,5/ ERYTROCYTY 4,12 /4,10-5,30/, HEMOGLOBINA 12,7 /12-15/, HEMATOKRYT 38% /35-45/, śr.objętośc erytrocyta 92 /78-95/, śr.stężenie Hb w erytrocycie 33,4 /33-37/, śr.masa Hb w erytrocycie 30,8 /27-34/, rozkład objętości erytrocytów - za wysoko 15,4 /11,5-14,5/, bezwzględna l.limfocytów 2,6 /1-4/, bezwzględna l.neurocytów - nisko 1,3 /2,5-7/, bezwzględna l.monocytów - nisko 0,060 /0,24-0,48/, bezwzględna l.bazofilii - nisko 0,01 /0,02-0,04/, Limfocyty - wysoko 63% /20-45/, Neurocyty - nisko 33% /55-38/, Monocyty - nisko 1,40% /4-8/, Eozynofile - 2,2% /2-5/, Bazofile 0,2% /0-1/, płytki krwi 163 /130-400/, średnia objętość płytek krwi 9,6fL /7-11/ ROZMAZ: neutrofile segmentowate - nisko 34% /50-60/, eozynocyty 3% /2-5/, limfocyty - wysoko 60% /20-50/, monocyty nisko 3% /4-8/. BIOCHEMIA: aSPAT - 20U/L /0-32/, aLAT 15U/L /0-37/, bilirubina 1,2 mg/dl /2-1,2/- oznaczona jako za wysoka (H), transferyna w surowicy 223mg/dl /200-360/, żelazo w surowicy 102ug/dl /33-193/, IMMUNOLOGIA: TSH 3,05ulU/ml /0,51-4,3/ - ( 2 miesiące temu miała 5,46 ), fT3 - nisko 1,77 /2,56-5,01/, fT4 - nisko 0,89 /0,98-1,63/, anty TPO 11,1 U/ml /0,35/, wit.25-OH D total - 30,5 / 20-60/
  10. Jakie moge miec zapotrzebowanie kaloryczne? 18 lat, masa 55kg, wzrost 170cm. Codziennie wychodze na 2-3h uprawiać sport (parkour: skacze, ćwicze siłowo, robie salta na ziemi, 10000 kroków dziennie). Chciałbym troche podbić swoją wage, ale nie wiem ile musze dostarczyć kcal.
  11. Witam. Jestem mężczyzną w wieku 33 lat. 186 cm wzrostu oraz masie 114 kg. We wrześniu ubiegłego roku wziąłem się za siebie, starając się schudnąć. Codziennie 600 kcal rano na rowerku a do tego dieta około 2500/2800 kcal. Niestety bez skutku. Dodatkowe objawy: spadek libido, brak energii oraz otyłość brzuszna (reszta ciała raczej szczupła). Trener zlecił mi badania, w których wyszło, że mam niski poziom testosteronu. Na wizycie u endokrynologa dostałem kolejne badania. W tej chwili prezentuje się to tak, że pomijając wszystko w normie: Testosteron - 8,9 nmol/l TSH - 2,620mU/l Test 75g glukozy: glukoza/insulina(na czczo) - 94,3mg/dl / 17,87mU/l glukoza/insulina(po 60min.) - 152,7mg/dl / 148,3mU/l glukoza/insulina(po 120min.) - 119,3,g/dl / 69,48mU/l Teraz pytanie: Endokrynolog przepisał mi lek gluckophage 850mg i kazał stosować dietę bez węglowodanów, twierdząc, że jak pozbędziemy się dużej ilości insuliny to i testosteron się podniesie. Czy powinienem udać się do innego lekarza, czy rzeczywiście posłuchać tego doktora?? Zależy mi na zbudowaniu troszkę większych mięśni i zrzuceniu otyłości brzusznej, oraz na poprawieniu życia seksualnego i odzyskaniu energii.
  12. Gość

    Brak miesiączki

    Odchudzanie, a brak okresu Witam, mam 18 lat, 172 cm wzrostu i ważę 55 kg. Przez ostatnie 3 miesiące (zaczęłam 30 marca) byłam na redukcji i dziennie jadłam 1300 kcal i schudłam około 10 kg. W tym miesiącu okres spóźnia się 10 dni, miesiąc temu pojawił się po 5 dniach. Test ciążowy zrobiłam wczoraj i wyszedł negatywny. Czy spóźnienie się okresu to wynik odchudzania?
  13. Witam ! W lutym tego roku badałem cukier na czczo, wynik 102 . W grudniu ponownie badałem poziom cukru i był poziom 104 . Dodam, że kolację jadam w okolicy godziny 22:30 -23 i z reguły dosyć obficie a w przypadku drugiego badania jadłem jeszcze przed 1 w nocy a badanie zrobilem w okolicach godziny 8:30. Dzisiaj przeprowadzilem trzeci pomiar i 3 godziny po posiłku około 1000 kcal( obiad lody pomarańcze ) glukometr pokazał pokazał poziom 95 . Czy mam się czym niepokoić ?
  14. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Mam 21 lat. Mam 175 cm wzrostu oraz ważę 68kg. Ostatnią miesiączkę miałam 3 czerwca. Od tego czasu przyjmuje doustnie leki na jelito drażliwe (tj. debretin, pruoursan, sulfasalazin) oraz mam dietę paleo 1700 kcal. Owulację miewam bolesną ostatni raz miałam 18/19 czerwca. 19 czerwca współżyłam z partnerem z zabezpieczeniem. Od 20 czerwca pojawiło mi się brązowe plamienie i trwa do dziś miewam do tego skurcze w podbrzuszu. Do planowanej miesiączki został jeszcze tydzień. Czy mam się niepokoic? Czy niezwłocznie muszę się umówić do mojego ginekologa? Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam.
  15. Gość

    Brak miesiączki

    Zmiana trybu życia, a brak miesiączki Mam 30 kg nadwagi, od ponad dwóch miesięcy jestem na diecie. Zmieniłam całkowicie swój tryb życia, odstawiłam alkohol, przeszłam na dietę i zaczęłam ćwiczyć. Dietę mam ułożoną przez dietetyka, jem codziennie ok. 1500 kcal, do tego codziennie ćwiczę. Biegam ok. godzinę dziennie (choć to wiele powiedziane, potrzebuje wiele przerw w trakcie itp, więc tak na prawdę może połowa z tego czasu to faktycznie bieg) do tego ćwiczę w domu siłowo. Waga zatrzymała mi się już trzy tygodnie temu, mimo pilnowania diety i ciągłych ćwiczeń. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, ale nie to mnie martwi najbardziej. Dwa tygodnie temu powinnam dostać okres, raczej nigdy mi się nie spóźniał, partnera nie mam więc to nie ciąża, ale niestety miesiączki dalej nie ma. Czy może to mieć bezpośredni związek ze zmianą stylu życia? Czy organizm musi się po prostu przestawić, czy coś robię źle?
  16. Gość

    Brak miesiączki

    Odchudzanie, a brak okresu Witam, mam 18 lat, 172 cm wzrostu i ważę 55 kg. Przez ostatnie 3 miesiące (zaczęłam 30 marca) byłam na redukcji i dziennie jadłam 1300 kcal i schudłam około 10 kg. W tym miesiącu okres spóźnia się 10 dni, miesiąc temu pojawił się po 5 dniach. Test ciążowy zrobiłam wczoraj i wyszedł negatywny. Czy spóźnianie się okresu to wynik odchudzania?
  17. Witam. Karmie mm od 4 miesiąca. W 4 miesiacu też dostałam 1 okres po porodzie. Po 27 dniach był kolejny. A trzeciego brak. Minęło już około 42 dni. Czyli 15 dni spóźnienia. Jedyna zmiana to wprowadzenie deficytu kalorycznego 1800 kcal i trening 6 razy w tygodniu po 35 min. Czy taka anomalia jest normalna czy potrzebna jest wizyta u ginekologa. Ciaza wykluczona na 100 %
×
×
  • Dodaj nową pozycję...