Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Nadwaga

Znaleziono 53 wyników

  1. Dzien dobry... cały czas chodząc do endokrynologa byla stwierdzana u mnie niedoczynność tarczycy... dzisiaj zrobiłam badania i hmmm wszystko chyba mam w normie tsh 3.320, ft3 4.350, ft4 1.180, jednakże wciąż walczę z nadwagą od dwóch tygodni jestem na deficycie dodatkowo ćwiczę 3 razy w tyg I kompletnie nic nie chudnę... czy w takim razie z moja tarczyca jest wszystko ok czy jednak nie? Bardzo dziękuję za informację:)
  2. Dzien dobry chciałabym prosić o interpretacje wyników. Martwi mnie zbyt wysoki poziom cholesterolu i poziom potasu. Cholesterol całkowity 258,00 mg/dl Cholesterol HDL 97,00 mg/dl Cholesterol nie-HDL 161,00 mg/dl Cholesterol LDL 143,80 mg/dl Trójglicerydy 86,00 mg/dl Elektrolity (Na, K) Sód 141,8 mmol/l Zakres referencyjny 136 – 146 P Potas 5,13 mmol/l Zakres referencyjny 3,5 – 5,1 I do tego bakterie w moczu dość licznew prep. Mam 36 lat 170 cm i 53 kg wiec nadwagi brak
  3. Tabletki antykoncepcyjne Madinette biorę od 11 miesięcy. Nigdy żadnej nie pominęłam, z żadną się nie spóźniłam. Biegunka i wymioty nigdy nie wystąpiły oraz bardzo uważnie patrzę na to co obniża skuteczność tabletek i tego unikam. Podczas ostatniej 7 dniowej przerwy krwawienie z odstawienia normalnie wystąpiło. Od paru dni mam dziwne uczucia pulsowania żołądka oraz czasami boli mnie lewy jajnik. Nie mam żadnych innych objawów, lecz jak wspomniałam mam dziwne uczucie w brzuchu. Jestem osobą z nadwagą a czuje pulsowanie w brzuchu albo mam uczucie jakby coś w nim było. Czy powinnam się obawiać ciąży? Czy mogą być to tylko jakieś problemy z żołądkiem
  4. Moja córka ma 15 lat i ma niżej wymienione objawy, ma 10 kg nadwagi jej miesiączki wyglądają tak ze pojawia się raz na kilka miesięcy i trwa ponad 20 dni. Do ginekologa jak pójdziemy to jej nie zbada bo wciąż ma okres jeśli chodzi o inne objawy to ani nie boli ja głowa ani nie ma wysypek. Ma bardzo wrażliwa skore i często się czerwieni ma suche usta bardzo często stresuje się z niczego. Co w takiej sytuacji zdrobnić
  5. Witam. Lekarz przepisał mi tabletki Axia forte, ale przeczytalam w ulotce, że nie można ich stosować przy wysokim cholesterolu i przy nadwadze. Nadwagi mam 8 kg i jestem na diecie tłuszczowej, niskoweglowodanowa. Czy powinnam zmienić tabletki? Zaznaczam, że ztej diety nie mogę zrezygnować. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  6. Witam. Lekarz przepisał mi tabletki Axia forte, ale przeczytalam w ulotce, że nie można ich stosować przy wysokim cholesterolu i przy nadwadze. Nadwagi mam 8 kg i jestem na diecie tłuszczowej, niskoweglowodanowa. Czy powinnam zmienić tabletki? Zaznaczam, że ztej diety nie mogę zrezygnować. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
  7. Dzień dobry Mam 30 lat nadwagę TSH1 FT3 3.35 FT4 17. 87 ANTYTPO 67.28 Czy powinnam się martwić?
  8. Co może oznaczać podwyższony wynik alt? Jest 90, ast w normie. Leczę się psychiatrycznie leków niestety nie biorę, alkohol okazyjnie (jeden-dwa drinki w tygodniu czasem piwo w podobnych ilościach, nie pamiętam kiedy ostatnio byłem pijany), natomiast dużo stresu na codzień. Nadwagą, dieta raczej nieciekawa dużo fastfoodow.
  9. Dzień dobry. Bardzo proszę o interpretację wyników. Krzywa cukrowa Glukoza na czczo - 82 mg/dl po 1 godz. 55 Po2godz.-83 Krzywa insulinowa 12,5 Po 1 godz. 6,77 Po 2godz.11,4 Mam też hashimoto i sporą nadwagę. Pomimo stosowania diety nie mogę schudnąć. Bardzo proszę o poradę. Dziękuję z góry.
  10. Jestem kobietą, mam 64 lata. Nie mam nadwagi, ale zmartwił mnie wysoki poziom cholesterolu całkowitego. Oto wyniki lapidogramu: Chol. całkowity -232, HDL 87, LDL 128 Cholesterol nie-HDL 145 Trójglicerydy 87md/dl Czy powinnam się leczyć i brać coś na zbicie cholesterolu?
  11. Witam moje wyniki badań alat 63 (0-40) aspat 41 (0-40) ggtp 53 (0-50) i trójglicerydy 220 (150) jestem otyły mam 20 kg nadwagi tkankę tłuszczową 34% (norma do 14) 2 razy w miesiącu pije duża ilość alkoholu. Czy takie wy iki mogą być tym spowodowane. Lekarz kazali mi iść do dietetyka. Proszę o odp
  12. Gość

    Seks a ciąża

    11.01 zaczęłam krwawić i bolało mnie podbrzusze. Tydzień później poroniłam. Leciały mi bardzo duże skrzepy i bardzo obficie krwawiłam. Mam nadwagę 170cm wzrostu i wagi 98kg. Ile czasu musi minąć żebym mogła się odchudzać. Chciałabym zajść w ciążę jeszcze raz. Czy będę mogła? Moja ostatnia miesiączka była od 16.11 do 19.11
  13. Witam, Od ponad tygodnia spóźnia mi się okres. Został wykonany test ciążowy, który wyszedł negatywnie. Mam wiele czynników, które mogły by go opóźnić takich jak • Zmiana klimatu • długotrwały stres • niewysypianie się - przez pracę • w ostatnim czasie spożywanie bardzo małej ilości kalorii ok 1000 (Jem także dużo przetworzonej żywności, ze względu na brak czasu ) •wegetarianizm 3lata • lekka nadwaga Od paru miesięcy także cykl zaczynał się rozlegulowywac o pare dni w jedną lub drugą stronę, ale nigdy tak długo. Moje pytanie jest takie czy da się jakoś wywołać okres? Do lekarza w obecnym czasie trudno się dostać.
  14. Od 2 tygodni mam dziwne sekundowe skurcze - sekundowe drgania mieśni na całym ciele. Wiem, że nie jest to typowy bolesny skurcz ( miewałem kiedyś łydek) tylko takie sekundowe drżenie (łaskotanie) w większości na nogach w różnych miejscach, ale czasem jest to też na rękach. Czasem mam wrażenie, że to skóra podryga (?). Przez 2 miesiące na diecie wątrobowej schudłem 15 kg ( mialem nadwagę) ale teraz mam BMI 22. Lekarz rodzinny skierował mnie na badania krwi Sód-143mmol/L, Potas -4,3 mmol/L, Magnez w surowicy- (M87) 2,2 mg/dL, Wapn całkowity (O77) 9,2 mg/dL. Lekarz mówi, że to chwilowe lecz trwa to już 2 tydzień - gdzie szukać przyczyny ?
  15. Prosze o interpretację wyników 11 letniego chłopca z nadwagą. TSH 3,072 Ft3 4,02 i Ft4 0,84. Czytałam o konwersji między ft3 a ft4, i po wstawieniu do wzoru wyników oraz norm konwersja procentowa ft4 wynosi 0% zaś ft3 77,94%. Proszę o odpowiedź.
  16. Dzień dobry mam córkę o wieku 12 lat ma nadwagę waży 67 kilo i ma 156 cm wzrostu ma choruje na ciśnienie i ma z nerkami trochę ploglemy co mam zrobić . Moja córka bardzo mało je nie je tak dużo je bardziej słodycze i tego tp. Zapisałam jom na tańce ras w tygodniu i to wszystko z tego czwiczenia . Bardzo chę żeby pomogła mojej curce schudnońć
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Mam 23 lata. Trzy lata temu dowiedziałam się w szpitalu że poroniłam że to było poronienie chybione. Dwa miesiące temu się ważyłam i moja waga wynosiła 95,6. Miałam robiony zabieg wyłyżeczkowania szyjki macicy od tamtej pory nie czuje przyjemności z stosunku z moim partnerem zaczęliśmy się starać o dziecko ale raczej bez skutku czym to może się przyczyniać? Czy to przez moją nadwagę? Odrazu uprzedzę ze staram się zdrowo odżywiać.
  18. Witam m33 lata 176cm 112kg_ wyniki badań Albumina 4.87 g/dl, bilirubina całkowita 0,4 mg/dl, ALT 168 U/l, AST 69 U/l, fosfataza alkaliczna 115 U/l, ggtp 101U/l po prześwietleniu stwierdzone stłuszczenie wątroby i nadwaga. Co może być jeszcze przyczyną takich wyników i jak obniżyć szczególnie to alt.
  19. Gość

    Seks a ciąża

    Czy jeśli mam dni płodne, przez chwilę uprawiałam stosunek z chłopakiem i wytrysk nie był we mnie, a po nim nie uprawialiśmy dalej seksu i dokładnie się umyłam jest mocno prawdopodobne? Razem z chłopakiem palimy papierosy i on ma nadwagę, więc jego sperma nie powinna być aż tak "dobra".
  20. Witam odebrałam wyniki prób watrobowych. Zrobiłam bo zaczela mnie swedziec skóra i naduzywalam alkoholu. AST 21, ALT29, ALP58.9, GGTP 59, Bilurubina całkowita 0.73, Albumina w surowicy 4.5 czy jest bardzo źle? Wprowadziłem dietę czy to pomoże jestem osobą z nadwagą.
  21. Dzień dobry. Od kiedy pamiętam mam straszne problemy z nadwagą. Mimo stosowania diety i ćwiczeń nigdy nie byłam w stanie schudnąć (nawet przy diecie 1500kcal tyłam). W ubiegłym roku zdiagnozowano u mnie chorobę Gravesa-Basedowa. Poziom TSH wynosił wtedy 0. Mimo to tyłam dalej. Obecnie nadczynność jest wyregulowana a poziom TSH wynosi 1,7 µIU/ml (norma 0,35 - 4,94). Kortyzol lekko podwyższony. Dodatkowo zażywam metforminę (glukoza 84mg/dl). Od 5 lat przyjmuję antykoncepcję hormonalną - lek Atywia. W związku z ogólnym złym samopoczuciem postanowiłam skontrolować hormony. Czy poniższe wyniki są prawidłowe dla osób stosujących antykoncepcję? FSH - 5,37 mIU/ml LH - 5,61 mIU/ml Estradiol - 34,20 pg/ml Prolaktyna - 17,57 ng/ml (5,18 - 26,53) Testosteron - 54,30 ng/dl (7,21 - 79,31) SHBG - 212,00 nmol/l (kobiety 20-49 lat: 32,4-128 nmol/l) Pozdrawiam
  22. Witam Serdecznie, Czy potrzebuje konsultacji lekarskich jeśli tak do jakiego lekarza powinienem się zgłosić? Wiek 32 lata, mężczyzna, lekka nadwaga Wyniki glukoza na czczo 4,89 mmol/l Po 1h 10.80 mmol/l Po2h 4.21 mmol/l Natomiast insulina na czczo 12.30 qIU/ml Po 1h 155 qIU/ml Po 2 h 16.80 qIU/ml Z góry dziękuje za odpowiedz
  23. Miałam wykonane badanie krwi przed zapisaniem tabletek antykoncepcyjnych. Wskaźnik aptt wyszedł lekko obniżony 24,55 zakres referencyjny 25,90 - 36,90. Pozostałe badania w normie. Ginekolog zalecił kontakt z internista żeby wydał opinie czy mogę przyjmować tabletki. Internista wydał negatywna opinie nie zalecając żadnych dodatkowych badań czy kontaktu z innym specjalista. Odniosłam jednak wrażenie że lekarz gdy usłyszał słowo antykoncepcja odrazu zmienił do mnie podejście. Powiedział ze to moje najlepsze lata na rodzenie dzieci (27 lat) i ze kobieta powinna siedzieć w domu i rodzic dzieci a nie karierę robić. Proszę mi powiedzieć czy lekko obniżony aptt faktycznie skreśla zażywanie tabletek antykoncepcyjnych? Czy powinnam skontaktować się z jakimś specjalista? Jestem zdrowa, na nic nie choruje, ćwiczę dwa razy w tygodniu po godzinie. Mam nadwagę przy wzroście 160cm 94kg. Jednak dzięki ćwiczenia i zdrowej diecie waga powoli spada. Dodam jeszcze ze pale papierosy i badanie krwi było wykonywane podczas miesiączki. Czy mogło to mieć wpływ na wynik?
  24. Dobry Wieczór wykonałem dziś badanie krwi (kortyzol, testosteron) testosteron jest w normie, martwi mnie kortyzol, bo wynik na tą godzinę wynosi 12,8 gdzie zakres referencyjny w godzinach porannych od 6-10 jest 4,82-19,5. Za to w godzinach popołudniowych 16-20 zakres referencyjny 2,47-11,9. Poza tym co mnie zaskoczyło mam nadczynność tarczycy, gdzie zazwyczaj brałem letrox 50 jedną tabletkę na czczo rano na pierwotną niedoczynność tarczycy i tsh było w normie, objawy nadczynności się niestety sprawdzają duża potliwość, uczucie gorąca (bez gorączki na szczęście) ale z drugiej strony źle znosi mój organizm uczucie zimna. Oprócz tego jestem osobą z nadwagą/otyłością. Psychicznie czuje się lepiej, fizycznie gorzej, bo dochodzi do tego refluks uporczywy gdzie obecnie biorę prokit jedną rano i drugą w południe tabletkę i zulbex na wieczór jedną tabletkę. Bardzo długo biorę leki od Psychiatry, mam rentę. Leki te są zmieniane zważywszy na fakt, że mój organizm źle je toleruje (układ mój moczowy bardzo źle, to znosi pomimo raz dobrego wyniku, a raz złego, a proszę mi wierzyć Szanowni Państwo, że wykonałem mnóstwo badań na Fundusz zdrowia i w tym prywatnie, obecnie jest lepiej, chociaż nieidealnie z tym układem moczowym, pije wodę,) Na ten moment przyjmuję latudę lek dwie tabletki na wieczór (biorę ten lek na schizofrenię, ale mam też stwierdzone zaburzenia nerwicowe) może to jest przyczyną? Bo jak byłem na diecie i trenowałem, byłem bardzo systematyczny i tym samym zdeterminowany na wynik, to były efekty schudłem i było dobrze. Teraz znów przytyłem mniej się ruszam po prostu, to stawiam sam za główną przyczynę niestety, a na moim przykładzie samą dietą nie schudnę. Dieta w większości jest taka sama i nadal mam silną wolę chociaż nie jest, to specjalistyczna dieta niestety. Prośba o ocenę wyniku i poradę jeżeli będzie to możliwe. Czy jest możliwy pomiar badania w moczu na kortyzol całodobowy? Może wtedy miałbym pewność, że ten wynik jest w 100 procentach miarodajny, bo podobno czeka się na wynik od 1 do 21 dni. Czy warto zbadać poziom neuroprzekaźników w organizmie i czy jest, to finansowane przez Fundusz, a może PFRON? Z tego względu, że jestem Osobą niepełnosprawną umiarkowanie i faktem jest, to, że mam skłonności do melancholii/depresji czy nadwrażliwości - Osoby wysoko wrażliwe należę do takich Osób niestety, czuję się samotny, a nie mogę zmienić otoczenia - mieszkam z Rodzicami w dodatku jeszcze ze względu na sytuację, która jest na Świecie i w Polsce, to może rosnąć, ale też mam powody do doceniania i wdzięczności, to mnie wzmacnia między innymi, bo nie tylko, to. Chcę prostu bardziej świadomym swojego układu nerwowego i siebie. Wyniki testu darmowego neuroprzekaźników Dopamina odpowiada za przyjemność deficyt 72 % Acetyholina odpowiada za naukę deficyt 72% i co mnie zmartwiło GABA neurotransmiter spokoju, deficyt 82 % Serotonina odpowiada za nastrój deficyt aż 88 %. Test niestety potwierdza stan faktyczny mojego organizmu, wolałbym, to jednak potwierdzić badaniami neuroprzekaźników ku temu stąd prośba o pomoc. Wracając do tematu tarczycy mam ponowne badanie Tsh kontrolne zrobić za mniej więcej 6 tygodni i wtedy się okażę czy letrox 50 pół tabletki, a nie jedna da efekt w postaci lepszego wyniku Tsh i tym samym wyrównania poziomu tarczycy w organiźmie. Pozdrawiam i dużo zdrowia dla Państwa zwłaszcza w trudnych obecnie czasach dla Wszystkich. Mężczyzna 31 lat.
  25. Witam serdecznie. Ostatnio bardzo wypadają mi włosy, mam suchą skórę i przybieram na wadze. Wykonałam badania krwi i otrzymałam wyniki: TSH - 6,620ulU/ml ( powyżej normy) FT3 - 3,22 pg/ml FT4 - 1,04 ng/dl any TPO- 29,95 IU/ml anty TG- 15,74 IU/ml ferrytyna - 36 ng/ml Wit D3 - 21,30 ng/ml ( poniżej normy) Mam w związku z tym pytanie. Czy jest już wskazane przyjmowanie leków na tarczyce? i czy to już mogą być początki Hashimoto? Kobieta lat 39 z nadwagą.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...