Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Żywienie

Znaleziono 45 wyników

  1. Witam, Co moze byc przyczyną glikemii na czczo 113 ( norma 60-99) u mezczyzny 85letniego, ktory jest szczuply i prawidłowo sie odżywia. Czy to juz jest cukrzyca i co nslezy zrobić. Z gory dziękuję za odpowiedz. Ewa
  2. Aktualnie jestem w 28 tygodniu ciąży. Choruję na niedoczynność tarczycy. W ciągu ostatnich dwóch tygodni męczą mnie straszne zaparcia, które nie mają związku z moją dietą - odżywiam się prawidłowo. Czy wartości TSH 1,429 i FT4 9,73 pmol/l moją mieć z tym jakiś związek?
  3. Proszę o pomoc chciałabym przytyć, mam 170 wzrostu i wagę 47 kg moje BMI wskazuję wychudzenie. Rok temu miałam problemy z żołądkiem przez co nie mogłam odżywiać się ciężkimi daniami. Również pracuje w systemie 3 zmianowym i przez to jest mi ciężko jest regularnie
  4. Witam. Właśnie dzisiaj odebrałem wynik badania z krwi na chlamydie trachomatis igg- wynik 74. W opisie powyżej 11 dodatni. IgM dopiero do 10 dni. Jutro umówiłem się na wizytę u urologa. Dziś nie mogę spac i trochę poszukałem w intenecie . To znaczy ze kiedyś przebyłem ta chorobę ? U mnie brak objawów lecz partnerka co kilka miesięcy ma nawrotowe zapalenie pęcherza . Czy to może mieć związek ? Zrobiłem pełen pakiet badań pod kątem wenerologicznym. Wszystko ujemne lub niereaktywne. W poniedziałek wysyłam partnerkę na badania na chlamydie . U niej cytologia i posiewy ok a niestety co kilka tygodni ta sama historia . Odżywiamy się zdrowo, dbamy o zdrowie i higienę . Jest szansa na jakaś podpowiedz co mamy zrobić żeby znaleźć przyczynę ? Czy to może faktycznie być przez ta moja chlamydie ?
  5. Dzień dobry, chciałam zapytać o wyniki : AST 34(norma 32), ALT 19 (norma 19), GGTP 21( norma 42), cholesterol całkowity 197,61 (norma 190). Staram się odżywiać regularnie zdrowo, od czasu do czasu lampka , 2 lampki wina . Ćwiczę systematycznie. Tydzień temu miałam imprezę i sporo wypiłam. Czy mam się martwić wynikami? Jaka dieta wpływa na obniżenie ast bądź suplementacja. Kobieta 43 lata
  6. Witam, nazywam się Patryk mam 18 lat i 173cm wzrostu, oraz 73kg wagi. Zwracam sie z zapytaniem, czy w tym wieku dałoby radę podrosnąć przynajmniej z 6cm, co nie ukrywam bardzo mi na tym zależy, wrecz za bardzo od dłuższego czasu. Moja mama ma 158cm wzrostu, a ojciec bodajże 165cm. Robiłem badania hormonalne i na IGF-1 wyszło 176,00 ng/ml norma (57,00-426,00), a na hormon wzrostu wyszło mi <0,05 ng/ml norma (0,97-4,70). Uczęszczam na siłownię 3 razy w tygodniu, oraz staram się zdrowo odżywiać. Moj wzrost to jest wielki kompleks dla mnie, dlatego bardzo chciałbym za jakąś wszelką cenę podrosnąć. Z góry dziękuję za pomoc.
  7. Gość

    Seks a ciąża

    Zauważyłam, iż po stosunkach w dni płodne, z wytryskiem w pochwie, moje cykle automatycznie, z 32-34 dni wydłużają się do 38-40 dni. Kiedy nie planowaliśmy dziecka i był stosunek przerywany, cykle wracały do normalnej długości 32-34dni.Dlaczego tak się dzieje? Nie mam stresów, dobrze się czuję, odżywiam tak jak zawsze.
  8. Gość

    Seks a ciąża

    Witam! Mam 23 lata. Trzy lata temu dowiedziałam się w szpitalu że poroniłam że to było poronienie chybione. Dwa miesiące temu się ważyłam i moja waga wynosiła 95,6. Miałam robiony zabieg wyłyżeczkowania szyjki macicy od tamtej pory nie czuje przyjemności z stosunku z moim partnerem zaczęliśmy się starać o dziecko ale raczej bez skutku czym to może się przyczyniać? Czy to przez moją nadwagę? Odrazu uprzedzę ze staram się zdrowo odżywiać.
  9. Witam, Jestem 25-letnią kobietą, na co dzień czuję się dobrze, regularnie trenuję, staram się zdrowo odżywiać, czasami mam problemu z bólem głowy, ale są one raczej uzależnione od konkretnej fazy cyklu, w ostatnim czasie miałam dość dużo stresu. Biorę tabletki antykoncepcyjne Vines od trzech lat. Chciałabym skonsultować swoje ostatnie wyniki badania krwi (podwyższony poziom limfocytów utrzymuje się u mnie już od dłuższego czasu): Morfologia płytki rozmaz automatyczny: leukocyty 6,52 (norma 3,98-10,04) erytrocyty 4,3 (norma 3,93-5,22) hemoglobina 12,9 (norma 11,2-15,7) hematokryt 39% (norma 34,1-44,9%) MCV 91 (norma 79,4-94,8) MCH 30 (norma 25,6-32,2) MCHC 33,2 (norma 32,2-35,5) płytki krwi 303 (norma 150-400) RDW-CV 12,6% (norma 11,7-14,4%) PDW 12,3 (norma 9,8-16,2 MPV 10,7 (norma 9,4-12,5) P-LCR 30,1% (norma 19,1-46,6%) neutrofile 41,8% (norma 40-80%) limfocyty 49,1% (norma 20-40%) powyżej normy monocyty 8% (norma 2-10%) gran. kwasochłonne 0,9% (norma 1-6%) poniżej normy bazofile 0,2% (norma 0-2%) neutrofile 2,73 (norma 2-7) limfocyty 3,2 (norma 1-3) powyżej normy monocyty 0,52 (norma 0,2-1) gran.kwasochłonne 0,06 (norma 0,02-0,5) bazofile 0,01 (norma 0,02-0,1) poniżej normy Rozmaz ręczny krwi: gran. kwasochłonne 1% (norma 1-5%) gran. segmentowane 39% (norma 40-70%) poniżej normy limfocyty 47% (norma 20-45%) powyżej normy monocyty 6% (norma 3-8%) mielocyty obojętnochłonne 1% limfocyty atypowe 6% Pozostałe badania (CRP ilościowo, Anty TPO, Anty TG) są w normie. Bardzo proszę o komentarz.
  10. Gość

    Petting a ciąża

    Witam, mam pytanie Dnia 9.10 uprawiałam petting z moim chłopakiem, nie doszło do zbliżenia, jednak zaniepokoiło mnie ze włożył rękę do swoich majtek które były dość wilgotne a następnie palce do mojej pochwyć, dnia 11.10 dostałam miesiączke była ona 4 dni przed planowaną, wyglądała ona dosyć dziwnie, bylo to niewielkie krwawienie i trwało mniej więcej 4/5 dni, dzisiaj 5.11 dostałam kolejna miesiaczczke w planowanym terminie jednak jest jej dość mało i ma ciemny, wręcz brązowy kolor towarzyszą temu standardowe bóle kręgosłupa, nie mam żadnych objawów ciąży, lecz czy mam powody do niepokoju z tym związanego, muszę też powiedzieć że moje odżywianie jest nieprawidłowe, w ostatnim czasie bardoz mało jadłam 8 może też to ma jakiś wpływ . Bardzo proszę o odpowiedź
  11. mam podwyższone próby wątrobowe: ALT - ok. 300, AST - ok. 120. Od razu wykonałem USG jamy brzusznej, które wykazało, iż wszystko jest w porządku. Wątroba niepowiększona, generalnie wszystko co w jamie brzusznej jest ok. Pytanie skąd takie wyniki prób wątrobowych? Raczej odżywiam się zdrowo, bynajmniej się staram, uprawiam sport. Jakiś tydzień przed badaniem nazbierało mi się trochę okazji rodzinnych i przez 3 dni spożywałem alkohol po dłuższej, około miesięcznej przerwie bez picia. W tym czasie zjadłem też więcej niż zwykle, jak to przy stole. Czy to mogło mieć wpływ na aż takie podwyższenie prób wątrobowych? Po 4 dniach powtórzyłem badania i zanotowałem spadek: ALAT z 300 do 150, a ASPAT ze 120 to 43. Czy mogę liczyć, że przy utrzymaniu diety przez następnych kilka dni osiągnę normy? Pozdrawiam
  12. Witam od dłuższego czasu pobolewa mnie w lewym boku zaraz pod żebrami bliżej środka. Wykonałem enzymy trzustkowe amalyza 82u/l lipaza w normie cukier 111. Cały czas czuje kłucia pod żebrem przeszywający do kregoslupa często jest mi nie dobrze. Zdrowo się odżywiam jestem aktywny fizycznie. Jakie badanie wykonać jeszcze czy kreontrawix pomoże.?
  13. Dzień dobry, Dzisiaj odebrałam wyniki i nie ukrywam, że jestem zaskoczona. Mam 38 lat, uprawiam sport, zdrowo się odżywiam, słodycze sporadycznie, mięso jeszcze rzadziej. Mój cholesterol całkowity wynosi 210, HDL 70, trójglicerydy 73, natomiast LDL 125. Poziom cukru również mnie zaniepokoił 104. Czy naprawdę są powody do niepokoju, nie ukrywam, że jestem zdziwiona i poddenerwowana
  14. Co o tym myśleć? Dzien dobry, otóż trapi mnie jedna rzecz. Od ponad roku jestem z dziewczyną w związku, to była miłość od pierwszego spotkania. Choć relacja rozwijała się powoli i bez pośpiechu to obydwoje wiedzieliśmy że żywimy do siebie już uczucie, ekscytacje. Po malu się pozwalismy i też po malu uświadamiałem sobie ze dziewczyna jest uzależniona od swojego byłego, który zostawił ją dla innej. Przeszła przez to rozstanie straszna depresję, ale świadomie mówiła o tym że to był toksyczny związek ale ciągle utrzymywała kontakt z byłym. Postanowiłem dać nam szanse i poczekać jak się nasza rozwinie z nadzieją ze po malu sobie wszystko poukłada i zapomni a kontak z byłym będzie zdrowa relacja. Życie tak się poukładało że bardzo szybko że sobą zamieszkaliśmy. Na początku akceptowałem kontak z byłym który był parę razy w tyg. Ale potem niestety zaczęło mi to przeszkadzać i zaczynałem podejmować próby rozmów które nie rzadko kończyły się ostra wymiana zdań a ja słyszałem że próbuje ingerować w jej wybory to co ma robić a czego nie. Ostatecznie doszliśmy do konsensusu że ukróci ten kontakt dla naszego dobra. I teraz mija rok, jesteśmy po zaręczynach. Kocham ją strasznie i wiem że jest kobietą z którą chciałbym spędzić resztę życia. Uzupełniamy się w każdej życiowej kwestii i pasjach. Wspieramy. Ale jest jedno ale były dalej nie zniknal. Z tym że ufając swojej narzeczonej ona nie zagaduje do swojego ex a ex do niej. Parę miesięcy temu była taka sytuacja że były napisał że dziewczyna dla której zostawił moja partnerkę zostawiła jego nie wiem co jeszcze za wypociny pisał ale wiem że wysłał jej wielki folder zdjęć ich wspólnych. Wiem że ciągle pisze o swoich problemach wspominając że teraz docenia ja jakim jest dobrym człowiekiem i że jednak nie była taka zła . Moja dziewczyna mówi mi czasami o jego perypetiach które kompletnie mnie nie interesują. Wiem że moja dziewczyna mnie kocha, zastanawia mnie tylko czemu nie potrafi się odciąć od tego co było mimo że facet sprawił jej tyle bólu nie interesując się nią wtedy, teraz zgrywa Wielkiego przyjaciela. Czy dalej jest uzależniona od przeszłości i panicznie boi się pożegnać namistke tej toksyny. Bo każda rozmowa na ten temat kończy się awantura i rzucaniem słów które sprawiają mi przykrość. Tak jakby ex był świętością. Czy to może ja mam taki problem? Bo uważam że jak się coś kończy to się kończy. Sam utrzymuje kontakty z byłymi partnerkami ale w moim mniemaniu w zdrowych relacjach. Sporadyczne wymiany zapytań raz na dwa trzy miesiące czy wszystko ok jak się mamy. I tyle. Będę wdzięczny za odp.
  15. Dzień dobry, Odebrałam rutynowe badania i martwię się wynikami, ponieważ pogorszyły się w ciągu 6 miesięcy (wcześniej nie miałam żadnych większych odchyleń) Jest kobietą, mam 25 lat. Od pewnego czasu czuję się słabiej, schudłam 6 kg w ciągu 2 miesięcy. Często boli mnie brzuch, głównie na dole i miewam zawroty głowy. Odżywiam się zdrowo, regularnie ćwiczę. Wyniki: 1. Leukocyty- 17,5 tys, norma do 10 tys 2. ����������Erytrocyty- 5,3 mln, norma do 5,2 mln 3. Hematokryt- 46 %, norma do 45% 4. Neutrofile- 13,8 tys, norma do 7 tys 5. Limfocyty- 15,1%, norma od 20% do 40% 6. Eozynofile- 0,9 %, norma od 1% do 6% 7. Kwas moczowy- 6,4 mg/dl, norma do 5,7 mg/dl Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź abym mogła podjąć dalszą diagnostykę.
  16. Witam. Nigdy nie mierzyłam cukru. Rodzice cukrzyca typu 2. Staram się odżywiać zdrowo. Dziś po obiedzie( kawałek piersi z kurczaka plus 2 pomidory) ,godzinę później pozwoliłam sobie na niewielki kawałek ciasta ..Po 1,5 godziny zmierzyłam cukier było 165. Czy powinnam zrobić wyniki? Czy może to ten kawałek ciasta zaważył na poziom cukru?
  17. Gość

    Seks a ciąża

    Witam. Moje pytanie brzmi co oznacza poranny i wieczorny ból brzucha, nie jestem w stanie określić w którym dokładnie miejscu jednak boli tylko rano i wieczorem od około tygodnia. Czy może być to objaw ciąży? Z moim chłopakiem kochałam się 2 tygodnie temu a miesiączkę powinnam mieć za 6 dni. Dodam że nie odżywiam się zbytnio zdrowo jednak nigdy nie było z tym problem. Proszę o odpowiedź co to może oznaczać?
  18. Dzień dobry. Jestem 22-letnią kobietą, której cykl miesiączkowy był raczej regularny, aż do 2020 roku. Pierwsza miesiączka wystąpiła w 2012 roku. Na początku roku 2020 rozpoczęłam drastyczną zmianę diety. Można powiedzieć, że całkowicie odwrotne odżywianie do dotychczasowego i niestety nieskonsultowane z lekarzem. Najprawdopodobniej zmiana ta była kolejno przyczyną braku miesiączkowania. Dnia 19 stycznia 2020 miałam ostatnią miesiączkę przed przerwą. W lutym nie dostałam. Około w marcu porzuciłam "zmianę diety" i powracałam do poprzedniego odżywiania. Miesiączkę dostałam dopiero 6 miesięcy później- 21.07.2020r. Dnia 26 marca 2020r. byłam na wizycie u ginekologa, miałam zrobione USG- ustalono brak ciąży oraz w badaniu nie zauważono również żadnych komplikacji. Wszystko było w normie, lekarz poradził przeczekać oraz zrobić badania krwi. Dnia 04.05.2020 byłam na badaniu krwi- zbadałam: TSH, Tyroksyna wolna FT4, Trijodotyronina wolna FT3, Progesteron, Prolaktyna, Testosteron i Estradiol. Wszystkie wyniki były w normie. Omówiłam je na wizycie online dnia 21.05.2020r. z Panią ginekolog, która przepisała mi ,,Luteina 50" tabletki podjęzykowe 50 mg, które stosowałam w ilości 4 tabletek przez 5 dni. Miały one za zadanie wywołać miesiączkę, jednak ona nie wystąpiła (we wskazanym czasie). Miesiączka pojawiła się kolejne 2 miesiące później. Bez pomocy, dnia 21.07.2020r., kilka dni przed miesiączką występowały bóle miesiączkowe. Moje pytanie: Co powinnam teraz zrobić? Czy powinnam udać się na jakieś badania? Może badania dietetyczne? Testy nietolerancji pokarmowych? Czy jest się czym martwić i czy powinna się miesiączka już uregulować?
  19. Mam pytanie odnośnie tabletek antykoncepcyjnych Diane35 brałam przez prawie rok i przytyłam 3kg odstawiłam prawie miesiąc temu i przytyłam kolejne 2 kilogramy w bardzo krótkim czasie po mimo tego ze od zakończenia przyjmowania tabletek zaczęłam chodzić na siłownie i zdrowo się odżywiać nigdy nie miałam problemu z dodatkowymi kilogramami i nie wiem co się dzieje zaczynam się martwić
  20. Witam. Mam 28 lat. Ostatnie moje próby wątrobowe to ALAT 544 Aspat 180 bilirubina w normie. Pod jakim kątem mam zrobić dokładniejsze badania. Podejrzewam że przyczyną jest złe odzywianie ogólnie i mało ruchu, alkohol raczej okazyjnie lecz głównie piwo. Co to może być? Stłuszczenie czy coś innego?
  21. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, Ostatnią miesiaczke miałam 14 maja, 30 czerwca po południu robiłam test, Następnie 2 lipca także po południu. 3 lipca robiłam z samego rana. Wszystkie testy wyszly negatywne. Od wczoraj mam ból u dołu kręgosłupa i brązowe plamienia, co nigdy w życiu u mnie nie występowało. Zmieniłam teraz znacznie tryb życia, zaczęłam ćwiczyć I zdrowo się odżywiać. Schudłam 13kg. Czy może to jednak być ciąża?
  22. Witam mam pytanie odnosnie wyników krwi. Dodam ze jestem zdrowa nie mam i nie mialam infekcji.Zdrowo sie odzywiam oraz uprawiam sport. Od pewnego czasu bardzo poce sie w nocy oraz jestem ciagle zmęczona dodam tez ze mam problemy z węzłami sa powiększone pod pachami jak i na szyji oraz w pachwinach zrobilam badania krwi i niepokoja mnie pewne odchylenia Limfocyty 45.8 (20-45) Neuttofile 2.30 (2.50-7) Monocyty 0.26 0.29-71) Czy mam się martwić ? Reszta wynikow w normie Leukocyty Wynik 5,0 tys/µl Zakres referencyjny 3,8 – 10 Erytrocyty Wynik 4,2 mln/µl Zakres referencyjny 3,7 – 5,1 Hemoglobina Wynik 13,0 g/dl Zakres referencyjny 12 – 16 Hematokryt Wynik 38 % Zakres referencyjny 37 – 47 MCV Wynik 91 fl Zakres referencyjny 80 – 99 MCH Wynik 31 pg Zakres referencyjny 27 – 35 MCHC Wynik 34,3 g/dl Zakres referencyjny 32 – 37 Płytki krwi Wynik 245,00 tys/µl Zakres referencyjny 140 – 440 RDW-CV Wynik 12,4 % Zakres referencyjny 11,6 – 14,8 PDW Wynik 13,8 fl Zakres referencyjny 9 – 17 MPV Wynik 11,0 fl Zakres referencyjny 9 – 13 P-LCR Wynik 33,8 % Zakres referencyjny 13 – 43 Neutrofile Wynik 2,30 tys/µl 2,5 – 7 Limfocyty Wynik 2,30 tys/µl Zakres referencyjny 1 – 3,5 Monocyty Wynik 0,26 tys/µl 0,29 – 0,71 Eozynofile Wynik 0,13 tys/µl Zakres referencyjny 0,1 – 0,5 Bazofile Wynik 0,0 tys/µl Zakres referencyjny 0 – 0,1 Neutrofile Wynik 45,8 % Zakres referencyjny 40 – 70 Limfocyty Wynik 45,8 % Zakres referencyjny 20 – 45 Monocyty Wynik 5,2 % Zakres referencyjny 4,3 – 11 Eozynofile Wynik 2,6 % Zakres referencyjny 1 – 5 Bazofile Wynik 0,4 % Zakres referencyjny 0 – 2
  23. Witam. Od kilku lat biorę tabletki antykoncepcyjne i było wszystko okej, okej do momentu aż zmieniłam sposób odżywiania i schudłam 10 kg, jakieś 3 miesiące temu w 10 dniu cyklu miałam delikatne brązowe plamienia, następny okres był już normalnie. W zeszłym miesiącu miałam zabieg z znieczulenie miejscowym, nie odstawiłam tabletem bo nie było takie potrzeby, gdy skończyłam opakowanie tabletek okres nie przyszedł, nie wiem czy mam powodu żeby się martwić..
  24. Witam prosze o interpretacje morfologii. WBC 6,01 (4,37-9,68) RBC 4,47 (3,70-4,87) HGB 14,4 (10,6-13,5) HCT 38,7 (32,9-41,2) MCV 86,6 (77,7-93,7) MCH 30 ( 25,3-30,9) MCHC 34,6 (31-34,1) H PLT 281 (186-353) NEUT% 34 (42,5-73,2) L LYMPH% 54,9 (18,2-47,4) H MONO% 7 (4,3-11) EO% 3,2 (0,0-3,0) H BASO% 0,7 (0,0-0,7) NEUT 2,05 (2,0-7,2) LYMPH 3,30 (1,2-3,2) H MONO 0,42 (0,3-0,7) EO 0,19 (0,0-0,3) BASO 0,04 (0,01-0,05) RDW-SD 40,5 (38,4-47,7) RDW-CV 12,6 (12,4-15,1) PDW 10,9% MPV 9,9 (9,6-12) P-LCR 22,7% PCT 0,28% IG 0,01 (0,0-0,09) IG% 0,2 (0,0-0,6) OB 12 (3-15) LIPIDOGRAM Cholesterol Cal. 170,5 (120-190) HDL 66 (>45) LDL 94,2 (<100) Trójglicerydy 51,4 (<150) nie-HDL 104,5 Kreatynina 0,56 (0,50-0,90) eGFR(MDRD) 151 (75-115) H Glukoza 73,5 (70-99) Alat 17,2 (<31) AspAt 14,6 (<31) TP 6,92 (6,40-8,30) Od dwóch miesięcy źle sie czuje ból głowy, zmęczenie, senność, wzdęcia,biegunka i ból żołądka do tego robią mi sie siniaki bez przyczyny. Dodam, że Zdrowo sie odżywiam i ćwiczę siłowo. Lekarz skierował mnie na USG nic nie stwierdzono. Kolejnym badaniem była kolonoskopia żeby wykluczyć problemy z jelitami. Badanie wyszło dobrze. Kolejnym problemem była miesiączka, która mi zanika i cykl nawet trwa ponad 40dni. Gdzie dotąd było to 28dni i był regularny. Jeszcze dodam, ze w marcu byłam w szpitalu ponieważ miałam torbiela na jajniku i były mi podawane antybiotyki. Po jakimś czasie poszłam do swojej pani ginekolog i powiedziała, ze torbiel całkowicie zniknął i wszystko jest w porządku. Czy to może mieć jednak związek z niewyleczonym torbielem czy nie powinnam sie martwić i wyniki są w porządku?
  25. Gość

    Seks a ciąża

    Witam od dwóch miesięcy nie mam okresu. Robiłam dwa testy ciążowe oba negatywne. Objawow ciąży także brak. W ostatnim czasie miałam dużo stresu czy to możliwe że przez stres okres się nie pojawia i czy jak zmienię styl życia na spokojniejszy i lepiej będę się odżywiać czy miesiączka powróci sama czy muszę udać się do lekarza?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...