Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Tomografia komputerowa

Znaleziono 30 wyników

  1. czy poziom kreatyniny 121 jest problemem przy TK z kontrastem?
  2. Witam chciałbym profilaktycznie wykonać badanie płuc tzn,w kierunku nowotworu Tomografia odpada ze względu że lekarz nie chce mi dać skierowania Czy rezonans klatki piersiowej by dał podobny obraz? zrobiłbym prywatnie jestem palaczem ok 15 lat ,rok temu rzuciłem,mam 35 lat
  3. Witam wynik d domerow 1498 duszności ból w klatce, tk klatki nie wykazało zatoru co mi jest
  4. Dzień dobry. Czy mam się czym martwić? w domu razy. TK w normie, bez nieprawidłowości. Muszę trochę czekać na wizytę, więc bardzo proszę o pomoc. Moje wyniki krwi : Leukocyty 8,91 zakres 3,98-10,04 Erytrocyty 4,83 zakres usług 3,93-5,22 Hemoglobina 13,4 zakres 11,2-15,7 Hematokryt 41,4 zakres 34,1-44,9 MCV 85,7 zakres 79,4-94,8 MCH 27,7 zakres 25,6-32,2 MCHC 32,4 Zakres 32,2-35,5 Płytki krwi 294 zakres 150-400 RDW-SD 41,8 zakres 36,4-46,3 RDW-CV 13,3 Zakres 11,7-14,4 PDW 16,0 zakres 9,8-16,2 MPV 12,4 zakres 9,4-12,5 P-LCR 44,3 zakres 19,1-46,6 PCT 0,36% zakres 0,17-0,35 Neutrofile 5,36 zakres 2,00_7,00 Limfocyty 2,47 zakres 1,00-3,00 Monocyty 0,81 zakres 0,20-1,00 Eozynofile 0,24 zakres 0,02-0,50 Bazofile 0,03 zakres 0,02-0,10 Neurofile 60,2% zakres 40,0-80,0 Limfocyty 27,7 zakres 20,0-40,0 Monocyty 9,1 zakres 2,0-10,0 Eozynofile 2,7 zakres 1,0-6,0 Bazofile 0,30 zakres 0,00-2,00 OB wynik 7 zakres 0-12 Kreatynina 0,78 zakres 0,60-1,10 eGFR >90 Lipidogram Cholesterol całkowity 204 zakres 115-190 Cholesterol HDL 81 Cholesterol LDL 112 norma 0-130 Cholesterol nie-HDL 123 Trójglicerydy 54 zakres 0-150 Sód 141 zakres 136-145 Potas 4,6 zakres 3,5 - 5,1 Żelazo 78 norma 50-170
  5. Dzień dobry. Jestem kobietą 32 lata. W lutym zemdlałam 2 razy w mieszkaniu, a od września ciężej mi się oddycha. Lekarz zlecił badania. TK nie wykazało nieprawidłowości, jestem obecnie przed rezonansem. Wyniki krwi co mnie zaniepokoiło to cholesterol całkowity wynik : 204 mg, zakres ref 115-190.PCT wynik 0,36% zakres ref to 0,17-0,35.kolejne wyniki niby w normie, ale bardzo nisko normy,albo ledwo w normie. Tj. P-LCR wynik 44,30% zakres ref 19,1-46,6. PDW wynik 16 zakres ref 9,8-16,2. MPV wynik 12,40 zakres ref 9,4-12,5. MCHC wynik 32,40 zakres 32,2-35,5 czy wyniki są złe? Muszę trochę poczekać na wizytę, a nie ukrywam, że wolałabym wiedzieć. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
  6. Dzień dobry, endykrolog zlecił mi badania, ale wizyta jest dopiero za 2 tygodnie bardzo proszę o pomoc. Wyszedł mi gruczolak w TK w lewym nadnerczu. Wyniki krwi to kortyzol 0,35, glukoza 114, TSH 2,24 , DHEA-S 243,6, ACTH 11. Biorę leki na nadciśnienie Tenox 5mg oraz Tritace 5mg.
  7. Witam serdecznie dziś odebrałem wyniki badań i bardzo mnie zaniepokoiły Amylaza 105 hemoglobina 14.5 crp 1.6 dodam ze wyniki sprzed 2 dni były crp 0.7 hemoglobina 15.3 a amylaze robiłem miesiąc temu było 75...mam bole brzucha ciągłe przelewanie .....TK jamy brzusznej z przed miesiąca nic nie wykazało ...jestem od roku na diecie lekko strawnej jem tylko gotowane mięso a wyniki amylazy były lepsze niż gdy jej nie stosowałem...Czym może być spowodowany nagly wzrost Crp w dwa dni....i duży skok amylazy w porównaniu z poprzednim badaniem.
  8. WITAM. MOJA MAMA MA 82 LATA .NA PODSTAWIE BADAŃ NA SOR W ŚREMIE .D-DIMER886, CRP 220.KORONAWIRUS PCR UJEMNY .TK NIEWIELKA ILOŚĆ WOLNEGO PŁYNU W PRAWEJ JAMIE OPŁUCNOWEJ O GRUBOŚCI WARSTWY 20 MM.LEKARZ ZAPISAŁ MAMIE AUGMENTIN 875 125 M,1 TABLETKA 2 RAZY DZIENNIE PRZEZ 10 DNI I ZALECIŁ LECZENIE W DOMU ,MARTWI MNIE TO CZY MAMA MOJA NIE POWINNA BYĆ W SZPITALU
  9. W 2012 roku preszlam operacje usunięcia jajnika z powodu torbieli. His-pat - endometrioza. Brałam visane, potem sporadycznie tabletki antykoncepcyjne. Od lipca tego roku pojawiły się potworne bóle brzucha,wzdęcia i, biegunki, zaparcia. W kolonskpoi stwierdzono narośl w zgięciu esiczo_odbytniczym. His- pat z wycinka - endometrioza. W tomografii oceniono wielkość na 23 mm/ 10mmm. Po miesiącu w USG dopochwowym wielkość 31/ 23. Aktualnie biorę Visane od 15 dni. Kiedy mogę spodziewać się poprawy? Czy możliwe jest całkowite cofnięcie się zmiany i uniknięcie resekcji jelita? Jak ewentualnie pomagać sobie przy tych potwornych bólach brzucha i dotrwać do ewentualnej poprawy?
  10. Witam, proszę o interpretację wyników Jestem 32 letnią kobietą, ostatnio miewam obwite miesiączki. Wynik badania krwi: WBC - Leukocyty 4,98 x 10^3/μL4,0 Erytrocyty 4,32 x 10^6 HGB - Hemoglobina↓10,25 g/dl 11,7 — 15,5H CT - Hematokryt ↓31,5 %33,0 — 45,0 MCV - Średnia objętość RBC↓72,9 fL80,0 — 98,0 MCH - Średnia waga hemoglobiny↓23,7 pg25,0 — 35,0 MCHC - Średnie stężenie hemoglobiny 32,5 g/dl31,0 — 37,0 RDW-CV - Zmienność objętości RBC (%)12,6 %11,0 — 16,0 PLT - Płytki krwi298,8 x 10^3/μL150,0 — 400,0 PDW - Wskażnik anizocytozy płytek krwi17,9 fL15,5 — 18,9 MPV - Średnia objętość PLT8,8 fL7,0 — 11,0 PCT - Hematokryt PLT0,26 fl0,15 — 0,45 P-LCR - Odsetek dużych płytek 42,5 % 20,0 — 58,0 NEUT% - Udział procentowy↓43,52 %45,0 — 70,0 LYMPH% - Udział procentowy44,49 %20,0 — 45, MONO% - Udział procentowy9,7 %2,0 — 10,0 EO% - Udział procentowy1,43 %1,0 — 6,0 BASO% - Udział procentowy0,86 %0,0 — 2,0 NEUT - Ilość neutrofili↓2,2 K/μL2,5 — 6, 0LYMPH - Ilość limfocytów2,2 K/μL1,0 — 3,5 MONO - Ilość monocytów0,5 K/μL0,2 — 1,0 EO - Ilość eozynofili0,1 K/μL0,0 — 0,5 BASO - Ilość bazofili0,04 K/μL0,00 — 0,10
  11. Dzień dobry, otrzymałam dziś wyniki tzw." trójki tarczycowej". TSH 4,200 uIU/ml (0,270 - 4,200), T3 1,38 nmol/I (0,92 - 2,79), T4 5,6 ug/dl (4,5 - 10,9). TSH mieści się w normie, ale niepokoi mnie, że od ostatniego pomiaru w styczniu wzrosło niemal dwukrotnie (miałam 2,756 przed TK głowy z kontrastem, potem nie badałam). Z tego co wiem, w wieku 25 lat nie powinnam mieć tak wysokiego TSH, mimo że mieści się w normie. Czuje się bardzo źle, jestem zmęczona, senna, wypadają mi włosy garściami, mam ciągłe zaparcia itd. I tak od ponad 2 miesięcy. Morfologia w normie, nerki zdrowe, nie mam cukrzycy, USG brzucha wykazało tylko 2 hyperechogeniczne zmiany ogniskowe po 8mm w VII segmencie - parametry wątrobowe w porządku (ALT, AST, Amylaza, bilirubina, GGT). Białko całkowite 8,1 g/dl (6,0-8,3). Chorób na tle psychicznym też nie stwierdzono. Lekarz dziś spojrzał na wyniki i zalecił psychiatrę i nic poza tym. Stwierdził, że jestem zdrowa. W takim razie skąd tak kiepskie samopoczucie?
  12. Witam, przychodzę tutaj z bardzo nietypową obsesją. Dotyczy ona pisania z ludźmi przez internetowe komunikatory. Polega to na tym, że jeśli napiszę coś komuś, a ten przeczyta i nie odpisze,, nawet jeśli są to powody gdy nie ma czasu czy inne logiczne wytłumaczenia to i tak mam wrażenie, że ten ktoś nie dopiął bo mnie olał albo, że zadałem głupie pytanie, czy też niestosowne i chcę się z tego wycofywać bo od razu myślę, że się zgłupiłem i dlatego nie odpisał. Jest to męczące dla i osób z którymi, piszę bo często im wypominam czemu nie odpisują i inne takie bo myślę , że się właśnie zgłupiłem czy coś nawet jeśli wiem, że ktoś nie odpisał bo nie miał czasu o i tak mam takie myśli i cały czas jest mi przykro jak ktoś mi nie odpisze i mam takie natrętne myśli. Przydało by się iść do psychologa? Tak nie za bardzo bo to dość błaha spraw aby iść do psychologa, tak mi się wydaje.
  13. Zostałam zakwalifikowana do operacji i jako jedno z zaleceń dostałam oznaczenie poziomu TSH. Wg ostatniego badania miałam TSH na poziomie 1,807. Kilka dni temu miałam robione TK z kontrastem. Po jakim czasie od podania kontrastu TSH ma szansę wrócić do normy? Bo zakładam, że teraz wynik może być zafałszowany.
  14. Witam serdecznie. chciałem zapytać o moje wyniki ponieważ nie są "chyba" najlepsze .Wynik GFR(CKD-EPI) wynosi 46,0 a kreatynina 1,53.Chciałbym zapytać w jaki sposób obniżyć kreatyninę ponieważ nie można mi zrobić badani TK. Jaką dieta powinienem zastosować? Mam 68 lat .Z góry dziękuję za odpowiedź. Stanisław K.
  15. Witam. Czy w przypadku koronawirusa osoba z sarkoidozą płuc w fazie 1 ( zespól Lofgrena, ostry początek, rumien guzowaty)jest w grupie dużego ryzyka? Mężczyzna 40 lat, bez objawów, oprócz sporadycznego pokasływania. 2 rtg bez zmian, dopiero w tomografii dość liczne węzły łuku aorty i przytchawicze. Ostatnie wyniki OB 8, CRP 2, MONO 10.3, EO 10, BASO 1.4 procentowo. IG 0.2%. Z góry dziękuję za odp.
  16. Chciałabym dowiedzieć się o moje wyniki badań Hemoglobina 9.0 mmol/l, hematokryt 0.42 l/l , erytrocyty 4.86 Tpt/l , leukocyty 7.13 Gbt/l , trombocyty 233 Gbt/l , MCHC 21.3 mmol/l, MCV 87.0 fl, MCH 1.90 fmol , neutrofile gran. 75.5 %, bazofile gran. 0.7%, monocyty 7.9%, limfocyty 14.9% . Najbardziej niepokoją mnie limfocyty. W kwietniu były one na poziomie 24 w czerwcu 30% a teraz spadły do 15%. Czym to może być spowodowane. Ogólnie od trzech miesięcy choruje kaszel ból w klatce problemy z oddychaniem . Miałam ct klatki bronchoskopie i wszystko ok a ja źle się czuje cały czas. Węzły chłonne szyi powiększone odczynowe wyszły z USG . Mam mieć usuwany migdał. Dodam że ostatnio jestem w ciągłym stresie. Prosiłabym o radę
  17. Moja mama, 68-letnia trafiła pod koniec kwietnia tego roku na oddział neurologii z powodu bradzo silnego bólu głowy. Wykonan o TK głowy i rezonans i stwierdzono udar kwrotoczny mózgu, obustronne krwiaki podtwardówkowe (różnej wielkości, niektóre stare, inne świeże.) Nie wykonano trepanacji czaszki. W badaniach laboratoryjnych ALT-12, AST-17, bilirubina 1,1 CRP 0,07, OB-2, PLT 129 tys. D-dimery 23,57 mg/l, (D-dimery miały potem tendencję spadkową 10, 23 mg/l)fibrynogen 80mg/dl. Miała przetoczenie 5 j FFP. Nie było mechanicznego urazu głowy, więc rozszerzono diagnostykę: kolonoskopię, gastroskopię, TK jamy brzusznej, TK klatki piersiowej, badanie ginekologicznie, badanie kardiologiczne. Nie stwierdzono żadnych poważniejszych chorób, wykluczono npl. Mama wyszła ze szpitala w stanie dobrym po 4 tygodniach,Po trzech miesiącach zrobiono rezonans głowy: stwierdzono regresje wielkości krwiaków przymózgowych, pozostały jakieś resztki, neurochirurg zakończył leczenie. Hematolog wykluczył choroby hematologiczne, ale w badaniach krwi cały czas podwyższone są D-dimery 34,14 ug/ml, a fibrynogen za niski 1,26, pozostałe wynik w normie PLT 170 tys, czas protrombinowy 12,4 sec, wskaźnik protrombinowy 90.3% INR 1,1, APTT 30,2 sec, APTT-Ratio 0,9, Antytrombina III 99%. Moje pytanie: Jaka przyczyna tak wysokich D-dimerów, jakie badanie może jeszcze zrobić mama, by znaleźć przyczynę wysokich D-dimerów. Czy żylaki (boli ją noga i jest opuchnięta) może być przyczyną wysokich D-Dimerów. Proszę o poradę.
  18. Dzień dobry. 20go ma badanie TK z kontrastem. Zbadałam TSH wynik jest 0,131 i moje pytanie czy mogę z takim wynikiem mieć wykonane to badanie z kontrastem? Dziękuję za odpowiedź.
  19. Gość

    Brązowe plamienie

    Dzień dobry. W tamtym miesiącu miałam 5 dni brązowego plamienia. w tym miesiącu 36 dni okres mi się spóźniał a teraz z rana miałam tylko skrzep krwi na papierze pozniej przez 1 h lekkie brązowe plamienie i to tyle. Czym może być to spowodowane i czy powinnam martwić się na zapas? Testy ciążowe które robiłam są negatywne.
  20. Wynik krwi kobieta lat 52 nadużywająca alkoholu podwyższone wartości: GGTP 91 Cholesterol 260 Cholesterol HDL 68 Trójglicerydy 221 Kwas moczowy 8,4 KOAGUOLOGIA Czas PT 11,40 INR 0,90 APTT 21,8 Morfologia MCV 101,7 MPF 8.2 Reszta w normie. W tomografii ze stycznia widoczne zwapnienie wątroby w prawym płacie. Gdzie skierować mamę dalej? W jak zaawansowanym stadium jest zniszczenie wątroby trzustki ? Niestety lekarz prowadzący jest przychylny na mamy wytłumaczenia i zalecił jej jedynie dietę lekkostrawna... Ona zdaje się nie wzięła tych wyników do siebie.
  21. Alat16,Ast21,Ggtp18,TK wykrył stłuszczenie wątroby przy takich wynikach co o tym sądzić
  22. Mój poziom kreatyniny to ,2,3. Lekarz chce zrobić tomografię tętniaka aorty brzusznej z kontrastem , czy może uszkodzic nerki
  23. Gość

    Seks a ciąża

    Od 25 dni nie dostałam okresu, współżyłam ale nie w dni płótnie po nich. Zribilam 3 testy ciążowe już w momencie kiedy się spóźniał okres i były negatywne a testy robione tak: pierwszy 3 dni po spóźnionej miesiączce a dwa kolejne po 20/22dniach spóźnionych. W ostatnim czasie miałam dużo stresu który był trwały i nie ustępował u mnie do tej pory tak mocno i długo - spowodowany trybem życia i sytuacjami pojawiającymi się na nim. Co robić? h
  24. Dzień dobry, Mam pytanie. Jestem po 7-dniowej przerwie brania tabletek antykoncepcyjnych (zgodnie z zaleceniami ulotki). 3 dni temu rozpoczęłam nowe opakowanie i tabletki przyjęłam o następujących godzinach: przedwczoraj - 20.00, wczoraj - 19.00, dzisiaj 20.00. Uprawiałam dzisiaj seks, podczas którego prezerwatywa będąca dodatkowym zabezpieczeniem zsunęła się i doszło do wytrysku. Jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę? Dodam, że od 3 dni biorę również antybiotyk Bioracef.
  25. Witam. Miałem badania krwi ostatnio. Cholesterol 54 A maks jest 50 i alt 200 A maks jest 50. Mam powtórzyć za 6 tygodni. I teraz pytanie od czego może tak być. Mam 28 lat i zespół Gilbert więc bilirubina też 2.0 W zeszłym roku miałem CT i USG I wszystko w porządku. Badania krwi miałem robione po zaczeciu na nowo siłowni i że strasznymi zakwasami. Mam kamienie nerkowe. Ok 3 lata temu miałem stluszczenie watroby i torbiel. Ale teraz wróciło wszystko do normy. Od 1.5 roku wątroba okey. Ale od 7 lat (odkąd dowiedziałem się o nowotworze jądra, wszystko ok bez powikłań) czuje wątrobę. Jakby ucisk cały czas ten sam. W tym czasie miałem wiele badań jak PET czy CT. I wszystko ok. Więc uznałem za stresowe Ale teraz ten alt nie daje mi spokoju. Niby lekarz dał mi dietę i badania do powtórki ale nie mogę przestać o tym myśleć. Inna sprawa kiedy miałem badania krwi zaczynało mnie boleć gardło A potem doszedł lekki kaszel. Z tego co lekarz stwierdził może to być też przez infekcje. Za dużo mi nie powiedział. Proszę o pomoc z czym może to być związane. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...