Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Neurologia

Znaleziono 168 wyników

  1. Czy Wynik d- dimerów 1783 jest niepokojący Kobieta 49 lat po przechorowaniu Covid
  2. Dzień dobry. Od rana męczył mnie okropny ból głowy. Koleżanka podała mi Aglan 15- teraz wiem, że to lek stosowany w schorzeniach m. in. stawów. Czy nie zaszkodzi mi on? Regularnie stosuje tylko antykonc. hormonalną (midiana). Mam 27 lat.
  3. Witam, robiłam ostatnio pakiet badań tarczycowych. Wyniki wyglądają następująco: TSH 1.5349 (norma 0.3500-4.9400) FT3 2.73 (norma 1.58-3.91) FT4 0.78 (norma 0.70-1.48) ANTY-TPO 557,19 (norma 0.00-5.61) ANTY-TG 903,13 (norma 0.00-4,11) Jestem przerażona poziomem przeciwciał, lekarz rodzinny przypuszcza Hashimoto w fazie eutyrozy i kazał umówić się do endokrynologa w celu potwierdzenia i leczenia wizyta za 2 miesiące. Czy to trafna diagnoza? Dodam, że jestem wiecznie zmęczona, senna i rozdrażniona, mam problemy z suchością skóry,bóle głowy, niskie libido,od jakiegoś czasu mam wysypkę (czerwone drobne krostki na wewnetrzej części przedramion).
  4. Dzień dobry, wczoraj o godzinie 18 wzięłam pierwszy raz tabletkę antykoncepcyjną Medinette. O godzinie 2 w nocy obudziłam się z lekkim bezwładem ciała, dusznościami i mdlosciami, jak się podniosłam delikatnie to miałam mroczki przed oczami i szum w uszach, myślałam że zemdleję. Rano bolała mnie mocno głowa i jak wstałam to również miałam mroczki przed oczami. To dopiero pierwsza tabletka i tak silne skutki uboczne wydają mi się niepokojące, czy powinnam od razu je odstawić i poprosić ginekologa o zmianę na inne, czy organizm musi się przyzwyczaić? Dodam, że wczoraj robiłam także tatuaż i być może to też on spowodował osłabienie organizmu.
  5. WYKONALAM BADANIE POZIOMU VIT D3. WYSZLO MI 11. NORMA JEST OD 30. CZY POWINNAM SUPLEMENTOWAC I ILE?
  6. Witam, mam skierowanie na MRI głowy, kręgosłupa odcinek szyjny i kręgosłupa odcinek piersiowy z kontrastem. 3 badania tego samego dnia. Moje pytanie brzmi czy te 3 badania będą polegały na trzykrotnym wstrzyknięciu kontrastu? Dziękuję
  7. Witam. Od kilku dni boli mnie z tyłu głowy po prawej stronie w górnej części. Najbardziej odczuwam to przy pochylaniu, takie kłócie. Zauważyłam tez problemy z koncentracja, kiepska pamięć i słabszy wzrok. Choruje na nadciśnienie tętnicze. Biorę leki i antykoncepcje.
  8. Dzień dobry, czy w jakikolwiek sposób tabletki antykoncepcyjne Dionelle są w stanie zaburzać wchłanianie wit. B12, wapnia czy magnezu? Czy są na ten temat jakieś badania? Choruję na endometrioze (laparoskopia w kwietniu 2020r.), mam tężyczkę i zwyrodnienie odcinka szyjnego i lędźwiowego kręgosłupa (L5/S1 po operacji 2014 r.), po chorobie refluksowej, a i prawdopodobnie ZJD. Tabletki anty. przyjmuję od lipca 2020 r., w styczniu dostałam silnych bóli odcinka lędźwiowego (pomógł mi neurovit, rezonans nie wykazał nowych zmian), teraz boli mnie szyja i mam bóle prawej strony głowy (tu jestem przed rezonansem). Dodam, że dużo spaceruję (po 10 km dziennie), rozciągam się od kilku lat, jeżdżę na orbitreku, zdrowo się odżywiam (dieta wegetariańska). Odkąd zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne mam wrażenie, że mój kręgosłup częściej mi dokucza. Czy to może mieć związek?
  9. Gość

    Brak miesiączki

    Witam. Ostatnia miesiączka 23.02 następnie plamienie 13.03. od jakiś 5 dni źle się czuje, mdłości, zawroty głowy, częstsze chodzenie z toalety, ciągnięcie w dole brzucha ogólnie czuje się osłabiona. Zrobiłam dziś test 2 dni przed spodziewana miesiączką wyszedł negatywny straciłam nadzieję że mogę nie dostać miesiączki.
  10. Czy ja mogę starać się o zaświadczenie,że stan zdrowia nie pozwala na noszenie maseczek?Mam nadciśnienie,znacznie powiększone serce,guzy na tarczycy i poprostu się duszę,jest mi słabo,momentalnie mam zawroty głowy,buzia cała jak ogień.Od momentu noszenia maseczek nie dam rady wyjść z domu,gdyż się duszę.W sobotę pojechałam z córką do sklepu,zakupy udało się zrobić,niestety do kasy już córka poszła sama,musiałam wyjść ,bo czulam, że zemdleje.Pytam o zaświadczenie,gdyż w razie kontroli policji chciałbym móc się czymś okazać,żebym nie miała ...dalszych problemów(a są niestety)proszę o odpowiedź.
  11. Witam. Od 36 dni biorę Livial. Mam pytanie kiedy przejdą mi udeżenia gorąca i ogólne osłabienie. Dziękuję
  12. Witam gdzie szukać przyczyny i jak leczyć obniżony poziom żelaza? Wyniki badań: Żelazo 19 (50-170) Ferrytyna 12,3 (13,00-150) RBC 4,9 (4,00-5,20), HGB 13,3 (11,5-15,7) HCT 40,8 (35,0-45,0) MCV 83,3 (80,0-98.0) Nie stosuję diet, nie mam zbyt obfitych miesiączek, jestem pod opieką endokrynologa z uwagi na niedoczynność tarczycy. Źle się czuję, nie mam energii, jestem senna, jest mi zimno, mam trudności z koncentracją uwagi, obniżony nastrój. Lekarz rodzinny przepisuje doustny preparat żelaza. Poziom żelaza podnosi się, natomiast kilka miesięcy po odstawieniu leku, wyniki Fe znów spadają do takiego poziomu jak wyżej. Proszę o pomoc.
  13. Dzień dobry, zostałem skierowany przez neurologa na badanie ceruloplazminy (choroba wilsona). Wynik wyszedł mi 0.19 g/l przy zakresie referencyjnym 0.15-0.30 dla tego laboratorium. Czytam, ze wynik ponizej 0.2 g/l jest nieprawidlowy - czy tutaj sa powody do obaw czy skoro laboratorium ma takie normy to wszystko jest ok? Dodam, ze wyszla podwyzszona Bilirubina całkowita - 1,423 norma do 1,2 oraz LDH - 125 norma do 120
  14. Dzień Dobry Poszukuje informacji o Rezonansie Magnetycznym w Polsce wykonywanym z cewkami mikroskopowymi. Należy wykonać badanie RM palca dłoni po kilku operacjach rekonstrukcyjnych. Zastanawialiśmy się z lekarzem gdzie to w ogóle można w Polsce wykonać nawet bez opisu? Podobno któraś z placówek w Gliwicach posiada cewki oczne , które mogłyby się teoretycznie nadawać. Innych informacji kompletnie nam brakuje. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  15. Gość

    Seks a ciąża

    Witam, w lutym w dniach 3-7.02 wystąpiła u mnie miesiączka, była ona w planowym terminie natomiast w marcu miesiączka się nie pojawia, spóźnia się już 10 dni. Planowana miała wystąpić 5.03 Moje cykle trwają zwykle 28-30 dni Stosunek uprawialiśmy 5.03 z prezerwatywą i 27.02 dosłownie na chwilę doszło do włożenia członka, nic więcej. W lutym przechodziłam chorobę, covid 19 czy jest szansa że to osłabienie związane z chorobą opóźnia okres?
  16. 10 lat jestem po usunięciu tarczycy TSH mam różnie od o,196 do 3,2 ale drętwieją mrowieją mi dłonie mama takie dziwne drętwienie stóp .
  17. Witam, jaką jednostką i jak długo powinnam suplementować witaminę D3 przy poziomie 23,40 ng/ml przy normie 30-80 ng/ml. Dodam, że jestem młodą kobietą, bez chorób przewlekłych. Pozdrawiam
  18. OGTT, wyższy wynik po 2h niż po 1h. Dzień dobry, Jestem w 26 tc i robilam dzis OGTT, wyniki mieszczą się w normie jednak glukoza po 2h zamiast spadać, rośnie... Od jakiegoś czasu źle się czuję (osłabienie) mam napady wilczego głodu, slabo mi jeśli nie zjem czegoś mniej więcej co 3h, mam problemy ze snem i potliwością w nocy Myślałam, że to wina ciąży, czy może mieć to związek z tym poziomem cukru? Glukoza na czczo 73,10 mg/dl Po 1h 95,40 mg/dl Po 2h 114,70 mg/dl Czy powinnam skonsultować wyniki z diabetologiem? Pozdrawiam, Anna
  19. Poziom kreatyniny wynosi 1.64 mg/l u mężczyzny w wielu 65lat czy to jest bardzo przekroczony wynik? jak się go zmniejsza w organizmie? Pan nie przyjmuje leków i nie ćwiczy intensywnie oraz nie pracuje fizycznie. Odmówiono mu podania kontrastu do badania RM, skąd mamy takie wątpliwości czy dzieje się cos niepokojącego?
  20. Dzien dobry, razem z zona podejrzewalismy ze przechodzilismy Covid15 z lekkimi objawami. Po okolo 2 miesiacach a zona po okolo 3 miesiacach zrobilismy test igg na Covid w 2 roznych laboratoriach. W jednym podano wynik 96,5 AU/ml a w drugim 865 U/ml. W jaki sposob porownac te wartodvi? Jaka najnizsza wartosc igG uzyskuje sie po zaszczepieniu
  21. Dzien dobry, chciałbym się zapytać co mogą świadczyć moje wyniki, glukoza na czczo 5,29, po1h 5,86, po 2h 4,85. Insulina na czczo 14,04 , po 1h 126.7 po 2h 40,60. Dodam ze od jakiegoś czasu mam bóle głowy, senność, Wzmożone pocenie, zmęczenie? Czy to powody do obaw? Dziękuję i pozdrawiam
  22. Witam, córka ma 6 m-cy. Bardzo proszę o informacje na co wskazuje podwyższony wynik CK-MB 35.8.Badanie CK zleciła neurolog. W laboratorium błędnie wykonali ckmb, po mojej interwencji zostało zrobione jeszcze ck, wynik 241.4 norma do 252.Dodam że córka 1.5 mca temu miała wizytę u kardiologa, żeby sprawdzić czy Foa jest zamknięte. Wszystko wyszło prawidłowo jedynie kardiolog poinformował o strunie w lewej komorze. Czy to może mieć wpływ na wynik CK-MB? Dodam, że krew córki była pobierana metoda tak mi się wydaje próżniową czy to również może mieć wpływ? Dziękuję za odpowiedź.
  23. Dzień dobry od pół roku stosowałam krążek NuvaRing, pojawiły się jednak liczne migreny i wyjęłam go na tydzień przed owulacją (17.03). Zostały mi przepisane tabletki jednoskładnikowekiedy powinnam zacząć je brać? Czytałam, ze nie wiadomo kiedy po odstawieniu mogę dostać miesiączkę. Czy powinnam zacząć stosować tabletki teraz? Wystąpiło dziś u mnie plamienie, nie wiem co robić proszę o pomoc!! (20.02)
  24. Witam, moje ostatnie wyniki badań bardzo mnie zaniepokoiły. Oto one: cholesterol 301 mg/dl. Cholesterol HDL (KO1) 71.5 mg/dl. Cholesterol LDL (KO3) 205.9 mg/dl Trójglicerydy (O49) 118.0 mg/dl Dodam, że mam 33 lata. Waga w normie Mój tata zmarł w wyniku udar.mozgu i wysoki cholesterol Proszę o poradę.
  25. Witam, Od kilku miesięcy coraz bardziej spóźnia mi się okres. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, wcześniej był bardzo regularny. Zauważyłam, że zaczął mi się spóźniać (cykl trwa od 34-38, a nawet więcej dni) od kiedy został mi przepisany "Zolmiles" na migrenę. Czy lek ten może mieć wpływ na rozregulowanie cyklu?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...