Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Żywienie

Znaleziono 55 wyników

  1. Proszę o pomoc chciałabym przytyć, mam 170 wzrostu i wagę 47 kg moje BMI wskazuję wychudzenie. Rok temu miałam problemy z żołądkiem przez co nie mogłam odżywiać się ciężkimi daniami. Również pracuje w systemie 3 zmianowym i przez to jest mi ciężko jest regularnie
  2. Witam, na wstępie powiem, że jestem osobą, która ma nieregularne okresy, ale zazwyczaj cykl trwa 40 dni, więc ostatnio kiedy już miałam objawy okresowe i nastąpiło lekkie krwawienie, postanowiłam założyć krążek antykoncepcyjny (Ginoring) i po założeniu krążka okres zniknął i zamiast tego mam brązowe plamienia, minęły dopiero 2 dni więc sie zastanawiam czy to normalne, mam też mdłości i bolą mnie jajniki od czasu do czasu, tak jakbym normalnie miała okres. Niewiem czy to przez to, że stresuje sie całą tą sytuacją, czy przez to, że mam niedowage i zaburzenia odżywiania, czy przez krążki antykoncepcyjne, które zastosowałam pierwszy raz, wcześniej zadnej antykoncepcji nie brałam ale współżycie było.
  3. Witam. Dzisiaj robiłem badania do medycyny pracy. Próby wątrobowe wyszły mi fatalne. ALT 330 AST 176 GGTP 101. Dodam że moje odżywianie jest fatalne i do tego sporadycznie dochodzi alkohol. Ważę 125kg i mam 187cm. 28 lat. Chciałbym prosić o poradę co to może być zanim się dostanę do hepatologa.
  4. Witam, od dłuższego czasu mam problem z nieregularnymi miesiączkami. Obecnie mam 17 lat, pierwszą miesiączkę dostałam w wieku 13 lat. Jednak wyglądało to tak, iż dostałam pierwsze, trzy miesiączki, które potem przestały się pojawiać z powodu dość drastycznej diety, podczas której bardzo dużo schudłam i miałam dość poważną niedowagę, po kilku miesiącach powróciłam do zdrowej wagi i wraz z tym powrócił okres, jednak potem ponownie zniknął na ponad pół roku. Gdy znów zaczął pojawiać się częściej, jednak mniej regularnie po ponad roku zaburzenia odżywiania powróciły, miesiączka ponownie zniknęła lecz tym razem na rok. Pół roku temu powróciła, ponieważ zaczęłam jeść, jednak nie jest regularna. Aktualnie spóźnia mi się o dwie miesiączki (nie wiem czy tak się to profesjonalnie określa) . Muszę zaznaczyć, że od niedawna rozpoczęłam współżycie, na początku przestraszyłam się, ponieważ obawiałam się ciąży jednak test wyszedł negatywnie. Zabezpieczamy się i mój chłopak jest bardzo ostrożny więc byłoby to mało prawdopodobne lecz wolałam się upewnić. Oprócz braku okresu chwilami odczuwam lekki ból pod brzuchem, nie wiem czy może być to wywołane stresem, którego w tej sytuacji nie brakuje. Od kilku miesięcy ciężko mi również regularnie jeść, brak mi apetytu, wmuszam w siebie dziennie max. 1600, 1700 kcal, więcej nie jestem w stanie przy wzroście 157 cm i wadze ok. 53,5 kg. Nie wiem czy jem za mało? Czy to ma jakiś związek, dodam, że moja waga wg BMI jest przecież prawidłowa. Powiedziałam mamie o moim problemie i o tym, że chcę się zapisać do ginekologa, oprócz tego chcę udać się również po tabletki antykoncepcyjne. Powiedziałam jej o dwóch powodach, jednak nie zapisała mnie do tej pory, choć zgodziła się na dwie opcje i powiedziała, że umówi mnie na wizytę do prywatnego lekarza. Jednak mam wrażenie, że z jakiegoś powodu bardzo to odwleka co dodatkowo mnie stresuję. Chłopak martwi się o mnie i powtarza mi, że muszę wreszcie się zbadać, ja doskonale o tym wiem, ale moja mama się nie śpieszy, a problemy z miesiączką mam od kilku lat, wiem, że powinnam iść do lekarza już dawno, mój błąd. Dodam, że byłam u dwóch ginekologów przed zaburzeniami odżywiania, na każdej wizycie badania kończyły się pomyślnie. Proszę o poradę, nie mam pojęcia co robić, czy możliwe jest pójście na wizytę z pełnoletnim partnerem, co powinnam zrobić w tej sytuacji?
  5. Dzień dobry, czy w jakikolwiek sposób tabletki antykoncepcyjne Dionelle są w stanie zaburzać wchłanianie wit. B12, wapnia czy magnezu? Czy są na ten temat jakieś badania? Choruję na endometrioze (laparoskopia w kwietniu 2020r.), mam tężyczkę i zwyrodnienie odcinka szyjnego i lędźwiowego kręgosłupa (L5/S1 po operacji 2014 r.), po chorobie refluksowej, a i prawdopodobnie ZJD. Tabletki anty. przyjmuję od lipca 2020 r., w styczniu dostałam silnych bóli odcinka lędźwiowego (pomógł mi neurovit, rezonans nie wykazał nowych zmian), teraz boli mnie szyja i mam bóle prawej strony głowy (tu jestem przed rezonansem). Dodam, że dużo spaceruję (po 10 km dziennie), rozciągam się od kilku lat, jeżdżę na orbitreku, zdrowo się odżywiam (dieta wegetariańska). Odkąd zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne mam wrażenie, że mój kręgosłup częściej mi dokucza. Czy to może mieć związek?
  6. Mam podwyższony cholesterol. HDL 43 mg/dL, LDL 201,8 mg/dL, cholesterol całkowity 273 mg/dL, trójglicerydy 141 mg/dL. Lekarz przepisał mi Zentasta 10 mg 20 mg. Czy muszę w tym przypadku brać tabletki? Odżywiam się zdrowo, nie jem tłuszczów zwierzęcych. Nie mam żadnych chorób.
  7. Dzień dobry, proszę o interpretację wyników badania krwi - żelazo 24 przy normie 50-170, hemoglobina 11,6 przy normie 11,5 -15,5, ferrytyna 2,55 przy normie 4,63-204. Jestem trzydziestoletnią kobietą, nie chorującą przewlekle, odżywiającą się w miarę zdrowo i nie mającą bardzo obfitych menstruacji. Czy powinnam się niepokoić i poszerzyć badania lub udać do hematologa?
  8. Witam, mam pytanie odnośnie tarczycy. Biorę leki od kilku lat eutyrox 50 i 75 na przemian w tygodniu. Wyniki wszystkie w normie TSH 0,6201, Ft3 3,20 Ft4 1,45 a obwód tarczycy był w normie a teraz zrobiłam usg i obwód prawego płata wzrósł ,a lewy bez zmian od poprzedniego USG. Co może oznaczyć czy mam leki niedobrane czy może trzeba zmienić żywienie. Lekarz endokrynolog twierdzi że mam taki układ genetyczny . Ale szukam przyczyny ,skoro hormony w normie dobrze się czuje a płat urósł. Co trzeba zmienić, w dawkowaniu leku czy trybie żywienia, Proszę o interpretacje dlaczego biorąc leki , wyniki dobre, a płat się powiększył.
  9. Mam problem, moja koleżanka z klasy we wrześniu wróciła bardzo chuda. Na basenie w wodzie było jej zimno i miała sine usta mimo że był ciężki trening i wszystkim było gorąco. Gdy sie schyla widać jej miednice i wszystkie kości. Nauczyciele ani jej rodzice nie robią nic. Ostatnio mieliśmy luźniejszy wf a ona poprosiła panią o materac i gumy do ćwiczeń i przez całą lekce robiła cwiczenia odchudzające. Nie wiem już co robić i jak zacząć bo wiem że osoby z zaburzeniami odżywiania różnie reagują. Jak mogę jej pomóc
  10. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Czy jest możliwość abym była w ciąży. Jestem 10 dni po owulacji, stosunek odbył się w dni płodne z zabezpieczeniem, jednak partner dotykal mnie (wcześniej wytartym) penisem w miejscach intymnych przez kilka minut . Mam objawy takie jak : ból podbrzusza, uderzenia gorąca, miałam nudności przez 2 dni, które ustały, odczuwam bulgotanie w brzuchu i jest wzdęty, odczuwam również dużą potrzebę przyjmowania płynów i częstą potrzebę oddawania moczu, moje usta są ciągle suche, mimo tego że nie mam gorączki, dochodziło np do krwawienia z nich po spaniu i boli mnie kręgosłup w odcinku lędźwiowym. Jestem aktualnie 5 dni przed okresem. Dodam że w poprzednim cyklu przyjęłam tabletkę Escapelle i okres po niej przyszedł regularnie, jeżeli mogło to mieć jakiś wpływ. Przez ostatnie 2 tygodnie z powodów nauki nie śpię np po 2/3 dni z rzędu, wchodzą w to małe drzemki i rozwniez moje odżywianie nie jest w tym czasie idealne, pije dużo kawy i mam teraz dużo stresu z którym średnio sobie radzę, do tego doszedł stres z ciążą. Wykonałam w dniu dzisiejszym dwa ultraczułe testy i oba wyszły negatywne, jednak jestem świadoma że 10 dni to mało. Dziękuję z góry za odpowiedź.
  11. Od dłuższego czasu borykam się z trądzikiem. Przez ponad pół roku brałam tabletki antykoncepcyjne, które spowodowały zanik trądziku. Ponad rok temu odstawiłam tabletki i po 4 miesiącach trądzik wrócił ze zdwojona siła. Próbowałam zwalczać odpowiednia pielęgnacja, suplementacja, zdrowo się odżywiam (nie jem mleka i produktów mlecznych, zero cukru, ogólnie dieta o niskim ig, spożywam duzo omega 3 i 6) 5 miesięcy temu odstawiłam mięso ale tylko dlatego, ze lepiej się czuje nie jedząc mięsa, dbam o rytm dobowy oraz wysiłek fizyczny. Poza trądzikiem mam również takie objawy jak: nieregularne miesiączki od 3 miesięcy, obrzęk piersi przed miesiączka i ogólnie napięcie przedmiesiączkowe, wahania nastroju, suchość błon śluzowych pochwy. Mam zamiar zrobić badania hormonalne: lh, fsh, estradiol, testosteron, wolny testosteron, androstendion, dht, dhea, dhea-s, shbg, prolaktyna, 17-oh-progesteron. Niestety badania są dość drogie. Stad moje pytanie, czy muszę koniecznie robić wszystkie wymienione badania?
  12. Witam, Co moze byc przyczyną glikemii na czczo 113 ( norma 60-99) u mezczyzny 85letniego, ktory jest szczuply i prawidłowo sie odżywia. Czy to juz jest cukrzyca i co nslezy zrobić. Z gory dziękuję za odpowiedz. Ewa
  13. Aktualnie jestem w 28 tygodniu ciąży. Choruję na niedoczynność tarczycy. W ciągu ostatnich dwóch tygodni męczą mnie straszne zaparcia, które nie mają związku z moją dietą - odżywiam się prawidłowo. Czy wartości TSH 1,429 i FT4 9,73 pmol/l moją mieć z tym jakiś związek?
  14. Witam. Właśnie dzisiaj odebrałem wynik badania z krwi na chlamydie trachomatis igg- wynik 74. W opisie powyżej 11 dodatni. IgM dopiero do 10 dni. Jutro umówiłem się na wizytę u urologa. Dziś nie mogę spac i trochę poszukałem w intenecie . To znaczy ze kiedyś przebyłem ta chorobę ? U mnie brak objawów lecz partnerka co kilka miesięcy ma nawrotowe zapalenie pęcherza . Czy to może mieć związek ? Zrobiłem pełen pakiet badań pod kątem wenerologicznym. Wszystko ujemne lub niereaktywne. W poniedziałek wysyłam partnerkę na badania na chlamydie . U niej cytologia i posiewy ok a niestety co kilka tygodni ta sama historia . Odżywiamy się zdrowo, dbamy o zdrowie i higienę . Jest szansa na jakaś podpowiedz co mamy zrobić żeby znaleźć przyczynę ? Czy to może faktycznie być przez ta moja chlamydie ?
  15. Dzień dobry, chciałam zapytać o wyniki : AST 34(norma 32), ALT 19 (norma 19), GGTP 21( norma 42), cholesterol całkowity 197,61 (norma 190). Staram się odżywiać regularnie zdrowo, od czasu do czasu lampka , 2 lampki wina . Ćwiczę systematycznie. Tydzień temu miałam imprezę i sporo wypiłam. Czy mam się martwić wynikami? Jaka dieta wpływa na obniżenie ast bądź suplementacja. Kobieta 43 lata
  16. Witam, nazywam się Patryk mam 18 lat i 173cm wzrostu, oraz 73kg wagi. Zwracam sie z zapytaniem, czy w tym wieku dałoby radę podrosnąć przynajmniej z 6cm, co nie ukrywam bardzo mi na tym zależy, wrecz za bardzo od dłuższego czasu. Moja mama ma 158cm wzrostu, a ojciec bodajże 165cm. Robiłem badania hormonalne i na IGF-1 wyszło 176,00 ng/ml norma (57,00-426,00), a na hormon wzrostu wyszło mi <0,05 ng/ml norma (0,97-4,70). Uczęszczam na siłownię 3 razy w tygodniu, oraz staram się zdrowo odżywiać. Moj wzrost to jest wielki kompleks dla mnie, dlatego bardzo chciałbym za jakąś wszelką cenę podrosnąć. Z góry dziękuję za pomoc.
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Zauważyłam, iż po stosunkach w dni płodne, z wytryskiem w pochwie, moje cykle automatycznie, z 32-34 dni wydłużają się do 38-40 dni. Kiedy nie planowaliśmy dziecka i był stosunek przerywany, cykle wracały do normalnej długości 32-34dni.Dlaczego tak się dzieje? Nie mam stresów, dobrze się czuję, odżywiam tak jak zawsze.
  18. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Mam 23 lata. Trzy lata temu dowiedziałam się w szpitalu że poroniłam że to było poronienie chybione. Dwa miesiące temu się ważyłam i moja waga wynosiła 95,6. Miałam robiony zabieg wyłyżeczkowania szyjki macicy od tamtej pory nie czuje przyjemności z stosunku z moim partnerem zaczęliśmy się starać o dziecko ale raczej bez skutku czym to może się przyczyniać? Czy to przez moją nadwagę? Odrazu uprzedzę ze staram się zdrowo odżywiać.
  19. Witam, Jestem 25-letnią kobietą, na co dzień czuję się dobrze, regularnie trenuję, staram się zdrowo odżywiać, czasami mam problemu z bólem głowy, ale są one raczej uzależnione od konkretnej fazy cyklu, w ostatnim czasie miałam dość dużo stresu. Biorę tabletki antykoncepcyjne Vines od trzech lat. Chciałabym skonsultować swoje ostatnie wyniki badania krwi (podwyższony poziom limfocytów utrzymuje się u mnie już od dłuższego czasu): Morfologia płytki rozmaz automatyczny: leukocyty 6,52 (norma 3,98-10,04) erytrocyty 4,3 (norma 3,93-5,22) hemoglobina 12,9 (norma 11,2-15,7) hematokryt 39% (norma 34,1-44,9%) MCV 91 (norma 79,4-94,8) MCH 30 (norma 25,6-32,2) MCHC 33,2 (norma 32,2-35,5) płytki krwi 303 (norma 150-400) RDW-CV 12,6% (norma 11,7-14,4%) PDW 12,3 (norma 9,8-16,2 MPV 10,7 (norma 9,4-12,5) P-LCR 30,1% (norma 19,1-46,6%) neutrofile 41,8% (norma 40-80%) limfocyty 49,1% (norma 20-40%) powyżej normy monocyty 8% (norma 2-10%) gran. kwasochłonne 0,9% (norma 1-6%) poniżej normy bazofile 0,2% (norma 0-2%) neutrofile 2,73 (norma 2-7) limfocyty 3,2 (norma 1-3) powyżej normy monocyty 0,52 (norma 0,2-1) gran.kwasochłonne 0,06 (norma 0,02-0,5) bazofile 0,01 (norma 0,02-0,1) poniżej normy Rozmaz ręczny krwi: gran. kwasochłonne 1% (norma 1-5%) gran. segmentowane 39% (norma 40-70%) poniżej normy limfocyty 47% (norma 20-45%) powyżej normy monocyty 6% (norma 3-8%) mielocyty obojętnochłonne 1% limfocyty atypowe 6% Pozostałe badania (CRP ilościowo, Anty TPO, Anty TG) są w normie. Bardzo proszę o komentarz.
  20. Gość

    Petting a ciąża

    Witam, mam pytanie Dnia 9.10 uprawiałam petting z moim chłopakiem, nie doszło do zbliżenia, jednak zaniepokoiło mnie ze włożył rękę do swoich majtek które były dość wilgotne a następnie palce do mojej pochwyć, dnia 11.10 dostałam miesiączke była ona 4 dni przed planowaną, wyglądała ona dosyć dziwnie, bylo to niewielkie krwawienie i trwało mniej więcej 4/5 dni, dzisiaj 5.11 dostałam kolejna miesiaczczke w planowanym terminie jednak jest jej dość mało i ma ciemny, wręcz brązowy kolor towarzyszą temu standardowe bóle kręgosłupa, nie mam żadnych objawów ciąży, lecz czy mam powody do niepokoju z tym związanego, muszę też powiedzieć że moje odżywianie jest nieprawidłowe, w ostatnim czasie bardoz mało jadłam 8 może też to ma jakiś wpływ . Bardzo proszę o odpowiedź
  21. mam podwyższone próby wątrobowe: ALT - ok. 300, AST - ok. 120. Od razu wykonałem USG jamy brzusznej, które wykazało, iż wszystko jest w porządku. Wątroba niepowiększona, generalnie wszystko co w jamie brzusznej jest ok. Pytanie skąd takie wyniki prób wątrobowych? Raczej odżywiam się zdrowo, bynajmniej się staram, uprawiam sport. Jakiś tydzień przed badaniem nazbierało mi się trochę okazji rodzinnych i przez 3 dni spożywałem alkohol po dłuższej, około miesięcznej przerwie bez picia. W tym czasie zjadłem też więcej niż zwykle, jak to przy stole. Czy to mogło mieć wpływ na aż takie podwyższenie prób wątrobowych? Po 4 dniach powtórzyłem badania i zanotowałem spadek: ALAT z 300 do 150, a ASPAT ze 120 to 43. Czy mogę liczyć, że przy utrzymaniu diety przez następnych kilka dni osiągnę normy? Pozdrawiam
  22. Witam od dłuższego czasu pobolewa mnie w lewym boku zaraz pod żebrami bliżej środka. Wykonałem enzymy trzustkowe amalyza 82u/l lipaza w normie cukier 111. Cały czas czuje kłucia pod żebrem przeszywający do kregoslupa często jest mi nie dobrze. Zdrowo się odżywiam jestem aktywny fizycznie. Jakie badanie wykonać jeszcze czy kreontrawix pomoże.?
  23. Dzień dobry, Dzisiaj odebrałam wyniki i nie ukrywam, że jestem zaskoczona. Mam 38 lat, uprawiam sport, zdrowo się odżywiam, słodycze sporadycznie, mięso jeszcze rzadziej. Mój cholesterol całkowity wynosi 210, HDL 70, trójglicerydy 73, natomiast LDL 125. Poziom cukru również mnie zaniepokoił 104. Czy naprawdę są powody do niepokoju, nie ukrywam, że jestem zdziwiona i poddenerwowana
  24. Co o tym myśleć? Dzien dobry, otóż trapi mnie jedna rzecz. Od ponad roku jestem z dziewczyną w związku, to była miłość od pierwszego spotkania. Choć relacja rozwijała się powoli i bez pośpiechu to obydwoje wiedzieliśmy że żywimy do siebie już uczucie, ekscytacje. Po malu się pozwalismy i też po malu uświadamiałem sobie ze dziewczyna jest uzależniona od swojego byłego, który zostawił ją dla innej. Przeszła przez to rozstanie straszna depresję, ale świadomie mówiła o tym że to był toksyczny związek ale ciągle utrzymywała kontakt z byłym. Postanowiłem dać nam szanse i poczekać jak się nasza rozwinie z nadzieją ze po malu sobie wszystko poukłada i zapomni a kontak z byłym będzie zdrowa relacja. Życie tak się poukładało że bardzo szybko że sobą zamieszkaliśmy. Na początku akceptowałem kontak z byłym który był parę razy w tyg. Ale potem niestety zaczęło mi to przeszkadzać i zaczynałem podejmować próby rozmów które nie rzadko kończyły się ostra wymiana zdań a ja słyszałem że próbuje ingerować w jej wybory to co ma robić a czego nie. Ostatecznie doszliśmy do konsensusu że ukróci ten kontakt dla naszego dobra. I teraz mija rok, jesteśmy po zaręczynach. Kocham ją strasznie i wiem że jest kobietą z którą chciałbym spędzić resztę życia. Uzupełniamy się w każdej życiowej kwestii i pasjach. Wspieramy. Ale jest jedno ale były dalej nie zniknal. Z tym że ufając swojej narzeczonej ona nie zagaduje do swojego ex a ex do niej. Parę miesięcy temu była taka sytuacja że były napisał że dziewczyna dla której zostawił moja partnerkę zostawiła jego nie wiem co jeszcze za wypociny pisał ale wiem że wysłał jej wielki folder zdjęć ich wspólnych. Wiem że ciągle pisze o swoich problemach wspominając że teraz docenia ja jakim jest dobrym człowiekiem i że jednak nie była taka zła . Moja dziewczyna mówi mi czasami o jego perypetiach które kompletnie mnie nie interesują. Wiem że moja dziewczyna mnie kocha, zastanawia mnie tylko czemu nie potrafi się odciąć od tego co było mimo że facet sprawił jej tyle bólu nie interesując się nią wtedy, teraz zgrywa Wielkiego przyjaciela. Czy dalej jest uzależniona od przeszłości i panicznie boi się pożegnać namistke tej toksyny. Bo każda rozmowa na ten temat kończy się awantura i rzucaniem słów które sprawiają mi przykrość. Tak jakby ex był świętością. Czy to może ja mam taki problem? Bo uważam że jak się coś kończy to się kończy. Sam utrzymuje kontakty z byłymi partnerkami ale w moim mniemaniu w zdrowych relacjach. Sporadyczne wymiany zapytań raz na dwa trzy miesiące czy wszystko ok jak się mamy. I tyle. Będę wdzięczny za odp.
  25. Witam, jestem w ciąży (13 tydzień) i miałam wykonany dziś test obciążenia glukozą. Wynik sprawił, że mam mętlik w głowie. Wynik z krwi na czczo 5,5 mmol/l przy normie 5,3 mmol/l. Natomiast wyniki po 1 godzinie i 2 godzinach zupełnie prawidłowe. Co to może oznaczać? W moim wewnętrznym przekonaniu, organizm dobrze zareagował na podany roztwór glukozy. Zostałam skierowana do diabetologa, dostanę wytyczne odnośnie odżywiania i glukometr. Czy mam się czego obawiać, czy to profilaktyczne działanie? Co mogło wpłynąć na podwyższony cukier na czczo?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...