Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Neurologia

Znaleziono 121 wyników

  1. Witam, mam taki problem iż stosowałam tabletki antykoncepcyjne Orlifique i pojawiły mi się od nich okropne szumy i piski uszne. Aktualnie dzisiaj przeszłam na Sylvie 20. Piski dalej trwają, ciężko z tym wytrzymać. Czytałam też o tym, że mógł się zrobić zator naczynia doprowadzającego krew do narządu słuchu i stad te szumy. Co powinnam zrobić? wzięłam dopiero pierwszą tabletkę sylvie i boje się, że to pogorszy sprawę, lekarz natomiast stwierdził, ze to od tabletek. Skoro od tabletek to czemu piski i szumy nie minęły :( bardzo prosze o pomoc
  2. Witam serdecznie i uprzejmie proszę o odpowiedz.Stosuję antkoncepcje hormonalna,jestem na tabl Milvane.Od jakiegos czasu mam migreny w przerwie stosowania tabl.Bóle migrenowe utrzymują sie ok 3-4 dn.Jest to bardzo uciążliwe gdyz nie daje normalnie funkcjonować.Jaka może być tego przyczyna i co moge zrobic by sobie ulżyc w dolegliwościach które są co miesiąc?
  3. Witam .Chciałbym zapytać o wyniki pomiaru cukru. Mam 18 lat ostatnio jestem zmęczony śpię po 15 godz dzinnie i nadal czuje się senny. Kupiłem glukometr zrobiłem badanie wyszlo mi 116mg/dl ostatni (jedyny)posiłek jadłem 1,5 godz przed badaniem.Co on oznacza?
  4. Czy ja mogę starać się o zaświadczenie,że stan zdrowia nie pozwala na noszenie maseczek?Mam nadciśnienie,znacznie powiększone serce,guzy na tarczycy i poprostu się duszę,jest mi słabo,momentalnie mam zawroty głowy,buzia cała jak ogień.Od momentu noszenia maseczek nie dam rady wyjść z domu,gdyż się duszę.W sobotę pojechałam z córką do sklepu,zakupy udało się zrobić,niestety do kasy już córka poszła sama,musiałam wyjść ,bo czulam, że zemdleje.Pytam o zaświadczenie,gdyż w razie kontroli policji chciałbym móc się czymś okazać,żebym nie miała ...dalszych problemów(a są niestety)proszę o odpowiedź.
  5. Dobry wieczór, W październiku 2019 roku zdiagnozowano u mnie boleriozę. Po roku leczenia antybiotykami (metoda pulsacyjna), powróciły objawy neurologiczne - mrowienie jednej części twarzy, ból żuchwy, bóle korzeniowe. Neurolog zlecił mi badanie PMR pod kątem diagnostyki neuroboleriozy. Chciałabym zapytać czy takie badanie możliwe jest do wykonania jedynie w placówce szpitalnej i wymaga hispotalizacji? Pozdrawiam, Katarzyna
  6. Dzień dobry, bardzo proszę o interpetację moich wyników krwi. Jestem kobietą, 37 lat, choroby przewlekłe Hashimoto i astma. Lekarz na telekonsultacji stwierdził, że morfologia jest w porządku, ale ja od kilku tygodni czuję się mocno osłabiona, mam częste bóle głowy, nie umiem się skoncentrować, a każdy wysiłek kończy się dużym zmęczeniem, chociaż jeszcze w sierpniu i wrześniu regularnie chodziłam po górach i ćwiczyłam jogę kilka razy w tygodniu. Jestem też blada. Dodam, iż 6 tygodni temu przechorowałam koronawirusa, dość lekko - kilka dni stanu podgorączkowego i utrata węchu i smaku. Niepokoją mnie wskaźniki czerwonych krwinek i zastanawiam się, czy nie mam początków anemii- leukocyty 6,86; erytrocyty 4,16; hemoglobina 12,3; hematokryt 35,1; MCV 84,4; 29,6; MCHC 35; plytki krwi 249; RDW SD 36 (norma od 36,4); RDW CV 11,9 %; PDW 11,4; MPV 9,9; P-LCR 24,3%; PCT 0,3%; neutrofile 4,04 (tys/ul); Limfocyty 2,17; monocyty 0,55; eozynofile 0,08; bazofile 0,02; neutrofile 58,9%; limfocyty 31,6%. Bardzo proszę o interpetację i ewentualne wskazanie, czy mam robić pogłębioną diagnostykę, a jeśli tak to jakie badania powinnam wykonać. Bardzo dziękuję.
  7. Ponad miesiąc temu strasznie bolała mnie glowa wiec wzięłam 7 tabletek ibupromu nic nie pomagało wiec chciałam wsiąść syrop paracetamol ale ( naprawdę nie wiem jak to się stało ) pomyliłam butelki i wzięłam RISPOLEPT jakoś 10ml. Po jakiejś godzinie zaczęłam być bardzo senna wiec powiedziałam o tym mamie ( mama nie wiedziała ze wzięłam te wszystkie leki ) mama zadzwoniła po karetkę i zabrali mnie do szpitala. Byłam tam 4 dni miałam przyspieszone bicia serca 160/1minute. Później mnie wypuścili. Po jakiś 2 tygodniach siedziałam sobie na lekcji jak zwykle i nagle tak z nienacka zrobiło mi się słabo i po głowie zaczęła krążyć myśl czy to wszystko dzieje się naprawdę?, czy ja napewno wyszłam z tego szpitala?,czy jestem w śpiączce i to wszystko dookoła jest snem?,czy ci ludzi są prawdziwi?Ta myśl chodzi mi po głowie 24h na dobę. Rano otwieram oczy i od razu mam w głowie pytanie czy to wszystko jest prawdziwe?czy jestem w śnie?Przy każdej czynności cały czas mam to w głowie czy to wszystko jest prawdziwe?czy ja wogole wyszłam z tego szpitala ?, czy jestem w śpiączce?Czuje wielki strach, bezsilność. Nie potrafię normalnie funkcjonować. Bardzo proszę o pomoc. Już nie daje rady. Chce być normalna i żyć normalnie.Naprawdę potrzebuje pomocy. Boje się ze w końcu nie wytrzymam i zrobię coś głupiego.
  8. Dzień dobry, Od kilku lat zmagam się z problemem jakim jest nadmierne odczuwanie smutku i lęku. Natomiast od pewnego czasu mam wrażenie, że nic co robię nie przynosi mi szczęścia. Nie mam ochoty zajmować się rzeczami, które wykonywałem z pasją. Czy to depresja?
  9. Mam wynik 6,79 badania anty-TOP(ICD-9:o09) norma jest 0-5,61Mam problem z trawienie, suchość w gardle i jestem bardzo podrazniona, nerwowa man problem z snem bardzo szybko się męczę mam 58 lat czy powinnam brać jakieś leki dziękuję za odpowiedź
  10. Witam. Mam 16 lat, od jakiegoś czasu mam zawroty głowy, mrowienia, uczucie gorąca na plecach, sztywnienia, drętwienia mięśni twarzy i kończyn, dodam że jak leżę czy siedzę to mam takie jakby pulsowania , tak jakby mi coś chodziło pod skórą. Na początku było jeszcze do zniesienia, ale teraz zaczęło się to robić bardzo uciążliwe. Biorę leki, ponieważ mam początek zakrzepicy kończyn dolnych i lekarz przypisał mi, cyclo3forte już zakończyłam opakowanie, neurovit oraz acard, narazie po miesiącu brania mrowienia nie ustępują, więc to chyba nie od nóg. INR wynosi 1.1, a D-Dimery - 599. Badania hormonalne też w normie, byłam u ginekologa, bo miałam problemy z miesiączka, bo była nieregularna i przypisał mi tabletki antykoncepcyjne na uregulowanie microgyn21 czy jakoś tak, skończyłam 1 opakowanie i z powodu zakrzepicy musiałam odstawić. Morfologia krwi też w normie, podwyższona Hemoglobina 15,8 Hematokryt 45 Monocyty 1,14 tys/ul Eozynofile 0,59 tys/ul bazofile 0,6 tys/ul Monocyty 12,4% Eozynofile 6,4 % Bazofile 0,70%( przepisałam tylko podwyższone i nie wiem czy dobrze, bo się nie znam) lekarz powiedział, że są dobre. TSH, AST FT3 w normie. Na codzień ćwiczę albo chodzę na spacery. Dodam, że w marcu zmarł dziadek, zamknięto szkoły, trzeba było się o wszystko martwić i przypływ stresu był ogromny, w maju tego roku, miałam atak paniki, ponieważ zrobiło mi się słabo zaczęłam panikować i nie mogłam się ruszyć, bo wszystko mi zdrętwiało, czułam się jakby serce miało mi wyskoczyć z klatki piersiowej, pojechaliśmy na pogotowie, miałam robione EKG, było w normie I dano mi tabletki uspokajające, od tamtego momentu mam poczucie strachu ze znowu takie coś będzie. Również Od tamtego momentu często słabnę i miałam już z 3 takie ataki, tylko teraz wiem jak je obejść żeby było dobrze, nie wiem czy to wszystko dzieje się pod wpływem stresu czy serio mi coś jest, teraz tylko martwię się o swoje zdrowie, czasem wpadam w panikę, bo w internecie jak się wpisuje objawy to wyskakuje tężyczka, parestezje albo stwardnienie rozsiane. Chciałabym żeby ktoś mi poradził co mam zrobić z tym problemem, bo coraz ciężej z nim jest, a mam dopiero 16 lat i chce przeżyć swoją młodość jak najlepiej. Wygląda to na nerwicę, ale nic nie jest pewne i wolę poradę od specjalisty.
  11. Gość

    Jak wyrzeźbić łydki?

    Od dawna mam problem z dużymi lydkami ktore do reszty mojej figury wyglądają okropnie. Ćwiczenia zadzialaly trochę na tluszcz ale miesnie pozostaly. Nie sa rozbudowane dzieki temu ze regularnie i często je rozciagam. Chcialabym zapytac gdzie moge sie udac na konstultacje. Slyszalam o usunieciu mięśni jednak ten zabieg jest wykonywany najblizej w Niemczech. Po wysilku fizycznym, nawet niewielkim jak chodzenie, miesnie sie powiekszaja a nohi wygladaja na ciezkie i zbite. Bardzo proszę o pomoc.
  12. hej. mam 13 lat i jestem teraz bardzo zestresowany całą sytuacją, ponieważ kilka dni temu siedziałem przy komputerze na e-lekcjach i nagle tak dziwnie mi zaszumiało w głowie. zaczęła mnie boleć itd ale po chwili przeszło. nie pamiętam kiedy dokładnie ale poczułem sie jak bym nie był prawdziwy. wszystko kołomnie bylo takie wirtualne i zastanawiałem sie, jak to jest że myśle i że tu jestem. takie same uczucie miałem 2 tygodnie temu oraz 2 lata temu. oba minęły po max 3-4 tygodniach ale to sie jakoś nasiliło. co prawda nie mam juz takich napadów paniki jak na początku ale ciągle w głowie mam fakt, ze nie jestem sobą i wszystko jest sztuczne. czytałem o tym i myśle ze to Derealizacja. jak patrze na własne zdjęcia to trudno mi uwiezyc, że to ja. uczucie to znika kiedy np.: gram. wtedy o tym nie myśle ale tak czy siak powraca to co 5 minut. jest to myśl krótka ale powtarza się dużo razy. na komputerze siedze nawet do 8 godzin dziennie. powiedziałem o tym mamie i powiedziała że znajdzie dla mnie terapeute ale nadal mam obawy.
  13. Witam. Dziś w trakcie gotowania przypaliłam garnet. Wyrzuciłam jedzenie i nie myśląc popsikalam od razu Cilit Bang żeby zeszło przypalenie. Ale garnet był gorący i zaczęło to wszystko od razu parować i drażnić nos. Od Ray zakryłam garnek i wyniosłam na dwór. Ale czy przez tą chwilę, 5-10 minut do czasu aż kuchnia nie przewietrzyła się, mogłam zatruc się oparami tego środka? Czy powinnam zgłosić sie do lekarza? Nie boli mnie głowa, nie mam zawrotów, może dusi mnie lekko w klatce ale raczej bardziej ze stresu. Po jak czasie mogą pojawić się objawy zatrucia? Boję się że te opary mogą być negatywny wpływ na moje zdrowie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  14. Proszę o komentarz do wyników badania PMR u astolatki w wieku 17 lat. Klarowność PMR-mętny, Barwa-skwawiony, BarKlarPMR odwir- bezbarwny, klarowny, Cytoza PMR- 9kom/ul, Erytrocyty 9000kom/ul, Chlorki PMR-129mmol/l, Glukoza PMR- 51mg/dl, Białko PMR- 44mg/dl
  15. Dzień dobry, Proszę o interpretację wyników z dnia 10.11.2020. Lat 37 TSH 1,960 (0,270-4,20) FT3 3,29 (2,04-4,40) FT4 1,30 (0,93-1,71) ANTY TPO <9 (0,00-34,0) ANTY TG 10,60 (0,00-115) Witamina B12 469 (197-771) Kwas foliowy 2,87 (3,89-26,80) Jestem osłabiona,brak energii, sucha skóra, senność, przybieranie na wadze, wypadanie włosów, ciemne łokcie i kolana, pękające stopy). Jestem po covid ale te objawy miałam już dużo wcześniej, proszę o interpetację
  16. Witam, byłam dziś u ginekologa dowiedziałam się żeby odłożyć tabletki antykoncepcyjne, przy jednoczesnym zazywaniu 3ch różnych leków przeciwpadaczkowych i stosować zabezpieczenie mechaniczne. Powiedział też że tabletki padaczkowe nie spowodują uszkodzeń płodu, 2ch innych ginekologów i neurologów stwierdziło żeby jednak jeść te tabletki antykoncepcyjne, ponieważ moje leki na padaczkę powodują wady płodu. Poradźcie mi coś bo ja już nie wiem kogo mam w końcu słuchać, mam sieczkę w głowie, a za rok chcielibyśmy się starać o dziecko po odłożeniu leków przeciwpadaczkowych.
  17. Witam. Mam spirale nie hormonalną juz od roku. Ostatni okres mialam we wrześniu czasem brzuch po bolewa czy miewam bole głowy czy brzucha a miesiaczki nie. Dodam ze mam problem z tarczyca biore hormony i tarczyca ciagle skacze jest to niedoczynnosc. Mieszkam w Anglii i oni tutaj sobie nic z tego nie robią a ja sie zle czuje. Czy to moze byc spowodowane hormonami ? Tylko ze wkladka jest bez hormonów.
  18. Witam, od dwoch lat zmagam się z bólami głowy które trwały po 3 mies ciagle, kołatania serca lęk niepokój problemy ze spanjem. Podejrzenie napięciowych bóli. Zauważyłam również problemy z koncentracją oraz pamiecią . Od wrzesnia tego roku czuje się bardzo źle. Zaczęło się bolami głowy poprzez kolatania serca lęk niepokój problemy ze snem , uczucie otepienia jakbym byla po kilku głębszych. Doszło rownież uczucie zimna, dreszcze i totalny brak apetytu ale to popołudniami ew wieczorami, ścisk zołątka. Czuje sie zmeczona senna. Zrobilam badania krwi. Sa ok troche malo plytek ale w normie 185. Kortyzol 8.25 , b12 361, glukoza 94 po obciażeniu ( 151, 105) insulina 12 (132, 108) tsh 2,7 poziom żelaza maknwzu potasu sodu w normie wit D w normie w dolnej granicy . Rezonans magnstyczny ok przeswietlenie kregoslkregoslupa upa płuc ok. Usg tetnic szyjnych ok echo serca ok. Ginekologicznie ok . A ja corsz bardziej czuje sie źle. Kobieta 33 lata
  19. Witam czy wysokość OB -20 w wieku 24 lat jest wynikiem niepokojącym ?
  20. Czy przy suplementacji witaminą D3 trzeba uważać na poziom wapnia całkowitego, a jeśli tak to dlaczego ? Mój poziom witaminy D3 75,90ng/ml, a poziom wapnia całkowitego jest na granicy górnej normy 10,0 mg/dl (norma 8,4-10,2).
  21. Witam, czy leki takie jak: Paroxinor 75, Pregabalin Accord oraz Sedam 3 3mg może osłabić działanie leku antykoncepcyjnego Seasonique? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. Anna
  22. Witam. Syn autyzm obecnie 5 lat.Lekarz neurolog zalecił wykonanie poziomu litu we krwi.Odebrałam wynik dzisiaj <0,05 mmol/l .Interesuje mnie czy wynik jest prawidłowy czy nie?
  23. Witam, mam pytanie odnośnie stosowania antykoncepcji hormonalnej, po jakim czasie można się spodziewać skutków ubocznych jej stosowania? Czy to możliwe, że będą występowały po 4 dniowym jej stosowaniu? Dokładnie chodzi mi o mdłości, bóle głowy, uczucie pełnego brzucha, osłabienie, fale gorąca a nawet zemdlenie.
  24. Czy możliwe jest ,że przez branie tabletek antykoncepcyjnych może mi się zaburzać nastrój? Odkąd biorę tabletki jestem bardziej nerwowa mam 2 dzieci .Najmniejsza drobnostka potrafi mnie rozzłościć i martwię się o swój stan ostatnio też miewam bóle głowy jestem bardzo senna nie mam ochoty na stosunki seksualne czy to może być przez tabletki?
  25. Mam kilka pytania chciałbym wiedzieć na ich temat jak najwięcej. 1. Czy badanie dna oka może wykryć guza mózgu lub zmiany w czaszce. Czy gdy wynik badania oka wyjdzie bardzo dobry to czy mamy jakąś pewność że guza mózgu nie ma. 2. Czy szumy i piski uszne mogą być zpowodowane jakim uszkodzeniem w uchu jak tak to jakim. Przy jakim uszkodzeniu ucha boli głowa i czy przy każdym uszkodzeniu boli ucho? 3. Czy jakieś zakażenie lub problemy z zatokami mogą powodowac problemy ze słuchem. Czy przez problemy z zatokami boli głowa i czy akurat przy bólu glowy/zatok jest zawsze zatkany nos bądź uporczywy katar (czy bywają wyjątki) Chciałbym się dowiedzieć na temat moich pytań jak najwięcej. Za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczny
×
×
  • Dodaj nową pozycję...