Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

Szczepienia

Znaleziono 42 wyników

  1. Dzień dobry. Proszę o pomoc w interpretacji wyników, wizytę mam dopiero za 2 tygodnie, a bardzo się niepokoje. Jestem w 9 tygodniu ciąży, wyniki które mnie niepokoja to: P. Ciała przeciw. HBs-33,6IU/I(wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100); ALT 16U/I(5-35); AST 19 U/I (5-35); Bilirubina całkowita 0,3 mg/dl (0,0-1,0). Dodam, że dwa tygodnie temu HBs wynosiło 38,5 IU/I (wynik ujem u <10;pożądane miano p/c po szczepieniu>100). Czy te wyniki świadczą o WZW typu B lub o innej chorobie?
  2. Mam 69 lat. Płytki krwi na poziomie 100 tys.Czy mogę zaszczepić się bezpiecznie Astra zeneca
  3. Witam bardzo proszę o interpretacje wyników INR 0,95 Wskaźnik protrombiny 105% APTT 28,6 Fibrynogen 432,30 W morfologii wszystko jest W normie poza odchyleniem eozynofili 0,8% Czy jest się czym martwić ?? Dodam ze badania są robione 5 dni po szczepieniu i infekcji. Bardzo proszę o odpowiedz. Czy j
  4. Witam bardzo proszę o interpretacje wyników INR 0,95 Wskaźnik protrombiny 105% APTT 28,6 Fibrynogen 432,30 W morfologii wszystko jest W normie poza odchyleniem eozynofili 0,8% Czy jest się czym martwić ?? Dodam ze badania są robione 5 dni po szczepieniu i infekcji. Bardzo proszę o odpowiedz. Czy j
  5. Witam bardzo proszę o interpretacje wyników INR 0,95 Wskaźnik protrombiny 105% APTT 28,6 Fibrynogen 432,30 W morfologii wszystko jest W normie poza odchyleniem eozynofili 0,8% Czy jest się czym martwić ?? Dodam ze badania są robione 5 dni po szczepieniu i infekcji. Bardzo proszę o odpowiedz. Czy j
  6. Dzień dobry, przed planowaną ciążą zrobiłam sobie badanie na przeciwciała w kierunku ospy wietrznej IgG, mój wynik ­↑ 342,6 IU/L, co to oznacza? Mam przeciwciała czy powinnam się zaszczepić?
  7. Dzień dobry, Na co mogą wskazywać nieprawidłowe wyniki morfologii: obniżone WBC - 3,8 tys/ul (4,0-10,0), obniżone MPV 7,1 fl (8,0-12,0), obniżone GRA 1,4 tys/ul (1,8-7,7) oraz GRA % 38, 1 (50,0-70,0), a także w rozmazie Granulocyty podzielone 34% (50-70). Do tego w rozmazie Limfocyty % podwyższone: 59 (25-40). W rozmazie są tylko 4 parametry: Granulocyty podzielone, Granulocyty kwasochłonne % 2 (2-4), Monocyty % 5 (2-8) i Limfocyty - czyli, z tego co rozumiem, nie wszystkie białe krwinki zostały zbadane. Pozostałe parametry w morfologii są w normie. Badania zostały wykonane z powody pogarszającego się samopoczucia (które już od dawna jest kiepskie), ciągłego zmęczęnia, uczucia duszności, zawrotów głowy, pogarszających się kłopotów ze snem, nasileniem reakcji alergicznych - skórnych, że strony układu oddechowego (jestem alergikiem, więc to nie nowość), spadkiem odporności na infekcje. Pojawia się też czasem ostry ból po lewej stronie klatki piersiowej, zajady, częstomocz. Zbadałam też poziom Wit. D3 - 29, B12 - 409,4 (187-883), Ferrytyny - 27 (4,63-204). W tamtym roku kwas foliowy miałam na dobrym poziomie. Glukoza na czczo - 96,10, TSH 1,83 (0,27-4,2). Aspat, Alat, Potas, Sód i Kreatynina w normie. Jakie dodatkowe badania powinnam wykonać? Czy mogę zaszczepić się szczepionką AstraZeneca przy takich wynikach morfologii? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
  8. Dzień dobry, Czy AFP 17 ng/ml u półtora rocznego dziecka to powód do obaw? Czy szczepienie może mieć wpływ na wzrost tego wskaźnika?
  9. Dzien dobry, razem z zona podejrzewalismy ze przechodzilismy Covid15 z lekkimi objawami. Po okolo 2 miesiacach a zona po okolo 3 miesiacach zrobilismy test igg na Covid w 2 roznych laboratoriach. W jednym podano wynik 96,5 AU/ml a w drugim 865 U/ml. W jaki sposob porownac te wartodvi? Jaka najnizsza wartosc igG uzyskuje sie po zaszczepieniu
  10. Witam. Wczoraj odebrałam wynik Rubella IgG 213.2 Iu/ml , Rubella IgM 4,03. Kilka dni wcześniej IgM wynosiło 1.09.O czym to świadczy? Gdzie mam zgłosić się z wynikiem? W dzieciństwie byłam szczepiona przeciwko różyczce.
  11. Witam.Mam 22 lata. Jestem w 13 tygodniu ciąży. Dziś odebrałam wyniki badań laboratoryjnych. Wszystkie są w normie ale najbardziej martwi mnie wynik różyczki. Badany poziom IgG w zeszłym roku (również przy okazji ciąży) wynosił 26 IU/ml przy normie >10 IU/ml - wynik dodatni, IgM wtedy było ujemne. Tegoroczny aktualny wynik wynosi IgG 106,10 IU/ml przy normie > 10 IU/ml - wynik dodatni, IgM -ujemne. Stąd moje pytanie - czym może być spowodowany tak duży przyrost przeciwciał na przestrzeni roku oraz czy mam się czego obawiać? Czy świadczy to o przewlekłej różyczce? Czy coś zagraża mojemu dziecku? Dodam że byłam jako dziecko szczepiona na różyczkę ale jej nie prze chorowałam
  12. Witam, czy jeśli przyjmuję tabletki antykoncepcyjne mogę spokojnie zaszczepić się przeciwko covid-19?
  13. Witam, Czy szczepionka przeciwko Covid-19 może obniżać skuteczność dwuskładnikowej antykoncepcji hormonalnej? Jeśli tak, jaki jest szacowany czas powrotu tej skuteczności do normy po szczepieniu? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  14. Witam, w czasie badań do zabiegu endoprotezy biodra ( 2 lata temu) moja mama uzyskała taki wynik: wirus zapalenie wątroby typ B: antygen HBs dodatni, typ C: przeciwciała anty HCV nieaktywne. Skierowałam się z tym do lekarza rodzinnego z pytaniem czy potrzebne jest leczenie.Pani doktor powiedziała że jeśli nie ma objawow to nie podejmujemy dalszych badań.Moje pytanie brzmi czy w tej sytuacji mama ( 70 lat) może przyjąć szczepionkę na Covid 19 ? W kilku artykułach odradzali w tym przypadku szczepienie. Z góry dziękuję za odpowiedż.
  15. Dzień dobry. Planuję ciążę. Zrobiłam wyniki przeciwciał na ospę i różyczkę. Na ospę nie mam więc chce się szczepić. Wynik rozyczki to igg 68 gdzie powyżej 3 jest wynik dodatni. Rozumiem że mam odporność ale czy wystarczająca? Czy mam się doszczepić? Byłam szczepiona w 2005r. Jedna dawka. Pozdrawiam
  16. Mam bardzo słabe wyniki krwi, min. dużo poniżej normy : leukocyty 1,5 tys., erytrocyty 2,97mln, hematokryt 29,1%( 8tygodni temu 34,3%), hemoglobina 10,4g (8 tyg. temu 12,1 g), płytki krwi 75 tys.(8 tyg. temu 90tys.), granulocyty 0,4 tys.( 8 tyg.temu były w normie dolnej), limfocyty 69%. Hematolog powiedział że nie mam już odporności i powinnam się jak najszybciej zaszczepić na Covid 19, a ja mam 64 lata i normalnie jest to niemożliwe- co w moim przypadku powinnam zrobić? Ponadto lekarz hematolog zlecił mi zrobić test hydrocortizonowy w jakimś (piszę tak bo powiedział że to obojętne jaki sobie wybiorę szpital, nadmieniam że obdzwoniłam pobliskie szpitale powiatowe i w odpowiedzi usłyszałam ,a mieszkam w Myśliborzu, że u nich nie robi się takich testów) szpitalu. W laboratorium w Myśliborzu dowiedziałam się że mogą mi zrobić takie badania jak doktor napisał na kartce, a mianowicie o godz. 8 rano (na czczo wszystkie kolejne badania też) morfologia krwi z rozmazem, o 8,05 mam połknąć 80mg encortonu, a następnie o godz. 11,00 ponownie morfologia krwi z rozmazem i trzeci raz o godz. 13.00 ponownie morfologia krwi z rozmazem. Pytanie moje brzmi czy ta dawka encortonu będzie miała jakiś ujemny wpływ na mój organizm. Zaznaczam, że poprzednio jak mi inny hematolog zlecił jedno badanie nie dwa, to dawka encortonu była 20mg. Mam astmę, brak odporności, nadciśnienie, po prostu boję się że może coś się przydarzyć jak wrócę do domu.
  17. Miałam wykonany test jakościowy na przeciwciała anty sars coV 2 Co oznacza wynik reaktywny 115.000 COI? W listopadzie miałam wymaz na covid Wynik negatywny Czy powinnam się zaszczepić?
  18. Proszę o interpretację wyniku testu jakościowego p/ciał anty SARS coV 2 Wynik :115 H COI reaktywny Czy z takim wynikiem mogę się zaszczepić? Dodatkowo jestem alergikiem Proszę o Odpowiedź
  19. Niedługo będę mieć operację, wykonałam badania Antygen HBs oraz przeciwciała p/HCV i do obu otrzymałam wynik: niereaktywny. Czy w związku z tym powinnam zaszczepić się przeciwko WZW czy nie jest to konieczne?
  20. Witam, proszę o interpretację wyników badań wykonanych w 12-13tc w kierunku Różyczki: P/C IgM: 6.7 Index, powtórzone badanie po tygoniu 6.75 Index (Wynik dodatni 1.60 i powyżej) P/C IgG: 25,9 IU/ml (wynik dodatni >= 10). Po otrzymaniu wyników wykonałam badanie poziomu awidności IgG, niestety oczekiwanie na wyniki to 15 roboczych. Byłam szczepiona przeciwko różyczce.
  21. Witam Jestem 34 letnim mężczyznom. Nie posiadam żadnych chorób. Od 4 lat nie chorowałem na grypę. Nigdy przeciwko niej się nie szczepiłem. Czy w tym "specyficznym" roku powinienem się zaszczepić przeciwko grypie?
  22. Prosze o interpretacje wynikow w kierunku różyczki. IgG 12,30IU/ml IgM niereaktywny Co to oznacza? Planując ciążę należy sie zaszczepić? Kobieta 29 lat
  23. Witam czy jest przeciwwskazania do wykonania szczepienia czy rozwija się jakaś infekcja? Niemowlak 2.5 miesiąca. plytki krwi wynoszą 621(max 441) Trombokryt 0.58 ( max 0.35) Limfocyty 6.1 ( max 3.0) Neutrofile 0.7 ( min 1.8) Kwasów chłonne 0.49 ( max 0.43) Hematolog 27.9 ( min 40.1?
  24. Witam. Mam 22 lata. Od 4 lat stosuje tabletki antykoncepcyjne. Jestem zaszczepiona przeciwko HPV. Mam jednego partnera seksualnego. Odkąd pamietam wydzielina z mojej pochwy jest gęsta i dość żółta, jednak nigdy mnie to nie zastanawiało. Dopiero teraz przeczytałam, ze może być to objawem zapalenia szyjki macicy albo zakażenia bakteryjnego. Zgadzają się też inne objawy jak ból przy stosunku. Do ginekologa chodzę 2 razy w roku, a raz w roku mam robiona cytologię. Czy lekarz jest w stanie nie zauważyć takich chorób? Czy muszę jak najszybciej zgłosić się do ginekologa?
  25. Witam córka 3 miesiące ma nastepujace wyniki morfologi z rozmazem. Nie pokoją mnie niskie neutrocyty. WBC 9.16g/l RBC 3.77, hemoglobina 11.5 Limfocyty 76,3% Neutrocyty 13.7%,monocyty 7.1% 14 dni temu bylo szczepienie infarnix hexa i prevener
×
×
  • Dodaj nową pozycję...