Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

USG jamy brzusznej

Znaleziono 37 wyników

  1. Witam, Bardzo proszę o interpretacje wyniku Ana4 - dodatnie pasmo ss-b na poziomie 20 cała reszta ujemna. Dodam tylko ze mam dodatni wynik na borelioze. Ana1- ujemny Ana2- dodatni Rf- ujemny Ob,crp - w normie Morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, kreatynina, badanie moczu- w normie Usg jamy brzusznej- w normie
  2. Od września 2020 r. przyjmuję tabletki Vines ze względu na nieregularne miesiączki (miałam wysoki poziom testosteronu i krwawienia pomiędzy miesiączkami). Jedyną pomyłką w przyjmowaniu tabletek była w listopadzie. Wtedy zapomniałam wziąć jedną tabletkę i następnego dnia zgodnie z ulotką wzięłam dwie. 12 stycznia dostałam krwawienia przy 4 tabletce placebo. Krwawienie trwało dłużej niż powinno (krwawiłam przy tabletkach czynnych) i ponadto miałam spore skrzepy krwi, więc 28 stycznia udałam się do ginekologa. Z racji tego, że jestem jeszcze dziewicą i nie da się mnie dokładnie zbadać, zrobiono mi USG jamy brzusznej. Ginekolog zauważyła w macicy pęcherzyk wypełniony płynem i zapytała mnie czy jestem w ciąży [28 styczeń]. Odpowiedziałam, że to niemożliwe. Ostatnie zbliżenie miało miejsce 9 stycznia i był to seks oralny bez wytrysku w okolicach pochwy. Ginekolog skierowała mnie na badanie krwi, kazała odstawić tabletki antykoncepcyjne i brać przez 10 dni 3 razy dziennie Duphaston na zatrzymanie krwawienia. Beta hcg 20 dni po zbliżeniu wyniosła <2.3 mlU. Oprócz tego zrobiłam 3 testy ciążowe, które również wyszły negatywnie. Kiedy przyszłam do niej z wynikami 1 lutego ponownie zrobiła mi USG jamy brzusznej (tym razem nie miałam pełnego pęcherza) i oznajmiła, że wygląda to o wiele lepiej i że tego płynu jest o połowę mniej. Powiedziała mi, że po odstawieniu Duphastonu pojawi się miesiączka i wtedy mam znowu zacząć przyjmować tabletki antykoncepcyjne Vines. Na obrazie nie było widać pęcherzyka, ale nie wiem czy to przez to, że nie miałam pełnego pęcherza. Duphaston brałam od 29 stycznia do 7 lutego. Kiedy powinna się pojawić miesiączka? Czym mógłby być ten pęcherzyk? Z tego co czytałam pęcherzyk ciążowy jest widoczny dopiero przy stężeniu beta hcg ok. 1500 mlU i po tylu dniach od zbliżenia testy ciążowe jak i beta hcg jest wiarygodny oraz wyklucza ciążę.
  3. Dzień dobry. Co może oznaczać lekko podwyższona bilirubina(1,119mg/dl) i żelazo(136ug/dl, podczas gdy norma do 102) oraz obniżone ALP przy prawidłowych innych próbach wątrobowych i prawidłowej morfologii? USG jamy brzusznej robione miesiąc temu nie wykazało nieprawidłowości w wątrobie, PŻW w normie.
  4. Dzień dobry co może oznaczać hemoglobina wysoką17. 9do tego krwinki białe i czerwone podwyższone no i hematokryt też wysoki miałam juz robione badanie na czerwienice ale to nie jest to usg brzucha ok
  5. Od pół roku mam skąpe miesiączki trwające 2 dni a później to raczej plamienie niż menstruacja dodatkowo od połowy cyklu boli mnie brzuch i piersi. Usg prawidłowe cytologia też. Co to może oznaczać czy powinnam zrobić jakieś badania hormonów a jeśli tak to jakie i w jakim dniu cyklu.
  6. Co mogą oznaczać takie wyniki ? Bilirubina całkowita - 21,60 µmol/l, Bilirubina wolna - 14,80 µmol/l, Bilirubina związana- 6,80 µmol/l ? Zawsze bilirubinę całkowitą miałem w normie, ostatnio rok temu 18,5 umol/l. Próby wątrobowe wykonuję co roku, ponieważ odkąd tylko pamiętam zawsze miałem podwyższony ALAT w okolicach 100, w ostatnim czasie co ciekawe spadł do 60. Inne próby wątrobowe zawsze w normie. Od wielu lat podwyższone trójglicerydy ok. 3 mmol/l, ponadto cholesterol całkowity 5,16 mmol/l, cholesterol hdl 0,81 mmol/l, cholesterol ldl 2,97 mmol/l, cholesterol niehdl 4,35 mmol/l. Objawy: nudności, czasami ból pod lewym żebrem i jelita zwłaszcza w nocy. Od kilku lat stłuszczenie wątroby w USG. Oprócz tego usg jamy brzusznej robione miesiąc temu ok. Kolonoskopia - nasilona haustracja jelita grubego, reszta ok. Gastroskopia przepuklina rozworu przełykowego, reszta ok. Praktycznie od zawsze jestem abstynentem, dieta lekkostrawna zgodna ściśle z zaleceniami od wielu lat, nigdy nie lubiłem tłustych rzeczy itp. Miałem też mrowienia rąk i obniżoną witaminę b12 (188), po suplementacji wzrosła do 350. Czy jest wskazana jakaś dalsza diagnostyka ?
  7. Witam mój synek ma skończone 7 tygodni dostał skierowanie na morfologie krwi kontrolnie. Przed porodem miałam angine. Mały rozwija sie prawidłowo na usg brzucha wyszło że ma powiększony kielich. Z wyniku krwi wyszło po za normą PLT płytki krwi - 525, MCV - sr.obj.krw.czerwonej - 95, MCH -sr.masa hem.w krw.czer. - 32.5, Lym
  8. Dzień dobry. Mężczyzna 22 lata, wszystkie badania krwi ok, ale próby watrobowe ALT 163 (norma 0-45) AST 65. Tryb życia umiarkowany. Alkohol co sobotę 3-5 piw. Jestem umówiony na USG jamy brzusznej, proszę mi powiedzieć czy alkohol spożyty z soboty na niedzielę mógł zafałszować środowe badanie?
  9. Mam podwyższone DHEA, jestem 20sto letnią dziewczyną i mój wynik to 13,21. DHEA-S 420,70. Co mogą oznaczać takie wyniki? Robiłam USG brzucha z oceną nadnerczy i wszystko jest w porządku. Co jeszcze zbadać?
  10. Witam. Chociaż zawsze miałam naturalny cykl miesiączkowania to dziś jest 12 dzień jej trwania...martwiąc się o wydłużający się ten czas udałam się do ginekologa. Odpowiedziałam mu o regularnych miesiączkach, o tym że 3lata temu miałam wycięty lewy jajnik z przydatnymi że względu na torbiel...również o tym że towarzyszą temu ostre napady bólu po prawej stronie...że względu na krwawienie zrobił mi usg zewnętrzne stwierdzając że macica jej trzon itd i pozostały prawy jajnik są w porządku,nie ma oznak niepokojących ani też jakoby było możliwe poronienie...ból napada mnie raz lub dwa dziennie,bez tabletek, chwili przycupnięcia i przeczekania nie ma szans by funkcjonować...czy to normalne? Dodam że umówiłam się już do zwykłego lekarza żeby poprosić o usg całej jamy brzusznej...Ale wizyta A raczej tele porada dopiero w czwartek...
  11. Od 6 tyg mam założoną wkładkę Mirena. Dostałam okres 3 tygodnie temu. (Trwa dalej) od pierwszego dnia okresu odczuwam w ciągu dnia bóle brzucha w okolicy pępka . W usg- wszystko Ok. Czy te bóle mogą być efektem ubocznym Mireny czy raczej to niemożliwe?
  12. Gość

    Seks a ciąża

    Dzień dobry, 4 miesiące temu (tj. ostatnie dni lipca) zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne dwuskł., wzięłam pierwszą tabletkę drugiego dnia okresu, a seks uprawiałam 3-go dnia okresu. Partner nie doszedł we mnie, ale później mimo wszystko się martwiłam, że mogę być w ciąży. Dostałam miesiączkę, następnie kolejną miesiączkę. W międzyczasie uprawiałam seks z innym partnerem (połowa września). No i nadeszła połowa października i kolejna miesiączka, która trwała trzy dni. Chyba nawet nie pełne. Po przerwie zaczęłam kolejny plaster tabletek i w drugim dniu powróciłam do ćwiczeń. Wtedy poczułam się źle, było mi niedobrze przez kilka dni, ale nie wymiotowałam. Od razu pomyślałam o ciąży i wybrałam się do ginekologa (2 dni po podejrzeniu), który zrobił mi test ciążowy i usg. Ciąży nie wykrył, tylko mięśniaka. Mimo wszystko nadal się martwiłam, minęło 1,5 tygodnia a ja w tym czasie zrobiłam 5(!) testów, wszystkie negatywne, ale moja psychika mi mówi, że wszystkie testy zrobiłam źle, albo ta kreska tam była a ja jej po prostu nie widziałam. Później przeczytałam, że podobno po 12 tygodniu poziom hcg spada i zaczęłam się martwić, że jak jestem już po 12-tym tygodniu to może te testy nie wykrywają już hormonu hcg. Dodatkowo powiększył mi się brzuch, zrobił się bardziej twardy, ja zmęczona i jednej nocy miałam okropne mdłości i zawroty głowy, ale nie zwymiotowałam tylko szybko zasnęłam. Kilka dni temu zauważyłam, że urosły mi piersi, miałam również zwiększony głód i jadłam ulubione ciastka. Poszłam do innego ginekologa, przerażona, a on że ciąży nie ma ani tu ani tam (usg i kolejny test ciążowy), za to ten mięśniak (o którym lekarzowi też wcześniej powiedziałam). Dzień później byłam u lekarza rodzinnego na usg brzucha, bo się martwiliśmy co z tym brzuchem. Nic nie wykryła, za to mam bardzo wysokie tsh, które mocno zaniedbałam. No i tyle. A ja nadal się martwię, że każdy lekarz przeoczył ciąże, że testy po prostu ciąży nie wykryły itd. Wszystkie dolegliwości typu wieczne zmęczenie i mdłości mogą być spowodowane chorą tarczycą, ale to znaczące powiększenie brzucha i piersi? Dodam, że nie miewam innych objawów niż te które wymieniłam. Te mdłości mogą być tez spowodowane ogromnym stresem, przez który przechodzę plus takie symptomy a ja nadal nie wierzę żadnemu lekarzowi dodają oliwy do ognia. Teraz nie mam żadnych mdłości, one utrzymywały się tylko przez 1,5 tygodnia. Czy jest to możliwe, że dwóch ginekologów przeoczyło ciążę? I czy jest to możliwe, że żaden test nie pokazał ciąży? Chociaż ja się nadal obawiam, że wykonałam je źle.
  13. Witam ostatnia miesiączkę miałam 17.09, zrobiłam kilka testów z wynikiem pozytywnym 23.10 byłam u ginekologa niestety nic nie widać na usg. Dzisiaj zaczęły się bóle brzucha chwilowe oraz plamienie beta wyszła 18. Czy wszystko jest w porządku?
  14. mam podwyższone próby wątrobowe: ALT - ok. 300, AST - ok. 120. Od razu wykonałem USG jamy brzusznej, które wykazało, iż wszystko jest w porządku. Wątroba niepowiększona, generalnie wszystko co w jamie brzusznej jest ok. Pytanie skąd takie wyniki prób wątrobowych? Raczej odżywiam się zdrowo, bynajmniej się staram, uprawiam sport. Jakiś tydzień przed badaniem nazbierało mi się trochę okazji rodzinnych i przez 3 dni spożywałem alkohol po dłuższej, około miesięcznej przerwie bez picia. W tym czasie zjadłem też więcej niż zwykle, jak to przy stole. Czy to mogło mieć wpływ na aż takie podwyższenie prób wątrobowych? Po 4 dniach powtórzyłem badania i zanotowałem spadek: ALAT z 300 do 150, a ASPAT ze 120 to 43. Czy mogę liczyć, że przy utrzymaniu diety przez następnych kilka dni osiągnę normy? Pozdrawiam
  15. Dzień dobry, niepokoją mnie wyniki potasu u 3 miesięcznego syna. Wynik sprzed 2 tygodni 5.6, dziś powtórzony 5.97. Mocz, sód, morfologia w normie. Mocznik również niski 9 przy normie laboratoryjnej 15,kreatynina 0,40 przy normie 0.41.Syn miał trzykrotne usg brzucha że względu an nieznacznie powiększoną miedniczkę nerkową, innych anomalii lekarz nie stwierdził. Dodam, że krew była pobieraną w obu przypadkach z główki, a syn jest karmiony piersią. Co może być przyczyną tak wysokiego potasu? Będę wdzięczna za odpowiedź gdyż bardzi się martwię i syna.
  16. Witam.Wykonalam wczoraj badania krwi,a zaraz po dostałam miesiączkę.Czy ma to jakiś wpływ na wynik?Szczerze jestem załamana,bo mam bardzo zle wyniki.Dodam,ze rok temu wyniki bardzo dobre.Usg jamy brzusznej w porzadku.Obfite i bolace miesiaczki.Hemoglobina11,1 norma 12,0-16-,0 Hematokryt 36 norma 37-47 MCV 79 norma 80-99 MCH 24 norma 27-35 MCHC 30,9 norma 32,0-37,0 RDW-CV 15,9 norma 11,6-14,8 P-LCR 44,8 norma 13,0-43,0 Eozynofile 5,6 norma 1,0-5,0.Crp 0.10 norma 0,00-0,50 CA19,9 Wynik 15,97 norma 0,00-37,00.Prosze o jakikolwiek odpowiedz,bo lekarz dopiero za tydzień,a ja już się tyle na czytałam, że umieram że strachu!
  17. Dzień dobry, otrzymałam dziś wyniki tzw." trójki tarczycowej". TSH 4,200 uIU/ml (0,270 - 4,200), T3 1,38 nmol/I (0,92 - 2,79), T4 5,6 ug/dl (4,5 - 10,9). TSH mieści się w normie, ale niepokoi mnie, że od ostatniego pomiaru w styczniu wzrosło niemal dwukrotnie (miałam 2,756 przed TK głowy z kontrastem, potem nie badałam). Z tego co wiem, w wieku 25 lat nie powinnam mieć tak wysokiego TSH, mimo że mieści się w normie. Czuje się bardzo źle, jestem zmęczona, senna, wypadają mi włosy garściami, mam ciągłe zaparcia itd. I tak od ponad 2 miesięcy. Morfologia w normie, nerki zdrowe, nie mam cukrzycy, USG brzucha wykazało tylko 2 hyperechogeniczne zmiany ogniskowe po 8mm w VII segmencie - parametry wątrobowe w porządku (ALT, AST, Amylaza, bilirubina, GGT). Białko całkowite 8,1 g/dl (6,0-8,3). Chorób na tle psychicznym też nie stwierdzono. Lekarz dziś spojrzał na wyniki i zalecił psychiatrę i nic poza tym. Stwierdził, że jestem zdrowa. W takim razie skąd tak kiepskie samopoczucie?
  18. Błagam pomóżcie bo oszaleje po zrobieniu badań zostałam skierowana do hematologa ,czy to białaczka ? Leukocyty 21,2 <4,0-10> eurocyty 5,0<3,9-5,2> hemoglobina 13,3 <11,2-15,7> hematokryt 42 <34-45> MCV 84 <79-85> MCH 27 <26-32> MCHC 31,6 <32,2-35,5> płytki krwi 277 <150-400> RDW-CV 21,6<11,7-14,4> neutrofile 16,18<2,00-7,00> limfocyty 3,6 <1,0-3,0> monocyty 1,01 <0,20-1,00> eozynofile 0,37 <0,02-0,50> bazofile 0,03 <0,02-0,10> neutrofile 76,5 <40,0-80,0> limfocyty 16,9<20,0-40,0> OB 23 <2-15 mocz leukocyty 61,4<0,0-39,0> bakterie 663,7<0,0-130,0> CRP 5,9 <0,0-5,0 Dodam ze biorę leki po zawale ,jestem podziębiona troche ,i mam spuchniete dziąsło od zęba ,pozaty nie mam zadnych dolegliwości pozostałe badania tj .usg jamy brzusznej -torbiel na nerce ,,ginekologiczne, kolonoskopia,r rtg klatki wszystko jest w porządku .Bardzo proszę o szybko odpowiedz bo oszaleje ,nie moge normalnie funkcjonować .Dziękuję
  19. zacznę od tego ze mam 14 lat od 4 miesięcy po lewej stronie brzucha mam uwypuklenie podłużne czuć je gdy leżę na płasko, mam problemy z zaparciami choć ostatnio coraz łatwiej mi się załatwić ale często nawracają zaparcia, pod koniec lutego tego roku miałam robione usg brzucha i nic nie było widać, lekarz naciskając to mówił ze tam jest masa kalowa bo za dużo piłam gaZowanego i to jest od tego, ale często mnie zaboli albo zakłuje tam, dodam ze nie zawsze czuć wypuklenie, czy to od razu rak jelita?
  20. Gość

    Brązowe plamienie

    Witam. 10 dni temu miałam swój pierwszy stosunek. 3 dni później dostałam miesiączkę. Krwawiłam 6 dni. Teraz drugi dzień mam brązowe uplawy. Bolą mnie pachwiny i podbrzusze. Bol przypominający ten podczas miesiączki. W przyszłym tygodniu mam USG brzucha. Czy wyjdzie na nim, co to może być? Liczę na odpowiedź o czym może to świadczyć. Czy to torbiele?
  21. Witam. Jestem w 31tyg ciąży. Robiłam wyniki prób wątrobowych aspat 332 alat151 kwasy żółciowe 2,0. Biorę proursan essentiale forte i sikimarol vita 150 usg jamy brzusznej prawidłowe. Podejrzenie cholestaza wykluczone. Nie ma świądu skóry.
  22. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, okres spóźnia mi się 18dni. Byłam u ginekologa, powiedział ze to stres i powinna na dniach dostać, jednak mija tydzień od wizyty a okresu nie ma i co najgorsze żadnych oznak a zawsze bolal brzuch przed. Na usg widoczne było ciałko żółte. Czy mogę być w ciąży?
  23. Proszę o interpretację wyników badań. Mam.35 lat, Tsh 1.393 0.38-5.33 Ft3 5.65 3.8-6.6 Ft4 11.68 7.86-14,41 Anty TG < 0,9 0-4 Anty TPO 0.6 0-9 Prolaktyna 16.42 AMH 6.16 Wykonałam USG tarczycy - wynik OK. Usg jamy brzusznej OK Usg ginekologiczne, cytologia Ok. Dodam, ze bardzo wypadaja mi wlosy, mam zaparcia często towarzyszy mi uczucie zimna, boli dolna część kręgosłupa. (obustronny bol zaczyna sie wczesnym rankiem i promieniuje pod zebra zdarza się że drętwienie lewa noga od kostki po pięte).
  24. Witam. Ostatnio bolał mnie brzuch, zrobiłam usg w którym nic nie wyszło, a następnie badania krwi i moczu. Badanie krwi parametry podwyższone WBC 11,47á (4,00-10,00) IG
  25. Gość

    Brak miesiączki

    Dzień dobry, po dwóch tygodniach spózniania się okresu poszłam do ginekologa, na usg wyszło że jestem w 5 tygodniu ciąży ( było widać pęcherzyk). Z wyników badań krwi wyszło że BETA HCG jest ujemna. Przez 4 tygodnie miałam objawy ciąży ( dużo spałam, powiększyły mi się piersi i zrobiły się bolesne, jadłam rzeczy których wcześniej nie lubiłam, miałam wahania nastroju, wymiotowałam). W 9 tygodniu trafiłam do szpitala z bólem brzucha i plamieniem, na usg już nie było widać pęcherzyka, z badań krwi nic nie wyszło, plamienie ustąpiło a za dwa dni dostałam bolesnego okresu. Czy mogłam być w obumarłej ciąży czego nie zauważył lekarz na pierwszym badaniu albo co mogło być nie tak??
×
×
  • Dodaj nową pozycję...