Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Diabetologia

Znaleziono 366 wyników

  1. Witam .Chciałbym zapytać o wyniki pomiaru cukru. Mam 18 lat ostatnio jestem zmęczony śpię po 15 godz dzinnie i nadal czuje się senny. Kupiłem glukometr zrobiłem badanie wyszlo mi 116mg/dl ostatni (jedyny)posiłek jadłem 1,5 godz przed badaniem.Co on oznacza?
  2. Witam, proszę o interpretacje wyników insulina przed obciążeniem 13,5 u/ml po godzinie 116 u/ml po 2h 127 u/ml glukoza przed obciążeniem 92mg/dl po 1h 173mg/dl i po 2h 142mg/dl
  3. Prosze o interpretacje wyników, 25lat kobieta - ALT 23 (zakres 0-55) - AST 20 (zakres 5-34) - CRP 7,7 (H) (zakres 0-5) - GLUKOZA 92 (zakres 70-99) - INSULINA 20,40 (zakres 2,6-24,9) - LIPIDOGRAM - całkowity 288 (H) (zakres 115-190), - HDL 51 (H) (zakres 45), - trójglicerydy 221 (H) (zakres 150), - LDL 192,80 (H) (zakres 115) - OB 28 H - GGTP 55 (H) - Morfologia w skrócie: erytrocyty 5,31(H), leukocyty 10,47 (H), hemoglobina 15,7 (H), hematokryt 47,5 (H) LYM%-LIMFOCYTY 24,9 (L) - witd3 11,70 (L)
  4. Dzien dobry, Jestem w ciąży, lekarz wysłał mnie na test obciążania glukoza (75g). Wyniki badań wyszly następująco: Na czczo: 106,69 Po 1 h: 155,06 Po2 h: 124, 51 Jestem w 13 tygodniu ciąży, jakie są wartości referencyjne dla poszczególnych wyników. Czy te wyniki są dobre?
  5. Dzień dobry, jestem obecnie w 30 tc, został mi przeprowadzony test obciążenia glukoza, gdzie cukier wynosił na czczo 89, po 1h 179, a po 2h 124. Dostałam zalecenie monitorowania poziomu glukozy, gdzie każdy poranny wynik jest powyżej normy. W związku z tym zlecono dodatkowe badanie - hemoglobiny glikowanej. Otrzymałam następujący wynik 4.3% i 23 mmol/mol, bardzo proszę o informację czy ten wynik jest prawidłowy? Niestety na konsultacje muszę czekać, a nie ukrywam martwię się o ciążę. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
  6. Witam.Jestem w 24 tyg.ciąży,dziś robiłam badania krzywej cukrowej, martwię się ze sa za wysokie.Prosze o pomoc gdyż wizytę u swojego lekarza mam dopiero za tydzień i boje się że mogę mieć cukrzycę ciążowa. oto moje wyniki: Glukoza (na czczo) 106mg/dl Po podaniu 75g glukoza Glukoza(po 1h)148mg/dl Glukoza(po 2h)107mg/dl Dziękuję i pozdrawiam. Ewa 37lat.
  7. Witam! Odebrałam wyniki krzywej cukrowej - wykonywana z powodu wystepujacych zmian tradzikowych. Wynik: na czczo 91; po godzinie 71; po 2 godzinach 74. Czy to normalne, że glukoza po godzinie jest niższa niż na czczo, oraz że po 2 godzinach jest wyższa niż po godzinie? Mam 29 lat, nie jestem w ciąży ani nie leczę się na cukrzycę, ale leczę się endokrynologiczniw w kierunku Hashimoto. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
  8. Witam ,jestem w 25 tyg ciąży i mam taki wynik z krzywy cukrowej : -glukoza na czczo 81 -po 1 godz 211 -po 2 godz 108 Czy moje wyniki są prawidłowe? Czy mogło mieć wpływ na wynik to że kilka dni przed badaniem piłam soki z wyciskarki? mail:ola.zatorska@interia.pl Aleksandra Wierońska
  9. Witam Czekam na wizytę do lekarza ale może dostanę jakokolwiek odpowiedz tutaj Moje wyniki Glukoza na czczo 95,2 Glukoza po obciążeniu 75g po 1 godzinie 163,4 Glukoza po obciążeniu 75g po 2 godzinach 78,6 Insulina na czczo 10,89 Insulina po obciążeniu 75g po 1 godzinie 121,4 Insulina po obciążeniu 75g po 2 godzinach 64,9 Bardzo proszę o wstępną interpretacje ... Pozdrawiam
  10. Dzień dobry, Czy następujące wyniki mogą świadczyć o insulinooporności lub cukrzycy? - insulina na czczo 17mU/l - glukoza na czczo 93mg/dl Po obciążeniu glukozą: - po 1h 128,5 mg/dl - po 2h 83 mg/dl Wspomnę , że chodzi o mężczyznę w wieku 27 lat. Czy wskazane jest wtedy metforminy?
  11. Dzień dobry. Od roku choruję na cukrzycę typu 1 LADA, jestem na insulinie ( Novorapid Penfill) , od dawna także na niedoczynność tarczycy ( zażywam (Euthyrox 50 ). Po ostatnich badaniach stwierdzono u mnie wyniki trójglicerydy - 476 , cholesterol całkowity- 201 ,HDL- -64, cholesterol- nie -HDL -137, TSH- 2,740, hemoglobina glikowana- 6,7, cholesterol LDL, bezpośredni- 115. Szczególnie niepokoją mnie trójglicerydy. Proszę bardzo o interpretację i odpowiedź , czy jest to zagrożenie dla jakichś narządów i jak i co należy poczynić aby osiągnąć normę w trójglicerydach.
  12. Witam Serdecznie, Czy potrzebuje konsultacji lekarskich jeśli tak do jakiego lekarza powinienem się zgłosić? Wiek 32 lata, mężczyzna, lekka nadwaga Wyniki glukoza na czczo 4,89 mmol/l Po 1h 10.80 mmol/l Po2h 4.21 mmol/l Natomiast insulina na czczo 12.30 qIU/ml Po 1h 155 qIU/ml Po 2 h 16.80 qIU/ml Z góry dziękuje za odpowiedz
  13. Proszę o pomoc w interpretacji wyników z testu obciążenia glukozą i insuliną. Glukoza - na czczo 84, po godzinie 125, po dwóch godzinach 96 Insulina - na czczo 9,3, po godzinie 65,1, po dwóch godzinach 49,2. Czy taki wynik świadczy o insulinooporności?
  14. Dzień dobry, proszę o interpretację wyników: Glukoza: (mg/dl) Na czczo - 99 Po 1h - 146 Po 2h - 137 Insulina: (uU/ml) Na czczo - 40,41 Po 1h - 269,9 Po 2h - 238 Pozdrawiam serdecznie
  15. Witam Serdecznie chciałam zapytać o interpretacje wyników Jestem w 28 tygodniu ciąży, mam 36 lat, miałam test OGTT w ciąży obciążenie 75 g glukozy. Wynik na czczo Glukoza 4.30 [ mmol/l ], Glukoza po 1h 10.75 [ mmol/l ] i Glukoza po 2h 7.88 [ mmol/l ]. Wynik po 1 godzinie jest ponad normę, czy to świadczy o cukrzycy ciążowej?
  16. Witam, proszę o interpretacje wyniku insuliny i glukozy Insulina na czczo 7.8 uIU/ml 1 h 64.3 uIU/ml 2 h 12 uIU/ml Glukoza na czczo 93 mg/dl 1 h 128 mg/dl 2 h 53 mg/dl Dziekuje
  17. Czy wynik żelaza 142 jest dobry? Kobieta, 25 lat Glukoza: 103
  18. Witam mam pytanie mam cukrzycę ciążową typu 1 cukier po posiłku godzinę miałam 110 czy to jest dobry wynik czy nie ??
  19. Witam, Jestem obecnie w 24( 3dni) tyg. ciąży, robiłam dziś krzywą cukrową. Czy poniższe wyniki glukozy z obciążeniem 75g świadczą o cukrzycy ciążowej: na czczo - 76 mg/dl po 1h - 121 mg/dl po 2h - 154 mg/dl Czy to nie dziwne, że wynik po 2 h jest dużo wyższy niż ten po 1h? Dziękuję
  20. Witam serdecznie jestem w 25 tygodniu ciazy. Miałam test obciążenia glukoza Na czczo glukozą wynosi 78,9 mg/dl po zażyciu 75g glukozy 131,4 mg/dl i po upływie 2 godzin od pierwszego badania 85,2 mg/dl. Norma 70-105czy wynika z tego że mam cukrzyce ciążowa???
  21. Witam, Jestem w 25 tc i wykonałam dziś krzywa cukrowa 75g. Mój wynik: na czczo 78 mg/dl, po 1h 113,6 , po 2h 60,7. Lekarza mam za miesiąc chyba że wynik wyjdzie niepokojąco. Jak rozumiem ten wynik nie wskazuje cukrzycy ciążowej? Ale czy może być wynikiem hipoglikemii reaktywnej? Nigdy na czczo nie odnotowano u mnie wyniku poniżej 70 a tu po obciążeniu tak niski. Proszę o odpowiedź.
  22. Co oznacza następujący wynik krzywej cukrowej w 8tc: glukoza na czczo: 91, po 1 h w teście obciążenia 75 mg wynik taki sam: 91, po 2 h wynik: 88?
  23. Witam! Mam wyniki badań i chciałabym zapytać o ich interpretacje glukoza na czczo 108, egfr 128,3 ml/min. Glukoza (osocze fluorków 2h po 75 g glukozy) 110. Pozdrawiam Jonna
  24. Witam, Kobieta lat 64 Glukoza na czczo 121mg/dl Kwas meczowy 5.8mg Proszę o interpretację
  25. Badałem krew na zawartość cukru.TestOGTT Wypiłem rozpuszczona glukozę 75g Dostałem wynik 114mg/dl po godzinie od wypicia 194mg/dl po następnej godzinie 54mg/dl Jaka jest opinia lekarza i jakie zalecenia
×
×
  • Dodaj nową pozycję...